Keresés

Részletes keresés

oszibá Creative Commons License 2005.03.10 0 0 176
kétéltű csirkéket úgy is kell főzni
Előzmény: Törölt nick (174)
L4U58U8 Creative Commons License 2005.03.09 0 0 175
Aztán virtuálissan bezabálunk? :-DDDDDDDDDD
Előzmény: Törölt nick (174)
oszibá Creative Commons License 2005.01.21 0 0 173
Többi részét nem merem leirni, enyhén pikáncsos
Előzmény: oszibá (172)
oszibá Creative Commons License 2005.01.21 0 0 172
Tisztára darázs dereked van
Előzmény: mamicska (170)
mamicska Creative Commons License 2005.01.06 0 0 170
Ti már láttatok életben,röhögjetek azon!!:-)))
Előzmény: Törölt nick (169)
mamicska Creative Commons License 2005.01.06 0 0 168
erről jutott eszembe!!:-)))

egyszer mágnessel fölraktam a frigóra egy olyan fényképemet,amin istentelenül kövér voltam....nem használt!:-)

a spájz ajtajára is kiragasztottam...rajtam röhögött összes gyerekem:-)
Előzmény: lemi (165)
oszibá Creative Commons License 2005.01.06 0 0 167
A TV-2-ben
Előzmény: oszibá (166)
oszibá Creative Commons License 2005.01.06 0 0 166
lemi Creative Commons License 2004.12.20 0 0 165

Ez itt egy kínzókamra egy olyan számára, aki minden nap eltervezi, hogy :

-de holnaptol kezdve figyelek ám arra mit eszek, mert már lassan elviselhetetlen a sok fölösleges kilók száma! /és közben még ezt eldönti, behabzsol még egy adag tiramisut./

 

Egy barátnöm meglepett egy hütöszekrénymágnessel, amin ez áll:

A fogyókúrámat mindég ugyan azon a napon kezdem. HOLNAP  :))

 

 

Előzmény: Törölt nick (164)
oszibá Creative Commons License 2004.12.15 0 0 163
Karácsony a nagyvilágban 2     Karácsonyi étkek és szokások a nagyvilágban

Európában, az amerikai és ausztrál kontinensen is a karácsony a legszentebb, legmeghittebb ünnep. Az ajándékozási és az étkezési szokások azonban országról országra különbözőek.

Franciaországban december 24-én érkezik a Mikulás, akkor kell a csizmát az ablakba tenni. Itt egyébként egyáltalán nem vallásos jellegű az ünnep, 24-e munkanap. Este vagy otthon eszik a család vagy étterembe megy, ahol sokan táncra is perdülnek. A tulajdonképpeni ünnep 25-e, amikor az ott is csemegének számító libamájat fogyasztják. A franciák híres karácsonyi süteménye a buche de noel, amit mi egyszerűen csokoládés fatörzsnek ismerünk.

Buche de Noel
Hozzávalók 12 szelethez:
A tésztához: 6 evőkanál cukor, 6 tojás, 3 evőkanál kakaó, 6 evőkanál rétesliszt, 3 evőkanál rum, késhegynyi szódabikarbóna
A krémhez: 15 dkg cukor, 3 tojás, 3 evőkanál kakaó, reszelt narancshéj, 20 dkg vaj
Elkészítés:
1. A cukrot a tojássárgájával és a szódabikarbónával habosra keverjük, majd beledolgozzuk a kakaót, a lisztet, végül óvatosan belevegyítjük a kemény habbá vert tojásfehérjét is.
2. A masszát akkora, sütőpapírral kibélelt sütőlemezre öntjük, hogy ujjnyi vastag tésztát kapjunk. Kb. 10 perc alatt megsütjük. Tiszta ruhára borítjuk, a papírt lehúzzuk róla és rummal meglocsoljuk. A ruha segítségével többször ki-be tekerjük. Felcsavarva hagyjuk kihűlni.
3. A krémhez a cukrot a tojással és a kakaóval habosra verjük, narancshéjjal ízesítjük, majd gőz fölött sűrű krémmé keverjük. Langyosra hűtjük és kikeverjük a puha vajjal.
4. A szétnyitott piskótatekercset megkenjük a krém felével, összetekerjük, majd kívül is bevonjuk a kakaókrémmel. A krémet villával berovátkoljuk, hogy „fakérget” kapjunk. Szeletelés előtt legalább 8 órára hűtőszekrénybe helyezzük.


Skandináviában akár 38 fogásos karácsonyi vacsora is elképzelhető az egyébként gasztronómiailag is puritán népeknél. Ennek eredete abba a korba nyúlik vissza, amikor a parasztok és halászok az év minden napján heringet és bogyókat ettek. A család egyetlen libáját vagy kacsáját karácsonyra tartogatták. A történelmi múlt mai maradványa, hogy az év legnagyobb ünnepén csak a legjobb minőségű, különleges ételek és italok kerülhetnek az asztalra, leggyakrabban hideg büfé, azaz svédasztal formájában. Utána elmaradhatatlan a habos tejberizs, amibe egy szem mandulát rejtettek. Aki megtalálja, ajándékot kap. Ez a kedves, és gyerekek számára izgalmas szokás egész Skandinávia-szerte dívik.

Olaszországban nincs egységes menü, az ünnepi étkek tájanként, tartományonként változnak. Északon a vadat és a szárnyasokat részesítik előnyben, Veneto tartományban pulykát vágnak és polentával körítik a pecsenyét. Nápolyban elmaradhatatlan a Roccocco-keksz, egy mandulából készült kemény sütemény, amelyet a híres vörösborba, A Lacrima de Gesuba (Jézus könnyei) mártogatnak.

Oroszországban jókorát késik a karácsony: a pravoszláv hit szerint január 7-én ünnepelnevőkanál A nem vallásos oroszok a karácsonyt a szilveszterrel együtt, december 31-én ünneplik meg, ilyenkor a fenyőfa mellett durran éjfélkor a pezsgősdugó.

Sok-sok remek karácsonyi receptet és ötletet talál a Mindmegettén! Kattintson ide:

 

http://www.mindmegette.hu/index.php

oszibá Creative Commons License 2004.12.09 0 0 162
oszibá Creative Commons License 2004.11.25 0 0 161

Konyakos praliné

 

Még messze a karácsony (nem is olyan nagyon...), de már tervezgetni kezdjük, mit is süssünk az adventi időszakban. Mert ilyenkor a legfinomabb, legváltozatosabb ínyencségekkel szeretnénk meglepni szeretteinket.

Hozzávalók 25 darabhoz:
*10 dkg fehér csokoládés tortabevonó,
*50 darab praliné- vagy minyonpapír

A töltelékhez:
*10 dkg tejszín,
*2 teáskanál instant kávé,
*4 cl konyak,
*20 dkg tej tortabevonó,
*2 deka fehér csokoládés tortabevonó

Elkészítése:
Két darab süti alátétet fogjunk össze, egy ecsettel kenjük meg az olvasztott tortabevonóval, ha kihűlt, még egyszer ismételjük meg a műveletet. Hagyjuk megkeményedni, majd szedjük le róla a papírt. A töltelékhez főzzük fel a tejszínt, vegyük le a tűzhelyről, keverjük bele a kávét. Adjuk hozzá a konyakot és a felolvasztott tortabevonót. A konyhai robotgép kézi mixerével keverjük meg. Hagyjuk kihűlni, majd a robotgéppel verjük fel. A masszát töltsük habzsákba, majd nyomjuk a csokira. A fehér tortabevonóval egész vékony csíkokat húzzunk a pralinéra.

oszibá Creative Commons License 2004.11.19 0 0 160

Fűszeres melegítő

 

Hozzávalók 4 pohárhoz:
*2,5 dl narancslé
*4 szegfűszeg
*1 rúd fahéj
*3 evőkanál fekete tea
*méz
*1,5 dl ananászlé
*1 csipet szerecsendió

Elkészítés:
A narancslevet, a szegfűszeget és a fahéjat kis edényben 5 percig forraljuk, majd 30 percig állni hagyjuk. Közben a teát fél liter forró vízzel leöntjük, és 5 percig állni hagyjuk. Mézzel ízesítjük. A narancsléhez öntjük a teát, belekeverjük az ananászlevet és a szerecsendiót. Még egyszer felforraljuk és tűzálló poharakba szűrjük.

mamicska Creative Commons License 2004.11.16 0 0 159
na mindjárt gondoltam,hogy nem az asszony csinálja így!

ennyi melléfogással ...:-))

Egyszer megvettem egy szakácskönyvet,ahol már a hozzávalók is tömve voltak hibával.
Fölhívtan a kiadót(Alexandra),néztek nagyot,hümmögtek.A javított kiadásból küldtek egy példányt:-))
Előzmény: zvajda (158)
zvajda Creative Commons License 2004.11.16 0 0 158
Jaa valamit elszabitoltam kössz.:)
Előzmény: Törölt nick (157)
zvajda Creative Commons License 2004.11.16 0 0 156
Előzmény: mamicska (155)
mamicska Creative Commons License 2004.11.16 0 0 155
ZVAJDA!

ezt remélem nem így csináltátok??

a képen látható julienne-re vágott zöldség a libacombok alatt főzelékké sült volna!

díszítésre esetleg...

Honnan van ez a recipe?
Előzmény: zvajda (154)
zvajda Creative Commons License 2004.11.16 0 0 154
MÁRTON NAPI LIBATOR

4 db libacomb
zöldségágy (vöröshagyma, szalonnabőr, vegyes zöldség, alma, zeller, babér, bors, zöldpaprika, fokhagyma)
1 dl olaj
20 dkg libamáj
10 dkg aszalt szilva
50 dkg vöröskáposzta
5 dkg vöröshagyma
cukor, 2 dkg kömény
olaj
vörösbor
birsalma

A libacombot a szalonnás zöldségágyra helyezzük, gyümölcsöket, fokhagymát is teszünk hozzá, szép pirosra, mosolygósra megsütjük. A sütőn a melegen tartó funkciót kapcsolva nem hagyjuk a húst kihűlni. A libamájat sózzuk, zsemlemorzsába forgatjuk, s forró olajban kisütjük. Zsírba cukrot karamelizálunk, köményt kipattogtatjuk, rárakjuk a káposztát, kevés ecetet öntünk rá, sózzuk,és pároljuk. Ezt mi előre elkészítettük. Most forró olajba tesszük a dinsztelt káposztát, rákerülnek a birsalmaszeletek, az áfonyás erdei gyümölcs és az aszalt 0szilva. Átpároljuk. A póréhagymát rézsútosan felkarikázzuk, megpirítjuk, rá főtt, karikára vágott burgonyát teszünk. Tálalásnál a burgonya mellé kerül az áfonyás birses káposzta. Felhalmozzuk a combokat, a zsírjával meglocsoljuk, azaz "átfényezzük". Gyümölccsel díszítjük. Jó étvágyat kívánunk! 

 

Előzmény: zvajda (153)
zvajda Creative Commons License 2004.11.16 0 0 153

 GESZTENYÉS  KOSÁR

20 dkg csokoládé
20 dkg tejszínhab
10 dkg gesztenyepüré
0,2 dl rum
2 dkg méz

A fém kosárformákat kimossuk,

kikenjük jól temperált csokoládéval.

Célszerű az aljára kicsit több csokoládét tenni.

Leborítjuk, s betesszük a hűtőszekrénybe. Felverjük a teszínhabot.

Külön tálban összekeverjük a gesztenyét a rummal (lehet aromát is használni)

és a mézzel. Lassan hozzáadjuk a kemény tejszínhabot, kész a töltelék.

Ezalatt a csokoládékosarak megdermedtek a hűtőben.

Habzsák segítségével megtöltjük a kosarakat.

Természetesen más tölteléket is lehet használni.

Mi vágott süteménnyel tálaljuk, a tetejére tejszínhabot és teszünk.

Cukrozott cseresznyével és csokoládéval díszítjük. Jó étvágyat kívánunk!

oszibá Creative Commons License 2004.11.16 0 0 152
Ilyenkor nem érdemes mezőre menni, élg hŰvősvan.
Előzmény: Oxana (151)
Oxana Creative Commons License 2004.11.15 0 0 151
Én a helyében már nem próbálkoznék, hanem a tettek mezejére lépnék.
Előzmény: oszibá (150)
oszibá Creative Commons License 2004.11.14 0 0 150
azért néha anya probálkozik vele
Előzmény: Oxana (149)
Oxana Creative Commons License 2004.11.14 0 0 149

Akkor egy elégedett embert már ismerek az országban.

Jó is lehet az, mikor már nem mások mondják meg, hogy mit kell tenni.

Előzmény: oszibá (148)
oszibá Creative Commons License 2004.11.14 0 0 148
igaz, megvagyok elégedve
Előzmény: Oxana (147)
Oxana Creative Commons License 2004.11.14 0 0 147

Hja, könnyű egy nyugdíjasnak!

 

Előzmény: oszibá (146)
oszibá Creative Commons License 2004.11.14 0 0 146
Egy ideig tvztem, majd gépeztem és ma 10-ig szundiztam
Előzmény: Oxana (145)
Oxana Creative Commons License 2004.11.14 0 0 145

A párom szerint ebből már csak az anyós lábvize hiányzik.

 

Oszi, Te mikor alszol, ha éjjel 1-kor még a gép előtt ülsz, nappal meg kukoricázol?

 

Előzmény: oszibá (144)
oszibá Creative Commons License 2004.11.14 0 0 144
Võlegényleves libacombbal     November 11-én tartjuk Szent Márton ünnepét. A Pannóniában született Tours-i püspökre emlékezünk ezen a napon. A középkori szentek egyik legnépszerûbb alakjáról van szó, kinek a kultusza magyar területen is jelentõs - emlékét helység-neveken kívül a Márton-napi liba-lakomák is õrzik.

Hozzávalók 4 személyre:

- 4 libacomb
- 40 dkg vegyes leveszöldség
- 1 csipet õrölt szerecsendió
- 15 dkg csiperkegomba
- 20 dkg fagyasztott zöldborsó
- 2 zsemle
- 3 dl tej
- 2 csokor petrezselyem
- 5 tojássárgája
- 1 dl tejföl

Elõkészítés: A libacombokat megmossuk. A leveszöldségeket megtisztítjuk, megmossuk, kisebb darabokra vágjuk.

Elkészítés: A húst a zöldségekkel együtt lábosba tesszük, felöntjük annyi vízzel, amennyi ellepi, sóval, borssal, csipetnyi szerecsendióval ízesítjük, és lassú tûzön kb. 2 óra alatt puhára fõzzük. A gombát megtisztítjuk, szeletekre vágjuk. A fagyos zöldborsóval együtt a fõzés utolsó 20-25 percében a leveshez adjuk. Közben a zsömlét tejbe áztatjuk. A petrezselymet leöblítjük, apróra vágjuk. A zsömlét kifacsarjuk, és a tojássárgájával, a petrezselyem kétharmadával összedolgozzuk, megsózzuk, megborsozzuk, szerecsendióval fûszerezzük. A libacombokat és a zöldséget a levesbõl kiemeljük. A zsemlés masszából két teáskanál segítségével kis gombócokat formázunk, és a levesben 6-8 perc alatt kifõzzük. A combokat, a zöldséget a levesben megforrósítjuk. Tejfölre merve, petrezselyemmel megszórva azonnal tálaljuk.

További receptek:

Oxana Creative Commons License 2004.11.13 0 0 143

Imádom, ha valaki nem mintagyerek, hanem van egyéni fantáziája is.

El tudom képzelni, hogy milyen "fegyelmezett úttörő" voltál. Hát ettől szépül meg minden utólag.

Előzmény: Törölt nick (142)
Oxana Creative Commons License 2004.11.13 0 0 141

egyszet = egyszer

Még félálomban vagyok.

Előzmény: Oxana (140)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!