Keresés

Részletes keresés

Cloaca Maxima Creative Commons License 2005.07.04 0 0 195
Nekem nem volt elég, amit Rózsikástól kaptam. Bár lehet, hogy bennem volt a hiba, mert nem éreztem rá a töri ízére. Csak egyetemi felvételi előtt, amikor már tudtam, hogy ez is kell a felvételihez.
Ha jobban belegondolok, az Irányiban egyik tárgyra sem úgy emlékszem vissza, mintha rengeteget adott volna... (kivéve a testnevelési, meg persze a rajz). A ranglétra alján meg az angol volt. Hatodikban lehetett külön-angolra járni, egy olyan tanárnő tanította, akit az angol nem sokat háborgatott.
Nekem Zombor bejött, meg a biosz-tanár (egy viszonylag fiatal férfi), a többi tanár nem nagyon.
Üdv, CM
Előzmény: macmelon (185)
macmelon Creative Commons License 2005.07.04 0 0 194
Ők mikor voltak?
Előzmény: mmakka (193)
mmakka Creative Commons License 2005.07.04 0 0 193

Eszembe jutott még valaki: CH! Talán van aki emlékszik rá, ifivezető volt a táborokban. Becsületes nevén Erlich József. Amíg CH volt, addig lehetett tegezni, és mindenki szerette. Utána napközis tanár lett Józsi bácsi néven, és magázni kellett. Akkor már ki nem állhattuk.

Alsós tanárnő volt még Csobán Ilona. Elég felvilágosodottnak lehetetett akkoriban mondani. Megnéztünk negyedikben egy filmet a megtermékenyülésről és a szülésről. Utána névtelenűl lehetett kérdezni papiron ezzel kapcsolatban.Valaki azt  kérdezte, hogy milyen érzés a b...ás?! Azt válaszolta, hogy gyönyörű! Valamelyik hülye szülő beárulta az Emikésnél.

 

Na igen, ez a Tóth Zsuzsa is pályát tévesztett az biztos! Ha gyakorlati órának neveztük a technikát, sikitófrászt kapott.

macmelon Creative Commons License 2005.07.04 0 0 192
Nagyon valoszinu!
Előzmény: Hettie (191)
Hettie Creative Commons License 2005.07.03 0 0 191
Toth Zsuzsas? Lehet, hogy o nekunk technikat tanitott?
Előzmény: macmelon (188)
Hettie Creative Commons License 2005.07.03 0 0 190
Bizony, nagy szerencsenk volt, mashogy is lehetett volna. Azert az Iranyi jo suli volt, ez is bizonyitja.
Előzmény: macmelon (188)
minekazA Creative Commons License 2005.07.01 0 0 189
jó, tényleg igazad van. Csak nehezemre esik egyelőre még tanárként gondolkozni..
Előzmény: macmelon (185)
macmelon Creative Commons License 2005.07.01 0 0 188
Elég jó tanáraid voltak. Nekem fölsőben igazán rossz csak a Kémia volt (Heinrich Marika), meg amíg Tóth Zsuzsa nyomta a matekot. És persze Viktorzon. Viszont ott volt Bodó magyarból, ami ezeket mind többszörösen kárpótolta.
Előzmény: Hettie (187)
Hettie Creative Commons License 2005.06.30 0 0 187
macmelon, tudod mit, belatom, hogy igazad van. Nekem is jo alapot adott Rozsika neni a gimihez. Es Miklosi is, ha mar itt tartunk. Meg a fizikatanar is (Zsuzsas). Meg Gavlo. Meg a focitanar, Bodo Kati neni, Meg Rozsa Marika, az orosszal (igen, gimiben is tanultunk oroszt, ugy 2 evig aztan az oroszorakbol osztalyfonokik lettek valamiert)
Előzmény: macmelon (185)
Hettie Creative Commons License 2005.06.30 0 0 186
most mar emlekszem! A feudalis nemtommire, a huberur-vazallus dologra. Most is tudom. Meg a tortenelmi korokrol is volt valami magneses dolog.
Előzmény: minekazA (183)
macmelon Creative Commons License 2005.06.30 0 0 185
Volt olyan, akinek a Rózsika néninél szerzett töri tudás nem volt elég a középiskolában elindulni? Volt olyan aki másik suliból jött és onnan jobb és több töri tudást hozott? Szerintem nem. Pedig én M.o. 2. legerősebb középiskolájába jártam. Szóval tudtunk eleget, és közben nem stressz volt, hanem egy állandó pozitív motiváció, hogy itt meg ott szerezhetünk pluszpontokat - röhögtünk a markunkba, hogy "ingyen". A gyerekek igazából tökre szeretnek dolgokat megtanulni, csak a sulit, az órát, a tanárt, a dolgozatot utálják, és itt ez - ha nem is teljesen - de eliminálva volt. Szerintem ez tök király! Szerintem ált. iskolában így kell tanulni. Nekem ofőm is volt Rozsikás, és nem őt tartom a világ legjobb tanárának/pedagógusának, de azért szerintem jól csinálta.
Előzmény: minekazA (183)
macmelon Creative Commons License 2005.06.30 0 0 184
Igen, persze tudom, hogy ilyen is volt. Pont ezért írtam, hogy finomítottam a rendszeren. :) De én lustaságból nem írtam bele, hanem a fejemben tároltam. Ezzel időt nyertem: nem otthon kellett a dolgozatot megírni, és így az értékes szabadidőt pazarolni. :) Egyébként voltak akiknek segítettem előre felkészülni és szerintem már az is segít és lehet, hogy több, jobb, mint amit egyébként tanultak volna. :)
Előzmény: minekazA (181)
minekazA Creative Commons License 2005.06.29 0 0 183
volt felelés is, meg az ilyen mindeféle kártyákat ki lehetett rakni a mágneses táblán, és járt érte az ötös. Pl. én az ókori társadalmi szerkezetesre emlékszem:)
Előzmény: Hettie (182)
Hettie Creative Commons License 2005.06.29 0 0 182
en ezekre a dolgokra egyeltalan nem emlekszem. Azert feleles volt, vagy az sem?
Előzmény: minekazA (181)
minekazA Creative Commons License 2005.06.29 0 0 181
Az odáig rendben van, de mi nem tanultuk meg a válaszokat, hanem előre megírtuk a füzetünkbe a dolgozatot, és a tényleges dogaírás alatt plusz pontokért rajzolgattunk. Nem az volt a könnyedség benne,hogy előre tudtuk a kérdéseket, hanem, hogy nem kiosztott lapra kellett írni.
Előzmény: macmelon (180)
macmelon Creative Commons License 2005.06.21 0 0 180
Negatív. Más iskolában is volt, pár éve tájékozódtam. Valami nyelvkutató írhatna erről. Volt Icás is.

Rózsika néni (ő nem annyira volt Rózsikás, mert az inkább az alsós (napközis) tanárnőkre volt) történelem dolgozatai zseniálisak voltak. Boldogúlt középiskolai tanár koromban én is alkalmaztam a módszerét. A lényeg, hogy a tanulók előre tudják a kérdéseket. És ekkor megtanulják a válaszokat. Hoppá! Durva trükk.

Emlékszem, hogy néhány gézengúz mennyire büszke volt rá, hogy hogy meghekkelte a rendszert és bevágta a válaszokat. A nagy helyzet az, hogy Rózsika néni hekkelte meg őket. Ha csak annyit tudnak, hogy a téma mondjuk a magyar középkor, akkor ezek a rosszcsontok ki se nyitják a könyvet. Így meg? Kívülről fújták a dátumot, helyszíneket stb.

Gyakran elmesélem a módszert (picit még fejlesztettem is rajta, de ez nem ide tartozik), és akiknek mesélem nem értik, hogy "De hát előre tudták a kérdést, mi benne így a nehéz?" Semmi. A dolgozat nehézsége nem cél. A cél az, hogy a gyerekek megtanulják az anyagot! És működik.
Előzmény: minekazA (178)
kambekk Creative Commons License 2005.06.21 0 0 179

Györgyikés...

 

 

Előzmény: minekazA (178)
minekazA Creative Commons License 2005.06.21 0 0 178

Helló!

 

Most jutott eszembe a gondolat, ohgy ez a Zsuzsás, Csillás meg hasonló -ás/-és-es elnevezés, ez nem csak a mi osztályunkba volt ezek szerint, hanem ez igazi Irányis dolgo volt akkor, ami jó sok évig fennállt, mert úgy látom,azért egypár év különbséggel jártunk oda:)

 

Néha úgy hináyzik a suli...főleg amikor lemegyek előtte, és már teljesen más...sajnálom, hogy a tanárokkal nem lehet már felvenni a kapcsolatot úgy, hogy csak besétálok oda, és ott vannak...néhánnyal szívesen találkoznék, különösen hogy elmondjam, hogy lassan kollégák leszünk, vicces:))

 

Én Gavló Éva nénit szerettem, különösen azért, mert olyan "különc" volt, és volt, hogy "szemét" volt velem,de ezt csak akkor láttam így, mostmár tudom miért tette.

Róla tud valaki valamit?

 

A másik kedvencem a töris Rózsika néni volt, meg hogy kb. 20éve ugyanazok a dolgozatkérdések voltak nála, és hogy ráadásul aq füzetbe írtuk a dolgozatokat:) A mai napig nem tudom eldönteni, hogy vajon télleg nem tudta, miért lett a dogaátlag 5egész feletti vagy csak úgy csinált, mintha nem tudná a valódi okot?

Előzmény: Hettie (177)
Hettie Creative Commons License 2005.06.15 0 0 177
Szia:)

Csillast nem birtam. Vagy o nem birt engem. Vagy kolcsonos volt, mar nem emlekszem.

Miklosit viszont nagyon megszerettem, pedig sokat irt az ellenorzombe, de sose intot, csak ilyen kedves szulo, a lanya (ismet) tiszteletlenul beszelt velem, kerem beszeljen vele. Magyart ugy tanitott, hogy abbol eltem kozepiskolaban is, es nagyon buszke voltam ra kesobb, mikor a Tortenelemtanarok Egyesuletenek elnoke lett a rendszervaltas korul es volt a Hiradoban:))))

Gyuricza ok volt, Victor Zoltan kevesbe.

Tarnoine, csak nyolcadikban tanitott azt hiszem, nem kedveltem nagyon, de megtanitott minket oran jegyzetelni: az is jol jott a gimiben es az egyetemen is.

Pajor Agnes: hm, nem tudom, neha jo fej volt maskor kevesbe.

Gavlo: osztalyfonokom volt es akkor voltam utoljara jo matekbol (meg tavaly, mikor brit gimnaziumi matekvizsgat kellett tennem es tanultam ra)

Orulok, hogy erre jartal

Hettie
Előzmény: mmakka (176)
mmakka Creative Commons License 2005.06.09 0 0 176
Sziasztok!

 

Egy pár dolog nekem is eszembe jutott, így húsz év távlatából, amit nem említettetek:

IM Napló (Irányi Mozgalom), és benne az Előrevivők, és a Hátráltatók : )))

Minden hónap végén Gavló csinált belőle plakát méretű kimutatást. Gavló nem csak a krémtúróról volt híres, hanem a körömreszelőről, és a klumpáról is. Szerettem.

 

Ügyeletes osztály: aki a kapuban ücsörgő embert adta. Ebből az osztályból kellett két lánynak segíteni az ebédnél. Ennek fejében lehetett ebédelni. Bár ez inkább büntetés volt szerintem.

 

Mikor még Guszti bá volt az igazgató, minden hónapban beszélt hozzánk az iskolarádión keresztül. Elég szívhez szóló monológok voltak. Úgy fejezte be a beszédet, mintha aláírta volna: Lindner Gusztáv, igazgató.

 

Utána jött ez a Tarnóiné Dulcz Emília nevű némber. Még most sem tudok megbocsátani neki, és ne haragudjatok, de le kell írnom: EGY ÁLLAT VOLT!!!! Nem tudom ki engedte gyerekek közé. Csak az vígasztal, hogy többre vittem az életben mint ő. Mindig azt mondogatta, hogy neki van egy neveletlen fia, akit meg kell nevelnie, nem fog miattunk börtönbe kerülni. ( 10-12 éves gyerekek voltunk, könyörgöm! ) És még volt egy anekdotája valakiről aki arra vágyott, hogy megpofozza, de ő úgy büntette, hogy nem tette meg.

 

Pósáné Szabó „Csillás”: magyar, orosz. Nagyon szerettem. Ember volt. Úgy mondatta fel a  verset, hogy az egész osztálynak egyszerre kellett mondani hangosan, és a végén kihívta azokat akik nem tudták. Nem lehetett elsumákolni.

 

A tornatanárnőt valaki nem tudta: Gyuricza Zsuzsa volt.

 

Victor Zoltán: igazi alkoholista. Trágárúl beszélt, még a szülőkkel is, rosszindulatú volt. Dupla tornaórán a Begrád rakparti kocsmában ivott. Hát őt sem szeretném a fiam tanárjai között látni!

 

Szerintem a Pajor Ági is jó volt. „Adjátok körbe az üveges készítményt!”

 

Volt egy Laci bácsi, talán ő lehet a Miklósi, nem tudom? Magyart tanított remekül, és púpos volt. Ő akkor jött az iskolába mikor 7-8-os voltam. Nagyon intelligens, jófej figura volt. Táborban voltam vele és Csillással. Azóta is szívesen gondolok arra a táborra, többekközött miatta. Bárcsak mindenki olyan lett volna az Irányíban mint ő!

 

A barátokra szívesen emlékszem, de az iskola rettenetes volt! Tudom, hogy szépeket kéne ide írni, de az az igazság, hogy a legtöbb lelkinyomorék tanár itt tanított. A középiskola annyira más volt, mintha más országba költöztem volna. Semmi lelkiterror, személyeskedés stb… El sem akartam hinni!

Hát ennyi.

Előzmény: minekazA (175)
minekazA Creative Commons License 2005.01.12 0 0 175
Szia! Nekem mindkét "szüléd" az ofőm volt, '91-'99-ig! Jajj de jó, hogy jelentkeztél itt!!! Nagyon kiváncsi vagyok, hogy mi van velük, de ezt inkább magánba szeretném kérdezni. Mivel az emailed nem publikus, kérlek írj a minekaza@skizo.hu-ra! Köszi
Előzmény: aa!a (173)
maribor Creative Commons License 2004.12.31 0 0 174
Sikeres 2005-s évet minden volt irányisnak.
Hettie Creative Commons License 2004.12.31 0 0 172
muchas gracias es neked is Kambekk. Nem felejtkeztem el a setarol:)
Előzmény: kambekk (171)
kambekk Creative Commons License 2004.12.31 0 0 171

BUÉK Hettie!

 

Egyszer már tényleg noszatalgia-sétálhatnán egyet!

Előzmény: Hettie (170)
Hettie Creative Commons License 2004.12.31 0 0 170
Nahat, az osztartarsaim tesoival jartal egy osztalyba:) tartod valakivel a kapcsolatot?
Előzmény: aa!a (169)
Hettie Creative Commons License 2004.12.29 0 0 168
b, de egy evvel folotted. Ismersz valakit az osztalyombol? Es te a, b, vagy c?
Előzmény: aa!a (167)
Hettie Creative Commons License 2004.12.28 0 0 166
emlekszem rad:) persze csak latasbol.
Előzmény: aa!a (165)
Hettie Creative Commons License 2004.11.23 0 0 164
tavaly nyaron eppen felujitas volt, de a portas beengedett, ugyhogy kicsit maszkaltam az epuletben, nagyon furcsa erzes volt, de jol esett.
Előzmény: Pusztag (162)
Hettie Creative Commons License 2004.11.23 0 0 163
En meg 88/89-ben vegeztem. Az osszes tanar akit felsoroltal tanitott engem is:)
Előzmény: Pusztag (162)
Pusztag Creative Commons License 2004.11.22 0 0 162

Sziasztok!

 

Még új vagyok itt! De nagyon örültem, amikor rátaláltam erre a topicra. Én 88/89-ben kezdtem az elsőt az Irányiban! Nagyon szerettem oda járni. Kedvenc tanáraim: hát persze, hogy Bodó, Karkas, Mátraházy és Rózsika néni (aki 5-től osztályfőnököm is volt.)

 

Sajnos én a bucsú bulira nem tudtam elmenni, pedig nagyon szerettem volna. Úgy sajnálom, hogy megszűnt a suli, mert így egy kicsit "gyökértelen"-nek érzem magam. (Nincs hova visszamenni). Sokan írtátok, hogy ha arra jártok még most is gyorsabban ver a szívetek, hát valahogy így vagyok ezzel én is.

 

Remélem, hogy lesz még alkalmunk részt venni valami nagy Irányi-s bulin!!!

 

Üdv.

Szilvi

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!