Keresés

Részletes keresés

Ali-bá Creative Commons License 2025.06.30 0 0 26902

Én a piros bokoröntöző gombákat részesítem előnyben ahol csak lehet. Hosszú évek óta szolgálnak.

Előzmény: pockond (26899)
nudli11 Creative Commons License 2025.06.30 0 0 26901

A tisztíthatót inkább.

Előzmény: pockond (26899)
nudli11 Creative Commons License 2025.06.30 0 0 26900

Na jó.

Vegyél egy 1"-os visszacsapó szelepet, egy közcavart, aminek az egyik oldala 1", a másik pedig jó a szivattyú nyakába. Egy 32xK1 egyenes KPE csatlakozót, 10 méter 32/10 kpe csövet, 10 méter hegymászó kötelet, ( rozsdamentes sodronyt használok), és egy Loctite zsinórt.

Szereld össze, engedd le oda, ahová a kolléga mondta.

A kötélen köss egy hurkot, ha megvan a mélység, abba dugj bele valamilyen vasat, és tedd a kútcsőre keresztben.

A cső másik végére szerelj fel egy T idomot, egyik oldalán KPE külső menetes csatlakozóval, a másik oldalon egy 1"-os gyogyóscsappal. A T idom harmadik ágába szerelj egy nyomásmérőt.

Indítsd el a szivattyút, a golyóscsappal fojtsd le a szivattyút 3.5 Bar-ra, és üzemeltesd így több órán keresztül.

VIGYÁZZ, MERT NINCS SZÁRAZONFUTÁS VÉDELEM, OTT KELL ÁLLNI MELLETTE. HA BÖFÖG AZONNAL HÚZD KI.

A többit majd ezután.

Nudlee

Előzmény: Ice-r (26898)
pockond Creative Commons License 2025.06.30 0 0 26899

Az öntözésre használt kútvizünk vasas, vödörben hagyva, illetve hosszabb használat után a csövekben lerakódás lesz. Ilyen esetben az öntisztító csepegtető gombák jók lehetnek? Vagy célszerűbb szétcsavarható, tisztítható verziót venni?

Ice-r Creative Commons License 2025.06.30 0 0 26898

Rendben köszönöm. Otthonról dobok majd egy rajzot. A vizműves muki (aki állítólag fúrta a kutat) annyit mondott, hogy “a csoszivattyu jó lesz. Leengeded teljesen, visszahúzód 60-70 centit és működni fog”.

A szomszéd használta de csak az épitkezéséhez vett ki vizet. Nem tud semmit. Se víz hozamot se hogy mennyire homokol. Az obiban megvette az első legolcsóbb csőszipkát és go 

És igen, tényleg még csak nem is ugatom ezt a témát :) ezért vagyok itt :)

Előzmény: nudli11 (26897)
nudli11 Creative Commons License 2025.06.30 0 0 26897

Szia!

Hát ezt így nehéz lesz.

Először is tudni kellene, hogy a kútban mennyi víz van. Az nem elég, hogy a nyugvó vízszint hol van.

Mennyi a homok nélkül, folyamatosan kitermelhető vízmennyiség, a talajtól hány méterre van az ehhez kapcsolódó üzemi vízszint.

Ha ez megvan, ki kell számolni a majdani szivattyú munkapontját, erre kell méretezni az öntözőrendszert, ahol még sok dolgot figyelembe kell venni.

Ha ez a munkapont megegyezik a Te gépedével, boldogság! Ha nem, akkor már itt is van az első gond.

A kérdéseidből az állapítható meg, hogy nem nagyon van lövésed az öntözőrendszerekről, Ez nem baj, -én sem értek a szobrászathoz- csak később ez nagyon sok kidobott pénzbe kerülhet.

Ha tél lenne, azt mondanám, tegyél fel egy alaprajzot, azután meglátjuk. De most szezon van.

Azért tegyél fel egy rajzot, ha nem sürgős, hátha tudok segíteni.

Minden más ezután jöhet. Addig ne foglalkozz azzal, hog hogyan rögzíted a szivattyút, milyen tömítő anyag kell, stb...

Olvass el, egy telepítési segédletet.

Nudlee

Előzmény: Ice-r (26896)
Ice-r Creative Commons License 2025.06.30 0 0 26896

Sziasztok, 

Visszaolvasok jó régről, de az még sok idő. Addig is hagy kérdezzek!

Adott fúrt kút 8m mély, vízoszlop 3m magas. A telek egy dunai szigeten van sík tereppel. 

Kaptam egy Ibo csőszivattyút. A mostani cél a vetemènyes (kb 50-60nm) locsolása csepegtetővel + egy vizvételi lehetőség slaggal. Később lenne egy 200-300nm körüli füves rész és kb 50-70nm cserjés rész.

Hogy indulok el?  Szivattyúra megy egy köztes csavar és egy visszacsapó szelep és a kpe cső. leengedem és valahogy rögzítem. Hogy kell rögzíteni? A visszacsapó szelepnel és a leágazásoknàl használtok tömítő szalagot? Ha igen milyet? Szűrő és nyomás szabályzó hova megy? Nincs valami rajz hogy hogyan kell ennek kinéznie?

Esetleg ha dobok fel egy alaprajzot lehet olyat, hogy ki hogyan oldaná meg?

Persze csak ha nem nagy kérés :) 

Köszönöm 

K.

nudli11 Creative Commons License 2025.06.29 0 0 26895

Szia!

Nem, hanem azért, mert ez van a legmélyebben.

Nudlee

Előzmény: oldmumus_v.2 (26892)
oldmumus_v.2 Creative Commons License 2025.06.29 0 0 26894

reggel megtörént, minden rendben. Többi helyen is mindent kipucoltam és ellenőriztem. Köszönöm a tanácsokat

Előzmény: TTKali (26893)
TTKali Creative Commons License 2025.06.29 0 0 26893

Ne csavard ki, hanem kompletten húzd ki (a rugó ellenében), majd a becsúszó cső külső oldalát kend be.

Előzmény: oldmumus_v.2 (26892)
oldmumus_v.2 Creative Commons License 2025.06.28 0 0 26892

Tehát ami a barna alatt van az alsó képen. Vagyis ha száraz csavarjam ki a fejet, vegyek ki a szürőt és fújjam ben mindkettőt.

Ami  még érdekes, hogy ebben a "testben" áll a viz, a többiben nem. Lehet amiatt mert ez van a sor végén?

Előzmény: nudli11 (26891)
nudli11 Creative Commons License 2025.06.28 0 0 26891

Ha nem vizes, fújd be szilikonnal a fehér gyűrűt, meg a kiemelkedő fekete csövet.

De csak szárazon,víz nélkül, mert a sziiikon taszítja a vizet.

Nudlee

Előzmény: oldmumus_v.2 (26890)
oldmumus_v.2 Creative Commons License 2025.06.28 0 0 26890

Van egy Rain Bird 12 APG (a barna fejü) a kertben. Lásd lenti kép.

Alap esetben egy idő óta nem megy be teljesen, 2-3 cm a föld felett marad. Szétszedtem, kipucoltam, stb.

A másik véglet az amikor bemegy a helyére, de ha nyomást kap akkor nem emelkedik fel. Rugóval lehet valami gond?

PS: másikkal ami még van nincs ilyen. Kicserélem a házon kívül mindent, de akkor is ugyan ez van vele.

TTKali Creative Commons License 2025.06.27 0 0 26889

Tárgytalan.

Előzmény: TTKali (26888)
TTKali Creative Commons License 2025.06.26 0 0 26888

Szivattyúra senkinek semmi ötlete? Potyára nem rendelnék hozzá alkatrészeket :)

nudli11 Creative Commons License 2025.06.26 0 0 26887

Szia!

Látom a smile-t a mondat végén.

Hidd el nem azért írtam, hogy terveztesd meg, mert nem akarok segíteni.

A kérdésed alapján, látszik- és ez nem baj-, hogy nincs elképzelésed az öntözésről

Ezt nem bántó szándékkal írom, írtam.

Nem kell atommagot hasítani, de , mint mindenhol vannak szabályok, amiket be kell tartani.

Legalább olvass el egy telepítési segédletet. Sokat találsz a neten. A Hunteré egész jó.

Ebben rávilágítanak alap dolgokra. ( pl. ha fák vannak, alacsonyszögű fúvókát kell használni, mert a 26 fokos kilépési szögű normál fúvókából kilépő vízsugár elakad a fák lombja között, és lecsurog, tócsa keletkezi, vagy mit kell csinálni ha a csepegtetőnek sok a víz, amit a szivattyú szállít, a nyomásról nem is beszélek, vagy kell-e tágulási tartály, a tömlős öntözés miatt......   És még sorolhatnám)

Nudlee  :-)

Előzmény: SakaB 86 (26886)
SakaB 86 Creative Commons License 2025.06.26 0 0 26886

Köszönöm a segítséget :)

Előzmény: nudli11 (26885)
nudli11 Creative Commons License 2025.06.26 0 0 26885

Szia!

Az elképzelést értem, de az elvi elképzelés az öntözőről nagyon nem jó.

Azt tudom mondani, Neked is mint az alábbi érdeklődőnek, terveztesd meg, mert sok a buktató.

nuslee

Előzmény: SakaB 86 (26883)
nudli11 Creative Commons License 2025.06.26 0 1 26884

Szia!

Ismétlem, terveztesd meg a rendszered, mert sok buktató lehet, ami  nagyon sok pénzbe kerülhet.

Ettőlmég lehet szakaszosan építeni, de legyen koncepció.

Nudlee

Előzmény: pityuk192 (26881)
SakaB 86 Creative Commons License 2025.06.24 0 0 26883

Sziasztok! Segítségre, tanácsra lenne szükségem. Lenne egy kb. 700–800 m²-es, kb. 17x50 m-es, sík, kopár területem, amit ősszel szeretnék befüvesíteni, és pár gyorsan növő, nagy levelű, árnyékot adó fát is szeretnék ültetni.

A kert első 1/3 részében van egy, az előző tulaj által fúrt kút (fehér karika a fatövében). A szomszéd elmondása szerint kb. 15 méter mély. Jelenleg csak egy manuális (béka?) kézi pumpa van rajta, de ezzel szépen jön a víz – bár vasas.

Ide szeretnék egy műanyag, mászható aknát, és itt helyezném el a gépészetet is. A vízhozamáról még semmit nem tudok, maximum annyit, hogy ha gyorsan húzom, gyorsan jön.

Pedrollo szivattyúkat néztem, sok jót olvastam róluk, viszont nem tudom, hosszú távon árthat-e a vasas víz a szivattyúnak. Ha igen, akkor gondolom, valamilyen szűrőre is szükségem lenne.

A szivattyú után tennék egy Hunter vagy Rain Bird kültéri vezérlőt, majd a mágnesszelepeket. A ház előtt lenne pár m² előkert, ide 2 db rotátoros fúvókát néztem, amelyek körbelocsolnák a dísznövényeket.

A ház tövében végig lenne egy tujasor, vagy valami más, ami betakar, és bírja a tűző napot. Ide csepegtetőrendszert terveztem.

Hátul pedig a következő elosztásban gondoltam lerakni a 15 méteres rotátoros fúvókákat. A kerítés tövében lenne egy kb. 50–60 cm széles, mulcsos sáv, a többi rész fű, illetve a sárga karikák jelölnék az árnyékot adó fákat, amelyek alá szintén külön körön csepegtető rendszer kerülne. Ill mivel a kút és a gépészet egy diófa tövében lenne oda is csepegtetőt tennék.

Kérdésem az lenne, hogy ez így elképzelve működhet-e, vagy ha nem, mit változtatnátok rajta?

Mivel a vízhozamot nem ismerem, biztonságra mennék, és kb. 1 körön maximum 2 rotátoros fúvóka lenne. Ha külön szedem a ház melletti tujasort és a ház előtti kis kertet is, akkor kb. 6–8 zónából meglenne az egész rendszer.

Elég-e a csöveket 30 cm mélyen leásni? Télen úgysem üzemelne, autóforgalom meg nincs rajta.

Rotátoros fejnek a Hunter I-25 típust néztem, ezzel a 15–16 m-es köröket le tudnám fedni.

Ehhez LPE 20 vagy 25 mm-es cső kellene?

Bekötésnél csillagpontosan kell-e bekötnöm, hogy ne legyen nyomásvesztés, mintha sorba lenne kötve?

Így elsőre ennyi kérdésem merült fel.
Segítségeteket előre is nagyon köszönöm!

TTKali Creative Commons License 2025.06.23 0 0 26882

Sziasztok!

Van egy Pedrollo JSWm 2CX szivattyúm, ami immár 8 éve szolgál rendületlenül.

Viszont azt veszem észre, hogy nyugalmi vízszint esetén (2m-re a szivattyútól) még löki a vizet rendesen, meg nyomás is van, de ha megy egy ideig és a vízszint lecsökken 1-1,5 méterrel, akkor már csak harmatos a teljesítménye. Kikapcsolási nyomást még felépíti így is, csak lassabban (4,2 bar körül).

Megkophatott már benne a járókerék? Kis mennyiségű csiszolóanyagot (homok) mindig is hozott fel a kútból.

Érdemes benne kicserélnem? Meg gondolom akkor már szimeringet is kellene egy kalap alatt ...

pityuk192 Creative Commons License 2025.06.22 0 0 26881

Szia Nudlee!
Köszönöm a választ! Az automata öntözőrendszer egyelőre még távlati terv, csak mivel megadta magát a szivattyúm, ezért muszáj most vennem egyet, de akkor már olyat szeretnék venni, ami a későbbiekben megfelelő lesz a leendő öntözőrendszeremhez. Most egyelőre két kerti csapot látna el a szivattyú.
Melyik az a szivattyú + áramláskapcsoló páros, amit ajánlanál nekem? A 100ezer forintos limit nincs kőbe vésve, ha többe kerül egy megbízható gép, akkor annyiért veszek. Szívócsöves kerti szivattyút azért nem szeretnék, mert nagyon nedves, párás a kútaknám, meg egy csőbúvár szivattyú kevesebb gonddal is jár.

Előzmény: nudli11 (26880)
nudli11 Creative Commons License 2025.06.22 0 0 26880

Szia!

Kezdjük a végén:

"A szivattyúra és az áramláskapcsolóra kb. 100ezer forintot szánnék."

Sajnos ennyi pénzből, igazán megbízható cucc, nem kapható.

Van Leo, IBO szivattyú is 3"-ban, de ezeket nem ismerem, nem is használom. Ettől még lehet elfogadható.

Ha gondolod, tudok érdeklődni.

Szerintem az lenne jó, ha egy profi megtervezné a rendszert. Persze ehez lesz majd még kérdéde, sok. ( pl. mekkora az akna, va-e szellőzés, öntözött részen kívül fekszik, van-e HK kapcsoló, tápot, honnan lehet vinni, vezérlő helye,  stb, stb...)

A Hunter alkatrészek, ár-érték arányban jók. MP Rotatort ne használj, inkább turbinás és spray fejeket.

Hirtelen ennyi.

Ha kapsz valamilyen tervet, töltsd fel ide, mielőtt belevágsz. A Gardena tervezőprogramját nagyon-nagyon felejtsd el!!! Egy sz@r!!

Nudlee

Előzmény: pityuk192 (26879)
pityuk192 Creative Commons License 2025.06.22 0 0 26879

Sziasztok! Megadta magát a szivattyúm és szeretnék egy újat venni. Ami tönkrement, az egy Elpumps 1300-as házi vízmű, de az elmúlt 10 év tanulságait levonva, egy csőbúvár szivattyút vennék, és ennek kiválasztásához kérném a segítségeteket.
Fúrt kutam van, a kút csöve 10-11 cm átmérőjű, ezért csak 3 colos szivattyú jöhet számításba.
A talajszinttől a kút nyugalmi vízszintje 3.7m, a kút alja 8m méllyen van. Folyamatosan szivattyúzva 60 liter/perc kifolyással az üzemi vízszint a talajszinttől mérve 4.7m méllyen állt be. A Csepel-szigeten található, úgyhogy vízhiánytól nem igazán kell tartanom.
A szivattyút jelenleg csak csepegtető öntözésre és kézi locsolásra szeretném használni, de a későbbiekben tervezek automata öntözést a fűre is. Mellékletben csatoltam egy méretezett alaprajzot az udvarunkról a jelenlegi állapotról, de a füves rész még változhat, mivel asszonypajtás előszeretettel ültet újabb és újabb helyekre virágokat. A telek vízszintes, nincsenek benne szintkülönbségek, a kút és az öntözendő rész legtávolabbi pontja között kb. 70m távolság van.
A mellékelt alaprajz alapján, ha a füves részeket (világoszöld) a későbbiekben automata öntözőrendszerrel szeretném öntözni, akkor milyen szivattyút (márka, teljesítmény, stb...) javasoltok nekem? A gerincvezeték 32-es KPE lesz majd. A szórófejeket sem tudtam még eldönteni, hogy melyik lenne jó nekem, spray vagy rotator fejek, ezért is vagyok bizonytalan a szivattyú kiválasztásában, mivel más nyomás kell a spray szórófejeknek, és más nyomás a rotatoroknak.
A szivattyúra és az áramláskapcsolóra kb. 100ezer forintot szánnék.
Előre is köszönöm a válaszokat!
Alaprajz

juliokin Creative Commons License 2025.06.19 0 0 26878

Szia!

Nekem DAB Smartpress wg 1,5 van. Tizenx éve megy.

Igaz minden téliesítéskor felkerül a száraz garázsba, mert amúgy egy enyhén párás 3 méteres aknában teljesít.

Üdv,

juliokin

Előzmény: tacsi69 (26875)
Viktorinogsz... Creative Commons License 2025.06.18 -1 0 26877

Nekem AlKo van. Jó lenne, de épp a múlt héten ette meg a Pentax szivattyúmat.

Miközben víz bőven van.

Előzmény: nudli11 (26876)
nudli11 Creative Commons License 2025.06.16 0 0 26876

Szia!

Annál, csak jobbat tudok!!!

Két gyártó gyárt, olyan áramláskapcsolót, aminek a NYÁK-ja ki van öntve műgyantával. Ezzel is csökkentve a párásodást, a cucc belsejében. A többi egy zacskó cukrot nem ér!!

Pedrollo EasyPress   ( kb. 37-40e)

IBO Water Press      ( kb. 17-20e )

Illetve még egy : Grundfos PM1, vagy PM2 ( 50-90e)

Nudlee

Előzmény: tacsi69 (26875)
tacsi69 Creative Commons License 2025.06.16 0 0 26875

Tudsz az elpumps dsk 10 helyett valami jobbat? 

Előzmény: nudli11 (26874)
nudli11 Creative Commons License 2025.06.15 0 0 26874

Szia!

Megpróbálom kihámozni a kérdést.

A szivattyún lévő adat 180 l/min,  0  emelőmagasságnál van. A munkapontot a szivattyú jelleggörbéjén láthatod, ahol szerepel a szállított vízmennyiség is.

De, ha mégis 180 litert szállít, - amit erősen kétlek,-  a gerincvezetéked minimum 63-as kell, hogy legyen.

Nyugodtan szereld fel az új áramlás kapcsolót.

Azért azon gondolkozz el, hogy egy 100.000 Ft körüli szivattyú életét, egy vacakra bízod.  ( Itt most kerestem a szavakat. Igazából mást írtam volna!!)

Nudlee

Előzmény: tacsi69 (26873)
tacsi69 Creative Commons License 2025.06.15 -1 0 26873

legett es szetegett a leo jet 3bl 180/51-es szivattyum kondenzatora, megolvasztva meg a tetot is, eloszor csak levagta a kismegszakitott, majd ujra probalkaozva par nappal, mar bugott es fust is szalt fel belole, majd ujra probalkozva megint sok fust jott ki es csak egyre csak egyre csak bugott :-)

Vettem gyorsan egy masikat, mert nagy a szarasasag, viszont azt nezem, hogy mivel eleve a masikban is elpumps dsk 10 volt a nyomas szabalyozo, es az irjak az adatlapjan, hogy csak 80 liter / perc -et tud, mikozben a szivarnyu 180 literes.

Muszaj volt lejonnom a piros gömböcről (hidrofor), mert rengeteg pince epult korulottem, es elszivjak a vizet, es gozt fejlesztettem 2 eve a szivattyummal, eleg durva volt a locsolasnal a slagbol gozt nyomni ki :-) Szova. mar a colos csovet is meg kellett "szondaztatnom, egy bele illo kpe csovel, igy tudok mar egy ideje vizet szivni, nameg lecsereltem digitalisra, hogy ne mukodjon egesz ejjel a szivattyu es ne termeljen gozt, ha nincs viz.

Szoval visszaterve az eredeti kerdesre, ez a elpumps dsk 10 tenlyeg lekorlatozza a szivattyumat 80 literre? Mert nem vettem eszre nagyon a korokon levo spray fejek viznyomasan, de siman lehet, hogy en vagyok a vak.

Meg 1 fontos kerdes, a leo jet 3bl 180/51 1500w-os 1 fazisu motorhoz, mekkor kondi jar es mennyi labbal? 40-es nem? es 2 labu? mert ossze vissza irjak a boltok, es tartalekba megcsinalnam, mert mivel bug meg, lehet a tekercseles lakkja nem egett le.

szivattyu

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!