Keresés

Részletes keresés

Nagy Sanyi Creative Commons License 2005.08.07 0 0 29

Látatlanban is lefogadnám, hogy a régi gépeden sem szaggatott! :)

 

Akkor jelezze aki még szeretne részt venni multin. Bár lehet, hogy először ki kéne próbálni kettőnknek, hogy egyáltalán működik-e. (úgyis szabadságon vagyok, szóval ráérek)

 

Ne aggódj, hogy utolsó leszel, mert egyikünk se egy nagy ász szerintem.

 

Anno egyébként sok pozitívat olvastam erről a játékról neves gazdasági szakemberektől, újságíróktól. Többek között, hogy ennél összetettebb, élethűbb gazdasági szimulációt még soha nem csináltak (azóta sem), de szerintem pont ez a hátránya is. Aki nem végzett el egy gazdasági sulit, és nem akart soha bróker lennik, az előtt nem tud kibontakozni a játék teljes szépségében. Ezért vagyunk ilyen kevesen.

Előzmény: Theodore-Judd (28)
Theodore-Judd Creative Commons License 2005.08.07 0 0 28
Üdv!
Ez a multi-party nekem egyáltalán nem jó, mivel hogy nem szeretnék tök utolsó lenni... :-))) Na de télleg' nem lenne rossz egyet nyomni hálóba páran. Ezt tényleg megbeszélhetnénk! Pláne, hogy jövőhéten megjön a zsír új gép, így minden tuti lesz! Szóval a játékban benne wok én is...
Nagy Sanyi Creative Commons License 2005.08.05 0 0 27
Újra kedvet kaptam a játékhoz nektek köszönhetően, úgyhogy feltelepítettem. Esetleg majd összehozhatnánk egy multit, bár még sosem próbáltam.
Theodore-Judd Creative Commons License 2005.07.31 0 0 26
Köszönöm segítségeteket! Azt hiszem, jó néhány dologban segítettetek. Például most már értem a kis boxok érthető, könnyű, egyszerű elrendezését is. Mégegyszer köszönöm!!!
blaszlo7 Creative Commons License 2005.07.31 0 0 25

Sziasztok.

 

Köszönöm a tanácsot és pont tegnap arra az elhatározásra jutottam, hogy beolvasztom azt a céget, aminek az 50% részvényét birtokoltam.

Jól emlékeztél, a leírásod pontos. A céget előtte amennyire tudtám átvizsgáltam és jónak ítéltem meg. Sajnos a gép a gazdálkodását ennek a cégnek nem jól vezette. Volt több olyan terméke a boltban, amit beszerzési áron alul adott, de a többsége sem volt sokkal magasabb a beszerzési árnál. Igen, hallom a válaszotokat, hogy ez is lehet egy stratégia, de ez esetben nem úgy nézett ki.

Valóban, ez a címkéző és postázó elnevezés nem nyerő, de ez van. Szerintem nem Magyar ember fordította, vagy ha igen, akkor nagy ívben lesz....ta a munkáját.

 

Nagy Sanyi Creative Commons License 2005.07.30 0 0 24
Már rég játszottam, de úgy rémlik, hogy 50% feletti részvénybirtoklásnál még csak a cég készpénzét kezelheted. Tehát pl részvényeket vehetsz. Ha jól emlékszem, akkor a gép 75%-os birtoklásnál felajánlja, hogy megveheted a maradék részvényt kp-ért, vagy részvénycsere útján. De el is utasíthatod a fúziót. Ha elfogadod, akkor értelemszerűen hozzád kerül az összes cége és a kp-ja. Nagyon meg kell nézni, hogy melyik céget vásárolod fel, mert olykor kellemetlen dolgokkal is járhat. Nagyon be tud kavarni az amúgy is bonyolult céghálózatba. Én ilyenkor azt se tudom, hogy merre vagyok arccal.:)
Előzmény: blaszlo7 (21)
Nagy Sanyi Creative Commons License 2005.07.30 0 0 23

Szép emlékeket ébreszt bennem ez a játék. Kár, hogy a képletekkel gondok vannak, és így nem teljesen reális.

1. A postázó az elég hülyén van fordítva magyarra, mert igazából cimkézőt jelent. Tehát pl: a bornál rákerül a címke, hogy Tokaji Aszú, és nem csak egy üveg benne a nedüvel.

2. Az attól függ, hogy milyen nehézségi szinten indulsz. A legnehezebb fokozat, amit végigtoltam az 193% volt. Ott már nem az a kihívás, hogyan termelj profitot, hanem, hogyan nem menj csődbe. Ilyenkor nem javallot pl farmokat építeni, mert addigra becsődölsz, mire termelni kezd. Én általában ékszerekkel kezdtem, aztán kicsit később olajkitermelés+műanyaggyár, mert az szinte mindenhez kell. Jó lehet vegyianyagbányát venni, mert elég sok terméket lehet belőle gyártani kiegészítő termékek nélkül.

4. A farmokon van csak igazán szerepe a leltározásnak, mivel ott nem folyamatos a termelés.

5. Ha jó egy termék reklámja, akkor magasabb áron is versenyképes tudsz maradni, tehát nő a profitod. A kutatásnak szintén ugyanez a hatása. A saját médiacég nagy ötlet, sosem kidobott pénz.

Előzmény: Theodore-Judd (19)
blaszlo7 Creative Commons License 2005.07.29 0 0 22
Biztosan van akit érdekel, csak mindig hátra kerül ez a topic.
Előzmény: blaszlo7 (21)
blaszlo7 Creative Commons License 2005.07.29 0 0 21
Sziasztok.

 

Látom, kevesen vagytok ezen a topikon, pedig egy nagyszerű játékról van szó.

 

Azt szeretném megkérdezni, hogy a tőzsdén, 50% feletti részvénybirtoklásnál mit is jelent az, hogy a céget a birtokló irányíthatja?

Mikortól kerül a birtokába a cég, és mit kell még ezért tennie.

 

Összegezve, a tőzsdén történő cég megszerzés lehetőségéről, feltételeiről érdeklődnék. A kézikönyvben sajnos erről nem írnak.

 

Előre is köszönöm.

iloz Creative Commons License 2005.07.17 0 0 20

Én már vagy 3-4 éve nem játszottam ezzel, de azért megpróbálok egyik-másik kérdésedre válaszolni.

2. Szerintem mindenképpen érdemes végigjátszani az előre megírt pályákat. Ott lépésről lépésre bemutatják a játékot. Előbb csak eladni kell, aztán egy egyszerű gyárat mutatnak be, aztán farmokat, és utána jön az alapanyaggyártás, kutatás, hitelezés, reklámozás sat.

3. Igen, ha többet állítasz be, akkor több lesz. A farmoknál több dologra is érdemes figyelni: a minőség attól nő, hogy már hosszú ideje állítják elő az adott terméket, a termelési mennyiség meg a képzési költségek fokozásával is növelhető, nemcsak újabb kockák beállításával. A raktározásról meg annyit, hogy az különböző termékeknél eltérő fontosságú. Állatoknál, ahol folyamatos a termelés, ott sztem egy is elég. A többi kocka mehet az előállításra. Növényeknél, ahol egy évben csak egyszer van termés, viszont borzasztóan fontos a sok raktár, hogy a megtermelt mennyiség minél nagyobb részét tudd elraktározni. Az eltérő raktározási igény miatt szerintem célszerű egy farmon csak egyféle termékkel dolgozni. Értékesítésnek szintén elég egy kocka.

4. Ld. előző pont. Ipar + állattenyésztés egy raktár, növénytermesztés több.

5. Minden termék mellett van egy kis oszlopocska. Három szín van benne, az három dolgot jelöl: ár, minőség, ismertség. A hirdetéssel ez utóbbit tudod növelni, és ezzel versenyképesebb lesz a terméked. Reklámozni igazából akkor érdemes, ha sok pénzed van, és meg tudsz venni egy médiavállalkozást (tévé, rádió sat.). Ha ez sikerül, akkor érdemes sokat költeni reklámra, a pénzt úgyis saját magadnak adod, és közben nő a termékeid versenyképessége.

6. A cash-flow azt mutatja, hogy adott időszak alatt mennyi pénz áramlott be és ki. A gyakorlatban ez más, mint a költségek és bevételek, mert sokszor határidőre adnak el, vagyis még nem folyt be az eladásért a pénz, így is vásárolhatnak, ill. a költségek egy része pénzben nem jelenik meg (pl. amortizáció).

Előzmény: Theodore-Judd (19)
Theodore-Judd Creative Commons License 2005.07.17 0 0 19

Sziasztok!

 

Nem is olyan rég találtam rá erre a játékra (pedig már régen rá lelhettem volna), és megfogott benne az összetettsége. Legalábbis a korábbi "építőkockás" játékokhoz képest.

 

Szóval lenne egy néhány kérdésem a játékkal kapcsolatban:

 

1. A postázónak mi a szerepe?

2. Hogyan érdemes nekivágni? Egyszerre sokmindenbe belevágni, avagy lépésenként, lassan? (Ez azért érdekes, mert a még "lebutított" ellenfél is mindig gyorsabban kerül be a Top 100 milliárdosok körébe...)

3. Ha a farmon egyetlen működő egység helyett  többet állítok be, akkor több lesz a termelési mennyiség is? (Pl. érdemes-e külön farmokat építeni, ahol csak kimondottan külön-külön növényeket termesztenek? Avagy a "szokásos" növénytermesztés -> (esetleg) leltározás -> eladás...? -> Ebben az eseten ugye maximum három féle növényt termeszthetek egy-egy farmon...)

4. A leltározásnak van-e jelentős szerepe pl. a gyártásnál (avagy állattartásnál és növénytermesztésnél)?

5. Szeretnék még az után érdeklődni, hogy a hirdetés mennyiben fogja befolyásolni a profitot? És hogy érdemes beállítani?

6. És az utolsó: mivel nem igazán értek az ilyen üzleti érdekességekhez, szeretném megkérdezni, hogy mit jelent "parasztra lefordítva" a cash flow?

 

Válaszotokat előre is köszönöm...

 

Ave Creative Commons License 2005.05.31 0 0 18

A megoldás: www. automex.hu

 

ha jól emlékszem :)

 

Jó szórakozást mindenkinek!

 

Üdv. Ave

Ave Creative Commons License 2005.05.11 0 0 17

Sziasztok!

 

Gondolom már ti is tudjátok, de azért leírom.

 

Már magyar nyelven is kapható a program. Láttam médiamark-ban 1000Ft.

Problémám csak azzal van, hogy a tutoriáloknál... vállalkozók kampányban egyszerűen kilép a program valamilyen hiba miatt :(.

 

Tud erre valaki valamilyen megoldást?

 

 

HaZ Creative Commons License 2003.10.10 0 0 16
Most installálom!
Remélem jó lesz! Az első rész nekem nagyon tetszett.
kwest Creative Commons License 2002.11.30 0 0 15
Lehet, hogy már elfelejtődött egy kicsit a játék, de kézikönyvvel kapcsolatos kérésem nekem is lenne.

Szóval, ha át tudnád küldeni, nagyon megköszönném.
Az itteni cím jó.

Előzmény: Jissi (14)
Jissi Creative Commons License 2002.10.05 0 0 14
Sajnos csak az angol van meg ami a lemezen van, esetleg valami konkrét dologra vagy kíváncsi?
nbabs Creative Commons License 2002.10.04 0 0 13
keresem a magyar kézikönyvet, ha vkinek megvan és nem gyilkos hosszú, emailozza el kérem, ha hosszú, írjon egy emailt, mert ha neki nem gond szerzek egy nem freemailos emailcímet. előre is köszönöm

ha van magyar szövegfájl, nem tudom miben tárolja, és az kompatible az angol verrel, az is.

vagy ha vhol megvan a mgy.prg. a cím is
előre is köszönöm
nbabs

csokornyakkendő Creative Commons License 2002.06.11 0 0 12
Ebben csak az az idegesítő, hogy kezdetben sokkal kedvezőbb, ha mindenkinek elad az egységed, mert úgy van forgalom, később viszont már a saját igény is felfejlődik, akkor meg már jó lenne a külsőket kizárni. Nem lenne hülyeség, ha a következő verzióba beépítenék, hogy pl. milyen hosszú időre kötik az értékesítési szerződéseket.

A másik zavaró dolog az, hogy a fejlesztéseknél néha teljesen értelmetlen dolgokat ír ki. Pl. éppen végetér egy kétéves műanyag-fejlesztés, erre kiírja, hogy befejeződött a fagylalt K+F, és automatikusan meghosszabítja még néhány évre. Ez különösen akkor zavaró, amikor már vagy egy tucatnyi terméket fejlesztek, és olyankor már persze egyáltalán nem emlékszem, hogy hol minek kéne futnia.

Más. Sikerült már valakinek egy fejlettebb technológiát megvásárolnia? Én többször próbálkoztam, egész magas árakat írtam be, de még úgy sem jött össze. Mondjuk én sem adtam még el egyet sem.

Előzmény: Jissi (11)
Jissi Creative Commons License 2002.06.11 0 0 11
Hogy mit érdemes termelni az teljesen scenariofüggő, ha sok pénzzel indulok akkor megveszem az összes arany vagy ezüstbányát és óriási hasznot lehet belőle leszakítani.

Az internal sale bekapcsolásánál valóban ad el továbbra is azoknak akiknek már korábban is szállított, ennek kivédésére vagy beállítod az options-ban, hogy default internal sale legyen, vagy felemeled a gyárban az árat a maximumig, a saját áruházaidnak úgyis mindegy, a gép meg egy ideig bírja és utána feladja. Bár volt egy scenario (a desszertes) ahol a top minőségű epremre szállt rá és egyszerűen nem tudtam olyan drágán adni, hogy ne vegye meg. Ez egyrészt jó mert profit, másrészt dühítő, mert nekem is kellett volna a jó minőségű alapanyag.

A minőség problémájába én nem mennék bele, a kézikönyv és a tutorial is elég részletesen taglalja, hosszú lenne leírni.

csokornyakkendő Creative Commons License 2002.06.10 0 0 10
A farmokon termelt és termesztett áruk minősége kizárólag az alkalmazottak képzettségétől függ. Ezt az egyes termelési egységek felső sarkában lévő szám jelzi.
Előzmény: Törölt nick (9)
Törölt nick Creative Commons License 2002.06.10 0 0 9
Ha az itteni emilcímemre küldöd a kézikönyvet az jó lenne. Kösz előre is.

Amúgy milyen cuccos gyártására kell szerinted koncentrálni? Én általában ágyakat szoktam előszőr, mert ahhoz csak 1 anyag kell aztán meg ráhajtok számtech iparra.
A tojás meg fagyasztott csirke meg hasonlók qualityje az mitől függ?

Előzmény: Jissi (7)
csokornyakkendő Creative Commons License 2002.06.10 0 0 8
A gyárakhoz még annyit, hogy ha emeljük a továbbképzési költségeket (kis oszlop a termelési egységek-kockáktól balra), akkor idővel egyre többet és többet tudnak előállítani. Nem teszteltem, de szerintem lazán meg lehet háromszorozni a kibocsátást.

Lenne egy kérdésem. Sikerült valakinek azt megoldania, hogy amikor benyomja az internal sale gombot, akkor tényleg csak saját cégeknek értékesítse az árut? Mert nekem úgy tűnik, hogy eléggé kiszámíthatatlan ez az egész. Mintha valami olyasmi lenne, hogy azoknak a külső cégeknek, amelyeknek már szállított a belső eladás bekapcsaolása előtt, továbbra is szállítani fog. Ez viszont néha elég kellemetlen.

Jissi Creative Commons License 2002.06.10 0 0 7
Na menjünk sorban:

1. Sajnos a max outputot nem tudod sajnos megnézni, ami biztos az a nagyobb termelési sebesség, kapacitás, munkáslétszám és operating costs.

2. A specializálódott áruházakban nagyobb a keresletés kisebb a fenntartási költség, akkor érdemes ilyet építeni, ha az összes termékhelyet ki fogod tudni tölteni az ott árulható típusokkal. A kereslettöbbletet sajnos nem lehet számszerűsíteni, bár megpróbálhatod, ha csinálsz egy gyárat, elmented az állástés megnézed hogy a következő egy év alatt mennyit ad el egy specializált boltban, visszatöltöd és megnézed egy általános boltban. A lényeg hogy ne nyúlj semmihez a próbaidőszak alatt.

3. Mehet a kézikönyv az itteni mailedre?

4. Reklámozni nem a gyárban tudsz hanem a boltban és független attól hogy hány helyen gyártod. A reklám egy adott városra vonatkozik, tehát ha másik városban gyártod akkor ott is költened kell rá. Egy nyerő ötlet: ha sok pénzzel indulsz egy scenarioban akkor vedd meg az egyik media firmet mindenhol és hírdesd az összes termékedet saját magadnál max összeggel, csak egyik zsebedből rakod át a pénzt a másikba. A befektetésnek nem kell megtérülnie mert nem cashflow hanem operating profit orientáltak a célok...

Előzmény: Törölt nick (6)
Törölt nick Creative Commons License 2002.06.09 0 0 6
Kösz választ!

1, Volna még pár kérdésem, vannak ugyebár a különböző nagyságú gyárak, az hogy melyiknél mennyi a max kibocsátás azt hol lehet megnézni? Meg a nagyok mennyivel jobbak a kisebbeknél?

2, Ha pl ágyat egy nagy áruházban árulok az így mennyivel rosszabb mintha egy bútoráruházban árulnám?

3, Nincs meg valahol a neten a játék kézikönyve? Meg valami olyasmi kéne ,amiben le van írva hogy melyik cuccoshoz milyen nyersanyag kell. A játékban picit macerás ezt nézegetni.

4, Ha van 2 gyáram ami ugyanazt a terméket gyártja, azt nem lehet valahogy megoldani,hogy ne kelljen mindkettőt külön reklámozni?

Egyelőre ennyi kérdésem volna:), remélem beindul a topic.

Előzmény: Jissi (3)
Törölt nick Creative Commons License 2002.06.09 0 0 5
Na végre! :)Azt hittem már senki sem játszik vele, pedig tök jó játék.

Innen lehet leszedni, mindenkinek ajánlott:)
http://mirrorwarez.freeweb.hu/

A new gamesnél található a cap2, 46 mega.

Előzmény: Yosser (4)
Yosser Creative Commons License 2002.06.09 0 0 4
Linket plíz!
Előzmény: Törölt nick (1)
Jissi Creative Commons License 2002.06.09 0 0 3
A brandet hirdetéssel tudod növelni, a private labelling arra jó, hogy ha más által gyártott cuccot árulsz akkor rárakhatod a saját a márkanevedet, ha az már be van járatva akkor jobban mennek a termékek (lásd Tesco gazdaságos). Figyelj oda a minőségükre, mert könnyen leronthatják a márkádat ha gyatrák.
Előzmény: Törölt nick (2)
Törölt nick Creative Commons License 2002.06.07 0 0 2
Remélem más is játszik evvel a játékkal.No 2 kérdés: a brandet hogy lehet növelni? A private labelling az mire jó?
Törölt nick Creative Commons License 2002.06.03 0 0 1
Üdv!

Megvan nekem is. Nemrég töltöttem le.Ha kell valakinek cím bemásolom ide.
Amint végzek vizsgáimmal akkor majd játszok vele. Jónak néz ki egyébként.

Szkátó Creative Commons License 2002.01.15 0 0 0
Ez a játék NEM 0...:)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!