Keresés

Részletes keresés

Mijo Creative Commons License 2005.09.22 0 0 147

 

"Önnek kötelezően áll jogában belépni

 

Hogyan gyűjt bizalmas személyes információkat a Szcientológia Egyház?Népszabadság • Jászberényi Sándor  • 2005. július 2.

 

"Szeretném felhívni a figyelmét, hogy ha megjelenteti a cikket, támadásoknak teszi ki magát és az újságját" - olvasom reggel az e-mailemben. Egy idegen srác írta, aki elmenekült az országból, állítása szerint a Szcientológia Egyház miatt.

 

Baráth András Árpádnak hívják, megadja a mobilszámát, felhívom. Rémült hang szól bele a telefonba. Megtudom, jelenleg egy olyan országban él, ahol a hatóságok komolyan vették, hogy veszélyben van az élete. Mondom, engem nem kell féltenie, és nyilván az újságot sem, ahol megjelennek a cikkeim, mesélje el, miről van szó. Miután hosszasan bizonygatom neki, hogy semmilyen kapcsolatban nem állok a Szcientológia Egyházzal, elkezdi a sztorit.

 

2003-tól dolgozott a Metall-Techno Kft.-nél szerkezeti géplakatosként. Heincz Viktor, a főnöke - megnézem a cég honlapját, a neve alatt a következő titulusok szerepelnek: tulajdonos, ügyvezető igazgató - egy napon bejelentette, hogy a WISE-tól tanácsadókat kérnek, hogy felfuttassák a fizetési gondokkal küszködő céget. 2004 nyarán meg is érkezett a WISE-tanácsadó, Rádóczi Gusztáv, a szcientológiával többször is hírbe hozott volt kisgazda politikus, aki 1998 és 2002 között Gyömrő polgármestere volt.

 

Fogalmam sincs arról, hogy mi az a WISE, így hát megnézem a honlapjukat, aztán leesik, hogy a WISE (World Institute of Scientology Enterprises) a Szcientológia Egyház egy - hivatalosan nem kapcsolódó - része, amely gyakorlatilag aprópénzre váltja a fantasztikus sci-fi (és más) szerző, L. Ron Hubbard műveit, pontosabban szervezési és adminisztrációs alapelveket szolgáltat különböző cégeknek. Ezért cserébe a cég úgy fizet, ahogyan tud, főleg fix díjjal. Ahogy elnézem, a WISE igen rugalmasan dolgozik, amikor a pénz bekasszírozásáról van szó.

 

Baráthék olyan bérelszámolási rendszerben dolgoztak, hogy aki hibázott, "fekete pontot" kapott, és bizonyos pontmennyiség után fizetéslevonás következett. Baráth megjegyzi, hogy "piros pont" csak abban az esetben járt valakinek, ha valaki másnak a hibáját jelentette. Ha valakinek aggályai voltak az új módszerekkel szemben, netán el merte mondani a véleményét, megfenyegették, vagy elkezdték ellene hangolni a közösséget.

 

Teszteket töltettek ki a dolgozókkal, amelyek eredményeként a WISE tanácsadója arra a következtetésre jutott, hogy a "hiba" a helyi munkaerőben van. Ezt követően kötelezővé váltak a személyes beszélgetések, napi procedúrává váltak a "személyiségértékelő" tesztek. Bár az alkalmazottaknak lehetőségük nyílt továbbképzésre, de csak olyan tanfolyamokat finanszírozott a cég, amelyek L. Ron Hubbard módszerével dolgoztak. Minden vallás, minden, a nem dianetika szabályai szerint működő dolog az idiotizmus szimbólumává vált, már az is megjegyzéseket kapott, akinek a nyakában keresztet láttak.

 

Baráth a főnöke szobájában korábban is látott szcientológiai okleveleket, így nyilvánvalóvá vált számára, hogy a cég felső vezetése és a munkaügyi osztály is szoros kapcsolatban áll a kis egyházzal. Szerinte a cég hatalmas összegeket utalt át a szcientológusok számláira - ő inkább ebben látta a cég gazdasági megingásának és fizetésképtelenségének az okát. Baráth fel akarta hívni erre a kollégái figyelmét is, azaz arra, hogy a Szcientológia Egyház beépült a cégbe, de nem nagyon hallgattak rá. A tanácsadók pedig mindent elkövettek, hogy Baráth munkájában valami súlyos hibát fedezzenek fel, ami miatt meneszthetik. Az egyik tanácsadó például olyan tesztet akart kitöltetni vele, amely súlyosan sérti a személyiségi jogokat. A teszt margójára Baráth adatai voltak nyomtatva, méghozzá olyan adatok - például szülei pontos lakcíme -, amelyeket csak a hatóságok kezelhetnek.

 

Két kérdés merül fel bennem: Kötelezhető-e bárki ilyesmi kitöltésére? Milyen típusú tesztek voltak ezek?

 

Felhívom Poczók Bernadettet a cég munkaügyi osztályáról. Szívélyesen válaszol a kérdéseimre, természetesen nem mond semmit, illetve annyit mégis, hogy a cégnek nincs köze a Szcientológia Egyházhoz. Megtudom, hogy az úgynevezett Oxford-tesztet töltették ki a dolgozóikkal, ami megszokott munkaügyis fogás, de belém bújt már a kisördög, amikor a hölgy kijavítja a feltett kérdéseimben a szcientológia szakkifejezéseit, például következetesen E-métert mondok É-méter helyett arra a kis szerkezetre, amit a Szcientológia Egyház használ különböző "lelki" problémák felmérésére, s ami hasonló elven működik, mint a James Bond-filmekben használt hazugságvizsgálók.

 

Baráth elküldött bizonyítékaira támaszkodva megszerzem az általa kitöltött teszt egyik példányát. Mint kiderül, a teszt kísértetiesen hasonlít a Szcientológia Egyház belépési nyilatkozatára, amelynek a legelején pontokban rögzítik, hogy tulajdonképpen az, aki ezt aláírja, lemond arról a jogáról, hogy bármilyen, az egyházzal kapcsolatos problémáját peres eljárásban rendezhesse.

 

Hamar megtalálom "kedvenc" tesztkérdéseimet. Mindegyikben közös az, hogy egészen pontos adatokat kérnek. A szokásos pszichológus-, pszichiáterutáló kérdések után következnek a szülőkre irányuló kérdések, hogy kiderüljön: nem ellenséges-e valamelyik szülő a Szcientológia Egyházzal szemben. Ezek után jönnek azok a kérdések, amelyeknek nem értem a funkcióit, és azt sem, hogy mire használhatja fel őket az egyház. Például: árultál-e valaha kábítószereket, kinek adtad el, milyen mennyiségben, hány alkalommal, milyen körülmények között. Ez azonban még mindig nem minden: kíváncsiak arra is, hogy alkalmazott-e valaha a kormány, a titkosszolgálat, érdekli őket a teljes szexuális élettörténeted, különös tekintettel minden homoszexuális eseményre, a vagyonod részletes leírása, ismerőseid, szüleid, exszerelmeid neve és címe, a házassági és családi problémák, szüleid jelenlegi és korábbi munkahelyei, a teljes egészségügyi kórlapod, és minden elkötelezettséged.

 

Baráth elmeséli, hogy úgy kellett volna kitöltenie a tesztet, hogy a WISE-tanácsadó az irodájába hívatta, és még azt a bizonyos É-métert is meg kellett fognia. Ő természetesen egyikre sem volt hajlandó, főként azért nem, mert a tesztlapon gépelve ott szerepelt az igazolványszáma és minden fontos személyi adata. Mivel számára már régen nyilvánvalóvá vált, hogy a cég csak együttműködőkkel hajlandó dolgozni, így Baráth - miután ismeretlenek többször is megfenyegették, szülei bántalmazását is kilátásba helyezve - inkább közös megegyezéssel távozott, annak tudatában, hogy minden adata átkerült a Szcientológia Egyházhoz.

 

Elmondása szerint munkatársai lemásoltak és eljuttattak neki egy faxot, ebben Braun Mónika, a Narconon szervezet vezetője utasítja a Metall-Techno Kft. szcientológusait, hogy kezdjék el megfigyelni Baráth Árpádot, és szerezzenek be róla minél több információt. Gyűjtsenek össze minden olyan anyagot, ami Baráth szavahihetőségét megkérdőjelezi, illetve amivel a későbbiekben el lehet hallgattatni. (A Narconon Alapítvány az egyház egyik nem hivatalos alapítványa, és semmi köze nincs a Metall-Techno Kft.-hez.)

 

Felhívom Braun Mónikát a Narconon irodájában, de nincs bent. Meghagyom a mobilszámom, három nappal később hív vissza. Megkérdem, milyen kapcsolatban áll a Metall-Techno Kft.-vel. Semmilyenben. Miután megemlítem, hogy a kezemben van egy fax, amelyben utasításokat adott az említett cég egynémely dolgozójának arra, hogy információkat gyűjtsenek néhány emberről, hosszas hallgatás következik. Már azt hiszem, hogy megszakadt a vonal, amikor közli velem, hogy ő az Örs vezér terei dianetika-központ nevében vette fel a kapcsolatot a céggel, és csak "szokványos" kérdésekre volt kíváncsi a dolgozókkal kapcsolatban.

 

Nem tudom megállni, hogy ne hívjam fel a WISE központi irodáját, és ne kérdezzem meg, hová kerülnek a kitöltött tesztek. A fax, amelyben Braun Mónika utasítja az embereit információgyűjtésre, elég nyilvánvalóvá teszi számomra, hogy a szcientológiához kapcsolódó minden alapítvány, egyesület felső vezetője hozzáférhet az ilyen adatokhoz.

 

Kicseng a telefon, és bejelentkezik Tóth Imre, a WISE vezetője. Kedélyesen elcsevegünk a WISE szellemiségéről, arról, hogy ez tulajdonképpen egy üzleti módszer, és természetesen a szcientológia híveinek cégeit is tömörítik a WISE klubok. Amikor rákérdezek, hogy a tanácsadóik kitöltetnek-e bizalmas adatokat firtató teszteket, és ezeket visszajuttatják-e a WISE-nek vagy a Szcientológia Egyháznak, egyértelmű nem a válasz. Tóth úr még azt is megemlíti, elképzelhetőnek tartja, hogy "valamelyik tanácsadó magánszorgalomból használt ilyen kérdőíveket, így teljes egészében az illető cég felelőssége, ha nem vigyáz dolgozóinak személyes adataira".

 

Mialatt privát nyomozásomat végzem, rengetegen jelentkeznek be nálam olyanok, akik valamiért konfrontálódtak a Szcientológia Egyházzal. A horrorokat megszégyenítő történetek mindig úgy végződnek, hogy családok szakadnak szét, cégek mennek csődbe, emberek menekülnek el az országból vagy gyújtják fel magukat benzinnel. A hatóságok minden esetben tehetetlenek.

 

Baráth külföldről olyan alapítvány létrehozását tervezi, amely a hozzá hasonlóan bajba jutott embereknek kíván segítséget nyújtani, amíg Magyarországon jogilag nem rendeződik a helyzet. A jog ugyanis ma minden esetben a kisegyházakat védi. Az állam nem szólhat bele egyházon (valláson) belüli ügyekbe, ha valaki aláír egy - fentebb már említett - joglemondó nyilatkozatot.

 

Egy ismerősöm megsúgja, hogy milyen ismertebb cégekben lehetett kimutatni a szcientológia jelenlétét. Érdekes módon - és ezzel nem szándékozom állítani semmit - ezek a cégek mind tönkrementek, de azért példaként hozzunk fel néhány ismertebb nevet: Jorgos Travel, Premier Biztosító, Portocom."

 

____________________________

 

"A magyarországi szcientológia rövid története

 

Az L. Ron Hubbard módszereire (dianetika) épülő vallás jelentős külföldi támogatással a rendszerváltás után jelent meg Magyarországon. Kihasználva az egyházi szolgáltatásokra vonatkozó adómentesség előnyeit, vallási szolgáltatásként tanfolyamokat, előadásokat szerveznek, amelyekből - beleértve a hozzájuk kapcsolódó cégeket is - jelentős anyagi haszonra tesznek szert. Az amerikai mintához hasonlóan a '90-es évek közepére megjelentek a Szcientológia Egyházhoz lazán vagy hivatalosan nem kapcsolódó alapítványok is, amelyeknek célja valamilyen társadalmi probléma leküzdése, például a kábítószerezés visszaszorítása (Narconon), vagy a bűnözők rehabilitálására (Criminon). Ezekben az alapítványokban közös az, hogy mindannyian L. Ron Hubbard módszerét kínálják a probléma megoldására. Ma Magyarországon több központjuk is található. Európa más országaiban érvényben van a "szektatörvény", amelyet nem egy esetben éppen a Szcientológia Egyházra való tekintettel fogalmaztak meg, s amely a kis egyházak gazdasági működését a hatóság számára átláthatóbbá teszi, illetve több jogorvoslati lehetőséget kínál a velük konfrontációba kerülő állampolgárok számára is."

 

 

Előzmény: Mijo (145)
Mijo Creative Commons License 2005.09.14 0 0 146

 

Komoly fordulat Sárgalábú ügyében
narkó A Fővárosi Ítélőtáblán kiderülhet a három tonna hasis igaz története
Petőfi Népe [2005-09-12]

 

Hamarosan ismét bíróság elé áll majd Száva Lajos, akit csak Sárgalábúként ismernek a budapesti éjszakában. Nagylajcsi, ahogy a családban nevezik, tavaly júliusban elsőfokon 5 év 6 hónapot kapott egy drog-ügyben.

Még 2000 szeptemberében Székesfehérvárott érték tetten a rendőrök a XI. kerületi rendőrkapitányság főhadnagyát, Simon Ferencet és élettársát, Farkasdi Erzsébet rendőrhadnagyot. Éppen 4074 gramm hasisgyantát próbáltak meg értékesíteni. A főhadnagy 9, a hadnagy 3 év 2 hónapot kapott első fokon. Száva feleségét pedig 5 év 4 hónapra ítélték. Simon Ferenc kivételével valamennyien szabadlábra kerültek.

Annak ellenére elítélték a vádlottakat, hogy egy aktív rendőr főtiszt és több, magát nemzetbiztonsági hátterűnek mondó tanú is mellettük vallott. A tanúk és a vádlottak azt állították, hogy Száváék egy titkosszolgálati akcióban vettek részt és kábítószercsempészeket akartak leleplezni. A bíróság azonban nem látta bizonyítottnak ezt a verziót.

Hamarosan a Fővárosi Ítélőtáblán folytatódik másodfokon az ügy, amiben akár fordulat is történhet. Időközben ugyanis igazolódni látszik, hogy Sárgalábú és társai igazat mondtak. Idén márciusban került nyilvánosságra egy hatalmas hasisszállítmány története.

Németországban fogták el Interpol körözés alapján O. Andrást, az Angliában élő egykori neves artistát. A Nemzeti Nyomozó Iroda adatai alapján a volt artista cége adta fel a Csepeli Szabadkikötőben azt a 21 milliárd forintnyi, 3 tonna (!) hasist, amely aztán a kanadai Montreal kikötőjében bukkant fel. A hasis Marokkóból érkezett éveken át több, kisebb tételben Magyarországra, és itt előbb kávésdobozokba csomagolták, majd bútorok közé rejtve konténerekkel szállították a tengerentúlra. O. Andrást időközben kiadták és hazahozták. A rendőrök pedig elismerték, hogy a hasisból a hazai piacra is került, harminc kilogrammot le is foglaltak.

Elismerték, hogy az ügy egyik mellékszála Sárgalábú és társai ügye. Száva egyébként 2001-től állítja, hogy ő tudott a hasisszállítmányról, és hogy szólt is róla a hatóságoknak. Sőt, szerinte ebből a szállítmányból származik az a négy kilogrammnyi, amivel a két rendőr lebukott Székesfehérvárott.

Szemán L.

Mijo Creative Commons License 2005.09.13 0 0 145

 

Hazugságvizsgálót importáltak volna a szcientológusok?

 

Index/MTI

2005. szeptember 13., kedd 16:09

 

Titkosszolgálati eszköznek minősül, ezért a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium nem engedélyezte az egyik kisegyháznak, hogy hazugságvizsgáló-berendezést importáljon. Úgy tudjuk a szcientológusoknak lett volna szükségük az eszközre, ők cáfolnak.

 

A országgyűlés honvédelmi bizottságának keddi zárt ülésén kiderült, hogy az egyik kisegyház hazugságvizsgáló-berendezést akart beszerezni.

 

Az Index információi szerint gazdasági tárcától a szcientológiai egyház kért impontengedélyt. A honvédelmi bizottság a haditechnikai termékek gyártásának és a haditechnikai szolgáltatások nyújtásának engedélyezéséről szóló törvényjavaslattal kapcsolatban hallgatta meg a gazdasági tárca illetékeseit, és eközben derült fény az egyház kérelmére.

A törvény szükségességének indoklásakor elhangzott, hogy a gazdasági tárca engedélyezési és közigazgatási hivatala nem járult hozzá az egyház importkérelméhez, mivel a hazugságvizsgáló berendezés a jogszabályok szerint titkosszolgálati eszköznek minősül.

Hende Csaba fideszes képviselő azon kérdésre, hogy melyik egyházról van szó, csak azután válaszoltak a szaktárca képviselői, miután kérésükre a testület elnöke zárt ülést rendelt el.

Az Index érdeklődésére a szcientológiai egyház illetékese cáfolta, hogy bármikor is hazugságvizsgálót használtak volna. Fritzlauf Lajos tagadta azt is, hogy engedélyt kértek volna az eszköz beszerzésére.

______

 

Mesterlövészpuskát engedély nélkül

 

A honvédelmi bizottság előtt tárgyalt törvénytervezet indoklásakor elhangzott, hogy jelenleg szabályozatlan a hagyományos fegyverek, lőszerek és egyéb haditechnikai termékek gyártása és e termékekkel kapcsolatos szolgáltatások nyújtása Magyarországon. Gyöngyös József, a gazdasági tárca főosztályvezető helyettese ezzel kapcsolatban példaként elmondta, hogy a honvédség által is használt Gepárd típusú mesterlövészpuskát tulajdonképpen engedélyek nélkül gyártja egy magyar cég, de nincs szó törvénysértésről, hiszen nem létezik ezzel kapcsolatos törvény sem. A jogszabály hatályba lépése után haditechnikai terméket gyártani vagy szolgáltatást nyújtani csak engedély birtokában lehet majd, amelyet az engedélyezési hivatal adhat ki.

 

 

Mijo Creative Commons License 2005.08.23 0 0 144

 

Valamelyik hirdetőújságunkban láttam, rövidesen Vaskúton landol aláereszkedvén híres-hírhedt, kézrátétellel "gyógyító" messiásunk, az igéző tekintetű Jim Sanders.

 

Egy ízben anno, azokban az időkben szerkesztője által Független Délvidéknek nevezett lap égisze alatt volt módom belekóstolni a prédikátor módszereibe: sorsolással a Jencire jutott a beteg szerepköre, rám pedig a kézrátételtől aléló test lefotózásának a feladata. Csakhogy egy D. Szabót ilyen elemi módszerekkel nem igazán volt esély levenni a lábáról, természetesen ez az "ingyen gyógyító" Sandersnek sem sikerült. A szenzációs pillanat képi rögzítése meghiúsult, bennünket pedig, mint "szándékos lelki ellenállást tanúsítókat" lazán elhessegettek. Hogy, hogy nem, exkluzív riportot sem kaptunk "Krisztus urunk földi képviselőjétől".

 

Szegény vaskútiak .., óóóóhhh, közelg a mennyei pillanat: a bénák látni fognak, a vakok és a siketnémák pedig járni. Ingyé! Így járunk mi .....

 

Kiragadtam egy esetet a számtalanból, íme:

 

Csodakereskedôk

 

A két energikus, szapora beszédû hölgy csupa figyelem és tettrekészség. Szemlátomást kisujjukban van a reklámmenedzsment és a show–szakma minden, ezen a tájon még újnak számító fogása. Csalhatatlan biztonsággal terelik a Szakszervezetek Mûvelôdési Házának nagytermét megtöltô tömeget úgy, hogy mindenki látszólag spontán módon kerüljön a számára megfelelônek ítélt helyre: a csodavárók naivabb, befolyásolhatóbb része az elsô sorokba, a még meggyôzhetônek látszók középre. A kíváncsiskodók, hitetlenkedôk minél hátrább találnak helyet, annál jobb.

Mielôtt az ingyenesként beharangozott attrakció — a "világhírû" "amerikai" csodatévô, Jim Sanders kézrátétellel gyógyít meg minden hozzá forduló beteget — elkezdôdne, rázendít (a legagresszívebb vallási szekták tagtoborzóin megszokott forgatókönyv szerint) a bizonyságtevôk népes csapata. Szívhez szólóan és egyformán ecsetelve, ôk vagy gyermekeik milyen súlyos betegek, szinte mindannyian bénák, vakok vagy majdnem halottak voltak, amikor — Isten különös kegyelmébôl — eljutottak hozzájuk a Krisztus Szeretete Egyház pásztorai. Az egykori katolikusok, reformátusok, ortodoxok stb. pedig az egyetlen igaz hitre megtérve, azonnal meggyógyultak, hiszen megvilágosodott elôttük: minden gond, baj, betegség a Sátán mûve. Aki pedig ebbe a — több mint egy éve már Szatmárnémetiben is megalakult — gyülekezetbe jár és megtelik a "Szent Szellemmel", annak nemcsak egészségi, családi és anyagi természetû problémái szûnnek meg egy csapásra, de embertársainak is képes segíteni, megosztva velük az isteni erôt.

A két rokonszenves hölgy — egyikük a csodatévô felesége és vallásos tárgyú mûveinek budapesti kiadója, másikuk a szatmárnémeti "pásztor", aki itt és most készül megalakítani a második, román nyelvû gyülekezetet — beteg testrészeik szerint csoportosítva szólítják a magát Jim Sandersnek nevezô (s természetesen csakis angolul értô) szent ember elé a gyógyulni akarókat. Egyszerre négyen járulhatnak elé (ne tülekedjünk, emberek, ez itt nem a Közért pénztára!), hátuk mögé jól megtermett, kisportolt "elkapó–emberek" állnak. Akikre valóban szükség van, mert az utasítások szerint szorosan összezárt lábbal, testükhöz szorított karral és behunyt szemmel a szent szellem befogadására várakozókat két villámgyors, egyidejûleg az állkapocsra és az egyik vállperecre irányuló lökés formájában valósággal letaglózza az "isteni erô". Gyöngéden fölemelik és sorba rakják ôket a padlón, aztán jöhetnek a következôk. Akik feltápászkodnak, szinte mindannyian beállnak a bizonyságtévôk sorába, boldogan hangoztatva: egyetlen pillanat alatt meggyógyította ôket a testüket átjárt erô és hit.

Néhányan nem vágódnak el (észrevéve a trükköt, idejében félreléptek a lökés elôl, de ôket nem is szólítják bizonyságtételre), mások kettesével–hármasával elhagyják a termet. A többség azonban marad. Sanders Erzsébet (?) vezetésével "nyelveken imádkozva" mondják kórusban a szerb és cigány szavakból álló halandzsa–szöveget, egyúttal felvételt is nyerve a gyülekezet tagjainak sorába.

A terembôl kifelé menet a hátukat fájlalók, sánták és betegek éppen úgy meggörnyednek, bicegnek vagy vonszolják magukat, mint azelôtt. Két cigányasszony telepakolja szatyrát a többiek által "megszentelni" hozott ruhanemûbôl. Mások az elôcsarnokban kapható imakönyvek, brosúrák közül vásárolnak: ki tudja, hátha szerencsét hozhat…

Jövô hét végére egy másik vallási csoport hittérítôje bérelte ki ugyanezt a termet. Hiába, az épület fenntartása sokba kerül, az efféle ügyfelek pedig jó terembért fizetnek épületes és ingyenes tevékenységük színhelyéért. Hogy mibôl?

— A mennyei gondviselés nem hagyja el azokat, akik átadják magukat neki, de önkéntes adományokkal is sokan megmentették már a lelküket, testüket — utasítják rendre a kérdezôsködôt a két órával hamarabb bizonyságtevôként bemutatkozottak.

 

Báthory Éva

 

 

Mijo Creative Commons License 2005.01.25 0 0 143

 

"Legalizálná a fűfogyasztást az SZDSZ"

 

Alapos okkal tekinthetjük ezt, gyermek- és családgyilkos mentalitásnak!

Liberális köntösbe bújt, álszent aljadékok "hites" gyülekezete.

Megérdemelnék mind egy szálig a mielőbbi süllyesztőt, a mindenkori magyar politika egyik legmocskosabb szégyenfoltja ezek. Méghogy parlamenti párt :(((....

 

 

Mijo Creative Commons License 2004.10.17 0 0 142

 

Ugyan mi nem igazán vagyunk összehasonlíthatók egy olyan hatalmas országgal, mint Brazília, de azért, ha követendő példaként nem is, érdekességként mindenképpen elgondolkodtató, milyen kemény módon próbálnak gátat vetni a kábítószerek terjedésének a világ tengerentúli részein.

 

Tűzparancs a brazil drogszállító gépekre

 

Az ehhez kapcsolódó írásokat is érdemes szemügyre venni:

 

Őserdőben zuhant le a brazil gép
Kendert termelt három brazil orvos
Sárkányrepülős landolt a brazil elnök kertjében
Egytonnás kokainfogás egy hondurasi kisrepülőn
Két mázsa kokainos küldemény Kolumbiából Győrbe

Mijo

 

 

Mijo Creative Commons License 2004.10.16 0 0 141

 

Azt hiszem a mai, kábítószerektől tocsogós időkben minden szülő, pedagógus számára rendkívül hasznos információkat tartalmaz a hivatkozás alatti honlap tartalma, különösen azon belül a A magyar kábítószerfogyasztók szlengje című szakdolgozat!

 

Mijo

 

 

Mijo Creative Commons License 2004.06.25 0 0 140

Ma reggel valamelyik tévécsatornán nem kisebb személyiség, mint Csernus Imre doktor igazolta vissza az elmúlt napok során itt jegyzett gondolataimat. Mit mondjak, jól esett, és esküszöm, erre nem kértem fel Csernus doktort, aki tapasztalatával és stílusával köröziszámtalan kollégáját.

zvajda Creative Commons License 2004.06.25 0 0 139
Szuperember született Németországban
Valahol Németországban született egy szupergyermek duzzadó kar-, comb- és mellizomzattal. A szuperkölyök még nincs öt éves, de már kinyújtott karral három kilós súlyokat emelget. Teste kétszer olyan izmos, és fele annyi zsírt tartalmaz mint a vele egy idős gyerekeké. Egy DNS-vizsgálat kimutatta, hogy szervezete egy mutáció folytán fokozottan termeli az izomrostokat.

velvet (velvet@mail.index.NOSPA-M.hu)
2004. június 25., péntek 12:04

A New England Medicine Journal szerint ez az első ilyen fajta mutáció a világon. A fiú testében az elváltozott DNS szegmensről kiderült, hogy a miosztatin nevű proteint gátolja, ami az izomnövekedést szabályozza.

A kis muszklis

Az izomfiú jelenleg egészséges, de az orvosok szerint elképzelhető, hogy nagyobb korában szívpanaszai és más egészégi problémái lehetnek. Orvosai nem adták ki a gyermek személyi adatait, de azt elárulták, hogy anyja egy nagyon izmos, 24 éves nő, aki korábban hivatásos rövidtávfutó volt. Az anya fiútestvére és három másik közeli rokona is átlagon felül erős testalkatú volt. Az egyik közülük építőmunkásként dolgozott, és puszta kézzel emelgette a kockaköveket. Mint kiderült, az anya génállományában a kérdéses génből egy mutáns és egy normális változat található, a gyereknek azonban két mutáns génje van.

Hét szűk esztendő

Sok orvos és kutató hiszi, hogy a fiú testében végbemenő változások megfigyelésével a későbbiekben megtalálják a kulcsot az izomsorvadás és más izombetegségek gyógyításához. A sportolókat pedig bizonyára az fogja érdekelni, hogy hogyan tudnának a szteroidok helyett genetikailag nagyobb izomtömeggel felfegyverkezni.

"Kijelenthetjük" - mondja a szuperfiú orvosa, Dr. Marcus Schülke - "a miosztatin az embereknél ugyanúgy működik mint az állatoknál." A John Hopkins Egyetem kutatói már hét évvel ezelőtt óriás egereket hoztak létre, a miosztatin blokkolásával. A szupergyerek vizsgálata arra utal, a mechanizmus embereknél is hasonló. "Ezt a tudást a jövőben alkalmazhatjuk az izomsorvadás gyógymódjának megtalálásában" - folytatta Dr. Schülke.

Dr. Lou Kunkel, a bostoni gyermekkórház génkutató osztályának igazgatója, illetve a Harvard Orvosi Egyetem gyermekgyógyászati és genetikai professzora szerint eredmények hét év múlva várhatóak. "Csupán azzal, hogy 20, 30 vagy 50 százalékkal csökkentjük ennek a proteinnek a szintjét a szervezetben, biztató eredményeket érhetünk el az izomtömeg növekedésében" - mondta Kunkel.

Sorvadásgátló protein

Az izomsorvadás a világon a leggyakoribb genetikai betegsége, és eddig nem találtak még rá gyógymódot. A legelterjedtebb fajtájában, a Duchenne-féle izomsorvadásban szenvedők nem élik meg a felnőttkort. Az eddig próbált kúrák némelyike lassította a sorvadás folyamatát, de szörnyű mellékhatásokkal járt.

Az izomsorvadás nem csak gyermekkorban szokványos, hanem az időskorban illetve rákos és AIDS-es betegeknél. Lee szerint a miosztatin blokkolásával csökkenthető a zsírfelhalmozódás mértéke, így a cukorbetegség kialakulására is kevesebb az esély.

Ezen kívül a módszer jól jöhet még az asztronautáknak, akiknek a súlytalanság állapotában sorvad el izomzatuk vagy a törött végtag gyógyulása során mozgásképtelen betegeknek is.

sydbaj Creative Commons License 2004.06.25 0 0 138
Az alkoholizmus drog nem csak odahza a probléma,világszerte naprol napra mérhtetlen kölcségeket ró a társadalomra ezen gyermekek gondozása....Ha az italt még egy kis szintetikus droggal megkeverik,mariuana füstölés közben sexel füszerezve, akkor mijen utodokra lehet számitani???
Kiben(kik) kellene keresni a ibát,ha a gyerek képtelen megfeleni az átlagos szellemi elvárásoknak.???Szülökben, tanákokban, vagy magában a társadalomban???Mindennek a gyerek az ártatlan áldozata!!!!Mert az un.megelöző programok semmi eredménnyel nem dicskedhetnek..egalább is a mai napig!!!
Talán ide vezethető vissza, hogy egyre nagyobb számban születnek nem csak szellemileg de fizikailag is deformálodott újszülöttek.

Előzmény: Mijo (126)
Thernitibi Creative Commons License 2004.06.24 0 0 137
De legalább megpróbálta milyen is apának lenni.
És mivel hogy mindenkinek megvan a maga keresztje, az öreg nagyot gondolt, és lerázta a sajátját:-DDD
Előzmény: ZöPö (136)
ZöPö Creative Commons License 2004.06.24 0 0 136
Hmm... Tehát dobjuk ki Rousseau Emil, avagy a nevelésről című regényét, csak mert Rousseau a saját gyerekét intézetbe adta? :-))
Előzmény: Törölt nick (132)
Thernitibi Creative Commons License 2004.06.24 0 0 135
Én momentán nem erre a jogsivevős dologra gondoltam, de elolvasva írásod, tökéletesen igazad van.
Már csak azért is, merthogy nem kellene itt guksolnom, magolnom a gép mellett (merthogy mi jövő szerdán fejezzük be az évet), félévenként 90000 Ft-t leperkálni, közben meg 50000-ből meg lenne a "végeredmény".
Csak tudnám hol lehez venni:-DDD
Előzmény: OBER26 (133)
Mijo Creative Commons License 2004.06.24 0 0 134

No lám, bezony most nagy dolgokat mondtál, ez valóban kemény kérdés a világunkban. Ez is.
Szegény külföldiek, akik ezt olvassák, gondolom igencsak meglepve néznek, miféle mocskosságok jellemzik életünket. Mi is lenne, ha az összes csokorba lenne szedve :((....

Előzmény: OBER26 (133)
OBER26 Creative Commons License 2004.06.24 0 0 133
Csak az a kár ,hogy ez tényleg igy megy.
Simán lehet jogosítványt,érettségit,nyelvvizsgát stb VENNI,és azok akik igy jutottak hozzá,sokszor jobb munkát kapnak,mint akik keményen megdolgoztak,tanultak érte.
Arrol nem beszélve,hogy egy gimnáziumot végigjárni,vagy egy jogsit letenni jóval több pénz,mint amennyiért a papirt meg lehet venni.
Előzmény: Thernitibi (130)
zvajda Creative Commons License 2004.06.24 0 0 131
Nincs vita köztünk.A Svédet nem de a Dán iskolákat ismerem.Voltam ott.Szóval az egy másik világ az a társadalom meg a miénk,hát szóval nem is merem leírni.A Fővárosban van egy két hely ahol némi európai beütés már látható.De máshol nem tudok egyetsem ez minősít engem,vagy ez a helyzet.A tolarencia a betegekkel való törődés az öregek és a fiatalok állami támogatása az alkoholisták a drogosok súlyos esetben állami ingyenes "élvezeticikkel" való ellátása de még írhatnám az előnyugdíjasok munkából való lassú kivonását ésmégajóégdudja most itt kapásból.Szóval az egy másik világ.Hol vagyunk mi még ettől?Nem anyagilag(úgyis)hanem fejben.:(((.De elindultunk és minden utazás mint tudjuk az első lépéssel kezdődik.És ez az első lépés megtörtént.:o))
No most erről ennyit.
Előzmény: mamicska (129)
Thernitibi Creative Commons License 2004.06.24 0 0 130
hehehe
Már vártam, hogy csak úgy mijosan, sejtelmesen, de mégis a genyózás jóleső érzésével, mikor rukkolsz elő egy régi, de mégiscsak bizalmasan kezelendő IRL történettel.
Nem kellett sokat várni.
Előzmény: Mijo (126)
mamicska Creative Commons License 2004.06.24 0 0 129
Tessék akkor azt megmagyarázni,hogy egy olyan fejlett társadalomban,mint Svédország miért járnak a Down-kóros gyermekek egy osztályba az "egészségesekkel"?
A gyermekeimnél hasonló eset történt.A nagyobbik fiamnak siket osztálytársa volt a gimnáziumban.Az eredmény döbbenetes volt.A fiú fantasztikus közösséget kovácsolt az osztályból és a tanáraikból azáltal,hogy a figyelmüket magáravonta,hiszen csak azt értette meg,amit szájról leolvasott.Ettől lettek egymással szemben is sokkal figyelmesebbek.Csoda volt látni,amikor csapatban mentek valahova és beszélgettek.Aki megszólalt,az előtte megérintette a fiú vállát,hogy most arra figyeljen...

A másik fiamak egyik osztálytársa nem beszélt.A gimnáziumot kiváló eredménnyel végezte úgy,hogy mindíg írásban felelt és a tanárok nem sajnálták a fáradtságot,hogy ez nekik különmunka!Vagy a kisegítőben lett volna a helye a gyereknek?

Nem lehet egy kalap alá venni azokat az eseteket,amelyek alapján kisegítő iskolába küldenek valakit.A viselkedési zavaros gyermek értelmileg nem hasonlítható az enyhén fogyatékoshoz.Összezárva őket egy iskolába, csak rontunk a helyzeten.

Én nem tudom elítélni azt a szülőt,aki a helyi viszonyok ismeretében nehezen adja gyermekét a kisegítő iskolába.

Vajda,igazad van!Az okokat kell keresni és a megoldásokat.Mondom ezt innen,ahol tényleg számtalan lehetőség van arra,hogy korrekciós iskolákba kerüljenek a rászorultak,ahol szinte egyenként foglalkoznak a gyerekekkel.

A versenyistálló szerű borzalmaktól pedig mindenkit és mindenki gyermekét nagyon óvnék!!!

A lényeg,mondhatunk bármit ...a TANÁR !Annyira meghatározó,hogy a gyerek pályaválasztását eldöntheti,egyéniségével egész életre befolyásolhatja egy szuggesztív,érdeklődést generálni tudó JÓ pedagógus.

Elnézést a hosszúságért.

Előzmény: zvajda (122)
Mijo Creative Commons License 2004.06.24 0 0 128

Én eddig úgy tudtam, hogy amit büntetlenül tehetnek "nagyjaink", az követendő lehet számunkra, az egyszerű póri nép számára is :))....
Tévennék táááán????

Előzmény: zvajda (127)
zvajda Creative Commons License 2004.06.24 0 0 127
Hej de nagy szemét vagy te Míjó:)))Szegény atyánk:)))
Előzmény: Mijo (126)
Mijo Creative Commons License 2004.06.24 0 0 126

Lajoskám, van nekem egy olyan ismerősöm, akinek az egyik haverjának a fiának, a rendkívül értelmes tekintete dacára is volt olyan éve az általános iskolában, hogy egy-két tantárgy kivételévek mindegyikből megbukott :(!!!
Ennek az alapjaiban sötét apának a számára mindenki hülye, aki él és mozog, mindenki pikkel az ő kis kocekafejű gümplikéjére, aki igenis olyan csákócsávó, hogy húúúúú, ez úgy meg fogja hajtani a jányokat, hogy ihajjjj, és majd "csinálunk belőle" valamilyen suli után "vállalkozót", kerül amibe kerül, telik rá :((....

Azt mondja az egyik lány a napokban, nincs munkám, nem tudsz valahova beajánlani? Kérdezem, mi is a végzettséged, ugye te boltos voltál mindig is ..!?
Hát igen, boltos volt, az igaz, de kiderült, varrónő a szerzett szakmája, azok után meg Baján "tíz körömmel kapkodnak" az utóbbi időkben :((.
Azt mondja, van jogsim, szerinted vegyek mellé egy érettségit, úgy nagyobb lenne az esélyem ..!?????
Na itt tartunk észileg .., erre telik :(((!!!!!!
Mondtam neki, vegyen magának egy élelmiszeripari főiskolai dipót, azzal akár még a parlamentbe is kerülhet :(((......
Nem értette :)...

Mijo

Előzmény: sydbaj (121)
Mijo Creative Commons License 2004.06.24 0 0 125

Zoli, Lajos, egybevonva reagálok rátok.
Hát igen, az "okokat" :(...
Tudjátok, én sosem tagadtam, hogy ifjú korom óta szeretem a "tintát", de mindig is ellenérzéssel viseltettem a kamu alapanyagokból államilag, nagyüzemileg preparált pancsolmányokkal szemben. Kínálhattok engem a legdrágább Zwack piával, köll a fészkes fenének, az igya meg, aki még nem látott jobbat :(! Sok éve már szinte kizárólag kisüsti pálinkákat, tiszta viszkiket, tőkeborokat, nyáron jó minőségű söröket (nekem már a Soproni Ászok is az) fogyasztok, néha van is sértődés ebből.
Égbekiáltó tragédiának tartom, mint kiváltó okot, a hamisított szeszesitalok olyan mérvű itatását egy társadalommal évtizedeken át, mint ami a mi országunkra jellemző! Az, hogy olyan hatalmas számban találhatók leépült alkoholisták, talán nem utolsósorban ennek is köszönhető. Én nem mondom, hogy tiszta, minőségi italból nem lehet berúgni (mijazhogy!), de biztos vagyok benne, hogy mellékhatásaiban egyáltalán nem közömbös, hogy miféleségeket csorgat le a nép a gigáján.
És akkor még mellé párosul, a szegényemberek narkotikuma! Gyógyszerre piálni. Édes jó istenem, hogy néztek ki Baján az egykori Klub Presszó egyes törzslakói, amikor - ha jól emlékszem a nevére - Parkanra szívták le a vegyespálinkát, meg a Zöldszilvánit :(((....
És bizony a természet szokásainak engedve, ezek a népek is várták a gyermekáldást. Hát meg is lett gyakran az eredménye ..., erről orvostársadalmunk tudna és tud is szólni, található szakirodalom garmadával.

Eszembe jutott egy eset. Cuculista idők vezető beosztású házaspárját, két gyermekkel áldotta meg a sors. Csakhogy a két fiúgyerkőc egyike különbözni látszott játszótársaitól (sok ilyen akadt és akad is), ami az évek múlásávan egyre inkább szembeötlővé vált. A struccpolitika eklatáns esete volt, amit műveltek: egyszerűen nem akarták gyermekük terheltségét tudomásul venni, ez köreikben tabu téma volt. Ugyanakkor a fiú valami döbbenetes módon volt képes az eléje tett olvasmányokat bemagolni. Mit tettek a szülők? Kíméletlen erőszakossággal nem volt elég számukra, hogy nagynehezen gimnáziumi érettségit szerzett a srác, befolyásukkal elérték, hogy közgazdasági egyetemre felvegyék, és addig nem maradtak nyugton, míg diplomát nem szerzett jóval huszonöt éves kora fölött.
Én nem kívánom részletezni a múló éveket, de azt konkrétan tudom, hogy hovatovább 25 éve rendszeresen különféle ideggyógyszerekre iszik alkoholt, amitől egy teljesen bávatag, más világban lebegő, teljesen zavaros tekintetű, lelassult félroncs emberré vált :(.
Konkrétan tudom, hogy egy kisváros társadalma jelentős hányadban lenézi a "kisegítősöket", még a "normális" iskolák között is megy a rivalizálás, hiszen bizonyos körök számára nem mindegy ám, hogy a kölök "Rákóczis", vagy éppen "Központifiús" :((....
És bizony sok szülő, inkább nem hajlandó tudomásul venni gyermekével kapcsolatos mentális problémákat, ha beleszakadunk akkor is megmutatom, hogy van az én fiam/lányom olyan/különb, mint a többiek!!! Hány esetben van ilyenkor a pedagógus hülyének nézve, meg ráolvasva, hogy "valamért pikkel a gyerekre" ...

Nem, szó sincs arról, hogy én most szociálisan hátrányos helyzetben élőkről szólnék. Itt zömében kifejezetten jó módban élő, általában sznobságra hajlamos rétegekről van szó!

Mijo

Előzmény: zvajda (122)
ZöPö Creative Commons License 2004.06.24 0 0 124
Pontosítok, mert pongyolára sikerült: a Pető intézet az idegrendszeri eredetű mozgásszervi panaszokkal küzdő emberek gyógyításával foglalkozik.
Előzmény: ZöPö (123)
ZöPö Creative Commons License 2004.06.24 0 0 123
"Emlékszem évekkel ezelött volt egy documentery az ABC-n amiben elismerték, hogy Magyarországon van világon legjobb intézet ahol a szellemifogyatékos gyerekekel foglalkoznak nagy sikerrel.
AZ INTÉZMÉNY FOGAD KÜLFÖLDRŐL IS GYEREKEKET."

Ez valószínűleg a Pető Intézet volt, amiről beszéltek. Nem kifejezetten a szellemi fogyatékosokkal foglalkozik, sokkal inkább a mozgásszervi rendellenességekkel születettekkel (ezek java része többszörös hendikepes, tehát szellemileg is sérült), de valóban világszínvonalon.

Előzmény: sydbaj (121)
zvajda Creative Commons License 2004.06.24 0 0 122
Álj!Álj!Ne mondjatok olyat ami nem biztos ,hogy úgy van ahogy hiszitek.Én mint közelállók tudják 4 évig a Gyermek és Ifjuságvédelmi vonallal foglalkoztam,némi rálátásom van az itt felvetett problémára.
Két dologról szól a történet a romagyerek az igy van ahogy te mondod semmi tolarancia semmi törődés(sajnos)a pedagógusokról ezért nem éppen felemelő a véleményem.De amit Míjó említ meg kell,hogy védjem igen nagyon sok szülő nem hajlandó elismerni,hogy bizony az Ő gyermeke nem a csúcsfejek közé tartozik.(ott ahol éppen van)ez nagyon fontos .Lehet,hogy egy másik közösség egy másik iskola (nem mindjárz a kisegítő)segít ezen a problémán.Ha nem akkor természetesen marad a kisegítő.Ez nálunk még nagyon pejoratív ,hogy kisegítő(gyogyós)iskola.Pedig nem az sajnos egyre több és több gyekőc nem tud megfelelni annak a követelménynek amit ma már az élet kikövetel tőlük.A jelenlegi Oktatási Min.éppen ezért valami más irányba próbálja terelni a már már elviselhetetlen terhelést.Erről beszélni kell és nagyon fontos,hogy helyén kell kezelni ezt a kényes és bizony szívbemarkoló témát.Úgy,hogy van ilyen gond bizony ez midig nagy viharokat kavar,ezért nagyon óvatosan szabad csak hozzányúlni.Mint látható itt is egy pillanat alatt belerobbant a (nahát ezt azért nem kellene)reakció.
De erről sokat és sokszor kellett és még kell is vitatkozni?Vagy inkább keresni az okokat,mert van sok ok amit ki kellene sőt ki is kell törölni a kiskölykök korai túlfeszítése miatt.
Előzmény: mamicska (119)
sydbaj Creative Commons License 2004.06.24 0 0 121

Ismét egy kényes téma....

MINDEN NORMÁLIS SZÜLÖ MINENT ELKÖVET HOGY A GYERMEKÉBŐL VALAMI LEGYEN!!!

Mi az észszerü megoldás akkor ha a gyermek képtelen lépést tartani szellemileg iskolatársaival??????

Gyermek érdekét szolgálja e az a szülő aki összeköttetései következtében tovább kényszeriti gyerekét,amire képtelen???

A valósággal nehéz szembenézni a szülöknek,ezzel a problémával, ez természete.Igen nagy lelkiproblémával jár.

A gyerek érdekében nem az lenne a megoldás,hogy abban a környezetben tanulna tovább ahol hasonló képességü gyerekek tanulnak???

A gyereknek a jövöjét is meg kell alapozni, szülök se lesznek örökké.

Egy intézetben ebben az esetben nincsen kitéve a többi gyerekek molesztálásának, csúfolodosának amit a hasonlő esetek magával hoznak.Nem hogy szellemileg képtelen fejlödni, lekileg is mesérül:::

Emlékszem évekkel ezelött volt egy documentery az ABC-n amiben elismerték, hogy Magyarországon van világon legjobb intézet ahol a szellemifogyatékos gyerekekel foglalkoznak nagy sikerrel.
AZ INTÉZMÉNY FOGAD KÜLFÖLDRŐL IS GYEREKEKET.

NEHÉZ ÜGY ,ITT MINNKINEK VAN VALAMI IGAZA.

Előzmény: mamicska (119)
mamicska Creative Commons License 2004.06.24 0 0 119
Fogadalmam ellenére, ezt nem hagyom szó nélkül!

Az a pedagógus,aki ilyen esetről beszámol,az menjen kapálni!!!!Aki az információt továbbadja,az alja ember!!!

Te nem tennél meg a gyerekedért mindent?
A tanár mindent megtett a felzárkóztatásért?

Valószínűleg te rohannál a gyerekeddel a kisegítőbe,ha azt javasolnák...nem úgy ismerlek.

Ellenkező esetre jó példa annak a cigány fiúnak az esete,aki engem megtanított a mobiltelefon használatára.Szülei meghaltak,12 gyerek maradt árván.A nevelőotthon kisegítő iskolába küldte.A nyolcadik elvégzése után ,a továbbtanulás előtt derült ki,hogy csak azért,mert cigányul jobban beszélt,mint magyarul és nem értette a tanárt.
Ilyen könnyen lehet kisegítőbe kerülni,akkor,ha futószalagon megy az oktatás és nem figyelnek MINDEN GYEREKRE KÜLÖN!!!
A fiú már számítógépekkel foglalkozik,saját családja és lakása van.

Remélem,hogy a te utódaidat senki sem fogja leszerencsétlenezni és a szüleit"bűnösöknek" kikiáltani.

Előzmény: Mijo (118)
Mijo Creative Commons License 2004.06.23 0 0 118

Pedagógus ismerősöm mesélte, hogy számtalan esetben jelenti vita forrását, hogy a szülő nem hajlandó tudomásul venni gyermeke szellemi fogyatékosságát, és a szó szoros értelmében véve mindent megtesz azért, hogy a többi gyerekkel végezze tanulmányait ahelyett, hogy javát szolgáló gyógyító kezek közé kerüljön.
Ilyen esetekben a gyermek osztályról osztályra bukdácsol, miközben a papa és a mama pressziót gyakorol a tanintézményre, majd önelégülten hiszi úgy, hogy "mindent megtett" gyermekéért, amikor az nagynehezen 16-17 évesen fejezi be az elemi iskolát. Durvább eset az, ha az esztelen erőlködés tovább folyik, és még középiskolában is azt próbálja folytatni a szülő, amit előtte megszokott. Ezek az emberek nem hajlandók szembesülni a rideg valósággal, erőszakosságuk nem hogy javára, inkább kárára válik szerencsétlen utódjuknak.

Előzmény: Mijo (117)
Mijo Creative Commons License 2004.06.23 0 0 117

"48. Nem csupán a válás, a házassági kötelék formális fölbomlása okoz zavart a gyermek fejlődésében, hanem a családtagok életminőségének megromlása is. Az alkoholizmus és a drogfüggőség és sok áldozatot követel. Mintegy öt-nyolcszázezerre becsülik az alkoholista szülők számát, ez legalább egy-másfél millió veszélyeztetett gyermeket jelent. A 0-6 év közötti korcsoportban a gyerekek 50%-a él szegénységben, nemegyszer az éhezés szintjén. Ma mintegy 30-35 ezer olyan gyermek él Magyarországon, akiket saját szüleik nem vállaltak, és állami gondozásba kerültek. A különleges családi és társadalmi gondoskodást igénylő fogyatékos gyerekek száma az újszülöttek 2%-át teszi ki. Ezen belül az alacsony iskolai végzettségűek között az újszülöttek 6%-a születik fogyatékosan."

ZöPö Creative Commons License 2004.05.10 0 0 116
Vannak olyan bajaiak, akikkel jóérzésű emberek soha, sehol, semmiben nem értenek egyet.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!