Keresés

Részletes keresés

Boszorka Creative Commons License 2020.12.28 0 0 58059

Azért én kép, vagy szőnyeg helyett nem szeretnék radiátort a falra. Ha azt láttam volna itt, élénken tiltakoztam volna. Az ablak szerintem nagyon jó, mert bármilyen jó az ablak, ott mégiscsak kicsit hidegebb van mindig és nem vesz el a radiátor a bútoroktól helyet.

Előzmény: szuszetti (58056)
rferi Creative Commons License 2020.12.28 0 0 58058

Javítás:

"Emiatt csak az egytagos, konvektorlemezes verzió marad függélyesnek"

helyett

""Emiatt csak az egytagos, konvektorlemez nélküli verzió marad függélyesnek

Előzmény: rferi (58057)
rferi Creative Commons License 2020.12.28 0 0 58057

Azért várjá'

Én raktam az exem házába függőlegesen radiátort, és nagyon korlátozottak a lehetőségek. A rendes radiátorok ugyanis konvektorlemezekkel szereltek,ha valami nagyobb hőteljesítményűt akarsz.

De a konvektorlemezek úgy vannak rárakva, hogy fekvő állapotban tud áthaladni rajta a levegő. Ha elfordítod függőlegesre, oda a teljesítménye.

Emiatt csak az egytagos, konvektorlemezes verzió marad függélyesnek. Vagy nagyon kevés olyan, minek nagy a csonktávolsága, és valami rövid darabot veszel belőle. Ez ui. eleve álló formátum.

 

Nálam a nagyszobában van egy új, háromtagos, konvektorlemezes darab, de ezen kívül is kell még oda, ezért még otthagytam a régi öntöttvasból az egyiket. Ha ezeket mindet ki akarnám cserélni függőlegesre, a fél szoba falát beborítaná a cucc!!!

A kisszobában még az öntöttvas van, 250 centi hosszú, azt sem lehet kiváltani lemez nélküli szimpla radiátorral, csak végtelen mennyiséggel.

Előzmény: szuszetti (58056)
szuszetti Creative Commons License 2020.12.28 0 0 58056

Sokszor úgy tűnik, hogy automatikusan, gondolkodás, vagy belegondolás nélkül teszik az ablak alá a radiátort, ami fekvő téglatest alakú leginkább. Felénk is sokszor kerül elé az ülőgarnitúra, ennél az is jobb lenne, ha nem fektetett tégla, hanem keskeny álló lenne.

Rákerestem most, van belőle sok szép, de ezen nem utólag kéne töprengeni...

szuszetti Creative Commons License 2020.12.28 0 0 58055

Na, még a virágok is, igen!

Előzmény: Bubo.Bubo. (58048)
Boszorka Creative Commons License 2020.12.27 0 0 58054

Nálam a szófa tökéletesen eltakarja a fűtőtestet. A nappali egyik nagy falfelületére rakták a lakás legnagyobb fűtőtestjét. Én rakattam fölé egy üvegpolcot, hogy ne kelljen a falat állandóan festetnem. Miután a lakás tele van balkonajtókkal, 5 darab van, a bútorozható falakat rakták tele fűtőtesttel. A nappaliban van egy nagy fix virágsarok ablak, ott nincs semmi. Vettem norvég villányfűtőtestet, mert ha tényleg tél van, akkor az a sarok ronda hideg tud lenni, én meg extrém fázós vagyok. Most még nem kellett bekapcsolni, de állítólag most jön a lehülés, vagy index nyelven "brutális lehülés jön".

Előzmény: Caipi (58053)
Caipi Creative Commons License 2020.12.27 0 0 58053

A panelben nekem is gyakorlatilag takarta a fűtőtestet a szófa, de ott folyton nagyon meleg volt. Itt viszont eleve alulméretezett a nappaliban, hiába van ott a termosztát is, mivel az összes többi helyiség melegebb, így bemenve mindig hűvösnek érződik. Nem praktikus, hogy a fűtőtestből 35-40 cm még takarásban is van. :( 

Előzmény: Boszorka (58051)
Caipi Creative Commons License 2020.12.27 0 0 58052

Hát akkor tényleg alternatív megoldást (fűtést) kell találni.... itt viszont az erkélyajtó baloldalán található 120 cm-s részre rakatnék szívem szerint egy magasabbat / dizájnosabbat, akkor az arra a falra oldalról rátolt komód persze rövidebb kellene hogy legyen, mert annak a másik oldalán meg ajtó van. De ezt ugye csináltattam, tehát rövidebbre is csináltathattam volna, ha ott a fűtőtest. 

 

Egyébként konyhába el tudnék képzelni még olyat is, amit egy Sydney-beli fürdőszobában láttam: villanykapcsolóról indítható fűtés a plafonról. Egy kapcsolóról / szerkezetről ment a villany, a szellőztetés meg a fűtés. Néztem is akkor itthon, hogy veszek olyan dolgot a plafonra, de Európában nem találtam. Mondjuk ilyesmi volt: https://www.pureventilation.com.au/buy/eglo-vesuvius-2-exhaust-fan-heat-light-white/

 

 

Előzmény: rferi (58050)
Boszorka Creative Commons License 2020.12.27 0 0 58051

Nekem ez már a harmadik lakásom, ahol a szófa takarja a radiátort. Persze jobban szerettem volna ha a nagy sarokablak alá tették volna a fűtést, de mikor vettem a lakást már készen volt, nem lehetett változtatni. Nem volt a csúcson itt az épületgépész sem.:-(

Előzmény: Caipi (58049)
rferi Creative Commons License 2020.12.27 0 0 58050

Ez nekem is állandó problémám, de mondjatok már valami megoldást rá!

Majdnem harminc éve a konyhából kidobtam a régi öntöttvas radiátort az ablak alól, és nem oda, hanem onnan eltolva a sarokba, a sima falra rakattam az új, lemezt.

De nem jó.

Nem jó, mert gyakorlatilag így meg az ülőhelyek mögé került, és bár a konyhának két külső fala van - ami így hidegebb, mint a többi -, akkor se lehet máshová rakni, mert nincs neki hely. Egyik falon a konyhabútor, másik oldalon, szemben ülőpad, asztal, harmadik falon a bejárat, vele szemben az ablak.

Kis helyiségekben csak akkor tudod nem ablak elé rakni, ha nincs semmid. Mert, ha van valamid, akkor azt nem az ablak elé rakod, hanem valamelyik fal elé. Plusz van ajtó, ablak.A szekrény mögé mégsem rakható....

Előzmény: Caipi (58049)
Caipi Creative Commons License 2020.12.27 0 0 58049

Teljes egyetértés. A (keményen 18 nm-es) nappalinkban az zavar 12 éve a legjobban :), hogy az ülőgarnitúra egy kis része a radiátor elé lóg, és az afölött levő ablakot és a mellette levő erkélyajtót nem tudom rendesen függönyözni, mert mindenhogy hülyén néz ki. 

És mindez a hülye radiátor miatt. 

Előzmény: szuszetti (58047)
Bubo.Bubo. Creative Commons License 2020.12.26 0 0 58048

a nagyon szépen berendezett lakások a fotókon valószínűleg nem radiátorosak (falfűtés, légbefúvás, padlófűtés, stb)

 

a mi rendszerünk tönkrevágja a függönyözhetőséget... (és a virágoknak sem tesz jót, vagy fényt kapnak és megsülnek vagy sötétben kell lenniük télen)

Előzmény: szuszetti (58047)
szuszetti Creative Commons License 2020.12.26 0 0 58047

"nem akarom eltakarni a fűtőtesteket, másfelől nem akartam annyira eltávolítani a faltól a függönyt, hogy ne akadjon fel a fűtőtesten"

 

A napokban értünk a végére itthon egy kisebb felújításnak (kertes ház, földszint), és arra jutottam, hogy a következő házamban (ha lesz), nem fog automatikusan az ablak alá kerülni a radiátor. OK, hogy ott lenne a leghatékonyabb, de hatból kettő most tönkrevágja a berendezhetőséget, vagy a rátolt bútor a hatékonyságot.

És így nehezebb függönyözni is.

 

Bocs, ez nem a függönyözésedhez kapcsolódik, csak eszembe jutott :)

 

Előzmény: Soká (58042)
Soká Creative Commons License 2020.12.21 0 0 58046

A szimmetriára nem úgy van szükség, hogy minden feltétlenül az legyen (az elég szörnyű lenne) hanem vannak dolgok, amik eleve szimmetriára épülnek. Például nálam az említett két ablak, ami úgy osztja a falat, hogy 110fal 90ablak 80fal 90ablak 110fal (ha én tervezem a házat a két ablak például szimmetrikusan nyílt volna) Ezt a szimmetrikus elrendezést nem fejelném meg azzal, hogy minden  egyes ablakon a függöny további belső szimmetriára épül, hanem a kettő együtt működik, egyiken balra, másikon jobbra húzom a függönyt. A karnis eltolása is így lenne értelmes.

Bocsánat, hogy túlragozom a dolgot.

A helyiségben van még egy fontos szimmetriatengely, ez pedig a két hangdoboz igényelte szimmetria, ahol nyilván a tengelybe kerül a tv és a kanapé is. Egyébként pedig minden asszimmetrikus, maga az alaprajz, egy lépcső le és föl, 6 ajtó... 

Előzmény: rferi (58045)
rferi Creative Commons License 2020.12.21 0 0 58045

Ja, a függöny az két félből van! :DDDDDDDDDDD

De eredetileg két oldalra húztam. Nem volt jó, több okból sem. Egyrészt a jobb oldalra eleve kevesebb fény jut, mert az a szoba déli oldala, az ablak észak-keleti, emiatt arról jut be az ablakon több fény, tehát éppen a vele szemben levő oldalra megy a több. Ezt a kevés fényt a sarokban még le is árnyékolta az odahúzott sötétítő. Másrészt ott kevesebb volt a hely a függönynek, mert ott van a szekrénysor. A függönyt gyakorlatilag rá kellett húzni a szekrénysorra.

Szóval csináltam egy új karnist, hosszabbat, hogy jobban elférjen az elhúzott függöny, semmiképpen ne kerüljön még az ablak széle elé se, így nem fog a fényből, és feltettem féloldalasan.

 

Amúgy a szimmetriát túlértékeled, hiszen a szobát sosem fogod szimmetrikusan berendezni. Vagyis a két - falon esetleg szimmetrikus - ablak optikailag a berendezés után eleve nem lesz szimmetrikus. Ha csak nem pont szimmetrikusan nem raksz mindent a szobába, szekrényt, asztalt, fotelt.

Előzmény: Soká (58044)
Soká Creative Commons License 2020.12.21 0 0 58044

Hát, ott azért én megosztanám a függönyt... talán praktikus és esztétikai okokból is. De sok mindentől függ. Engem zavar az ha minden olyan szabálykövető és nagyon kimért.

Előzmény: rferi (58043)
rferi Creative Commons License 2020.12.20 0 0 58043

Azt elfelejtettem írni, hogy a szobai ablak háromszárnyú, szóval jó széles a karnis. És ott is csak egyik oldalra húzom a sötétítőt.

Előzmény: Soká (58042)
Soká Creative Commons License 2020.12.20 0 0 58042

Köszönöm mindenkinek a válaszokat!
A római rolót (meg kellett néznem, hogy mitől római...) elvetettem, mert egyéb helyiségekben már felszereltem 3 rolót és ide a nappaliba most hagyományos redőzött függönyt szerettem volna.
Úgy éreztem, hogy a 90cm-es ablakrés túl keskeny ahhoz, hogy megosszam a függönyt. (Ezeknek az ablakoknak a folytatásában, de az már egy elkülönült étkező egy 150cm széles kétszárnyas ablak van, oda ugyanez a függöny már osztva kerül egy 180-as sínen. De a két egymás közelében lévő ablak esetében olyan túlzónak érezném azt, hogy négy csíkot csináljak a függönyből. A két ablak együtt már ad egyfajta szimmetriát, ha az egyiknél jobbra, a másiknál balra húzom félre a sötétítőt. Még félbe tudnám vágni a sötétítőt mert nincs megvarrva. De ezt akár utólag is megtehetem, ha a használat azt mutatja, hogy jobb lenne két félből.
rferi, ezen az eltoláson bizonytalankodom, hasonló érvek mentén, amit írtál.

Az az igazság, hogy folyamatosan szembemegyek a függönyös ökölszabályokkal. Eleve már ott "elrontottam" a dolgot, hogy bár megvettem egy 310-es anyagot, de majd a felét "elpazarlom" mert azt mondtam, hogy nem akarok földig érő függönyt, egyfelől mert nem akarom eltakarni a fűtőtesteket, másfelől nem akartam annyira eltávolítani a faltól a függönyt, hogy ne akadjon fel a fűtőtesten, ráadásul számomra mindig kicsit színpadias, "lakáskultúrás" íze van ezeknek a domináns, földig érő függönyöknek. Pedig az előző 25 évben csupa ilyenjeink voltak. (csak sokkal nagyobb, szélesebb ablakokkal).

 

 

rferi Creative Commons License 2020.12.20 0 0 58041

Én simán eltoltam a karnist arra az oldalra a szobámban és a konyhában is, ahová nappal elhúzom.

A szimmetria nem mindig annyira fontos, hogy azt az ember észrevegye. Még soha, senkinek sem tűnt fel, hogy féloldalas.

Amikor este ki van húzva a függöny, akkor nem látszik az ablak mögötte, emiatt nem látszik az aszimmetria, amikor nappal félre van húzva a függöny, akkor meg egyszerűen ott lóg az aszimmetriát okozó részen maga a függöny, emiatt nem tűnik fel a féloldalasság.

Előzmény: Soká (58037)
Genovéva51 Creative Commons License 2020.12.20 0 0 58040

Római roló esetleg? Akkor talán karnis sem kellene. Vagy a karnisról is lehet indítani.

Előzmény: Soká (58037)
Bubo.Bubo. Creative Commons License 2020.12.20 0 0 58039

igen,szerintem is, jobb lenne szimmetrikusan, és a sötétítőt két részből

Előzmény: Caipi (58038)
Caipi Creative Commons License 2020.12.20 0 0 58038

Én biztos nem tolnám el a karnist oldalirányba, mert szerintem az nahyon furcsán nézne ki. (De mondjuk nem is hasznáélnék ott osztatlan sötétítőt.)

Előzmény: Soká (58037)
Soká Creative Commons License 2020.12.20 0 0 58037

Nagyon elcsöndesült a topik...

Kérdés: Van egy 4,5m széles falfelület. Rajta két 90cm széles ablaknyílás. (alattuk radiátor) Az ablaknyílások távolsága egymástól 80cm. Az ablakok nem tükörszimmetrikusak (sajnos) mindkettő balról nyílik. Az ablakok felett egy-egy 120cm széles karnis kétsoros alu profillal. A függönyök nem osztottak, tehát vagy balra vagy jobbra lehet elhúzni őket. A nagy kérdés, hogy miként szereljem fel a két karnist? Az ablak tengelyében (tehát jobbra-balra 15-15cm-t lógjon túl), vagy abba az irányba eltolva kicsit (pl. 5-25cm), ahová egyébként félrehúzom a sötétítő függönyt? A nem tengelyszimmetrikus felszerelés oka ugyebár az lehetne, hogy a félrehúzott sötétítő ne nagyon lógjon be az ablak elé, kevésbé takarja el a fényt.

Nem arra lennék kíváncsi, hogy ki melyikre szavaz(na) hanem, hogy miért? (Azt ne javasoljátok, hogy legyen egy nagy közös karnis a két ablak felett).

 

Köszönöm az észrevételeket!

Boszorka Creative Commons License 2020.11.10 0 0 58036

Interneten rendeltem. Nem is tudom, hogy le volt-e írva a forgatás szöge. Valószinű nem, mert Lényem is csak akkor tapasztalta, mikor fel volt szerelve. Küllemre meg pont olyan volt mint a régi.:-(

Előzmény: Caipi (58034)
Caipi Creative Commons License 2020.11.09 0 0 58035

Nem hány, hanem mekkora szögben. :)

Előzmény: Caipi (58034)
Caipi Creative Commons License 2020.11.09 0 0 58034

Gondolom az, hogy hány szögben forgatható, az egy olyan tulajdonsága, amit leírnak, és akit érdekel, az nézi, nem?

De ez csak feltételezés, nem néztem soha. 

Előzmény: Boszorka (58033)
Boszorka Creative Commons License 2020.11.09 0 0 58033

Most jut eszembe, hogy a konyhai groheval már volt bajunk. Elég sokáig lehetett hozzá kapni, méreg drága, alkatrészt. De legutóbb már nem volt, így muszáj volt újat venni. Ragaszkodtam mindennek ellenére a grohehoz. Megvettem, szerelőt hívtam és lecseréltettem. Nálunk Lényem mosogat, a gép mellett és nem szólt egy szót sem. Aztán egyszer nem volt itt és én mostam el 1-2 edényt. Rögtön rájöttem, hogy a csap, nekem, használhatatlan. Kétmedencés mosogatóm van és a csapot csak egy elég kis szögben lehetett elforgatni. Volt kihuzható zuhanya is, de az nem ugyanaz.

Lényem szétszerelte, mert remélte, hogy lehet rajta állítani, de nem lehetett. Miközben én töprengtem, hogy most mi is vegyek, ő áthozott egy no name csaptelepet, amit egyszer a mosogatójához kapott, de nem szerelte fel. Azóta az remekül működik.

Szerencsére a többi grohek remekül működnek.

Előzmény: Caipi (58032)
Caipi Creative Commons License 2020.11.09 0 0 58032

Mert nem volt kontraszt egy másik, mezei csappal. :) 

Amúgy a konyhait is lecseréltük GROHE-ra, csak egy másik sorozatból van, annál nekem sem tűnik fel semmi. Mondjuk nem is mosogatok. (Nem bírja a kezem a mosogatószert /sem/.)

Előzmény: Boszorka (58027)
Törölt nick Creative Commons License 2020.11.09 0 0 58031

Nekem elég lenne csak egy "kígyója". Lerepíteném a régi kifolyócsövet és rátennék egy ilyet. Minden más maradna.

Előzmény: rferi (58029)
szuszetti Creative Commons License 2020.11.09 0 0 58030

És 5 év garancia van rá. Nyilván érdemes olyan üzletben vásárolni, ahol ezt érvényesíteni is lehet.

Nekem a vizesek dicsérték nagyon, sokat szerelnek állítólag mostanában.

Egy kihúzható zuhanyos csapot cseréltem le ezzel, de komolyan jobb ez, körbe lehet mosni a hatalmas edényeimet úgy, hogy nem úszik a konyha - és lehajtva pedig nem fröcsög a kézmosás sem.

(az egy külön jó pont, hogy pont olyan színű csap is van, mint a konyhaszekrényem)

Előzmény: rferi (58029)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!