A ferfiak szamara a fozes alkotas ,a noknek napi rutin.
Mondjuk ezert van az, hogy a ferfi gond nelkul keszit fahejas csirket es paprikas csokitortat....brrrr! =O)
Lehet, ha nem a nőknek kéne főzni otthon miután hazatalpalnak a munkából több kedvük lenne és hobby szinten sokkal szebben és jobban főznének?!
Azok a nők akik ezzel akarnak foglalkozni igazán szakácsnak mennek, hát az ő kajájuk is isteni.
A férfiak is főzhetnének otthon, de ezt már rég elrontottuk, biztos a nevelés teszi.
Na igen, es neha persze az ehetetlenseg hatarat surolja a kaja.
Na de hat ki mit szeret jobban. En a kiserleti konyha hive vagyok otthon, de mondjuk egy etteremben nem feltetlenul orulnek egy hozzam hasonlo mentalitasu szakacsnak :)
Szerintem a nők többsége ragaszkodik a receptek előírásaihoz. Emiatt akár századszor is képesek ugyanazt az étket produkálni, mint ami a címe. A főző férfiak nagyvonalúbban kezelik ezt a kérdést, olykor a fantáziájuk is beindul,emiatt a konyhájuk izgalmasabb.
A fene tudja, en ezt pont forditva latom, a kornyezetemben a nok csak akkor tudnak jol fozni, ha megvan minden alapanyag hozza (Az mas dolog, hogy a nok jobban tudnak gondoskodni arrol, hogy otthon meh is legyen minden alapanyag :))
De a semmibol fozes tudomanyat eddig csak ferfiaktol lattam.
Én meg pont fordítva gondolom:) Szerintem a nők a hétköznapi életben, napi rendszerességgel jobban, sőt kreatívabban főznek, mint a férfiak. A semmiből sokkal könnyebben tudnak bármit is alkotni. A férfi, ha éppen kedvet kap hozzá, és valóban kedvtelésből főz, akkor viszont nagyon jól főz, kitünően. Van pár kaja, amit nagyon tudnak és szeretnek is csinálni, de ezzel ki is merül általában a dolog. De a hétköznapokban nem igazán tudják, hogy napról, napra mit találjanak ki és mit csináljanak.
Hat en a sajat peldambol csak annyit tudok mondani, hogy szerintem a ferfiak kreativabban foznek, de egyvalamit nagyon jol fozni a nok tudnak tobbnyire. Es mivel a hivatasos szakacssaghoz az elobbire van szukseg, ezert van tobb ferfi ezen a palyan.
Bizony, a férfi, aki szeret főzni, jól főz, mert kedvtelésből csinálja, s általában precíz, ügyes. Az összes konyhafelszerelést felhasználja, ja, és utána elfelejt mosogatni.
Minden konyhaasztal körül ülő hölgy és férfi szakácsnak, valamint az összes gourmand és gourmet tasztaltársnak kellemes karácsonyi ünnepeket és boldog újévet kivánok!
Kenus
Lepirított, ha nem dara, liszttel szórt, vízzel kissé felengedett jó tömős parasztétel. Van darasterc, krumplisterc, babsterc (a darastercet persze nem lisztezik)
Ez a sterc (nem csak a bab), amiről én közelítőleg tudom, hogy hogyan készül, de soha nem ettem, legalábbis emlékezetem óta nem - nagyon érdekelne.
(kicsit azt hiszem, a szüleimet olyan időszakokra emlékeztette, amire nincs/nem volt kedvük emlékezni, édesanyám egyszer elmondta nekem a sterceket, és ennyi..
Egyik nagymamám is - érettségi után - szakácsnál tanult (pedig dédmama sem volt ügyetlenke a konyhán), azután szépen férjhezment, és háziasszony lett. Viszont nagyon tudott főzni. Meg a lányai is. És nem azért, de az unokái és a dédunokái sem üzemikonyha-szinten főznek:-)))
SZVSZ azért volt és van több hivatásos férfi szakács, mint nő, mert évszázadokig bármit hivatásszerűen csinálni férfikiváltság volt. Hölgyek legfeljebb a férfi főszakács segéderőiként jöhettek szóba.
Az asszonyoknak az önmmegvalósítás céljára maradt a háztartás.
Voltak tehát otthon főzőcskéző asszonyok, és főszakács férfiak, otthon mosó nők, és férfi mosodások, otthon varrogató nők, és divatdiktátor urak, stb, stb.
Ennek nyomai lelhetők fel az említett témában ma is, de talán nem sokáig.
Üdv!
Kenus
Főzhet egy férfi is muszájból, pl elvált, gyerekeit meg etetni kell. De ha a nő főz, attól még a férfi nem kiszolgáltatott, max kiszolgált. :)) Habár...
Szó sincs róla. (Csak arról, hogy rosszul fogalmaztam.)
Úgy gondolom, hogy összességében több nő főz, mint férfi, és a nők között akad, aki muszályból, férfi meg ilyen nincs. (Ha egyszer lehet kiszolgáltatott is.) Tehát a főző férfiak átlaga jobb. A főztjük átlaga jobb. Ha már főz, akkor jól főz.