Keresés

Részletes keresés

Wattocsak Creative Commons License 2010.05.06 0 0 44
Nekem is kicsit más a véleményem!
Ha kifizeted az a sok. De ha keresel másikat akkor találsz olcsóbbat. Amikor kimész a piacra paradicsomért akkor is ugyan ezt csinálod, csak szonda esetén nagyot bukhatsz. Ezért nem árt körülnézni.
Nekem is akartak weblapot csinálni 2 milláért. Körülnéztem és meglett 150-ből.
Előzmény: Punxsuatawney Phil (43)
Punxsuatawney Phil Creative Commons License 2010.05.06 0 0 43
Szia!

Nekem erről kicsit más a véleményem. Úgy vettem észre, hogy Magyarországon a következőképpen működnek a dolgok:

Aki 15-20 évvel ezelőtt klimatizált, az "biztos, hogy gazdag ember" alapon jó alaposan lehúzták az erre szakosodott szakemberek.

Aki 5-10 évvel ezelőtt kandallót épített, az "biztos, hogy gazdag ember" alapon jó alaposan lehúztak az - II - (nem ismétlem magam).

Aki mostanában családi házhoz lyukakat fúrat geotermikuks fűtés céljából, az... (itt jön a ismétlés)

Mindennek megvan az értéke. És bocsánat, hogy ha úgy érzem, hogy 3-4 millió forint, amelyet jópár cég megpróbált elkérni egy 4 napos munkáért, egy icipicit sok. Különösen, hogy ha figyelembe vesszük, hogy egy negyven éves ZIL-re van szerelve a fúróberendezés.
Előzmény: tojás3 (42)
tojás3 Creative Commons License 2010.05.04 0 0 42
Ok!

Akkor keresni foglak! Jó mer úgy néz ki mi is pénzért dolgozunk!:)

Maradunk a szondáknál, lemondtam a kosarakról, mert tényleg úgy van ez,
azért mondanak "hiteles" adatokat hogy eladják a csöveiket a nagyok. Az biztos, hogy a papír
részét egyszerűbbé teszi, h.nem kell engedély, de valljuk be, hogy nem rövid befektetésekről van szó. A LÉNYEG!!! Senki ezen a területen NE kóklerkedjen,
mert van ám belőlük elég! Tervezőkből is akad akad, de pláne gépészekből, és fúrósokból.

Minden fúrós kollegának üzenem!

SOHA SOHA nem fog Magyarországon nyugat európai szinten terjedni a megújuló energiaforrások
igénye, ameddig kóklerek mennek az árak alá eszeveszettül!

Természetesen nem szabad azt sem engednünk, hogy a "nagyok" hangsúlyozzák
azt: hát igen ilyet csak mi tudunk fúrni, meg csak mi tudunk szabványosan tömedékelni.

udv
Előzmény: Wattocsak (41)
Wattocsak Creative Commons License 2010.05.04 0 0 41
Csak annak vállalok aki fizet. Ha ez Ravalpindiben van akkor ott:-)
Előzmény: tojás3 (40)
tojás3 Creative Commons License 2010.05.04 0 0 40
Hello Wattocsak!

Az ország mely részére vállalsz tervezést?

udv:
peterch Creative Commons License 2010.05.03 0 0 39
Szia !

Tudod azert egy olyan nagy ceg is csak a kiemelt eredmenyeket villogtatja. Ha nem volna nalam mar 2m utan talajviz, biztosan belemennek egy ilyen tesztbe, hogy megrendelek nalad ket darab energiakosarat es amennyiben a nagy hidegben nem futi ki a hazamat a rendszer jo COP-pal, ami ebben az esetben 3 korul mar nekem jo, akkor Te allnad a telepites koltsegeit, ha meg jol vizsgazna, akkor volna referenciad en kifizetnem, de sajnos a talajviz vegett ez nem lehetseges.
Sok dologra kaphato vagyok, de felek ebben az esetben vesztenel, folyamatos 2 kiloWattot orankent nem gyoznek a kosarak.
Nem regen emlitettem itt a forumon ,az egyik nagy hocserelogyartoval hogyan jartam a Nyitrai kiallitason. Ok is 99% hovisszanyerest igernek es kozben meg azt irjak, hogy a 20C fokos benti homersekletu levegobol kinti 0C fokos homersekletunel a befujt friss levego 18C fokra melegedik. Ha ranezel, latod, hogy kamu a 99%, mert az altaluk leirt homersekletekbol is csak 90% jon ki. Es ami a legszebb, hogy a kiserletek alatt a mereseket szaraz levegovel vegzik. Nalad mikor van a hazban szaraz levego(paratartalom nelkul)?
Ennyit a multicegekrol.

Udv , Peter.
Előzmény: gyuszi001 (38)
gyuszi001 Creative Commons License 2010.05.03 0 0 38
Szia.Be fogom méretni és megadom a pontos adatokat de szerintem az 1 kw- ot tuti hogy tudja mert a rehau nem ad ki adatokat ha nem lenne biztos a hömennyiség kivételében.mert a REHAU EGY KOMOLY MULTI AKI NEM FOGJA RONTANI A PRESZTISÉT.
peterch Creative Commons License 2010.05.03 0 0 37
Szia !

Lehet, hogy Te nem mertel, de en meg valos tablazatbol irok par adatot, ha megengeded!

1m 32mm-es PE cso szaraz talajban 6W, nedves talajban12-18 W,vizes talajban25 W, amit egy ora alatt tud adni.
1kW teljesitmenyhez kell az elso esetben 160 m cso, a masodik esetben 55-85 m cso es a harmadik esetben 40 m cso. De hozzateszem, hogy ez egy szabadon a foldbe helyezett cso. A Te esetedben a csonek csak a kulso oldali felulete hoelvono, mivel a belso foldmennyiseg nincs honnan potoljon meleget. Igy sajnos szerintem folytonos hokivetelt csak nagyon kis mennyisegut tudsz vegezni es azt is allando romlo ertekkel, mert folyamatosan fog csokkeni a fold homerseklete. Termeszetesen teli uzemmodrol beszelunk, hisz nyaron nem gond az utanpotlas.
Ja es meg valami, ha megengeded! 1kW folyamatos hoelvetelhez az elso esetben 100nm felulet kell, a masodik esetben 33-50nm es a harmadik esetben 29nm. Ha fokozatosan nem akarsz romlo hatasfokot.

Udv , Peter.
Előzmény: gyuszi001 (36)
gyuszi001 Creative Commons License 2010.05.03 0 0 36
nem mértem le mert drága de indulj ki a reheu bemért szondája ami 2.5 magas 40 es átmérő tud 400-tol 700ig kivenni az enyém 4 m magas 80 as átmérö 2 szer annyi cső tehát biztos az 1kw söt alul van méretezve
Wattocsak Creative Commons License 2010.05.02 0 0 35
Van róla valamilyen mérésed? Mérte már valaki?
Előzmény: gyuszi001 (34)
gyuszi001 Creative Commons License 2010.05.02 0 0 34
sziasztok ha érdekel fúrok vizkutat , fúrok cölöpöt,fúrok spirálszondát 80.000ft/kw áron .6 m mély 80 as átmérő 4 m hosszú spirál 80 m cső ,biztos az 1 kw /spirál és még alul is van méretezve.a többi kamu csak nekem van ekkora fúrom az országban.ja és nem kell engedélyeztetni.ha érdekel irj.
Wattocsak Creative Commons License 2010.05.01 0 0 33
Engedélyezni 20 méter alatt kell. Addig engedély nélkül lyukasztgathatod a földed.:-)
Előzmény: Punxsuatawney Phil (32)
Punxsuatawney Phil Creative Commons License 2010.05.01 0 0 32
Szia!
A kérdés nem ilyen egyszerű. Ha a jelenlegi gázos rendszered radiátorokkal működik, akkor felejtsd el, mert rettenetes lesz a hatásfoka. Ha padlófűtésed van, akkor már jobb a szitu.
De a geo fűtés nem csodafegyver. Amennyiben a ház rosszul szigetelt, ha az ablakok régiek, el vannak vetemedve, rosszul záródnak stb. akkor nem fogja meghozni a kellő hatásfokot.

Ha csak tisztán a rendszerárakat nézzük, akkor szerintem 6-8 millió forint közötti összeggel számolhatsz. Körül kell nagyon nézni a piacon, mert rengeteg a kókler cég, akik hülyeségeket beszélnek. Egy muki nekem tavalyelőtt az állította, hogy az általuk fogalmazott hőszivattyúknak 10 a COP-ja. :)))

Egy másik fórumban leírtam, hogy rengeteg függ azon, hogy mennyiért sikerül a fúrást kiviteleztetni. Mert a határ a csillagos ég-
Előzmény: Csaba_F (25)
Punxsuatawney Phil Creative Commons License 2010.05.01 0 0 31
Szia! Mindenképpen kell engedély. Már nem emlékszem pontosan a törvényre, de ha jól rémlik, akkor a telked alatti ásványkincs, mindenképpen a államot illeti meg. Ebbe bele tartozik a víz is. Talán 3-4 méterig mehetsz le engedély nélkül. Nálam 5 darab 65 méteres lyukat fúrtak és természetesen engedélyeztettük a bányakapitánysággal.
Előzmény: Axióma (28)
tojás3 Creative Commons License 2010.04.29 0 0 30
Talajhő szondák illetve energiakosarak fúrása! (kisebb mértékben vízkútfúrás)

Készségesen állok Minden kedves érdeklődő rendelkezésére.

Elérhetőség: 0630/933-14-23
peterch Creative Commons License 2010.04.29 0 0 29
Szia !

Egy kerdesem volna, ha szabad. Szerinted egy ilyen spiralkollektor amit leteszek mondjuk 2 meterre a fold ala, meddig kepes energiat szolgaltatni? Mert nincs utanpotlas se fentrol se lentrol, aztan fagyasztod a foldet. Ez maximum olyan helyen lehet alkalmazni, ahol nincs minuszfok sohasem. Nalunk biztosan nem megfelelo ez a megoldas, hacsak nem asok el 10db ilyen spiralt es kapcsolgatom a bemeneteket a fold homerseklete szerint, de igy is nagyon gyorsan 0C fok ala sullyedne a homerseklet a rendszerbe belepo folyadekban. Akkor inkabb mar egy jo hosszu arok 2,5 meter mely es allitva elhelyezett hurkok, ezek legalabb kepesek tovabb konstans homersekletet biztositani.
Szerintem.

Udv , Peter.
Előzmény: gyuszi001 (27)
Axióma Creative Commons License 2010.04.29 0 0 28
Mintha x meterig most mar kutra se kene (geofutes celjabol).
Előzmény: gyuszi001 (27)
gyuszi001 Creative Commons License 2010.04.28 0 0 27

fűggőleges spirálkollektor ,olcsó ,nem kell engedély,viszonylag kis helyigény,ha érdekel:06204977506

Wattocsak Creative Commons License 2010.03.03 0 0 26
Ha érdekel írj egy levelet én nem tudok neked.
Előzmény: Csaba_F (25)
Csaba_F Creative Commons License 2010.03.01 0 0 25
Főleg mennyiért?
Családi ház 30-40kW-os gázkazánját kellene leváltani
Eperkutyus Creative Commons License 2009.06.15 0 0 24
Valami spéci engedély szükséges bármilyen szervtől, X m alatti fúráshoz ? (U alakú zárt rendszerről beszélek).

Ilyen előtt állok, idő nem sürget de 1-3 éven belül..

Tájékozódnék a részletekről, mindenképpen. 100 nm-t kellene ellátni vele, padlófűtés, finn típusú gerendaházhoz, ami jól, de "csak" hagyományosan lenne szigetelve, nem passzívnak vagy zéró energiásnak.
Előzmény: Who111 (23)
Who111 Creative Commons License 2009.06.08 0 0 23

Egy kútba (fúrásba) kell U-alakú csövet leengedni.

Leküldöd a hideg vizet az egyik ágon, és visszajön melegen a másikon.

Vizet nem veszel ki, csak hőt.

Ha vizet is veszel ki, akkor úgy ahogy mondod, csak kell még a bányakapitányság

engedélye is, amit nem biztos, hogy megkapsz.

A másik, hogy havonta savazhatod a hőcserélődet, ha vizet hozol fel, mert iszonyat

ásványi anyag tartalma van, ami lentről jön.

Előzmény: peterch (20)
Who111 Creative Commons License 2009.06.08 0 0 22

"A 600 m-es csak 30-35 fok C vizet ad néhány extrém kivétel kizárva."

És az miért baj? Korszerű házban padlófűtésnek tökéletes.

Kedves "suszter"...

Máskülönben javaslom tanulmányozni Magyarország geotermikus adottságait.

600m-en már sok helyen egészen jó hőfokok vannak.

Persze itt is igaz, hogy ha mélyebbre megyünk, akkor melegebb van.

Ehhez nem kell szakértőnek lenni. Mint ahogy sok máshoz sem.

Az utolsó előtti mondatoddal tökéletesen egyetértek:

-Jó lenne, ha botcsinálta szakértők nem hülyítenék az érdeklődőket!

(És elnézést, ha nem pontosan idéztem, de utálok helytelenül írni...)

Előzmény: kovacs.s (14)
Eperkutyus Creative Commons License 2009.06.08 0 0 21
Egyszerűbb akkor mindjárt kettőt fúrni.
Egy jó hideget talajvízhez, és egy mélyet fűteni. :)

A többi már automatika (vagy kézi átkapcsolás) dolga.

Az egészet remélem napelemről hajtjátok, mert így illik. :)
peterch Creative Commons License 2009.05.14 0 0 20
Szia !

Azert nem kell csatorna dijat fizetni, mert az egyik kutbol kiemelt vizbol elvonod a hot es a masik nyelo kutba meg visszaengeded. Ennyi. Sima hoszivattyus rendszer. Ha igazan geotermikus volna, akkor direktbe futene es nyaron nem hutene. Itt a fogalmak keverednek sajnos.

Udv , Peter.
Előzmény: Törölt nick (19)
Törölt nick Creative Commons License 2009.05.14 0 0 19
NEm értem mi az hogy nincs csatorna az az eu ba kötelező.Az hogy függ össze a fűtéssel az szennyvízelvezetésre (stb)van hogy ne a talajvizet szennyezd mert sok helyen az ülepítő ereszt szippantoskocsit is csak hírből ismerik ezért talajvizet árasztják el szennyezik.
Előzmény: bubu.57 (18)
bubu.57 Creative Commons License 2009.02.15 0 0 18
Sziasztok a geotermikus fűtés nem más a földhőt használja fel először is lefúrnak kb. 80-100méterre az én esetembe , mivel én éppen ezt csináltatom. két lyukat fúrnak a talajvizet szivattyú keringeti. Egy elektromos berendezés felfűti és abból lesz meleg víz ill. fűtés. 40 fokosra tudja melegíteni.. Nyáron hűtésre használható. Légkondikat nem kell használnom. padlófűtés lesz. Így nincs csatorna és víz díjam sem. ha esetleg bővebben érdekelne valakit ez a megoldás vagy a kivitelezés az írjon a bubu.57@freemailhu mail címre. További szép napot nektek.
Eperkutyus Creative Commons License 2009.02.01 0 0 17
Köszi !
Előzmény: katonalajos (16)
katonalajos Creative Commons License 2009.01.15 0 0 16
Szvsz ha egy gurigából kijön, akkor nagggyon jó.
Hihetetlenül fontos, hogy hol fúrják. Ha elkapnak egy jó forró (nem kell itt több 100 fokra gondolni) helyet, akkor az királyság.
Előzmény: Eperkutyus (15)
Eperkutyus Creative Commons License 2009.01.15 0 0 15
Sziasztok, egy - nevezzük nevén - GEOTERMIKUS, többszáz méter mélyre fúrt fűtés 100-120 négyzetméterre nagyságrendileg mennyiben állna meg ? (komplett).

Vegyünk példának egy kimagaslóan jó K-hőátbocsájtási tényezőjű, korszerűen szigetelt és tervezett gerendaházat.

Megköszönném a suszterek válaszát ! (Az előttem szólóval egyetértek).

Elég kb. összeg.. 5-7-9M ?

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!