Keresés

Részletes keresés

BLUE Creative Commons License 2001.07.07 0 0 5
Nekünk tavasz óta van tavunk, megpróbálom az eddig összegyűjtött hasznos infókat megosztani veleteket.

Minimum 80 centi mélynek kell lennie a tónak, hogy a halak nyugodtan átteleljenek benne - kiv. a fátyolfarkú halakat, ők nem bírják a hideget, nem szabad kint hagyni őket télre a tóban.

Állítólag azok a zöld trutymákok is algák, fonalalgák, asszem, de őket egy hálóval simán ki lehet szedegetni. Ha túl sok vagy túl kevés napot kap a tó, akkor algásodik be, nem lesz átlátszó a víz.

Bár ezt nem értem, de nálunk kristálytiszta a tó, mint egy medence, gyönyörűen le lehet látni az aljára, csak ilyen zöld trutymók vannak az alján, de azokat rendszeresen szedjük is ki belőle.

Szökőkútnak vagy csobogónak mindenképpen kell lenni, hogy oxigénben dús vizet juttasson vissza a tóba.

A növényekkel vigyázni kell, nem szabad, hogy túl sok legyen, mert akkor felborul a tó egyensúlya, de azért persze kellenek, a mi halaink folyton a tavirózsa levelei alatt hűsölnek. (Ja, a tavirózsa elvirágzott virágait le kell szedni.)

Bár megfogadtuk, hogy a szükségesnél többet (tisztogatás, csakis mechanikai módszerekkel - hálóval moszatot ki) nem avatkozunk a tó életébe, bevallom, mi ezeket a békakezdeményeket - még felfűzött lánc formájában - megritkítottuk... Annyira nem hiányoznak a békák, bár vannak, meg lesznek is, meg el is fogadom ezt, de azért sok ne legyen...

Vízicsigát is érdemes telepíteni a tóba, vagy lesz magától (beköltözik egy növényen), mert zabálja az algákat.

Ja, és ami szerintem nagyon hasznos: TAVIKAGYLÓ. Napi 60 liter vizet szűr át, nagyon szépen tisztíja a vizet.

Bocs, ha tudálékos voltam, de meg akartam osztani veletek az eddigi szerény tapasztalataimat,hátha segítek valamicskét.

Jó pancsikálást! :-)))

BLUE

magmulat Creative Commons License 2001.06.08 0 0 4
Köszönöm a tanácsokat. Nekem is sok a vizinövényem és a tó felszinének nagy részét - kb. 50 %-án - boritják a tavirózsák. Aranyhalak is vannak kb. 20-an, de béka nincs és egyéb hal sincs.
Milyen az a célszerszám és hol lehet kapni amivel tisztitod a vizet ?
Előzmény: Komárom- (3)
Komárom- Creative Commons License 2001.06.08 0 0 3
A kárászt szerintem ne sajnáld.
Én idén próbálkoztam a nagy komáromi horgászokkal... Szerettem volna egy harcsát .. - beengedni a tavamba, hogy egyen meg mindent, mert a kárászokat - amik nagyon szaporák - szerettem volna kipusztítani, meg minden halat és utanna csak aranyhalakat gondoltam volna ... de eddig nem jött össze. Talán majd jövőre. A tíz darabból mostanra vagy 50-100 lett. Lehet, hogy ők eszik meg a moszatszerű algákat?
Előzmény: Törölt nick (2)
Komárom- Creative Commons License 2001.06.06 0 0 1
Fly
Nekem csak a lerakatban lévő igen sekély tócsa algásodik, ill. a tetejét baromi gyorsan lepi el az a zöld hínáros valami.
A kerti tó csak tavasszal lesz zöldes színű, de utánna 3 hét múlva tisztává varázsolja magát. A felszín 1/3-át tavirózsa levelek borítják és nálunk is igen sok a növény, de a késő tavaszi dolgot kivéve tisztának mondható. Igaz, hogy van benne vagy 50 kárász és 6-7 aranyhal is. Amikor etetem a halakat, akkor lehet látni a kárászcsapatokat benne. Lehet, hogy e-miatt nem algásodik??
Előzmény: Törölt nick (0)
magmulat Creative Commons License 2001.05.31 0 0 topiknyitó
Mint uj tulajdonosa egy kis fóliás tónak (kb 2 m átmérőjü, 1,2-1,4 m mély) minden e tárgykörben felmerülő információnak nagyon örülnék. Ugy látom, hogy másoknak is van gondja e téren, de válasz nemigen jön. Ha tudna valaki segiteni, jó lenne.
Én most remélem, hogy nincs nagy baj, mivel a tavirózsáim virágoznak (3 rózsaszin bimbó, a fehérek még jönnek).De ugye sose lehet tudni, és biztos vagyok benne hogy van olyan akinek többéves tapasztalata van, amit én is jól tudnék hasznositani.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!