Keresés

Részletes keresés

fagyalf Creative Commons License 2020.08.07 0 0 443

1.: A többi tulaj hozzájárulásával csinálhatsz kerítést.

 

2.: A többi tulaj hozzájárulásával, ha Neked nem tetszik akkor a saját költségén.

 

3.: A utcai kerítés (legyen bármi is az alatt értve, itt is slendrián a megfogalmazás) közös terület, tehát minde tulajdonos egyetemlegesen viseli a költségeit.

 

Közös, osztatlan közös tulajdonok, mindenkié még ha nem is fér hozzá! Fenntartása közös érdek és felelősség.

Magántulajdon, kizárólagos használati jog azé aki megkapta. Fenntartása magán érdek és felelősség.

Telekhányad 132/396, magyarul a 396 rész telek mindenkié ebből Te kaptál 132 részt. Megosztani nem lehetséges, de a közösbe ilyen arányban vagy köteles hozzájárulni a költségekhez, magyarul 1/3-al.

Pl.: Az utcai kerítést rendbe kell tenni, akkor 1/3 a tied, a többiek pedig 2/3-ot fizetnek.

 

Előzmény: ibax (442)
ibax Creative Commons License 2020.08.06 0 0 442

Köszönöm a választ fagyalf.

 

Tehát ha jól értem, akkor ezek a kizárólagos használatú területek arra lehetőséget adnak nekem, hogy pakoljak rá, biciklit azon tároljam, tehát használjam, de a szerkezetén nem módosíthatok? Kerítéssel sem keríthetem le, hogy a szomszéd macskája, kutyája pl. ne piszkítson oda?

 

Illetve ezt írtad még: "Ha az osztatlan közös tulajdont ( út, kuka tároló, etc.) kell rendbe tenni, akkor mindenki fizeti a költségeit."

De mi a helyzet akkor, ha két szomszéd úgy dönt, hogy ők szeretnék a murvás szolgálati utat térkövezettre cserélni? Tehát a jelenlegi is használható, de nyilván egy térkő szebb lenne. Ilyen esetben ráhárítható a harmadik szomszédra egy ilyen jellegű, akár milliós költség?

 

Van a társasház alapítói okiratban egy ilyen mondat is: "A tulajdonostársak kötelesek saját költségükön gondoskodni a külön tulajdoni illetőségeikhez tartoző építményrészek jó karbantartásáról." Ez azt jelenti, hogyha én vagyok az első lakó, akkor az utcafronti kerítés (külön tulajdoni illetőségeikhez tartoző építményrész) örökös felújítása is az én dolgom? Ahogy a hátsó lakónak a hátsó kerítés rész gondozása?

És mi van akkor ha már elöregedett, és cserére szorul? Akkor viszont már mindhárom szomszéd közös megegyezésére szükség van, mert a kerítés közös tulajdon?

Előzmény: fagyalf (441)
fagyalf Creative Commons License 2020.08.06 0 0 441

De minek 3 lakáshoz társasházat alapítani?

 

Pedig egyszerű! Kizárólagos tulajdon és kizárólagos használati jog!

Amit ennyi információból le tudok szűrni:

-  Egy út van a házak előtt, ami közös használatban van a telkek eléréséhez és ez nem közterület, hanem magán tulajdon (osztatlan közös terület). Ez 4 m széles és 32,5 m hosszú.

- Az út és a házak közötti területek is közös tulajdonban vannak, de kizárólagos használatban kapja az, akinek a háza előtt van (osztatlan közös terület, kizárólagos használattal). Más nem használhatja, de közös.

- a kuka tároló területe osztatlan közös terület.

A kérdés anyagi tekintetű innentől kezdve. Ha az osztatlan közös tulajdont ( út, kuka tároló, etc.) kell rendbe tenni, akkor mindenki fizeti a költségeit.

Amennyiben a kizárólagos használatú részt, akkor csak az fizet akinek ezt hozzá rendelték a tulajdonához! A hasznait élvezi, költségeit viseli, ahogy az ügyvédek szokták írni.

Aki szerkesztette az elég slendrián munkát végzet, nagyon pontatlanok a meghatározások:

- bejárat: mit hívunk bejáratnak (utca, közös használatú út, telek, ingatlan?) és az hol van? Nyugati, keletei, ...

- az épülettel szemben állva: bármelyik oldalán állhatok szemben az épülettel. Az épület keleti homlokzatához képest, északi oldalán, 1., 2., ingatlan közös telekhatárán.

- 1 számú lakás jobb oldaláig előtte mögötte: Ez honnan nézve lesz az 1. számú lakás jobb oldala ?(keleti, nyugati..., oldalon, de legpontosabb lett volna, a tervrajzon szereplő X m2 telekhányaddal).

Ezt pedig egy ügyvéd készítette! Szépen átíratnám vele, mert ez így vitára ad okot alapból! A Tervező, a tervrajzon jelölje ki a területeket, mondja meg a pontos m2-eket és azt beleírni az alapító okiratba!

 

A kérdésedre pedig a válasz: Nem építhetsz rá! Csak akkor, ha a többi tulaj hozzájárul!

 

Előzmény: ibax (440)
ibax Creative Commons License 2020.08.06 0 0 440

Sziasztok. Lenne egy kérdésem.

 

Társasház alapítói okiratunk szerint a közös tulajdon ez:

 

 

A külön tulajdonhoz pedig ez van írva:

 

 

Az előtte-mögötte így néz ki az alaprajz szerint ('előtte' piros kerettel kiemelve):

 

 

Az lenne a kérdésem, hogy az a terület, ami a 4 méter szélességbe (piros keret ALATTI rész, az első kép (6) pontja) nem esik bele, tehát már az én lakásomhoz tartozik (ez van pirossal bekeretezve), akkor ide építhetek e bármit, vagy kerítéssel lekeríthetem e? Mert ahogy a második képen le is van írva, 'kizárólagos használatom van' a terület felett.

 

Az első kép (1) pontja viszont lényegében az egész telket KÖZÖS tulajdonként definiálja. Segítsetek légyszíves értelmezni ezt.

Nagyi2020 Creative Commons License 2020.08.01 0 0 439

Köszönöm, sokat segítettetek.

Előzmény: Vajk (438)
Vajk Creative Commons License 2020.08.01 0 0 438

szerintem ez csak a közös képviselet munkadíja az egész házra nézve

Előzmény: Nagyi2020 (437)
Nagyi2020 Creative Commons License 2020.08.01 0 0 437

Ezeket  az összegeket az egész házra érted, plusz a közös költséget( 8 lakásos ház), vagy ebben az összegben benne van minden ( közös ktsg, képviselői díj )?

Előzmény: fagyalf (436)
fagyalf Creative Commons License 2020.07.31 0 0 436

Ha én pályáznék 30-50 e Ft közötti öszeget kérnék (attól függően mit, mennyit kell kezelni), de közvetlen Bp. melleti településen, akár 70-et is, ha kifejezetten hangsúlyozzák, akkor 80. :)

Előzmény: Nagyi2020 (435)
Nagyi2020 Creative Commons License 2020.07.31 0 0 435

Köszönöm Vajk.

Még az érdekelne, hogy mennyi lehet a közös képviselő tiszteletdíja (díja ) albetétenként ami reális összeg?

Előzmény: Vajk (434)
Vajk Creative Commons License 2020.07.30 0 0 434

A közös ktsg rengeteg mindentől függ: lift van-e, mennyi közös helyiség van(udvar, kert,tárolók, raktárak, folyosók,stb) 


Előzmény: Nagyi2020 (433)
Nagyi2020 Creative Commons License 2020.07.30 0 0 433

Kedves Fórumozók,Hozzáértők!

 

Nyolc lakásos társasházban a közeljövőben kerül sor az első közgyűlésre. Ez a társasház közvetlen  Budapest melletti településen van.

1, Mennyi lehet most a reális közös költség összege négyzetméterenként?

2, Mennyit kérhet reálisan a közös képviselő al betétenként?

 

Köszönöm a segítségeteket: Nagyi2020

Zöldár Creative Commons License 2019.09.10 0 0 432

A biztosítók mindig svindlisek !

Előzmény: Törölt nick (430)
Törölt nick Creative Commons License 2019.09.01 0 0 430

Hát, én előszőr átnézném a biztosítási szerződést a közös képviselővel,hogy hol van leírva benne ez a 68%. De tegyük fel,hogy igazat mond a biztosító kárbecslője !
Akkor nyilván a a kifizetett számlák alapján kéne,hogy a 68%-ot térítse a biztosító(esetleg valamilyen előleg mellett), és akkor ez esetben a 300k 68%-át alapul véve 204k huf-ot kéne,hogy  fizessen ?
De lehet,hogy az én jogérzékem tól "fejlett" !

Előzmény: berklac (429)
berklac Creative Commons License 2019.06.05 0 0 429

Tisztelt Barátaim !

 

Történ hogy társasházban ahol lakom,  csőtórés volt, a falon belül, a WC mögött ! 4-5 lakás totál elázott , kijött a bízósító felmérte a kárt és közölte , ennyi a konkrét kár , de ennek csak 68 % fizetik mert így kötötte a biztosítást a közös képviselő ,tehát a ház alul van biztosítva , nekem a 223 ezres kárból csak 153 térit, van erre valami megoldás ?

Kint volt egy festő és közölt a javítás 300 ezer !!!!

 

Mondjatok valami okosságot mit tegyek ? 

Mi a törvényes lehetőség ?

 

Köszönöm a segítséget !

MoocA Creative Commons License 2019.01.15 0 0 428

Sziasztok - biztos volt már közületek valaki hasonló helyzetben, tanácsotokat kérem. A lakás amiben két éve lakunk, 5. emeleti, leválasztásból jött létre évtizedekkel ezelőtt.  Eddig semmi gondot nem tapasztaltunk. A mi oldalunkról a WC a szomszéd lakásban levő strangra van rákötve. Azzal kezdődött, hogy néhány napja először nálunk jött fel a trutyi, átzörgettünk a szomszédba és kiderült, hogy ott is úszik minden. A szomszéd hívott duguláselhárítót, de az csak ideig-óráig volt megoldás, néhány nap múlva kezdődött minden elölről. Akkor mi is hívtunk dugulás elhárítót, profi eszközökkel és minden megjavulni látszott, míg a szomszéd alatti lakó meg nem jelent, hogy most nála ázik minden. Azóta ismétlődik a dolog, hol lemegy, hol nem, de a szomszéd alatti lakás ázik.

 

Nekem az az álláspontom, hogy ha valami ázik, ott a lefolyót javítani kell, ez pedig vagy a szomszédban, vagy az alatta lakó lakásban lehet. A szomszéd azt mondja, hogy csak miattam ázik minden, fizessem én a javítást. Nem értem, mire alapozza, öreg pesti bérházról van szó, az egész ügyben az én szakaszom nincs két méter, de az a szomszéd irányába megy és szerintem, ha a néni ázik, akkor a hiba nem lehet az én lakásomban. Mi ilyenkor a teendő?

Vajk Creative Commons License 2018.05.25 0 0 426

Butaság.

Gondold el, ki szeretnéd adni a saját lakásodat, erre a fokhagymaszagú Gizi néni a másodikról nem engedi.

Mi a fasz köze lenne bárlkinek ahhoz, hogy kiadod a lakásodat?

 

Tőled sem kért senki engedélyt, hogy megvehesse a szomszéd lakást, nem?

 

 

Előzmény: kocsis.tamas (424)
fagyalf Creative Commons License 2018.05.19 0 0 425

1.: "Egy Társasházba egy lakás tulajdonos ki ad egy albérletet miért nem értesíti a emeleten levő többi lakás Tulajdonos, Lakótársat Legyen férfi vagy nő a beköltöző albérlő ! nagyon fontos kérdés A lakótársaknak jogukba áll tudni ki lesz a szomszédunk akár 5 évig is ! ? pokol lesz az életünk egy albérlő miatt ha olyan agresszív ember ! ? Egy 10 emeletes vagy négy emeletes panellakásban vagy tégla építésű társasházban minimum elvárás a bemutatkozás új albérlő személye vagy mindegy ? ! csak kérdezem ? 10 millió választópolgár ? ! neked sem mindegy milyen Magyarországban élsz ? ! További panasz a társasház képviselőjelöltje ellen Miért nem adhatja ki a tulajdonos nevét telefonszámát 5 éve még a posta ládán nem is láttam a nevét csak a albérlőkét !"

 

Válasz:

Nem köteles, hacsak az SZMSZ elő nem írja neki!

A th.-i tv megadja a lehetőséget az intéző bizottságnak vagy közös képviselőnek vagy társasház kezelőnek, amennyiben az SZMSZ-ben rögzítve van:

22 §. (1) A szervezeti-működési szabályzat előírhatja, hogy a tulajdonostárs köteles a közös képviselőnek vagy az intézőbizottság elnökének bejelenteni:b) lakcímét, az ingatlan-nyilvántartásban bárki által megtekinthető személyes adatát, illetőleg a jogi személy nyilvános adatát,c) a külön tulajdonát bérlő, használó személy (a továbbiakban: bérlő)b) pontnak megfelelő adatát,d) a külön tulajdonában lakó személyek számát,e) haszonélvezettel terhelt tulajdon esetében a haszonélvező személy nevét.

Ennyit és nem többet, de harmadik személynek nem adhatja ki!

 

Egy tulajdon (helyrajzi számmal rendelkező ingatlan) tulajdonos bizonyos adatai nyilvánosak! Földhivatalnál személyesen, akár elektronikusan ingyenesen elérhető.

A magántulajdonban lévő bármely ingatlan szuverén. A tulajdonoson kívül senkinek nincs beleszólása, hogy kivel, mit hogy csinál benne a tulajdonos. Kivétel a Th. tv.-ben leírtak 17. §. (olvasd el).

17. § A szervezeti-működési szabályzat meghatározza

a) a külön tulajdonban lévő lakás használatának, hasznosításának szabályait a lakóépület rendeltetésének megfelelően;

b) ha a lakóépület külön tulajdonban álló nem lakás céljára szolgáló helyiségében a szerencsejáték szervezéséről szóló törvény hatálya alá tartozó, illetőleg szexuális vagy erotikus szolgáltatásra irányuló tevékenységet kívánnak folytatni, valamint, ha szexuális terméket és segédeszközt kívánnak árusítani vagy forgalmazni, a lakóépület rendeltetésének megfelelően megtilthatja a nem lakás céljára szolgáló helyiség használatát és hasznosítását vagy meghatározhatja használatának és hasznosításának szabályait

Kérdés: Te hogy és mennyi idővel előtte jelented be pl. ha nagyobb összejövetel van nálatok (pl. ballagás utáni ebéd) ?

 

2.: "Aki albérletet hírdet elővetéli és bérlési jog nem a társasház szomszédokat ház lakóit barátait családtagjait eliti meg először ! ? Aztán jöhet csak majd a számításba a hirdetés interneten újságba a hirdetés ! ! ! Nem jó gondolat ? ! Ha valaki egy üres lakásba költözik mint albérlő azt szeretné hogy család tagja barátja megbízható ember legyen a szomszédja és ne valami (késdobáló örült ) jogszabály alkotmány módosítás önkormányzati rendelet társasház jog változás kell azonnal ! ! !"

 

Válasz:

Nem. Az elég érdekes lenne, hogy a tulajdonos barátja (ki ellenőrzi a valódiságát?) elő bérleti jogot formáljon! Ilyen nincs, hogy előbérleti jog! Osztatlan közös tulajdon esetén, az osztatlan közös tulajdonban tulajdonrésszel bíró személynek van elővásárlási joga. Ez jellemzően földterület vagy nem belterületen elhelyezkedő ingatlan. Nem vagy egy kicsit paranoikus? Még azt sem tudod, ki költözik oda, de már késdobáló őrültnek titulálod. Nem lennék a szomszédod. Itt a lehetőség a megfelelő fórumon kilincselj, sok sikert kívánok neked.

 

3.:"Orbán Viktor miniszterelnök úr Fidesz -KDNP párt Magyarország kormánya parlamenti országgyűlési képviselők ez is hozzátartozik a MAGYARORSZÁG közbiztonságához ! hogy egy ház albérlőjét azonnal le lehessen eltávolítani a lakásból ! mert jelenleg más jogszabály nincsen csak a rendőrség De kell az országgyűlési alkotmány módosítással is önkormányzatok alkalmazni tudnák ! Az új jogszabályt nem kívánatos albérlők ellen"

 

Válasz:

Ilyen nincs és hál istennek a magyar jogszabályi háttér nem is engedi, hogy más tulajdonába és életébe beleszóljanak. Az alkotmány módosításhoz is sok sikert kívánok.

 

 

4.: "ADDIG IS A TÁRSASHÁZ KÉPVISELŐJÉT HANYAG MUNKÁJA TÚLZOTT SZEMÉTSÉGE MIATT AZ ÖNKORMÁNYZAT PANASZ ESETÉN 30 NAPON BEJÜL BE HÍVHASSA AMIT ZÁRT KÉPVISELŐ TESTÜLETI Ülés KERETÉBEN TÁRGYALJA AHOL AKÁR A TÁRSASHÁZ közös Képviselő MUNKAVISZONYA FELMONDÁSRA KERÜLHESSEN ! MEGÜRESEDETT TÁRSASHÁZ KÖZÖSKEVISELŐ HELYÉRE PÁLYÁZATI UTÁN ÚJ TÁRSASHÁZ KÉPVISELŐ LEHESSEN KINEVEZNI A LAKOK 51 % MELLET EGY MÁSODIK LEHETŐSÉG A TÁRSASHÁZ LAKÓI SZÁMÁRA KÖSZÖNÖM"

Válasz:

Az intéző bizottság vagy közös képviselő vagy társasház kezelő felmentéséről csak és kizárólag a közgyűlés dönthet. Ez alól kivétel a th. tv. -be ütköző módozatok, ott a bíróság is eljárhat megfelelő módon.

A felnégyeléséről később intézkedjetek!

 

 

Előzmény: kocsis.tamas (424)
kocsis.tamas Creative Commons License 2018.05.18 0 0 424

Egy Társasházba egy lakás tulajdonos ki ad egy albérletet miért nem értesíti a emeleten levő többi lakás Tulajdonos, Lakótársat Legyen férfi vagy nő a beköltöző albérlő ! nagyon fontos kérdés A lakótársaknak jogukba áll tudni ki lesz a szomszédunk akár 5 évig is ! ? pokol lesz az életünk egy albérlő miatt ha olyan agresszív ember ! ? Egy 10 emeletes vagy négy emeletes panellakásban vagy tégla építésű társasházban minimum elvárás a bemutatkozás új albérlő személye vagy mindegy ? ! csak kérdezem ? 10 millió választópolgár ? ! neked sem mindegy milyen Magyarországban élsz ? ! További panasz a társasház képviselőjelöltje ellen Miért nem adhatja ki a tulajdonos nevét telefonszámát 5 éve még a posta ládán nem is láttam a nevét csak a albérlőkét ! Aki albérletet hírdet elővetéli és bérlési jog nem a társasház szomszédokat ház lakóit barátait családtagjait eliti meg először ! ? Aztán jöhet csak majd a számításba a hirdetés interneten újságba a hirdetés ! ! ! Nem jó gondolat ? ! Ha valaki egy üres lakásba költözik mint albérlő azt szeretné hogy család tagja barátja megbízható ember legyen a szomszédja és ne valami (késdobáló örült ) jogszabály alkotmány módosítás önkormányzati rendelet társasház jog változás kell azonnal ! ! ! Orbán Viktor miniszterelnök úr Fidesz -KDNP párt Magyarország kormánya parlamenti országgyűlési képviselők ez is hozzátartozik a MAGYARORSZÁG közbiztonságához ! hogy egy ház albérlőjét azonnal le lehessen eltávolítani a lakásból ! mert jelenleg más jogszabály nincsen csak a rendőrség De kell az országgyűlési alkotmány módosítással is önkormányzatok alkalmazni tudnák ! Az új jogszabályt nem kívánatos albérlők ellen ADDIG IS A TÁRSASHÁZ KÉPVISELŐJÉT HANYAG MUNKÁJA TÚLZOTT SZEMÉTSÉGE MIATT AZ ÖNKORMÁNYZAT PANASZ ESETÉN 30 NAPON BEJÜL BE HÍVHASSA AMIT ZÁRT KÉPVISELŐ TESTÜLETI Ülés KERETÉBEN TÁRGYALJA AHOL AKÁR A TÁRSASHÁZ közös Képviselő MUNKAVISZONYA FELMONDÁSRA KERÜLHESSEN ! MEGÜRESEDETT TÁRSASHÁZ KÖZÖSKEVISELŐ HELYÉRE PÁLYÁZATI UTÁN ÚJ TÁRSASHÁZ KÉPVISELŐ LEHESSEN KINEVEZNI A LAKOK 51 % MELLET EGY MÁSODIK LEHETŐSÉG A TÁRSASHÁZ LAKÓI SZÁMÁRA KÖSZÖNÖM 

Hamvaska74 Creative Commons License 2017.09.07 0 0 423

Kedves forumozok! Segitsetek!sos! 7 lakásos társasházban lakom , és az egyik szomszéd saját költségén lefestette a ház falát az ö részénél.azt azért leirom ,hogy világos a többi rész amire ö festette erös szin!Ezt lehet ? Tudtommal az közös falrész amihez a többi lakonak is bele kell egyezni?kérhetem az eredeti visszaállitást?

Timret Creative Commons License 2016.12.16 0 0 422

A jogszabályok lehetővé teszik,hogy a tulajdonos közösség olyan ház szabályt fogadjon el,ami kimondja,hogy a lakásokat csak az eredeti célra lehet használni.Vagyis: a tulajdonos nem adhatja ki turisztikai célokra!Még annyit, hogy a szobáztató tulajdonos mutassa meg az önkormányzat jegyzőjének az engedélyét !

E-mail: csaloganyhaz@gmail.com

 

Előzmény: Exosud2 (416)
Timret Creative Commons License 2016.12.16 0 0 421

A jogszabályok lehetővé teszik,hogy a tulajdonos közösség olyan ház szabályt fogadjon el,ami kimondja,hogy a lakásokat csak az eredeti célra lehet használni.Vagyis: a tulajdonos nem adhatja ki turisztikai célokra!Még annyit, hogy a szobáztató tulajdonos mutassa meg az önkormányzat jegyzőjének az engedélyét !

E-mail: csaloganyhaz@gmail.com


Előzmény: Exosud2 (416)
fagyalf Creative Commons License 2016.08.30 0 1 420

A gázt honnan viszed a konvektorhoz? Ami köztudottan a legpazarlóbb fűtésmód.  Egy konvektor 1 hónap alatt őr lángon képes 1m3 gázt elpöfögni.

Előzmény: Katalin33 (419)
Katalin33 Creative Commons License 2016.08.27 0 1 419

Konvektoros fűtéssel oldanám meg természetesen és sajnos ilyen központi fűtéses társasházaknál palackos gázzal lehet főzni vagy vesz az ember villany tűzhelyet,ha nem akarja folyton hordozni az emeletre a gázpalackot. 

fagyalf Creative Commons License 2016.08.26 0 0 418

Hogy szeretnéd megoldani otthonod fűtését a kilépés után ezen gondolkoztál már?

Egyáltalán megoldható, kivitelezhető? Az érvényes jogszabályok engedik? Hallottál már olyanról, hogy a x távolságon belül elhelyezkedő épületnek helyi rendelet szerint kötelező a helyi hőszolgáltatótól venni a szolgáltatás?

 

Előzmény: Katalin33 (417)
Katalin33 Creative Commons License 2016.08.24 0 0 417

Kedves fórum társak! Tudna-e segíteni valaki abban ,hogyan lehet a társasházaknál kilépni a közös fűtésből ,ugyan is  erre van lehetőség csak ezt nem igen hangoztatják ( nem véletlen). Ugyan is a társasház alatti üzlet sorok ki tudtak lépni akkor a lakók is ki tudnának. Hiszen közös lónak mint tudjuk... és ez sajnos így van . Sokunk nincs tisztába mennyi fűtést használt el valójában csak az ami ki van magyarázva. A lakók érdekeit miért nem védi senki? Amikor többen rákérdeztünk, hogyan lehet kiszállni azt a választ kaptuk vagy mindenki vagy senki és az rettentő magas költségekkel járna amit a lakók nem tudnának megfizetni. Ezzel lettünk mi lakók el tántorítva nehogy valaki lépjen ez ügyben....és persze sokan azt mondták,hogy akkor nem és marad minden a régi. Alkalmanként magasabb ,néha pedig szinte annyi a fűtési díj,mint egy kertes háznak. Hol ott a lakótelepi lakások kisebbek, mint egy kertes ház és ezek a lakások szinte minden irányból fűtve vannak amíg egy kertes ház nem. Ha nem is akar mindenki kiszállni akár milyen okból kifolyólag csak pár ember ők ezt hogyan tehetik meg? Segítségeteket köszönjük! 

Exosud2 Creative Commons License 2016.08.12 0 1 416

Tisztelt Fórumozó társak!

 

Segítségeteket szeretném kérni egy igen fontos ügyben.

 

Belső erzsébetvárosi társasházban lakunk. Mondhatni a romkocsmák kellős közepén.

Társasházunk jó állapotban van, a szomszédság is nagyon jó, viszont egyre több az apartman.  Még ezzel sem lenne annyira gond, de kb. másfél hónapja a közvetlen mellettünk lévő lakást apartmanként adják ki turistáknak. Booking, és egyéb oldalakon hirdetik. Kb. 2-3 naponta új vendégek jönnek, főleg fiatalok, és sokan. Általában 3-8 fő között változik a létszám.

 

A mi folyosószárnyunkat lezárva tartjuk. Nagyon szépen növényesítettük, egy igaz kis kincs a folyosórészünk. Reggel jól esik kiülni, kávézni, hétvégenként a szomszédokkal szoktunk borozgatni, beszélgetni.

Mióta elkezdtek érkezni a vendégek az apartmanba, folyamatosan cigiznek, isznak, hangoskodnak a folyosón. Késő éjjelig, sokszor hajnalig buliznak.  Reggel az egész folyosó tiszta szemét, hamu, a növényeket sokszor bántják, letépik. A pia, sör ki van öntve stb.

Feltöltök néhány képet, hogy lássátok milyen állapot várt ma reggel munkába menet.

 

Kérdésem, hogy mit lehet tenni ilyen esetben, hogy ezek az állapotok megszűnjenek? Ismét élhető körülményeket szeretnénk a szomszédokkal.

 

Érdekes módón más emeleteken hasonló eset nem fordul elő.

 

 

Segítségeteket előre is köszönöm.

 

 

 

mynames Creative Commons License 2016.08.02 0 0 415

Kedves Fórumosok!

Azt szeretném megtudni tőletek, hogy a lakás ablakához tartozó ablakpárkány közös tulajdonban van vagy  külön tulajdont képez???

 

Az Alapító Okirat szerint külön tulajdont képez..........falburkolatok, nyílászáró szerkezetek, ágvezetékek........... stb.

Várom sürgős válaszaitokat!

Köszi, Margó

Bumburnyák Creative Commons License 2016.07.26 0 0 414

..az ia jó, ha kapsz egy bevételi pénztárbizonylatot a kk-től, rajta, hogy miért és mennyit fizették be..

 

..minden bizonnyal a számla a társasház nevére lett kiállitva..

Előzmény: mityur54 (413)
mityur54 Creative Commons License 2016.07.26 0 0 413

Sziasztok! Olyan kérdésem lenne, hogy kárt okoztam a társasházba, ki fizetem a kárt! de a számlát nem adta nekem, csak másolatot, pedig eredetit kértem, mivel hiánytalanul meg fizetem a kárt!

 

Kérdem én mi köze a társasháznak mikor kárt meg téritetem? Miért nem kaphatom meg a eredeti számlát?

Köszönöm a válaszukat!

Anti5001 Creative Commons License 2016.02.16 0 0 411

Sajnos, ha nem segítőkész a ház, akkor először a tetőtéri lakások tulajainak kell pénzt invesztálniuk ügyvédbe -megfogalmazza a követelést (mit szeretnétek, mekkora a károtok)-, építési szakértőbe -feltárja és leírja a problémát - és aztán egy ügyvédi felszólítás, majd ha arra nincs válasz és együttműködés, akkor egy kártérítési per a Társasház ellen, ha valóban a Társasház miatt áztok be és ez bizonyítható. Amennyiben kivitelezési hibáról van szó, akkor a kivitelezőt lehet perelni.

Miután ezek megvannak, akkor majd a bíróság eldönti, hogy jogos a kárigény, vagy sem és hogy kinek kell kifizetnie a felmerült költségeket.

Előzmény: kisya (410)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!