Keresés

Részletes keresés

1 magyar Creative Commons License 2002.05.31 0 0 9
Kell lennie egy ilyen helynek, és ez az, ahol az ISBN-számokat kiosztják. A Széchényi (mert ez nem a Pista, hanem - talán nagyapja? -, a Feri, és ez így írta) könyvtárban azt legalább biztos meg tudják mondani, hogy melyik ez a cég, aki ezeket osztja (de ha nagyon kell, holnap megkérdezem egy újságfőszerk. ismerősömet, ő maga indított egy újságot, hogy hol kapta az ISSN-jét, nem lehet túl messze a másik sem).
Előzmény: tracy (8)
tracy Creative Commons License 2002.05.31 0 0 8
Igen, nekem is van egy ilyen félreértés érzésem:))

Szóval, akkor van egy olyan hely, ahova be lehet menni, és megkérdezni, hogy x író milyen műveit adták ki magyarul, és mi a kiadványok ISBN száma? Avagy Te is a könyvtárt javaslod erre?

Meg az is lehet, hogy az egész eredeti problémát félreértettem, én azt hittem, hogy misked egyszerűen csak keres egy könyvet magyarul, nem gondoltam, hogy kiadni/lefordítani akarja...

Előzmény: 1 magyar (7)
1 magyar Creative Commons License 2002.05.31 0 0 7
Azt hiszem, félreértettél (biztos én nem voltam elég világos).
Ha bemész, és elkéred XY író Magyarországon megjelent műveinek címét (és ISBN-jét), azzal már lehet valamit kezdeni.

Egyébként az eredeti kiadónak írt levél nem rossz ötlet, az ő engedélyük nélkül úgyse adhatsz ki semmit, viszont általában kb. 0 támogatást adnak, a pénzt ellenben elkérik (nem keveset, tehát magánembernek nem ajánlom, hacsak nincs mögötte igen erős anyagi háttér).
Legalábbis ez a fordítói tapasztalatom (igaz, én szakkönyveket fordítok, nem szépirodalmat, de tudtommal és emlékeim szerint ott se jobb a helyzet, sőt, volt olyan, amikor - még boldogult lánykoromban :-) - az angolról fordítandó könyvet csak fénymásolva kaptuk meg, aztán mikor szóvá tettük, hogy 1-2 fejezet bizony nem teljes, a hiányzó oldalakat a német verzióból fénymásolva küldték meg.
Az illegális kiadványok nem számítanak, azok a törvény szerint nem léteznek (persze te mint jogász ezt valószínűleg jobban tudod), tehát ha elég disznó vagy, és te megkapod az engedélyt a kiadásukra az eredeti kiadótól, akár egy az egyben kiadhatod saját neveddel :-) (már amelyikhez mernéd adni a neved; én sok olyan hivatalosan kiadottat is láttam már, amelyik esetében elbújdosnék, ha az én nevem szerepelne a könyvvel kapcsolatban bármilyen összefüggésben - a kalózok még olyanabbak, általában úgy megy, hogy az unokahúgom meg a barátnője jól beszélnek xxx nyelven, majd ők lefordítják, legalább olcsón megvan, na, itt szinte kivétel nélkül bejön a híg léről szóló népi bölcsesség).

Előzmény: tracy (5)
misked Creative Commons License 2002.05.31 0 0 6
Köszi szépen!!!! :-)))
Akkor el kezdek kutakodni ezekben a könyvtár-katalógusokban. Aztán meglátom mire jutok.
Köszi még egyszer!
tracy Creative Commons License 2002.05.31 0 0 5
Ha tudja az ISBN számot, akkor természetesen ez is járható út, de szvsz egyszerűbb megnézni a Széchenyiben az illető író Magyarországon kiadott műveit, ott elvileg mindenből van egy db... Persze, ha nem Magyarorzságon adták ki, akkor gond van. Esetleg azt is meg lehet próbálni, hogy az eredeti kiadónak ír az ember egy levelet (vagy akár a szerzőnek). Persze az illegális kiadványoktól ez sem ment meg:)
Előzmény: 1 magyar (4)
1 magyar Creative Commons License 2002.05.31 0 0 4
Hát ha a szerzőt tudja, akkor már olyan nehéz dolga nem lehet (a címére csak rájön, vagy - mivel az megtudható, hogy az adott ISBN-t melyik kiadó igényelte, tőlük meg lehet kérdezni, hogy mi volt az általuk kiadott és James Gypsum által írt könyv címe (remélhetőleg nem Agatha Christie-t keres, mert abból van vagy 1000).
Egyébként ez a nyilvántartás elég jól működhet, mivel 2 egyforma ISBN-t még nem adtak ki (állítólag). És ha nem is számítógépesen, de katalógusrendszerben is egész jól tudták ezt kezelni az előző előtti évtized végéig (akkor kezdték tudtommal számítógépre vinni).
Tudod, mint a könyvtárakban (régen, mikor még kis fiókocskákban kellett cetliket lapozgatni): kereshetsz szerző szerint, cím szerint, téma szerint stb.
Előzmény: tracy (3)
tracy Creative Commons License 2002.05.30 0 0 3
Na ja, csk ehhez tudni kéne a könyv magyar címét, szerzőjét, ilyesmit, és akkor még ott van az a kérdés is, hogy van-e ISBN-ből visszafelé keresés (ehhez valakinek fel kellene/kellett volna vinni a dolgot számítógépre, amiben nem vagyok biztos). Viszont ha konkrét szerzőről van szó, akkor a Széchenyiben megvan a dolog, ha kiadták magyaruk (kivéve ha 19xx előtt adták ki, amely esetben Isten segítse meg miskedet). Hasznos lenne konkrétan tudni, hogy milyen könyvről van szó...
Előzmény: 1 magyar (2)
1 magyar Creative Commons License 2002.05.29 0 0 2
Pedig kell hogy legyen ilyen nyilvántartás, ugyanis minden Magyarországon kiadott könyvnek van egy ISBN-száma (újságoknak meg ISSN, bár ilyen némelyik könyvnek is van), anélkül nem lehet kiadni, annak alapján utána lehet járni. Azt viszont nem tudom, hogy ki adja ki ezeket a számokat.
A. N. Creative Commons License 2002.05.29 0 0 1
Szerintem kizárt dolog, hogy legyen ilyen nyilvántartás, úgyhogy egyetértek tracyvel. Neten esetleg a Szabó Ervin katalógusával lehet próbálkozni (www.fszek.hu).
Előzmény: misked (-)
tracy Creative Commons License 2002.05.29 0 0 0
Levél a Széchenyi-könyvtárnak? (lehet, hogy naiv ötlet), esetleg a katalógusukban is meg lehet nézni...
Előzmény: misked (-)
misked Creative Commons License 2002.05.28 0 0 topiknyitó
Sziasztok. Topicomat nem szánom hosszú életűnek, csupán egy kérdést szeretnék feltenni, amire talán a törzsasztal rengetegében tudja valaki a választ.

Hol lehet annak utánanézni annak, hogy x, y külföldi író a,b,c .. művének van-e már magyar fordítása, kiadása? Hol van ilyen nyilvántartás? Hol lehet megnézni?

Köszi szépen előre is.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!