Keresés

Részletes keresés

zako Creative Commons License 2000.10.06 0 0 25
Kedves mindenki!

Mielőtt egymásnak esnénk a különböző winchestermárkák védelmében, tisztázzunk néhány dolgot. Először is:

1. Magyarország (még ma is sajnos) speciális ország. Ez a kereskedői etikára is vonatkozik. Bár a törvények egyértelműek, a kereskedők nagyon gyakran kihasználják a vásárló hozzánemértését, jogi ismereteinek hiányát. S ki szeret ügyvéddel járni vásárolni?! :-) A Quantum, ugyanúgy, mint a legtöbb HDD-gyártó, 3 év garanciát biztosít termékeire, csakhogy ez a garancia csak és kizárólag a hivatalos magyarországi viszonteladóra kötelező. A többi kereskedő meg a magyar törvények által előírt egyéves garanciát adja, és egyébként is tojik a kedves ügyfélre, miután kilépett az ajtón (tisztelet a kivételnek).

2. Bárki kifoghat egy rossz szériát bármely gyártótól, amely aztán egy életre elveszi a kedvét az illető cégtől. Én a WD-vel vagyok így. A padlóra leejtés (ahogy netizen írta) talán nem a legkifinomultabb módszer egy vinyó minőségének ellenőrzésére...

3. Kompatibilitás: nálunk mindenki Quantumot használ, így ezzel a problémával nemigen találkoztam még...

4. Halk/hangos: normális, irodai használat esetén, zárt házban nem nagyon tűnik fel a vinyó hangja, de otthoni, éjszakai használat mellett ez is fontos szempont. Ahogy hallottam, a Fujitsu vinyók nagyon halkan működnek. A Quantumok ezen a téren sajnos elég hátul végeznek. (A hőtermelésről már nem is szólva. Múltkor kis híján égési sérüléseket szereztem egy rackből kivett vinyó megtapintásával :-O).

5. Végül egy érdekes hír a végére (viszonylag rövid, így nem szenvedek a belinkelésével, csak bemásolom):

"A Maxtor megvette a Quantum winchesterekkel foglalkozó részlegét

A Maxtor Corporation és a Quantum Corporation ma bejelentette megállapodásukat a Maxtor és Quantum HDD egyesítéséről egy részvénymegvásárlás keretében, mely a világ egyik legnagyobb merevlemezgyártó cégét fogja létrehozni. A Quantum HDD részvényesei 1,52 részvényt kapnak a Maxtor részvényekből minden egyes Quantum HDD részvényért cserébe. A tranzakció értékét az elemzők 2,3 milliárd dollárra teszik.
Az egyesülés befejezése 2001 eleje felé várható s eredménye egy egyedüli cég lesz, a Maxtor Corporation.
A Quantum DLT & Storage Systems Group, mely nincs benne a Quantum HDD/Maxtor tranzakcióban, egy elkülönített, egyedülálló cégként fog tovább működni Quantum Corporation néven." (www.internews.hu)

Üdv mindenkinek

Zako

netizen Creative Commons License 2000.10.06 0 0 24
A Qantumot már 90-ben is csak Qantum-bombának hívták szakavatott ismerőseim és valszeg nem ok nélkül. Nálam jól szellőző és megkímélt Qantum (Még az OS-ek sem swappeltak nagyon rá, 33MHz-s PCI buszon jár) 2 és fél év után okádja a bad sectorokat. Van mögötte 1 seagate ami esett 2.5 méternyit légvonalban és hidegpadlóra hibátlanul műxik, habár kicst "megjött" a hangja... Ha belehal ebbe a zuhanásba akkor se vethettem volna semmit a "szemére". Fujitsu lifebook-ban levő qantum 1 kicsit erőteljesebb tapipad-action után 1 az egyben +adta magát... Quantum 1 valamire jó: Ennek a legjobb mindig a MByte/Ft mutatója...
xyron Creative Commons License 2000.10.06 0 0 23
Ha nincs kedved újratelepíteni, miért nem másolod át egy az egyben??? Így a progikat sem kell újratelepíteni.
Előzmény: drotmalac (22)
drotmalac Creative Commons License 2000.10.06 0 0 22
Na evribádi...

Szóval azér hagynám a régi vincsit a primary masteren mert a windózer azon van,és kurvára nincs kedven ujrainstallálni az oprendszert plusz ezer más programot.
Viszont ha tényleg annyira problémás hogy lassú vinyón van a Win akkor még meggondolom.

CSerfa Creative Commons License 2000.10.06 0 0 21
Szerintem a Maxtor vinyó a legjobb vétel.
Egyébként ha tisztességes kereskedő árul vinyókat, általában a korszerű hard diszkekre 3 év garanciát ad, de ha Quantum, azaz azokra csak egy évet.
Üzemeltetési tapasztalat: a Maxtor vinyók kb. 0% meghibásodással bírnak, míg a Quantumok igen jelentős része meghibásodik. (Informatikai iskolában vagyok hardveres) Kerekedők tapasztalata is ez (vagy inkább szervizeseké).
Ezek igazolására érdemes olyan kereskedők honlapjára elmenni, mint Compugroup.hu, vagy extra.hu/neuro2000, utóbbi azt állítja, Maxtor még nem hibásodott meg sok százu eladott darabból.
A mai Quantumok közül egy sem alkalmas szvsz komolyabb használatra, nálunk szerverben 10 hónapot sem bírtak ki, végül kollégáim is leszoktak a márkáról nagy nehezen (mert a Quantumok szeretete valahogy, mint a kábszer :-))
Egyébként évek óta használok otthon Quantumot, annak semmi baja.

Egyébként árban is a Maxtor a nyerő, és asszem csendességben egyedüláló (nyitott gépbe szerelt 23 GBájtos (5400 ford./perc) vinyó működését, fejmozgatását nem lehet hallani!) Sebességével sem lehet semmi probléma, több 7200 fordulatú, meg többféle 2MB cache-ű típusuk van (lásd Neuro2000).

Szóval sok informatikus (hardveres) ismerősöm, a kereskedők és a magam tapasztalata alapján Quantumot semmiképpen nem vennék, nem véletlen, ha bármely típus 3 év, de a Quantum csak 1 év gari...
Ha már garancia, a WD ha jól tom, 5 év garit ad vinyóira, és mikor valami problem volt, becsülettel cserélgette is.
Ami a WD mellett szólhat, a WD vinyók szinte minden más vinyó mellett gond nélkül műxenek (nincs olyan, hogy "nem szeretik egymást", ez egyedülálló, azaz, ha valaki sok mobil rackes vendéget vár, akkor vedégfogadó gépbe szvsz a WD a legkevésbé problémás (nem véletlen ez, mert a vinyók vezérlőelektronika gyártásában-fejlesztésében a WD jár az élen, sőt, ők készíteték a legtöbb és a legelső hard disk elektronikákat ill. ezek chipjeit, lásd pl. a régi bármely vinyóvezérlő chipkészletét)

Ahogy én látom, a Quantumok mellett csak a megszokás (hűség), meg az önigazolás (ha megvettem, hülye csak nem vagyok) szól. Sem ár, sem sebesség, sem csendesség, sem összeférhetőség, de különösen a megbízhatóság nem erősségük.

CSerfa

xyron Creative Commons License 2000.10.06 0 0 20
Üdv
A win felmegy secundary vinyóra is, csak telepítés előtt el kell rejteni az elsőt.
Egyébként szerintem is fordítva kéne, bár megindokolni nem tudnám, hogy miért, inkább csak úgy megszokásból.
Előzmény: Abszolút Nulla (18)
Abszolút Nulla Creative Commons License 2000.10.06 0 0 19
ja, egyébként én is a quantumra szavazok - egy 612 megás, aztán 4.3-as, most 15G-s példányokat használtam sokáig, semmi gáz velük soha. Ezenkívül 4.3-as seagete-hez és 1.6-os fujitsu-hoz volt szerencsém, mindkettő elég ratyi volt a quantumhoz képest.
Előzmény: Abszolút Nulla (18)
Abszolút Nulla Creative Commons License 2000.10.06 0 0 18
Pont fordítva kéne szerintem. Egyébként azt hiszem (szóval nem 100%), hogy secondary cuccra a windowst föl se lehet rakni, márpedig annak mindenképp a gyorsabb vinyón a helye.
Előzmény: drotmalac (17)
drotmalac Creative Commons License 2000.10.05 0 0 17
Na akkor kirajzolódott a kép.
Valszeg egy 20 gigás Kvantum lesz a nyerő.
Ja még valami a kábelekkel.
Az úgy jó ha :

1.Primary IDE: Régi vinyó primary master, Cd-rom primary slave
2.Secondary IDE: Új vinyó secondary master

Ez igy működni fog???Jó lesz?

zako Creative Commons License 2000.10.04 0 0 16
Igen, de a biztonság kedvéért nézd meg a Vezérlőpult/Rendszer/Eszközkezelő/Generic IDE Disk Type 4x/beállításokban, hogy a DMA be van-e ikszelve.
Előzmény: drotmalac (14)
TCSA Creative Commons License 2000.10.04 0 0 15
Én két Seagatet temettem el..... a WD meg nagyon zajos: a jelenlegi egy Quantum Fireball CX 10.2Gb kifogástalanul működik.
drotmalac Creative Commons License 2000.10.04 0 0 14
A CD-Roncsom eleg uj , 48x Creative.
Oprendszerem Win98 SE. Jo ez?? Ez gondolom kihasznalja a DMA-t.
Előzmény: zako (13)
zako Creative Commons License 2000.10.04 0 0 13
Valahogy úgy, arra vigyázz, hogy a CD-ROM is újabb legyen, mert a régebbi, lassabb CD-ROM-ok is vissza tudják fogni a teljesítményt.

Meg lehet még próbálni az új vinyót primary masternek, a régi vinyót secondary masternek, a CD-t meg secondary slavenek. Célszerű lefuttatni egy sebességtesztet a különböző konfigurációkon. És persze nem mindegy az OP-rendszer sem: a régebbi windowsok többnyire nem kapcsolják be a DMA-módot. SZVSZ használj Windows2000-et.

Előzmény: drotmalac (9)
Attosz Creative Commons License 2000.10.03 0 0 12
Igen, p.l. egy 333/66-os Celeront meg akarok hajtani, akkor 375/75 és 415/83 Mhz-cel lehet (célszerű) próbálkozni.
xyron Creative Commons License 2000.10.03 0 0 11
FrontSideBus. Ez az alapórajel, ezt szokták szorozgatni(Pl. processzornál fölfele,PCI-nál lefele stb.)
Előzmény: drotmalac (10)
drotmalac Creative Commons License 2000.10.03 0 0 10
Bocs de lama vagyok :
mi az az FSB?
Előzmény: Attosz (8)
drotmalac Creative Commons License 2000.10.03 0 0 9
Nagyon gusztusosan beszelsz a quantumrol, ezek szerint nem lehet rossz beruhazas.
Szoval a regi vincsit rakjam uj kabelen secondary masternek,a CDROM maradjon az uj vinyo mellett primary slave-nek.Jol mondtam?
Előzmény: zako (6)
Attosz Creative Commons License 2000.10.03 0 0 8
"A mostani 6,4ex Fireballt évek óta hurcolom rack-ben több száz kilométert hetente, soha egy bad sector..."

Ezeknél már nem úgy van, mint régen... Az a kis kattanás, ami kikapcsoláskor hallható, azt jelenti, hogy egy permanens mágnes magához rántja a fejszerelvényt, így az szállítás közben nem csúszkál a lemezen, karcolódás, bad szektor ilyen okból kizárva.

Előzmény: zako (6)
Attosz Creative Commons License 2000.10.03 0 0 7
Én egy 4.3-as Seagate-et és egy 10.2-es Quantum-ot tudnék összehasonlítani:

A Q gyorsabb és csendesebb, a S nem(nagyon) bírja a 83 Mhz FSB-t. (Másolás WinCommander-rel -> fagyás.)

zako Creative Commons License 2000.10.03 0 0 6
Saját és munkahelyi tapasztalat: csak Quantumot. Nekem volt WD-m is, Seagate-m is, de ha lehet, csak Quantumot használok. A mostani 6,4ex Fireballt évek óta hurcolom rack-ben több száz kilométert hetente, soha egy bad sector... Ja igen, és a WD Caviar sorozatban egyszer kijött egy nagyon szar széria, amelyek simán meghaltak egy bizonyos idő után, azóta tartok tőlük.

Az 5400-as fordulatszámú vinyók némileg lassabbak, de halkabbak is, a 7200-asok pont fordítva. Az élettartamhoz: kit érdekel, hogy 10 vagy 15 évig él egy vinyó, úgyis elavul addigra és kidobod.

Régi vinyó: tényleg nem érdemes eladni, viszont rack-ban hurcolva jó szolgálatot tehet. Érdemes külön kábelre rakni, ha megoldható, mert tényleg lassítja az újabb vinyókat.

Érdemes minél nagyobbat venni, úgyis betelik... :-). SCSI-val én nem bajlódnék, csak ha tényleg fontos a sebesség (videoeditálás pl.)

Tehát: IDE, Quantum, 20GB.

Zako

drotmalac Creative Commons License 2000.10.03 0 0 5
Nézelődtem az üzletekben mostanában.
A Seagate és a Quantum nagyjából egy árban vannak,
ezt lesz nehéz eldönteni.A legtöbben a Quantumot dicsérik,viszont nekem egy Seagate-om van több mint 2 éve és baj nem volt vele.
Ja és még valami.Lehet hogy tök alma vagyok, de úgy hallottam hogy a nagyobb rpm-es vinyók hamarabb "kopnak" a nagy sebesség/hő miatt.
Igaz ez vagy csak én vagyok lúzer?
Nagyobb rpm alatt az 5200 felettieket értem.

Ja és még egy fontos kérdés.
Van egy öreg Seagate-em 2.1 gigás vagy ekörül mittomén.A lényeg az hogy nem szeretném kidobni a francba, eladni meg nem tudom (kell a kutyának,ugye).Namármost érdemes a régit meghagyni
alapnak, vagy rakjam az új vinyóra a Windózert??
Ha a régin hagyom a rendszert az nagyon belassit, lehúzza az újat?

Bogoj Creative Commons License 2000.10.03 0 0 4
Nekem 2 db WD-m van.
elég strapabírók a szentjeim. egyszer, mikor kibeleztem a gépet, többször kellett újraindítani, és egyik alkalommal nem kapcsoltam ki, amikor még csak az egyik vincsi volt bekötve a tápra. a gép bekapcsolt állapotában rádugtam a tápot a másik vinyóra, kis szikrázás...
már nyúltam is a kapcsolóhoz, hogy megtegyem, amivel kezdenem kellett volna. na - mondom magamban - ennek annyi. és nem. ez kb. két éve volt, azóta is működik problémamentesen.
vbela Creative Commons License 2000.10.02 0 0 3
Nekem a Maxtor nagyon bejött: 30GB, 7200RPM, ATA100, mint a villám, de hangja egy szál se, igaz 50e bruttó.
wow78 Creative Commons License 2000.10.01 0 0 2
Én 6 éve vagyok PC tulajdonos. Ezóta rendelkezek egy Quantum 210Mb HDD-vel. 2 éve pedig tudtam mellé venni egy 2,1Gb Hdd-t.
Ezek ketten egy vezetéken vannak és azért mivel a 210Mb lassabb lefogja az újabbat is, de az a gond hogy a ház+alaplap miatt (fizikailag) nem tudom máshogy kötni őket.
Ezenkívül semmi problémám velük.

Ezenkívül munkám miatt találkoztam Quantum ás Seagate Hdd-kel, Seagate-es problémákkal jobban találkoztam. De ha nem szélsőségek között működik a gép nincs semmi gond a Seagate-el.
Ezenkívül semmilyen más termékkel nincs tapasztalatom.

wow78

Hevia Creative Commons License 2000.10.01 0 0 1
Az eddigi tapasztalataim: A legelso winchesterem egy Western Digitel volt (elt 4 evet). A kovetkezo winchesterem egy Maxtor, sajat hibambol ment tonkre (ezeknel forditva van a tap csatlakozo ,mint a tobbinel, egy pillanatnyi rovidzarlat, eloszor nalam, majd winchesternel...). Jelenleg a C: egy 4.2 GB Quantum, mellette D:-nek hol egy 1.6 GB Quantum, hol egy 1.2 Seagate. Erdekes, hogy a 2 Quantum nem fer meg egy kabelen, pontosabban csak akkor, ha az 1.6 GB/os a C:. Igy kenytelen voltam a C: melle rakni a CD ROM-ot. A Segate-nek nem szamit semmi ott es ugy dolgozik, ahogy kell.
xyron Creative Commons License 2000.09.30 0 0 0
Üdv
Én mindenképp egy Quantumra szavaznák.
Előzmény: drotmalac (-)
drotmalac Creative Commons License 2000.09.30 0 0 topiknyitó
Kellene egy 15-20 gigas vinyo.Milyent vegyek mondjuk brutto 30.000-ert maximum?

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!