A minap láttam a Volt egyszer egy Mexikó c. filmet. Teljesen beizgatott, hogy megkóstoljam a Pibil-t, amit olyan nagy kedvel fogyasztottak a filmben. Sokat nyomoztam és hosszas készület után végül is elkészítettem.
Bevallom a banánlevélbe tekerés a magas ára miatt kimaradt belőle, de így is remek étel kerekedett belőle.
Ime a leírásom és beszámolóm: http://www.spicy.hu/modules.php?name=Content&pa=showpage&pid=22&newlang=hungarian
az még csak a tortilla chips :) aztán a chipset tepsiben elteríted, szórsz rá sokmindent, pl. pirított darált marha-bab-hagyma-paradicsom egyveleget, de nálunk a szalonnapörc-tejföl-sajt (elismerem, nem túl autentikus) rátét az egyik favorit, és a sütőben összesütöd és ráolvasztod a sajtot. Mellé guacamole vagy salsa.
t3v3d3s akkor ha kukoricaliszt, víz, só masszát kinyújtom, szétvágom és kisütöm akkor nachos-t kapok? még nem volt alkalmam kipróbálni semmit sem, bár egyelőre nem is merek :)))
a culinarist már nézegettem régebben, de kicsit messze van, a spicy-t viszont nem ismertem, köszi! én is örülnék, ha tudnám, melyikre gondolok :) találtam egyet, ami hasonlít (Poblano), de ez nagy és sötétebb, majd körülnézek a spicy.hu-n, hátha megtalálom.
Hmm, én szoktam fogni 20-30 deka kukoricalisztet (ami kapható, teljesen porszerű), kevés sót és annyi vizet hozzá, hogy kemény tésztát gyúrhassak. Egyetlen baja van: istentelenul ragad, sokat kell lisztezni, amikor nyújtom. Aztán ahogy sp1 a tortilla de harina címszónál leírta, darabokat tépkedünk, nagyon vékony lapokat nyújtunk, száraz serpenyőben fél-fél perc alatt mindkét oldalát megsütjük. Ez tölthető, nem törik (ha alufóliába tekerjük, míg a többi sül, a gőz is puhán tartja).
Taco lesz, ha félbehajtjuk és megtöltjük. Burritót kapunk, ha palacsintaszerűen felcsavarjuk. A mexikóiak nekem aszonták, igazi spanyol burritóba nem kell rizs :) csak sok bab, sajt, husi, és mellé valamilyen fincsi salsa. Quesadillas, ha félbehajtva megtöltjük, a szélét összenyomkodjuk, és forró olajban megsütjük. Tortilla chips, ha egy kört cikkekre vágunk, és forró olajban kisütjük, jól lecsepegtetjük. Ebből nachos, ha a chipset tepsibe terítjük, és megszórjuk minden földi jóval, majd sütőben ráolvasztjuk a reszelt sajtot. Enchiladas, ha a töltött tortillát vmi szósszal leöntjük, és mintegy au gratin sütjük. Legalábbis asziszem :) A tostadasra meg a fajitasra nem emlékszem. De mindegy, ennek a tortillának így nagyon jó kukoíze van, néha chipset is csináltam, de amióta a metróban kapható márkatermék, nem szórakozom vele, az is elég ehető.
Inkább azt mondja meg valaki, hol lehet nálunk kicsi, kerek zöld csilipaprikát kapni (olyan, mint a cseresznyepaprika, csak zöld, és más íze van).
Az a baj, hogy az itthon kapható kukoricalisztből nem lehet igazi tortillát sütni. Ahhoz masa harina kellene, ami csak "kicsit" lenne drágább (szerintem...), mintha készen vennéd a nachos chipset. VAlóban, szokták úgy csinálni, hogy a tortillát "szabdalják" kisebb darabokra, és kisütik.
A múltkor vettem viszonylag normál áron chilis tortilla chipset a Plusban - valami sajátmárkás cucc, kb. annyiba került, mint a normál krumpli chips. Papa Joe's a márkaneve.
Az otthon készített salsa szerintem nagyságrendekkel finomabb lehet, mint a készen kapható üveges/dobozos készítmények. :-) És nem utolsósorban nincs telenyomva ízfokozókkal, tartósítószerekkel, egyéb mű dolgokkal. Úgyhogy hajrá, kísérletezésre fel! :-)
Engem a nachos fertőzött meg elég durván. Gondolom kint ez nem teljesen ilyen, és hát ugye borsos ára miatt szeretném megtanulni az otthon elkészíthető változatát. Már nézelődtem a neten, hogy a tortillát sütik ki 3szög formára vágva, de nem teljesen világos.
Olvastam és el is mentettem az előzőleg írt recepteket, meg a salsát ami néhány hozzászólással előbb született. Ez hasonló az itthon kapható salsa dip szószhoz?
Igen, Ana María Flores Sánchez receptjei valóban mexikóiak, de ô csak egy azok közül akik ezen az oldalon recepteket közölnek. Fenntartom: át kell nézni az egészet, mert a Mexikóban élô amerikaiak által leírt recepteknek általában nincs sok közük a mexikói konyhához.
köszönöm, egyszer majd ki fogom próbálni, pillanatnyilag halvány lilám sincs, hogy cseresznyepaprikát honnan tudnék beszerezni, de idővel.. amúgy az még érdekelne, hogy mexikói és/vagy spanyol recepteket hol lehet találni, akár neten, akár máshol.. és nemcsak mexikói érdekelne, hanem egyéb, exotikus és mediterrán kaják receptjei..
Hát így, ahogy leírtam...Ez a bajío-ból ered Guanajuato állam egyik tájegységébôl. Mexikóban kb. 52 féle salsa van, de az alapokban megegyeznek legalábbis azok amit paradicsommal csinálnak. A zöld salsa "salsa verde" az tomate verde-bôl azaz zöld paradicsomból készül, sajnos nem normális paradicsom éretlen változatából, hanem másik növénybôl.
Végy 6 cseresznyepaprikát zöldet, frisset, szárát vágd le és turmixban szárazon ôröld kb. 30 másodpercig. Két nem túl érett paradicsom "szívét" dobd ki, a maradékot vágd nagyobb darabokra és dobd a turmixba; kb. egy deci víz kíséretében turmixold össze néhány másodpercig a paprikával. Vigyázz ne daráld túl finomra! 3-4 mm-es darabok legyenek!
ez a salsa receptje? éppen akartam kérdezni: hogyan készítünk házilag salsa szószt?
Az elôzô recept és általában a kukorica tortillás receptek abból a feltételezésbôl indulnak ki, hogy Magyarországon valamilyen módon hozzá lehet jutni a nyers kukorica lisztbôl készült tortillához. Vigyázat, a különbözô "tostados" nem alkalmasak erre a célra. Ezek könnyûek, ropogósak, törékenyek. Kinézésre fodrosak, ridegek esetleg különbözô színekben is kaphatóak: általában sárgák, rózsaszínûek, vörösesek. A kukorica tortilla sárga, vagy csontszínû rugalmas, kissé elôsütött, nehéz, kör alakú lemez. Sohasem áttetszô, ellentétben a már korábban leírt búzalisztböl készült tortillával. Ha ez nincs, vagy nincs mód a beszerzésére, akkor bajban vagyunk, mert elkészítése a kukorica speciális elôkészítésével jár, ami házilag Mo-on nehezen oldható meg.
Salsa del bajío készítése: Végy 6 cseresznyepaprikát zöldet, frisset, szárát vágd le és turmixban szárazon ôröld kb. 30 másodpercig. Két nem túl érett paradicsom "szívét" dobd ki, a maradékot vágd nagyobb darabokra és dobd a turmixba; kb. egy deci víz kíséretében turmixold össze néhány másodpercig a paprikával. Vigyázz ne daráld túl finomra! 3-4 mm-es darabok legyenek! Kis lábasban, egy-két evôkanál olajat forrósíts meg és öntsd erre a turmixolt masszát, hogy sercegjen. Ne adj hozzá több vizet, fôzd lassú tûzön, amig a paradicsom megfô (kb. 10 perc). Sózd meg ízlés szerint...Az eredeti recept chile serrano-ból készül. A salsa általában nagyon erôs, a cseresznyepaprika lehet a legmegfelelôbb ehhez, ha friss, csaknem éretlen, nedvdús. A huevos rancheros "tanyasi tojás" (kitûnô villásreggeli) így készül (egy személyre két tojás dukál): Serpenyôbe olajat öntünk és a forró olajban éppen csak felforrósítjuk a kukorica tortillákat, majd azokat elômelegített tányérra tesszük. Tükörtojást készítünk (külön külön), a meleg tortillára helyezzük (a tojás kb. ugyanakkora legyen, mint a tortilla), ezután meglocsoljuk a leírt meleg szósszal, úgy, hogy itt-ott a sárgája és fehérje átvilágítson a salsán. Így tálaljuk, kicsit sózzuk evés elôtt (ezért is ne legyen túl sós a salsa). Úgy vágjuk, hogy a tojás minden darabjához tortilla is jusson alulról. Kész. A salsa napokig eltartható a hûtôben, de íze változik. Legfinomabb a frissen készült salsa.
Miután sokakat hosszú várakozásra kárhoztattam, megígérem, hogy feleségem, Márta segítségével igyekszem jóvátenni az okozott károkat és hamarosan nyilvánosságra hozom itt, a legjellegzetesebb mexikói tortilla töltelékeket. Miért húzódik ez ilyen sokáig? Sok recept átdolgozásra kényszerül a belevalók miatt, de jön szeptember 16-a a mexikói függetlenség ünnepe, ami nem létezhet igazi mexikói étel nélkül. Kis türelmet kérek tehát. Sok minden gondolkodóba ejt. Az egyik fontos fûszer itt az epazote levele, amely a libatop félékhez tartozó növény, Magyarországon is közönséges viszont a magyar füvészkönyvek szerint mérgezô...Gondban vagyok tehát, mert nem akarok olyasmit ajánlani, ami biztosan egy kórház belgyógyászatára juttatná a gyanútlan kisérletezôt. Nyomozok tovább, hogy a receptek konfliktustól mentes fogyasztható étkek legyenek. Üdv.
Reggel 8 óra után kaptunk pljeszkavicát (szerbek által működtetett hely), (900 körettel) halászlevet (750). Korrekt hely, csúcsok és mélypontok nélkül. A célnak - kiadós reggeli - épp megfelelt