Keresés

Részletes keresés

BennyRay2 Creative Commons License 2005.11.28 0 0 91
A Mark II-höz már gondolom kreatívan kell öltözködni.
Előzmény: petike23 (90)
petike23 Creative Commons License 2005.11.28 0 0 90

Ja. Mér ?

 

Egy pisztoly, egy kés, meg egy zseblámpa.

 

Hétköznapon csak a kisebbik kés, ünnepnapokon a nagyobbik. :)

Előzmény: BennyRay2 (89)
BennyRay2 Creative Commons License 2005.11.28 0 0 89
Szokásos EDC? Ha igen, akkor elszánt vagy:-)
Előzmény: petike23 (88)
petike23 Creative Commons License 2005.11.28 0 0 88
gvass1 Creative Commons License 2003.12.03 0 0 87
hi,
amit 100% szabalyosan magadnal hordhatsz, azok kozul a 20 gramm alatti toltettomegu paprika (OC)-spray a legjobb.
Az autodban lehet egyeb kozdisznosagra veszelyes ezskoz is, pl. gumilovedekes fegyver, ami zart terben is hasznalhato, ellentetben a konnygazos eszkozok tobbsegevel.
Előzmény: belic (86)
belic Creative Commons License 2003.12.03 0 0 86
Hello!

Szerintem nem a legjobb otlet flobert pisztolyt hordani. Szabalysertes, es ilyeszto kulsejen kivul (ami persze fontos dolog!) hasznalhatatlanul gyenge.
Jobban jarnal egy legalis gazpisztolyal.

Bel

Előzmény: Gabking (85)
Gabking Creative Commons License 2003.12.03 0 0 85
Üdv!
Ki mit hord magánál? Jó kérdés.

Az önvédelem leghatásasosabb módja, hogy kerülöd a veszélyes szituációkat. Ha mégis ilyen helyzetbe kerülsz, a reális esélyek felmérése.

De ezektől függetlenül nálam is van midíg egy kis kés az oldalamon. (egykezes hegymászókés), illetve mióta betrötek hozzánk, tartok a párna alatt egy töltött flóbert pisztolyt. Ezzt néha magammal is viszem, rejtve, övön, gyors tokban.

De szerencsére még Soha nem kelett használnom.
ellenben a fegyvereket szeretem, ha lenne mód rá magyarországon BIZTOS tartanék a laksában legálisan fegyvereket. néhány glock, meg autómata puska. :-)
De így csak a vadászfegyverek maradnak.

Törölt nick Creative Commons License 2003.11.28 0 0 84
No nézzük csak: mi van nálam... csak pengék.

Leltár:

1 Kershaw csizmakés (övön, baloldalt)
1 db eickhorn egykezes (zsebben)
1 db Muela Scorpion 260 (övön,jobboldalt, ruha alá rejtve, hegygyel felfelé)
1 db Ka-bar khukri (titan nitrid, hátizsákban,elhehyezése folytán a markolata max. 3 másodperce belül megmarkolható )

...más nincs. Bár ennyi szerintem még egy paranoiasnak is elég! :-)

ikri

Daisho Creative Commons License 2003.11.10 0 0 83
Hali,

pontosan. Szerintem az önvédelem nem csak fizikai adottságok és az eszközök terén végzett felkészülés kérdése (bár így hatásosabb lehet:-) hanem mentális beállítottságé és hozzáállásé is.
Mivel az ilyen szituációk a legalkalmatlanabb:-) időpontban tudnak beköszönni, néhanapján szükség lehet "rögtönzésre"is.

D.

Előzmény: belic (82)
belic Creative Commons License 2003.11.08 0 0 82
Hello!

Igy mar azt hiszem ertem, mit akartal irni: csak a bolond hord magadanal neoluxot, hogy megvedje magat, de ha mas ok miatt epp ez van nala, es meg akarjak olni, akkor ezt hasznalja, jobb hijjan.

Jol ertem?

Bel

Előzmény: Daisho (81)
Daisho Creative Commons License 2003.11.08 0 0 81
Péter,

biztos vagyok benne hogy az alkoholos befolyásoltságnak és az én megértésemnek egymáshoz semmi köze nincs:-). Hozzám közel álló, személyek ezt bármikor szívesen tanúsítják neked, sőt készséggel alá is írják hogy a hiba a forrásnál (tehát nálam) keresendő.

Sőt! Állítólag jegyzőkönyvben vagyok a legrémesebb. Bár élőszóban sem lehetek könnyű eset.

Teljesen egyetértek veled abban hogy egy meghatározott célra legjobb azt használni amit arra szántak. A nyomás és szórófejkialakítás kérdést is átgondoltam, és úgy látom a célszerűség a gyári megoldások mellett szól.

Hordani viszont nem áll szándékomban ezeket az eszközöket, pusztán a fórumon folyó megvitatásuk keltette fel az érdeklődésemet, jómagam más metódusok híve vagyok.

Most OFF-topic leszek kicsit:
ha nem tévedek mi máshol talákoztunk már (MTP), így talán tudod hogy milyen irányultsággal rendelkezem az önvédelem területén (legalábbis részlegesen kiderülhetett).

ON.

Ebbe a számomra nem túl napfényes :-) fórumtémába is egy régi elvem sodort bele pusztán. Arról van szó, hogy szerintem kritikus (megtámadott) helyzetben minden eszköz használata megengedett, annak érdekében hogy épségben kerüljünk ki a bajból. Tehát még egyszer leszögezem, meggyőztél, hogy aki ilyen irányban kíván elmozdulni (spray) az használjon professzionális céltermékeket, mert ezek a legcélszerűbbek. Azt viszont hogy pusztán az esetleges okozott sérülés miatt egy kiélezett helyzetben ne vállalja az ember a kockázatot, nem tudom elfogadni. Mindent fell kell használni ami a kezünk ügyébe akad, természetesen mérlegelve hogy megéri-e (persze erre nem nagyon van mód).

És természetesen ezentúl én is magamévá teszem véleményed a spray-re vonatkozóan.

Amennyiben ismét kaotikus minták fedezhetőek fel a hozzászólásomban, úgy fogadd bocsánatkérésem miattuk:-)).

Üdvözlettel,

D.

Előzmény: petike23 (80)
petike23 Creative Commons License 2003.11.08 0 0 80
Daisho,

lehet, hogy én vagyok másnapos, de háromszor kellett elolvasnom a hozzászólásodat, hogy megértsem.. :)
Önvédelemre szerintem messze a legjobbak az (onvédelemre készült) pepper spray-k (esetleg habok), persze lehet haszálni jégoldót, festéket, stb. de mind kevésbé hatékony, mint a pepper. Főleg kevésbé messzire hatásos, nézd meg, hogy milyen sugárban jön pl. egy festékspréből a sugár, és milyen egy könnygázspréből.

"hogy van-e valamilyen következménye ha a rendőr teszem azt egy magas koncentrátumú pepper vagy egyéb sprayt talál nálad?"

Ha 20 gramm töltettömegű, akkor nem. A gyakorlatban viszont bármilyen gázspré lehet nálad, legrosszabb esetben elkobozza a rendőr, mert kell neki. Úgyhogy ez nem szempont.

Szóval, ha gázsprét akarsz önvédelemre hodrani, akkor válassz egy jó minőségű (!) peper sprét, vegyél két flakonnal, az egyiket fújd ki gyakorlásképpen, próbáld ki, hogy milyen a hatása, a másik (telit) pedig vágd zsebre.
A festékspréket, savakat, stb. pedig felejsd el. :)

Üdv: Petike

Előzmény: Daisho (78)
Daisho Creative Commons License 2003.11.07 0 0 79
Sorry, de megszaladt a kezem a leütésnél. Tehát: esetleg.
Előzmény: Daisho (78)
Daisho Creative Commons License 2003.11.07 0 0 78
Elnézést, de nem beszéltem a könny vagy egyéb konvencionális, spray formában önvédelemre használt eszközöknél kiváltott reakciókról. Mivel fémekre vagy más a húsnál kevésbé ellenálló anyagokon való alkalmazásra szolgál, egy savas eszköznek valóban komolyabb szövetroncsoló hatása lehet mint az általad említett anyagoknak. Ezt eszem ágában sem áll vitatni, hiszen ez alapfokú kémia.
Mindössze annyit vetettem fel hogy elsődleges felhasználási területe mellett ezek az eszközök hasznosíthatóak másra is.
Mivel nem teljesen vagyok tisztában az aktuális jogi szabályozási háttérrel megkérdezném hogy van-e valamilyen következménye ha a rendőr teszem azt egy magas koncentrátumú pepper vagy egyéb sprayt talál nálad? Egy barkácsolásnál esettleg felhasználható anyag viszont minden további nélkül lehet az embernél.

A mi van nálad kérdésre pedig elhangzott már számtalan válasz (megjegyzem sosem birtokoltam vagy hordtam ilyen anyagot, de még pepper foamot sem). Ha ólmosbotról vagy viperről beszélünk, azzal akár véletlenü is okozhatsz koponytörést, koponyaűri vérzést, agyzúzódást vagy halált. Ha késről, akkor szintén előfordulhat hogy olyan belszervi sérülések következnek be hogy az eredetileg támadó szerepben fellépő ellenfél a kórbonctanra kerül. A lőfegyvert szándékosan nem említem hiszen balesetek itt is előfordulhatnak, mint ahogy egy ütéstől is lehet exitálni.

Egy megszorított ember viszont nem biztos hogy ezek szerint a lehetőségek szerint fog reagálni, és az erkölcsi megfontolásoktól eltekintve egy ilyen mérvű behatásokra képes eszköz szerintem igenis hatásos önvédelmi eszköz lehet.

Üdvözlettel,
D.

Előzmény: petike23 (77)
petike23 Creative Commons License 2003.11.07 0 0 77
Fagyasztóspray létezik, a zárszerkezetet pedig elég lassan rongálja BÁRMILYEN sav.
Max. rozsdaoldót tudok elképzelni.
Ezeknek mind kissebb az ingerlő hatása, de ngyobb a károsító hatása, mint egy pepper foamnak..
Előzmény: Daisho (76)
Daisho Creative Commons License 2003.11.07 0 0 76
Hali,

teljesen igazad van, ilyen felvezetéssel én is hallottam piaci népi árust kínálni a portékáját,az említett termék eredti alkalmazása viszont nem ember ellen irányult, hanem nyílászárók zárszerkezeteinek megrongálására (azt hiszem), magyarul valamilyen más célú maróanyagos flakon nem rendeltetésszerű alaklmazásáról van szó. Javíts ki, de pl. a németeknél léteznek olyan spray-k amikkel kutyaürüléket lehet szilárdra fagyasztani az utcán hogy könnyen kidobhassák. Ez sem emberre való, de követlen közelről már okozhat kárt az arcban.
És sorry ha félreérthető voltam , vagy urban legendesnek tűntem.

D.

Előzmény: gvass1 (74)
petike23 Creative Commons License 2003.11.07 0 0 75
Szerintem a pfefferes spray-k (Pfeffer KO, MK4), és hbok ma már annyira jók, hogy felesleges savakkal kísérletezni, és esetleg maradandó károsodást okozni.
Előzmény: Daisho (73)
gvass1 Creative Commons License 2003.11.07 0 0 74
"Egy csúnya US jószág volt, amit valamilyen savval töltöttek."

Hi,
bocsi, de ez mese a habbal.
Neked (es meg sokaknak) lehet, hogy jol beadtak, hogy az milyen hiperveszelyes halalos szupergazspray, de valoszinuleg egy piaci vacak volt.

A vilagon mindenhol CN, CS, vagy OC a gazsprayk hatoanyaga, csak nalunk letezik telejsen szar ammoniaoldatos szemet.

Előzmény: Daisho (73)
Daisho Creative Commons License 2003.11.07 0 0 73
Üdvözlet Uraim, (helló ninja),

ha a spray-nél tartunk: még egy másik "életben" volt egyszer a kezemben egy eléggé brutális megoldása. Egy csúnya US jószág volt, amit valamilyen savval töltöttek. Veszélyes és kétélű dolognak nézett ki, de akit azzal elkaptál azt orvos kezelhette mert ténylegesen mart. Kicsit olyan volt mint a vitriolos üveg modern változata.

Üdv,

D.

Előzmény: Rondacrampus (72)
Rondacrampus Creative Commons License 2003.11.07 0 0 72
Hello Ninja76 !

Lehet, hogy ezt a lidocainos szórófejet kipróbálom.

Régebben 5001-es KO spray-t használtam, egyszer ember ellen is, nem volt rossz, mert sugárban vitt vagy 3 méterre, de 4-5 méterre is használható volt. Isztambulban utasítottam rendre egy rám megneheztelő török butikost. Bent az üzletben jött nekem, mert a csoporttársaimnak elmagyaráztam, hogy hol láttam az övénél különb portékát feleannyiért. Ott nem is szívtam fel a vizet különösebben, de kijött utánam az utcára, és kezdett egyre aktívabbá válni (rugdalózott, stb.), na, szóval ott adtam neki egy slukkot kb. 2 méterről, aztán elballagtam, mert félő volt, hogy esetleg összecsődülnek vagy 40-en, és kitapossák a belem (az utcai jelenet max. 5 mp-ig tartott). A többiek mesélték, hogy a török kb. úgy fordult fel, mint a büdösbogár a Chemotoxtól, csak kicsit gyorsabban.

Mostanában vettem kint Szlovákiában valami pepperes spray-t, de annak az a 3 részre osztott lapos fúvókája van, ezzel nem visz elég messzire, inkább terít, szerintem a kerek fúvóka (5001 KO, Defenol) hatásosabb annak a kezében, aki tud vele célozni. Különben sem kell folyamatosan nyomni, elég szépen be lehet osztani. Jó anyagból elég 1/4-1/2 mp, attól is borul a játszópajtás. A pepperes spray pl. elég jó kutyák ellen (sokat jártam kismotorral, szerettek is miatta a kutyák), nem padlóznak le tőle, csak elszaladnak, mert annyira nem bírják.

Rondacrampus

ninja76 Creative Commons License 2003.11.07 0 0 71
Üdv Rondacrampus!
Van két sztorim.
Úgy hat éve történt, egy szabadtéri fesztivált biztosítottunk egy üdülő övezetben, és este egy részeg fószer elkezdett kóstolgatni minket. Ezt még tűrtük is hiszen hozzá voltunk szokva az ilyen alakokhoz, de aztán elkezdte életveszélyesen fenyegetni a biztonsági sz. fönőkétm A tag egyre jobban feltüzelte magát "én megöllek téged!" "meg fogsz halni!" ilyeneket mondott egy jó ideíg. Észre vettem, hogy valami van a kezében, és egyszer csak felénk lendült a keze, a mai napíg sem tudom, hogy csináltam, de a következő történt. Felé vetődtem, közben azt kiáltottam, hogy " spray van nála!" a job kezemmel nyitott tenyérrel rányúltam a sprére, ő közben már fújt de így csak a tenyeremet tudta tele fújni éppen hogy éreztem valamit a szememmel. Közben a bal kézzel ráfogtam a sprayt fogó (job) kezének a csuklójára, és bal lábbal kirúgtam a lábát, majd jábbal rátapostam a csuklójára és a job kezemben maradt a spray-e. Befejező mozzanatként még beletörölgettem az arcába a tanyeremet ez nem esett jól neki. Egy ilyen terepszínű nato fantázia nevü gázspray volt azóta is meg van amolyan szuvenír.
Az egyik srác azt mondta utána hogy ő is látta hogy valami van a filkó kezében, csak ő azt hitte, hogy talán kés és azért nem mert semmit sem lépni. Szóval elég viszatartó ereje lehet egy egyszerű gyanús de nam jól látható tárgynak is egy ilyen helyzetben. Az ürge egyébként ha kicsit gyorsab akkor hármunkat simán "leddukkózhatott" volna mert elégé egy kupacban voltunk.
A másik sztori.
volt egy kedves paprika spray-m amit rendszerint magammal hordtam discozások alkalmával. Egyszer valahogy elhagytam róla a szórófejet és egy lidokainos palackról pótoltam azt. Ettől ezek után nem porlsztott, hanem egy erós sugárban tólta ki az anyagot elég nagy távolságra. Alényeg az hogy szélben is elég jól ment mert nem volt szét porlasztva.
Egszer véletlenül a szemembe nyúltam úgy, hogy előtte a szórófelyén lévő nyílást érintette a kezem. Hát tíz percíg majd meg őrültem a fájdalomtól.Olyan érzés volt mintha smirglivel dörzsölnék a szememet, ki sem tudtam nyitni mert még jobban fájt. Szóval nem tudom mi lett volna ha egyszer kipróbálom valakin úgy kajakra telibe az arcába, szerintem a szemészeten kötött volna ki a fószer.
Rondacrampus Creative Commons License 2003.11.05 0 0 70
Sziasztok !

Végül is igaz, hogy a nuncsaku nem a világ leghatékonyabb fegyvere, de azért a puszta kéznél mindenképpen jobb. Rövid fegyverekkel szemben (pl. kés, boxer) kellően hatásos lehet, már ha van hely a használatához, bár összefogva, rövid botként szűk helyen is használható. Viszont, ha valaki életveszélyes eszközzel támad meg, akkor annak már a fejét sem kell nagyon sajnálni, ha a vastag ruha túlságosan tompítaná az ütést. Nálam elsőbbséget élvez a gázspray, mert messzebbre is hat, nehezebb is kivédeni, és nem annyira veszélyes, de viszont sajnos nem minden időjárásban használható. A nuncsaku a második ütőkártya.

A magunkkal hordott eszközöknél azonban sokkal fontosabb a saját képességeink alapos ismerete, az, hogy ne vállalkozzunk olyan helyzetek megoldására, amire nem vagyunk képesek. Enélkül a nálunk lévő fegyver csak hamis biztonságérzetet ad, amiért akár az életünkkel is fizethetünk!

A mai világban, amikor bárkinél lehet akár lőfegyver is, nagyon gondosan meg kell választani azt a pillanatot egy vitás helyzetben, hogy mikor és mit veszünk elő. Csak akkor vegyünk kézbe ilyen dolgokat, ha azt abban a helyzetben használni is merjük, bármilyen következményekkel járjon is ! És ha már elővettük, ne csak fenyegetőzzünk vele, hanem használjuk is haladéktalanul ! Elkerülendő azt az esetet, hogy a megfutamított ellenfelünk biztos távolba érve egy egész tár ólmot eresszen létfontosságú szerveinkbe...

Rondacrampus

ninja76 Creative Commons License 2003.11.05 0 0 69
Hi!
Rondacrampus:
Szerintem a nuncsaku kevésbé hatásos eszköz, mint mondjuk egy rövidbot, tonfa stb.
Nekem is van gyakorlatom a használata terén, és a következőket gondolom:
1.Nagy helyigénye van és egy éles helyzetben nem mindíg áll rendelkezésre megfelelő hely, távolság.
2.Már-már szinte közhely de attól még igaz hogy,
"a kemény felületekről visszapattan, a lágy felületekbe beleragad".Vastagabban öltözött személyen nehéz komoly sérülést ejteni, a fej pedig túl sérülékeny,a végtagok. a kéz szintén védve van a ruha által míg a láb kissé alacsonyan van és esetleg harc közben kedvezőtlen testhelyzetbe kell váltanunk, hogy elérjük.Ne felejtsük el, hogy okinaván elég meleg éghajlat van, és könnyű öltözetet viseltek az emberek, és ez az eszköz csak szükség megoldás volt.
3.Mellette szól viszont, hogy valóban könnyebb elrejteni, és egy laikus számára tényleg elrettentő lehet.
Golbat:
A csákánnyél is ütés erőt növelő eszköznek számít, és mint ilyen, közterületen közbiztonságra különösen veszélyes eszköznek mionősülhet, a basebal ütő úgyszintén.
golbat Creative Commons License 2003.11.05 0 0 68
Udv!

En is sokaig cipeltem a csephadarot ;) kozepiskolas eveim alatt. (Tanultam egy-ket hatasos technikat felderito hadnagy haveromtol) Egy tapasztalatom van vele: ha _idoben_ elo is tudod venni, es egy-ket figurat be is tudsz mutatni a "keretlen nezoknek" ;))) a pszichikai hatas altalaban frenetikus (=meguszhatod a bunyot ;) neha meg az onjelolt (=alacsony ovfokozatu) karatekak ellen is. (Tudod, sokat nezet a nepek anno Bruce Lee-t...)

Persze szvsz max. 2 kepzetlen "erdeklodo" eseten erdemes meg villogtatni tudasodat, hacsak nem vagy pl. kepzett ju-jitsu-s (+blokkolas, fojtas technikak). A disznoolokessel felszerelt emberkek ellen meg inkabb a gazspray+1000 m-es sikfutas a celszerubb. Raadasul pusztakezes tamado ellen meg ugye nem biztosan all meg a jogos vedelem esete-azt a hatosag donti majd el (felteve ha odaig jut a dolog)...

Negativ pelda egy volt (pesti) katonatarsam, aki 3 szinmagyar ellen akarta bevetni (gyakorlotermi) tudomanyat, mire hatulrol fejbevagtak egy fa testapoloval es kapott nemi testi fenyitest-orult hogy 8 napon belul gyogyult (tompitott a pufidzski). Nem hasznaltak ellene a nuncsakujat, inkabb alaposan megrugdostak.

A nuncsaku nem csodaszer, egy 35 J-os gumilovedekes vagy egy jobb gazpisztoly biztos jobb lenne, addig meg leteznek alternativ megoldasok (csakanynyel, baseball uto pl. nem kozdisznosagra kul. veszelyes eszkoz, csak hordjal lodenkabatot.) Pl. a tapetavagoval nehezebb halalos serulest okozni, de eleg durva vagott sebeket lehet vele csinalni (a bordzsekit is egesz jol szeli vegso esetben ;).
A nuncsakut viszont ha megtalalja a yard, 50kHuF birsagra szamithatsz (bar erre eleg kicsi az esely, foleg ha vesemelegitonek hasznalod. ;)

Azt mindenki maga dontse el, mennyit hajlando kockaztatni testi epsege es vagyontargyai vedelmeben (figyelembe veve a fennalo torvenyeket)!

"Nem kell a bajnak elemenni, megtalal az magatol is..."

Golbat.

Előzmény: Rondacrampus (67)
Rondacrampus Creative Commons License 2003.11.05 0 0 67
Én speciel az ütőfegyvereket részesítem előnyben, és a gázsprayket, már ha valóban önvédelemről van szó. A kések, lőfegyverek hatását sajnos elég nehéz "adagolni", főleg egy stresszes, komoly tétre menő szituációban (könnyen halálos sérülést okozhat). Nálam általában 2 db gázspray van (jobb-bal kabátzsebben, hogy bármelyik kézzel elérhető legyen), ezenkívül gyakran nálam van a nuncsakum is. Nem csak dísznek, értek is hozzá valamelyest. A lényeg szerintem az, hogy esélyem legyen több ellenféllel szemben is, mivel általában egyedül járok. A spray előnye, hogy váratlanul lehet használni, viszont széllel szemben már sajnos használhatatlan. A nuncsaku pedig szerintem egy elég sokoldalú eszköz, és nem foglal el nagy helyet (összehajtva 30 cm, de a teljes hossza 80 cm is lehet). Másrészt pedig még azért is szeretem, mert illetéktelen kezekbe kerülve nemigen fordíthatják ellenem, mert a használata gyakorlást igényel, nem is keveset. Bár ez csak elméleti dolog, mert ha már ott tartanánk, hogy el tudják szedni tőlem, az régen rossz...
ninja76 Creative Commons License 2003.11.02 0 0 66
Azért mert ninja a becenevem gyerekkorom óta.
Előzmény: Sipaki Lóránd (65)
Sipaki Lóránd Creative Commons License 2003.10.25 0 0 65
szia! neked miért nem kris a nikked?
:)
Előzmény: ninja76 (64)
ninja76 Creative Commons License 2003.10.19 0 0 64
Hi!
Nálam általában egy kis herbertz egykezes van, néha pedig vipera. Régebben volt nálam paprik spray ezenkívül gyermekkorom óta gyarpodó harcművészeti gyakorlat és 6 év tapasztalat mintn rendezvény biztosító discók, fesztiválok stb. Azt hiszem ez utobbi tapasztalat, gyakorlat, ill. a megfelelő fellépés az ami igazán jól jön egy éles helyzetben az eszközök csak másodlagosak. Egy amatör ellen mindenképpen jók az esélyeim főleg ha számítok rá. Szerintem egy profit pedig nehéz megállítani, de annak meg kicsi az esélye, hogy ilyennel lesz dolgom. Ha profi támad meg akkor ott már egyébként is nagy lehet a baj.
A késharcról pedig annyit hogy a legjobb elkerülni. Ha pusztkézzel védekezel ellene nagyobb az esélye egy komoly sérülésnek mint pl. futás közben. Ha késsel védekezel akkor pedig könnyen okozhatsz súlyos sérülést esetleg halált még akaratlanul is. Akkor aztán el kell számolnod a törvénnyel, önmagaddal, a lelkiismereteddel, szóval nem olyan könnyű dolog ez. Egyébként a késharcról annyit, hogy főleg akkor érdemes késsel védekezni ha a másiknál is az van, mert ugye lőfegyver, ütés erőt növelő ill. vegy eszközök ellen nehéz vele védekezni lévén, hogy ezeket nagyobb távolságból alkalmazhatják ellened mint amit te átt tudsz hidalni a késeddel, és ilyen eszközök ellen nehéz távolságot lopni, kést rántani és használni is azt. Mert ugye feltételezzük, hogy jogos védelmi helyzetben vagy. Ez azt a helyzetet feltételezi, hogy a támadónál előbb lesz a kezében az eszköz mint nálad és ugye nagyobb távolságban. ez pedig szinte behozhatatlan hátrány. ha pedig a másiknál nem kés van hanem mondjuk üres a keze akkor a védekezésed mértéke meghaladja a támadás erejét, ergo: indokolatlanul kaszaboltad össze a kuncsaftot ezért a műanyag lakat is rádrohad (de legalább jó hüs lessz):-)ehe ehe. Szóval úgy gondolom, hogy kést akkor kell elővenni amikor a másiknál is az van. Akkor viszont nem árt ha magas szinten kezeljük. Szerintem a téma egyik legjobb szakértői a fülöpszigeteki escrima nevü harcművészet gyakorlói (mint pl. én is):-)) Tudni kell, hogy afülöpszigeteken és álltalában az indonéz szigetviléűágban a kés viselésnek és a késsel való harcnak nagyon nagy hagyományai vannak. Ők a késharcnak nagyon hatékony formáit fejlesztették ki és évszázadok óta gyűlik a tapasztalatuk.
pl. egy szúrást. vagy vágást úgy állítanak meg, hogy csuklónál blokkolják az elenfél kést tartó kezét a sajátt késsel és már vágják is el az inakat ereket, aztán néhány gyors vágás nyakra, ill egyéb vitális helyekre és kész. Egyébként ők egy kicsit többet vágnak mint suúrnak. Még annó a spanyól hódítás idején fejlesztették ki a technikáik jó részét és a páncélba öltözött spanyol katonák pá
ncélján lévő hiányosságokat támadták igen hatékonyan.
telefongyula Creative Commons License 2003.10.15 0 0 63
Szakkönyvek és -filmek szerint a ninjáknak sem volt valami fő fegyvere, kb. olyan hasznát vették, mint ma a gázspraynek. Odavágták, mindegy, hogy beleáll az ellenfélbe, vagy sem, lényeg, hogy egy-két lépés előnyhöz jussanak, ha menekülni kell.

tgy

golbat Creative Commons License 2003.10.15 0 0 62
Ja, mennyit elszortunk anno az erdoben, utana meg keresgeltunk az avarban hogy hova esett... Nyinnya rulz! ;)))
Előzmény: petike23 (61)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!