Keresés

Részletes keresés

aszaly Creative Commons License 2002.05.19 0 0 16
Keeedves Vegetable!

1. Nem értem mi gond van abban, ha a sci-fi-t magyarul is használom néha, ugyanis mindkettő elterjedt. A fantazy-ra tudsz jobbat?
2. Mongyúk a hejesirásst a zinternyetten nem szügségges be tarrt ANI. Bár én nem szoktam átolvasni és javítani, amit leírtam, de azért általában nem követek el szarvashibát.
3. Ha nyelvtanárkodni akarsz, akkor sok munkád lesz, ugyanis tapasztalatom alapján az én hozzászólásaim az átlagnál jóval kevesebb nyelvhelyességi hibát tartalmaznak, mint az átlag. Ezért ajánlanám mások, eredményesebb baszogatását.
4. Ha nem tudsz, vagy nem akarsz érdemben hozzászólni, akkor ne terhelj hülyeségekkel. Előre is köszike!

Előzmény: Vegetable (15)
Vegetable Creative Commons License 2002.05.19 0 0 15
Hmm... Igazán nem szoktam heje sírási hibákat javitani, de eldönthetnéd a nyelvet, amin irsz :-DDD Szal pl. a fantazi, fantasztikus irodalom a magyaros, illetve magyar irásmód... Az angol meg a fantasy... Légyszi, legalább ne ötvözd :o)
Előzmény: aszaly (14)
aszaly Creative Commons License 2002.05.19 0 0 14
Kedves Iranon!

Joggal feltételezhettem és -hetem, hogy a szürkeség rám vonatkozott, hiszen végig engem idéztél. Nem mintha zavarna minősítésed, fel hívtam a figyelmed, hogy aki sci-fi rajongó arra ez a jelző általában nem jellemző.
A fantazy pedig, mint mondtam nem általában bugyuta, hanem többségében. Ezen a véleményemen nem igen változtatok, a tapasztalataim alapján. És felsorolva néhány "unalmas", vagy inkább úgy mondom számomra nem élvezhető művet mint a Háború és béke, Bűn és bűnhődés, Mario és a varázsló stb., azért ez nem egy kategória a fantazyval, annak ekllenére sem, hogy bevallom inkább elolvasok egy bugyuta fantazy-t mint a Bűn és bűnhődést még egyszer. Ennek ellenére az összehasonlítást nem merném megkockáztatni.
A komoly emberekről meg annyit, hogy komoly ember nincs csak komor vagy nagyképű vagy korlátolt. Értelmes ember nyitott mindenre, legfeljebb levonja a következtetést mi jó neki és mi nem.
Summa summárum, elismerem (nem is tagadtam), hogy a fantazy-ban is vannak értékes művek, de figyelembe véve az eddig megjelent sci-fi és fantazy könyveket, arányaiban jóval kevesebb értéktelen művet találtam az előbbi kategóriába, mint az utóbbiban.
A fórumban lévő ionágyús baromság nem csak a sci-fi rajongót háborítja fel bennem, hanem a fizikust is.

Előzmény: Iranon (13)
Iranon Creative Commons License 2002.05.18 0 0 13
Kedves aszaly!

"Ellentétben veled, aki a rövidke hozzászólásomat sem olvastad el alaposan, mivel akkor láthatnád: a Gyűrűk urát alapműnek tartom, azaz mindenkinek ajánlom elovasni."
Az általad írt hozzászólást elolvastam, és bár nem írtam oda, de - megértettem. Láttam, hogy Te megemlítetted a Gyűrűk Urát, mint kivételt, ez nagyszerű. Viszont van még számos olyan fantasy könyv, ami van ugyanakkora kaliberű, mint az előbb említett - és sokunk számára igen preferált - mű. A többi jó fantasy könyv nevében kérdeztem rá, hogy olvastál-e. Mert a fantasy könyvekre is vonatkozik - mint az élet más területeire is -: vannak jobb, és rosszabb könyvek. Ha olvastál egy jobbat, akkor jó emlékek maradnak a fantasyról. Ha rosszabbat, akkor kissé keserű lesz a szájízed, és rosszabb esetben általánosítani kezdesz: a fantasy bugyuta.
De mint tudjuk, általánosítani nem szabad, ergo ne a fantasy-t nevezd bugyutának, hanem az adott könyv íróját. :)

"Aki pedig sci-fi rajongó az általában nem szürke ember, esetleg a szürkeállománya aktívabb.".
Szerintem félreértetted, nem erre gondoltam. Nem azt mondtam, hogy a sc-fi rajongók szürke emberek lennének. Az átlagemberre értettem, hogy szürkébbek; ők azok akik reggel felkelnek, fogat mosnak, reggeliznek, elmennek 8 órát dolgozni, hazaérnek, kivesznek a hűtőből egy sört, és beülnek a TV elé. Nekem ezek a szürke emberek.
Akikben még az igény sem merül fel, hogy elolvassanak egy könyvet. Sajnos manapság ez kezd kiveszni az emberek életéből. Erre nem mentség, hogy "nincs időm".

"Azzal meg messze nem értek egyet, hogy a mesék a gyermekkorhoz tartoznak, az ilyen szürke alakok mint én felnőttként is szívesen olvasnak jó meséket."
A mesék alapvetően a gyermekkorban játszanak nagy szerepet. A serdülőkortól kezdve, amikor az ember kénytelen a materiálisabb dolgok felé fordulni, ekkor a háttérbe szorul. Van akiben teljesen, belőlük könnyen válhat szürke ember. Van akikben csak félig-meddig, annyira, hogy azért a könyveket, az agy megdolgoztatását elősegítő tárgyat nem felejti el. Lehet ,hogy ez a csoport már nem érdeklődik a mesék iránt, de később visszatérhet.
Van a harmadik csoport, akik a Nagy Pénzhajhászás útján törtetnek előre, de megmaradtak azoknak, akik értékelik a régi meséket...Kissé idősebb fejjel "komolyabb" könyveket is olvasnak, de a fantasy-t is szeretik, és egyenértékűnek tartják a "komoly" könyvekkel.

A szürke alakot, meg nem Rád értettem, hanem általánosságban. Részleteket fentebb látod.

Pusztán azokat a kijelentéseket nem igazán tudom érvként kezelni, akik a fantasy-t egyszerűen "lebugyutázzák", ledegradálják, mint kisgyerekeknek való olvasmány. Le, valahova a kifesőkönyv mellé. Ezért szoktam megkérdezni, hogy olvastak-e valaha is ilyen könyvet. Mert ha igen, akkor lehet hogy épp cask pechjük volt, egy rosszabb minőségűt olvastak. De az is lehet, hogy nem is könyvvel volt a baj...

"A Háború és békét meg soha nem szerettem."
Csak egy példa volt, általánosságban véve. "Komoly emberek komoly könyve".

Előzmény: aszaly (12)
aszaly Creative Commons License 2002.05.18 0 0 12
Iranon!

Nem szokásom véleményt mondani anélkül, hogy nem tájékozódtam a témában, jelen esetben, ha nem olvastam volna jónéhány fantazy-t nem szólnék egy szót. Ellentétben veled, aki a rövidke hozzászólásomat sem olvastad el alaposan, mivel akkor láthatnád: a Gyűrűk urát alapműnek tartom, azaz mindenkinek ajánlom elovasni. Kitűnő mű. Aki pedig sci-fi rajongó az általában nem szürke ember, esetleg a szürkeállománya aktívabb. Fenntartom a véleményem a fantazy többsége (túlnyomó többsége) bugyuta, semmitmondó kábítószer. A jó mesék mint pl. Grimm, Andersen, Sebők, stb. szintén értékesek. Azzal meg messze nem értek egyet, hogy a mesék a gyermekkorhoz tartoznak, az ilyen szürke alakok mint én felnőttként is szívesen olvasnak jó meséket. A Háború és békét meg soha nem szerettem.

Előzmény: Iranon (9)
Vegetable Creative Commons License 2002.05.18 0 0 11
Tulajdonképpen nagy bajom a kiemeléssel nem lenne, ha a név pontos lenne... a lenti 3as nem is hosszu és legalább pontos... Mármint:

Sci-fi, Fantasy, Mesék és mondák

És igy még pontoss iss lenne :-DDD

Előzmény: Worluk (10)
Worluk Creative Commons License 2002.05.18 0 0 10
Kedves ittlévők,

nem űzettetek ki a kultúrából, a legkevésbé sem. Az Indexen a sci-fi alrovat pl. a Kult alrovata, tehát épphogy benne van, mélyen, igazán. A kiemelésnek inkább az a célja, h legyen egy exkluzív sci-fi fórum, ahol nem a Britney- és Cure-topicok közül kell bányászni.

Ami a fantasy beleértését illeti, a fórum leírása utal erre. A két tematika meglehetős társbérletben létezik a gyakorlatban; elkülönítésük tanulságos irodalomtudományi vetákat indukál, de nem én szeretném elkezdeni.

Lealacsonyításról, sötétségről és Lem olvasásáról: szállj magadba, Vajk, és légy szerény. Nem tanácsos a művészetet téma alapján rangsorolni, ez pont olyan, mintha azt mondanád, hogy a második világháborús filmek értékesebbek a napóleoni csatákat feldolgozóknál.

Annyit előre tudok bocsátani, h az alrovatban lesz Asimov, és ha minden igaz, egy Lem-interjú is készül, bár amilyen sötétek vagyunk, biztos nem fogjuk elolvasni, mielőtt kitesszük.

Long live the fighters!

>w<

Iranon Creative Commons License 2002.05.18 0 0 9
"De az emberek fejében (az enyémben is) a fantazy azok a szép kis színes könyvek, sok bugyuta történettel."
Először azt kérdezném meg, hogy olvastál-e már fantasy témájú könyvet?

"Persze a többség nem mondja, hogy bugyuta, hanem falja.
Az embereknek csak a kisebb része olas fantasy-t, a nagyobb részének a fenti a véleménye. Amit nem kommentálnék, mivel ezeknek a "kritikusoknak" a 95%-ka még életében nem olvasott ilyen könyvet. Ez előítélet.

Sohasem értettem ezeket az embereket. Ez talán némi sznobizmus, ami abból adódik, hogy szerintük a fantasy nem tartozik a "komoly" könyvek közé (vélemény: "bugyuta"). Tény, hogy a történetei nem feltétlenül vetekednek pölö a Háború és Béke komolyságával, de nem feltétlenül ez a célja; elsősorban szórakozásra való. Mindemellett sok esetben van tartalmi mondanivaló is, lásd akár az itt megemlített Gyűrűk Urát is.

A fantasy egyértelműen mese, amit a fantázia színesít be. A mesék a gyermekkorhoz tartoznak. De a felnőttkorba lépve, amikor az emberek szürke napjai 99%-ban a pénzkereséssel telnek, ekkor kiveszik az igény arra, hogy megmozgassuk a fantáziánkat. Az ember elanyagiasodik...

A szürkeség az, ami az emberek szemében bugyutává teszi a fantasy-t...

Előzmény: aszaly (7)
Vegetable Creative Commons License 2002.05.18 0 0 8
Reménykedjünk benne, hogy legalább a fórum nevét megváltoztatják, ha már kiüzettünk a kulturából... :o)
Előzmény: aszaly (7)
aszaly Creative Commons License 2002.05.18 0 0 7
Igazad van. Erre nem gondoltam, hogy ez az általad említett alapmű is fantazy, valóban kiváló. De az emberek fejében (az enyémben is) a fantazy azok a szép kis színes könyvek, sok bugyuta történettel. Persze a többség nem mondja, hogy bugyuta, hanem falja.
Előzmény: Vegetable (6)
Vegetable Creative Commons License 2002.05.17 0 0 6
Én szeretem a Fantasyt is, abban is van míves irodalom, pl. a Gyürük ura kifejezetten az, és én a Dünét is inkább oda sorolom, eléggé határmezsgye, egyéni elbirálás, hogy még belefér-e a sci-be, vagy már csak fi... :-D Viszont kiütésem van az azonositástól :(
Előzmény: aszaly (5)
aszaly Creative Commons License 2002.05.17 0 0 5
A fiction-nek valóban van egy olyan jelentése mint a magyar fikciónak, azaz képzelgés, kitalálás. De ugyi a works of fiction az regényirodalom, széppróza, vagy a light fiction az szórakoztató regény, könnyű olvasmány. Szóval a science fiction nem értelmezhető tudományos fikcióként. Nos talán a zIndex-esek nem tudják. És azt sem, hogy a tudományos-fantasztikus regények klasszikusai olyan értékes regényeket alkottak, amelyeket nem lehet és szabad azonosítani a fantazy-val, azaz lealacsonyítani őket. Ehhez megfelelő kultúrális sötétség kell. De ez csak azt mutatja, hogy életükben nem olvastak el egy Lemet, Asimovot, Clarkot vagy nem is beszélve Vernéről. Akkor meg mit vársz attól, hogy az ionágyú csövét írják. Sajnos a korlátoltság nem ismer korlátokat és a buta ember hiszi magáról, hogy milyen okos és tájékozott. Ionágyú... A seggükbe kellenne egy.
Előzmény: Iranon (4)
Iranon Creative Commons License 2002.05.17 0 0 4
Ez egy jó kérdés. Lehet hogy azért, mert - bár jól elrejtve :) -, de már benne vannak az általad mondottak is. Forekzample, a science-fiction-ban már a fikció benne van. Gondolom a zIndex szerint ezalá már automatikusan tartoznak a képzelet szülte dolgok. + még az is lehet, hogy ez sokkal jobb gyűjtőfogalom, mint bármi más.

Persze ettől még ki lehetne írni a többit is, mert azt mindnki tudja, hogy a sci-fi elsősorban csak a tudományos fantasztikus - robotok, űrhajók - univerzumát jelenti, de mindegy.:)

Előzmény: Vegetable (3)
Vegetable Creative Commons License 2002.05.17 0 0 3
Na jó, de akkor miért nem irták még oda, hogy & Fantasy & Mese & Monda?
Előzmény: Iranon (2)
Iranon Creative Commons License 2002.05.17 0 0 2
Lehet hogy akkora fanok, hogy nem akarták az elkeveredését a Kultúra mély, és zeg-zugos labirintusában. :)
Vegetable Creative Commons License 2002.05.17 0 0 1
Elhiszem, én se, de azért véleményezhetnéd ;-)
Előzmény: Iranon (0)
Iranon Creative Commons License 2002.05.17 0 0 0
n0b0dy kn0ws...:)
Vegetable Creative Commons License 2002.05.17 0 0 topiknyitó
Kiváncsi vagyok, mi a véleménytek a zIndex azon döntéséről, hogy a Sci-fi nem Kultura, ezért külön fórum kell neki, viszont a Sci-fi egyenlő a Fantasyval és a mesével, mert az is itt van...

ÉrtetlenZöccség...

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!