Keresés

Részletes keresés

Triondor Creative Commons License 2020.05.01 0 0 5067

Azért azt mellé kell tenni, hogy ahol van 0.5g/m3 dúsulás egy valamekkora területen, de csak 5 centi mélységig, ott nem feltétlenül lesz 0g/m3 az alatta levő rétegben. Ez fövenytől függ, de én többször találkoztam olyannal, hogy mintázásnál ahol 30-40 szem/liter volt a felső 10 centiből vett mintában, fél méteren vett minta is mutatott 10-20 szemet. 

Előzmény: BLAtti (5066)
BLAtti Creative Commons License 2020.04.29 0 0 5066

A lényeg, hogy csinálni kell! 0,5g/m3-es helyből van elég sok, főleg, ha a jó aranymosó nem lapátolja össze feleslegesen a nem dúsult fövenyt. Magyarul tisztán dolgozik. Erről kevés leírás van, s nem is igazán taglalja még N. László Endre sem, de leírja. Ez nem azt jelenti, hogy azt nem kell megmozgatni, csak azt, hogy nem kell átmosni. Magyarul, ha van 5cm dúsulásunk, 5cm mélyen, akkor nem 10cm-t kupacolunk fel, hanem 5-öt ledobálunk, és a többit kupacoljuk, amíg van dúsulás.

Tudom, talán badarságnak hangzik, de aki valaha is mosott így, az 0,5g-nál biztosan többet vitt haza 1m3 fövenyből, és így a kevésbé dús helyek, vékonyabb rétegek is könnyebben átmoshatóak. 

Többször is belefutottam olyan beszélgetőpartnerekbe, akik gyorsan, sokat szeretnének átmosni, még a hatásfok sem érdekes, úgyis marad annyi a padon, ami már megéri. Nos, lehet így is, de el lehet dönteni, hogy mi mellett voksol az ember. :) Ezért is tartom fontosnak  a mintázást. :)

 

Előzmény: Triondor (5065)
Triondor Creative Commons License 2020.04.22 0 0 5065

Hát ha 2.5 tonnának számoljuk m3-ét a fövenynek akkor az 0.25-0.5g/m3... Olyan föveny azért akad elég :) Főleg az alsó 0.25g/m3-es értékhez közelítve :D Csak tényleg lapátolni kell. 

Előzmény: BLAtti (5064)
BLAtti Creative Commons License 2020.04.12 0 0 5064

Ez csak csámcsogásra jó! ;)

Magyar embernek, jó aranymosónak már a tonnánként 1-2 tized grammnyi arany is rentábilisan kitermelhető mennyiség. Az egyetlen titka, hogy csinálni kell, álhatatosan, kitartóan. Ja, meg persze tanulni, meg me helyeket felkutatni.

Előzmény: dez1 (5063)
dez1 Creative Commons License 2020.03.27 0 0 5063

Mit szóltok hozzá Szerbiában valami brutális aranylelőhelyet találtak nem semmi....

BLAtti Creative Commons License 2020.03.17 0 0 5062

Az ezekben a szivattyúkban felhasznált motorok feszültség görbéje szerint 13-14 V feszültségen jobb áramfelvétellel rendelkeznek ugyanazon vízszállítási mennyiséget figyelembe véve. A motorok a feszültségre kevésbé érzékenyek, mint az áramfelvételre. Az áramfelvétel megugrása, túl nagy terhelés, elégtelen hűtés miatt égnek le.

Rengeteget keresgéltem ezeket az adatokat. Nem túl sok helyen publikusak. Sőt, általánosságban elmondható, hogy ezeket nem hozzák nyilvánosságra. 

 

Nem is ez a lényeg. Viszont nagyobb feszültségen a motorok nagyobb sebességet tudnak elérni, ami bár a szállítási magasságot kevésbé befolyásolja, azonban a meglévő átlag szállítási magasságon, ahol használjuk képes nagyobb vízszállításra. Nem azt mondom, hogy mindenki kövesse az én példámat, hiszen biztosan bele lehet futni még az átlagnál is rosszabb kínai termékekbe, de én csak a tapasztalataimat írtam le.

 

Az bizonyos, hogy amikor tehetem mindenképp ezt a csendes módját fogom választani a vízszállításnak.

 

A PWM, vagy booster elektronika vízmentesítése nem szükséges, max fröccsenő víz elleni védelem, hiszen a víztől távol elhelyezhető, ahol az akku is.

Előzmény: Triondor (5061)
Triondor Creative Commons License 2020.02.19 0 0 5061

Hali! 

 

Köszönöm a válaszod. Step up boostert én nem feltétlenül használnék - egyrészt azért mert maszatos munka lenne vízhatlanná tenni, másrészt a legtöbb ilyen booster 13.5-14V-ra fellövi a feszültséget, az pedig nem tudom mennyire egészséges egy szivattyúnak aminek a motorja kétes minőségű. Inkább viszek nagyobb akksit, aminél tovább tart mire a feszültség annyit esik használat közben. 

 

A sors fintora, hogy amíg szívtam a fogam, hogy rendeljek-e egyet a cégtől közvetlenül, addig további 20 euróval drágult. 

Előzmény: BLAtti (5060)
BLAtti Creative Commons License 2020.02.17 0 0 5060

Szia!

 

Ha tényleg felveszi a jelzett 12-13A-t, akkor van benne elég erő, hogy tolja a vizet. Azt kevésbé tudom elképzelni, hogy a flow rate csak ilyen keveset esik, de ezt a márkát nem ismerem. Amiket 2000 GPH-snak árulnak, a legtöbb jó, ha 5-6A vesz fel és a szállítás kb. 0 méteren a csutorán közvetlenül kiömölve is max a felét tudja. Ezért kezdtem anno kísérletezgetni. Azonban a tekercselésük biztosan nem a 2000GPH-nak megfelelő a "khan hön szijóu" típusúaknak. :) Vagy más motort tesznek bele eleve.  Én nevenincsből magasabb , 3000-3500 GPH jelzésűt vennék, ha vennék. Azok még átalakítás nélkül is tudják kb a 1500-2000-et. De tudni kell, hogy akkuról 12-13A-t nem lehet sokáig biztosítani, még munka akkuval is csak néhány óra. A feszültségesést pedig kompenzálni kell, ha állandó vízárammal akarunk mosni. Valamint nem szabad túlmeríteni az akkut. 

A sajátom jó esetben 6 órát tud, de 4-et szoktam engedni neki, aztán töltöm. 

Sajnos Egyelőre mosni nem tudtam eddig, pedig jó volt az idő! Az életnek furcsa humora van, na, ez a helyzet. 

 

 

Előzmény: Triondor (5059)
Triondor Creative Commons License 2020.02.06 0 0 5059

Valószínűleg sokan közületek most még élvezték a nem túl kemény telet és az alacsony vízállást :) 

 

Elsősorban BLAttihoz intézném a kérdést, de ha bárkinek van véleménye szívesen meghallgatom. 12 Voltos szivattyúkat néztem és találtam egy eléggé érdekeset ( [url]https://items.marco.it/en/products/pumps/submersible-pumps-452/up2000-submersible-pump-126-l-min.html[/url] ), ami 1 méter magasságnál is hozza az ábrák alapján a névleges teljesítményét. Leginkább az érdekelne, hogy ez mennyire lehet valós? Illetve a saját weboldalukon a jelenlegi listaár (be kell jelentkezni) 120-130 euró környékén van, magyar viszonteladó pedig elvileg 32000-ért vesztegeti. Talán korábban olcsóbban vették és aszerint árazta a kereskedő, vagy lehetséges, hogy valamilyen koppintást forgalmaznak nálunk? 

ácsilaci Creative Commons License 2019.11.16 0 2 5058

Üdv.Mivel megszólíttattam,hát reagálok,mert látom a jobbító szándékot.Alényeg,hogy a rostán átmenő anyag tökéletes átmosása meglegyen,véleményem szerint le kell mondani a csúszórostáról,borító rostával kell dolgozni.Ami pedig a lépcsős rostát illeti a gondolat nem rossz,de én le is rajzoltam.Akit érdekel az elképzelés,tegye ezt,és mindjárt kiviláglik a gyenge pontja/i/.Dőlésszög,lépcső mérete,kavics koptató hatása a lépcsők élénél/lemezelvékonyodás/,tisztíthatóság.Amúgy régóta küzdök a veszteségek csökkentéséért és minden jó ötletet szívesen fogadok.A tel.számomat ismerhetitek....

Előzmény: BLAtti (5057)
BLAtti Creative Commons License 2019.11.07 0 1 5057

Megosztok veletek egy ötletet újfent, bár már régen kísérleteztem. Első sorban Lacibá padján tudom biztosan, hogy ki lehetne próbálni, de minden olyan padon jó lehet, ahol alapvetően perforált csúszó rosta van. Ugye ennek a megoldásnak egy hátránya van, hogy a víz áthidalja a lyukakat és megúszik a felületen a homok, arany egyaránt. Mindenki a szívére teheti a kezét, aki szétrugdosta már a mosott kupacot, hogy annak közepe-alja bizony igen homokos, nem tiszta kavics. És arany is van benne. 

 

Nem ragozom tovább, egy Volán buszon láttam meg a számomra ideális megoldásnak tűnő perforált lemezt, ugyanis ez egy ferdén lépcsőzetesre hajtott, perforált lemez volt. Ha ilyen lemez van a sima lemez helyén, akkor a függőleges falakon a víz le tud fűződni természeténél fogva már a legfelső 5cm-en, hiszen ott kezdődik az első lépcső. A kavicsok ugyanúgy le tudnak gurulni, hiszen a dőlésszög nem változik, csak apró lépcsők lennének.

Azt gondolom, hogy így jóval tisztább kavicsot kapunk végtermékként, s több hasznos anyag jut a fogófelületre is.

 

AttilaBlade Creative Commons License 2019.08.21 0 1 5056

Peter Rybár-ral elég sokat leveleztem az elmúlt hetekben, így született egy blogbejegyzés a polifoam-os fogófelületről. Vannak még kérdések, de hátha vitaindítónak jó lesz!

Azt kell tudni elöljáróban, hogy egy csallóközaranyosi, bizonyos Szabó Attila padján látta meg először, aki 2017-ben szerepelt is a Komárom Kollégium Antológiájában, mint hagyományőrző, aranyász.

Tőle tanulta meg a használatát is, s mutatta meg nekünk Komáromban, néhány héttel ezelőtt.

 

https://aranymosasitthon.blogspot.com/2019/08/a-polifoam-piramisok-aranyos-arnyekaban.html

 

 

AttilaBlade Creative Commons License 2019.08.12 0 1 5055

Viszont, mielőtt elindul a mindenre kiterjedő, és boncolgató beszélgetés/vita, hogy akkor mit lehet, mit nem. 

Mivel senki sem törvényhozó közülünk, én javaslom, hogy hagyjuk meg ezt nekik.

Sosem fogják annyira fontosnak tartani ezt a kérdést, hogy megváltoztassák, ha nem lesz precedens értékű ügy, beadvány, petíció, aláírások, stb.

 

Nem vagyunk közösség, a maga nemesebbik nevében, azaz nem vagyunk jogi személy például egyesület, nonprofit szerveződés tagdíjjal stb.

Így kezdeményezni is nehezebb.

Viszont bele kell gondolni, hogy nem csak a mi előnyünkre változtathatják meg ezt a törvényt, s ahogy régebben is, úgy a jelenkor aranymosóit is sújthatják szankciókkal.

 

Előzmény: AttilaBlade (5054)
AttilaBlade Creative Commons License 2019.08.12 0 1 5054

 

Üdvözlet mindenkinek!

 

Lacibá' a találkozón a gondjaimra bízott egy fénymásolatot az ő engedélyéről.

Természetesen a nevén kívül, amit jól ismerünk, minden adatot leredukáltam.

 

El lehet olvasni, hogy a komáromi szakaszon mit lehet, mit nem lehet csinálni. Mivel a vízügy a vagyonkezelője is a területnek, így más hatóságnak itt túl sok beleszólása nincs a történetbe, ahogy én látom.

Ezzel az ácsi önkormányzati tisztségviselők okoskodása is felesleges, a pénz begyűjtése okmánybélyegben pedig egyszerű lehúzás!!!

 

Szóval, aki ezt megszerzi, az moshat aranyat. Bár, a törvények szerint amire ezt kiadják, az a tevékenység NEM engedélyköteles.

Mégis, az előzőekben megismert történetek miatt nem árt, ha van. Nem megterhelő megkérni, azt hiszem.

Minden jót!

BLAtti

AttilaBlade Creative Commons License 2019.08.07 0 1 5053

Megjelent egy cikk a kisalföld.hu oldalon, a komáromi szekciónál: 

https://www.kisalfold.hu/komarom/maganyos_foglalkozas_az_aranymosas_aparol_fiura_szall_a_tudas_-_fotok/2605174/?fbclid=IwAR2yNSe8EOPOt_eNkB3vOo0_Kjcb6oyi7ThhDD2gNafmWijuIXT8jdV9NyQ

 

Szabó János neve javítva lesz, már szóltam érte a hölgynek.

AttilaBlade Creative Commons License 2019.08.07 0 0 5052

Aki tegnap már nem maradt fent azért, hogy megnézze az aranymosásról készült kis villanást az M2-n, annak itt a link, és 33:37-től kezdődik. Nem egy nagy durranás, de egészen jól összevágták a képeket 5 percben.

Megszólalnak benne: ácsilaci, TrotorC és jómagam BLAtti

Sajnos az infók 10% sem volt úgy látszik érdekes a műsor készítőknek, vagy leginkább a producernek, de legalább van, csak kár, hogy a hagyományőrzés nem kapott helyet a beszámolóban! :(


https://www.mediaklikk.hu/…/en-vagyok-itt-2019-08-06-i-adas/

Ja, 33:37-től kezdődik a Dagobertes résszel. :)

BLAtti Creative Commons License 2019.08.04 0 1 5051

Jó volt veletek újra találkozni!!! Nagyon jól éreztem magam, nagyon remélem, hogy ti is, akik ott voltatok velünk Koppánymonostornál.

 

Lacibá, csak nem csináltuk meg azt a közös fotót hármasban! Majd, legközelebb! 

 

Akinek vannak képei, töltse fel ide, vagy e-mail-ben küldje el nekem az attila.blade"kukac"gmail.com címre!

Köszi!

 

Megpróbálom beilleszteni az indáról az albumomat négy képpel, de nem vagyok biztos, hogy sikerül telefonról...

ect codebase="http://download.macromedia.com/pub/shockwave/cabs/flash/swflash.cab#version=8,0,0,0" classid="clsid:d27cdb6e-ae6d-11cf-96b8-444553540000" align="middle" height="330" width="90"><param name="movie" value="https://static.indafoto.hu/swf/photo_stream.swf"><param name="quality" value="best"><param name="bgcolor" value="#000000"><param name="allowScriptAccess" value="always"><param name="FlashVars" value="atomURL=https%3A%2F%2Ffeed.indafoto.hu%2Fbladeattila%2Faranypor%2Ffeed&sourceURL=https%3A%2F%2Findafoto.hu%2Fbladeattila%2Faranypor&bgColor=000000&titleColor=FFFFFF&imageSize=xs&orientation=vertical&target=blank&streamAlign=front"><embed src="https://static.indafoto.hu/swf/photo_stream.swf" quality="best" bgcolor="#000000" allowscriptaccess="always" pluginspage="http://www.macromedia.com/go/getflashplayer" flashvars="atomURL=https%3A%2F%2Ffeed.indafoto.hu%2Fbladeattila%2Faranypor%2Ffeed&sourceURL=https%3A%2F%2Findafoto.hu%2Fbladeattila%2Faranypor&bgColor=000000&titleColor=FFFFFF&imageSize=xs&orientation=vertical&target=blank&streamAlign=front" type="application/x-shockwave-flash" align="middle" height="330" width="90"></embed></object>

AttilaBlade Creative Commons License 2019.07.30 0 0 5050

Örülök, hogy találkozhatunk, beszélgethetünk újra.

Losznya is ott lesz előre láthatólag, szóval élőben is tudtok majd beszélni.

 

Remélem többen is jönnek majd paddal, hogy lehessen csemegézni a különböző kialakítások között, illetve az érdeklődők is láthassák, hogy milyen egyszerű eszközök ezek, no meg persze milyen komoly meló! :)

Ha elhozod a papírt, és megengeded, akkor készítenék róla fotót a "köznek". :)

 

 

 

Előzmény: ácsilaci (5048)
ácsilaci Creative Commons License 2019.07.30 0 1 5049

Üdv Losznya!A gönyűi Szabó Jani megbízásából keresek Veled kapcsolatot,mivel ő szeretne a Drávára látogatni.Ha segítenél neki,az én telefonszámom:20/9757423.Hátha megszabadulok a konkurrenciától!!!  köszi

ácsilaci Creative Commons License 2019.07.28 0 2 5048

Üdv.Sajna túl sokat feltételezel rólam,nem tudok dokumentumot feltölteni a gépre.Valószínűleg átbiciklizek a találkozóra,hogy megnézzem az "ifjú titánokat",majd viszek egy példányt a papíromból.

Előzmény: AttilaBlade (5047)
AttilaBlade Creative Commons License 2019.07.23 0 1 5047

Ezt a részt (valószínűleg ugyanezt) már többször bejártam, és mindig voltak árgus szemek, akik csak azt lesték mikor szólhatnak egy "jót". :(

Lacibá, jössz augusztus harmadikán a szigetre?

 

Sajnos hivatalos tényállás a mai napig nincs abban, hogy a szivattyúval táplált pad hova tartozik.

Néhányan kérnek engedélyt a vízügyi hatóságtól, aki az adott szakaszon illetékes. Ez tök jó! Általában meg is kapják.

De még senki nem írta le, hogy a kérelem miről szól? 

Megtennéd kérlek, hogy befotózod ide, vagy a facebook-os csoportba, hogy többen láthassák, hogy miről is szól egy ilyen kérelem?

 

Köszönöm szépen a többiek nevében is!

Előzmény: ácsilaci (5045)
ácsilaci Creative Commons License 2019.07.18 0 2 5046

Üdv a csapatnak.Hamar megoldódott a süttői kiűzetésem esete.A Kom.Eszt.m.RFK emberét megkeresve tájékoztatott,hogy semmiféle eljárás nem indul ellenem,mert teljesen jogszerű volt az ott tartózkodásom,tevékenységem.Tehát a Vízügy engedélye megvédett.Ennyi.

ácsilaci Creative Commons License 2019.07.16 0 1 5045

Üdv a csapatnak!Okulásként írom meg a mai történetem.Süttőn lapátolgattam kora reggel óta,1/2  8 körül jött egy liluló fejű kófic,hogy húzzam el a belem ,mert horgászok jönnek 9-re arra a helyre amit ő tart karban/ugyan közterület,semmi sem jelöli,hogy nem az,de tényleg le van nyírva a fű/.Lényeg az,hogy rámhívta a rendőröket.Csakhogy nekem van a vízügytől papírom az aranymosásra,amit el is fogadtak,de azt mondták,hogy BIZTOSAN NEM ELEGENDŐ?MERT VALAMI MÁS HIVATALTÓL IS KELLHET ENGEDÉLY/NAV,sóhivatal stb/.A lényeg az ,hogy az intézkedő rendőrök sem tudják,hogy mi alapján intézkedtek!!Mindenesetre eljöttem,mert az elsőnek érkező horgásszal meg lehetett beszélni a helyzetet.A tanulságot mindenki vonja le meglátása szerint,várom a határozatot,amit szintén közzéteszek okulásul.

AttilaBlade Creative Commons License 2019.06.17 0 0 5044

Persze a blogon is kint a hír, ha valakinek ez jobban fekszik:

https://aranymosasitthon.blogspot.com/2019/06/aranymoso-talalkozo-2019-koppanymonostor.html

 

Előzmény: AttilaBlade (5043)
AttilaBlade Creative Commons License 2019.06.17 0 1 5043

BLAtti vagyok, csak valahogy nem tudtam belépni ide...

 

Szóval a szavazás végeredménye, hogy a találkozót augusztus 3-án szombati napon tartanánk kora reggeltől, ameddig bírjuk.

Tök jó lenne már előtte este kitelepülni, ha tudunk páran.

A MAG-Ház egyesület nyújt némi segítséget majd nekünk, ha minden igaz tudnak pavilonokat, sátrakat, bográcsokat, egyéb hasonló dolgokat biztosítani, valamint megpróbálják elérni, hogy a horgászok ne települjenek az adott területre erre az időre. (ez lesz a legnehezebb) A helyszín néhány 100 méterrel hátrébb lesz, mint 5 évvel ezelőtt, mert könnyebben megközelíthető ott a part.

Persze bízunk abban, hogy az időjárás, és a vízállás is mellettünk lesz!

 

Remélem leszünk legalább annyian, mint 5 évvel ezelőtt! :)

Van egy esemény, ahol tudtok csatlakozni a FB-on, és a beszélgetés részben minden felmerülőt, fontosat meg lehet vitatni.

https://www.facebook.com/events/504447413425940/

 

Attila

losznya Creative Commons License 2019.06.07 0 2 5042
vadi58 Creative Commons License 2019.06.07 0 0 5041

Az egyik nagy testvér megsutogta, hogy valami készul a Dunán ...

datapop Creative Commons License 2019.05.29 0 0 5040

Sziasztok! Igazából túl sokat néztem az Aranyláz Alaszkában-t, azt így tévedtem ide. Elkezdtem elölről olvasni (50. oldalnál tartok), hát ez a fórum is olyan mint egy jó regény. fantasztikusan indult az egész, gratulálok mindenkinek. Hasonlóan jó regény még a tömegkályha fórum...

Az aranyászás fantasztikus hobbi lehet, én asszem kipróbálom egy tállal a feeling kedvéért, de tovább úgysem fogok lépni (idő hiányban szenvedek).

ácsilaci Creative Commons License 2019.05.21 0 0 5039

Igen.

Előzmény: Lagoril (5038)
Lagoril Creative Commons License 2019.05.18 0 0 5038
Üdv mindenkinek!
Az lenne a kérdésem, hogy a Sebes-Körösön és Berettyón érdemes lenne-e bróbálkozni?

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!