El is ismerem:-)), de a Cross Borns-mű hangulatilag nagyon visszadja könyvet.Legalábbis nekem.Bár kicsit elfogultabb vagyok a kelleténél.Mindezt úgy, hogy az eddigi Cross Borns műveket nem nagyon ismerem.
Na igen, én is pont ezt írtam, hogy az eddigi produkciókkal is az vót a baj, hogy nem érvényesültek benne a szebb részek, és hogy a női vokál idegesítő...
Tegnap 16.án voltam a Headbangerben és ott azt mondták, hogy az anyagot visszavonták jogi okok miatt és nem tudni mikor lesz újra.Ezúton kérek minden- az emlitett Cd-vel -rendelkező rajongót, hogy pénzes ellenszolgáltatás fejében ugyan irja már át nekem ezt az albumot.
Köszi
Nem vagyok sem rajongó régóta - igazából csak ezzel az anyaggal ismertem meg a CB-t -, sem haver. Szerintem igényes lett, a "magyar heavy metal új hullám" vagy micsoda eddigi szerintem egyetlen igazán igényes darabja, de amúgy izlések és pofonok. Kötekedni meg mindennel lehet.
Rendben, srácok, elhiszem, hogy tetszik nektek az anyag, meg CB-rajongók vagytok, meg a zkar tagjainak a haverjai, de azért nem kéne teljesen elszállni. Az album, noha készséggel elhiszem, hogy csomó idô, pénz, energia stb. van benne, több szempontból is gyengére sikeredett.
Szerintem pld. rosszul szól. Nem túl telített a hangzás, a zongorafutamok pld. – amelyeket csaknem egy az egyben a Nightwistôl "mertítettek" különben – egy-két számot kivéve csak háttéárzajként értelmezhetôek. Emellett az énekhangok is elég sok kívánnivalót hagynak maguk után. Egyedül Gandalf és Aragon karakterének van testes orgánuma, a többieké, hogy finom legyek, műkedvelô dalárdakör-tagokéra emlékeztet. A nôi vokálok egyszerűen fülsértôek, a Galadriel tükre c. számot nem is bírom végighallgatni emiatt. És az a "a-a-aa, a-a-aa" vokál már-már nevetséges! A gonosz hangokról meg jobb nem is beszélni.
A harmadik: a magyar szövegekkel több gond is van. Fôleg ragrímekkel van megoldva a dolog, vagy magyarul értelmezhetetlen fordulatokkal. (Mi az pld., hogy "Könnyeket hullass arcodon"? Az ember könnyeket a szemébôl hullat, és az arcára, nem az arcán. Vagy a Boromir halálában: "Csónakot visz a vízesés". A vízesés nem visz a hátán semmit, mert nem marad meg a felszínén semmi, hanem lezúdul, lezuhan rajta, mondjuk. Vagy: "szívébe halvány fény költözött", tartalmazza ugyanez a szám. Aki meghal, annak a szívében épphogy kihúny a fény, merthogy eltávozik testébôl az élet. Meg egy csomó ehhez hasonló, bosszantó butaság.) De ami még ennél is problémásabb: van benne néhány tárgyi tévedés is. "Kilenc halandó ember árnyékban jár", hallható a Gyűrű Szövetségérôl szóló számban, ami egyáltalán nem állja meg a helyét: a Gyűrű Szövetségében az emberek mellett négy hobbit, egy törp és egy tünde is tag volt! (És a regénybôl kiemelt szöveg már kilenc talpast említ, ami helyes is. Érthetetlen ez a tévedés! Vagy: a dalszövegek következetesen bort, boroskupát említenek, holott a regényben sör szerepel, mint a leggyakrabban fogyasztott alkoholnemű! Ezektôl az "apró" tévedésektôl a Tolkien-fanok egyszerűen a falnak tudnak menni!
Tetszik viszont, hogy az eredeti regényben szereplô versbetéteket is szerepeltetik az albumon, még ha a szöveget olykor rá kell erôltetni a dallamra, mert más a prozódiája. Összeségében: szvsz van az albumon néhány meghallgatható szám, fôleg a gyorsak, de a dupla album kicsit sok. Egy szimpla albumon, alaposabban átgondolva, kiérlelve (ez a zenére és a szövegre egyaránt vonatkozik!) esetleg szerencsésebb lett volna megjelentetni az anyagot.
És az egészbemn az a vicces, hogy először késziteték el az angol nyelvű verziot amit elöszőr halva azt mondtam igen ez igy tökéletes. Aztán rá egy évre megjelent ez magyar nyelven és azt kell mondannom a srácok ezzel igen-igen magasra tették a lécet, és már várom előre mi lesz a következő albumuk.
Amugymeg ez rohadt vicces mert egy ilyen album szerintem normális esetben legalább akkora sikere lenne itéltetve mint anno az István a király csakhátugye ez magyarország és mi inkább majmoljuk a jó kis Limp Bizkitet és hasonlokat.
Tuonela:
én erről nem hallotam, de nagyon nagy kár lenne érte.
Tényleg, most mi is van ezzel a Gyűrűk ura albummal? Azt hallottam hogy visszavonták valami jogi problémák miatt. Kár lenne érte. Persze én megvettem nem sokkal a megjelenés után és én is nagyon jónak tartom, aztán voltam olyan ügyes hogy kölcsönadtam februárig úgyhogy most a film megnézése után nem tudtam hallgatni. Pedig jól esett volna. Úgyhogy kénytelen voltam beérni valami Blind Guardian -el.
Szerény véleményem szerint (bár csak a Feca által megmutatott keveretlen verziót hallottam)a CB olyat alkotott amit még talán a világon senki,mert egy ilyen horderejű művet ilyen szintű
zenével ilyen profin vegyíteni nem 1 alap dolog.
Tökéletesen tisztában vagyok azzal mennyi meló,pénz,ideg fexik ebben az albumban és amit a srácok(+Marcsi és Szilvi)kiadtak a kezükből az joggal nevezhető a magyar s urambocsá' a világ
egyik metal gyöngyszemének.Nem is szólva arról,hogy kishazánk hírét öregbítik.Én csak azt tudom mondani,aki nem hiszi vegye elő a Gyűrűk urát olvassa el azt a részt amikor Boromir életét
adja a társaiért és közben hallgassa meg a Boromir halála c. számot!A zene hangjai egyben a könyv lapjai lesznek!Tudom.Kipróbáltam.....
Ma vettem meg az új albumot, szóval még nem lehet túl kiforrott véleményem, de így elsőre nagyon tetszik. Tény, hogy nagyon igényes, nagyon jó a hangzás, meg minden, úgyhogy csak jókat tudok mondani. Talán a magyar szövegek kicsit furcsán hangzanak elsőre, de azért jó az is. Biztos sokat fogom hallgatni.
Tolkien örökérvényű műve, A Gyűrűk Ura napjainkban újra reneszánszát éli, aminek legfőbb kiváltója a trilógia első könyvén alapuló film, ami januárban kerül a magyar mozikba. Ez a nagyszabású regény-folyam számtalan művészt, zenészt megihletett már, sőt megalapozója volt a fantasy-nek nevezett irodalmi stílusnak is. És alapja a tatabányai Cross Borns új albumának, ami egy igazi rock/metal opera.
A Cross Borns már évek óta a hazai underground metal színtér egyéni színfoltja. A csapat a kezdetektől fogva olyan kialakult koncepcióval, iránnyal rendelkezett, ami csak nagyon kevés zenekarra jellemző. Eddigi kiadványaikon is a fantasy szövegvilág volt a jellemző, ám múlt évi Tales Of A Winter Night című albumukon nem saját kútfőből merítettek, hanem nekiláttak feldolgozni a Gyűrűk Urát. Az album nagyon jól sikerült, és megalapozta a csapat masszív hazai rajongói bázisát, mely nem csupán rock- és metal-rajongókból áll, hiszen a fantasy- és szerepjáték-kedvelők is örömmel fogadták a lemezt.
Az új album nagyrészt erre a Tales... anyagra épül, lényegében annak feljavított, újrakevert, magyar nyelvű verziója, 3 új dallal kiegészítve. Viszont ezen a lemezen a történet szereplőit más és más, jól ismert rock/metal énekes jeleníti meg. Így elmondható, hogy az album egy valódi metal opera!
A közreműködők (a Cross Borns tagjain kívül):
Bozsik Patrik, akit a Kifutó című műsorban ismert meg az ország, ahol fantasztikusan énekelte Bruce Dickinson 'Tears Of A Dragon' című dalát, és aki jelenleg az Iron Maidnem-ben és a Piccolo színházban játszott Rent című musical-ben énekel.
Kiss Zoltán, a progresszív rock/metal vezetői hazai csapatából, a Nemesis-ből.
Jurásek Balázs, a DemonLord karizmatikus basszusgitáros-énekese.
Jurásek Dániel, a Stainless Steel nagyszerű hangú énekese.
Szendőfi Gábor, aki a death/doom metal kiválóság Ideas-ban énekel.
Mikus Tamás, az északi death metal-reménység Agregator énekes-gitárosa.
Uzseka Norbert, a Metal Hammer magazin újságírója (aki persze nagy Gyűrűk Ura fanatikus).
Az album dupla CD, és extra hosszúságú, 105 perces kazetta formátumban jelenik meg. A monumentális vállalkozáshoz illő pompás borító Havancsák Gyula munkája (ld. még: Ossian, Árnyak, EvenSong, stb.).
A Cross Borns ezzel az albumával bebizonyítja, hogy lehet magyar nyelven igényes, szimfonikus-dallamos heavy metalt játszani. Jöjj, kalandozz velük Középföldén!
Dalsorrend:
Isildur átka
Egy rég várt ünnepély
Hármasban az úton
Tőr a sötétben
A Gyűrűk Ura
Khazad Dúm
Mória bányája
Galadriel tükre
Boromír halála
A vadászat
A Helm szurdok
Vasudvard bukása
Cirith Ungol
Gollam dala
A titkos út
Minas Tirith
Bátrak diadala
A Végzet hegye
+
Isengard's Fall
Gollam's Song
Victory Of The Braves
Szereposztás:
Somlói Ferenc: Bilbo - Frodo - Trufa
Patvaros Mária: Galadriel, Eowin
Kiss Zoltán (Nemesis): Aragorn
Bozsik Patrik (Iron Maidnem): Legolas
Jurásek Balázs (DemonLord): Gandalf
Jurásek Dániel (Stainless Steel): Gimli
Szendőfi Gábor (Ideas): Gollam
Mikus Tamás (Agregator): Szauron, Nazgul Balrog
Uzseka Norbert: Nazgul, Balrog
Hobbit kórus: Patvaros Mária, György Szilvia, Somlói Ferenc, Nagy Károly
Elf kórus: Patvaros Mária, György Szilvia, Somlói Ferenc,
A nagy kórus: Patvaros Mária, György Szilvia, Nagy Károly, Somlói Ferenc, Bozsik Patrik, Kiss Zoltán, Jurásek Balázs, Jurásek Dániel
Diszkográfia:
A hetedik demó MC 1997
The Book Of Lost Tales MC 1998
In Time Of War EP 1999
Legend Of The Four Rings MC 1999
Tales Of A Winter Night MC 2000
Tales Of A Winter Night + Legend Of The Four Rings CD 2000
A Gyűrűk Ura 2001
Felállás:
Somlói Ferenc: ének/háttér ének, ritmus, szóló és akusztikus gitár
Szrogh Attila: háttér ének, ritmus, szóló és akusztikus gitár
Veszelovszki Máté: basszus gitár és speciális effektek
Nagy Károly: háttér ének, dobok és ütős hangszerek
Patvaros Mária: ének/háttér ének
Jankó Gergő: billentyűs hangszerek, szimfónikus hangszerelés
György Szilvia: ének/háttér ének
A zenét írta: Somlói/Jankó/Szrogh/Nagy/Veszelovszki/Patvaros
A szövegeket írta: Somlói Ferenc
Az alapötlet: J.R.R. Tolkien The Lord Of The Rings
Az albumot producelte a Cross Borns zenekar
A felvétel, a keverés valamint a masterelés a PontMi studióban készült; Székesfehérvárott 2001-ben.
Hangmérnök: Fekete Gábor
Klub cím: Peron Music Foundation 2800, Tatabánya, Pf.: 1258 Szent Borbála tér - Közműv. Háza
A Cross Borns elérhetősége: 2800 Tatabánya, Sárberki Ltp. 109 3/2
Fax: 06/34/301-740
Email: Crossborns@freemail.hu
Tudom, hogy elfogult vagyok de egyszerűen ezzel az albummal nem lehet betelni.
Elöször baromira csalodtam, hogy a Paksi/Kalapács dologbol semmi nem let, de kit érdekel ha helyetük olyan énekesek képviseltetik magukat mint a zseniális IRON MAIDEM torok Bozsik Patrik (ahogy ez a srác énekel, arra nincs szó, én anno már a TV2 kifutó műsorában lehidaltam töle ahogy egy az egyben simán elöadta a Tears Of The Dragont Dickinsontol /aki ismeri a számot szerintem tudja, hogy nem olyan egyszerű énektémák vannak ben/)
Szoval ez az album egy maximálisan előremutató album lett szerintem.
Mondjuk egyetlen csalodásom az volt, hogy azt hittem új anyag lesz, de végülis egy az egyben a Tales album magyarositása hozáteszem zseniálisan.
Egyébként igazatok van tényleg Tatabányai a csapat csak véletlenül kevertem a Dying Wishel (másik nagy magyar kedvencemmel)
Ebből a Kalapács/Paksi dologból (szerencsére?) semmi nem lett, de a lemez állítólag már a boltokban van. Nekem a Tales lemez tetszett, úgyhogy biztos ez is fog. Majd meghalljuk.
Hát én láttam őket a Szigeten, de nem taglózott le! Egyfelől az aláfestő nőnemű vokál nagyon idegesített, másfelől érződik a teljesítményükön, hogy nagyon tudnának dallamosabb, érzésekkel telítettebb zenét nyomni, de mégse teszik. Márpedig ha a Gyűrűk urát csinálják, abba azért szükség lehet erre... amúgy meg említették ők is, hogy mely nagy(obb) nevek fognak rajt szerepelni... Kalapács, Rudán, a két Jurasek, Paksi... ez viszont érdekes lehet!