Valóban nem vagytok egyszerű helyzetben. Ráadásul ez a másfél éves kor környéke egy amolyan újraközeledési krízis a babáknál. Sok kisded ilyenkor már remekül eszik, alig szopizik, aztán újból elkezd ebben az időszakban rengeteget szopizni és egyébként is sokat akar anyával lenni.
Azon gondolkodtam, hogy mi lenne, ha az evés úgy zajlana, hogy először adsz neki cicit (esetleg ezt időben korlátozva), és utána kapná a hozzátáplálást. Az is lehet, hogy nagyon érzi a gyermeked, hogy te már nagyon siettetnéd a leválást. (Természetesen teljesen érthető az indokod.) Nekik meg olyan szenzoraik vannak az ilyen dolgokra, hogy hihetetlen. És így az első hevületét szopival csitítanád, és csak utána, mikor nyugodt már próbálkoznátok az egyéb ételekkel. És persze mindehhez lehet kombinálni, hogy kerüljétek az olyan helyzeteket, amikor szopizni szokott.
Egyébként orvosilag mennyi időtök van az elválasztódás kivitelezésére? Ha nagyon sürget az idő, akkor szerintem nyugodtan hívj fel egy laktációs tanácsadót, és kérj tőlük segítséget. Hozzájuk ilyen problémákkal is fordulnak, sok esetet láttak, biztos több ötlettel is tudnak szolgálni. Schneiderné Diószegi Eszter oldalán konkrétan emlékszem, hogy ilyen kérdés is volt. Szóval, ha gonodolod, az elérhetőségeik: http://www.ibclc.hu/elerhetoseg illetve itt találod a Ligás tanácsadókat: http://www.lll.hu/telefon. Ők is sokféle esettel, sokféle helyzettel találkoznak.
Szállófelhő ötlete nekem egy dolog miatt nem tetszik, még ha sokaknál be is vált. És ezzel nem akarom megbántani. Azt szokták mondani, hogy az embernek először vannak elvei, aztán lesznek gyerekei. Részemről egy elv maradt a gyerekek után is. Nem verem át a gyermekem. Még akkor sem, ha valószínűleg sosem tudja meg, hogy átverés volt.
szia, én úgy választottam el a lányom, igaz már elmúlt 2 éves, hogy elmagyaráztam neki, hogy ő már nagylány és ez azzal jár, h anya cicije elromlott :)
előtte sokat meséltem neki a nagylányokról, meg mindféle meseszereplőkről, akiket szeretett, hogy már ők sem szopnak, aztán bekentem a cicijeimet gyógyszertári körömkeserítővel.
amikor cicizni akart előtte szóltam neki, hogy tudod, anya cicije már elromlott :)
2x próbálkozott és agyő.
se sirás, se hiszti, se semmi, csak 1-2 hétig cici nélkülaz esti elalvás volt nehezebb, azt szerette ha ringattam, meg persze rettentő sokat bújtuk össze.
addig ő is inkább csak eszegetett, csipegetett és még vagy 2 hónapig csak nyúlkált, aztán elkezdett rendesen enni. és persze azóta is eszik :)
több barátnőmnek is, innen az indexről is többeknek ajánlottam és eddig mindenkinek bejött.
2 éves kor körül bátran ajánlom bárkinek, 15 hónaposnál szerintem egyéni mérlegelés, hisz itt inkább a kis eszére kell hatni, nem tudom érett-e már rá.
Zita, Köszönöm, ismerem az oldalt, már nagyon sokszor átrágtam rajta magam. De nekifutok újra.
Nálunk az is gond, hogy jó ideje (gyakorlatilag azóta, hogy újra rendesen szopik), alig tudom rávenni arra, hogy mást is egyen. Jó esetben is csak pár falatot hajlandó enni, minden ételre rázza a fejét, kiköpi, kifújja, öklendezik, mint aki hányni akar. Még a régebbi kedvenceit is ellöki magától. Közben látom, hogy nagyon éhes, de amint leülünk enni, jön a harc. Tök mindegy, hogy én főztem, üveges, bármi. Ha felveszem, hogy megnyugtassam, jön a ruhatépés és a cicikeresés. Ha az egész napi szilárd kajáját összeraknánk egy kupacba, legfeljebb fél-3/4 banánnyi jönne össze. Régebben már eljutottunk odáig, hogy csak a reggeli és esti szopi maradt (no meg egy éjszaka), de valami miatt "visszafejlődtünk". Igaz, a télen nem nagyon mentünk sehová, gondolom kimaradtak a figyelemelterelő ingerek. Bízom benne, hogy ha igazán kitavaszodik, újra vissza tudunk állni a reggeli-esti szopira. Az elmúlt 24 órában 8-szor kérte a mellem, és ki is sajtolt belőle mindent. Ellenben egész nap nagyjából 1/4 kiflit evett csak. Az is igaz, hogy most rettenetesen szenved a fogaival. 4 őrlője jött ki 2 nap alatt, vérzik az ínye, és a szemfogai is nagyon látszanak már. Elhiszem, ha fáj a rágás.
Szóval szerintem nálunk ez kicsit összetettebb probléma, úgy érzem, a szopikkal a kimaradt étkezéseket kompenzálja, valahogy ezt a nemevést kéne megoldanunk elsődlegesen (gőzöm sincs hogyan).
Én is úgy tudom, hogy a tehéntej okoz leggyakrabban gondot. Amúgy mindig is volt ez, vagy csak egy ideje? Mert ha csak néhány hete, az lehet akár egy elhúzódó fertőzés is (arra a normaflore jó). De ha tartós dolog, legegyszerűbb tényleg, ha kipróbálod kihagyni a tejet és tejtermékeket. De huzamosabb ideig kell, pár nap alatt még nem ürül ki teljesen. Ha ettől javul, akkor néhány hét után meg lehet próbálni újra enni ilyesmit, és ha kiújulnak a tünetek, akkor valsz. ez volt a gond, és a megoldás is megvan. Allergológustól hallottam, hogy pici gyerekeknél leginkább ez a puding próbája az evés módszert javasolja, mert amit a teszt mutat, az nem mindig korrelál azzal, amit a tünetek mutatnak. Persze ha nem sikerül így behatárolni az okot, érdemes dokihoz fordulni.
ugyan a tesztet nem olvastam el, de az én kisfiamnak tejfehérje-allergiája van.
ő is 1 éves múlt, még szopik, és ha bármilyen tejterméket eszem-iszom, azonnal ekcéma borítja el a testét. Amíg el nem kezdtem diétázni, az éjszakáink is rettenetesek voltak, volt hogy óránként kelt, illetve volt hörgőgyulladása is, szintén ettől.
voltunk gasztros dokinál is, ő is megerősítette a gyanúmat.
ha a gyanú felmerült, menjetek el gasztrós és/vagy allergia vizsgálatra. minél hamarabb kezd el diétázni, annál hamarabb lesz esélye a javulásra, ha valóban valami ételallergiája van.
sziasztok, most leltem a topikra. kerdesem: 1 eves elmult a kisfiam, meg szopik, de gyakran sirva kel ejjel, kicsit hasmeneseset kakil szinte mindig. Egy ideje mar etelintoleranciara gyanakszom, egeszen megegyeznek a tunetek(http://www.food-detective.hu/etelintolerancia/tunetei.html), s allitolag a tejen is atmegy, s mindamelle sokkal gyakoribb gond, mint amennyire propgaljak. Ti fedeztek fel vmi osszefuggest az ejjelek es az altalatok elfogyasztott kaja kozott?? vannak nalatok is hasonlo tunetek, mint itt a fenti site-n??? a teszten gondolkodom ugyanis. koszi k.
Tudtok valamilyen trükköt, amivel le lehet állítani a gyerkőcöt a szopiról? Eddig minden kísérletünk kudarcba fulladt. Már arra gondoltam, hogy ennék-innék valamit, ami ártalmatlan a manóra nézve, viszont olyanná változtatja a tej ízét, ami miatt nem kér többet. Csak nem tudom, mit kellene.
Még mielőtt ferde szemmel néznétek rám, elmondom, hogy imádok szoptatni, a világ egyik legszebb dolgának tartom (a gyermekvárás és a szülés mellett), de egyrészt már a tartalékaim határán vagyok, másrészt egy sor altatásos műtéten kéne átesnem amit már nagyon nem lehet halogatni és jó volna, ha addigra magától szokna le a lányom. Harmadrészt pedig egy fránya betegség miatt olyan gyógyszert kéne szednem, ami mellett kizárt a szoptatás.
15 hónapos a kislányom, 6 hónapig szopisztrájkos volt, majd 9 hónaposan, egyik napról a másikra "megjavult". Azóta viszont állandóan szopizna, reggel, délben, este, éjjel minimum 2-szer, sőt, gyakran még nap közben többször is követeli a cicit. Tépi a ruhám, visít, ha meg azt merem mondani, hogy most nincs, olyan keservesen sír, hogy elmondhatatlan.
A következő félévben írom az egészségügyi fősulin a szakdolimat, melyben a kismama személyiségtípusa és a szülés lefolyás közti kapcsolatot kutatom. Ezúton kérlek téged, hogy kutatásomat az alábbi linken elérhető kérdőív kitöltésével segítsed.
Szerintem meg nem vagy felkeszulve arra, hogy abbahagyd a szoptatast es/vagy hogy AM nappal bolcsiben legyen. Ha te el tudod fogadni hogy eljott az ideje, meg ha bizol abban hogy jol fogja magat a bolcsiben erezni, szerintem siman fog menni.
Igen akkor is bőg ha más vigyáz rá. Nagyon jól szórakozik egy darabig, meg is próbál mással elaludni, de amikor bekerül félálomba akkor jön a sírás. Nagyon szívesen szoptatnám tovább egyébként, csak nem merem a munkahely jellege miatt. Azt vettem észre 1-2 hónapja sokkal jobban ragaszkodik hozzá mint eddig, napköznben többször is kéri. Nyáron egész nap kint voltunk olyankor eszébe sem jutott, most többször is.
"Ekkora gyerekek szerintem siman elvannak ugy h ha anya ott van, szopnak, ha meg nincs akkor nem. "
Igen, szerintem is... Legalábbis nálunk ez volt. Egyszer anyukámnál volt a leányzó pár napot. Akkor még szoptattam. Anyukám mondta a telefonba hogy biztos le is szokott, amikor meglát már nem is fogja kérni az anyatejet, hiszen semmi jelét nem adta, hogy kellene neki. Nem volt hiszti elalváskor, megelégedett azzal, hogy anyukám simogatta a kezét és a lábát. Amikor hozták haza útközben találkoztunk, ott ahol át kellett szállni a buszról a villamosra hozzánk. Anyukám jött a lányommal és ahogy a csajszi meglátott, ott ahol voltunk a nyílt utcán nekem esett. Nem sírt, nem hisztizett, csak ment neki a pólómnak, felemelte, hol alulról, hol felülről nyúlt, és nyomta hozzám a száját. Képtelen voltam magamról levakarni, így a közeli újságosbódé mögött meg kellett szoptatni, mert addig nem tudtunk továbbmenni.
Csak akkor sír ha te ott vagy? Ha nem vagy ott hanem más vigyáz rá akkor nem sír? Mert ha csak akkor sír ha téged meglát, akkor szerintem nincs gond.
Azért kérdeztem, mert én akkor mentem vissza dolgozni amikor a kicsi kb. 2 éves volt és még őt is szoptattam. Valahogy nem volt ezzel soha probléma, amikor este altatás volt megszoptattam ha kérte. Október közepén ment bölcsibe, tavasz végéig kihúztuk a szoptatást, aztán szépen abbamaradt, mert már alig volt tejem. Ő is főleg altatáskor igényelte, de a bölcsiben a délutáni altatással semmi probléma nem volt. Mivel napközben már nem szoptattam, így egyre csökkent is a mennyisége, aztán már csak olyan esti cicicsócsálás maradt pár cseppel.. aztán megunta hogy alig jön valami és abba is hagyta.
Szóval szerintem nem kellene leszoktatni, majd szép lassan magától abbamarad.
Egyébként az első bölcsis évben amíg szoptattam, azon a télen egyszer volt egy picit beteg. A következő évben novembertől márciusig ment az egy hét bölcsi-egy hét mama... Nem volt nagyon beteges, csak randa hurutos köhögés láz nélkül.
Munkaddal nem kompatibilis a szoptatas (gondolok arra hogy lehet hogy vegyi anyagokkal fogsz foglalkozni)? Ekkora gyerekek szerintem siman elvannak ugy h ha anya ott van, szopnak, ha meg nincs akkor nem.
Összebújás, hátvakarás, mese csak este működik. Éjjel és délután nagyon sír, kifeszül, ordít ha nincs szopizás. Igen vissza kell mennem dolgozni. Valószínűleg az elalvással függ össze a dolog.
Azt megpróbáltátok, hogy amikor menne szopizni, azt mondod hogy most nem lehet, de összebújsz vele mondjuk egy mesekönyvet lapozgatva, vagy egy kis simogatásra, hátvakargatásra, stb. ? 2 évesen neki már nem az anyatej a lényeg, hanem a testközelség, bújás.
Egyébként miért szeretnétek leszoktatni? Zavaró (nekem a nagy 3 évesen már kényelmetlen volt) vagy anyuka megy vissza dolgozni?
Védőnőt, dokit nem értem. Mondjuk anno a nagyfiamnál én azért cseréltem gyerekdokit, mert aki volt, az paráztatott. Mondjuk ő rögtön a hazajövetel után, szóval 1 hetes volt a bébi. Egyszerűen nem igaz, hogy nem normális, hogy egy újszülött egész éjjel fenn van. Egyáltalán nem rendhagyó. Szívás, de nem rendhagyó...
Hajrá neked, próbálj meg tényleg nyugodt maradni. Drukkolok, hogy minden jól alakuljon...70-80 gramm az pedig kitűnő!!!!
Köszönöm a segítséget és az ötleteket, kicsit kétségbeestem :(
A védőnő, a gyerekorvos, a nagyszülők mind-mind azt mondták, hogy nem fejlődik rendesen, nem eszik eleget, nem normális, hogy egész éjszaka fenn van, vagy az hogy állandóan szopizik éjszaka. Mivel első gyerek és én is egészen egyke vagyok, nem volt tapasztalatom, és hittem Nekik.
De most, hogy írtatok és egy kicsit beleolvastam a fórumba megnyugodtam egy kicsit, azóta a lányom is már 70-80 grammot szopik, gondolom, hogy megnyugodtam és ő is.
Andi - az én 3,5 hónaposom nappal 2-2,5 óránként szopizik - mikor ilyenkor már 4-5 óránként "illene" neki. Nem így működnek a gyerekek.
Alapvető, amit iricc írt - az első 6 hét a túlélésről szól. Csak gondolj bele, megérkezett ez a kis babó, lövése nincs, hogy hol van, hogy mi van - egy dolgot ismer - téged. Semmi mást. Naná, hogy melletted akar lenni - minden más idegen neki.
És még egy szubjektív tanács - ne ragaszkodj az elveidhez. :) Figyeld a babát, neki hogy jó. Felejtsd el a könyveket, az ösztöneidre hallgass. Hallgasd meg a tanácsokat, de ne kövesd őket vakon. Olvasd el mások tapasztalatait, de a te babád önálló egyéniség, nem olyan, mint más babája vagy mint a nagykönyvi babák.
Simán lehet, hogy fáradékony a baba, hiszem még egy újszülött, hogyne lenne az . A szopizás nagyon fárasztó tevékenység és emésztenie is kell, nyelnie is kell, közben a bélmozgás is elindul...bele fog jönni. Tedd gyakran mellre és ne méricskéld, ha nem muszáj, mérd hetente 1x, ha van elég pisi és nincs kiszáradva, akkor ne aggódj...
És ne várj azonnali megoldásokat - napok, hetek, akár hónapok is kellhetnek az összeszokáshoz. Legyél a babával, figyeld - össze fogtok szokni. :)
szerintem ő még nagyon pici, bármit is tanítani neki. próbáld túlélni az első 6 hetet, onnantól nagyon sok esetben magától is javul a helyzet.
az első 6 hét arra szolgál, hogy beálljon a tej kereslet-kínálat, összeszokjon anya és gyermeke.
az én 3. gyerekem volt olyan, hogy 6 hetes koráig éjjel-nappal szopizott 1,5-2 óránként.
aztán 6 hetes kora után szépen kezdte átaludni az éjszakát. az sokat számít, ha nincs világosság a szobában, ahol alszik, akkor kapcsolj csak nagyon tompa fényt, ha muszáj. a világosság-sötétség alapján tanulják meg legjobban az éjjel, nappal közti különbséget.
nagyon különbözőek a babák, az én kisfiam most 9 hónapos, de még mindig gyakran eszik keveset, úgy tűnik ő ilyen típus.
Szia! Az az igazság, hogy mi is küzdünk hasonló problémával, én írtam az NLC szakértőjének, nagyon gyorsan és kedvesen válaszolt. Próbáld meg Te is!
Amúgy én sok helyen olvastam, hogy nem a heti gyarapodást kell nézni, hanem havonta. Nekünk is volt 8 dekás hetünk, ennek ellenére megvan a havi 1 kiló :)
Nagyon szépen köszönöm a válaszokat, sajnos a védőnőnek és a gyerekorvosnak sem voltak tippei, a védőnő tanácsolta, hogy vegyem éjszakára a babát magam mellé az ágyba és hagyjam cicin elaludni, az igazság az, hogy ez az elveimmel ellenkezett, de a szülés után egy héttel is összesen 13 órát tudtam összességében aludni, és a kikészülés határán voltam, úgyhogy elfogadtam az ötletet és így valóban tudtunk éjszaka pihenni, gondoltam hátha így sikerül megfordítani a nappalt az éjszakával. Megnyugtató volt olvasni a NLC bloggját, mert a gyerekorvos azt mondta, hogy heti 150 gramm tiszta súlygyarapodás szerinte az elfogadható és Szandi csak 140 grammot gyarapodott. Most hogy pár napja sikerült aludnom egy kicsit, ma megpróbálom, hogy a gyerek a kiságyban az éjszakázik, remélem előbb utóbb sikerül megfordítani.
Lehet, hogy az a baj, hogy a gyerek nagyon fáradékony szopizás közben? Állandóan bealszik úgy kell ébresztgetni, mert különben csak 20-30 grammot szopizna.
Nagyon sok baba teszi azt az első hetekben, amit a babád. Azaz felcseréli a nappalokat az éjszakával. Golden Eye nagyon jókat írt, hogy hogyan is lehet megpróbálni a felnőtt napszakokra "beállítani" kislányod. Ez kinél több, kinél keveseb ideig tart. De nem szoktak így maradni az újszülöttek. Ez biztos.
Ha a Te értékrendedbe belefér az együttalvás, akkor ne tartsd vissza magatokat. Úgy tűnik ez egy olyan járható út, ami neked és a lányodnak is jó. Te eleget tudsz pihenni, és ő is ki tudja elégíteni a testkontaktus igényét.
A 140 g hízás az rendben lévőnek tűnik. De azt tudni kell, hogy egy babát sosem lehet csak a hízás alapján megítélni. De akkor hogyan lehet? Olvasd el az alábbiakat, amik egy laktációs tanácsadótól számaznak:
"Honnan tudhatjuk, hogy elég-e a tej?
Sok édesanyának okoz gondot annak megállapítása, hogy vajon elég tejet termel-e a szervezete babája számára. A kezdő édesanyának sokszor a lelkére kötik, hogy föltétlen mérjen minden szopizást, mert csak így tudhatja, hogy eleget evett-e a babája. Ez a módszer egy dologra jó: idegbajba kergeti a családot, mert a baba sosem eszik annyit és akkor, amennyit és amikor ennie kéne. A babák éppolyan egyéniségek, mint mi, felnőttek: van köztük nagyétkű és kevesebbet evő is. Ráadásul délután-estefelé mindenkinek kevesebb teje termelődik, a baba kevesebb grammot fog szopizni, mint reggel, amire könnyen jöhet a diagnózis: este már nincs elég tej. Holott ez egy természetes jelenség: az délután termelődő tej zsírosabb, laktatóbb, így abból kevesebb is elég. Esténként a babák sokszor nyűgösebbek, sírósabbak is, sokszor óránként, félóránként szopiznának, de ez megint nem a tejmennyiséggel függ össze, hanem azzal, hogy ekkorra a pici babák teljesen kifáradnak attól az ingerözöntől, ami napközben rájuk zúdul, és az egyetlen megnyugvást hozó dologhoz: a szopizáshoz fordulnak. Na de ha a mérleg nem informatív, akkor mégis, hogyan állapíthatjuk meg, hogy van-e elég tejecske? Kizárólagosan szoptatott babánál, ami azt jelenti, hogy a baba anyatejen kívül semmi mást nem kap, vizet, teát sem, a pisis és kakis pelenkák száma mutatja a tejbevitel mértékét. Hiszen csak az tud kijönni, ami be is ment a babába. Ha a babának van legalább napi hat pisis pelusa, és - 6 hetes kor alatt - napi legalább két kakija, akkor eleget eszik. Fontos a pisi milyensége is: átláltszó, nem sötétsárga, nem szúrós szagú. Az eleget evő baba bőre hidratált, telt, és átlagban min. heti 10-12 dekát vagy havi fél kilót gyarapszik az első időben. Persze a súlygyarapodással megint vigyázni kell, hiszen az csak egy figyelembe veendő tényező sok közül. Ugyanilyen fontos, hogy a baba hossza és fejkörfogata is növekszik, ránézésre élénk, egészséges. Ha csak a súlyt figyeljük, könnyen tévútra mehetünk, ugyanis a súlygyarapodást sok-sok tényező befolyásolja még a kalóriabevitelen kívül. Gyakori pl. hogy oltások után, betegségek idején, új mozgásformák elsajátításával egyidőben a baba nem vagy csak keveset hízik."
Szerintem 13 naposan ez még nem olyan nagy baj. Gyerekdoki mit mond? Őszintén szólva még az is lehet, h. mégis fáj a hasa. De lehet, h. csak még nem áll össze neki a kép, hogy mikor van nappal/mikor van éjszaka - gyakran felcserélik ezt a bébik. Ezért alussza át a nappalt és van ébren éjjel. Konzultálj a gyerekdokival, védőnővel, hátha nekik akad 1-2 tippjük. Ált. azt szokás mondani, h. nappal kisct nem hagyni aludni (tudom, egy 2 hete sbabánál ez nem egyszerű és fáradt anyuka is örül, haa alszik a bébi, szóval ez csak egy gondolat), ill. jól elkülöníteni a nappalt az éjszakától - nappal függönyök ki, éjjel sötét, max. félhomály. Nálunk mindkét gyerkőnél (nagy 5 éves, kicsi 3 hónapos) kezdetektől sarkalatos pont volt a fürdetés - azaz a fix napirendi pont - onnan tudja a bébi, hogy most kezdődik az este. Barátnőm szívott ezzel anno, sajnos eltartott pár hétig, míg helyreállt a babában a nappal-éjjel kérdés. A másik - ha neked/nektek belefér, hogy veletek aludjon - simán! Miért ne? Ha így van biztosítva, hogy kipihenjétek magatokat, akkor szerintem ez nem gond. Majd összeszoktok, majd kialakul - lassan akár, hogy hogy szeret aludni - és ha nektek nem fér bele, majd átszoktatjátok a kiságyba.
140g - ne aggód, 120 szokott lenni a minimum feltétel - de egyik baba sem tankönyvi. Másrészt meg nem is kell heti gyarapodást nézni, mert heti ÁTLAGról beszél mindenki, átlag meg csak akkor van, ha már több idő is eltelt. Azaz mondjuk a havi gyarapodást nézik majd és osztják el 4el. :)
A segítségeteket szeretném kérni, a kislányom 13 napja született, csak bimbóvédővel megy a szoptatás, igény szerint próbálom szoptatni és a kiságyban altatom. Napközben két három óránként szeretne szopizni, általában 30-60 gramm közötti mennyiséget, ami után általában simán elalszik végig alussza a két szoptatás közötti időszakot. Este 18 és 20 óra között attól függően, hogy mikor ébred fürdetés, szoptatás, simán elalszik mellen, leteszem és 10-15 perc múlva fenn van, onnantól szoptatás, mellen elalszik, alvás 10-15 perc megint sír és folyamatosan éhes, egészen hajnali fél 6-ig utána mintha elvágnák. Kipróbáltam, hogy magam mellé vettem az ágyba, és ott szoptattam és hagytam aludni, akkor kb. 3 óránként eszik és átalusszuk az egész éjszakát. A pocakja sose fájt idáig. Az első itthoni héten 140 grammot gyarapodott, lehet, hogy kevés?
sulymos, infektológus főorvos ismerős szerint -szó szerint idézem- "némi" védettséget ad a te oltottságod egy ilyen nagyobbacska gyereknek. Én is ebben bízom (is/részben).