Keresés

Részletes keresés

Tottone Creative Commons License 2018.02.05 0 0 52559

Kedves Zsanna!

 

Köszönöm szépen, hogy ilyen gyorsan reagáltál a kérdésekre. Igen, a támogatás és a jogosultsággal szerzett térített díjak valóban különbözőek.

 

1. Nem én vagyok a foglalkoztatója, és nem vállalkozó ,bejelentett alkalmazotti állasban van (versenyszféra nem közalkalmazott). Azt értem, hogy a foglalkoztató igényelheti, de a foglalkoztató elküldött nekünk egy CSED+GYED OEP nyilatkozati lapot, hogy töltsük ki, és küldjük vissza neki, majd ő intézi. No itt akadtunk el, itt jöttek elő a kérdések.

 

2. Ez fontos információ. Legalább 5 helyen megnéztem, de nem igazán láttam, hogy ez a kettő kizárná egymást, erről hol tudnék többet olvasni? A GYES születéstől 3 éves korig alanyi jogon jár a szülőnek. 

https://cst.tcs.allamkincstar.gov.hu/ell%C3%A1t%C3%A1sok/gyermekgondoz%C3%A1si-seg%C3%A9ly.html

Nem látok ránk vonatkozó kizáró tényezőt sem, hacsak a CSED folyósítása nem minősül kereső tevékenységnek. Egyébként nekem valami olyasmi rémlett, hogy a GYED meg GYES között van valami sorrend, de itt ez nem látszik. Frissítés: most megint utána olvastam, és tényleg írnak olyat, hogy ha GYES és GYED (CSED) jogosultság is van, akkor csak az egyik folyósítható, dönteni kell. Érdekes, hogy ha laikusként valaki átfutja a top5 gugli találatot a témában, akkor külön-külön mindegyikről írnak, de nincs feketén-fehéren leírva hogy GYES VAGY GYED(CSED). Biztos valakinek ez egyértelmű, bevallom nekem nem az.

 

3. Ezzel kapcsolatban viszont több helyen is ezt olvastam:

"A gyermekápolási táppénzre jogosultság feltételei megegyeznek a táppénz általános jogosultság feltételeivel. Folyósítását igényelheti:

  • az anya, aki kórházi ápolás alatt álló egy évesnél fiatalabb gyermekét szoptatja,"

"A gyermekápolás táppénz koraszülöttekre vonatkozó speciális alkalmazása, hogy az 1500 gramm alatti születési súlyú babák esetében lehetőség van a gyermek kórházi tartózkodásának ideje alatt gyermekápolási táppénzt igénybe venni, és a CSED folyosítását a hazatérés napjától igényelni."

 

Ezek abszolút érvényesek ránk, tehát a GYÁP nem légből kapott.

 

Köszönöm még egyszer!

Előzmény: zsanna (52557)
zsanna Creative Commons License 2018.02.05 0 0 52558

Amúgy meg a GYÁP, a CSED és a GYED az nem támogatás. Az járulékfizetéssel szerzett jog.  Tehát ha az "utcáról" akarok igényelni gyereknevelési támogatásokat, - azaz jogviszony nélkül -, akkor az egyszeri anyasági, a családi pótlék és a gyes jöhet csak szóba. 

Előzmény: Tottone (52556)
zsanna Creative Commons License 2018.02.05 0 0 52557

Eléggé keverednek nálad a dolgok :-( 

 

1. Először is: Te vagy a foglalkoztatója? Mert táppénzt és CSED-et csak a foglalkoztató igényelheti, megkerülni nem lehet. 

2. Ha GYES-t igényelsz, akkor nem jár CSED. 

3. Hogy jön ide a GYÁP? Az a gyerekápolási táppénz, és annak jár, aki dolgozik már, de megbetegedett a kisgyereke.

 

Szóval ez így eléggé zaccos.

 

Írd le inkább azt, hogy a feleséged hol van alkalmazásban? Netán egyéni vállalkozó? 

Aztán tudjuk nézni a további teendőket.

Előzmény: Tottone (52556)
Tottone Creative Commons License 2018.02.05 0 0 52556

Kedves Fórumozók!

 

Koraszülött baba mellett szeretnénk a támogatásokat igényelni:

 

- Anyasági támogatás

- Családi pótlék

- GYES

- GYÁP > CSED > GYED 

 

Mivel koraszülött a baba, ezért a kórházi ápolás ideje alatt a feleségem először gyermekápolási táppénzen (GYÁP) lenne, majd ezt követné a CSED (ami ilyenkor a hazakerüléstől folyósítható a születés utáni 1 évig) és ezt váltaná a GYED.

 

Mi a probléma? Az, hogy a különböző igénylő lapok mindig rákérdeznek arra, hogy a kérelmező részesül vagy részesült-e egyéb ellátásban, és ha igen mettől meddig.

 

Két példa:

 

1. CSED igénylés: itt felteszik a fenti kérdést, és a táppénz valamint a GYES is megjelölhető. viszont az ellátás adatai (folyósító szerv, tól-ig) csak egyszer adhatóak meg. Ez így nem túl jó mert a fentiek alapján a CSED előtt kapni fog táppénzt (OEP folyósítja, ha a hazakerülés után igényeljük a CSED-et, akkor tudjuk mettől meddig), és GYES-t is igénylünk a születés napjától (ez MÁK, és csak a tól tudható biztosan, a meddiget legfeljebb kiszámolhatom a törvény alapján - 3. életév betöltése)

 

2. GYES igénylés: itt szintén ott a kérdés, hogy az ellátás kezdetét követően (ami a születés időpontja lenne) volt/van-e pl. táppénz? Beírható, hogy igen, a probléma az, hogy a GYES 2 hónapra visszamenőleg igényelhető a gyermek viszont várhatóan ennél többet lesz kórházban. A probléma az, hogy ha időben szeretnénk és a születéstől igényelni a GYES-t, akkor még nem tudjuk pontosan a táppénz folyósításának végét (tehát a hazaengedés dátumát). Hogyan oldható ez fel?

 

Vagy a GYES és GYÁP kizárják egymást?

 

Köszönöm, ha valaki segíteni tud!

Major Zeman Creative Commons License 2018.01.11 0 0 52555

„INFORMÁCIÓK ELSŐKÉZBŐL” VII.

 

Az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság jogutódjaként a Magyar Államkincstár továbbképzést tart a társadalombiztosítási kifizetőhelyek részére.

 

A továbbképzésen szakembereink tájékoztatást adnak a 2018. január 1-jétől hatályos változásokról. Ezen belül a gyermekgondozási ellátásokról és a pénzbeli ellátásokat érintő változásokról, továbbá a biztosítási kötelezettségről és járulékfizetésről, az egészségügyi szolgáltatásra való jogosultságról és minden egyéb az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásaival kapcsolatos munkáltatókat és kifizetőhelyeket érintő változásokról.

 

Időpont:

2018. január 30. 10-15 óráig (regisztráció 9 órától)

 

Helyszín:

Magyar Államkincstár (volt Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság épülete)

(cím: Budapest VIII. ker., Fiumei út 19/a., 5. emeleti Díszterem)

 

Tematika:

I. A társadalombiztosítás ellátásaira és a magánnyugdíjra jogosultakról, valamint e szolgáltatások fedezetéről szóló 1997. évi LXXX. törvény hatályos előírásai 2018. január 1-jétől, a pénzbeli ellátásokra való jogosultság és az ellátások összegének megállapítása szempontjából:

- Biztosítottak és járulékfizetési kötelezettség

- Egészségügyi szolgáltatási járulékfizetési kötelezettség

 

II. Pénzbeli ellátásokat érintő anyagi jogi változások:

- A táppénzt érintő pontosító módosítások és azok gyakorlati alkalmazása

- A keresőképtelenség visszamenőleges igazolása

- A csecsemőgondozási díjat és gyermekgondozási díjat érintő pontosító módosítások és azok gyakorlati alkalmazása

- A diplomás gyedre vonatkozó új szabályok

- Gyed folyósítás ideje alatt munkáltató váltás esetén a gyed folyósítására vonatkozó új szabályok

- Passzív jogú ellátások folyósítása

- A „Jövedelemigazolás” mint szigorú számadású nyomtatvány kivezetése

 

III. Pénzbeli ellátásokat érintő eljárásjogi változások:

- Az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásait érintő speciális eljárási szabályok a Ket. szabályait felváltó általános közigazgatási rendtartásról szóló 2016. évi CL. törvény (Ákr.) hatálybalépésével összefüggésben.

 

Előadók:

Dr. Bogdán Zsuzsanna Főosztályvezető

Dr. Földi Barbara Főosztályvezető-helyettes

 

Részvételi díj: 7.874,-Ft + ÁFA (amely tartalmazza a frissítő és ételfogyasztás lehetőségét)

Részvételi szándékát a mellékelt – cégszerű aláírással ellátott – Jelentkezési lap megküldésével legkésőbb 2018. január 22-ig szíveskedjen a kepzes@allamkincstar.gov.hu e-mail címen jelezni!

 

A jelentkezéseket a jelentkezés sorrendjében tudjuk elfogadni. A jelentkezése elfogadásáról vagy elutasításáról e-mailben értesítést küldünk.

 

Fontos információ:

Amennyiben arról kap értesítést, hogy jelentkezése elfogadásra került, függetlenül a továbbképzésen való megjelenéstől — a korlátozott férőhelyre tekintettel — a részvételi díj megfizetése Önre nézve is kötelező.

 

Forrás:

 http://www.allamkincstar.gov.hu/files/Friss%20hírek/Kifizetőhelyi%20továbbképzés%202018%20tematika.pdf

és

 

https://egbiztpenzbeli.tcs.allamkincstar.gov.hu/

Major Zeman Creative Commons License 2017.12.07 0 0 52554

Tisztelt Biztosítottak!

 

Mint ahogyan arról korábban már értesülhettek Magyarország jobban teljesít és a magyar reformok is működnek ezért –a jogbiztonság és a kiszámíthatóság követelményét is szem előtt tartva- az egészségbiztosítási pénzbeli ellátásaival kapcsolatban, 2017. december 01-vel további változások (reformok történtek).

 

A korábban az Országos Egészségbiztosítási Pénztár által ellátott egészségbiztosítási pénzbeli ellátásokkal (táppénz, gyermekápolási táppénz, csecsemőgondozási díj, gyermekgondozási díj), baleseti táppénzzel és utazási költségtérítéssel kapcsolatos feladatok 2017. november 1-jétől a Magyar Államkincstár Központjához kerültek át.

A Magyar Államkincstár Központ Egészségbiztosítási Főosztálya ezen feladatai keretében többek között

  • közreműködik az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásaival, a baleseti táppénzzel és az utazási költségtérítéssel összefüggésben az Egészségbiztosítási Alappal kapcsolatos tervezési, gazdálkodási, beszámolási és adatszolgáltatási feladatok ellátásában,

  • működteti és fejleszti az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak, a baleseti táppénznek és az utazási költségtérítésnek a felügyeleti, költségvetési, szakmai ellenőrzési, belső ellenőrzési és központi nyilvántartási rendszerét,

  • közreműködik a fővárosi és megyei kormányhivatalok, valamint a járási (fővárosi kerületi) hivatalok – az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásaival (táppénz, gyermekápolási táppénz, csecsemőgondozási díj, gyermekgondozási díj, a baleseti táppénzzel, az utazási költségtérítéssel kapcsolatos – jogalkalmazói feladatellátásának támogatására szolgáló módszertani útmutatók, szakmai eljárásrendek, szabályzatok és körlevelek kiadásában.

 

Fontos tudni, hogy 2017. december 1-től új regisztrációs nyomtatvány kerül bevezetésre, mely időpontot követően a „Foglalkoztatói igazolás”, „Igénybejelentés táppénz, csecsemőgondozási díj, gyermekgondozási díj, baleseti táppénz igényléséhez”, és az „Adatlap folyamatos keresőképtelenség igazolásához” elnevezésű nyomtatványok elektronikus beküldéséhez szükséges regisztráció kizárólag a Magyar Államkincstár honlapján közzétett „Regisztrációs lap” benyújtásával lehetséges.

 

Az új „Regisztrációs lap” a Nyomtatványok menüpontból érhető el.

 

Kérjük, hogy Magyar Államkincstár Egészségbiztosítási Főosztálya a MÁK honlapján megjelent tájékoztatója szerint kéri, hogy 2017. december 1-től az új nyomtatványt szíveskedjenek használni.

 

További kérdéseiket az   elnok@allamkincstar.gov.hu   e-mail címre küldhetik, ahol készséggel állnak a járulékfizető biztosítottak rendelkezésére.  

 

Forrás:

https://egbiztpenzbeli.tcs.allamkincstar.gov.hu/

 

Major Zeman Creative Commons License 2017.12.07 0 0 52553

Igen, kell.

Főszabály, hogy minden új ellátást igényelni kell.

Egyéni vállalkozónak az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásait "Regisztrációs lap" elnevezésű formanyomtatványon kell igényelni.

 

Javaslom a könyvelő figyelmébe az Ebtv. 61. és 62. szakaszában és a Vhr. egyéni vállalkozókra vonatkozó 38. § (3)-(4) bekezdésében foglaltakat.

 

Lásd még a MÁK honlapját.

 

https://egbiztpenzbeli.tcs.allamkincstar.gov.hu/

 

 

Tájékoztató

foglalkoztatók/egyéni vállalkozók részére az elektronikus ügyintézéshez szükséges regisztráció változásáról 2017. december 1-től.

 

2017. december 1-től új regisztrációs nyomtatvány kerül bevezetésre, mely időpontot követően a „Foglalkoztatói igazolás”, „Igénybejelentés táppénz, csecsemőgondozási díj, gyermekgondozási díj, baleseti táppénz igényléséhez”, és az „Adatlap folyamatos keresőképtelenség igazolásához” elnevezésű nyomtatványok elektronikus beküldéséhez szükséges regisztráció kizárólag a Magyar Államkincstár honlapján közzétett „Regisztrációs lap” benyújtásával lehetséges.

Az új „Regisztrációs lap” a Nyomtatványok menüpontból érhető el.

 

Kérjük, hogy 2017. december 1-től az új nyomtatványt szíveskedjenek használni.

 

Magyar Államkincstár

Egészségbiztosítási Főosztály

 

 

Tájékoztatjuk, hogy az Országos Egészségbiztosítási Pénztár egészségbiztosítási pénzbeli ellátásokkal (táppénz, gyermekápolási táppénz, csecsemőgondozási díj, gyermekgondozási díj), baleseti táppénzzel és utazási költségtérítéssel összefüggő egyes feladatai 2017. január 1-től az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatósághoz kerültek át, 2017. november 1-jétől pedig a feladatokat a Magyar Államkincstár Központ látja el.

 

https://egbiztpenzbeli.tcs.allamkincstar.gov.hu/

 

Előzmény: Alginis (52552)
Alginis Creative Commons License 2017.12.06 0 0 52552

Sziasztok!

Remélem tud valaki segíteni

2006 óta egyéni vàllalkozó vagyok.

2015. Július 24.- én szültem. ( nem dolgztam közben)

A 2. babàt 2028. Június 12 re vàrom. 

Kell vhova vmilyen papírt, nyomtatvànyt kérnem, igényelnem hogy a 2. babàval is ( annyit mint az előzőnél) megkapjam a gyedet ?

A könyvelőm szerint nem kell csinàlnom semmit, mert autómatikusan jàr ( 0 -àsra jelentett be/ le) 

Jàrt màr vki hasonló cipőben? :)

Köszönöm

zeephi Creative Commons License 2017.10.25 0 0 52551

Hello!

 

Hasonló cipőben járunk, első gyerekünk után még GYED-en volt a párom, amikor született a második. Most júliusban lejárt a GYED, viszont jövő május/júniusra várjuk a harmadik gyereket. Találtam ezt a hivatalosnak tűnő leírást: https://egbiztpenzbeli.onyf.hu/ell%C3%A1t%C3%A1sok/gyermekv%C3%A1llal%C3%A1s-t%C3%A1mogat%C3%A1sa/gyermekgondoz%C3%A1si-d%C3%ADj.html

 

Ez azt írja, hogy "Abban az esetben ha az igénylőnek gyermekgondozási díj, vagy gyermekgondozást segítő ellátás/gyermekgondozási segély igénybevétele alatt, vagy annak megszűnését követő egy éven belül újabb gyermeke születik, akkor az újabb gyermek után járó, 1., 2., 3. vagy 4. pontban foglaltak szerint számított gyermekgondozási díj naptári napi alapját össze kell hasonlítani a gyermek születését megelőzően utolsóként született gyermek jogán megállapított csecsemőgondozási díj/terhességi-gyermekágyi segély naptári napi alapjával, és minden esetben a kedvezőbb naptári napi alap figyelembevételével kell az újabb gyermek jogán járó gyermekgondozási díjat folyósítani."

Ezek szerint nem lenne gond, hogy a következő hónapokban csak minimális összeget keresne, a második gyerek után megállapított GYÁS-t/GYED-et kapna? Saját tulajdonú Kft-ben alkalmazott, szóval bizonyos határok között saját maga határozza meg a fizetését és minél kevesebb adót szeretne fizetni.

Előzmény: Micimalacka (52522)
zsanna Creative Commons License 2017.10.05 0 0 52550

Olvastalak a jogi fórumon. Rettentően sajnállak, és drukkolok, hogy találj valakit, aki nálam sokkal de sokkal jobban otthon van a témádban.

Nekem ilyenkor nyílik a bicska a zsebemben, hogy mennyire embertelen jogszabályokat képesek gyártani ott fent a kupoldában :-(  

Előzmény: Kapuska111 (52548)
zsanna Creative Commons License 2017.10.05 0 0 52549

Szerintem a gyes csak egy TB-ellátás. Önmagában nem keletkeztet semmiféle jogviszonyt. 

Természetbeni egészségügyi ellátásra jogosít. Meg - ha jól emlékszem, - mivel nyugdijjárulékot vonnak belőle, így az időszak beszámít a szolgálati időbe. 

Előzmény: Kapuska111 (52548)
Kapuska111 Creative Commons License 2017.10.05 0 0 52548

T. fórum.                                                                                                                                                                           A GYES  milyen munkaviszonynak számit,effektive munkaviszonynak,vagy csak jogviszony? a választ előre is köszönöm rózsika101

zsanna Creative Commons License 2017.10.04 0 0 52547

Ha a nejed már most, a terhesség kezdetén is veszélyeztetett, akkor az azt jelenti, hogy már most problémák vannak, ami rendszeres orvosi felügyeletet igényel. Annak már utána néztél, hogy kint hogyan, és miből tudjátok majd finanszírozni az orvosi költségeket? Mert bárhova mentek is, ott nem úgy lesz, mint itthon, hogy ingyen, vagy relatíve fillérekért ellátják...

És szerintem ez a legfontosabb. Az összes többi kérdés csak ennek tisztázása után lesz érdekes. 

Előzmény: tomszat (52546)
tomszat Creative Commons License 2017.10.04 0 0 52546

Kedves Forumozok,

 

Csaladommal kulfodre koltozunk. Felesegem allapotos, jelenleg veszelyeztetett terhesseg miatt tappenzen van. A kovetkezo kerdesek merultek fel brennunk, aminek megvalaszolasaban a segitseget szeretnem kerni:

 

1.Tappenz alatt rendelkezhet e ideiglenes becsi lakcimmel? Koltozhet e velem, akar valamilyen engedellyel?

 

2.Amennyiben nem, fizetes nelkuli szabadsag igenybevetelevel vagy felmondassal tudna velem tartani. Ebben az esetben milyen jarulekokat kell fizetni, hogy biztositott maradjon?

 

3.Ebben az esetben jogosult e TGYAS/CSED es a GYED-re? A baba szuletese 2018 aprilis elejen varhato, nem tudom, hogy ilyenkor kaphat e TGYAS/CSED-t es GYED-et?

 

4.Kulfoldre koltozes eseten is jarnak a segelyek?

 

5.Amennyiben fizetes nelkuli szabadsagon van mi alapjan kapja a TGYAS/CSED-et? Kaphat e ha 2017 oktobereben megy el fizetett szabadsagra es a baba 2018 aprilisaban szuletik?

 

6.Amennyiben felmondasra kerul sor es jar a munkanelkuli segely mi alapjan kapja a TGYAS/CSED-et? Kaphat e ha 2017 oktobereben megy el fizetett szabadsagra es a baba 2018 aprilisaban szuletik?

 

Elore is koszonom.

 

Udvozlettel,

Tamas

zsanna Creative Commons License 2017.08.23 0 0 52545

Én úgy olvasom, hogy még csak most fogja igényelni. Nem a REP a hunyó... 

Csak előzetesben szeretné tudni, hogy mire számítson? 

Előzmény: Major Zeman (52544)
Major Zeman Creative Commons License 2017.08.23 0 0 52544

Főszabály szerint az igényt –amennyiben minden adat rendelkezésre áll- 8 napon belül el kell bírálni.

Az Ebtv. 69. § (6) értelmében a csecsemőgondozási díjat és a gyermekgondozási díjat havonta egyszer utólag a tárgyhónapot követő hónap 10. napjáig, de legkésőbb a bérfizetési napon kell folyósítani.

 

 

Késedelem esetén automatikusan kamat illeti meg, amelyet azonban a legritkább esetben utalják csak automatikusan az igénylőnek.

 

Ezzel kapcsolatos panasz mintát itt talál:

http://staff.aktaforum.hu/forum/viewtopic.php?f=22&t=5609

Tekintettel arra, hogy 2017.01.01-től  ha a csecsemőgondozási díj, a gyermekgondozási díj, a táppénz, illetve a baleseti táppénz kapcsán a kormányhivatal jár el első fokon, akkor a feladatok úgy oszlanak meg kormányhivatalon belül, hogy **az elbírálási feladatokat a megyeszékhely járási** (fővárosi kerületi) **hivatala, ezen belül is annak családtámogatási és társadalombiztosítási főosztálya látja el**, míg a folyósítási és jogorvoslati feladatokat főszabály szerint a fővárosi, illetve megyei kormányhivatal végzi, ezért

-**további kérdéseivel a kormányhivatal megyeszékhely szerinti járási hivatalának családtámogatási és társadalombiztosítási főosztályához**-

 fordulhat.

Ezen túlmenően **kérdéseit közvetlenül is felteheti az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásaiért felelős központi hivatal, azaz Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság főigazgatójának** (prof. Dr. Mészáros József) **a barabas.annamaria@onyf.hu ,** (ONYF központi iratkezelés) e-mail címen, ahol készséggel állnak a járulékfizető biztosítottak rendelkezésére, illetve a tárgykör megjelölésével érdeklődhet a Kormányzati Ügyfélvonal **1818@1818.hu e-mail címén is.

 

Az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság 2017.01.01-től hatályos Szervezeti és Működési Szabályzatának 1.13. fejezete értelmében az ONYF Egészségbiztosítási Főosztályának feladatai közé tartozik az is, hogy az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásaival (táppénz, gyáp, csed, gyed, baleseti táppénz) kapcsolatban lakossági megkeresésre szakmai tájékoztatást adjon, illetve segítséget nyújtson az biztosítottaknak az igény érvényesítéséhez. Mindezek alapján kérdéseikkel bátran fordulhatnak közvetlenül az ONYF Egészségbiztosítási Főosztályához is.

 

 

Ügyféljogokról, **hasznos tudnivalókról**, illetve a személyes konzultáció kezdeményezésének lehetőségéről és módjáról -CSED, GYED, GYÁP, táppénz és baleseti táppénz igénylése esetén-  **az alábbi linkre kattintva olvashat:**

 

 

http://staff.aktaforum.hu/forum/viewtopic.php?f=22&t=5654

 

 

Ezen túlmenően lehetősége van személyes konzultációt is kezdeményezni.

**Minta személyes konzultáció kezdeményezéséhez itt:**

http://staff.aktaforum.hu/forum/viewtopic.php?f=22&t=5827

 

**Az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásaival kapcsolatos panasz és fellebbezés mintákat itt talál:**

http://staff.aktaforum.hu/forum/viewforum.php?f=22

 

Előzmény: Zseleznik Istvánné Flóra (52543)
Zseleznik Istvánné Flóra Creative Commons License 2017.08.17 0 0 52543

Üdv!

Éedeklődnék , hogy mikor számfejtik a gyedet és az igényléstől számítva mikor számíthatok rá a leghamarabb ? Úgy jártam ugyanis hogy most augusztusban utalásnál jöttem rá hogy miért kaptam olyan kevés pénzt....azt hittem szeptemberig kapom a Csed et :( Most itt állok 27 ezer ft al :(  a majd 100 helyett :(

Távmunka Online Creative Commons License 2017.06.20 -1 0 52542

Sziasztok!

 

Szeretnétek kiegészítő jövedelmet? Otthon vagy,és rengeteg időd van? Keress pénzt csupán reklámok nézegetésével. Keress naponta 500 - 1000 Ft-t. Regisztrálj az alábbi linkeken, és a chaten keresztül mindenben segítek. Építs magadnak saját üzletet - otthon.

 

http://www.clixsense.com/?11057886

 

 

https://www.neobux.com/?rh=466F646F724A6163696E74

Böby86 Creative Commons License 2017.06.13 0 0 52541

Sziasztok!

 

A segítségeteket szeretném kérni, mert elvesztem a számok között :)

Jelenleg 6 órás vagyok a munkahelyemen,  kisbabát várok az orvos táppénzt javasolt, mivel veszélyeztetett terhes vagyok.10 éve dolgozok itt, a  bölcsis kislányom miatt lettem 6 órás januártól.Szeptembertől lennék újra 8 órás.A kérdésem az lenne, hogy ha a főnököm visszatesz júliústól 8 órába egyből elmehetek táppénzre?Illetve ha januárra vagyok kiírva akkor honnantól nézik a bérem a GYED számításához?Jelenlegi bérem 146.000 ft (bruttó) 8 órába 186.000 ft (bruttó) így eléggé számít, hogy valójában hogy megyek el táppénzre és a GYEDnél is.

 

Köszönöm a segítségeteket!

Szép Napot!

zsanna Creative Commons License 2017.05.23 0 0 52540

Akkor viszont a kérdezőnek türelmesnek kell lenni, mert az államközi adatcsere gyanítom nem megy pikk-pakk....

Előzmény: zsanna (52539)
zsanna Creative Commons License 2017.05.23 0 0 52539

Ja, mert hogy a gyerekre egyszeresen jár a gyes, amit a két szülő közül csak az egyik vehet igénybe. 

Lassan, de leesik :-) 

Előzmény: Micimalacka (52538)
Micimalacka Creative Commons License 2017.05.23 0 0 52538

de bárhol dolgozhatok vagy az apa is, és akkor ha ott igénybe vesz ellátást, nem jár két helyről.

Előzmény: zsanna (52537)
zsanna Creative Commons License 2017.05.22 0 0 52537

Látod, ezt sosem gondoltam volna. Hiszen a gyes alanyi jogon jár. Feltétele, - ha jól tudom, - hogy itthon éljen az illető. 

Az én elgondolásom szerint erről elég lenne büntetőjogi felelőssége tudatában nyilatkoztatni az igénylőt.  És továbbra sem értem, hogy mi közük ahhoz, hogy a házastárs hol dolgozik? Hiszen az a gyes összegét, jogosságát nem érinti. Pusztán az, hogy az igénylő itthon él-e? 

Előzmény: Micimalacka (52536)
Micimalacka Creative Commons License 2017.05.22 0 0 52536

Igen

Előzmény: zsanna (52535)
zsanna Creative Commons License 2017.05.22 0 0 52535

A házastárs munkavégzésére is rákérdeznek a gyes-igénylőn? 

Előzmény: Micimalacka (52534)
Micimalacka Creative Commons License 2017.05.22 0 0 52534

De befolyasolja. Nyatkozni is kell a gyes igenylon, van e egt allamban munkavegzes. Ha nincs kitoltve, visszakuldik. Ha van, akkot ellenorzik, hol vam eletvitelszeru tartozkodas es kap e a masik otsuagban ellatast vagy sem. Utana a kimaradt honapokat is fizetik.

Előzmény: zsanna (52533)
zsanna Creative Commons License 2017.05.22 0 0 52533

Ez érdekes. Tudtommal a gyest nem érinti. Ha családi pótlékról lenne szó, akkor oké, de hát a gyes az más káposzta, azt szerintem nem befolyásolhatja az, hogy a férjed hol dolgozik....

Előzmény: KnéMónika11 (52532)
KnéMónika11 Creative Commons License 2017.05.22 0 0 52532

Sziasztok

Remélem valaki tud segíteni valami információval.

2017.04.03.-án lejárt a gyedem. 04.19.-én megigényeltem a gyest.

Most sikerült annyit megtudnom,hogy áttadta Salgótarján Budapestre a Nemzetközi Osztályra,mivel a férjem Hollandiába dolgozik.

Kérdésem az lenne,hogy tudja e valaki mire számítsak vagy éppenséggel mikor kapok végre egy nyavajás tájékoztatást,mivel telefonon képtelenség elérni öket 😡

Azért jó lenne tudni,hogy mire számítson az ember

Köszi annak aki tud segíteni 😃

Major Zeman Creative Commons License 2017.04.21 0 0 52531

Kérdés:

Sziasztok, kérdésem, hogy gyet (főállású anyaság) alatt születendő negyedik gyermekünk után jár-e a csed (később a gyed)? Az elmúlt 10 évben született három gyermekem, az utánuk járó ellátások váltogatták egymást, pontosabban a harmadikkal már csak a minimum gyesre voltam jogosult az akkori szabályok szerint.

Ha nem jár ez alapján, akkor pl. egy aktuális (rövid) munkaviszony szülést megelőzően változtatna pozitív irányba?  Köszönöm!

 

Válasz:

 

CSED-re (csecsemőgondozási díj)  és GYED-re (gyermekgondozási díj) főszabály szerint csak az jogosult, aki –Tbj. 5. § szerinti- biztosított (pl. munkaviszonyban áll) és a szülést megelőző 2 éven belül rendelkezik legalább 365 biztosításban töltött nappal.

 

Látható, hogy a jogosultsághoz két feltétel együttes fennállása (konjuktív feltétel)szükséges.

 

Amennyiben a munkaviszony folyamatosan fennáll (beleértve azt, hogy  a következő szülés napján is fennáll) az első feltétel teljesül.

 

Tekintettel arra, hogy a Tbj. 8. § szerint nem szünetel (azaz fennáll) annak a személynek a biztosítása, aki GYET ellátásban részesül, így a szülést megelőző 2 éven belül rendelkezni fog legalább 365 biztosításban töltött nappal, amivel a 2. feltétel is teljesül.

 

(A 3. gyerekre járó minimum gyes-t nem értem…)

 

 

 

Tekintettel arra, hogy 2017.01.01-től  ha a csecsemőgondozási díj, a gyermekgondozási díj, a táppénz, illetve a baleseti táppénz kapcsán a kormányhivatal jár el első fokon, akkor a feladatok úgy oszlanak meg kormányhivatalon belül, hogy az elbírálási feladatokat a megyeszékhely járási (fővárosi kerületi) hivatala, ezen belül is annak családtámogatási és társadalombiztosítási főosztálya látja el, míg a folyósítási és jogorvoslati feladatokat főszabály szerint a fővárosi, illetve megyei kormányhivatal végzi, ezért

 

további kérdéseivel a kormányhivatal megyeszékhely szerinti járási hivatalának családtámogatási és társadalombiztosítási főosztályához

 

 fordulhat.

 

Ezen túlmenően kérdéseit közvetlenül is felteheti az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásaiért felelős központi hivatal, azaz Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság főigazgatójának (prof. Dr. Mészáros József) a barabas.annamaria@onyf.hu , (ONYF központi iratkezelés) e-mail címen, ahol készséggel állnak a járulékfizető biztosítottak rendelkezésére, illetve a tárgykör megjelölésével érdeklődhet a Kormányzati Ügyfélvonal 1818@1818.hu e-mail címén is.

 

Az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság 2017.01.01-től hatályos Szervezeti és Működési Szabályzatának 1.13. fejezete értelmében az ONYF Egészségbiztosítási Főosztályának feladatai közé tartozik az is, hogy az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásaival (táppénz, gyáp, csed, gyed, baleseti táppénz) kapcsolatban lakossági megkeresésre szakmai tájékoztatást adjon, illetve segítséget nyújtson az biztosítottaknak az igény érvényesítéséhez. Mindezek alapján kérdéseikkel bátran fordulhatnak közvetlenül az ONYF Egészségbiztosítási Főosztályához is.

 

 

Ügyféljogokról, **hasznos tudnivalókról**, illetve a személyes konzultáció kezdeményezésének lehetőségéről és módjáról -CSED, GYED, GYÁP, táppénz és baleseti táppénz igénylése esetén-  **az alábbi linkre kattintva olvashat:**

 

 

http://staff.aktaforum.hu/forum/viewtopic.php?f=22&t=5654

 

 

Ezen túlmenően lehetősége van személyes konzultációt is kezdeményezni.

**Minta személyes konzultáció kezdeményezéséhez itt:**

http://staff.aktaforum.hu/forum/viewtopic.php?f=22&t=5827

 

**Az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásaival kapcsolatos panasz és fellebbezés mintákat itt talál:**

http://staff.aktaforum.hu/forum/viewforum.php?f=22

 

Előzmény: Ajnabi (52530)
Ajnabi Creative Commons License 2017.04.18 0 0 52530

Sziasztok, kérdésem, hogy gyet (főállású anyaság) alatt születendő negyedik gyermekünk után jár-e a csed (később a gyed)? Az elmúlt 10 évben született három gyermekem, az utánuk járó ellátások váltogatták egymást, pontosabban a harmadikkal már csak a minimum gyesre voltam jogosult az akkori szabályok szerint.

Ha nem jár ez alapján, akkor pl. egy aktuális (rövid) munkaviszony szülést megelőzően változtatna pozitív irányba?  Köszönöm!

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!