Keresés

Részletes keresés

Zsofika69 Creative Commons License 2013.06.25 0 0 80

Egyértelmű számomra, hogy nem képes az írásom értelmét teljes mértékben összerakni, és ezt mélységesen sajnálom, mert így nem válik méltó vitapartnerré. ennek ellenére, tessék:

először is nem értem, miért kell folyton azzal jönni, hogy rasszista, meg ellenséges meg rosszindulatú vagyok. az elején és azóta többször is tisztáztam, hogy nem erről van szó. Én azokat a szakmai-közéltei  döntéseket kérdőjelezem meg, amelyek befolyásolják az életünket. Nem mindegy, hogy mit eszik a gyerekem például. Akkor még egyszer: nem a személyekkel van bajom, hanem a módszerekkel. A gimnázium két éve még a Hungast cég által volt üzemeltetve, akiknek Pest Megye fizetett. A jelenlegi kormány azonban ki akarja túrni a multikat, ezért ki kellett véreztetnie a Hungastot, nem fizettek. azt hiszem 16 millió körüli tartozás van. Így a konyha visszaszállt az államnak, és most már ők viszik el a hasznot. Mert ugye szidjuk a multikat, de azoknak legalább van tőkéjük tartani a lépést, nincsenek elmaradásaik, és nélkülük bizonyos körök igen rosszul járnának. Itt van ez a trafik üg is: mert ugye azért nem olyan nagy baj , hogy az Auchan meg Tesco elősoraiban lesznek a hivatalos dohányboltok sok helyen, ahol meg több ezer ember megy át naponta? Most azért jól jön ugye? 

------Igen, kételkedem a helyi cégekben, mert megkérdőjelezhető a beszállítás stabilitása. ez eddig úgy működött, hogy a helyi cégek beviszik az árujukat egy központi elosztóba, ahol osztályozzák minőségnek megfelelően, és onnan megy ki az áru a konyhákra olyan minőségben ahogy kérik. Nem értem mit ért ellentmondásosnak? a kormány erőlteti a helyi cégekkel történő beszállítást (mwert most minden magyar nemzeti), de bnem érdekli őket a szkma véleménye és hozzáértése. hogyan dönthetnek íróasztolok mögött gyakorlati dolgok átnézése nélkül? Igen, a multinál bizonyos dolgok valóban külföldről jönnek, és ez nekem sem tetszik. Nekem se jó, hogy ukrán borsót eszem, mikor nálunk is megterem. De a multinak meg a haverjainak jó. Most majd az államnak lesz jó, és annak a kis rétegnek, aki uralja. Nekünk ugyanúgy nem. most is ellopják, csak másik zsebbe megy.

-----Igen, gondolom könnyebb lesz 4 szakáccsal, mint eddig hárommal. A kritika arra vonatkozott, hogy szakmailag megint megkérdőjelezhető, hogy ott 3 szakács van 200 főre, amott meg 2 1600-ra.

----az államnak haszna van az idetelepülőkből? Persze. Jó is lesz a következő választásoknál, hogy olyanok szóljanak bele, akik nem is ide születtek, és kapják az ingyen lakást meg egyebeket.

-------"Tüntessem el az emésztőbe...."? na igen, csak épp ezt nem lehet. Ugyanis mára ők irányítanak.

Előzmény: yre19 (71)
Zsofika69 Creative Commons License 2013.06.25 0 0 79

én vagyok orvosi eset? végigolvasta ezt a kommentet? egyáűtalán hogy mer beleszólni, ha azt sem tudja miről van szó, és nem ismeri az érintetteket? Ezzel saját maga készületlenségét fedi fel, és innentől kezdve minden más porhintés. Van igény arra, amiről beszél? Persze, hogy van. És sok minden másra is volna, amit a helyiek tuzdnak, csak épp nem kapnak lehetőséget, mert ők másod-harmadlagosak. És nem a helyieknek kell a helyi szálláshelyeket reklámozni (nem figyelt, nem ezt írtam), hanem, hogy mi reklámnozzuk őket, hogy vigyük oda a pénzünket, ők meg idejönnek, és ingyen esznek - isznak.Van fogalma mennyibe került az elmúlt években az ilyen olyan testvérvárosiak elszállásolása, étkeztetése? Ezt mind az itt élők fizetik, aztán az a harminc negyven csókos a hivatalból és köreikből meg elmegy néha hozzájuk jópofizni.

Előzmény: yre19 (76)
Zsofika69 Creative Commons License 2013.06.25 0 0 78

hogy nem ismerem őT? Miért ki ismer kit? Szerintem valójában senki nem ismer senkit igazán, csak felszínesen, nekem pedig elég volt az a néhány találkozás vele, hogy lássam, mennyire sokat képzel magáról. Egyébként pedig egyszerűen szakmai szempontok alapján kritizáltam, nem mint embert. Lehet, hogy kedves és odaadó vagy akármilyen - otthon vagy a barátaival (nem kétlem), de szakmailag erősen kifogásolható néhány dolog, amit ő jónak gondol. Én egy 3000 fős konyhán dolgoztam Budakeszin, igaz azóta váltottam és egy kereskedelmi cégnél vagyok (MAGYAR!!!), és az volt a tapasztalatom Klárival, hogy a hozzá nem értését túlzott magabiztossággal próbálja palástolni. Ráadásul számos dologban felkészületlen és tájékozatlan. Nem mondom, hogy fogalma sincs az étkeztetésről, hiszen pár éve már ott van  / "kész picsa meleg málé"-ként hullott ez az ölébe. - írtad, de azt hittem, ezt már lebeszéltük egy kommenttel előbb, szóval figyelj jobban, de egyébként azért van ebben valami, mivel a testület szavazta meg őt pár hete. Miért? Szakmai szempontok alapján? Ért-e a testület bármely tagja ehhez, hogy aztán megítélhesse , hogy szakmailag megfelel-e: Kétlem. egyszerű személyi kérdés ez. Miután a gimnázium elég jól megy (erről majd yrie 19 -nek írt válaszomban részletesebben, csak egyenlőre téged askarlak lerendezni), odabent úgy döntöttek, "vegyük vissza a konyhát a multitól", mert abban is mekkora pénz lehet. Azt hiszem Pásztor úr ötlete volt egyébként. így most majd nem a szemét gonosz multi, hanem az önkormányzat fog többet keresni. azt meg majd nézheted, hogy mire költik. biztos, hogy nem rád vagy rám. Ja igen, gondolom vesznek még egy kisvonatot 40 milláért, amivel nem lehet mit kezdeni. Szóval csak azt akarom, hogy megértsd, ezek a történések nem arról szólnak, aminek látszanak. Minden csak felszín. Mindíg csak az számít, kinek a zsebébe megy a pénz. És megint nem figyeltél, amikor előjöttél ezzel a Rokon dologgal. ez a 30 éve iott dolgozó 30 évig ott dolgozott, tehát nem ő nem kerül abba a pozícióba, hanem őt váltották le a megkérdezése nélkül, pedig nyilvánvalóan sokat tett az elmúlt években a városért. ennyit a háláról. az sem lenne baj, ha egy szakmailag hozzáértő, fiatalabbat tesznek a helyére, hiszen ez elvileg így normális (ez a felszín, amivel az embereket etetik). De normális helyeken ez úgy működik, hogy a fiatal, tapasztatatlanabb odamegy az öreghez, aki megy nyugdíjba, hogy akkor adja már át a tudását. Talán így illene. De Klárika február óta nem ment ki a konyhára, pedig akkor ő már tudta, hogy mindaz az övé lesz. Ellenben senki mást nem tájékoztattak erről, a konyhásokat pláne, úgyhogy rághatták a körmüket fél évig, hogy mi lesz velük. De klárika már készülhetett, arra azonban nem gondolt, hogy illene bemutatkoznia vagy valami. Miből gondolta, hogy lesz elég tudása elvezetni egy 1600 fős kiszállításos menzát az ő 200 adagos helybeli étkezéséhez képest. Érted már, hogy nem az emberről beszélek, hanem a szakmai hozzáértéséről?

Előzmény: drteve (75)
Matyi4 Creative Commons License 2013.06.25 0 0 77

Szép jó napot Kedves Zsofika69,legyen Bárki is büszke lehet magára,hogy ismeretlenül megpróbál lealázni,lejáratni egy olyan embert,KLÁRIKÁT,akit valószínű nem ismer,a nyomába sem ér.Milyen rágalmakat szór Ön?Mire alapozza?Beszélgetett már minimum 1 órát KLÁRIKÁVAL?? Felnőtt ember ilyet nem csinál,tele van rosszindulattal,irigységgel,gyűlölettel.Ön milyen ember??

Igen,lehet hogy Klárika Erdélyi,de MAGYAR és lehet,sőt biztos vagyok abban,hogy sok embertől különb.Én személyesen ismerem,igaz nemrég óta,de merem állítani,hogy semmi nem igaz abból az undorító rágalmakból,amit Ön összehord Róla.Ha annyira taglalja a konyha témát,akkor beszélgessünk kicsit az adagokról,az unalmas ételeikról,amit a Zóna kiküldött a gyerekeinknek,nem kérdezve,hogy nekik mennyire ízlik a kosztjuk.Én ettem már a Zóna és ettem már a Gimi menüjéből is..Egyszeri étkezés után tudtam azt mondani,hogy inkább a Gimibe megyek az ételért mint a Zónához a féladag íztelen ételért.Féladag még akkor is,ha felnőtt adagot fizettem ki.'shrek kedvence'de  nem a gyerekeké vagy a mézesvajas kenyér,ilyen és ehhez hasonló ételcsodák érdekes mód a Gimi konyháján nem találhatók.Azthiszem Klárika napi kontaktba van a gyerkőcökkel,ezáltal tudja,hogy mit szeretnek és mit nem szeretnek,tehát mit érdemes és mit nem érdemes főzni.Igen,lehet hogy a Gimi  igen megbecsült konyhadolgozói 7re járnak dolgozni,de minőségi munkát adnak ki a kezük alól.

Tényleg nem értem milyen indokból rágalmazza a Hölgyet.Tudomásom szerint Ő nem kérte ezt a pozíciót,nem kellene sem Őt sem senki mást savazni sem azmiatt,hogy esetleg Erdélyi valaki, sem más miatt..Ön talán teljesen tökéletes ember,semmi rosszat nem csinált,nincs Önben rosszindulat ami alapján most Önről is fórumozhatnánk itt és rágalmazhatnánk.Önnek sem esne jól.

Előzmény: Zsofika69 (60)
yre19 Creative Commons License 2013.06.25 0 0 76

Zsofika69!

Mostmár végképp képzavarban van Hölgyem! Hogy jön ide a Molnár Balázska, valamint Bakkai Éva tanárnő rezsije ? ( Amúgy fogalmam sincs kik ők.)Ezeknek mi köze van a konyha üzemeltetéséhez? A Klárika szakértelméhez? Lemaradtam valamiről?

Tudja miért hívják ide a határmenti képzőművészeket a Kossuth házba? Mert igény van rá! Igény van a szépre! Ugyanúgy arra is igény van, hogy Dabas és környékén élő művészek is elmenjenek más településre és bemutassák amit Ők tudnak, készítenek. Maga nagyon sötét! A helyieknek kell reklámozni a helyi szálláshelyeket???  Dabas szálláshelyeit dabasiaknak reklámozzák? .................

Maga orvosi eset!!!!!

Előzmény: Zsofika69 (74)
drteve Creative Commons License 2013.06.25 0 0 75

Nem vagyok benne semmiféle körben és nem is szeretnék. Ha nem tűnt volna fel kimondottan az általad ún. Klárikát, a rosszul beállított, leíró fogalmazásod ellen léptem fel. Az, hogy mi folyik Dabason, vagy bárhol máshol az nem az én hatásköröm. Csupán egy olyan embert kezdtél el bántani, hülyének beállítani, aki ezt nem érdemli meg. Éppen eleget dolgozott és dolgozik is azért, hogy minden megfelelően működjön azon a területen ami hozzá tartozik. A személyét kezdted el sértegetni, pedig biztos vagyok abban, hogy abszolút de nem ismered, se őt, se a munkásságát és azt, hogy miken ment keresztül, hogyan jutott el most odáig, hogy ebbe a pozícióba kerüljön. Nem egyik napról a másikra történt, nem "kész picsa meleg málé"-ként hullott ez az ölébe. Én úgy gondolom még mindig, hogy csak egy rosszindulatú, irigykedő ember beszél belőled, akinek az nem tetszik, hogy esetleg nem az a 30 éve a szakmájába dolgozó ember(esetleg ROKON) került erre a pozícióra. Mert ha Ő került volna oda, akkor gondolom ez a bejegyzés meg sem született volna, eszedbe sem jutott volna bárkit is szídni. Ugye?? Vagy talán tévedek? De így, persze nem tetszik a dolog...

Még annyit azért szeretnék megjegyezni, hogy ez a fajgyűlölet azért csak előjött... :)

Előzmény: Zsofika69 (74)
Zsofika69 Creative Commons License 2013.06.25 0 0 74

kedves drteve!

hogy hová adózik? teljesen mindegy, mert én is adózom, s ha így van, ez a része rendben van. Azt mond meg inkább , miért nem fizet rezsit meg "albérletet" vagy minek mondjuk ezt az ingyen ellátást. Azt mond meg Molnár Balázska kinek a pénzén lakik itt már nem tudom hány éve a kúriában, és hogy ez helyes-e? Azt mond meg, a Kossuth Zsuzsában lakó Bakkai Éva tanárnő vajon fizet-e és mennyit azért, hogy a koleszban lakik? soroljak még neveket? Nem hiszem, hogy kellene, mert úgy látom te is a kör közelében vagy, ha meg tévbednék, akkor egyszerűen csak nem vagy képben.  Azt mond meg miért nyaljuk a határmentén élők seggét: miért reklámozzuk az ő szálláshelyeiket, miért hívjuk ide az ő képzőművészeiket kiállítani a Kossuth házba, miért ők ülnek azokban a székekben, ahol, mint vendég kellene lenniük? Jöhetnek százával, nem érdekel. Ider is költözhetnek, nem érdekel. Ami érdekel,  hogy én lakom itt több, mint negyven éve, és azt tartom etikusnak, ha enyém az elsőbbség. Természetesen nem szemnély szerint magamra értem, hanem azokra, akik így vannak.

 

yrie19-nek később válaszolok, mert most dolgom van, de ne aggódjatok, nem lesz köszönet benne

Előzmény: drteve (68)
Zsofika69 Creative Commons License 2013.06.25 0 0 73

Kedves Szilvike!

Megkérnélek téged és a hozzád hasonlóan tömören kommentelőket, hogy ha nem képesek értelmes hozzászólást küldeni, kifejteni valamiről a véleményt vagy ellenvéleményt, akkor inkább ne tegyék. Az, hogy két sorban elítéled a véleményemet még a nullánál is kevesebbet ér. Próbálj meg cáfolni, írd le miért igen vagy miért nem értesz egyet, miért vagyok ilyen vagy olyan, de az, hogy szimplán nem tetszik a hozzáállásom , senkit nem érdekel. Hozzászólásod így értékelhetetlen. köszönöm

Előzmény: szilvike87 (69)
drteve Creative Commons License 2013.06.25 0 0 72

Azt hiszem, ehhez nincs is mit hozzá fűzni... Zsofika??? :)

Előzmény: yre19 (71)
yre19 Creative Commons License 2013.06.24 0 0 71

 

Zsofika69!

Írásának első részével teljesen egyet értek, a hatalomvágyról, az irányítás megszokásáról, valamint, hogy ezek gyerekei is természetesnek veszik ezt.  Talán ebből adódik az Ön keserűsége, szánalmas vagdalózása, gyűlölete, rosszindulata.  Igen, akár mennyire is próbája írásában ezt ellensúlyozni, hogy nem a gyűlölet és irigység szól Önből, ki  kell hogy ábrándítsam, sajnos teljes mértékben erről szól.  Van egy két észrevételem ezzel kapcsolatban. Rettentően ellentmondásos amit írt. Szóval helyiek előnyben, ezzel szemben” jól bevált francia cég”?.....Szóvá teszi, hogy ” Erőltetik ezt a helyi beszállítóktól kell venni friss anyagot”, ezzel szemben az előző hozzászólásában nehezményezi, hogy „majd különféle szlovák, lengyel, albán és egyéb üzleti partnereik fogják beszállítani a magyarnak álcázott terményeiket a szintén hazainak tűnő üzletláncokon keresztül” ,  de abban kételkedik, hogy a helyi cég ide tud rakni hetente több alkalommal reggel 5-re 400 kiló tisztított , felkockázott burgonyát…???  Akkor most mi van?  …. Most akkor a kormány hozta a rendeletet, vagy a „polgármester úr vette a fáradtságot, hogy döntsön”? Ez eléggé zavaros az írásában.  Számomra az is zavaros, hogy ha eddig 1000 főre 1 szakács volt kalibrálva, ezután 3 vagy 4 is lesz, akkor mitől fog rosszabb lenni a szolgáltatás ….?De amiért vettem a fáradtságot, hogy hozzászóljak az írásához, az az hogy, hogy jön Ön ahhoz, hogy egy olyan ember szakértelmét és hozzáértését bírálja, akit nem ismer. Drtevét  kiosztotta, hogy fogalma sincs semmiről! Önnek miről van fogalma?Mennyire ismeri a Klárikát? Mit tud az Ő életéről? Tanulmányairól? Hozzáértéséről? Mit jelent helyinek lenni? Mit jelent magyarnak lenni? Mikortól válik „helyivé” valaki ? Klárika a 44 évéből 25 éve helyi lakos, 25 éve adózik a magyar államnak. Ha Önnek óvodáskorú gyermeke van, akkor Ön adózott már 25 évet az államnak? Ha nem Dabason született, csak itt nőtt fel akkor helyinek minősül? Ha valaki Bugyin született, családot alapított Dabason, itt él 20 éve, akkor nem helyi?  Nem az idegen hangzású fogalmakkal kellene vagdalózni, ó nagy Magyar!!!!!  Azok a határon túli magyarok, akik Magyarországon letelepedtek, abból az államnak csak haszna van, maga tudatlan!!! Nem a magyar Államnak kellett fizetni a tanulmányait, viszont ha Magyarországon dolgozik, akkor ide fizeti az adót.   Mi váltotta ki Önből, ezt a gyűlölködő, szánalmas kapálózást? Talán a félelem?  Nem kell lélekbúvárnak lenni, hogy rájöjjön az ember, hogy  Ön személyesen érintett az egészben… Kiszállító ? … Ja értem, drteve erre utalt, hogy az étel kiszállítása milliókba került!!!!  Szóval becsület ? Helyi Magyar?  Raktáros? Helyi Magyar?   Aki becsületesen dolgozik, nem arra építi az életét, hogy hogyan tud lopni, csalni, hazudni, akkor nem kell félnie az embernek, hogy veszélyben van a munkahelye, pozíciója, független attól, hogy földrajzilag hol született. Ha tényleg óvodáskorú gyermeke van, akkor tiszta szívemből sajnálom őt, hogy ilyen szánalmas, ármánykodással átszőtt, gyűlölettel fűszerezett közegben él  és emiatt Ő is olyanná fog válni mint Ön, boldogtalan, szánalmas, bután okoskodó felnőtté.  És végezetül szeretném Önnel megosztani, hogy mi az állampolgárság fogalma: Az állampolgárság olyan jogi kötelék, amely egy természetes személyt köt államához és amely alapján a természetes személyt és az államot egymással szemben jogok illetik, illetőleg kötelezettségek terhelik. Az állampolgárság azonban nemcsak jogi kötelék, annál több, ugyanis az állampolgárt figyelemmel, hogy az állampolgárság túlnyomórészt születéssel keletkezik, az államhoz nemzeti, földrajzi, nyelvi, kulturális és érzelmi szálak is fűzik. Az állampolgárságról szóló Európai Egyezmény I. fejezet 2. cikk a.) pontja az állampolgárság  fogalmát az alábbiak szerint határozza meg: „ Állampolgárság valamely személy és egy Állam közötti jogi köteléket jelent, és nem utal a személy etnikai származására.”  A magyar állampolgárok között az állampolgárság keletkezésének, illetőleg megszerzésének jogcíme alapján különbséget tenni nem lehet. … Kedves Klárika! Tiszta szívemből kívánom neked, hogy legyen erőd és kitartásod , mutasd meg a város másik felének ( aki nem hisz a szóbeszédnek J ), hogy büszkén vállalod, hogy erdélyi vagy !!!!  És  azt a „kakit” amibe belenyúltál  tüntesd el az emésztőbe J , azokkal együtt akik ezt „odacsinálták”.

 „Ne állj bosszút, azon aki megbántott!!!  Egy nap majd átéli, amit veled tett, és ha szerencséd van, Isten megengedi, hogy végignézd!”

„ Alulírott magyar állampolgárságot kérek. Nem vagyok szerb, román sem német. Itt Erdély szívében, Marosvásárhelyen élek, itt ahol a nap mint fogy a magyar lélek. Valamikor régen, amikor születtem Magyarország volt a szülőhazám nékem. Mások döntöttek el hovatartozásom, egy Párizs melletti béketárgyaláson. Átjöttek a hegyen sunyi, szolga népek, kik magyar földön piócaként éltek, s amikor legutóbb csatát vesztettünk áruló féregekként fordultak ellenünk! Igy került szép hazám tolvajok kezébe, az árulóknak ez lett búsás fizetése!! Szeretnének minket ma is kiírtani, mert ellopott javakat vissza kéne adni! Remélem és hiszem, fordul majd a világ!? Fog még nyílni nekünk sok-sok színes virág! Nem lehet, hogy a Sors mindig verjen minket, S állandóan nyaljuk vérző sebeinket! Százszor megfizettük a reánk rótt adót, amit a balsors vállainkra rakott! Nem voltunk nem leszünk szolganemzet soha! Eljött az idő végre: mostan vagy soha! Mély álomból lassan felébred a nemzet, vezetőink ezért nagyon sokat tesznek!  , majd egy napon feleszmél a világ, hogy kinek jár tövis kinek a virág!? Vár reánk a szép, nagy közös Európa; határait védjük évszázadok óta! Nyugodtan élhettek benne a nemzetek; megvédték őket vitéz magyar kezek! Te szép Erdélyország mikor leszel szabad? El kellene űzni a kakukkmadarakat!!! Te aki egykor sasok fészke voltál illy szomorú sorsra miért is jutottál? Te vagy a magyarok igazi bölcsője, a magyar nemzetnek voltál megmentője! Elkerült minket a török veszedelem, itt mindig magyar volt minden fejedelem. Nem kedvezett nekünk a huszadik század, elorozták tőlünk gyönyörű hazánkat! Egy kakukknemzettség sunyi, lusta népe árulásért kapta hazámat cserébe. Lett is üldözése itt a magyar szónak, sokan letagadták, hogy magyarok voltak. Mások meg elmentek új hazát keresni, idegen hazában sorsunkat siratni. Én aki maradtam nagyon szépen kérem! Magyar állampolgárságom adják vissza nékem! Ígérem az leszek aki eddig voltam, én magyar maradok- itt az ősi honban!!”

 

Előzmény: Zsofika69 (63)
drteve Creative Commons License 2013.06.24 0 0 70

Na és a francia az helybéli? Az jobb??? :D Na mind1 is.... :D Éljen Trianon! :D

Előzmény: Zsofika69 (63)
szilvike87 Creative Commons License 2013.06.24 0 0 69

Kedves Zsofika!

 

Tudod mit?! Haragudj csak nyugodtan! Szánalmas és sajnálatraméltó vagy!!!! :) :D

Előzmény: Zsofika69 (63)
drteve Creative Commons License 2013.06.24 0 0 68

És még egy kérdés... említetted, hogy az erdélyiek akik szolgálati lakásban élnek a ti pénzeteken.... az az erdélyi, aki itt dolgozik, az hová adózik???? :) Szerintem jobban tetted volna, ha csöndben maradsz... :)

Előzmény: Zsofika69 (63)
drteve Creative Commons License 2013.06.24 0 0 67

Kár volt egyáltalán reagálni a kedves kis mondadódra, már bánom... egyes embereknek elég érdekes életfelfogásuk van, bántani,alázni a másikat... ha így jobban érzed magad, hogy próbálsz hülyeségeket állítani, idiótának beállítani egy olyan valakit aki már egy ideje a szakmában dolgozik, hát egészségedre váljék... szerintem senki nem úgy kezdi az életet, hogy mindent tud, az életben folyamatosan tanulunk.. és szerény véleményem szerint nem véletlenül lett ő megválasztva a közétkeztetés vezetőjének.

A gimnáziumi kosztot pedig volt alkalmam többször is megkóstolni (menzás is voltam)és nagyon szeretem, és az étkezők egyre gyarapodó létszámából ítélve, szerintem mások is szeretik. További szép napot, áskálódást és mérgelődést kívánok neked! :)

Előzmény: Zsofika69 (63)
dabaspress Creative Commons License 2013.06.24 0 0 66

Gratulálok!

Nagyon jó írás. Végre valaki le merte ezt írni... nem kis bátorság kellett hozzá!

Dabason úgyan az folyik kicsiben, mint országosan nagyban.

Évek óta beszélik az emberek (persze csak halkan), hogy kezd a micsodájuk tele lenni az innen-onnan jövő nemzettársainkal, mert (tisztelet a kivételnek) nagyon csúnyán visszaélnek a jelenleg betöltött pozíciojukkal, sorlojam? Felesleges mindenki tudja, hogy mi folyik a közintézményeinkben (önkormányzat, Kossuth Zsuzsa szki., stb.).

A hatalom olyanná vált az elmúlt 3 évben mint a kisgömböc. Egyre többen nem fognak félni Dabason sem, akkor pedig kigömböc bizony szétdurran.

Előzmény: Zsofika69 (60)
Zsofika69 Creative Commons License 2013.06.24 0 0 65

?

Előzmény: Béla189 (62)
Zsofika69 Creative Commons License 2013.06.24 0 0 64

nézd csak:

Előzmény: drteve (61)
Zsofika69 Creative Commons License 2013.06.24 0 0 63

Kedves drteve!

 

Nagyon sajnálom, hogy fogalmad sincs erről az egészről, és így válaszoltál, ezért tisztázzunk néhány dolgot.

Először is azért hangsúlyoztam ki, hogy nem vagyok semmilyen gyűlölő, mert nem szeretném, ha az egészből az jönne le,

hogy "csak azért mert..." Felőlem lehet bármilyen nemzetiségű meg bőrszínű, csak végezze jól a munkáját. És ha figyeltél, a lényeg az lett volna, hogy először talán a helybélieknek kellene munkát adni, mert van bőven jelentkező, nem pedig idehívni fél Erdélyt,- mert már minden intézményben (nem beszélve a hivatalról) ott ül valaki. Nem beszélve arról, hogy többségük szolgálati lakást kap, vagy a Kossuth Zs szakiskolában van elszállásolva ingyen, vagy épp a Halász kúriában lakik a mi pénzünkön. De mindegy,. térjünk rá a fontosabb dolgokra:

elhiszem, hogy a hölgy nem pénzéhes (egy szóval sem mondatm ilyet) és azt is hogy nem ártott senkinek, és azt is, hogy nem ő kérte ezt. De ettől még nagyképű és fellengzős a stílusa (ahogy a városban beszélik "Nagyon jól el tudja adni magát), és erről nagyon sokan így vélekednek akiknek volt szerencséje kapcsolatba kerülni vele. Bárcsak az irigység vagy a rosszindulat beszélne belőlem, de az a helyzet, hogy én nem ilyen vagyok, engem a tények győznek meg. Azok pedig azt mutatják, hogy fogalma sincs arról hogyan kell ezt csinálni, hiszen a gimnáziumban egy helybeni étkeztetésről van szó, ahova elég bemenni reggel 7-re és leebédeltetni azt a 200 embert és annyi. A nagykonyhán, ha jól tudom jelenleg olyan 1600 adagot főznek, kiszállításra, kondérokkal, miegymással. Magam is dolgoztam egy ilyen helyen Bp-en és hidd el, ez nem ugyanaz a logisztika. Azt sem tudom, honnan veszed hogy milliókat raknak el szállításért a nagy cégek, meg, hogy "nem rakják bele". bárcsak igazad lenne, de ha így volna nem ís írtam volna a kommentemet, hanem nefognám a számat."ezerszer jobb..." írod, de magam is ismerem a gimis kosztot, és ki kell ábrándítsalak.

Mint mondtam volt "szerencsém" belelátni a rendszerbe és ez egyátalán nem olyan egyszerű, ahogy gondolod. A hivatalnak és a kedves hölgynek lövése sincs, hogyan működnek ezek a dolgok, és most jól belenyúltak a "kakiba" (de már szerintem kezdenek rájönni, mert a fél város lázadozik-persze hiába, hiszen ezek politikai döntések.)  Erőltetik ezt a "helyi beszállítóktól kell venni friss alapanyagot" című , a kormány által leparancsolt sablonszöveget, csak nem vagyok biztos benne, hogy bármelyik helyi cég ide tud rakni hetente több alkalommal reggel 5-re 400 kiló tisztított, felkockázott burgonyát. Például. Vagy, hogy amíg ők reggel 7re járnak be dolgozni, addig egy nagykonyhán van hogy 4kor kezdődik a műszak. Vagy hogy Klárikának ott van vagy 3 szakács arra a 200 fős létszámra, (?) míg egy nagykonyhán 1 vagy két szakács dolgozik kb 2000 főre. (1000 fő / 1 szakács - így van kalibrálva a rendszer és működik is.) Klárika vért fog izzadni szeptembertől, de ám legyen, tanulja meg a saját bőrén, hogy mi az igazán összett munkakör. Hidd el, nem tudják még mibe nyúltak bele. Ha jól tudom elvileg július 1-től átveszik az irányítást, de Klárika még arra sem vette a fáradtságot február óta, hogy kimenjen, és körbenézzen, vagy valami. Még nincsenek meg az engedélyek sem (Tűzvédelmi, hűtőkalabrilás, mérleghitelesítés, hulladékkezelés, meg még vagy 20 ilyen - ha a NÉBIH kimenne július 2,-án, több millióra büntethetnének.)egyik ismerősöm ott dolgozik, ő szépen elmesélt mindent, és hajlamos vagyok hinni neki, igen. a hölgyet már februárban kivitték egyszer, hogy megmutassák, mi lesz az övé, de a konyhásokat folymatos bizonytalanságban tartották, a testület csak néhány hete tette hivatalossá az egészet, arra nem voltak képesek, hogy normálisan lekommunikálják ezt az ott dolgozókkal időben. Senki nem mond semmit- mert senki nem tud semmit. egymás döntéseire várnak, és megy a keresztbeszervezés. a konyhát 30 éve vezető hölgyet egészen egyszerűen kihagyták bárminemű tájékoztatásból, vagy véleménynyilvánításból. Klárika pedig úgy érezte, hogy nem szükséges tapasztalatot cserélnie ez ügyben. gondolom "simán" megoldja majd, kérdezni sem kell senkitől semmit. az a véleményem, hogy nagy bajok lesznek itt, és sajnos a saját bőrömön fogom érezni, mivel a saját gyermekem is óvodás....

Béla189 Creative Commons License 2013.06.23 0 0 62

Ne haragudj meg zsófika, de ez amit írsz butaság. :) 

Előzmény: Zsofika69 (60)
drteve Creative Commons License 2013.06.23 0 0 61

Kedves Zsofika69!

 

Érdekes eme kis olvasmány... Ahhoz képest, hogy nem vagy rasszista, fajgyűlölő a szövegedben többször is felhívtad az ember figyelmét a külföldön született magyar emberek ugyan miért kapnak itt munkát... Na de mindegy is... A következő dolog, én ismerem a hölgyeményt akiről írsz és ezek amiket leírtál abszolút de nem fedik a valóságot! A hölgy 25 éve él Magyarországon, azóta folyamatosan dolgozik, senkinek nem ártott semmit. Nem hatalomra vágyó, pénzéhes ember. A Táncsics Mihály Gimnáziumban mint konyhalány kezdte még jó pár évvel ezelőtt, nem rögtön a feneke alá rakták a jót... Tanult, elvégezte a szükséges iskolákat és immár 8 éve, hogy élelmezésvezető... Az irigység és a rosszindulat sugárzik belőled kedves zsofika! Vagy nézzük csak... Talán az a baj, hogy havi szinten nem tud a másik cég egy millió ft-ot csak a szállításért zsebre vágni?? vagy az, hogy most az  ő irányítása alatt folynak a munkálatok és nem lehet kispórolni az ételekből a hozzávalókat?? Igen.. Mert a gimnáziumban bármilyen hihetetlen is a dolog, a pénz, amit az étkeztetésre szánnak a kajára teljes mértékben rá van fordítva és nem spórolnak ki belőle semmit, így az ételek minősége is ezerszer jobb.... Fáj az ha valaki más jobban, ügyesebben kezeli a dolgokat és nem utolsó sorban becsületesen? Szégyelld el magad kedves zsofika69, mert ez amiket írkálsz, aljas rágalom, a másik ember becsületének megsértése, lejáratása. Ja! És még valami! A legjobb tudomásom szerint nem Ő volt az, aki "sírt", hogy szeretné vezetni az étkeztetést egész Dabason....

Előzmény: Zsofika69 (60)
Zsofika69 Creative Commons License 2013.05.19 0 0 60

Normal 0 21 false false false HU X-NONE X-NONE

/* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-qformat:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin-top:0cm; mso-para-margin-right:0cm; mso-para-margin-bottom:10.0pt; mso-para-margin-left:0cm; line-height:115%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family:"Calibri","sans-serif"; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi;}

 

A város ahol lakom, kis túlzással a rendszerváltás óta ugyanazt a polgármestert nyögi, akivel eleinte nem is volt semmi baj, mert ahogy az lenni szokott, kezdetben minden jól indul, szép remények és még szebb szavak fűznek össze embereket, akik aztán évek múlva legszívesebben a vízbe fojtanák a másikat. Mert a hatalommámor a legtöbbeket megfertőzi, akik a közelbe kerül, mások meg úgy hozzászoknak ahhoz, hogy irányítanak, hogy egyszerre már nem csak ők, hanem gyermekeik is természetesnek veszik azt, hogy minden úgy történik, ahogy ők akarják.

Történetünk valahová a ’90-es évek elejére nyúlik vissza, amikor a csúnya és gonosz multinacionális cégek beözönlöttek az országba és rátették a kezüket a gazdaság különböző területeire. Így nálunk például egy jól ismert francia multi a közétkeztetést vette át az önkormányzattól, és működött is rendben és szépen, ahogy kell - több,  mint húsz évig. A központi konyha a helyi iskolák és óvodák ellátásán kívül számos városi rendezvény lebonyolításában is részt vett, és megszámlálhatatlan alkalommal segítette ki a hivatalt nemcsak tárgyi eszközökkel (amit még természetesnek is vélhetünk egy kis közösségben), hanem szakmai tudásával is. Itt kell megemlítettem az olyan szavakkal leírhatatlan emberi tényezőket, amelyek tényleg csak egy kisvárosban jellemzőek, ahol mindenki ismer mindenkit. Itt egészen egyszerűen olyan odaadásról van szó, amely sajnos manapság már egyre kevésbé jellemző az újonnan munkába álló generációra. Ami azt illeti, a konyha részéről nyújtott szakmai és emberi segítség legtöbbször több, mint jól is jött a különféle ügyekben megbízott hivatali emberkéknek, akiket előszeretettel telepítettek be a városba valahonnan a határ mellől. Félreértés ne essék: semmi bajom sincs sem a román, sem a szlovák sem a szerb, sem akármelyik külhoni magyar kisebbséggel, csak épp soha nem értettem, hogy elsősorban miért nem a helyi embereknek adunk munkát, s utána, ha lehet,  másoknak? Hogy miért kell túlzásba esni testvérváros ügyileg (is), hogy miért kell idehozni a művházba szerb festőket, mikor itt is vannak tehetséges emberek

 

És akkor térjünk is vissza a konyhára, ahol a szolgáltatók két évtizeden keresztül mindent megtettek a város megelégedésére, gyakran energiájukat, idejüket, hétvégéiket nem kímélve dolgoztak azért, hogy a városban zajló események megfelelő színvonalát biztosítsa. Nem is ragozom tovább, hogy micsoda odaadás, szellemi és testi energia szükségeltetett ahhoz, hogy a dolgok évekig jobbára rendben menjenek, hiszen gyakran már eleve azt is rossz volt nézni, ahogy bizonyos emberek hozzá nem értése, dilettantizmusa kereszteződik némi politikai meggyőződéssel és ez felülír minden elemi emberi ésszerűséget és szabályt.

 A konyha sorsa aztán akkor pecsételődött meg, amikor a kormány kimondva (javaslatokat téve) és kimondatlanul (az övéit szóban kötelezve) intézkedni kezdett az ügyben, hogy a közétkeztetés minél inkább állami központú, egyoldalú legyen. Arra most nem térek ki, hogy a közeljövőben miként szeretnék államosítani az egész ország menzarendszerét (Nemzeti Menza), hogy aztán a különféle szlovák, lengyel, albán és egyéb üzleti partnereik beszállíthassák a magyarnak álcázott terményeiket a szintén hazainak tűnő üzletláncokon keresztül. (az a hárombetűs piros üzletlánc, amelyben az ABC betűi szerepelnek)

            Jól működő rendszerek meggondolatlan átszervezése, újcsettintéssel való átszervezése jól bevált szokása a magyar „szakembereknek” különösen a jelenlegi kormánynak. De ne nyúljunk mélyre a politikába, egyik sem jobb, mint a másik, és itt most inkább az emberi birkaságot szeretném reprezentálni.

            Mert elég volt egy kósza gondolat valaki részéről a hivatalban, és a szolgáltatóval 2012 nyarán máris felbontásra került a több évtizedes szerződés. Mellékszálként még érdemes megemlíteni, hogy a szolgáltató cég néhány éve tízmilliós beruházást eszközölt a konyha külső felújítására, nem titkoltan azzal a céllal, hogy a közös együttműködés még évekig eltarthat. A kis naivak, nem ismerték a helyiek hozzáállását, miszerint addig használunk valakit, amíg érdekünkben áll, aztán eldobjuk.

            Ezután fél évnek kellett eltelnie, mire a polgármester úr vette a fáradtságot, hogy karácsony tájékán végre közölje, mi a célja a konyhával, mit akar vele kezdeni vagy kinek akarja „odaadni”. Ó, ne tessék ezen meglepődni, hiszen manapság így megy ez: ott van például a Gasztro TS nevű albertirsai cég, akiknek évtizednyi múltjuk sincs, viszont a két vezérigazgató egyike a Közbeszerzési Tanács tagja, a másik meg valamelyik miniszter rokonságába tartozik. Ugye ne meséljem el, hogyan nyertek el minden pályázatot az elmúlt két évben? Na de végre kiderült, hogy a városi konyha végül az önkormányzat kezébe fog visszaszállni, így aztán az utolsó pillanatban, félévnyi szívroham közeli állapot után a dolgozók is fellélegezhettek, hogy mégiscsak lesz munkájuk januártól. Merthogy a szerződést már január végétől lejártnak kellett volna tekinteni (fél év a felmondási idő), viszont az utolsó pillanatban valamelyik okos rájött, hogy ez így még sem jó, talán még sem okos dolog szezon közepén felbontani egy szerződést, kipakolni egy egész konyhát egy hétvége alatt, hogy hétfőn már máshogy legyen? Én már akkor sem értettem, miért nem lehet kicsit jobban átgondolni előre mindent, de aztán rájöttem, hogy ezeknek az embereknek fogalmuk sincs, hogy mi hogyan működik, egyszerűen ülnek egy tárgyalóasztalnál és elfogadnak néhány jól hangzó, üzletileg is jó lehetőségekkel kecsegtető dolgot. Nekik végül is mindegy, hiszen ezután is ugyanúgy megkapják majd a százalékaikat a zsírosbödönből, legfeljebb valamelyest több lesz, vagy nem.

            És megkezdődött a sáskajárás. Hetente érkeztek szakemberek, felmérők, ilyen-olyan véleményformálók, hogy miként is legyen a konyha működése majd az új szezonban. Gyakorlatilag a konyha alaprajza sem volt meg sehol, de hagyjuk is, ez légyen a legkevesebb, hiszen a tervek hirtelen óriásira hágtak, több százmillió forintról beszélünk már, amiből persze még egy fillér sincs. Mondhatni ez lehet a totális felelőtlenség abszolút példája, emberek életével, munkahelyével, gyermekeink ellátásával való könnyed szórakozás, játszadozás. Az illetékesek ugyanis most kezdenek el rájönni, hogy mennyi plusz költség adódik, hogy mennyi mindent számba kell venni, amire eddig nem gondoltak, és bizony menet közben derülnek ki a legváratlanabb fejlemények. Ja?!

            Az, hogy mennyire sunyi és megbízhatatlan az egész társaság úgy ahogy van, nagyon jól jellemzi az a mozzanat, amikor is a városi gimnázium helyi élelmezésvezetője (aki önállóan, a közös menzától függetlenül kb 180 adagot főz helyben) megjelenik a napközis konyhán, és „felméri” a helyzetet. Nagyképűséget sem mellőző szavaiból rögtön kiderül, hogy fogalma sincs arról, hogyan működik a rendszer, de hát hogyan is lenne, amikor néhány évvel ezelőtt még vízóra leolvasóként dolgozott. Hogy miként kerül ő a képbe? Valószínűleg ezzel a túlképzett szakértővel akarják majd megoldani a város étkeztetését, csak éppen erről senki nem beszél. Vagyis tudja már az egész város, csak épp az érintettek nem. Mert a tisztelt illetékesek arra sem vették a fáradtságot, hogy megkérjék a konyhán húsz éve „bejáratott” dolgozókat, hogy ugyan szóljanak már hozzá valamit. Az említett hölgy nem érezte szükségét annak sem, hogy esetleg beszéljen a jelenlegi vezetővel egy ekkora konyha működését illetően Azt már meg sem említem, hogy persze Erdélyből költözött ide. Higgyék el, nem vagyok sem rosszindulatú, sem rasszista, sem semmi, csak épp felmegy a pumpa az ésszerűtlenségtől, amely a városomat jellemzi, és tudom, hogy nem vagyok egyedül. Sőt! Csak éppen senki nem mer megszólalni, mert lehet, hogy úgy gondolja, mint én, de pénzügyileg nem érdeke, vagy egyszerűen az állásával játszik, ahová pikk-pakk beraknak valakit Erdélyből, ha nem tetszik a rendszer.

Engem ez az egész egyébként a kommunizmusra emlékeztet, ami tekintve a jelenlegi politikai helyzetet, meglehetősen disszonáns, de mégis: mindenhol besúgók, mindenhol az előre meghatározott módon kialakított rendszer, mindenhol a barátaink barátai ülnek a székekben, és semmit nem számít a tudás, csak azt, hogy milyen színű vagy. Nem beszélve a demokrácia módszeres és bár látványos, mégis nemzetinek álcázott feldarabolásáról meg a totális államosításról, amely szintén jól le van lakkozva valamiféle mézes-mázas fedőréteggel.

Aki mást mond ellenség - aki bőg, az a jó ember

            Nem tudom mi lesz a sorsa a konyhának a következő évadban, nem tudom mit fognak enni gyermekeink jövőre, egy biztos: ellátást kapni fognak, mert az élet nem áll meg, tehát előbb utóbb lesz valahogy. A többi már csak azon múlik, kinek, mi az érdeke. Valami készül az biztos, hiszen túl nagy a csönd, s ismervén polgármesterünk szokásait, ez zavaróan hat, hiszen, ha biztos lenne a dolgában már bizonyára nagy szavakkal, büszkén nyilatkozott volna a fejleményekről. Éppen ezért az az érzésem, hogy itt valami sumákolás folyik, és már minden el van rendezve. A pofátlanság netovábbjaként említsük meg még, hogy mindezek után természetesen igényt tartanak a régi vezetők segítségére. A helyi lapban ugyanis már „megígérték” hogy megtartanak mindenkit. Hát persze, hogyan is nézne ki egy politikustól, ha egyenesben lapátra tenne egy tucat embert. Megérzéseim azt súgják, felvesznek mindenkit szerződéssel egy - vagy a nyugdíjas korúakat csak fél - évre, aztán, ha már „beindult a rendszer” szépen mehet haza mindenki, és hoznak némi friss húst. (értsd: néhány barátot )

             Mindenesetre ezúton köszönjük meg a konyha dolgozóinak az elmúlt húsz –huszonöt évet: a finom paradicsom meg gyümölcslevest, a felülmúlhatatlan aranygaluskát (vélhetően az utolsót ettük áprilisban, és ki tudja eszünk-e még olyat valaha?), a sültes tálakat a ballagásra, meg a karácsonyi bejglit a fa alá. A vendégeknek meg a mosolyt és kedvességet és a biztató szavakat is - más embereknek meg, akik felveszik magukra ezt az inget: köszönjük az együttműködést.

dabaspress Creative Commons License 2011.11.15 0 0 59

Bárcsak ilyen egyszerű lenne!

Építettek egy harangtornyot a város közepén (mert az nagyon kell) és a lábaik előtt hever az egész város!

Munkahely az persze nincs, mint, ahogy vállakozás fejlesztés se!

Előzmény: Törölt nick (58)
dabaspress Creative Commons License 2011.11.15 0 0 57

Azthiszem ez önmagáért beszél:

spendrups Creative Commons License 2011.03.28 0 0 56

http://dabasregio.hu/?p=6329

Ok, de a többi jövedelem, miért nincs feltüntetve?

dabaspress Creative Commons License 2011.03.18 0 0 55

Több civil szervezet is visszavonatná a Hatóság határozatát – újabb fejezet a Holcim ügyében Moldován Ágnes, 2011. március 17, csütörtök

 

Dabas – Több civil szervezet, így a Hercel Sváb Hagyományőrző Egyesület, az Áldos Hagyományőrző Egyesület, a Civilek Egyesület-Újhartyán, a Dabasi Lokálpatrióta Egyesület, az Újhartyán Hagyományőrzése a Jövőért csoport és több magánszemély hivatalos kérelemmel fordult a Közép-Duna-völgyi Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőséghez, hogy vonja vissza azt a határozatát, amely szerint nem szükséges környezeti hatásvizsgálatot készíteni az Öregországútra tervezett cementelosztó központ építéséhez.

A beadványt készítők felhívták a Hatóság figyelmét arra, hogy az elosztó- és logisztikai központ létesítésével kapcsolatos eljárásba bejelentkezett ügyfelek, társadalmi szervezetek és érintett személyek beadványát 2011. 03. 04.-én délelőtt – a nyilatkozattételi határidőn belül – személyesen juttatták el a Hivatalhoz. Ezért kérik a döntéshozatali folyamat felülvizsgálatát, a határozat visszavonását és a beadványok érdemi vizsgálatát.

dabaspress Creative Commons License 2011.02.28 0 0 54

Szeptember óta nem kapnak fizetést azok, akik megbízási szerződéssel dolgoznak Pest megyének. Így többek között ingyen foglalkoznak fogyatékos gyerekekkel hónapok óta gyógypedagógusok, logopédusok, pszichológusok. A Pest Megyei Önkormányzatnak nincs pénze, kormányzati segítségben bíznak, ám legjobb esetben is csak 5-6 hónap múlva tudnak fizetni.

Szinte nevetségesnek tűnnek Pest megyéből az olyan grandiózus kormányzati tervek, minthogy a pedagógusok havonta nettó 200 ezer forintot keressenek, vagy Rogán Antal bérkommandó hadjárata, amely azt ellenőrzi, hogy a béreket megemelte a munkáltató, úgy ahogy azt ajánlották. Mindezekhez ugyanis bér kell.

Márpedig Pest megyében szeptember óta a közoktatásban, a gyermekvédelmi ellátásokban megbízási szerződéssel dolgozó pedagógusok nem kapnak semmilyen fizetést. Azaz gyakorlatilag hét hónapja ingyen foglalkoznak gyógypedagógusok, terapeuták, konduktorok a gyerekekkel.

Hét hónapja nem fizetnek, és még háromig nem fognak

Az önkormányzatoknak törvény írja elő, hogy garantálniuk kell a fogyatékos vagy fejlődési rendellenességű gyerekeknek azt, hogy az iskola ellátáson felül hetente néhány órát speciális szakemberek foglalkozzanak velük. Mivel ezek a szakemberek nem napi nyolc órában látják el ezt a feladatot, ezért a megyei intézmények megbízási szerződést kötnek velük. A gyakorlat szerint háromhavonta kapják meg a fizetésüket, legutóbb decemberben kellett volna fizetniük az intézményeknek, ám arra hivatkozva, hogy az önkormányzattól sem kapták meg a pénzt, nem tették meg.

“Mi is fizetésből élünk, sokunknak van lakáshitele, ki kell fizetnünk a számlákat, a gázszolgáltatót pedig nem érdekli, hogy nem kaptunk fizetést” – mesélte a Hírszerzőnek egy gyógypedagógus, aki nevét az ügy kényessége miatt nem vállalta. Mint mondta, azért is érzik magukat ördögi körben, mert nem mondhatják a családoknak és a gyerekeknek azt, hogy abbahagyják a foglalkoztatásokat, mert nem kapnak fizetést. Főleg úgy, hogy hivatalos magyarázatot sem a megyei fenntartású intézményektől, sem Pest megyétől nem kaptak. Így azt sem tudják, hogy mikor fizetik ki elmaradt bérüket. Ami úgy tűnik, nem a közeljövőben lesz.

A Pest megyei önkormányzatnál ugyanis a Hírszerző kérdésére azt mondták, hogy még jó időbe beletelik, mire rendezni tudják az önkormányzat adósságát. Ugyan a megye szerint nincs csődhelyzet, de olyan anyagi gondokkal küzdenek, hogy csak az alapellátást tudják finanszírozni.

Így az alkalmazotti státuszban lévő tanárok, közalkalmazottak béreit ki tudták fizetni, de a túlóra és érettségi pótlékot, a cafatériát nem. Több mint hét hónapos csúszásban vannak a már említett megbízási szerződések kifizetésével, de a gondozási vizsgálatokat végző bizottság szakértőinek díjait is csak hónapok után, decemberben tudták rendezni.

Ha a kormány fizet, fizetnek

Pest megye fideszes vezetése szerint azért kerültek ilyen helyzetbe, mert az önkormányzatok számára előírt feladatokat az állam nem téríti meg, a közoktatásban például nem éri el a normatíva a tényleges költségek kétharmadát. Mint lapunknak mondták, így fordulhat elő az a helyzet, hogy egyes szakellátások megszervezése, például a gyógypedagógiai ellátás, az önkormányzat felelőssége, de ennek megbízási díját saját magának kell előteremtenie.

A Pest megyei önkormányzat egyébként a számok alapján valóban kétségbeejtő helyzetben van, mára hatmilliárdos likvid hitel, tízmilliárdos kötvényállomány és további hárommilliárdos hitelteher nehezíti a működését. A vezetés ezért ősszel négymilliárd forintos állami támogatásra pályázott, amiből 40 millió forintot kapott meg. Összehasonlításképpen: a közétkeztetést végző cégnek a megye 500 millió forinttal tartozik.

Az önkormányzat azonban nem tett le a kormányzati segítségről, reményeik szerint március végén megkapják a kért összeget, és akkor abból ki tudják fizetni az elmaradt béreket. A fideszes megyevezetés mindezt arra alapozza, hogy 2011-ben szigorú költségvetést fogadtak el, többek között azon spórolnak, hogy a közalkalmazottaknak nem adnak étkezési jegyet, a képviselőknek ősz óta nem fizetik ki a tiszteletdíjakat.

Ám mindez szerintük csak az alapellátás finanszírozására elegendő, kormányzati segítség nélkül nem tudják rendezni a megbízási szerződéseket.

Hasonlóan látják a helyi szocialista képviselők is: az MSZP-s Keller László szerint sem tud a megye kimászni az adósságból konszolidáció nélkül. Mint a Hírszerzőnek mondta, az, hogy a közalkalmazottaktól és köztisztviselőktől elveszik a cafatériát, nem old meg semmit, “kormányzati beavatkozásra van szükség, mert rengeteg 60 és 90 napja lejárt tartozást halmozott fel az önkormányzat”.

A megye eladósodottsága viszont nem vigasztalja azokat a pedagógusokat, akik hét hónapja nem kapnak fizetést. Legközelebb március elején kellene utalnia az önkormányzatnak.

dabaspress Creative Commons License 2011.02.27 0 0 53

Dabas Város Önkormányzósága - Lakosság: 1:1

http://dabasregio.hu/?p=5593

dabaslako Creative Commons License 2011.02.26 0 0 52

Pontosabban Dabas Város Önkormányzata - Lakosság: 1:0

Szóval ha jól értem, nem hogy csak nem káros a környzetre, hanem külön jót is tesz neki, mivel locsolni lehet a "csurgalékvízzel".

Van ember aki ezt megeszi?

dabaslako Creative Commons License 2011.02.26 0 0 51

No, meg volt az első menet, Dabas Város - Lakosság: 1:0

http://dabasregio.hu/?p=5543

spendrups Creative Commons License 2011.02.26 0 0 50

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!