Keresés

Részletes keresés

kjanik Creative Commons License 2007.08.13 0 0 245
A 63 mm az átlagember szemtávolsága, és mindíg az aktuális megfigyelésre vonatkozó maximum. Ha kisebb, akkor egyszerűbb a megfigyelés, de torzul a perspektíva (ami pesze mástól is függ).

A felhőkben természetesen igazad van, van a képben pozicionálási hiba is, de hát ez nem egy igényes szt. fotó, csak egy kézből készített próba + PS-el való izzadságszagú illesztgetés. De talán a készülék nélküli nézés gyakorlására jó.
Előzmény: optikus (244)
optikus Creative Commons License 2007.08.13 0 0 244
Azt, hogy hany mm-re van egymastol a ket kep nehez lesz altalanosan belonod, hisz fugg a monitor mertetol es a beallitott felbontastol, raadasul ez a nyamvadt index atmeretezi (de hogy pontosan milyen algoritmus alapjan...)
A 63 mm is csak egy atlagos ertek van kinek joval nagyobb a pd-je (pl nekem) van kinek meg joval kisebb (az meg meg jobban megkinlodik vele).
Sajnos a kepeden elmozdultak a felhok es elegge bezavarja a hatteret.
Előzmény: kjanik (243)
kjanik Creative Commons License 2007.08.13 0 0 243
Az én képem is 90 mm-re sikerült. Megpróbálom átméretezni 63 mm-re, nem tudom, hogy a feltöltéskor mi van. Ha sikerül, akkor látható a különbség.


Előzmény: kjanik (242)
kjanik Creative Commons License 2007.08.13 0 0 242


Én is szemüveg nélkül nézem, olyan méretben, hogy a képek egymástól mért távolsága max. 63 mm legyen (az én monitoromon az előző kép képtávolsága 90 mm, így az méretcsökkentés nélkül csak segédeszközzel nézhető).

Azt a reflexet kell legyőzni, hogy a szemtengelyek a képtávolságnak megfelelően 1 pontra összetartanak a nézéskor. A sztereó hatáshoz közel párhuzamos szemtengelyek kellenek, amihez a végtelenhez tartozó élesség tartozna, de a kép közelebb van.
Azért nem jön nézőke nélkül a sztereó hatás 63 mm képtávolság felett, mert "összetartóan" tudunk kancsalítani, de "széttartóan" általában nem.
A sztereó képek készülék nélküli nézése elsajátítható, fejleszthető, a hatás beugrásáig javasolt a nézési távolság kismétékű változtatgatása. Akkor jó a nézés, ha 3 képet látok, a középső a sztereó.

(Bárány Nándor után)


UI:
Bocsi, nem akarok tudálékoskodni, de az a tapasztalatom, hogy a fenti kis rizsa után nagyon sok embernek rövid gyakorlás után jött a hatalmas élmény.

üdv: KJ
Előzmény: optikus (241)
optikus Creative Commons License 2007.07.31 0 0 241
Nezd tavolrol akkor osszeall.
Előzmény: bucsher (240)
bucsher Creative Commons License 2007.07.31 0 0 240
én csak kicsiben látom, ránagyítva már túl nagy a 9cm-es képtávolság :) bandzsítós módszerrel meg negatív a tér, az úgy nem jön be :) prizmám nincs, de mindjárt előkapok egy tükröt. bár ahhoz is már fordítás kell, és ha már fotosopp, akkor meg is cserélhetem a képeket, és mégis jó lehet bandzsításra... bocs a monológért
Előzmény: garfieldka (239)
garfieldka Creative Commons License 2007.07.30 0 0 239
Hehe. Nem is próbáltam. De tényleg látható.
Előzmény: optikus (238)
optikus Creative Commons License 2007.07.29 0 0 238
Minek ehhez szemuveg? Szabad szemmel megeroltetes nelkul tokeletesen latszik.
Előzmény: garfieldka (237)
garfieldka Creative Commons License 2007.07.29 0 0 237
Egy közönséges, műanyag prizmás szemüveggel néztem és összeáll a kép azzal is. Sajnos a monitoron így nem nagyon élvezhető, de a térhatás azért szépen látszik.
Előzmény: delamancha (236)
delamancha Creative Commons License 2007.07.29 0 0 236

No, felélesztettem az nVidia kártya + shutterglass kombót !

 Meglepően jól működik 1024x768 120Hz-el az én ócska CRT monitorommal is.  Ráadásul szépen lehet futtatni a viewer progit a PS mellett - igy annyi a teendő, hogy a képpárt egymás mellé teszem a PS-ben, leméretezem, mondjuk 2048x683-ra ( APS-C-nél ), lementem jpg-ként, - viszont .jps kiterjesztéssel.

 Ezt a file-t az nVidia Stereo driver nézőkéje megnyitja, akár slide-show-t is lehet csinálni...

 Számomra megdöbbentően jó térhatást produkál igy.

 Ha még nincs shutteres cucc, csak szines ömüveg, átkapcsolható egy pillanat alatt anaglyph-re is... 

 

 Első próbálkozás, Eos10d - kitobi, kézből, két expó egymás után, picit eltolva a gépet a másodiknál. :DD

 

 

 

 

P.S.: Már nem emlékszem, honnan vettem a szemüveget, de egy forrást találtam, ahol kemény 2990.-Ft (!!!)- ért adják az X3D tipust. Esetleg érdemes megpróbálni beszerezni innen, akit érdekel.

A link : http://www.grx.hu/ , az --Egyebek-- menűpont alatt kell legörgetni, amig meg nem találod.

Üdv.

Előzmény: garfieldka (227)
garfieldka Creative Commons License 2007.07.29 0 0 235
Csak érintőlegesen ismerem. Olvastam róla, de nekem kicsit bonyolult. Azonkívül szeretnék olyan megjelenítést, ami több ember számára is elérhető és élvezhető. Ezért fűzök nagy reményeket a már sokszom emlegetett, egymás fölött elhelyezett képpárakhoz.

A tükröt egyébként felvételi eszközként is szokták alkalmazni, de az is elég nehézkes. Viszont ha jól értelmeztem az ánglius szöveget (nem ezen az oldalon), akkor a sztereó makrók esetében jelenthet viszonylag olcsó megoldást.

Vagyis van itt mit keresni, akár a felvételi, akár a megjelenítési oldalt nézzük is. Csak mintha nagyon csekély lenne az érdeklődés manapság. Eddig egy-két céget találtam, akik több-kevesebb sikerrel és minőségben készítenek üzletileg sztereó fotókat és videókat. Magán érdeklődésről is alig tudok. Bár néhány fotós munkáit látni az interneten is. És van a nemzetközi sztereo szövetségnek is hazai képviselete (képviselője).
Előzmény: bucsher (234)
bucsher Creative Commons License 2007.07.29 0 0 234
én is itt vagyok :)
régebben ezzel a módszerrel kisérleteztem, ha nem ismernétek
tükrös módszer
garfieldka Creative Commons License 2007.07.29 0 0 233
Nem esik szét a kép. A lentebb képpel is bemutatott, papírkép néző prizmái szép, tiszta, éles képet adnak. Ha mozgatod a fejed, akkor bizonyos határon belül a téma kissé "elmozdul". Olyan az ember érzése, mindtha kezdené körbejárni a témát.

A másik, amikor a két kép egymás fölé van nyomtatva, hasonló prizmás szemüveggel nézhető. Sajnos a szemüveg viszonylag kicsi és kényelmetlen, túl azon, hogy többezer forintba kerül. Ezt nehezebb pozícionálni, de itt sem esik szét a kép kis mozgásra és ugyancsak színhű. Jó megvilágításban egyenesen brilliáns képet látunk.
Előzmény: optikus (228)
garfieldka Creative Commons License 2007.07.29 0 0 232
Ehhez hasonlót raktam összem most a két 350D-ből. Épp azért, hogy pillanatfelvételeket is készíthessek. A kiodást azonos frekin lévő két rádiós kildóval oldom meg. Még pár apróságot várok, ha megérkeznek, elkezdek próbálkozni a rendszerrel.
Előzmény: optikus (230)
garfieldka Creative Commons License 2007.07.29 0 0 231
Teljesen igazad van. Nem minden téma alkalmas a térhatású felvételekhez. Tehát más látásmóddal kell közelíteni amikor az ember a fotózandó témát keresi. Ráadásul az alkalmazott gyújtótávolság és a felvételi távolság függvényében változik a bázistávolság (aki nem ismeri a kifejezést: ebben az esetnem a két gép egymástól való távolsága). Ezen jellemzők összefüggéseit a felvételek előtt különféle és elég bonyolut számításokkal lehet meghatározni.

Persze van ökölszabály és ma már számítógépes segédprogram is erre. De azért az alapokkal jó tisztában lenni.

Ha 24x36-os dia készül, azt egyetlen 6x6-os vetítővel is lehet vetíteni. A két képet egymás fölé kell a 6x6-os keretben elhelyezni és a már korábban írt prizmás szemüveg térhatásúvá teszi a vetített képet. Persze csak kevesen nézhetik, mert optimális távolságban kell lenni a vászontól és közel a vetített kép otpikai tengelyéhez. A széleken úlőknél már nem áll össze a kép.
Előzmény: optikus (229)
optikus Creative Commons License 2007.07.28 0 0 230
Amikor az ember sztereoban nez akkor a szemeinek optikai tengelye szoget zar be egymassal. Altalaban a sztereo gepek ezt nem teszi mert nagyon korulmenyes lenne a konstrukcio. Pedig a kozeli dolgoknal szamit ez is. Eccer epitettem egy pillanatfelvetelre alkalmas ilyen szabalyozhatoan osszetarto kepsiku gepet 2db zenit e bol. Egy dupla kioldozsinor ezponalt. Termeszetesen mindket gepen kulon kulon kellett beallitani mindent. Asszem valahol a topicban linkeltem is. Persze ezt meg az oskorban (cucreal) epitettem mikor mas gephez eselyem nem volt hozzajutni. Ma mar biztos sokkal igenyesebbet tudnek osszerakni, de az is mukodt es kezbol hasznalhato volt.
optikus Creative Commons License 2007.07.28 0 0 229
Nekem van egy 6x6-os ruszki sztereo gepem (szputnyik). Egeszen jo kepeket csinal diara is. Mivel 6x6-os igy a kep is szep nagy. Letezik hozza nezoke, es tan 100bolhanak meg vetitoje is volt hozza (csak mar reg eladta ugy emlexem). Norvegiaban csinaltam vele jopar kepet es egesz jok lettek. Persze a sztereozas igenyel nemi latasmodot is, legyan eloter meg hatter tema de ne legyen tul nagy az elteres mert akkor szellemkepes lesz. Az eloter )pl egy szikla) megadja a plasztikussagot a hatter meg a melyseget. Jo moka ketsegtelen.
optikus Creative Commons License 2007.07.28 0 0 228
De nem kenyelmetlen ezt hasznalni? Ha picit is mozgatja a fejit akkor mar szejjelesik a kep nem?
Előzmény: garfieldka (224)
garfieldka Creative Commons License 2007.07.28 0 0 227
Mindjárt a végére is érsz. Ketten vagyunk itt csak. :))

Én is ezen töröm a fejem, csak nekem nincs még ilyen megjelenítő üvegszemem. Fenébe! Szemüvegem.

Viszont gyakorlatilag kész a két gépből és több fix gyújtótávolságú objektívpárból álló rendszerem. Megjött nemrég a sztereósín is. Állvány, gömbfej, vízimérték, két rádiós kioldó. Már csak egy kocsit kell vennem, hogy mozogni is tudjak vele. :)) Ez nem vicc egyébként. Itt a faluban nem sok téma van, így egyelőre csak tervezgetek.

Egyébként egy géppel is tudsz sztereót csinálni, ha van síned, amin el tudod a szükséges bázistávolságra tolni a gépet. Persze ez csak stabil témáknál lehetséges.

Előzmény: delamancha (226)
delamancha Creative Commons License 2007.07.28 0 0 226

Üdv garfieldka, itt is !

Köszi a választ az EOS adok-veszekben !

 

Gondoltam megkeresem és felhozom ezt a topicot, hogy ne OFF-oljunk az adás-vételesben. ( Jól lent volt, én nem is ismertem :-( )

 Amúgy én azért is agyalok ilyesmi előtéten, mert még régről megmaradt egy 3d-shutteres szemüveg, ami nVidia kártyákkal egész jól működik. ( Persze csak CRT monitoron )

 Az openGL-direct3D alkalmazásokon ( játékok, persze :DD ) kivül találtam 3D képnézegető progit is hozzá, igy szerintem megfeleő PS utómunkával le lehetne gyártani a képpárt, ami megnézhető lenne sztereóban, monitoron.

 

Ja, egy 10d lenne a gép, amire feltenném, Helios-a kollégámnak van, szerintem nem rossz EOS-on, persze nyitott blendén lágy + aberrál is egy picit, de érdekes-kellemes  egy világa van. :-)

 

No, most akkor elkezdem olvasni a topicot az elejétől, hogy ne kérdezzek hülyeségeket / ezerszer kitárgyalt dolgokat.

 

 

garfieldka Creative Commons License 2007.07.15 0 0 225
Szemüveges fotósokat érdekelhet ez a link! Mármint akik zöld-piros szemüveget hordanak. :)

http://www.marsunearthed.com/Anaglyphs/3D167/3D167.htm

Itt egy kis kép az oldalról.

garfieldka Creative Commons License 2007.03.23 0 0 224
Van mindenféle szemüvegem, de én erre az alsó/felső képet látó prizmás szemüvegre helyezem a hangsúlyt. Az ilyen elven készített két kép gyakorlatilag semmiféle utólagos beavatkozást nem igényel (mint mondjuk az anaglif esetében). A két kép önállóan is élvezhető, természetesen akkor nem sztereóban. A színek eredetiek, nem viszi el a szemüveg a színeket és nem sötétül el a kép. Hátránya, hogy porté formátum nem készíthető így.

Viszont ezzel a módszerrel kiállítási méretben is be tudom mutatni a képeket. A baj csupán annyi, hogy nagyon drága a szemüveg. :((
Előzmény: optikus (223)
optikus Creative Commons License 2007.03.23 0 0 223
Prizmas szemuvegre gondolsz?
Polaros a legjobb es azt sokan tudjak nezni. Igaz az a legdragabb megoldas. Meg persze lehet kepernyos megoldasokat is talalni.
Előzmény: garfieldka (221)
garfieldka Creative Commons License 2007.03.23 0 0 222
Lehet, hogy a két objektívben tévedek, nem szedtem szét. Mindenesetre úgy látszik. Bocs, ha nem így lenne!

Volt nekem is objektívre tekerhető előtétem. De a digitálison nem volt megfelelő az érzékelő mérete miatt. Ez a mostani a kívánt gép érzékelőjének megfelelő kivitelben rendelhető.

A szemüveg nem polár technológiás, nem anaglif, az előbbiekben leírtam. Prizmás. Egyik a fölső, másik az alatta lévő képet látja.
Előzmény: apca (220)
garfieldka Creative Commons License 2007.03.23 0 0 221
Na fene! Van itt élet!

Arra csak vízszintes felvételek készíthetők. A lap felső részén van az egyik oldal (fekvö A/4-es kép), az alsó felén a másik. A szemüveg az egymás felett lévő két képet egyesíti. Ugyanezzel a módszerrel diát is lehet vetíteni, de csak kevesen láthatják, mert hasonló távol kell minden nézőnek ülnie, hisz a szemüveg ugyanazon távolságban egyesíti a két képet.

Már csináltam pár ilyen felvételt néhány éve, csak nem volt nyomtatóm és a labor messze van tőlünk. De nagyon jó, mert itt is színhű képeket kapsz.
Előzmény: optikus (219)
apca Creative Commons License 2007.03.23 0 0 220
Jól értettem, 2 obi van az előtétben?

Ami hasonlókat én ismertem, azok egy obival, tükrök, vagy a jobbak prizmák segítségével dolgoztak.

Az Exaktákhoz volt ilyesféle NDK-s előtét kétféle bázistávolsággal. Egy távolra, egy pedig közelre. Olyat próbáltam nagyon régen, szépen lehetett vele dolgozgatni. (két állót csinált egy leica kockára.


A szemüveg polár technológia?
Előzmény: garfieldka (218)
optikus Creative Commons License 2007.03.23 0 0 219
A3-as sztereokepet hogy fogod nezni?
Előzmény: garfieldka (218)
garfieldka Creative Commons License 2007.03.23 0 0 218
Is-is. Bár még a második váz hiányzik, de a fontosabb objektívek már összegyűltek párban. Egy rakás M42-es NDK obi. A vázat még nem tudtam megvenni (350D), de addig is vettem egy előtétet. Ezzel már gyorsan van sikerélmény.

Megvettem a nézőkét is, nyomtatóm van. Így rögtön látom az eredményt 10x15-ös képen. Nagyon izgalmas, mert nem anaglif és a színek eredetiben sokkal szebbek.

A két 350D-vel pedig majd olyan képeket készítek, amelyek egy A/3-as vagy A/4-es papíron lesznek, s a szintén színhelyes képet adó szemüvegen át olvadnak három dimenzióssá. Ez akár kiállítási anyag is lehet, csak sajnos sok drága szemüveg kell hozzá, hogy többen nézhessék.

Az előtétben benne az objektívpár, leblendézhető 11 és 22-re. közeli, portré és tájkép állásba kapcsolható. Többféle croppos és ff-es digitális vázra való kapható. Az enyém természetesen EOS bajonettes, a 350D-re való verzió.

Előzmény: apca (217)
apca Creative Commons License 2007.03.23 0 0 217
milyen technikával? kétexpó? előtét?
Előzmény: garfieldka (216)
garfieldka Creative Commons License 2007.03.23 0 0 216
Most kezdek a 350D-vel sztereózni és naponta bekukkantok ide. Nem sok jövőt jósolok magamnak, ha ennyire pörögnek itt az események. :))

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!