Keresés

Részletes keresés

ensingmosing Creative Commons License 2001.08.07 0 0 33
Kedves Bruknerszigfrid!

Én szerintem ha vastag törzset akarsz a datolyádnak, akkor szükséged lesz egy jó pár tíz évre. Ugyanis ennek a datolyának ami nekem van, ennek kb. 20 cm-es elfásodott törzse van, viszont már nem is tudom hogy hány családon át örököltük. Amikor meg lett véve, az anyukám nagyanja által, akkor kb. 15 éves lehetetett. Így került nemzedékről-nemzedékre. Láthatod hogy az én datolyám nagyon öreg és azt is hogy öregsége ellenére is csak 20 centis a törzse. Szóval, kell neki egy pár év, ugyanis ahogy növekszik az alsó elöregedett leveleket folyamatosan ledobja. Ez abban nyílvánul meg, hogy ezek a levelek elkezdenek száradni. Attól függően hogy milyen mutatós törzset szeretnél, ezt az elszáradt levelet az aljától számított 5-10 cm magasságban vágd le. Ez az évek során többször megismétlődik míg lám meg lesz az általad áhított szép kis törzsecske. Sok türelmet hozzá!

Ensingmosing

Előzmény: brucknerszigfrid (32)
brucknerszigfrid Creative Commons License 2001.08.07 0 0 32
Kedves ensingmosing,

egy regi leveledben olvastam, hogy van datolyamalmad. Szuksegem lenne a segitsegedre. Nagypapam ugy 10 evvel ezelott hozott Izraelbol datolyat (nagyon finom volt), egy magot pedig elultetett. A mag kihajtott, eleg sok es hosszu levele van, de valahogy nekem az remlik, hogy a datolyapalmak komoly, vastag torzzsel is rendelkeznek. Nos, az en palmamnak (merthogy idokozben megororkoltem a Nagypapamtol) ilyenje nincsen, tulajdonkeppen csak levelekbol all. Lehet, hogy meg tul fiatal es a torzse csak kesobb kezd el noni? Vagy esetleg az also levleleket le kene vagni? Mit kell tennem ahhoz, hogy a noveny tenyleg hasonlitson egy datolyapalmahoz? Egyaltalan hogy kell szakszeruen gondozni?

Előzmény: ensingmosing (-)
Caryota Creative Commons License 2000.12.09 0 0 31
Nem, nem, csak én nem tudom leírni azt, amit gondolok. Majd gyakorlom... :D
Előzmény: Megyesi Éva (29)
Megyesi Éva Creative Commons License 2000.12.09 0 0 30
Silvanus Faiskola Békásmegyer.
Előzmény: ensingmosing (24)
Megyesi Éva Creative Commons License 2000.12.09 0 0 29
Abszolut tetszik :))
Nagyon kritikus vagyok?
Előzmény: Caryota (25)
onobody Creative Commons License 2000.12.09 0 0 28
Jó ! Értem ,nem volt zagyva , ugy csináltam
ahogy irtad. Egy kis fény bejut a tetején ,
nem ástam el mint ahogy a fügét szoktuk.
Ugy gondoltam , hogy mivel télen is zöld levele van ,
igy fényre is szügsége van .

Üdv Onobody

A pálmám kb. 25-30 cm-es szinte semmit nem nőtt
a nyáron. Két uj levelet hozott , oszt annyi.

Előzmény: Caryota (27)
Caryota Creative Commons License 2000.12.08 0 0 27
Szia onobody,
mekkora a növényed? A lombja mindenképpen kapjon némi világosságot, de takard be árnyékolóval is, pl. Raschel-hálóval (hasonló a műanyag krumliszsákhoz, csak zöld). A fólia ne érjen le a talajig, hogy szellőzni tudjon. A törzset lombbal, nádfonattal (ha már nagyobb), kőzetgyapottal is takarhatod.
Ha a kukoricaszárakból egy kúpot alakítasz ki a növény felett, akkor könnyebb mindezt megcsinálni. Fólia helyett a fátyolfólia is jó, az szellőzik.
Tehát az jó, amit csináltál, a kibontott tetejére tegyél fényáteresztő, de vízzáró anyagot.

hű de zagyva voltam

Előzmény: onobody (26)
onobody Creative Commons License 2000.12.08 0 0 26
Szia Caryota!

Azt azért nem tudom , hogy teljesen befedjem-e?
Szoval , hogy a tetejét ritkábbra hagyjam -e ,
hogy beszürödjön némi fény?
Eddig ugycsináltam , hogy körbe támasztottam
kukoricaszárral ,aztán lombbal körbepakoltam ,
de ugy , hogy egy kis fény bejuthasson.
Szügség van erre , vagy teljesen befedjem?

Üdv Onobody

Előzmény: Caryota (25)
Caryota Creative Commons License 2000.12.08 0 0 25
onobody, azért kell egy kis idő, mire akkorára megnőnek. Ha védett helyen van, akkor már idős korukban nem is kell takarni. A Füvészkertben és Kertészeti Egyetemen is már takarás nélkül vannak, de a Varga Márton Kertészeti Szakközépiskola kertjében takarják még mindig, mert szabad állásban van.
A kukoricaszáras megoldás szerintem jó, remélem Évának is tetszik majd...
ensingmosing Creative Commons License 2000.12.07 0 0 24
És azt hol?
Előzmény: Megyesi Éva (22)
ensingmosing Creative Commons License 2000.12.07 0 0 23
Hát szarul. Nagyon kókadozik, és olyan ránézésre is száraznak tűnnek a levelek. Szerintem nem éli túl. Brühűűűűűűűűűűűűűűűű
Előzmény: Megyesi Éva (21)
Megyesi Éva Creative Commons License 2000.12.06 0 0 22
Van esély, hogy a páfrányod helyre jöjjön. Valószínu túl sok volt a pára, esetleg a cserépben is sokáig állt a víz. Az is valószínu, hogy a szelloztetés sem tett jót, mert a sok párához az egyenletes melegre van szüksége a páfránynak. Tényleg jobb lesz neki az eredeti helyén. Öntözd meg Biokál 01 oldattal, kipróbáltan jó a páfrányokhoz (is).
Előzmény: ensingmosing (20)
Megyesi Éva Creative Commons License 2000.12.06 0 0 21
De, az takácsatka. Hogy van most a növényed?
Előzmény: ensingmosing (19)
ensingmosing Creative Commons License 2000.11.26 0 0 20
Helló!

Van egy szobapáfrányom ami egy 2 hónappal ezelőttig nagyon szép dús levelű volt, folyamatosan hozta a leveleit nem volt vele semmi bajom, néha spricceltem és kaviccsal rakott tálcán állt.
Egyszer támadt egy olyan ötletem hogyha ilyen szép akkor miért ne rakjam be a fürdőbe. Gondoltam ártani nem árthat mert esténként olyan pára van odabent hogy az orromig nem látok (na jó azért nem annyira), és legalább megszabadulok attól a nagy ronda táltól amiben a kavicsok voltak. Egy darabig szép volt, és minden este szellőztettünk egy fél v. egy órát, és ezt egy idő múlva úgylátszik megelégelte, és ledobta a leveleit. Na akkor mondtam magamban hogy: "Robi riadó ezt innen ki kéne vinni" és vissza vittem az eredeti tenyészhelyére. Előtte kitakarítottam a kaspóját, kicseréltem a kavicsokat agyaggranulátumra, megöntöztem a növényt és a granulátumot univerzális táppal (hogy a megmaradt pár levelén a párolgó vizben oldott tápot fel tudja venni, és hogy a levelek számának növekedését egy kicsit elősegítsem), és levágtam az elszáradt leveleket. Döbbenten vettem észre a levelek levagdosása közben, hogy alíg van egy pár szára amíről egy mozdulattal ne tudtam volna könnyedén lehúzni a leveleket.
Szóval az lenne a kérdésem hogy most mi baja van, és hogy fel fog e épülni, vagy ennél már csak rosszabb lesz az állapota, vagy ha felépül akkor lassan vagy viszonylag gyorsan fogja kihederni, és hogy jól jártam e el, mert nem akarom elveszíteni a kis drágát.

ensingmosing Creative Commons License 2000.11.26 0 0 19
Szia Éva!

Nem néztem meg mikroszkóp alatt de ahol a szár és a levelek találkoznak olyan szinte lehellet finom pókháló szerű anyag (szerencsére még nem olyan nagy terjedelmű) van, és ezen a pókhálón kis pici fehér apró pontocskák vannak. Ez nem takácsatka?

Előzmény: Megyesi Éva (18)
Megyesi Éva Creative Commons License 2000.11.26 0 0 18
Hajaj, egy kicsit belekeveredtél. Az atkák szabad szemmel nehezen láthatók. Ha atkás a növényed, a levelei kicsit ólom fényuek, mattan fényloek lesznek és pókháló szeru bevonatot találsz a levelek között. S ha a leveleket a fény felé fordítod, kicsi csillag alakú szívás nyomokat láthatsz. Valójában hogy néz ki a levelek tövében az a valami ami nálad van? Nem igazán jó ötlet a meleg radiátorra tenni a növényt, akár meg is ütheti a hoguta.
Előzmény: ensingmosing (17)
ensingmosing Creative Commons License 2000.11.24 0 0 17
Én nem tudom most mi van de szinte minden növényemet megtámadja valamilyen bogár. Most azthiszem hogy van nekem egy gyompálmám? Nem tudom a nevét, de olyan kis levelei vannak és az egész növény nem haladja meg a 40 cm-t. Megtámadta a takácsatka. Olvastam róla befújtam a fonákját valami szerrel és a radiátorra raktam egy vízzel teli lavorral alatta. Azt hallottam a párás meleg levegő elűzi az atkákat. Az atkák a levelek fonákján vannak ott ahol a szárból elágaznak a levelek. Még kis csomagokban vannak úgyhogy szerintem még időben vettem észre őket. Ha tud valaki néhány olyan praktikát amit otthon meg tudok tenni ellenük, vagy valami permetezőszert tud ajánlani akkor tűzze hozzá hogy azt hol vegyem.

Köszi!

kicsi emma Creative Commons License 2000.11.24 0 0 16
Páfrányöntözéshez:

barátnőimmel együtt vettünk páfrányt. Az övéké már mind leghalt, az enyém gyönyörű. nem ismerik el, hogy azért, mert nem dugtam be a sötét és levegőtlen fürdőszobába, "azért, mert a páfránynak pára kell" - merthogy ők ezt tartották jónak. Világos helyre ttettem a nappaliban. Azt sem hiszik el, hogy azért mert egy lavórnyi nagyságú tába tettem, és a tálba öntök két-három naponta egy nagy bödön vizet, szerintem az klasszul párolog felfelé, a növény leveleinek a dzsungelébe bele. Harmadrészt, amit főleg nem hisznek el, hogy azért ilyen szép, mert rendszeresen spriccelem vízzel, amit nagyon szeret.

Szóval fogalmam sincs, hogy hivatalosan hogyan kellene páfrányt gondozni, de nekem ez nagyon bejött.

Megyesi Éva Creative Commons License 2000.11.23 0 0 15
A páfrányt öntözheted felülrol is, sot zuhanyoztathatod is, sot párásíthatod is. Lényeg, hogy nem szereti a száraz levegot. De vízben sose álljon a töve.
Előzmény: portnoyocska (14)
portnoyocska Creative Commons License 2000.11.21 0 0 14
Kedves szakértők! A páfrányt valóban nem szabad öntözni, csak alulról? A témához analfabéta vagyok! Segítsetek! Köszi!
Maci Creative Commons License 2000.11.20 0 0 13
A fokhagymás trükk jó, de ahogy kikelt vedd ki, mert nagy a gyökere.
Előzmény: ensingmosing (12)
ensingmosing Creative Commons License 2000.11.18 0 0 12
Nem. Elkezdenek összevissza mászkálni meg akkor is ha megfújom. Nem repülnek. ilyen 1 milis fehér bogárkák és szerintem az elhalt anyanövényt bomlasztják. Amióta beleszúrtam a földjébe 3 db fokhagymát egyre kevesebben vannak. Állítólag rossz hatással vannak a bogarakra és szinte mindeni elűz. Ki is hajtott.
Előzmény: Megyesi Éva (11)
Megyesi Éva Creative Commons License 2000.11.18 0 0 11
ensingmosing, a bogaraid ugrálnak, ha vizet kapnak, vagy mászkálnak össze-vissza? Repülnek is?
Előzmény: ensingmosing (9)
Caryota Creative Commons License 2000.11.17 0 0 10
Itt valami tévedés van, ugye? A vízipálma, a jukkapálma, a dracéna NEM PÁLMÁK!!! Csak ez a magyar nevük. (a kencia, az igen)

Cyperus alternifolius (Cyperaceae)
vízipálma (palkafélék)
származás: Madagaszkár
díszítőérték: lombozat, virágzat
felhasználás: szobanövény, vízmedence

leírás: Magassága a 1,5 m-t is elérheti. Hajtásai hengeresek vagy gyengén háromélűek. Tőlevelei hiányoznak. Az ízközök nélküli hajtás nagyon erősen megnyúlt, csúcsa közelében viszont feltűnően megrövidült ízközökkel tagolt száron eredő levelek, melyek más néven murvalevelek, a hajtásvégeken látszólag örvösen, valójában azonban szórtan, közvetlenül egymást követve sorakoznak. Elhelyezkedésükkel a pálmákra emlékeztetnek, magyar nevük is erre utal. A murvalevelek szálasak, hosszan kihegyezettek, 20-25 cm hosszúak és 0,5-1 cm keskenyek. A levelek hónaljából kihajtó füzérvirágzataik összetett ernyőbe rendeződnek.
igények: Melegházi növény, azonban nagyobb hőingadozást is elvisel, szárazabban tartva hidegházban is átteleltethető. Nyáron szabadba kihelyezhető. Vízigényes, jól tűri a sekély vízborítást is. Fényigénye nagy, nyáron árnyékolás nélkül nevelhető. Zöldnövény egységföldben, folyamatos N-utánpótlás mellett neveljük.
termesztéstechnológia: Dugványozással szaporíthatjuk. A rövid szárrésszel levágott, csillagszerűen álló levélcsoport a levéllemezek ízesülésénél gyökeresedik jól. Szaporíthatjuk magvetéssel is, üvegházban sok esetben gyomosíthat. Magja fényen csírázik! Késznövényt 4,5 hónap alatt nevelhetünk.
kártevők, kórokozók, betegségek: Levélbarnulás, melyet száraz levegő, illetve rossz minőségű (savas) öntözővíz okozhat. Száraz levegőn a takácsatkák kártétele jelentős. Hidegházban nedvesen tartva tőrothadás léphet fel.

Cyperus albostriatus (Cyperaceae)
törpe palka (palkafélék)
(C. diffusus)
származás: D-Afrika
díszítőérték: lombozat, virágzat
felhasználás: szobanövény, vízmedence

leírás: Hajtása háromélű. A virágzati tőkocsány 20-50 cm magas. Tőlevelei hasonló magasságúak, 8-16 mm szélesek, háromerűek, az erek halványabb színűek, feltűnőek. Murvaleveleik (6-9 db) levélszerűek, a virágzatnál hosszabbak, 1,5 cm szélesek. A virágzat laza, 8-24 sugarú ernyőben áll.
igények: Hasonló C. alternifolius-hoz, de nem bírja a tartós vízborítást, elég, ha földlabdája egyenletesen nyirkos. Nyáron szabadban nem nevelhető.
termesztéstechnológia: Lásd C. alternifolius, de csak vegetatív úton szaporítjuk.
kártevők, kórokozók, betegségek: Ugyanaz, mint a C. alternifolius-nál.

Yucca elephantipes (Agavaceae)
óriás pálmaliliom (agávefélék)
származás: Kp-Amerika
díszítőérték: alak
felhasználás: beltéri dekoráció

leírás: Hajtása egyenes, oszlopszerűen vastag (erre utal a latin fajnév „elephantipes”). Idősebb korában felül dúsan elágazik. Magassága a 8 m-t is elérheti. A leveles hajtások 30-60 cm hosszúak. Levelei merevek, kardalakúak, hegyesek, 80 cm hosszúak, közepükön 5 cm, alapjuknál csak 2-3 cm szélesek, fényes zöldek, enyhén szúrós hegyűek. A levelek széle finoman fűrészes. A felső levelek felállók, az alsók visszahajlók. A virágzati tengely rövid, a virágzat rombuszalakú. Virágaik 4 cm átmérőjűek, gömb alakúak, fehér vagy krémszínűek, lecsüngők.
fajták: Tarka levelű változatai ismertek, de igényességük miatt nem terjedtek el.
igények: Kifejezetten fényigényes, nyáron - bőséges öntözés mellett és edzetés után - szabadban, tűző napon is tartható. Téli időszakban hidegházi körülmények között, szárazabban tartva teleltethető.
termesztéstechnológia: Törzsdarabjait méretre vágva hajón szállítják Európába. A megérkezés után végcserépbe ültetve mintegy három hónapi melegházi melegtalpon történő nevelés szükséges ahhoz, hogy a cserépbe ültetett növények begyökeresedjenek és kihajtsanak. A levágott levélüstökök is meggyökeresíthetők.
kártevők, kórokozók, betegségek: Télen, sötét és meleg helyen megnyúlik. Pangó vízre érzékeny, túlöntözve könnyen kirothad.

Dracaena deremensis (Agavaceae)
sávos dracéna, sávos sárkányfa (agávefélék)
származás: K-Afrika Derema nevű vidéke
díszítőérték: alak, lombozat
felhasználás: szobanövény, beltéri dekoráció

leírás: A nemzetség neve a görög drakaina, ill. a latin dracaea szóból ered, ami sárkánynőt jelent. Cserje- vagy fatermetűek. Hajtásai egyszerűek, felállók, 4 m-nél magasabbra is megnőnek. Narancsvörös gyantát („sárkányvér”) tartalmaznak. Rizómáin nem erednek sarjhajtások, mint a közel rokon Cordyline fajoknak. További eltérés ezektől az is, hogy gyökereik sárgák, narancsszínűek, gyakran illatosak. Leveleik ülők, hosszúkásak, gyengén lándzsásak, alapjuk felé levélnyélszerűen elkeskenyedők, csúcsuk kihegyezett. A levelek 50 cm hosszúak, 5 cm szélesek, sötétzöldek, merevek, az idősebbek lehajlók. A virágzat hengeres, a virágok kívül sötétvörösek belül fehérek. Toktermésük mindhárom rekeszében 1-1 magkezdemény érik. A tiszta fajjal kultúrában ritkán találkozhatunk.
fajták: Legismertebbek a ’Bausei’: sötétzöld levelén középen széles fehér sáv található; a Warneckii: levéllemez széléhez közel fehér csíkos, a fajta továbbnemesített változatai a fehércsíkos ’White Striped’ és a sárgacsíkos ’Yellow Striped’.
igények: Nagy tűrőképességű melegházi dísznövény. Világos vagy félárnyékos helyet kedvel, a tűző naptól óvjuk. Jól elviseli a szárazabb levegőt is, közepes vízigényű, de kerüljük a földlabda kiszáradását. Zöldnövény egységföldben vagy hidrokultúrában termesztjük.
termesztéstechnológia: Hagyományosan talpfűtésű anyatelepen nevelt nagyméretű (10-12 leveles) fejdugványokkal szaporítjuk, azonban az anyatelepek fenntartása mára gazdaságtalanná vált, ezért fejdugványokat, ill. törzsdarabokat import útján szerezzük be. A fejdugványok gyökereztetése asztalokon, melegtalpon cserépben vagy tálcán történik. A törzsdarabokat közvetlenül a végcserépbe, tőzegbe ültetjük és melegtalpon meggyökereztetjük. A nevelési idő mindkét esetben 3-4 hónap.
kártevők, kórokozók, betegségek: Gombás levélbetegségek főként a levél tarka részét támadja meg, és ott beszáradó, barna foltokat okoz. Száraz levegőben takácsatkák kártétele is számottevő lehet.

Dracaena fragrans (Agavaceae)
illatos sárkányfa (agávefélék)
származás: Trópusi K- és Ny-Afrika (Sierra Leone, Malawi)
díszítőérték: alak, lombozat
felhasználás: szobanövény, beltéri dekoráció

leírás: Alapjától ágas, 6 m-re is megnövő bozótos fa, levelei lazán állnak. A középsők felfelé állók, az alsóbbak egymástól távolabb állnak, ülők, fordított lándzsa alakúak. 50-80 cm hosszúak és 5 cm szélesek, lándzsásak, lágyak, alapjuknál elkeskenyedők. A középér a levelek színén és fonákán is kivehető. A virágzat merev vagy lecsüngő. A fehér virágai illatosak.
fajták: ’Massangeana’: a levéllemez közepén széles sárga csíkozottság található; ’Rothiana’: erős gyökérsarjadzásra hajlamos változat.
igények: lásd a D. deremensis, de még annál is igénytelenebb.
termesztéstechnológia: lásd a D. deremensis, de a ’Rothiana’ fajtát sarjhajtások leválasztásával is jól lehet szaporítani.
kártevők, kórokozók, betegségek: lásd a D. deremensis, de a ’Rothiana’ fajta a levélfoltosodásra igen fogékony.

Dracaena marginata (Agavaceae)
tarka sárkányfa (agávefélék)
származás: Madagaszkár
díszítőérték: alak, lombozat
felhasználás: szobanövény, beltéri dekoráció

leírás: Törzse karcsú, újvastagságú, felegyenesedő. Üvegházi termesztésben 2 m magasra nő. A fehéres törzsön a lehullott levelek alapja trapéz alakú sötét nyomokat hagy. A hajtást félig körbevevő alapú levelek keskenyszálas-lándzsásak, hegyesek, lazán állnak, 30-40 cm hosszúak és 2 cm szélesek. Többnyire merevek, sötétzöldek, szélüket vékony vörösesbarna csík díszíti. A főlevélér a fonákon jól láthatóan kiemelkedő.
fajták: ’Tricolor’: rózsaszín szegélyű levelei sárga, zöld csíkosak; ’Colorama’: a ’Tricolor’-hoz hasonló, de színei intenzívebbek.
igények: lásd a D. deremensis, de főképpen fajtái pára és fényigényesebbek.
termesztéstechnológia, kártevők, kórokozók, betegségek: lásd a D. deremensis.

ensingmosing Creative Commons License 2000.11.05 0 0 9
Csá Maci!

Nem nem nem a növényen vannak a bogarak, hanem a növény egy anyanövény tövéből nőtt ki aminek az alján és a földjében vannak a bogarak. Egyenlőre az új növénynek nincs semmi baja. (Hálelúja szakramentó, kop, kop,kop)

Előzmény: Maci (8)
Maci Creative Commons License 2000.11.05 0 0 8
Milyen jukka? Mert ha a szobanovény, akkor csak vágd vissza az új hajtás fölött, és tovább növekszik. Szerintem agyon locsoltad. Tavasszal, ha az új hajtást kigyökerezteted, szép növényed lesz, és a régiből újabb hajtások növekednek, bozót jelleggel. Szerintem rakd hűvös helyre ha tudod, és a bogarak kipurcannak.
Előzmény: ensingmosing (7)
ensingmosing Creative Commons License 2000.10.29 0 0 7
Jaj! Segítség! Katasztrófa! Huh!

A jukkám kipurcant. De nem is ez a lényeges. Hanem hogy nőtt rajta sarjhajtás ami már 15 centis. De az sem igazán nagy baj. hanem hogy mászkálnak rajta valami fehér kis miliméteres bogaraaaaaaaaaaaaaaaaak!!! SOS MINDENKI! Mi van, mi lesz, hogy lesz, hogy legyen, Jajjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjj, istenem a fejem.

Csilla Creative Commons License 2000.10.25 0 0 6
A tál akkor ahogy a cserép kb a 3/4-ig benne van, és kb ilyen magasságig vizben van, ami nagyon jó egy ilyen vizi növénynek. Az anyukám is egy üveg tálban tartja de neki a tálban van a homokos föld amiben benne van maga a növény és már lassan eléri az 1 m magasságot és nagyon szép. De a vizipálma alapból vizi növény és vizben szokott állni, legalábbis az a fejta ami nekem van.
Előzmény: ensingmosing (5)
ensingmosing Creative Commons License 2000.10.24 0 0 5
Ezt nem értem!

Mekkora volt a tál? Mármint milyen magas? És nem állt benne a növény a vízben?

Előzmény: Csilla (4)
Csilla Creative Commons License 2000.10.24 0 0 4
Sziasztok!
Én érdekes és praktikus megoldást találtam a vizi pálmámra. Agyag cserépbe ültettem és volt egy nagy üveg tálam amibe tettem kavicsokat arra rá helyeztem a cserepet és megtöltöttem vizzel. Nagyon dekorativ és a növény is szépen fejlődik.
Én is állitottam a cserepet kavicsokkal és vizzel megtöltött tálkára és igy nem száradnak a levelek mert elég páratalom jut a növénykéknek.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!