Ez nem feltetlenul a kopogtatasos kiserlethez tartozik, inkabb a folyadek keverese kozben fellepo hangvaltozashoz:
En ugy tapasztaltam, hogy folyamatos, egyenletes kevergetes kozben az oldodast hangvaltozas kiseri (a hangot a kevergetes kozben a poharnak, bogrenek utkozo kanal adja).
Kiprobaltuk egy tiszta hideg vizes poharral, hogy megkevertuk a vizet, majd elkezdtuk kopogtatni a pohar feneket a kanallal. A kiadott hang a viz forgasanak lassulasaval, majd megallasaval nem valtozott, vagy legalabb is nem vettuk eszre. Ez lehet, hogy amiatt volt, mert nem forgott eleg gyorsan a viz, vagy a pohar volt tul kicsi, vagy a tiszta viz nem jo hozza.
Rossz hírem van a cukor-oldódásos elméletet favorizálók számára. Én ugyanis cukor nélkül iszom a kávét/teát, és a jelenség nálam is fellép... A melegedéses-elmélet a Cukorka által említett újrakeverés során fellépő újbóli hangmélyülés-emelkedés miatt valószínűtlen. Szóval szerintem az áramlással kapcsolatos: az áramló (nemrég megkevert) folyadékban a hang lassabban terjed, ezáltal mélyebb a hang, és ahogy az áramlás alábbhagy, úgy emelkedik.
Juditka tudományos megfigyelése a La Festa Cappuccino porból készült cappuccinora vonatkozóan:
Tehát ha eloállítom a fent nevezett folyadékot és kopogok a bögre alján, akkor mindig speciális hangja van, amit semmi más folyadéknál nem tapasztaltam még. De az a fo poén, hogy más márkájú cap. pornál sem. Mondjuk a megfigyelésem nem terjedt ki a hang emelkedésére, de a következonél feltétlenül figyelemmel kísérem majd a hangeffektek ezirányú változásait.
Az olvadás-fagyás valóban befolyásolhatja a dolgot, hiszen a hang mechanikai rezgés, s a hőmérséklet változásával a folyadék viselkedése is változhat. Nekem az a - kísérletezés nélküli, tehát nem megalapozot és ellenőrzött - véleményem, hogy a folyadékban a keverés hatására mozgó és olvadásban lévő kristályok szerepe ebben a viszonylag gyorsan változó-lezajló eseményben nagyobb, mit az olvadás hatására bekövetkező hőmérsékletváltozásé...
Várom a fejleményeket! ...én egy fél éve leszoktam a cukros folyadékok fogyasztásáról, s így a 0 költségű kísérletezéstől el kell tekintenem :-)))
Csak véletlenöl jártam erre, de korábban nekem is feltűnt a dolog teával. Sajna a mait már lenyeltem, de ha jól látom még nem vetődött fel az a lehetőség, hogy keveréskor a pohár átmelegszik és ezáltal változik a hangmagasság. Szóval holnapra házi feladat
1. Keverés forró vízzel cukor nélkül
2. hideg vízzel, de cukorral
3. forró tea + cukor pozitív kísérlet megismétlése pár perccel később.
Szóval szisztematikusan csak kiderül miről szóljon a következő fizika szakkör.
(Öveges bácsi)
Régi kedvenc témám, de nem kávéval, hanem teával :-)))
A lényeg azt hiszem valahol rejtőzik, hogy a cukor oldódásakor megváltozik a folyadék mechanikai tulajdonsága, más lesz a vezetőképessége a hangfrekvenciás tartományban, s jobban "kedvez" a magasabb hangok terjedésének... Mivel az oldódás folyamatos, a kanál hangja is folyamatosan változik...
Megfelelő körülények között laborban mérhető lenne, hogy a tiszta víz, s a különböző koncentrációjú cukoroldatok hogyan viselkednek. Jó téma lehetne egy középiskolás fizikai diákköri munkának!
Ujabb kiegeszito felfedezest tettem: Ha megkavarom a bogreben levo folyadekot, es ujrakezdem a kopogtatast, az ismet egy melyebb hangrol indul. Szerintem ez megis inkabb a meg fel nem oldodott cukor/oldando reszecskek hangelnyelo hatasa miat lehet, amik az ido mulasaval egyre jobban oldodnak (es ulepednek!), igy a hangnak egyre kevesbe alnak ellent.
Kerlek, ird le bz_ megnyugtatasara, hogy Neked is sikerult-e a kiserlet, es egyre emelkedett-e a hang, mert szegeny bz_-nek nem akar osszejonni, es mar kezdi elvesziteni a hitet :-))
Nekem a Te velemenyed kicsit jobban tetszik, ez a "rendezetlenseg" elegge megfogott. (Lehet, hogy hajlamos vagyok a rendetlensegre, azert...)
Igazan, mindenkionek koszonom a hozzaszolast, tenyleg nem gondoltam volna, hogy komoly emberek foglalkozni fognak ezzel a hulyeseggel :-))
Megfigyelés kapcsán szeretnék hozzászólni a kérdéshez. Üvegpohárban, vízben oldottam fel kevergetéssel valami ivóport. Emiatt láttam, hogy mi zajlódik le a folyadékban. Ez indította el a következo gondolatmenetet. Azt gondolom valami hatása van a keverés közben a folyadékban lebego cukor/oldandó szemcséknek. Szerintem a keletkezett hanghullámokat akadályozzák - esetleg más irányba verik vissza - a terjedésükben. Rendezetlenséget okoznak. Késobb, amikor már feloldódott az anyag, a folyadék homogénebbé válik, és jobban érvényesülnek a bögre/pohár szabályos alalkja miatt kialakuló speciális hanghullámok (állóhullámok).
Emellett valószinu, hogy a már elöttem szólók által írt hatások is közrejátszanak.
Kommersz brit porcelan (tudom, ez meg mindig nagyon alulhatarozott) bogre volt az alany, szinten tucattermek rozsdamentes acel kanallal. Mindazonaltal hatarozottan szatirikusnak tartottam, hogy az elmelet mar megvan, csak a tenyek nem akarjak igazolni. Az is igaz, hogy egy ido utan a rosszallo tekintetek szaporodtaval felhagytam a zajkeltessel, pedig ki tudja, hatha ekkor erte volna el a cukortartalom a kritikus erteket... Na majd legkozelebb, a szo legszorosabb ertelmeben laboratoriumi korulmenyek kozott. Most mar nem hagy nyugodni a dolog!
V. Laszlo!
Orulok hogy a csomagolas tetszett, de kar, hogy a csomag maga nem ert celba. Ereztem en, hogy egy igazan tokos abra nagyon hianyzik - foleg az olyan latvanyorientalt idetevedoknek, mint amilyen en magam is vagyok. Nade ami kesik, az nem siet!
Kössz a választ! Mindig is sejtettem, hogy léteznek nálam sokkal összetettebb agyműködésű emberek. Ebben most már bizonyos vagyok...
A válaszodból csak annyit tudtam magamnak leszűrni, hogy azért, mert csak. :-)) De el ne magyarázd mégegyszer, úgyis hiábavaló lenne. Ha megengeded, ezt a remeket eltenném magamnak későbbi tanulmányozásokra. Sok évet megéltem már de soha ilyen szép választ erre a klasszikus kérdésre még nem kaptam. Ismét csak kössz...!
Egely leleplezeset atfutottam a megadott www-cimen, de ott nem talaltam az en kerdesemre valaszt... Nem hinnem, hogy para-jelensegrol lenne szo, es nem is szeretnek ebbe belemenni.
Koszi, hogy kiprobaltad, meg az altalad adott magyarazatot is! Sajnalom, hogy nem tudtad elvezni a hangmagassag valtozast elso kezbol, en ezt bogre eseteben fedeztem fel, lehet, hogy Te uveg-poharral probalkoztal?
Bocsánat, hogy közbeírok, de hátha érdekel valakit Egely leleplezése. www.zotyo.hu/para/egely2.htm helyen lehet olvasni róla és a tudomány alatt nyitottam vitát.
Akkor gyulne a szelen, ha a keveres hatasara a tea "cirkulolaminarisan" (vagy hogy hivjak az ilyet) mozogna. Magyaran, ha olyan lenne az aramlas, hogy ha egy kivalasztott vizmolekulat figyelnel (mondjuk miutan pirosra festetted csak azt az egyet :-), az korpalyan mozogna. De ilyen aramlast kerskedelmi forgalomban levo teas vagy kaveskanallal nem lehet eloidezni.
Meg kell jegyezni, hogy a kavaras kozben a cukor kifele indul el! Csakhogy a kanallal olyan orvenyt kavar az individuum (ez nagyon megtetszett valamelyik topicban, mint altalanos alany, bocs :-), ami aztan mintegy a bogre aljarol es oldalfalarol visszaverodve eleg eros ahhoz, hogy a cukorszemcseket folemelje a bogre fenekerol es egy eleg latvanyos alaku, toroidra tekert spiralrugora emlekezteto tergorbe menten mozgassa tovabb. Namost amelyik cukorszemcse nehany kor utan abbahagyott kevergetes hatasara meg nem oldodott fel (bajos koznyelvi tevszoval: "nem olvadt el"), az a lassulo orvenyben a kitartoan fennallo gravitacio hatasara ujra a bogre aljat veszi celba. Az emlitett tergorbe viszont olyan alaku, hogy a leszalloag a bogre szele felol a kozepe fele tart. ezert ernek talajt a megmaradt cukorszemcsek epp a bogre kozepen. Remelem nem magyaraztam nagyon agyon ;-)))))
Nem akarok új témát nyitni, csak megjegyzem, ha már kavartok, és nem kávét mert abban nem látszik, hogy a cukor miért gyűlik össze középre? Nem a szélén kellene lenni? Cengtrifuga vagy centripeta, vagy a fene se tudja...
Sikerult a nullazas!
Komolyra forditva a szot:
Erdekes megfigyeles, legkozelebb - holnap delelott - en is kiprobalom. Aztan ki ne deruljon nekem, hogy svindli az egesz!
Szisztematikus kiserletek hijan, elso :-) megkozelitesbol az jut eszembe, hogy a cukor oldodasaval - ami azert a kanal mozgatasatol fuggetlenul is lejatszodik - no a kozeg surusege, ezzel egyutt benne a mechanikai rezges - vagyis a hang - terjedesi sebessege is csokken, kovetkezeskeppen az allando magassagu folyadekoszlopban (mint sipban) a csesze utogetes hatasara fellepo megrezdulese egyre kisebb hullamhosszu allohullamoknak, tehat egyre magasabb hangnak ad erositest.
Na, itt egy regi problemam: kavet csinalok, amolyan hosszut, sok vizzel, es beleteszem a cukrot, es elkezdem kavargatni a kiskanallal. Egy ideje arra jottem ra, hogy, ha nem kavarom, hanem csak ugy lefele utogetem szaporan a kanallal a bogre feneket, a kiadott hang szep lassan egyre magasabb lesz. Jo lenne megtudi, hogy mitol...