Keresés

Részletes keresés

bad100 Creative Commons License 2002.09.04 0 0 48
csak egy felvetés.

ha az orbánkormány gazdasági eredményeit csak a belső fogyasztás adta volna, akko' mi lesz vajjon így, hogy megyó kiszórt 320 milliárdot?

mellesleg az OVI féle belső fogyasztás az nagyrészt állami beruházásokból tevődött össze.

most ennek a 320 milliárdnak egy jelentős része a kocsmákba, meg nem beruházás irányba vándorol...

BaSand Creative Commons License 2002.09.04 0 0 47
Az viszont eddig sem ismert, hogy feketén hányan dolgoznak, ebből mennyien nem magyar állampolgárok.

A fekete munkához semmi köze a kedvezménytörvénynek. Se pró, se kontra.

Előzmény: Víz Fejű (44)
bivak Creative Commons License 2002.09.04 0 0 46
"a Medgyessy kormány azt a pénzt osztogatta el, amit az ország összekuporgatott az Orbán kormány alatt"

Hehe, ez jó volt :) És ezt te komolyan mondod?
Az Orbán kormány mit osztogatott el 4 éve, amikor hatalomra került? Pont azt a pénzt, amit az előző kormány összekuporgatott. Ugyanis ez így működik. Igaz, Orbánék megpróbálták lerabolni a kasszát még az utolsó pillanatban, méghozzá a legocsmányabb módon, de nem számít. A lényeg, hogy Orbán megint a világ legtermészetesebb dolga ellen uszít. Pontosabban neki mindegy, csak uszíthasson.

"beindul az ellenzék is"

1. saját dugájukba dőltek az ügynökbotrányos szarkeveréssel
2. a népszerűségi listán sehol nincsenek, nem is lesznek. Harmatgyengék.

Előzmény: BaSand (1)
bad100 Creative Commons License 2002.09.04 0 0 45
a nastase paktum tul.képp csak a munkavállalásra vonatkozik, de az alap státustörv. ettől szélesebb körben rendelkezik.

pl. otthontartás prog.
magyar iskoláztatás támogatása.
magyar igazolvány, utazási kedvezmények.

ezek szóba sem jöttek a románikkal kapcsolatosan.

de a legmókásabb, hogy a most hétvégi horngyula mélyinterjúban megkérdezték, hogy a maszop mikor kér bocsánatot ezé' a 23 milliózásért, és gyula aszontta ő még mindig aggódik, így nincs mié' bocsánatot kérni.... :-)))

Előzmény: firstmaggio (40)
Víz Fejű Creative Commons License 2002.09.04 0 0 44
Alapvetően szerintem egy probléma van ezzel a paktummal. Orbánnak nem volt felhatalmazása arra, hogy a parlament által megszavazottaktól eltérő tartalmú egyezményt írjon alá.

Az viszont eddig sem ismert, hogy feketén hányan dolgoznak, ebből mennyien nem magyar állampolgárok.
Nincs vízumkényszer a közvetlen szomszédos államokkal, így akár idénymunkára a magyar vállalkozó - nyilván a nagyobb haszon érdekében - az olcsóbb munkaerőt fogja választani. Ez tény.

Ez a törvény javítana a feketemunka visszaszorításában? Azt lehet-e tudni, hogy a vállalkozók, gazdák stb. nem ajánlanak-e napi 100 Ft-tal többet az idénymunkásnak, ha nem kell őket bejelenteni, nem kell utánuk közterhet fizetni?

Szerintem ez a törvény úgy ahogy van nem oldja meg ezt a kérdést. Így is sok külföldi állampolgár dolgozik az építőiparban, nyári idénymunkán - olyan melót csinálnak, amit a magyar állampolgár nem végezne el, ill. nem fizetik meg (egy diplomás nem fog elmenni konyhalánynak, inkább elmegy munkanélkülire és várja, hogy megfelelő ajánlatot kapjon, nem?).

(Tudom, hogy nem csak erről szól maga a törvény, de most a 23 milliós tömegre reflektáltam.)

Előzmény: BaSand (37)
1valaki Creative Commons License 2002.09.04 0 0 43
Igen messze jutottunk Áder fikázásától. Továbbra sem tudjuk, hogy ha ez mind kész volt Orbánék alatt, és kész volt, akkor miért volt célszerű másra költeni a pénzt. Miért nem erről beszél Áder?
Előzmény: BaSand (41)
Zmac Creative Commons License 2002.09.04 0 0 42
Ráadásul a magyar munkaadó még mindig dönthet, hogy az erdélyi magyart, vagy a magyarul nem beszélő románt alkalmazza-e.
Előzmény: BaSand (41)
BaSand Creative Commons License 2002.09.04 0 0 41
Leírtam százszor. Leírom százegyedszer. A kedvezménytörvényben a határokon túli magyaroknak biztosított kezmények közül csak egy - ráadásul nem is a legfontosabb - elem, a munkavállalási lehetőség.
A fontosabbak: iskoláztatási támogatás, utazási kedvezmények, ösztöndíjak, egészségügyi ellátás és biztosan kihagytam egy párat.
A legfontosabb, ami ugyan nem kedvezmény, nem mérhető forintban, mégis a legfontosabb, a magyar igazolvány. Ha nem lett volna Orbán - Nastase megállapodás. Egyik sem lenne. Megakadályozta volna a román állam.
Persze most már más a helyzet. Tudják a románok is, hogy a D-209 kormánya meg akarja változtatni a kedvezménytörvényt, nem kockáztatok sokat, ha biztosra veszem, nagy ára lesz ennek. A románok nem szoktak szívbajosak lenni.
Előzmény: firstmaggio (40)
firstmaggio Creative Commons License 2002.09.04 0 0 40
Anélkül, hogy elmerülnénk a részletekben:

Szerinted az milyen kedvezmény, amikor úgy tudsz valakit előnyben részesíteni, hogy mindenkinek megadod a privilégiumot? Ilyenkor nem egy csoportnak kedveztél, hanem deklaráltad, hogy az egész ügy silány PR fogás. (legalábbis szerintem)

Előzmény: BaSand (37)
Zmac Creative Commons License 2002.09.04 0 0 39
>>Akkor rosszul emlékszem, hogy az Orbán-kormány alatt sikerült megközelíteni a 2%-os "növekedést" <<

Rosszul emlékszel. A GDP növekedése 1998-ban 5,1; 1999-ben 4; 2000-ben 5,2; 2001-ben 3,8% volt. 99-ben követelték a megszorításokat, merthogy csökkeni fog a növekedés üteme. (Ami ugye 30 százalékkal nőtt.) Egyébként az is érdekes, hogy 2001 tavaszán a Kopint Datorg, a GKI, az Ecostat és a Budapest Bank még 5% körüli növekedést jósolt arra az évre.

Előzmény: firstmaggio (27)
BaSand Creative Commons License 2002.09.04 0 0 38
Tényleg, elfelejtett Orbán megoldani a világméretű recessziót.
Affrancba.
Előzmény: kis pimasz (35)
BaSand Creative Commons License 2002.09.04 0 0 37
Alapvetően a megállapodással minden rendben volt. Jelenles sincs baj vele. A megállapodás tette lehetővé, hogy a romániai magyaroknak a magyar igazolványt, kedvezményeket a román kormány hozzájárulásával zökkenőmentesen megkapják. Magyarul, a román kormány hozzájárult a kedvezménytörvény romániai alkalmazásához. Ennek az volt ára, hogy a munkavállalási lehetőséget kiterjesztették minden román állampolgárra.
Elégedettek voltak ezzel a románok, elégedett volt az RMDSZ. Nagy kockázatot nem vállaltunk mi sem, mert az addig meglévő hivatalos kvótának a felét sem töltötték ki a román munkavállalók, nem beszélve arról, hogy 1992 óta törvényadta lehetősége van a magyar kormánynak korlátozni a külföldi állampolgárok munkavállalását.
De az MSZP és az SZDSZ verte a nyálát a 23 millió román beözönlésével (románia összlakossága nincs 23 millió). Nem szabad elfelejteni, a választások elött vagyunk. Ekkor az MSZP - kivédendő a sokmillió román beözönlését, felvette programjába, hogy újra tárgyalják az Orbán-Nastase paktumot, mint az olyan ördögtől való megállapodást, amely szétveri a magyar munkaerőpiacot, a magyar egészségügyet. Ez a retorika hatásos volt, sokan elkezdték félteni az állásukat. Sikerült sokakban ellenséges érzelmeket keltetni a határon túli magyarokkal kapcsolatban (elveszik a munkahelyeket). Nos, a választást meg is nyerték. A győzelemben - nem kicsi - része volt a románokkal való riogatásnak, oszt elkezdtük várni a románokat. Nem jöttek. Az istennek sem. Elmúlt a tavasz, itt a nyakunkon az ősz, még mindíg nincsenek.
Közben a száznapos programban szerepel az újratárgyalás. Nem kellene inkább beismerni, hogy egy olcsó, ocsmány választási trükk volt csak? Ez túl sok? Akkor legalább annyit - bocsánat, tévedtünk ?

Előzmény: Senki aki Valaki (31)
Narancstalan Creative Commons License 2002.09.04 0 0 36
Erről a szovjet propaganda jut eszembe, a búzatermelés 1000 %-os mivolta :)
Előzmény: BaSand (30)
kis pimasz Creative Commons License 2002.09.04 0 0 35
Tudod, az orbáni 2% lehet, hogy kétszerese volt az EU átlagnak, de kevesebb, mint fele a Horn-kormány alattinak, és kevesebb, mint harnada annak, amit Orbán '94-ben beígért.
Perspektíva kérdése.
Ennek alapján egy 30%-os csökkenést is megnyugtatóan meg lehetne magyarázni azzal, fele olyan lassan csökkenünk, mint pl. Burundi.
Előzmény: BaSand (30)
firstmaggio Creative Commons License 2002.09.04 0 0 34
És arra emlékszel-e, hogy ugyanez az időszak volt az is amelyikre a fenttartható 7%-ot ígérte az Orbán PR??? :-)
Előzmény: BaSand (30)
firstmaggio Creative Commons License 2002.09.04 0 0 33
Talán oka lehetett az addig kitartó lendület. Tudod: 4,9%-al emelkedő szakaszban vette át Viktor az országot (Nem utolsó sorban a Bokros-csomag hosszútávú hatásának következtében)

Ha a második mondatomra is figyeltél volna, akkor már nem lenne túl sok különbség nézeteink között.. :-)

Előzmény: BaSand (30)
BaSand Creative Commons License 2002.09.04 0 0 32
Es amit Ader mond, az mind valosag, teny, hiteles adat
Azt nem állítom. De azt igen, hogy a cáfolathoz az "ejnye" kevés. Nagyon kevés.
Előzmény: Törölt nick (29)
Senki aki Valaki Creative Commons License 2002.09.04 0 0 31
De megfogják, mivel már hónapok óta egyeztetnek, a másik féllel, csak hogy a román fél nem óhajt lemondani a kedvezményeiről, vagy ha igen akkor a kinti magyaroké is ugrik...
Szóval amin változtatni kéna azt a románok nem hagyják, ami meg kéne hogy maradjon, az veszélybe van...
Jól sikerült ez a megállapodás...
Előzmény: firstmaggio (25)
BaSand Creative Commons License 2002.09.04 0 0 30
Akkor rosszul emlékszem, hogy az Orbán-kormány alatt sikerült megközelíteni a 2%-os "növekedést"

Nem emlékszel rosszul. Én még arra is emlékszem hogy abban az időben az USA, a német gazdaság 0%-os növekedést produkált. Meg arra, hogy a magyar 2% több, mint a duplája volt az EU átlagnak. Csak valahogy arra nem emlékszem, hogy miért? Elmagyaráznád?

Előzmény: firstmaggio (27)
Törölt nick Creative Commons License 2002.09.04 0 0 29
"...És tételesen sorravette, hogy min NEM teljesült a 100 napos program igéreteiből. Számokkal alátávasztva...."

Es amit Ader mond, az mind valosag, teny, hiteles adat.
Ejnye.

Előzmény: BaSand (1)
Narancstalan Creative Commons License 2002.09.04 0 0 28
Nem folynék bele a mély közgazdasági vitába, de érdekes volt az infórádión hallgatni Ádert. Valószínűleg ugyanaz a logopédus (biztos van szebb neve is) készíthette fel, mint a Viktort, ugyanaz a szótagolás (még-egy-szer-el-mon-dom), ugyanaz a henglejtés, az a "mindenki hülye, majd én megmondom nektek" stílus.

Egyébként meg vicces volt, ahogy azon vitatkozott, hogy az 50%-os béremelés nem pont 50 lesz, majd meglátja az ápolónő, oszt jól megrémül, de a többi is ilyen volt. A Mikola mai beszólásáról nem is beszélve (kórházak - pénzügyi egyensúly, stb), ha valakinek mélyen hallgatni kellene....

firstmaggio Creative Commons License 2002.09.04 0 0 27
Akkor rosszul emlékszem, hogy az Orbán-kormány alatt sikerült megközelíteni a 2%-os "növekedést"

Félre ne értsd! Nem azt mondom, hogy nem voltak valós okai a lassulásnak, csupán azt állítom, hogy megfontolható lett volna néhány gondolat a "másik oldalról" is ami a helyzet kezelésére irányult. Hosszútávon a gazdasági szerkezet kódolja a növekedést.

És akkor még nem beszéltünk a mezőgazdaság politikai homokozóvá válásáról, ami az EU csatlakozás előestéjén bűnös hanyagság volt szerintem...

Előzmény: Zmac (17)
firstmaggio Creative Commons License 2002.09.04 0 0 25
Kedves BaSand!

Számomra az tette hitelessé, hogy a mindenkori gazdasági kormányzattal szemben oldalsemlegesen jelentette meg kritikai észrevételeit. Mivel az ő munkásságát nem jósnőként elemzem, így őszintén elárulom nem vizsgáltam meg "találati arányát". De kortársai közül (pl. Matolcsy) sem remekel mindenki.

Előzmény: BaSand (16)
Zmac Creative Commons License 2002.09.04 0 0 24
Az Orbán-Nastase megállapodásra éppen azt mondta Áder, hogy örülnek, hogy nem változtattak rajta, viszont tény, hogy a kormány ezt is megígérte, aztán nem tartották meg. Tehát csak a választási lejáratókampány része volt, ami kiegészítette a "magyar munkaerőpiac megnyitása a román munkavállalók előtt" mumus-szlogent.
Előzmény: Senki aki Valaki (19)
BaSand Creative Commons License 2002.09.04 0 0 23
A fene sem érti. Talán az önkormányzati választások miatt? Á, nem hiszem.
Előzmény: Zmac (20)
1valaki Creative Commons License 2002.09.04 0 0 22
A kérdés alapvetően nem pénzügyi-közgazdasági természetű. Ennyit azért ne tételezzünk fel Áderről. A börtönvilághoz jobban ért. Ami engem zavar az az, hogy szavai kicsit ellentmondanak korábbi cselekedeteiknek. Mindenki tudja, hogy ezt ők is megléphették volna, de nem tették. Többek közt ezért is hajtották el őket a választók.
Az építő jellegű kritika az lenne, ha Áder arról beszélne miért volt célszerűbb ezt a pénz másra költeni.
Előzmény: BaSand (15)
BaSand Creative Commons License 2002.09.04 0 0 21
Láttam. Hallottam is.
Az MSZP-s fazon (én sem tudom a nevét) említette a 20 millió Ft-os szabad pénzeszközt, amit idéztem is.
Előzmény: picur (18)
Zmac Creative Commons License 2002.09.04 0 0 20
Vajon miért van az, hogy egyre több az aggasztó jel a gazdaságban, a kormány két kézzel szórja a pénzt, de most egyetlen baloldali "szakértő" sem akar megszorításokat? Talán tudják hogy nem kell kérni, úgyis jönnek? :->
Előzmény: BaSand (16)
Senki aki Valaki Creative Commons License 2002.09.04 0 0 19
Én kínomban igencsak nevettem tegnap az "egyik" jbolsevik lapban FIDESZ/Ádler után szabadon megjelent 100 nap értékelésen...
Táblázat, egyik oszlop a száz nap intézkesései(igéretek) másik oszlop a fidesz kommentár (valóság)...
(( ugy 60-70% teljesült))
A lényeg:
"Az Orbán-Nastaze paktum módosítása..." áll a 100 napos programba...
A FIDESZ: " Medgyessy Nastaze találkozó volt, de a paktumot nem módosították..."!!!!!!!!!!!!!!
Emberek ezek hülyék!!!!! Eddig sírtak, hogy veszélyben a csodás és tökéletes paktumuk, így megy úgy erre most, hogy nem módosítják nem ám azt mondják, ugye milyen jót alkottunk, hanem hogy még erre sem képesek....
picur Creative Commons License 2002.09.04 0 0 18
"Nemcsak gyanítom, hanem biztos vagyok benne, az Orbán kormány alatt összegyüjtött suskából."

Ket napja vandorol adorol adora Varga Misi, meg az MSzP-s parja (nem tom sajna a nevet), oket is erdemes vegighallgatni.

Lattam oket a kiralyin, meg az atv-n is, pontosan ugyanazt a szoveget loktek mindenhol. Abbol kicsit korrektebben megtudhatnad, hogy mibol volt penz, nem pedig Ader komat kellene hallgatni (alul tervezett inflacio es tsai).

Előzmény: BaSand (4)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!