Keresés

Részletes keresés

Canis Creative Commons License 2001.10.25 0 0 28
Nem legenda. Szerintem valóban megtörtént. Ne XXI. századi fejjel gondolkozzunk, akkor ez az esemény mást jelentett. Tekinthetö ez egyfajta beavatásnak. Az mindegy, hogy Amon hangja, ami egy szoborból jött esetleg egy pap hangja volt.
Előzmény: noway (26)
bélla Creative Commons License 2001.10.24 0 0 27
Persze, hogy nem. Én is ott voltam. ( a háttérben)
Előzmény: noway (26)
noway Creative Commons License 2001.10.24 0 0 26
Ezt nem egészen értem, mármint nem legenda, hogy Nagy Sándort Amon isten fiának ismerte el?
Előzmény: Canis (20)
Bard Creative Commons License 2001.10.24 0 0 25
Na pont erről magyarázott valamit Jankovich marcell, hogy ok, hogy félreforditás meg minden, de a glória ettől függetlenül nyelvészetileg összetartozik a szarvval. Tehát tökmindegy, hogy annak a bizonyos szónak ekkor meg ekkor ez és ez volt ezen és ezen nyelven a jelentése, ha van egy korábbi, ősibb jelentés, amikor még a kettő (szarv-glória) ugyanazt jelenti. Sajna nem tudom, hogy hol irta le mindezt.
Előzmény: Agallis (21)
DoktorÚrVazze Creative Commons License 2001.10.24 0 0 24
Amit azt hiszem igen-igen sajnálhatnánk. Meg akkor az összes többi csodálatos alkotást amit Michelangelo, Rodin, és az összes tőbbi fantasztikus szobrász alkotott.

Bár kérdés, hogy ez félremagyarázás-e. Ugyanis Jézus, Mózes szobrát nem azért faragták, hogy azokat imádjuk...

Előzmény: birs (22)
Canis Creative Commons License 2001.10.24 0 0 23
Hm... Valszeg Isten is félreértelmezte a Tízparancsolatot, amikor a Szövetség Ládájára kerubokat faragtatott a zsidókkal...
Előzmény: birs (22)
birs Creative Commons License 2001.10.24 0 0 22
Nem ez az egyetlen, amit a katolikusok félrefordítottak, ill. félreértelmeznek. Pl. ha betartották volna a tízparancsolatot, és NEM csinálnának szobrokat meg képeket, a bibliai alakokról - akkor ez a "szarvas" Mózes sem született volna meg.
Előzmény: Agallis (21)
Agallis Creative Commons License 2001.10.24 0 0 21
Nekem azt mondta egy katolikus pap barátom, hogy félrefordították, a héber szöveget így tanulták a teológián. Én nem tudok héberül, de vmi kis vesszőcskén vagy ponton múlott,és a lángnyelvet ill. fénylőt fordították szarvnak. Amit Rosta írt (8) az is igaz, valszeg ez támaszthatta alá a fordítás "helyességét".
Agallis
Canis Creative Commons License 2001.10.24 0 0 20
Azért szvsz nem legenda, annál valamivel megbízhatóbbak a fennmaradt leírások. Mindenesetre a jelkép ösi voltáról tanúskodik az a dolog, hogy egy olyan hellenista gondolkodású egyén, mint Alexandrosz gond nélkül elfogadta ezt az egyiptomi jelképet. Valószínüleg ez a szimbólum egyáltalán nem kultúrafüggö.
Előzmény: noway (19)
noway Creative Commons License 2001.10.24 0 0 19
A szarv ősi hatalmi jelkép, még a tozemizmus és a szarvasagancsos sámánok idejéből származik. Dániel egyik látomásában pl. a királyokat szarvak jelképezik (Dán 8).
Nagy Sándort a legenda szerint Amon, a kosfejű egyiptomi isten elismerte saját fiának, az ő esetében erre utalnak a szarvak.
Előzmény: Canis (7)
belll Creative Commons License 2001.10.24 0 0 17
Tudtommal Mózes az Istennel való találkozás után dicsőségtől fénylő arccal jött le a hegyről. Oly annyira, hogy le kellett takarni a fejét, mert a többiek nem tudtak ránézni. Ezt a "felkent" állapotot fordították "felszarvazottnak", innen vették az ötletet, hogy szarvval ábrázolják.
üdv
belll
Előzmény: Törölt nick (15)
Canis Creative Commons License 2001.10.24 0 0 16
A magyar fordításokban nincs is. De meggondolandó, hogy a hatalom szimbólumaként szerepel a szarv utána a Bibliában. Valószínüsíthetö, hogy ha félreértés is, már korábbi félreértés, nem a latin fordításból származó.
Előzmény: Törölt nick (15)
Bard Creative Commons License 2001.10.24 0 0 13
Valahol Jankovich Marcell is ir erről, és nyelvészetileg is összehozza a szarvat, meg a glóriát, de hogy, hogy azt ne kérdezzétek...
Thad Creative Commons License 2001.10.24 0 0 12
Helló!

Egy kis segítség:

"A szarvaknak nem csekély részük van a haragosan agresszív benyomás fokozásában. Jelenlétük a héber biblia egyik kitételének téves latin fordításával magyarázható, amelyben fénysugarakról van szó (coronatus), a keresztény ikonográfia pedig semmi különöset nem talált abban, hogy a "haragvó" Mózest szarvakkal lássa el (cornutus). Kétségtelen azonban, hogy nincs még egy Mózes-alak a művészetben, melyhez a szarvak olyan jól illenének, mint éppen ehhez. "

Forrás (képekkel): Mózes (II. Gyula pápa síremléke)

Üdv!

Canis Creative Commons License 2001.10.24 0 0 11
Már nem tudom, hogy hol olvastam ezeket, de jól hangzik...
Vagy az általam megjelölt Mózes, az egyiptomi topicban, vagy Várkonyi Nándor Sziriat oszlopai c. könyvében, vagy nem tudom.
Előzmény: Törölt nick (8)
DoktorÚrVazze Creative Commons License 2001.10.24 0 0 10
De kis különc vagy! A vitáját már nem is jó neked mi?

:-))))))))

Szia

Előzmény: Törölt nick (9)
Canis Creative Commons License 2001.10.24 0 0 7

Kerestem egy képet Nagy Sándorról szarvakkal. Nem hinném, hogy tudást, sokkal inkább hatalmat jelöl - lásd: Jelenések könyve pl.
DoktorÚrVazze Creative Commons License 2001.10.24 0 0 6
Köszi, elolvastam. A helyzet az, hogy olyan információt már kaptam, hogy a tudást forrását a csontban és a szaruban vélték felfedezni egykor, ezért kapta a szarvakat. Csak nekem ez egy picit erőltetettnek tűnik. És akkor nem értem azt amit írtam, hogy festményeken miért nem így ábrázolják? Hacsak azért nem, úgy a sátánt szokták?

Sajna én csak spekulálok, konkrét információim (ténylegesen, művészettörténész által leírt tények) nincsenek a birtokomban...

Sziasztok

Előzmény: Canis (5)
Canis Creative Commons License 2001.10.24 0 0 5
A szarv a hatalom jelképe. Pl.: Nagy Sándor egyiptom elfoglalása után kosszarvakkal ábrázoltatta magát.

A Mózes-szarvak témában ajánlom még - némileg szerénytelenül - a Mózes, az egyiptomi címü topicba eresztett 51 és 52-es sorszámú hozzászólásomat.

Goodmen_ Creative Commons License 2001.10.24 0 0 4
Sziasztok!

Nem voltál faragatlan.

Mennon!

Vedd még hozzá Freud "szexuális elfolytásait" is. Egész érdekes lesz a kép :)))))))))

DÚV!

Most így nem tudom, de ígérem holnap estére utánna nézek. Már túl fáradt a szemem a héber olvasásához. Az előbb próbáltam. :(
"Vagy ez lenne eredetileg és szobrokon a szarvak ezt szimbolizálnák?" Nem, nem úgy tudom, hogy nem. De tényleg megnézem holnap estére.

Goodmen

Rhodosi Mennon Creative Commons License 2001.10.24 0 0 3
Freud erre azt mondaná, hogy a keresztények tudat alatt Mózest (és a zsidókat) a sátánnal azonosnak gondolják. A középkorban olykor így is volt
Előzmény: DoktorÚrVazze (-)
DoktorÚrVazze Creative Commons License 2001.10.24 0 0 2
Jajj bocs, iszonyú faragatlan voltam!

Szóval elsősorban üdv neked is, és nagyon köszönöm a választ!

Szia

DoktorÚrVazze

Előzmény: DoktorÚrVazze (1)
DoktorÚrVazze Creative Commons License 2001.10.24 0 0 1
Két kérdés:

1. Konkrétabban? Azaz mi volt eredetileg és mi lett belőle?

2. Miért a két fénysugár? Vagy ez lenne eredetileg és szobrokon a szarvak ezt szimbolizálnák?

Előzmény: Goodmen_ (0)
Goodmen_ Creative Commons License 2001.10.24 0 0 0
Üdv DUV!

Nagyon egyszerű ok miatt. Az eredeti héber szöveget (szó azonosság miatt) félrefordították, amikor készült a Vulgata, a latin nyelvű Biblia. Amikor pedig a szobor készült, akkor még csak latin nyelven volt elérhető a Szentírás. Innen a szarvak.

Goodmen

DoktorÚrVazze Creative Commons License 2001.10.23 0 0 topiknyitó
A kérdésem egyszerű és mihelyst választ kapok rá, a topik süllyedhet is.

Szóval miért? Miért nem glóriával ábrázolják Mózest, ahogy az összes prófétát és szentet, hanem vagy két szarvval, vagy a fejéből előtörő két fénysugárral.

MIÉRT??????

Üdv mindenkinek!

D.Ú.V.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!