Jobb gép. Hát túl sok választási lehetőségem nincs.
Számomra jó gép:
kb. a filmes távmérős gép digi megfelelője(tehát slr kizárva)
minél kompaktabb méret
nagy fényerejű 24-105 közti gyújtótávolságú obi
átnézeti optikai kereső
kihajtható-forgatható LCD
Ez a korlátozás inkább verőfényes napsütésnél zavaró, bár az ilyen erős fények egyébként sem a legalkalmasabbak szép képek készítésére. Na és ha belegondolok az Olympus E-10 1/640 és a Zenit 1/500 legrövidebb zárideje szintén hasonló korlátok elé állított, mégis kitűnő gépek. Tehát maradok ennél a kis szappantartónál. Szerethető gép
Nekem csak most sikerült leellenőriznem a kérdésed, és hát vagy a memóriám rövidül és erről már volt szó itt a topikban de nem emlékszem rá, vagy 10 év alatt nem sikerült észrevennem ezt a korlátot, de most meglepett, hogy tényleg így van, ahogy írod.
Minden esetre, ha ez komolyan akadályoz a fotózásban, akkor Neked egyértelműen jobb gépre van szükséged :)
Gondolom azóta már nem sokan használnak itt G2 -t, de azért feldobnék egy kérdést egy problémával kapcsolatban. Vettem egy ilyen gépet és a záridőket nem lehet mind használni az összes rekeszállásnál.
Tehát f8.0 -nál megy az összes záridő, f7.1 - f5.0 csak 1/800 -ad a legrövidebb, f4.5 - f3.5 csak 1/640 -ed legrövidebb, f3.2 - f2.0 csak 1/500 -ad lehet a legrövidebb záridő. Találkozott már valaki ilyen problémával, mi lehet a baja? Szervizek hajlamosak lehetnek még bevállalni ilyen öreg gépet? Szeretném megtartani és használni ezt a gépet, mivel szinte minden elvárásomat teljesíti. A mai gépek közt se nagyon találok ilyet, hasonlót is csak aranyárban.
Megnéztem: a tele végén jól kezeli az élességet közel/távol, ahogy húzom vissza a nagylátó felé, úgy kerül egyre közelebb az éles pont a képen. A nagylátó végén a végtelenbe fókuszálva előttem 1-2 méterre lesz éles, pedig mindig jelzi a zöld keretet, hogy oké. Sajnálom a kis gépet, meglepően jó állapotban maradt fenn...
Azt nézd meg még, hogy a zoom minden állásában jelentkezik-e a probléma? Persze nagylátószögnél a mélységélesség miatt talán nem is észrevehető. Bár most önmagamnak mondok ellent, mert én olyan problémával találkoztam, hogy nagylátószög mellett volt probléma az élességgel, ha egy kicsit belezoomoltam, akkor megoldódott.
Heló. Kaptam egy G2-őt, most túráztatom. Folyvást az jön ki, hogy messzebre nem tud élesíteni. Pl. a téma 5 m-re van (rendesen kontrasztos téma) de 1,5-2 m-re lesz éles a kép. Ennél közelebbi pontokra már úgy tűnik, tud élesíteni, a makró is rendesen a helyére fókuszál. Találkoztatok már ilyennel, esetleg megoldással?
Most cseréltem elemet, de nem vagyok a számába, talán 2025-ös gombelem. A szétszedést a végén kell kezdeni, ahol egy kis bevágást találsz. Egy kis keret szerű dolog van a távkapcsoló belsejében. A bevágás felett van egy kis mozgó rész találsz, ezt kell megtolni keresztbe, majd körömheggyel kihúzni merőlegesen. A polaritásra ügyelni kell az elemcserénél, meg nálam még arra is, hogy rövid használat után mindig kiszedjem az elemet a távkapcsolóból. Valami zárlatféle érte a kapcsolót, ezért kényszerülök erre a mutatványra.
Amennyire olvasgattam mindenfelé nincs megoldás, csak a kártyaolvasó. Amire most nincs keret. Mert persze, ami itthon van, az csak a CF-et nem olvassa. :(
+ kérdés, szeretném meggyőzni a WIndows 7-emet, hogy ismerje fel a gépet. De drivert nem leltem a neten hozzá, a régiek fenn vannak, de ugye az nem jó, feltettem a zoombrowsert is, és mivel kártyaolvasóm nincs, így a kábelre vagyok hagyatkozva.
A távirányítón lévő felirat szerint nézzem meg a manuált, hogy miként szedjem szét. Abban viszont nicns info. Mielőtt tönkretenném, megmondanátok, hogy kapjam szét? ill. milyen elem kell bele?
Megvettem a OC-E3 Canon kábelt, így módom volt összehasonlítani a gyárit és nem gyári vakukábelt. Talán a különbség a Pixel FC-311 kábel és a gyári között a vastagságban van. A 10 méteres kábel ugyanis vékonyabb, míg a gyári 60 cm-es 1 mm-el vaskosabb az utángyártott kábeltől. Természetesen a gyári esetében alapbeállításon minden rendben működik a Powershot G3-as géppel. Az 580 EX-II vaku mester üzemmódú használatánál csak akkor van zavar, ha a bekapcsolt vakut a bekapcsolt géppel kábelesen összetolom. Ekkor az történik, hogy mintha nem is vakut kapcsoltam volna rá, azaz fényképezni csak hosszú záridővel lehet. A hiba orvosolható, ha a bekapcsolás sorrendjét betartom, vagy nem mester üzemmódot használok. Konklúzió: PIXEL oldalán lévő kompatibilitás gépeket komolyan kell venni (részletekért katt ide: http://www.pixelhk.com/Proshow.aspx?id=66 )
Apró kis bosszúság azért mégis akadt a Powershot készükékkel kapcsolatban, pontosabban a távirányítójával gyűlt meg a bajom. Úgy kb. egy hónapja cseréltem gombelemet, melyet a távkapcsoló magától lemerített. A távkapcsoló végig műanyag dobozban volt, így nem érhette semmilyen fizikai behatás. Tanultam a hibából, így az új elemet csak addig tartom majd az irányítóba, ameddig használom. Míg új volt a kütyü, addig ilyen hiba nem jelentkezett, ezt most 10-dik életéve felé vettem észre. Gondolom van még pár jó évem a powerkámmal, csak a fényképezőgép gyári dátumbeállítását ne 2023-ban maximálták volna a japán mérnökök.
G3 gépem van, és a lassúságát leszámítva, megelégedett hangon tudok szólni róla. Profi rendszervakuval portrézni is tudok és tárgyfotózni. Ezen a vonalon sajna megakadtam egy ponton. Egy másik topokban azt a választ kaptam, hogy a kábel hossza lehet a ludas a félműködésnek. E linken vetettem fel a bajomat a kábellel kapcsolatban: http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=116580082&t=9105076.
Egy hónapja használok Canon Speedlite 580EX-II. Előtte 420EX vakut használtam kilenc éven keresztül. A 420-as néha nem találta a G3-al a kapcsolatot, az 580-as vakunál ez eddig nem jelentkezett ilyen progléma. Valaki tapasztalt esetleg hasonló javulást a külső rendszervaku használat során, vagy vacakolt a 420-as vakuval?
Jajj istenem, de szerettem az elődjét a kis G3-mam. Megvan még, de már atomlassú. Azóta vettem másikat, el is adtam izibe, nem G sorozat volt, nem is jött be. Ha netán vennék megint, mely G darabokat javasoljátok? Nem mindegyik győzött meg azóta.
Meg az a kérdés, hogy normálisan működne e , mert mégiscsak kinai. Lehet, hogy egy manuális vaku jobb lenne, amit beállígat az ember pár próba kép után?
A tervező fejével nézve, elég nehéz eldönteni, hogy mi legyen fontosabb, a jobb ergonómia vagy a kisebb tömeg? Az egyik felhasználó azt szeretné, hogy minden jól kézreálljon, a másik meg azt, hogy elférjen a kabátzsebben, miközben a minősége közelítse a legjobbakét. Most azt akartam írni - magamból kiindulva - hogy aki DSLR mellett akarja használni, annak talán a kis tömeg a fontosabb, ugyanakkor lehet, hogy éppen a kényelmesebb géphez szokott ember méltatlankodik a kialakítása miatt. Az biztos, hogy ha nekem nincs kedvem cipelni a nagyobb gépet, akkor azt mondom, egye fene az ergonómiát, ha elfér a gép a zsebemben. Persze a G széria ebben sem a tökéletes darab, hiszen hiába kicsi, szappantartónak még mindig túl nagy :)
Engem egyébként ezek az újdonsült tükör nélküli, cserélhető objektíves gépek érdekel(né)nek. Elvben. Legalábbis ha olyan szintre jutnak, hogy kiválthatják mondjuk a kisebb szenzorméretű DSLR-ket. Ha van más alternatíva, én szívesen lemondanék a tükörfelcsapásról zajban, tömegben egyaránt.
és ennyi idő után is szokatlan, hogy ilyen pici a G12
teljesen más a fogása, a gombok, tárcsák elrendezése.
ha ugyanúgy fogom meg, mint a régit, akkor a tenyerem alatt van egy tárcsa és a közepén egy viszonylag érzékeny ötös gombcsoport. a vaku gombját garantáltan benyomom ilyenkor.
egyszerűen hiányzik a kéz helye a vázról.
ahhoz nehéz ez a gép, hogy ne fogjam marokra, ha a pici szabad helyen támasztom ki, nem biztonságos és fárasztó is.
tehát amilyen szép egyébként, olyan nagyon nem ergonomikus sajnos.