Az Ön által felkeresett topic fegyverek, ill. annak látszó eszközök
forgalmazásával kapcsolatos adatokat is tartalmazhat.
Felhívjuk figyelmét, hogy csak akkor lépjen be, ha Ön fegyverek forgalmazásával
vagy felhasználásával hivatásszerűen foglalkozik, és a honlap látogatása nem
eredményezi valamely Önre vonatkozó jogszabály vagy egyéb szabályozás
rendelkezéseinek megsértését.
Az Port.hu Kft. a fórum számára kizárólag tárhelyet szolgáltat, a honlapon
megjelenő információk vonatkozásában szerkesztői felelősséget nem vállal.
Amennyiben megítélése szerint a honlapon jogellenes tartalom jelenik meg, úgy
azt kérjük, jelezze az Port.hu Kft. mint tárhelyszolgáltató felé.
Hú, leha, most elbizonytalanodtam!
Valszeg igazad lesz, őrségbe csak 1 tárat vittünk, de tutira nem lehetett csőre tölteni! Sajna egy csomószor voltam területzáráson is, ott asszem két üres tárat vihettünk, és mindkettőt a táskába kellett tenni... az volt ám csak elrettentő!
Mindegy, már elhomályosodnak az emlékek. A lényeg viszont nem: ha be akarod tartani az előírásokat, inkább add oda a csúzlit.
Csőszájfék+éles lőszer? Hogy megy ki az a csövön?
Nem arra való a csőszájfék, hogy a vaktöltény után is a csőbe nyomja a következő lövedéket? Valami olyasmira emlékszem, hogy vaktöltény esetén nincs akkora nyomás, ami a töltést elvégezné, ezért a csőszájfékkel kicsit lefojtják a csövet. Na, de végülis mindegy, parciális kérdés.
Lényeg az, hogy nincs időd lőni.
Élestöltény előre.
Egyszer valamiért részt vettünk egy őrkiképzésen. Soha nem voltam őr, nem tudom mit kerestem ott. Ott fejtegették, hogy ne tessék csereberélni a lőszereket (ergo kivenni a vaktöltényt és az éles lövés után ellőni), mert a fegyverszakértők a használat után meg tudják állapítani, hogy a vaktöltény volt-e az első, amit kilőttél. Na persze ez adott esetben engem nem tartana vissza, de valószínűleg (bár ez a csere az életemet mentheti meg) jól lesittelnének. Fasza.
a szituációt tekintve teljesen igazad van. azonban van egypár, nem elhanyagolandó "apróság". az az ember bejutott a laktanyába! egy olyan helyre, ahol több ember életének kioltására alkalmas eszközöket raktároznak!
bejutását követően észrevétlenül megtámadott két felfegyverzett katonát. és itt kiemelném ezt a kifejezést: KATONÁT. ha valóban katonákról van szó, tehát valóban katonai kiképzésben részesülnek, semmilyen körülmények közt nem engedhetik, hogy a fegyverüket elvegyék. hisz az így zsákmányolt fegyverekkel sokkal több ember életét kockáztatják, mint a sajátuk. egy katonának ez kell hogy a szeme előtt előtt lebegjen, nem a saját testi épsége.
namármost, hazai kiképzés mellett nem nevezhetők ezek a fiatalok katonáknak. de akkor minek a honvédség????
szóval ez itt a bökkenő, az sok elpazarolt pénz a semmiért, azaz nekünk semmiért, néhány semmirekellőnek meg a hatalmáért, pénzéért, élvezetéért... a mi adónkból.
és még egy apróság: kicsit durva példa, de azért gondolj bele. holnap azokkal a fegyverekkel, amiket elraboltak, embereket fognak megölni. nem kettőt. és lehet, hogy a szeretteid is köztük lesznek. pedig ott, akkor ezt megakadályozhatták volna. mert ez lett volna a feladatuk.
Az utolso lepesrol megsugtak, ha mar odaig jutunk, inkabb lojuk agyon a palit. Istenem, hat nagyot randult a fegyver! Meg mindig jobb, mint bevonulni a bortonbe, mert a hapsikam azt vallja, hogy ot aztan fel nem szolitottad semmire, csak elkezdtel lovoldozni, o meg azt se tudta, hova bujjon! Akkor ugyanis te viszed el a balhet. Ha viszont agyonlovod, mar te leszel az, aki azt mondhat, amit akar!
Csak az a baj, hogy civilizalt, jol szocializalt embernek nem olyan konnyu agyonloni a masikat. Egyszer szokni akart tolem ket reszeg fogdas, ugy remegett a labam, amikor rajuk fogtam az AMD-t, hogy majdnem osszerogytam. Meg szerencse, hogy a biztosito kallantyu lecsapasanak femes zajara hirtelen kijozanodtak. Csak a joisten tudja, mi tortent volna :-(((
Mellesleg vaktoltenyt mi sem hasznaltunk, de a fegyver nem volt csore toltve. Igy vedtelen az ember egy meglepetesszeru tamadas ellen.
szega: szolgálat és őrség más! őrségben a teli tárnak a fegyverben kell lenni (és csak egy tár van nállad, a többi az őrszobán a mackóban)
nekünk a pisztolylövészet (katonai főiskola) nézett úgy ki, hogy mindenki kettesről indult fölfelé, mert nem volt annyi lőszer, hogy az egyest javítani lehessen
ja. ezért csinálja a rutinosabb őr, hogy miután a pk. elmegy alunni, átszervezi a tár lőszerrendjét...
hacsak nem akar úgy járni, mint az a kiskatona két(?) évvel ezelőtt: megsebesítették, oszt fegyver el.
Egyébként a kicseszett vízfejet kellene kipukkasztani. Senki nem nyavalyogna egy alapos kiképzés miatt. De amíg így megy a vezetés... :-(
James! Képzeld, mi is hármat lőttünk! :-( Aztán olvassuk a Magyar Honvéd c. szennylapban, hogy Végh Feri, akkor mint MHPK VKF mondja az egyik kiképzőbázison: "Ne sajnálják a lőszert! Hegyekben áll a raktárakban!"
szega!Kihagytad a Segítségkérést, a Kényszerítő eszközök alkalmazását, miegyebet... :-)
larzen!
Én AMD-vel voltam szolgálatban. Csőszájfék rajta, vaktöltény nincs, csak éles skuló, viszont nem volt szabad csőre tölteni. Sőt, mindkét tárnak a tártáskában volt a helye! Csőre tölteni csak percek kérdése...tuti halál :(((
Urak, nem emlékeztek???? Minek kell megelőznie a fegyverhasználatot? Na, 12 év távlatából megpróbálom felidézni (majd 40-szer voltam őrségben).
1. A fegyverhasználat alapjául szolgáló cselekmény abbahagyására irányuló felszólításnak
(magyarul állj, vagy lövök!)
2. Figyelmeztető lövés
3. Csak most (!!!!) jöhet a célzott lövés (na ja, átlósan a végtagokra)
Szóval ha belegondoltok, hogy mindezt végig kell csinálni, ha nem akartok hadbíróság elé kerülni, akkor jobb, ha egyből átadjátok a fegyvert, amint valaki csúzlit, parittyát, vagy kést emel rátok...
Így életben maradhatsz, és nem állsz hadbíróság elé sem. Legalábbis remélem...
Ma jutott eszembe. Fegyverszakértők korrigáljanak, ha szükséges!
A járőröknek AK-juk volt. Úgy tudom, az AK alapján fejlesztették ki az AMD-t. Én csak az AMD-t ismerem valamennyire, de szerintem az AK is így működik. Itt korrigáljanak a fegyverszakértők, ha rosszul gondolok valamit.
Ami biztos: az őröknek úgy kell tárazni, hogy az első töltény vaktöltény (figyelmeztető lövés), a többi éles. (Volt őrök korrigáljanak, ha rosszul tudom!)
Most lássuk, mi történt. Megy a két járőr. Eléjük ugrik a bokorból egy szakállas figura pisztollyal. Valószínűleg a pisztolyban éles töltények vannak, a fegyver csőre van töltve, ki van biztosítva. Ahhoz, hogy fejbelőjön, csak meg kell húznia a ravaszt, utána odafordul az őrtársadhoz, megismétli a mozdulatot, és máris mind a ketten ott fekszetek fejbelőve.
Mit csinálhatsz te? Tegyük fel azt az optimális helyzetet, hogy a fegyver nem a hátadon van, hanem a kezedben és az ürge pont a cső elé ugrik. Ekkor nincs más dolgod, csak kibiztosítod a fegyvert (egyeslövésre állítod a kis kart a fegyver jobb oldalán). Azt most nem tudom, hogy az első töltény (a vaktöltény) csőre van-e töltve. Valószínűleg igen, de ha nem, akkor még fel is kell húznod a fegyvert. Meghúzod a ravaszt, kimegy a vaktöltény. Mivel a vaktöltény nem tölti csőre a következő (éles) lőszert, ezért most fel kell húznod a fegyvert! (Vaktöltény ugye csak csőszájfékkel felszerelt fegyvert húz fel, de akkor meg nem lehet vele éleset lőni. Csőszájféket csak gyakorlatokon használnak, hogy tudjanak vaktölténnyel sorozatot lőni.) Tehát felhúzod a fegyvert és már lőhetsz is a tagra.
Kérdésem: szerinted ki kerül előbb oda, hogy éleset lőjön? Te, vagy a rabló? Te megkockáztatnád?
ha jól melékszem, délután 5-től lehetett elhagyni a laktanyát kimenő címén, a laktanyában dolgozó civilek, meg a tisztek (akik civilben jöttek-mentek) már 4-kor leléphettek. aztán mi meg voltunk páran túlkorosok, becsempésztünk civilruhát a lkatanyába, és délután 4-kor heves integetések közepette hagytuk el a laktanyát. reggel persze ugyanígy jöttünk vissza, és ez senkinek nem tűnt fel.
kimentünk éjszakai gyakorlatra, nem túl messze a laktanyától. de mivel nem sok kedvünk volt az egészhez, szerencsére a századparancsnoknak sem, ezért gyorsan hadállást foglaltunk a laktanya kerítéstől kb 50 m-re lévő lövészárokban. ott egy kis beszélgetés, majd a parancsnok az órájára néz: "Uraim, mindjárt 11 óra, ideje mennünk lefeküdni!" (persze a gyakorlat egész éjszaka tartott :o)) és elindultunk vissza. első közelítésben azon gondolkodtunk, hogy bemászunk a kerítésen, de végülis úgy döntöttünk, ez túlságosan fárasztó, meg felébreszthetjük szegény őröket a toronyban, így egyzerűen visszasétáltunk a kapun. a kapu őreinek fogalmuk nem volt arról, mit is keresünk mi ott, akkor...
"egy nálunk majd egy fejjel alacsonyabb kiképző tiszt "
hát erre van egy jó sztorim valamikor még a veszprémi 1 év elött eltöltöttem egy évet cegléden is mint tápos és hát birtam lenni ETNV -s ami a hiradókatona egy bizonyos fajtája (egy lényeg van minél nagyobb darab legyél mert 130 kilós kábeldobokat ráncigáltunkmeg ástunk ,meg hasonlók)szóval voltunk a szakaszban 22 -n és a legkisebb emberke is 190 cm fölött és min 100 kiló hát erre volt egy 155- 160 cm magas kb 50 kilós századparancsnokunk. február végén 40 cm -es hóban és -15 fokban kitelepülés alatt nem birtuk beásni a kábelt mert a hidegben nem a csákány nyele ,hanem a vas maga is eltört .
mókus jön üvölt mint egy fábaszorult pincsi hogy mér nem dolgozunk mire mondjuk mi a helyzet . na majd ő ...
10 perc alatt kb feje fölé daruzta a csákányt majd a szabadeséstöl lecsapódó eszköz a hidegtöl három darabban ért földet . a q .. ját kiáltással ott hagyott minket egy hétig nem is láttuk,,,
ue. emberke egy másik gyakorlat alatt ahol helikopteres miniszteri szemle volt (még a cinke korszak) kézikocsival huzta a kábeldobot ,de mivel nem birta még megemelni sem előreküldtünk egy uazt és egy 20 méteres kötéllel huztuk a dobot ő állt a kézikocsiban és ugy csinált mintha meg akarna szakadni az erölködéstöl . mi meg a röhögéstöl
Hát ez nevetséges. Egy muksó egy stukkerrel lefegyverzi a két kalasnyikovos kiskatonát. Dávid és Góliát? Röhej, ez még mindig nem fér a fejembe. Úgy láccik, két srácnak amúgy is büdös volt a honvédség, nem akartak macsóba átmenni, hogy ők kapják el a mukit... de ha mindenkinek olyan büdös a sereg, mint ahogy ez mindenfelé tapasztalható, akkor minek a sorkatonák? Egy-két rambó simán elmehetne zsoldosnak, már csak adminisztratív okokból is. De az is minek, a NATO tkp egyenlő az egyesített angol-amerikai hadsereggel, egy kis francia behatással... a többi az csak majomparádé szerintem...
Szintén egy saját tapasztalat: amikor Kecskemétre hozták a német felújított MIGeket bemutatni, akkor EL SEM JÖTTEK a meghívott vendégek. Itt, ezúton szeretném megköszönni a kormányat érintett tagjainak a támogatást. 40 meghívottból 4 jött el, ebből az egyik vén tata szinte végig telefonált aztán elhúzott... Ha az ellátás miatt agódtak volna, elmondanám, hogy nagyon finom hidegtálakkal várták őket.
A német pilótáknak meglehetett a véleményük rólunk, amikor elmentek haza. Jöttek bemutatni a gépeket és ekkora hatalmas érdeklődést...csoda, hogy elfértek a hangárban.
persze, mutattak olyat is. meg m16-ost is. megnézhettük egy vitrinben!
a legröhejesebb az volt talán, amikor az optikai irányzékot (távcső) kellett összehangolni a mechanikus irányzékkal. mivel belövő állványa az egész laktanyának nem volt (első lépcsős laktanya!), így a következő módszerrel tettük mindezt:
egy nálunk majd egy fejjel alacsonyabb kiképző tiszt megjelent kezében egy kétágú, 4 fokos létrával. ezt kinyitva rákötöztük sprágával a fegyvert. majd egy embert elküldött a kb 25 méterre levő deszkafalig, és a mechanikai irányzékot bámulva hangos üvöltéssel távirányította szerencsétlent, hogy hova rajzolja a falon a céltáblát!
amikor ez megvolt, mindannyian ellenőriztük, hogy helyesen lett felrajzolva a célkereszt.
ezután megrpóbáltuk beállítani az optikai irányzékot. a feladat ugye nem olyan bonyolult, a lényeg, hogy a távcsőben is ugyanarra a pontra nézzen a célkereszt. miután némi tekergetés után ezzel megvoltunk, jött a tiszt, hogy ellenőrizze, jó munkát végeztünk-e? persze azonnal megállapította, hogy bénák vagyunk, mint állat. most ő következett a beállítással. mikor elkészült, mi ellenőriztünk. nos, a tanulság: egy kiképző tiszt egyedül jobban lát, mint 6 egyszerű honvéd. szóval természetesen egyikünk szerint sem volt jó a beállítás.
... aztán így ment ez még egy fél órácskát, mikor arra lettem figyelmes, hogy a tiszt, mivel alacsonyabb mint mi, rálép a létra legalsó fokára, miközben igyekszik pontosan beállítani az irányzékot. mi persze kínosan ügyeltünk mindvégig arra, hogy ne érjünk hozzá a létrához, mert ugye labilis jószág az...
mindez történt magyarországon, a XX. század vége felé, egy első lépcsős laktanyában...
a kalasnyikovhoz, igen. de a mesterlövész dragunovval töreti el a kulccsontját, ahhoz csak három darabot adtak. és ez abszolút saját tapasztalat. én voltam a mesterlövész...
amikor arra gondolok, hogy a mi pénzünkből tartanak fenn egy hasznavehetlen hadsereget, én sem tudok nevetni, inkább sírnék.
mert ugye most a nagy harc a repülőgépbeszerzésen megy. de mi a fenének vásárolunk repülőgépeket, amikor még feltankolni sincs rá pénzünk, ráadásul a legközelebbi hírek majd arról fognak szólni, hogy elloptak egy vadászrepülőt. de akik a beszerzéséről döntenek, azok utazgatnak külföldi bemutatókra, jól tartják őket, mint a hízós disznókat, és még talán a házuk is gyorsabban épül közben...
de ne menjünk ilyen messzire, maradjunk csak a laktanyáknál, az egyszerű honvédeink kiképzésénél. lőgyakorlat címén mennyit is gyakorolhatnak katonáink? egy mesterlövész 3(!) darab lőszert használ el teljes kiképzési ideje alatt! sepregetni azonban minden nap lehet. végülis, szüksége van a hazának képzett seprűforgatókra, mert különben mivel ilyesztenénk el az ellenséget? vagy legalábbis így biztosan sikerül halálra röhögtetnük őket.
ami meg még leginkább jellemző a magyar honvédségre: ami kerek azt viszik, ami szögletes azt gurítják. néhány jellemző példa:
- a szakács a konyhán a mozdonyvezető volt
- a mentőautó sofőrje kéményseprő
- a mesterlövész tehenész volt
- a juhtelepen gépészek látták el az állatokat
- ...
mindez miért? mert hazánkban aberrált, kisebbségi komplexussal küzdő szerencsétlenekből áll az egész honvédség tisztikara, akinek az jelent kielégülést, ha kellőképp megszivathatja a bevonult fiatalokat (tisztelet a kevés kivételnek). tulajdonképpen mit is várhatnánk el tőlük?
amikor én voltam még járöröztünk igaz akkor még az oroszok ott voltak a szomszédban és nagyban ment a csempészet. egyébként ez a hangzatos név a kommendáns alakulatot takarja ami azt abizonyost szolgálja ki.
nem az a szégyen hogy lefegyverezte őket ez a mai hadsereg moráljában elfogadható
a cirkusz amit a médiákban leadtak az szégyenletes .
gondolok itt a golyóálló mellényben feszengő rendőrökre és az útlezárásokra .
ott voltam majdnem egy évig katona abban a laktanyában higgyétek el a kerités után van pár garázs ,majd a 8-asra vezető körgyürü és utána a puszta semmi .
lehet menni a francba anélkül hogy bárkivel találkoznál,gyalog,kocsival vagy amivel akarsz .
mire a két srác jelentette ,hogy mit csináltak vagy sem addigra egy közepes kocsival is legalább 10 km- re jutott az ürge.
erre be akarják eteni hogy a városközpontba
menekült
Ha jól emlékszem, már akkor is csak egyetlen őrbódé volt összesen, a kaput leszámítva persze. A laktanya másik oldalán, ahol jócskán le volt dőlve a fal, ott nem volt semmi ilyesmi.
Szóval az mehetett oda be, aki akart.
Nem tudom, hogy milyen körülmények között történt az eset. Hogyhogy két fegyveres honvéd? Az őrbódéban csak egy van, váltáskor meg az egyet látogatja meg három, tehát akkor négyen vannak. Hogy lehetett kettő? Járőrözni meg nem járőröznek. Számomra nem világos az eset.
Nappal történt vagy éjjel? Igazából azt sem tudom, hogy melyik laktanyában történt az eset, csak reggel láttam valamit a hírekben, az mintha a legénységi laktanya lett volna. Tényleg ott történt? (A hírekben a Logisztikai Támogató Ezred laktanyájának hívják, amikor én voltam katona még nem így hívták.)
A hadsereg megszüntetése ellen a tisztek tiltakoznának. Ugyanis pillanatnyilag a vezető politikusok után ők hallanak először arról, ha katonai veszély fenyeget, és ez jelentős előnyhöz juttatja őket az elmenekülésben.