Küldtek nekem angliából egy kissebb csomagot, 2002 dec. 19.-én adták fel. Gondoltam ünnepek meg minden, nem zargatom a postát, aztán január első felében elkezdtem hivogatni őket (tudtam a ragszámot, feladás helyét, mindent) közölték, hogy ilyen küldemény nem érkezett. Ekkor az angol posta következett, ők meg kijelentették, hogy a csomagot kézbesítették, átadták, a Magyar postán van. Megint egy körtelefon (hatszor kapcsoltak különböző helyekre, ez kb. egy órát jelent) és megint csak az jött ki, hogy márpedig ilyen csomag nincs, kérjek kártéritést az Angol postától. Na ez is megtörtént, a feladó kitöltötte a kárigényre vonatkozó kérdőivet. Erreföl ma délelött itt az értesítő, hogy csomagja érkezett, fáradjon be vámolni. Ehhh, kérdem én, hol volt a csomagom másfél hónapig???
Van valakinek tapasztalata nagy értékű tárgyak kiszállításával/vámjával?
Én találtam egy digitális fényképezőgépet, ami kint átszámítva 115 ezer forint, itthon alsó hangon is 180. Viszont nem tudom, be tudnám-e "csempészni" az országban ajándékként, hogy elkerüljem a vámot meg az ÁFÁ-t, illetve, hogy megéri-e azzal együtt is?
Nem szólva a paráról, amit a posta jelent számomra. Nekem is tűnt már el csomagom...
Nyilvan a szalliton kell keresni. Azaz ha pl. a UPS szallitja, akkor rajtuk, ha a FedEx, akkor rajtuk, stb.
"Sima" posta viszont nem hiszem, hogy nyujt tracking lehetoseget. Szerintem a legbiztosabb, ha a felado erdeklodik utana ilyenkor...
na elvileg már jön a csomag, illetve az is lehet, hogy már itt is van. A kérdésem az, hogyan és hol lehet megtudni, hogy megjött-e.... kit kel felhívni? és csak azt mondom hogy:
"Csókolom, az szeretném megtudnijött XY nevére egy csomaz AB-től az USAból?"
Devil dec. 6-án rendelt 2 CD-t amazon.com-tól, dec. 16-án a postás a kezébe tette a csomagot és csókolom. Áfa meg vám, meg egyéb nélkül. Bp-i címre, mint nem ajándék (persze az volt, a kedvesnek :).
Fene se érti eztet.
a UPS kb 50 USD koruli osszegert szallit magyarorszagra, ezert nem art atolvasni a szallitasi felteteleket rendeles elott. megjegyzem a fedex es a dhl dragabbak.
22 euro a határérték. Ezt dec 23-án mondták az Orczy téri vámhivatalban, amikor a cd-csomagomat vámoltattam. A vám alapja a csomag értéke, a szállítás költsége nem számít bele. Nekem 60 USD volt az alap, ezerpárszáz a vám, négyezer körül az ÁFA.
A disznóság az, hogy áfát is számolnak rá, bár az USA-ban már egyszer fizettem forgalmi adót.
Ráadásul nem tudnak olvasni, a cégem nevére kértem a számlát az amazontól, úgy is lett, erre a vámosok nekem vámolták el, nem értették mi a billing address és a shipping address között a különbség... Mikor szóvátettem, közölték, hogy akkor a területileg illetékes vámhivatalba kell küldeniük (de azok nem ők), az úgy 3 hét, majd újra értesítenek, stb.
Karácsonyra való tekintettel nem kötözködtem tovább.
Az eredeti számlát többszöri kérésemre sem adták oda, csak egy fénymásolatot. Remélem az APEH-nek az is jó lesz :-)
szóval ha valahogy 30 ezer alatt maradok, akkor is valószínű fizetek vámot, mert a vámosok simán mondhatják, hogy túl olcsón hoznám be az itteni árhoz képest, és ezért felülbírálják a vételárat, még akkor is, ha számlád is van róla..... pont mint amikor autót hozol be....
Állítólag van valami szabályzata, de valszeg szúrópróbaszerűen állítanak meg csomagokat a vámon. A legbiztosabb mód, ha megjelölteted a rendelésnél ajándéknak és külföldi számlázási címet adsz meg.
Az amazon végül másodszor is elküldte a rendelésemet, és ez megérkezett, igaz, van egy nagy homály az ügyben, na mindegy, a lényeg, hogy itt van. Tanulság: a magyar posta minden második csomagot saját tulajdonának tekint és inkább megtartja. :-(
Két éve rendeltem az Amazontol pár könyvet normál postai szállitással. Emlékeim szerint nem kellett vámot fizetni.Megváltozott a rendszer ? Nem is értem, ha külföldön járok és megveszem, akkor még az AFA-t is visszaigenyelhetem, igy meg 2 orszagban kéne forgalmi adót fizetnem . Ez nagyon durva lenne... Irja be legyen szives mindenki a tapasztalatait, mert ezt a topicot olvasva kezd elmenni a kedvem a vásárlástól...
Nekem anno a UPS hozott be csomagot (2-3 nap alatt az országba ért), a vámolás további 2-3 nap alatt megvolt, a vámhivatalt azóta se ismerem személyesen, mert a UPS elintézett mindent, csak faxolnom kellett nekik a megbízásokat és az adatokat. Az áru házhozszállításakor, átvételekor kp-ban kifizettem a vámot a UPS-es szállítónak.
Persze meg is volt az ára, de igazából ilyen gördülékenynek kellene lennie a többi esetben is szerintem.
Ha EU tagok leszünk, akkor legalább az EU-n belüli vásárlásokkal nem fogunk ekkorát szívni, remélem.
nemcsak a cikk ára után kell vámot fizetni, hanem a postaköltség és biztosítás után is... ez mekkora köcs*gség? itthon baromi drága egy csomó minden, ahol meg nem, onnan meg a vámok miatt nem lehet behozni....
azt is olvastam, hogy 30000 alatt (áfás ár) nem kell fizetni vámot... most ezt próbálom megoldani valahogy
egyser rendeltem pár dolgot cirka 300 angol font értékben, feladástól számitva 4 napon belülmeg is érkezett az 1.számú vámhivatalba, itt 3hetet(!!!) ültek rajta, majd küldték az értesitést, hogy mehetek érte. a vámot ott helyben számolják és kell befizetni, én 45ezer körül csengettem.
aki tudja a választ, vagy van tapasztalata segítsen!
Ebay-en vásároltam digitális gépet 112 dollár értékben. A kérdésem, hogy onnantól kezdve, hogy a tulaj feladja, hogyan megy a dolog?
Mennyi vámot kell majd erre fizetni, van erre valami táblázat? kb mennyi idő alatt kapom meg a gépet? a szállítási idp 3-5 nap, ezt tudom. De onnantól kezdve hogy jut el hozzám?
hedge_hog:
A lényeg, hogy te fizettél, de nem kaptál ellenértéket. A túloldal "azt mondta", hogy elküldte (ez szerintem önmagában kevés).
Ha csalás gyanú van, és elkezdenek nyomozni, akkor szerintem előbb-utóbb meglesz a tettes, és akkor megvan a csomag, és a tettes remélhetőleg "meg lesz büntetve". Ha meg nincs tettes, neked az is mindegy.
A lényeg, hogy szerintem visszakapod a pénzed!
És ehhez nem kell még hazudnod sem (még szép)! Csak írd le, hogy fizettél, de az árut nem kaptad meg. (Hiszen ez történt.)
Köszi a tanácsot, de azt hiszem, itt inkább a postával meg a vámhivatallal van a gond. Az amazon.com korrekten járt el, és ismét elküldte a csomagot, amit már csak azért is elhiszek, mert az amazon.co.uk-tól ma jött meg a rendelésem. Szóval nem hiszem, hogy ők lennének a ludasak.
hedge_hog:
Ilyen esetben megprobalhatod esetleg azt, hogy bemesz a bankhoz, es bejelented hitelkartyacsalasnak. Ehhez valoszinuleg meg most sincs keso.
Azt hiszem van a bejelentolapon olyan kategoria, hogy:
[x] A vasarolt arut nem kuldtek el/nem erkezett meg
Igy persze nem lesz aru, de legalabb a penzed megmarad.
Nekem is eltünt csomagom. Október elején rendeltem meg, eltünt, november végén újra elküldték, és az sem jött meg. Sajnos én nem reklamálhatok, pedig biztos ráborítanám valakire az asztalt. Kiváncsi vagyok most hol lehet a cucc, valami postásgyanús egyén angol irodalmat gyüjt, vagy beviszi egy antikváriumba?
Sziasztok, már jó rég nem írt ide senki, de ennek ellenére hasznos volt végigolvasnom a topicot. Viszont senki nem volt olyan helyzetben, mint én. Az amazon.com-tól rendeltem [szobros LOTR ill. egy triplalemezes CD, szóval nem kicsi méretre], november 8.-án fel is adták. Becsekkoltam, hogy ajándék, számlázási címnek egy külföldi ismerősömét adtam meg, mert egy csomóan azt mondták, hogy így nem lesz probléma. A pénzt levonták még aznap a kártyámról, és azóta is várom a cuccost. Azt írták, Deutsche Post-tal adták fel, tehát Németo.-ban. Hétfőn felhívtam azt a számot, amit egyikőtök megadott, hát az országba még nem slattyogott be a dolog. Namármost akkor hol kering majd egy hónapja a csomag, ami ajándékként jön, tehát még vámot sem szabhatnak ki rá [elvileg, ugye]? Azóta rendeltem mást az mazon.co.uk-tól, remélem ott nem lesz hasonló gondom, és jövő héten befut a dolog. Ha valakinek van valami tippje, akkor ossza meg velem, mert már kezdek komolyan aggódni. Mégiscsak 20 rongytól szabadítottak meg, vagy mi. Köszi.
Arra azert vigyazz, hogy ha amerikai cegtol rendelsz Becsbe, akkor kell vamot es AFA-t fizetned, es ha EU-n beluli cegtol rendelsz Becsi cimre, akkor is lehet hogy ra kell fizetned valamennyit amikor atveszed, mert ugyan vam nincs, de az AFA-t rateszik akkor is!
Nem akarom elkiabalni, de mostanaban nincs bajom a csomagokkal, jonnek nagyjabol idoben... remelem igy is marad!