Keresés

Részletes keresés

Összeesküvő Creative Commons License 2001.11.29 0 0 5
Nem olvastál figyelmesen.

"A református zsinat alkotmánymódosítása nyomán az új szabály kimondja: lelkész politikai pártnak tagja nem lehet. Amennyiben a lelkész országgyűlési képviselőséget, polgármesterséget, belföldi közszolgálatot vállal, akkor arra az időszakra lelkészi szolgálata szünetel, így gondoskodni kell helyettesítéséről. A helyettesítés csak egy évig tarthat, így utána már állandó lelkészt kell választania a gyülekezetnek, aki el tudja látni a hivatalát. Így aki képviselőségre adja a fejét, az elbúcsúzhat egyházi állásától."

Azaz nem lehet lelkész, mivel a képviselői mandátuma négy évig tart. Vagy arról kell lemondania egy év után.

Most egy kicsit javult a véleményem a reormátus egyházról. :)

Előzmény: Domestox (4)
Domestox Creative Commons License 2001.11.29 0 0 4
Repeant:
A Zsinat valójában felmentette Hegedűs "lelkészt". Ha ez nem így lenne, kizárták volna, megfosztották volna mindenféle egyházi "méltóságától". Az a döntésük, hogy föggessze fel lelkészi tevékenységét politikai tevékenysége alatt, valójában ugyancsak felmentés: felejtse el az egyházi dogmákat (pl. szeretet, meg egyebek), amíg politizál, mondhat, amit akar, mondjuk gyalázhatja a zsidókat, és a lejár a mandátuma, a szeretett testvér ismét prédikálhat Isten nevében. Más szóval: a zsinat engedélyezte papjai számára, hogy nyugodtan váltogassák gúnyájukat. Ezt különösen a református egyházról nem gondoltam.
Előzmény: repeant (-)
asta Creative Commons License 2001.11.29 0 0 3
Várj: Mindjárt jön valaki és megmoralizálja neked:O)))
Előzmény: PuPu (2)
PuPu Creative Commons License 2001.11.29 0 0 2
Érdekes, - most nem folyik itten a moralizálás ezerrel...
Próbálna a kishorn apukája farvizén gusztustalankodni, - mi lenne itt, - ne tudd meg...
Úgy látszik, a nepotizmus a jobboldali fentebb körökben elfogadott jelenség, - mihelyt a saját köreikről van szó...
:O)))
Előzmény: asta (1)
asta Creative Commons License 2001.11.29 0 0 1
Hát ez nem 0!

Ifj. Hegedűs Lóránt meg az apukája nagyon téved.
Alkotmánybírósággal fenyegetőznek, pedig senki nem tiltja egyiküknek sem, hogy politikával foglalkozzanak.

Mindössze az egyházi zsinat nem kiván olyan lelkészeket, akik politizálnak. Ehhez pedig joguk van!

Minden tisztességes munkahelyen vannak munkaköri leírások és munkahelyi elvárások-feltételek. Mindenkinek joga van eldönteni vállalja vagy nem vállalja.

Jogi szempontból nézve ennyi a történet.

Morálisan azért lenne még hozzáfűznivalóm:)))

Előzmény: repeant (-)
devereaux Creative Commons License 2001.11.29 0 0 0
Mit 0:1? NULLA-NULLA. :)
repeant Creative Commons License 2001.11.29 0 0 topiknyitó
Hegedűs Lóránt fittyet hány a zsinati döntésre

2001.11.29. 15:53:29


A szélsőséges politikai megnyilvánulások miatt a református zsinat megtiltotta, hogy a lelkészek párttagok vagy képviselők legyenek. Így többek között a MIÉP képviselőjének, ifj. Hegedűs Lórántnak is választania kell a lelkészi hivatás és a politizálás között. Hegedűs viszont az [origo]-nak azt mondta: törvénytelennek tartja a zsinat döntését és a következő ciklusban is lelkészként akar képviselősködni, valamint legalább 5-6 lelkész indulna MIÉP-színekben a választásokon.


A református zsinat alkotmánymódosítása nyomán az új szabály kimondja: lelkész politikai pártnak tagja nem lehet. Amennyiben a lelkész országgyűlési képviselőséget, polgármesterséget, belföldi közszolgálatot vállal, akkor arra az időszakra lelkészi szolgálata szünetel, így gondoskodni kell helyettesítéséről. A helyettesítés csak egy évig tarthat, így utána már állandó lelkészt kell választania a gyülekezetnek, aki el tudja látni a hivatalát. Így aki képviselőségre adja a fejét, az elbúcsúzhat egyházi állásától.

A politizálni kívánó lelkipásztoroknak választaniuk kell a politika, vagy a lelkészi hivatásuk között - mondta Bölcskei Gusztáv püspök, a református zsinat elnöke. A lelkészek pártállása megosztja a híveket, valamint a képviselőség olyan elfoglaltságot és huzamosabb távollétet jelent a gyülekezettől, amely mellett jó lelkiismerettel nem látható el a lelkészi szolgálat - áll a módosítás indokolásában.

Az utóbbi időben az a látszat alakult ki a református egyházról, hogy szoros szálak fűzik a szélsőjobb pártjához, a MIÉP-hez. Ezt a vélekedést alátámasztják id. Hegedűs Lórántnak, a Dunamelléki Egyházkerület püspökének kijelentései, fiának, ifj. Hegedűs Lóránt lelkésznek (aki egyben a MIÉP alelnöke) rasszista írásai és megnyilvánulásai, valamint az, hogy a MIÉP-közeli Pannon Rádió egy egyházi épületben működik. Az egyház vezetői ezért újabban többször kijelentették, hogy a református egyház minden párttól egyforma távolságot tart, az összeférhetetlenségi törvény is ezt a célt szolgálja.

Az új törvény szerint a lelkész szolgálati lakása elhagyására kötelezhető, ha szünetel az állása, valamint nem nyilatkozhat lelkészi címének használatával az, akinek lelkészi szolgálata szünetel. A jogszabály január 1-jétől lép életbe, rendelkezéseit pedig a választásokkor kell először alkalmazni.

A zsinaton több felszólaló is alkotmányellenesnek minősítette az összeférhetetlenségi törvényt. Idősebb Hegedűs Lóránt püspök jelezte: az Alkotmánybírósághoz fordul a szabályozás miatt.

Hegedűs Lóránt lelkész-képviselő számos radikális, kirekesztő megnyilatkozásával keltett megütközést a közvéleményben. A zsinat tegnap, zárt ülésen, heves viták után igeellenesnek és a református egyház tanaival ellentétesnek minősítette Hegedűsnek egy kerületi pártlapban megjelent antiszemita cikkét, valamint felkérte az egyházkerületét - ahol a képviselő édesapja a püspök -, hogy szintén határolódjanak el a cikktől. Az állásfoglalás után id. Hegedűs Lóránt kivonult a zárt ülésről.

A Dunamelléki Egyházkerület határozatát fogadom el, amely szerint az átvilágítatlan zsinat ne döntsön az összeférhetetlenségről - mondta ifj. Hegedűs Lóránt képviselő-lelkész. Kijelentette: a következő ciklusban is lelkészi hivatása mellett kíván képviselősködni, ráadásul a presbitériuma szerint is el tudja látni lelkészi szolgálatát. Szerinte alkotmányos jogokat sért a zsinat által meghozott határozat. Még folynak a tárgyalások, de legalább 5-6 református lelkész indulna MIÉP-színekben a parlamenti választásokon - mondta Hegedűs Lóránt, aki a nagy vihart kavaró cikkéről, az ügyészségi vizsgálat lezárultáig nem kíván nyilatkozni.

A zsinat döntése az egész magyarországi református egyházra vonatkozik, így Hegedűs Lórántra is érvényes - reagált Csoma Áron szóvivő a lelkész tiltakozására.

Jelenleg három református pap van az Országgyűlésben (ifj. Hegedűs Lóránt a MIÉP, Hörcsik Richárd a Fidesz, Szászfalvi László az MDF frakciójának tagja), valamint a szélsőjobboldali párt számos református lelkészt kíván indítani a jövő tavaszi választáson.

A zsinat dönteni fog az egyházi nyugdíjkorhatár csökkentéséről. Eszerint a 70. életévüket betöltőknek kötelező lenne nyugdíjba vonulniuk, a korábbi 75 helyett. Ez érintené id. Hegedűs Lóránt püspököt is, mivel ő jövőre lesz 70 éves.

A katolikus papok parlamenti, pártbeli tisztségviselését már a 80-as évek elejétől fogva tiltja egy pápai rendelkezés, így politikai pártnak még tagja sem lehet katolikus pap vagy szerzetes. Az evangélikus egyháznál nincs külön összeférhetetlenségi rendelet, de a lelkiszolgálati szabályzat rendelkezik a rendszeres napi szolgálatról. Eszerint akinek akadályoztatva van lelkipásztori tevékenysége, annak megszűnik a lelkészi státusza. A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségnél íratlan szabály, hogy az egyházuk képviselői nem vesznek részt a pártpolitikai életben.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!