Még több érdekes cikk a totalcar.hu-n!
Balra Jobbra

Keresés

Részletes keresés

fargo Creative Commons License 2001.03.28 0 0 40
"Akik meg nem jartak erdoben, azoknak elmeselem, hogy is nez ki..."

Erre válaszul beidézném korábbi hozzászólásodat:

"...hogy ha en (terepjaroval) elszeretnek jutni A-bol B-be, arra kormanyzok es megyek is. At a fuvon-bokron, megsem lesz semmi baja. Legrosszabb esetben 1 ev mulva ujra no."

Kedves komo2,

úgy vélem ellentmondásba keveredtél saját magaddal. Amíg szép szolídan az erdei úton navigálsz, addig nincs is annyi bajom veled, de amikor csörtetsz át árkon-bokron, akkor nagyon tudlak utálni. Gondolkodtál már rajta, hogy mennyi kis állat odúját, madár fészkét, védett növényt meg egyebet pusztítasz el egy ilyen árkon-bokron-át-rodeóval? Eléggé cinikus és ignoráns hozzáállás ez az "egy év múlva újranô" dolog. Mint amikor az autótolvaj azzal védekezik, hogy jövôre majd veszel újat...

"Osszefoglalva ez a terepjaroval valo termeszetrombolas igen el van tulozva."

Szerintem korántsem eltúlzott a dolog. A papírgyárak által kiirtott erdôvel példálózni meg ostobaság, miért kell más mögé bújni, mikor a te felelôsségedrôl van szó?

Előzmény: komo2 (38)
niváskarcsi Creative Commons License 2001.03.28 0 0 39
Megint egy túlzás.A kerékpárosok erdőből való kitiltását nem volt hajlandó megszavazni az országgyűlés,pedig azoknak akik ott ülnek vannak adataik a környezeti terhelésről.

Úgy látom ma nagy divat környezetvédőnek lenni,és ebbe akár törvénytelen dolgok is beleférnek.Sok nagyhangú környezet védő olyan mint a rossz pap bort iszik és vizet prédikál.

Előzmény: stevie wonder (35)
komo2 Creative Commons License 2001.03.28 0 0 38
Hella !

Akik meg nem jartak erdoben, azoknak elmeselem, hogy is nez ki. Vannak az erdeszet altal kijelolt foldutak, ahol kiirtottak a novenyzetet. Az osszes tobbi helyen fa van. Magyaran, ha megfeszulok (es az auto is)akkor sem tudok letérni az utrol 1 meternel jobban(,mert akkor ugye fanak mentem.) Igy kenytelen mindenki ugyanabban a (egyre mellyebb) nyomban haladni. Es ez ebben a flash, hogy egy ido utan elakadsz. Bennem fel nem merult pl., hogy kihuzzak egy Mammutfenyot autoval vagy hogy mokust uldozzek agrol-agra. Osszefoglalva ez a terepjaroval valo termeszetrombolas igen el van tulozva.
Gondolom mindenki jarat min. egy ujsagot. Pl. ahhoz, hogy egy Eszak-Magyar megjelenjen, kiirtanak naponta 1/4 erdot (en mellesleg havonta viszek a MEH-be papir es femhull.-ot). Vagy, pl. minden 3. embernek ott figyel a mobil az oldalan (nekem az sincs). Csodalkoznak, hogy a balna kinavigalja magat a partra vagy, pl. a vadludak nem talalnak el delre...
Szoval erdekes, hogy ez nem aggasztja oket.
PEACE

elf Creative Commons License 2001.03.28 0 0 37
Menj el egyszer egy versenyre.
A legjobb az lenne ha megkérnél egy tapasztalt pilótát hogy beülhess mögé. Ez neked mint ujságírónak is megfontolandó lenne.
Hidd el, megérné.
A valóság más mint a TV.
Előzmény: stevie wonder (35)
Primi Creative Commons License 2001.03.28 0 0 36
Sztiasztok!

Csak pár szót szeretnék hozzászólni a témához.
Én sem voltam off-road versenyen, nem ismerem a hangulatát ezért nem is akarok bíráskodni. De azért szerintem Mindenkinél fontos szempont kell(ene) legyen a környezetvédelem. Ez ugyanúgy vonatkozik a kilométerenként 1liter olajat zabáló autók tulajdonosaira mint az indokolatlanul "terepjározókra". Ha már legalább szétcsesszük a levegőt, az utánpótlást biztosító erdőket kéne békénhagynunk.
Azt magyarázzátok el nekem, hogyha már kiépítettek egy utat, miért kell az erdőkben újakat taposni? Lehet hogy csak az újgazdag szabadidőautósokra jellemző, de kis hazánkban mégis gyakran előfordul. ( Egyébként ugyanígy elitélem akik a teljesítménynövelés miatt kiherélik a katalizátort).
Minek kellene még bekövetkeznie ahhoz, hogy ráismerjünk: teljesen szétcsesszük a környezetünket?

Ezek miatt (is) a környezetvédőknek adok igazat (bár tényleg nem ismerem a körülményeket).

Üdv

stevie wonder Creative Commons License 2001.03.28 0 0 35
elf es a tobbiek,

reszemrol nem voltam off-road versenyen, amde tv-ben lattam ilyet.

Viszont ti tanultatok o;kologiat vagy mas hasonlo tudomanyt? Tudnillik ahogy a horgaszoknak is vizsgat kell tenniuk azert, hogy valamennyire tisztaban legyenek a vizi eletter alapjaival, es a vadaszok sem csak ugy lovoldoznek az allatokra, ugy esetleg a terepjarosoknak is _tudatosan_ kellene megismerniuk a termeszetet, az elovilagban lejatszodo folyamatokat.

Mar mountain bike-kal is komoly, visszafordithatatlan karokat lehet okozni, a terepjarorol nem is beszelve.

Törölt nick Creative Commons License 2001.03.28 0 0 34
fargo
Az Off Road versenyeket a rendezők igyekeznek mindig úgy szervezni, hogy környezetvédelmi követelményeknek is megfeleljenek. A résztvevők között előfordul olyan, akit ez nem érdekel, de ez ritka és hamar kikopnak a társaságból. Én úgy vettem észre, hogy inkább a divatterepjárósok azok akiket nem érdekel, hogy hol autóznak, mit rombolnak.De ezek nem tartoznak az Off Roadosok közé!Ezért kár egy kalap alá venni az összes terepjáróst.Egyébként a lovasokkal mi a helyzet? A ló még legel is ráadásul.
komo2 Creative Commons License 2001.03.28 0 0 33
Hi !
Hobbibol rakerestem a Fargo-ra itt az indexen. Talaltam is 1-2 erdekes dolgot (pl. egy bizonyos 210-rol 280LE-re tuningolt autorol).
Gondoltam a szemedre hanyom a tobbi dologgal egyutt es akkor veged van kornyezetvedelem szempontjabol...
Ellenben mivel beleolvastam eleg sok hozzaszolasodba. Ugy gondolom megis csak rendes ember lehetsz Te es nem szivom a vered.
(Gondolom most nagyon megkonyebbultel)
Szoval amire ki akarok lyukadni: mindenkinek van vmi. idiota hobbija. En egyedul azt sajnalom, hogy a sok tuppo miatt leirjak a terepjaros tarsadalmat.
Meg egy dolog, ami regota szurta a csorom: 2-3 eve abban a marha nagy telben a tévések megertoen mutattak azt a tobb 100 'szerencsetlen' embert, aki szgk.-val az uton elakadva varta a segitseget. Es persze megvetoen sugaroztak arrol a 2 terepjarorol akinek a szemelyautok miatt(!) a mezon kellett haladniuk es ottragadni.
Szoval a terepeseket utaljak es kicikizik, ha veletlenul ok is segitsegre szorulnak. Nekem semmi bajom a szgk-sokkal, pedig veluk sokkal(!) tobb gond van.
PEACE
fargo Creative Commons License 2001.03.28 0 0 32
...sötét zalai vagyok :-)))
Előzmény: samuraj (31)
samuraj Creative Commons License 2001.03.28 0 0 31
ha itt laknál megértenéd, sötét somogy, sötét baranya...
Előzmény: fargo (23)
samuraj Creative Commons License 2001.03.28 0 0 30
1.a megalakulásuk törvényellenes...
2. persze, hogy terepezek saját kertemben, földemen, kicsi csúnya lenne, ha a személyautómat szakitanám szét. A terepjáró egy olyan eszköz amivel terepen kell menni.
3. állami és saját területen ezért cseszegetnek, nem tehetek róla, ha arra vezet az ut.
nem lehet torolni ? pedig valaki megtette.
4. nem bizony, és a DDNP sem az, csak annak látszik. Tudnék mesélni...
5.ez kell, mármint a természetvédelmi területek, elzárt természetvédelmi területek. Nem is mennék oda.
6. a felgyújtás ? hát pedig ez tény, és az is tény hogy az emlitett társaság "kezében" volt.
egyszer talán kiderül, talán
magnetic Creative Commons License 2001.03.27 0 0 29
Egy biztos a közvélemény nagy része az Off Road versenyeket valami rally-hez hasonló erdei szágulgozáshoz hasonlatos elfoglaltságnak gondolja. Ajánlom mindenkinek , hogy egy földúton probáljon 60-80 km/órával haladni.Csak egy kicsit.
Előzmény: niváskarcsi (25)
samuraj Creative Commons License 2001.03.27 0 0 28
pont egy antforce ! NEM ! MI NEM a nem a nem ?
Előzmény: antforce (24)
samuraj Creative Commons License 2001.03.27 0 0 27
olvasd el a www.dunantulinaplo.hu forumát,megérted
magnetic Creative Commons License 2001.03.27 0 0 26
hogyan ? Mi a hibás álláspont ?
Előzmény: BlackStar (22)
niváskarcsi Creative Commons License 2001.03.27 0 0 25
Kedveskéím végre egy topic ahol ki lehet borítani a bilit.Kezdetben volt a tök saras vagy poros csapás,később föld út.Azután feltalálták az autót,majd jött a nagy találmány a makadám út.Nem azért mert védeni akarták a környezetet hanem azért,hogy ellehessen jutni A ból B-be.Van olyan nevű falu mint Akasztó ez nem bitófáról kapta nevét, hanem arról a szutyok sártengerről ami körbe veszi ami akkora,hogy úti vezetőt kellett fogadni aki atvezetett rajta.TEhát a föld út az alap az etalon. A lóerőhöz egy adalék,a monarchia idején egy parasztnak 5-7 lóból álló fogattal kellett kiálni,hogy egyáltalán mozgatni tudja a kocsit,képzeljtek milyen nyom maradt ott.Tehát az út,bármilyen földes vagy aszfaltos közlekedésre való,az erdőben is.Az aranybulla óta mindenkinek szabad költözködési joga van,tehát a kereteken belül szabadon közlekedhetsz.Az erdőtörvény azt is írja többek közt,az erdőgazda köteles közlekedési utat kijelölni,ha tilos az átjárás köteles táblával jelölni.Lehet,hogy rosszul csinálok valamit de előlem még egy turistának sem kellett elugrania soha sem,pedig sokat járok földúton.nyilván a terepezés nem tetszik mindenkinek ennek több oka is van,de ezen a topicon kitalálhatnánk,hogyan tetszene mindenkinek,és,hogy ha kell, segíthessünk ,ahhoz szaktudás kell.TEREPJÁRÓT,csak terepen lehet megtanulni vezetni.Nem csak bunkó terepjárós van,sajnos általában a tehetős vasárnapi terepesek a suttyók.elsőre ennyi.
antforce Creative Commons License 2001.03.27 0 0 24
NEM, NEM, NEM, NEM, NEM, NEM, NEM, NEM, NEM, NEM, NEM, NEM, NEM, NEM, NEM, NEM, NEM, NEM, NEM, NEM, NEM, NEM, NEM, NEM, NEM, NEM, NEM, NEM, NEM, NEM, NEM, NEM, NEM, NEM, NEM, NEM, NEM, NEM, NEM, NEM, NEM, NEM, NEM, NEM, NEM, NEM, NEM, NEM, NEM, NEM, NEM, NEM, NEM, NEM, NEM, NEM, NEM, NEM, NEM, NEM, NEM, NEM, NEM, NEM, NEM, NEM, NEM, NEM, NEM, NEM, NEM, NEM, NEM, NEM, NEM, NEM, NEM, NEM, NEM, NEM, NEM, NEM, NEM, NEM, NEM, NEM, NEM, NEM, NEM, NEM !

fargo Creative Commons License 2001.03.27 0 0 23
"Másnak is volt velük problémája,.."

Attól még nem törvényellenes. Ha Neked problémád van valamivel, akkor még nem lehet törvényellenesnek kikiáltani...

"Ugye van a magántulajdon és a másik, mondjuk állami, egyházi, önkormányzati. HA Te saját földeden nem tudnál dolgozni, mert naponta feljelente egy szervezet..."

Ezt nem egészen értem. Itt arra akarsz kilyukadni, hogy az említett szervezet cseszeget, mert állami területen terepezel? És Te az állami területet sajátodnak vallod? Ez hibás. Ha meg azért cseszeget, mert a saját kertedben terepezel, akkor minden bizonnyal nincs igaza. A saját kertedben vagy telkeden tényleg terepeznél?

"Itt nem is kerültek szóba az autók. Csak egy megtörtént eset volt."

Úgy volt feltüntetve, mint mentség. Egy szervezet vélt vagy valós visszásságait nem lehet azzal "megtorolni", hogy felgyújt valaki egy ôsborókást. E primitív, bunkó, ignoráns emberre vall. Megmondom, ha rajtam múlna, az ilyeneket a helyszínen tarkón lövetném...

"Hát sajnos ez nem igy van (Zöld Párt, hallottad már ezt a kifejezést?)"

Nem is "valódi természetvédôk". Politikai párt. Pont errôl van szó, nem kellene keverni a kettôt...

"Sorry, de egyszerüen kiárusitját a nemzeti kincseket. Miért ? mert átláthatattlan a helyzet."

Ez nekem is böki a csôrömet, de a nemzeti kincsekre való felügyeletet lehetne például azzal is kezdeni, hogy nem engednek oda terepeseket. Van az országban egy csomó hely, ahova nem mehet be még gyalogos túrista sem, (Kis Balaton, madárparadicsom a Fehér tónál, Gemenc nagy része, stb.,) a "mezei" erdôkre is lehetne jobban vigyázni...

"NA EZ NEM VOLT SZÉP ! Ezt ugye nem gondoltad komolyan ?"

De. Pont a felgyújtott ôsborókás belekeverése, meg a természetvédelmi szervezetek ellen való tiltakozás, meg az egész átgondolatlansága tette komolytalanná...

Előzmény: samuraj (18)
BlackStar Creative Commons License 2001.03.27 0 0 22
Csodálkozol?
Ez egy hibás álláspont velejárója, tudod?
Előzmény: magnetic (20)
magnetic Creative Commons License 2001.03.27 0 0 21
jé, más is ismeri a történetet ?
Előzmény: samuraj (18)
magnetic Creative Commons License 2001.03.27 0 0 20
Igen,"Ezzel együtt én a természet érdekeit elôbbre helyezném az egyéni kikapcsolódást szolgáló érdekeknél." - teljesen igazad van. Föleg, ha tudod, hogy nem szabad. De, ha a tulaj
áldását adta ? Belemész és kellemetlenül érzad magad, ha rosszul sülnek el a dolgok.
A kérdés bennem az , hogy lehetek-e én is hasonló képpen magamból kifordulva, mint a cikk irója. Lehetek, miért nem. Túlzásokba eshetek, én is ? Igen. Nem tettem , mégis ugy érzem.
Érdekes lemérni, hogy sokan kapásból az ellenkező oldalra állnak.
Előzmény: fargo (17)
elf Creative Commons License 2001.03.27 0 0 19
Kedves fargo, kedves Stewie!

Lenne egy kérdésem, voltatok ti már igazi off-road versenyen? Itt most nem a Somogybabodi cirkuszra gondolok, hanem valódi trophyra.

Szóval?

samuraj Creative Commons License 2001.03.27 0 0 18
Kedved Fargó !
Akkor válaszolok:

Honnan tudod, hogy törvényellenesen jelölték ki?
Másnak is volt velük problémája, lásd www.dunantulinaplo.hu/forum

"Ez most mentség akart lenni? Kissé felháborító a DDNP-re fogni, hogy miattuk gyújtották fel az ôsborókást. Olyan ez, mintha én azzal vádolnálak téged, hogy nem tetszik a pofád, ezért megfojtottam az anyósom. Te vagy a hunyó"

Kicsit leegyszerüsitetted ! Ugye van a magántulajdon és a másik , mondjuk állami, egyházi, önkormányzati. HA Te saját földeden nem tudnál dolgozni, mert naponta feljelente egy szervezet, biztos vagyok benne NEM tetszene a dolog. Hát egy egy okozat , ez van !

Jól megoldották a helyzetet! Bravo! Ha nem mehetünk terepezni az ôsborókásba, akkor majd jól felégetjük, nehogy más örömét lelje benne. Gratulálok

Bocs, ezen területen soha nem volt Off Road. Itt nem is kerültek szóba az autók. Csak egy megtörtént eset volt.

A "valósi természetvédôk" leginkább a természet érdekeit nézik, és semmiképpen sem holmi Off Road klubok vagy politikai szervezetek érdekeit.

Hát sajnos ez nem igy van (Zöld Párt, hallottad már ezt a kifejezést?)

Ugyan miért ne? Nehogy gátat szabhassanak a természetet gátlástalanul rombolóknak? Szerintem meg ne legyen magyarországon egyszerre több, párhuzamosan szervezôdô Off Road kezdeményezés! Ugye látod, hogy mennyire nonszensz ez így...

Azért ne mert ez lesz belőle: a Környezetvédelmi Min. sorra rendeli el a vizsgálatokat a nemzeti parkok ellen. Sorry, de egyszerüen kiárusitját a nemzeti kincseket. Miért ? mert átláthatattlan a helyzet.

"...közellenségnek, vandáloknak, környezetpusztító örülteknek tüntessenek fel bennünket a közvélemény előtt !!!"

Szerintem Te tünteted fel magatokat annak, ez a topic sokat árt az Off Road mozgalomnak. Ha hallgattál volna...

NA EZ NEM VOLT SZÉP ! Ezt ugye nem gondoltad komolyan ?

Előzmény: fargo (9)
fargo Creative Commons License 2001.03.27 0 0 17
Mondtam, nem tudom, mi a valóságalapja a cikknek meg a történteknek, de alapállásból úgy vélem, hogy a kocsiknak az aszfalton a helye, fôleg a hobbiautóknak. Erdészeti meg egyéb feladatot ellátó gépek járjanak az erdôben, de kedvtelésbôl ne romboljuk már a természetet. Olyan kevés maradt meg így is belôle, mit fogunk az unokáinknak hagyni?

Két fanatikus ellenpont: igen, igazad van. Ezzel együtt én a természet érdekeit elôbbre helyezném az egyéni kikapcsolódást szolgáló érdekeknél.

Errôl mi a véleményed?

Előzmény: magnetic (15)
scirocco Creative Commons License 2001.03.27 0 0 16
Nem, soha!!! Nem, mi _NEM TILTAKOZUNK_ !!!!

:-))))

magnetic Creative Commons License 2001.03.27 0 0 15
Kedves Fargo !

Hát, lehet ,hogy rosszul fejezem ki magam, én azt szeretném itt most előadni, hogy NEM TÖRTÉNT TERMÉSZTROMBOLÁS ! Mégis ugy adták elő! Nem is természetvédelmi terület. Az engedélyek megvoltak, lásd a terület tulajdonosa Mecseki Erdészeti RT. Az igyazgató irta alá, az utvonal térképes bemutatása mellett. Engem az érdekelne, ha van engedélyem, meghurcolhatnak e ?
Tudom az emberek 85 % a természetvédelem mellett teszi le voksát.
Persze mondhatná valaki azt is : két fanakikus ellenpont igy találkozik !
Erről mi a véleményed ?

Előzmény: fargo (14)
fargo Creative Commons License 2001.03.27 0 0 14
Csak példa volt, nem úgy gondoltam, hogy Te effektive tényleg betörni jársz éjjel.

A természetrombolás ellen mentegetôzni az alkalmankénti segítségadás felemlegetésével pont olyan, mint azzal mentegetôzni, hogy valaki ugyan betörni jár, ámde néha segít a gátakon...

Előzmény: magnetic (13)
magnetic Creative Commons License 2001.03.27 0 0 13
Kedves Fargó !

Most itt valaki valamit nagyon fére értett !
Mi van avval a betöréssel ? Ha kifejtenéd bövebben, megköszönném.

Előzmény: fargo (11)
stevie wonder Creative Commons License 2001.03.27 0 0 12
fargo,

szivembol szoltal, koszi :-)

SW

fargo Creative Commons License 2001.03.27 0 0 11
"milyen érdekes amikor az off road-sok télen személyautókat, kisteherautókat húznak ki az árokból, segélyszállitmányokat visznek az árvizes területekre (úttalan útakon) akkor milyen más a helyzet."

Nem kell a segítôkész szent álcája mögé bújni. Az embertôl elvárható, hogy ha baj van, segítsen. Ha jön az árvíz és kimész a gátra, ez nem mentség arra, hogy máskor meg betörni jársz éjjel. Ugye érted, mire akarok kilyukadni?

Előzmény: magnetic (7)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!