Szedd szét. A csőtengelyt, ami a váltópofákat tartja, az első (szegmensdob) kivétele nélkül simán ki tudod venni. Ehhez csak a nagybordás keréken levő fedelet szedd le így: https://www.youtube.com/watch?v=R297qsF0OWI
A bodáskerékben levő pofák megcsúszásának több oka is lehet:
olajos a bordáskerék belső felülete
olajos a ferrodol
kopott a ferrodol
kopott a pofát vezérlő nagy menesztő (kilincs)
kopott a pofán a menesztővel érintkező rész
kopott a csőtengelyt tömítő gumigyűrű
kopott a bordástengelyben levő szimmering
Az olajososdás megszüntetése: A bordáskerék belső felét zsírtalanítsd és finoman csiszold meg. A váltópofán levő ferrodolt is zsírtalanítsd szárítsd meg és nagyon finoman csiszold fel. Erre nagyon figyelj, mert könnyen el tudod csiszolni és akkor nem indul be. Ha ezt megcsinálod, akkor elméletileg fél pedálfordulatra indulni kell neki, legalábbis nem fog elcsúszni a bordáskerékben a válópofa.
Ha mégis, akkor a következő trükköt vesd be ideiglenesen: A váltópofa és a bordástengely belső felülete közé tegyél be egy vékony csík 120-as csiszolópapírt és úgy indítsd be. i
Ellenőrizd a válóolaj szintjét, ne legyen magas, mert akkor be tud folyni a szimmeringen és a csőtengelyen keresztül a bordástengelybe.
Ha ismét elolajosodik, akkor:
Cseréld ki a csőtengelyen levő kis gumigyűrűt (ez megakadályozza az olaj bejutását).
Cseréld ki a bordástengely feléd néző felületén a szimmeringet. Ez minden különösebb gond nélkül cserélhető.
Gondoltam hogy nálam jobban hozzáértők jelentkezni fognak. Én már nagyon régen szereltem ilyent, csak emlékezetből próbálok segíteni.
Először is gratulálok a szerzeményedhez.
Szedd szét mindenképpen, mert csak úgy látod miért nem tapadnak be a pofák. Több oka is lehet. Pl: erős a rugó, az utángyártott pofák ferodoljai nincsenek becsiszolva, ezért nem teljes felületen érintkeznek a dobbal. Lehet olaj is, mint írod. Remélem sikerül megjavítanod, mert itt a jó idő, lehet motorozni.
Sziasztok. Sikerült vásárolnom egy 210 es Babettát végre. De van vele annyi,hogy indításkor a 2 es dobban a pofák csak csúsznak nem tapadnak be és nem tudom beindítani.Szétszedjem és kitöröljem a dobot vagy mivel lehet ezen javítani.Állítólag újak a pofák benne. Köszönöm.
Bármilyen motort tehetsz a Babettába, vagy más SMKP-be, akár elektromost is, mivel nem műszaki vizsga köteles, nem foglalkozik vele senki. Az adás-vételibe meg nem kell beírni motorszámot. A kutyát nem érdekli.
Köszönöm. Azt hittem azt is kéri.Mondjuk van egy Simsonom amin van biztosítás de még sose figyeltem,hogy csak a vázszám van feltüntetve. Akkor lehet nem jól kérdeztem egészen.Veszek egy Babettát adásvételin rajta van egy váz és egy motor szám. Ha kicserélem benne akkor már nem egyezik az adásvételivel a szám ha mondjuk nézi a rendőr. Ezt akartam én pontosítani. Köszönöm a segítségeidet
Szolnokit én se találtam. A biztosító nem kéri a motorszámot, csak a vázszámot. A biztosításon is csak a vázszám szerepel. Babetta adattáblán a típusszám, a gyártási év, a gyártási szám ( vázszám ), a hengerűrtartalom és a motor súlya szerepel. Ha rákeresel a "Babetta adattábla"-ra, láthatod is.
Köszönöm a naptárat.Szolnokit nem találok,vagy én nem néztem át jól nem tudom. Másik téma: Ha egy Babettába blokkot cserél az ember akkor azt a biztosítónak kell bejelenteni a váz szám mellé a változást és ennyi? Mert ugye változik a motorszám is. Babetta adattáblája az milyen adatokat tartalmaz? Sosem láttam még közelről adat táblát,hogy milyen paraméterek vannak rá írva. Köszönöm szépen előre is a segítséget.
Bontószökevényt nem szabad megvenni, mert mire járhatóvá teszed többe fog kerülni, mint egy drágább, de jobb, elfogadható állapotú. Tudom, szerencse is kell hozzá hogy kifogj egy jót, de ne add fel, keresgélj, egyszer csak sikerül.
Köszönöm a hozzászólásodat. Elhiszem,hogy semmi gond nincs vele aki normálisan használja.Környékemen nem nagyon találok Babettát. Volna egy közel hozzám de hátsó lámpa kell rá,nem megy a motor át van barmolva valami turbó hűtésre. Sárvédőre is rá van előre fogatva valami bazi ronda valami ami a levegőt tereli a hengerhez. Át van alakítgatva a blokk blokkfedél.Rozsdás a tank,műanyag lécek csúnyán átfújva krómos valamire. 90 ért adnák .Megéri? Én sokkalom. Sok baj lenne vele mikor motor lenne belőle normális.
Kedves barátom, aki Szolnokon él, egy 210-essel élt sokáig. Sok éven át használta, sajnos egészségi okból el kellett adnia. Nagyon szerette, nagyon vigyázott rá és nagyon meg volt elégedve vele. Nem hiszem hogy egy jó motort miért kellene szétbarmolni. Nekem sose volt problémám a váltóval. 20 évig használtam.
Kiszedni mindent a 210 blokkból erre gondolsz? Hát az nem tudom milyen lenne. Vagyok facebookon igen. Szolnok környékén nem nagyon vannak Babetták ahogy látom.
Van-e Facebook accountod? Mert ott sokan, sokféle felületen hirdetnek, ebbe a topikba már kevesen olvasnak...
Egyébként én is rossz iránynak tartom a 207 blokkot belekendácsolni a 210 vázba. Ennél sokkal egyszerűbb készíteni egy direkt hajtású 210 blokkot, ami meg a 207-es hajtóművével sem rendelkezik, olyan mint a faék.
Köszönöm szépen. Nincs még jármű de fel akarok készülni belőle ha meglesz akkor jobban tudjak mindent róla ne ismeretlen legyen minden számomra.Ezért az érdeklődések. A fórumon Szolnokhoz közel senkinek nincs eladó Babettája amúgy? Rákérdezek ha már itt vagyok.
Nincs semmi komolyabb eltérés, talán csak annyi hogy a 207-es világítása 15W-os, a 210-esé meg 25W-os. Izzó cserével megoldható. Ha meg ledes világítást akarsz, ahhoz a 207-esé is bőven elég.
Köszönöm a hozzászólásokat ismét. A Babetta 207 és 210 villamos bekötése azok nagyon eltérőek amúgy? A 207 blokkal rendelkező 210 váz mondjuk könnyen beköthető minden funkciója a 210 Babetta villanyos ellátásának? Köszönöm.
Ennek semmi jelentősége nincs, ha pl. arra akarod a leendő babettádat használni hogy a 2 km-re levő piacra járj vele, aztán meg másnap a 3,3 km-re levő tóhoz elmenj vele pecázni, és hasonlók.
Magyarul ha a rendszeresen megtett távjaid várhatóan 5 km alatt vannak, akkor a lőtéri kutyát nem érdekli, ha 43 másodperccel később érsz oda mert neked "csak" 207esed van és nem 210esed.
De ha 10-15 vagy több km-re dolgozni jársz vele napi szinten, ott már tényleg nagyon nem mindegy hogy mennyivel több egy 210es utazósebessége!!! Ott már erősen a 210 felé billen a mérleg, a rövid távoknál meg erősen a 207 felé!! (Legalábbis véleményem szerint)
Köszönöm a hozzászólásokat. Itt ahol én lakom semmi emelkedő az alföldön lakom,itt csak Tisza Gát van esetleg. Majd el döntöm egyszer csak mi is lesz megvásárolva. De valamiért a házasított Babettában gondolkodok mindenképp. Egyszerű a blokk sokkal kevesebb cucc van a blokkban amivel baj lehet 40 meg nekem elég sebességnek. 210 nek meg a váza ami nagyon tetszik a 207 az nagyon nem. Ha valaki ilyet eladna tuti azonnal rácsapnék.Persze csak ha nincs túl messze hozzám.
210-es Babettával mentem rengeteget, munkába oda-vissza jártam vele napi 60 kilométert, mert nem volt más. Lehet, hogy az enyém volt szerencsés példány, de én nem emlékszem, hogy nagyon nyűgös lett volna. Normális benzin kell neki, kipufogó, gyertyák legyenek tiszták, gumi legyen felfújva, aztán hajrá.
207-essel egy felüljáróra is alig mész fel, dombra, hegyre kell a két sebesség. Hegyen még a 210-essel se az igazi, mert az 1-es már lepörög, viszont nem tud újra felváltani kettesbe, csak ha valamit simul az út vissza. Az enyém síkon 45-öt ment, de általában 40-es utazóval jártam, nem csutkán. Kipufogó átalakítással ment volna többet is, de én nem nyúltam hozzá. Nem kényelmetlen, egyedül magasaknak a tükröt kell meghosszabbítani, hogy ne álljon be a nyakad.
Ha jól be van állítva, melegen nem is kell berúgni, hanem csak vagányan rá lehet ugrani, és gázra indul magától.
A kerékpár átváltó kb arra jó, hogy ellenőrizni lehessen lánc leszedés nélkül, hogy szorul-e a hátsó kerék valami miatt. Tényleg inkább tolja az ember ha lerohad a moci
Nincs sok értelme visszabutítani egy 210-est. Szerintem wrong way.
Egyszerűen döntsd el hogy mit akarsz, és vagy vegyél egy 207-est vagy egy 210-est.
Persze láttam már 210 vázban 207 blokkot, de kókányolni kell mert a felfogatása teljesen más, rá kell hekkelni a 207 blokkot mindenféle ráhegesztett tartókonzolokkal. Beárazni kb lehetetlen a dolgot, mert ilyen eladó példány ritkán van, ha mindenképpen ezt akarod akkor valószínűleg neked kell megcsinálnod!