az osztrigaszósz és a halszósz nem keverendö! A halszósz, amire gondolsz, egészen híg, világos színü, nagyon sós és ritka büdös :-) (ami nem véletlen a készítési mód ismeretében) De az ételeknek tényleg jó ízt ad! Az osztrigaszószt pedig nyugodtan megkóstolhatod, egyáltalán nem borzasztó az íze, bár én inkább kínai ételekhez szoktam használni. A szezámolajban pedig valóban nem lehet sütni mert nagyon hamar leég.
Thai konyha-tudorok, egy kis segítségre lenne szükségem!
Kaptam ajándékba két üveget: az egyik Oyster sauce (thaiföldi), a másik Sesam oil (szingapúri gyártmány) feliratú. Annyit tudok, hogy az egyik halszósz, a másik 100%-os szezámolaj.
Mire és hogyan használhatom ezeket? Thai receptekben a szezámolajat mindig a főzés végén adják hozzá az ételhez. Ebben ezek szerint nem sütnek, jól értem?
Mennyire sós a halszósz? Eddig nem mertem belekóstolni csak úgy magában :)
Bélszín 0,5 kg, csíkokra vágva, egy napig pácolva. A pácléhez kell 3-4 evőkanál olaj (én olivát használok), 4-5 evőkanál szójaszósz (a nem sós változat), 1-2 evőkanál osztrigaszósz, 1-2 teáskanál őrölt gyömbér, 0.5 tk őrölt kardamon, 4-6 gerezd fokhagyma, csili ízlés szerint (én a kevéssé csípőset szeretem, ebből lehet többet tenni), kevés citormlé, 1 evőkanál sürített paradicsom, 1 tk cukor, bors. Sózni nem szabad, fél napig kell a kulimászban áztatni. A mennyiséget lehet emelni, a lényeg, hogy jól bel lehessen forgatni a húst. Ha több ideig kell pácolni, akkor a fokhagymát ne tegyük bele az elején, mert megpunnyad.
Ehhez lehet válogatni különböző zöldeket, úgymint sárgarépa, káposzta, színes paprika :-), édeskömény (ezzel vigyázzunk, ha túladagoljuk, uralkodni fog az íze), hagyma, póréhagyma, gomba, szójacsíra, stb. Vágjuk fel egyforma csíkokra, és készítsünk marhahús-leveskockából, szójaszószból, kevés sürített paradicsomból, fokhagymából, mentából, korrianderzöldből, sóból és kevés (balzsam)ecetből "öntetet", ezzel locsolgatjuk majd a sülő zöldséget. Az a lényeg, hogy a hús:zöldség arány 1:3 (húsevőknek 1:2) legyen.
A húst sózzuk, wokban megsütjtük, majd visszatesszük a páclébe. A zöldeket nagy lángon kezdjük sütni, néha meglocsoljuk a fenti öntettel, egészen addi, amíg szemmel láthatóan kezd fonnyadni. Ekkor rádobjuk a húst és a megmaradt páclét, és még egy pár percig együtt sütjük a cuccot. Lehet hozzá főzött majd wokban megpirítot (rizs)tésztát vagy rizst felszolgálni, mentával megszórva.
Üdvözletem minden Thai konyha rajongónak. Túl azon, hogy a honlapomról tényleg sok thai recepthez lehet eljutni, nyitottam egy thai kaja topicot a "saját csettemben" amit szintén a honlapról lehet elérni:
Jol hangzik, de sajnos Magyarorszagon nem nagyon bukkantam meg hasonlokra sem. Egyelore a Stahl Judit fele 'fozotanfolyam' kelleti magat, de az meg nekem nem annyira kell :-(
Ha tud valaki mo-i jo kis tanfolyamot, hne hallgassa el :-)
Ez egy háromestés tanfolyamocska volt, ahol thai kajákat föztünk wokban. Egy burmai nö tartotta, ha valakit érdekel, leirom a recepteket. Németországban volt a tanfolyam de, lehet, hogy otthon is van.
OFF ÉRdekeseket mesélt a nö, pl. náluk 8 napból áll a hét, mert 2 szerda van. Vagy hogy a különbözö napokon született thai emberkék bizonyos más napokon születettekkel nem jönnek ki. Pl ö hétfön született a szombatiakkal nem jön ki (ez vagyok én :) ) És valóban; engem ugráltatott a legtöbbet :-)
ON
Tegnap kiszedtük a sajtlabdácska titkát az új pincérböl: valóban nem eredeti thai fogás, a módszer igen, mert többfajta zöldségböl, tofuból csinálnak ilyen panirozott labdácskát, de sajtból nem, a sajt a labdában teljesen hétköznapi európai sajt :)
Lehet, hogy nem lenne nehéz, de sok helyen nagyon zsirosan csinálják a kajákat. Mellesleg a thai-t is. Most voltam egy fözötanfolyamon és ott a thai szakácsnö nem engedte, hogy sok olajat használjunk. Persze igy sokkal nehezebb volt nem leégetni a cuccokat, úgyhogy világos, hogy az éttermekben vagy bódegákban miért nem foglalkoznak ilyesmivel.
Azért mentünk el erre a fözötanfoylamra a férjemmel, mert a thai étteremben a kedvencünk a panirozott sajtlabdácska, de persze ott a pincér nem árulta el a receptjét (nem olyan mint a rántott sajt) Most meg ez a thai szakácsnö azt állitja, hogy náluk nincs se tej, se egyéb tejtermék és nem ismerte a sajtlabdácska receptjét.
Budapesten? Két alap lelőhely:
1. a Fővám téri piac alagsorávban lévő ázsiai bolt
2. a Fény utcai piacon azon a szinten ahol oldalt jösz ki a Mammutból, a Match-nál, picike ázsiai bolt.
Kérdésem volna, ha már így feljött a topic:
Hogy készítübk jól piritott rízs/üveg tésztát?
Én saját kútfőból így csináltam:
Rízstészta leforráz, 10 percig állni hagy, addig kevés mogyoróolajon apró zöldségeket, mogyorót, stb. megpirit, fűszerez, majd rádobtam a lecsöpögtetett tésztát, és próbáltam együtt pirítani őket, de ahogy telt az idő úgy csomósodott össze egyre jobban, kezdett gombóccá összeállni... Végülis finom volt, de nem volt pirított tészta jellege :)
Hol rontottam el?
IGEEEEN! Koriander levél amit a levesbe nyomnak, isteni...nekem mindig dupla adag levelet pakoltak bele á 15 Baht ;-)
Fried rice w. chicken ismerős + a pad thai.
Az igaziak a curry-k, pl. masaman curry az nagyon állat...
Persze, szinte azon éltem. Csak Pattayán a beach roadon. Meg ahol lehetett kapni.
A legszebb az volt a dologban, amikor a strand "tulaja" kitalálta, hogy mire vágyom abból, hogy látta, hogy nézek a szomszéd asztalnál falatozókra. Nem telt bele 5 perc, már ehettem is a finom, gőzölgő levest, tele sült hússal, és rengeteg szójacsírával (imádom).
Ráadásul az ő fűszereikkel be is ízesített nekem egy kanálnyit, és akkor jöttem rá, hogy miért kevernek bele olyan sok löttyöt.
Mellesleg a másik finomság a nálunk sült rizsnek nevezett koh pa, tele friss zöldségekkel, meg valamilyen levelekkel. Azt hiszem citromfű és mentalevél van benne.
Sziasztok!
Nekem szerencsére volt alkalmam kipróbálni az igazi, eredeti thai kajákat. Ugyanis eddigi pályafutásom során összesen 5 hetet töltöttem ama kedves emberek földjén.
Ettem is eleget, de nem ám azt, amit a hotelekben szolgálnak fel, hanem amit az utcán főznek, sütnek, és az őslakos nép eszik.
A kedvencem a banános palacsinta, de sajnos itthon nem sikerült az eredeti ízűre, de így is nagyon finom.Érdemes kipróbálni:
Rétesféle tészta vizzel, tojással és liszttel, na meg egy csiptnyi só bele. Kicsit állni hagyjuk, majd dió méretű gombócokat formálunk, amit ki-ki kézügyességének megfelelő módszerrel kinyújt kör alakúra. Minnél vékonyabb, annál jobb. Valamilyen nagy alapterületű vaslapra (Pálmaolajjal megkenve) terítjük, majd bele a töltelék és nényszögletűre hajtogatva mindkét oldalát jól megsütjük.
Pálmatejjel és nádcukarral megszórva tálaljuk.
(én sűrített tejjel és sima porcukorral próbáltam, na az nem az eredeti íz)
A töltelék: egy tojást és egy felszeletelt banánt összekeverünk.
jó próbálkozást és jó étvágyat!
Pardon, de ki kellett lépnem egy telepítés miatt (dolgozni is kell néha), de itt a recept:
Tojásos csirke tésztával
Hozzávalók:4 személyre
20 dkg kicsontozott csirkemell, 15 dkg bab- (vagy lencse-) csíra, 5 dkg apró rák (helyettesíthető hallal, olajos hallal is), egy gerezd fokhagyma, egy-egy kanál szója- és halmártás, két tojás, egy kanál chili (így jó csípős lesz - helyettesíthetjük pirospaprikával), 15-20 dkg rizstészta (vagy vékonyra nyújtott laska), néhány kanál olaj a sütéshez, mogyoró, zöldhagyma vagy snidling. Az olajat felforrósítjuk, fehérre pirítjuk rajta az összezúzott fokhagymát, a rákocskákat, majd a falatnyira darabolt csirkehúst, hozzáadjuk a halszószt és a szójaszószt. Ráütjük a tojásokat , összekeverjük a hússal és a szójacsírával, hozzáadjuk a megfőzött, leszűrt tésztát, rászórjuk a paprikát, jól összekeverjük és készre sütjük. Összetört mogyoróval, felkarikázott zöldhagymával vagy vágott snidlinggel megszórva, forrón tálaljuk.
Nem tudom, miből gondolják sokan, hogy a kínai konyha nehéz, szerintem éppen ellenkezőleg. A thai meg csípős:-) De tényleg nem érdemes vitatkozni rajta. Inkább tényleg egy recept:
Lovagom, ezer köszönet!
Szvsz a galanga illata hasonlít a gyömbérére, azt hiszem, rokonok is egyébként, de nem fogok a levesbe tenni. Pedig most nézegettem thai recepteket (sajna mind eléggé elszállt volt, de ha találok elkészíthetőt, beírom, okec?)és gyömbér meg galangagyökér és thai citromfű mindben volt.
Édeskrumpli viszont itt van dögivel, az leszen benne!Jó, hogy írtad.
Szia, és jó főzőcskézést!
(Ja igen, emberlány létemre én is érzés alapján főzök, a mennyiségek viszont kellenek, ha még nem kóstoltam egy dolgot, és nincs mihez viszonyítani.)
pipitér,
megpróbálkozom bár hímegyedként úgy érzéssel szoktam kotyvasztani a konyhában ;-)
Ebből az adagból kb. 4-6 ember lakmározhat:
Tehát kókusz konzervből 2-3 doboz, higításképp kb. 1/2 lityó tej vagy víz, thai leveskockából 1-1,5, rákpasztából úgy 1 kiskanálnyi (rettenetesen büdös tubifex szaga van!), halszósz monnyuk 1,5-2 leveseskanállal, 6-8 cm-es gyömbért pucolva bele lehet szelni, thai citromfűből (figyelem nem sima citromfű) egy szálat kb. 2 centikre szabdalva, kis szójaszósz érzéssel (ne vigye el az ízt ;-P)
Húsból/halból/rákból teccés szerint, szvsz min. 1/2 kiló azér' kell, nem írtam még az édes burgonyát, de az ára elég húzós & lehet helyettesíteni sima krumplival...remélem így O.K.
Hát, Thai konyhával egyszer találkoztam eddig, de remélem, hogy utólag meggyőztök róla, hogy az sem volt Thai. A váci utcában voltam "munkaebéden" (ilyen helyre nem mennék egy kávét se meginni ismerve a színvonalat és a hozzáállást), és ott van egy kis thai kajálda. Vega lévén kértem egy kókuszos levest. Olyan szinten volt szar, hogy az leírhatatlan. Szappan ízű volt a lé, a szinén kívül semmi nem mutatott arra, hogy ez a leves látott már kókuszt életében. Olyan zöldségeket akadtak horogra, amikkel a kertben szoktam találkozni gazolás során. Világosítsatok fel légyszi arról, mit is itattak meg velem:))
Lovagom, ez a leveske naggyon jól hangzik.
A problemám: nem tudnál mennyiségeket is írni?
Pl. a kókusztejkonzerv mekkora legyen, hány leveskocka, mennyi halszósz.
És thai konyha nagyon jó!!Bátorság!
Szerintem különbözik a thai és a kínai konyha, mint ahogy a thai/maláj sem ugyanaz...a kínai kaják szerintem "nehezebbek" de ne erről vitázzunk, inkább rakj be egy tuti recipet kedves Mulan!