Keresés

Részletes keresés

KILGORE TROUT Creative Commons License 2006.05.01 0 0 63
[image1]

[link2]
KILGORE TROUT Creative Commons License 2006.05.01 0 0 62
KILGORE TROUT Creative Commons License 2006.05.01 0 0 61
Puerco / Cochinita Pibil

A minap láttam a Volt egyszer egy Mexikó c. filmet. Teljesen beizgatott, hogy megkóstoljam a Pibil-t, amit olyan nagy kedvel fogyasztottak a filmben. Sokat nyomoztam és hosszas készület után végül is elkészítettem.

Bevallom a banánlevélbe tekerés a magas ára miatt kimaradt belőle, de így is remek étel kerekedett belőle.

Ime a leírásom és beszámolóm: http://www.spicy.hu/modules.php?name=Content&pa=showpage&pid=22&newlang=hungarian
t3v3d3s Creative Commons License 2005.10.23 0 0 60
az még csak a tortilla chips :) aztán a chipset tepsiben elteríted, szórsz rá sokmindent, pl. pirított darált marha-bab-hagyma-paradicsom egyveleget, de nálunk a szalonnapörc-tejföl-sajt (elismerem, nem túl autentikus) rátét az egyik favorit, és a sütőben összesütöd és ráolvasztod a sajtot. Mellé guacamole vagy salsa.
Előzmény: nancy_bellamy (59)
nancy_bellamy Creative Commons License 2005.10.21 0 0 59
t3v3d3s akkor ha kukoricaliszt, víz, só masszát kinyújtom, szétvágom és kisütöm akkor nachos-t kapok?
még nem volt alkalmam kipróbálni semmit sem, bár egyelőre nem is merek :)))
t3v3d3s Creative Commons License 2005.10.20 0 0 58
a culinarist már nézegettem régebben, de kicsit messze van, a spicy-t viszont nem ismertem, köszi!
én is örülnék, ha tudnám, melyikre gondolok :) találtam egyet, ami hasonlít (Poblano), de ez nagy és sötétebb, majd körülnézek a spicy.hu-n, hátha megtalálom.
Előzmény: papri (57)
papri Creative Commons License 2005.10.20 0 0 57

Inkább azt mondja meg valaki, hol lehet nálunk kicsi, kerek zöld csilipaprikát kapni (olyan, mint a cseresznyepaprika, csak zöld, és más íze van).

nemtudom melyikre gondolsz, esetleg itt nézd meg http://www.culinaris.hu/

ajánlom ezt az oldalt is www.spicy.hu

Előzmény: t3v3d3s (56)
t3v3d3s Creative Commons License 2005.10.19 0 0 56
Hmm, én szoktam fogni 20-30 deka kukoricalisztet (ami kapható, teljesen porszerű), kevés sót és annyi vizet hozzá, hogy kemény tésztát gyúrhassak. Egyetlen baja van: istentelenul ragad, sokat kell lisztezni, amikor nyújtom. Aztán ahogy sp1 a tortilla de harina címszónál leírta, darabokat tépkedünk, nagyon vékony lapokat nyújtunk, száraz serpenyőben fél-fél perc alatt mindkét oldalát megsütjük. Ez tölthető, nem törik (ha alufóliába tekerjük, míg a többi sül, a gőz is puhán tartja).

Taco lesz, ha félbehajtjuk és megtöltjük. Burritót kapunk, ha palacsintaszerűen felcsavarjuk. A mexikóiak nekem aszonták, igazi spanyol burritóba nem kell rizs :) csak sok bab, sajt, husi, és mellé valamilyen fincsi salsa. Quesadillas, ha félbehajtva megtöltjük, a szélét összenyomkodjuk, és forró olajban megsütjük. Tortilla chips, ha egy kört cikkekre vágunk, és forró olajban kisütjük, jól lecsepegtetjük. Ebből nachos, ha a chipset tepsibe terítjük, és megszórjuk minden földi jóval, majd sütőben ráolvasztjuk a reszelt sajtot. Enchiladas, ha a töltött tortillát vmi szósszal leöntjük, és mintegy au gratin sütjük. Legalábbis asziszem :) A tostadasra meg a fajitasra nem emlékszem. De mindegy, ennek a tortillának így nagyon jó kukoíze van, néha chipset is csináltam, de amióta a metróban kapható márkatermék, nem szórakozom vele, az is elég ehető.

Inkább azt mondja meg valaki, hol lehet nálunk kicsi, kerek zöld csilipaprikát kapni (olyan, mint a cseresznyepaprika, csak zöld, és más íze van).
Zitka Creative Commons License 2005.10.14 0 0 55

Szerintem ez egy egyszerű, minden sallangtól mentes :-) recept:

http://www.dianaskitchen.com/page/bread/corntort.htm

Zitka Creative Commons License 2005.10.14 0 0 54

Az a baj, hogy az itthon kapható kukoricalisztből nem lehet igazi tortillát sütni. Ahhoz masa harina kellene, ami csak "kicsit" lenne drágább (szerintem...), mintha készen vennéd a nachos chipset. VAlóban, szokták úgy csinálni, hogy a tortillát "szabdalják" kisebb darabokra, és kisütik.

A múltkor vettem viszonylag normál áron chilis tortilla chipset a Plusban - valami sajátmárkás cucc, kb. annyiba került, mint a normál krumpli chips. Papa Joe's a márkaneve.

Az otthon készített salsa szerintem nagyságrendekkel finomabb lehet, mint a készen kapható üveges/dobozos készítmények. :-) És nem utolsósorban nincs telenyomva ízfokozókkal, tartósítószerekkel, egyéb mű dolgokkal.  Úgyhogy hajrá, kísérletezésre fel! :-)

Előzmény: nancy_bellamy (53)
nancy_bellamy Creative Commons License 2005.10.14 0 0 53

Sziasztok!

Engem a nachos fertőzött meg elég durván. Gondolom kint ez nem teljesen ilyen, és hát ugye borsos ára miatt szeretném megtanulni az otthon elkészíthető változatát. Már nézelődtem a neten, hogy a tortillát sütik ki 3szög formára vágva, de nem teljesen világos.

Olvastam és el is mentettem az előzőleg írt recepteket, meg a salsát ami néhány hozzászólással előbb született. Ez hasonló az itthon kapható salsa dip szószhoz?

Remélem tudtok segíteni :)

Sp1 Creative Commons License 2005.09.02 0 0 52
Igen, Ana María Flores Sánchez receptjei valóban mexikóiak, de ô csak egy azok közül akik ezen az oldalon recepteket közölnek. Fenntartom: át kell nézni az egészet, mert a Mexikóban élô amerikaiak által leírt recepteknek általában nincs sok közük a mexikói konyhához.
Előzmény: Vandorr (51)
Vandorr Creative Commons License 2005.09.01 0 0 51
A receptek közlőjéről:
"Nací en Guadalajara, Jalisco México el 20 de Octubre de 1960."
Szerintem itt mexikói receptek vannak felsorolva.
Előzmény: Sp1 (48)
Sp1 Creative Commons License 2005.08.31 0 0 50
Igen, valahogy olyan. Természetesen át kell nézni tüzetesebben...Igyekszem majd átmenteni Neked a legjobb pollo poblano receptjét!
Előzmény: carbonara (49)
carbonara Creative Commons License 2005.08.30 0 0 49
Gondolom, Mexikóból nézve olyan, mint amikor ott megjelenik egy igazi magyar szakácskönyv. :-))

Leírod egyszer, hogy készül a pollo poblano, úgy , hogy valami hasonlót itthon meg lehessen csinálni ? Elöre is nagyon köszönöm !
Előzmény: Sp1 (48)
Sp1 Creative Commons License 2005.08.30 0 0 48
Kedves Vandorr! A mellékelt recepteknek mi közük van Mexikóhoz?
Előzmény: Vandorr (46)
saking Creative Commons License 2005.08.30 0 0 47
köszönöm :)
Előzmény: Vandorr (46)
Vandorr Creative Commons License 2005.08.30 0 0 46
Előzmény: saking (45)
saking Creative Commons License 2005.08.30 0 0 45
köszönöm, egyszer majd ki fogom próbálni, pillanatnyilag halvány lilám sincs, hogy cseresznyepaprikát honnan tudnék beszerezni, de idővel.. amúgy az még érdekelne, hogy mexikói és/vagy spanyol recepteket hol lehet találni, akár neten, akár máshol.. és nemcsak mexikói érdekelne, hanem egyéb, exotikus és mediterrán kaják receptjei..
Előzmény: Sp1 (42)
Sp1 Creative Commons License 2005.08.29 0 0 44
Igen, pontosan ez a "tomate verde", Mexikóban a paradicsom: "jitomate" (hitomate).
Előzmény: Zitka (43)
Zitka Creative Commons License 2005.08.29 0 0 43

Ez a tomate verde ugyanaz, mint a tomatillo, ugye? Jövőre szeretnék ilyet ültetni a kertben. :-) Ismerőseimnek már sikerült az itthoni termesztés.  

Physalis ixocarpa a latin neve, itthoni kertészeti lapokban ananászcseresznyeként is szokták emlegetni.

Előzmény: Sp1 (42)
Sp1 Creative Commons License 2005.08.29 0 0 42
Hát így, ahogy leírtam...Ez a bajío-ból ered Guanajuato állam egyik tájegységébôl. Mexikóban kb. 52 féle salsa van, de az alapokban megegyeznek legalábbis azok amit paradicsommal csinálnak. A zöld salsa "salsa verde" az tomate verde-bôl azaz zöld paradicsomból készül, sajnos nem normális paradicsom éretlen változatából, hanem másik növénybôl.
Előzmény: saking (41)
saking Creative Commons License 2005.08.29 0 0 41
Végy 6 cseresznyepaprikát zöldet, frisset, szárát vágd le és turmixban szárazon ôröld kb. 30 másodpercig. Két nem túl érett paradicsom "szívét" dobd ki, a maradékot vágd nagyobb darabokra és dobd a turmixba; kb. egy deci víz kíséretében turmixold össze néhány másodpercig a paprikával. Vigyázz ne daráld túl finomra! 3-4 mm-es darabok legyenek!

ez a salsa receptje? éppen akartam kérdezni: hogyan készítünk házilag salsa szószt?
Előzmény: Sp1 (39)
Sp1 Creative Commons License 2005.08.24 0 0 40
Az elôzô recept és általában a kukorica tortillás receptek abból a feltételezésbôl indulnak ki, hogy Magyarországon valamilyen módon hozzá lehet jutni a nyers kukorica lisztbôl készült tortillához. Vigyázat, a különbözô "tostados" nem alkalmasak erre a célra. Ezek könnyûek, ropogósak, törékenyek. Kinézésre fodrosak, ridegek esetleg különbözô színekben is kaphatóak: általában sárgák, rózsaszínûek, vörösesek.
A kukorica tortilla sárga, vagy csontszínû rugalmas, kissé elôsütött, nehéz, kör alakú lemez. Sohasem áttetszô, ellentétben a már korábban leírt búzalisztböl készült tortillával. Ha ez nincs, vagy nincs mód a beszerzésére, akkor bajban vagyunk, mert elkészítése a kukorica speciális elôkészítésével jár, ami házilag Mo-on nehezen oldható meg.
Sp1 Creative Commons License 2005.08.24 0 0 39
Salsa del bajío készítése:
Végy 6 cseresznyepaprikát zöldet, frisset, szárát vágd le és turmixban szárazon ôröld kb. 30 másodpercig. Két nem túl érett paradicsom "szívét" dobd ki, a maradékot vágd nagyobb darabokra és dobd a turmixba; kb. egy deci víz kíséretében turmixold össze néhány másodpercig a paprikával. Vigyázz ne daráld túl finomra! 3-4 mm-es darabok legyenek!
Kis lábasban, egy-két evôkanál olajat forrósíts meg és öntsd erre a turmixolt masszát, hogy sercegjen. Ne adj hozzá több vizet, fôzd lassú tûzön, amig a paradicsom megfô (kb. 10 perc). Sózd meg ízlés szerint...Az eredeti recept chile serrano-ból készül. A salsa általában nagyon erôs, a cseresznyepaprika lehet a legmegfelelôbb ehhez, ha friss, csaknem éretlen, nedvdús.
A huevos rancheros "tanyasi tojás" (kitûnô villásreggeli) így készül (egy személyre két tojás dukál):
Serpenyôbe olajat öntünk és a forró olajban éppen csak felforrósítjuk a kukorica tortillákat, majd azokat elômelegített tányérra tesszük. Tükörtojást készítünk (külön külön), a meleg tortillára helyezzük (a tojás kb. ugyanakkora legyen, mint a tortilla), ezután meglocsoljuk a leírt meleg szósszal, úgy, hogy itt-ott a sárgája és fehérje átvilágítson a salsán. Így tálaljuk, kicsit sózzuk evés elôtt (ezért is ne legyen túl sós a salsa). Úgy vágjuk, hogy a tojás minden darabjához tortilla is jusson alulról. Kész. A salsa napokig eltartható a hûtôben, de íze változik. Legfinomabb a frissen készült salsa.
Sp1 Creative Commons License 2005.08.24 0 0 38
Miután sokakat hosszú várakozásra kárhoztattam, megígérem, hogy feleségem, Márta segítségével igyekszem jóvátenni az okozott károkat és hamarosan nyilvánosságra hozom itt, a legjellegzetesebb mexikói tortilla töltelékeket. Miért húzódik ez ilyen sokáig? Sok recept átdolgozásra kényszerül a belevalók miatt, de jön szeptember 16-a a mexikói függetlenség ünnepe, ami nem létezhet igazi mexikói étel nélkül. Kis türelmet kérek tehát. Sok minden gondolkodóba ejt. Az egyik fontos fûszer itt az epazote levele, amely a libatop félékhez tartozó növény, Magyarországon is közönséges viszont a magyar füvészkönyvek szerint mérgezô...Gondban vagyok tehát, mert nem akarok olyasmit ajánlani, ami biztosan egy kórház belgyógyászatára juttatná a gyanútlan kisérletezôt. Nyomozok tovább, hogy a receptek konfliktustól mentes fogyasztható étkek legyenek.
Üdv.
etna Creative Commons License 2005.05.20 0 0 37

Piroska vendéglő, Rózse Ferenc u vége.

(vagy eleje :)

Reggel 8 óra után kaptunk pljeszkavicát (szerbek által működtetett hely), (900 körettel) halászlevet (750).  Korrekt hely, csúcsok és mélypontok nélkül. A célnak - kiadós reggeli - épp megfelelt

BOLOND Creative Commons License 2005.05.13 0 0 36
Szia Sp1, merre fele laksz Mexicoban?
Előzmény: Sp1 (31)
Vandorr Creative Commons License 2005.05.01 0 0 35
Cincoka Creative Commons License 2004.10.10 0 0 34
pontositok:a többiek is megirhatják,mit töltenek,sp1 pedig a spéci mexikói trükköket irja le:-)
Előzmény: Cincoka (33)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!