Keresés

Részletes keresés

O/O Creative Commons License 2018.11.22 0 0 21409

Sziasztok!

Még mindig kerékpár vásárlás az aktuális idegbaj nálam. Két konkrét bicaj van, ami kicsit más kategória, de különböző kedvezmények után, árban már azonosak számomra. Az Merida Reacto 400 2019 alu vázas az Orbea Ordu M30 karbon, mindkettő Simano 105-tel van szerelve. A merida jobban tetszik, de az Orbea jobb lehet a jóval magasabb induló ár miatt is. Kérdésem az lenne hogy az Orbea a képen látható felszereltséggel, (könyöklő) indulhat bolyozós versenyen is? Ismerősömnek ilyen van és azt mondta neki még soha sem szóltak, engedik így indulni. Viszont én úgy tudom a könyöklő használata korlátozva van. Na, most ennél a könyöklő végére van szerelve a váltó ezzel mit lehet csinálni, ha le akarom szedni a könyöklőt? Ami marad a kormányból az használható normális versenyzésre. Vagy maradjak a rendes oúti kormánynál (merida) és szereljek rá külön könyöklőt? Ti mit javasolnátok? Melyik bicó, milyen plusszal esetleg.

Köszönöm!

O/O Creative Commons License 2018.11.16 0 0 21408

Na, pont ez az emlegetett kényelem aggaszt engem is. Bár ha országútira ülök sosem a kényelem dominál. Minden edzésem szól valamiről, pulzus pedálfordulat 1-2 szegmens stb.  erre figyelek ezzel versenyzem, nem a komfortot méregetem :)

A szabad görgőm mivel házi, így egész más mint elméletben a gyári. Tudom állítani a két hátsó görgők távolságát, ezzel lehet fokozni a nehézséget, ráadásul az első görgő meghajtása is sok energiát vesz el, így komolyan azon kellett dolgozom, hogy megtudjam rendesen tekerni :) Egyelőre könnyítenem kell, hogy érdemi időt tudjak rajta tölteni. Jó lesz ez! ;)

Előzmény: Ati_66 (21407)
Ati_66 Creative Commons License 2018.11.15 0 0 21407

Ha a könyöklőd ennyit emel a magasságon akkor biztosan jó lesz. (Már ha azt rá tudod tenni majd az új bringa kormányára )

A könyöklős kormányt is lehetne alacsonyabbra pozicionálni, de akkor jobban összenyomódik a tüdő jobban fárad a nyak a hát. Aki 2500 bringás km-rel megy IM-re mit én, annak a kényelem fontosabb mint pár % további légellenállás csökkenés. 

 

Szabad görgőn még nem próbáltam kerékpározni, de az alapvetően a technikai tudás, körkörös hajtástechnika szimmetrikus erőkifejtésű hajtás javítására való, mert minimális az ellenállása.

Szabadtéri bringázást helyetti, kondíciót fenntartó görgős edzésre fékezhető görgő kell.

 

 

Előzmény: O/O (21406)
O/O Creative Commons License 2018.11.15 0 0 21406

Köszi! Én abban bízok, hogy ez mégsem annyira más geometria. Mintha csak lejjebb lenne a kormány. Egyébként a mostanin is van könyöklő, bár elég régi darab, a kormányra szerelve vagy 5-8 cm-t emel a magasságán, meg érdekes ha lent fogom a kormányt alacsonyabb vagyok, jobban le tudok hajolni, mint amikor a könyöklőt használom. De se én, se a mostani biciklim nem mérvadó :) 

További kérdésem, van valaki aki szabad görgőt használ télen edzeni? Nekiálltam házilag csinálni egyet, még vannak problémák, de már működő képes. 

 

 

Ati_66 Creative Commons License 2018.11.15 0 0 21405

Én is úgy gondoltam a kormány magasság miatt kedvezőbb lehet a Ride geometriája.

 

A hagyományos országúti geometriánál a megfelelő üléspozíció esetén a középcsapágyhoz viszonyítva hátrább ülünk így a karokra csuklókra a testsúlyból kisebb terhelés jut. A triatlonhoz és a könyöklő használatához kedvező üléspozíció esetén a középcsapágy tengelyén átmenő függőlegeshez viszonyítva akár 5 cm-rel is előbbre kerülhet a nyereg (már ha van olyan üléscső ami ezt lehetővé teszi). Ez azzal jár, hogy a nyereg kicsit magasabban megfelelő.   Így viszont ha rövid a villa nyak a könyökős kormány vagy a könyöklő adapter nem emelhető elég magasra.

Viszont személy szerint nekem nem tesztszenek az ilyen sutcni síkja fölé kiálló villanyakú bringák:

https://apro.bikemag.hu/static/images/classifieds/surgos-285e-csucs-56-scapin-etika-sl-aero-carbon-NO.570.jpg

 

 

Előzmény: O/O (21403)
luiapple Creative Commons License 2018.11.15 0 0 21404

Szerintem nyugodtan megveheted, csak ne vágják le a villanyakat, hogy tudj játszani a magassággal. 

Előzmény: O/O (21403)
O/O Creative Commons License 2018.11.15 0 0 21403

Sziasztok! Ati segítségével keveredtem ebbe a topikba, visszaolvastam pár oldalt és rájöttem, hogy ide valóak a kérdéseim és nem a annyira a kerékpáros és a kerékpár vásárlási topikokba. Röviden pár dolog rólam 47 éves vagyok 80 kg  174 cm 4 éve futok, 1,5 éve hosszabbakat is. Idén volt egy sérülésem, ami miatt elkezdtem biciklizni, majd úszni is megpróbáltam, így jövőre szeretném az IM-t teljesíteni. Jelenleg egy acélvázas régi Puch országútim van, ami 58-as vázméretű (én meg 53 körül) elhatároztam, hogy veszek egy új biciklit. Ebben is próbálok tanácsokat kérni. Tavasszal már szeretnék rövid távú triatlon versenyen is indulni tapasztalatszerzés céljából. 2-3 száz ezer forintban gondolkodtam, de többen javasolták, hogy legalább Shimano 105 szettest nézzek, így találtam a Merida Reacto 400-ra, ami plusz még nagyon tetszik is.:) Kezdőként is látom rajta, hogy alacsonyabban van a kormány és talán kicsit kényelmetlenebb lehet, mint egy normál országúti. Bár az is látszik hogy ez nem egy kimondott időfutam bringa. Olvastam, hogy ezek kényelmetlenek és gyenge kezdőknek felesleges áldozni a légellenállásra, inkább törekedni kéne a kényelemre. Jelenleg ezen agyalok, bár az 58-as Puch-hoz képest szerintem bármi kényelmes lehet :) Túrázni nem ezzel mennék, ez edzésre meg versenyre lenne használva. Biciklis edzéseim egyelőre alacsony pulzusú 90-es pedálfordulat tartó szoktató edzések. Hét közben 26,5 km-es köröm van 200 méter szinttel, hétvégén vagy ez többször vagy egy nagyobb kb. 100 km-est tekerek. Úszni is elkezdtem helyben nincs uszoda, így heti 1-3 alkalommal van rá lehetőségem, csak mellúszásban tudok, így ebben az úszásnemben szoktam egyelőre 3 km-eket úszni. Közben a sérülésemből teljesen helyrejöttem így a futásokat is vissza építem az edzésekbe. Most konkrét kérdésem az lenne, hogy szerintetek mi lenne ésszerűbb, venni egy sima "kényelmes" országútit, vagy nyugodtan megvehetem a Reacto 400-at mert az se rosszabb komfort szempontjából. Vagy esetleg hazai üzletben más egyéb konkrét javaslat lenne valakinek? Köszönöm a segítséget. 

Üdv. Béla

O/O Creative Commons License 2018.11.12 0 0 21402

Ati, köszi ez most elég sok és hasznos infó lett így egyszerre! Olvasom átgondolom, amint lesz időm válaszolok és kérdezek tovább! Üdv Béla

Előzmény: Ati_66 (21401)
Ati_66 Creative Commons License 2018.11.12 0 1 21401

O/O sporttársnak válasz erre http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=149564794&t=9006401

 

 

Bringa méret.

Testmagasság alapján kb  53-54 cm vázméret passzolhat neked szerintem is. Az talán az M, de hogy a betűs méret jelölés milyen cm -t takar az talán nem minden gyártónál egységes.

Én 178 cm magassággal 82cm körüli lábhosszal 56 cm magas és 55 cm felső vázcső hosszú géppel bringázok.

A bringa felszereltsége.

A 105-ös már egy jó szint, de szerintem új kerékpár vásárlásban csak akkor gondolkozz, ha nem okoz anyagi csődöt a családnak és hosszú időre tervezed a használatát, vagy nem zavar, hogy esetleg féláron tudod majd eladni, ha mégsem lesz a triatlon vagy az országúti bringázás hosszú időre az életed része.

Itt egy írás a bringa választáshoz:

http://www.velo.hu/kis-gyula-blogja-milyen-az-idealis-triatlonos-bringa.html

 

Ami a bringás edzéseket illeti az IM távon az a lényeg, hogy csak olyan tempóval bringázz, amihez a szükséges szénhidrát mennyiséget be is viszed közben, mert csak akkor tudsz jó befejező maratont futni, ha a bringán nem meríted le a szénhidrát raktárakat. Nálam ez azt jelenti, hogy kb 10-15 ütéssel alacsonyabb pulzuson kéne 180km-t kerékpározni, mint a maratonra tervezett pulzus. Sajna legutóbb sem sikerült betartani. Szerintem a 90-es pedálfordulat fölöttire nem kell törekedni, de azt kellene tudni minél hosszabb távon tartani alacsony pulzus mellett. A 12 órás vagy hosszabb futásaid pulzusa frissítése jó támpont lehet a pulzus és frissítés tervezéséhez. Csak arra számolni kell, hogy az úszás alatt (1-1,5 óra) nem pótolsz semmit vagy csak minimálisat a két úszó kör között.

Valamint általában 30 fok feletti kánikulában kell Nagyatádon versenyezni.

 

Nekem egy 11kg-os acélvázas bringával olyan 2000-2500 km bringás edzéssel általában összejött a 6 órás 180 km. Ha jobb bringád lesz és könnyebb is vagy mint én akkor gyorsabb is lehetsz. De ha sokkal gyorsabb 180km-t akarsz tekerni úgy, hogy a maratont a képességeidnek megfelelő fuss utána, akkor bizony bringás kilométerből sokkal több kell.  

Ha könyöklőt is akarsz használni az IM-en, akkor gyakorlatilag az egész felkészülés alatt azzal bringázz és az ülés pozíciót, kormány stucni hosszát annak megfelelően állítsd be. Ezért célszerű a rövidebb versenynek olyat választani ahol lehet könyöklővel menni. Az ajánlott Tiszaújvárosi verseny nem olyan. A EXTREMEMAN verseny sorozatban van rövidtávú felkészülési verseny is ahol eddig lehetett könyöklőt használni és a tavalyi év előtti versenyeken tilos volt a bolyozás is.  A triatlon versenyen történő induláshoz szövetségi licenc kiváltása kötelező. Online intézhető egyesületen kívüli amatőröknek a szövetség honlapján 

https://intranet.triatlon.hu/egyeni/

 

Sérülés mentes felkészülést !

 

olomana Creative Commons License 2018.03.22 0 0 21400

Ja, nekem is van egy Orca 3.8-as neoprénem eladó. Már régebbi, de jó állapotú - jó tempójú úszáshoz van szokatva:). Én 186/80 vagyok, karra, lábra nekem kicsit rövid, szóval valamivel alacsonyabb emberre is jó lehet.

olomana Creative Commons License 2018.03.22 0 0 21399

Szia, ahogy mondták, nincs jelentős különbség. Legyen kényelmes és ne lobogjon se úszáson, se bringán. Mindegyikben hülyén barnulsz le / égsz meg :). Az ujjas azért lehet jobb, mert védi a vállat a leégéstől. Nekem van elöl és hátul cipzáros is, az elsőt jobban szeretem hűtés szempontjából. Én az elején fürdőgatya és levágott kínai atléta (bad boy póló) kombóban nyomtam, abban is el lehetett menni :)

Szintén ahogy mondták, kipróbálni bármilyen bringa jó, legyen üzembiztos és kényelmes, de persze egy országúti mindig gyorsabb. Az első után úgyis rászoksz a triatlonra, utána meg magától jön a bringa upgrade!

Okos döntés, hogy rövid versenyeken akarod kipróbálni magad, és nem IM-nel akarsz kezdeni, mint sokan! Májusban Tiszaújváros egy remek verseny kipróbálni.

Hajrá!

Előzmény: Josek01 (21390)
luiapple Creative Commons License 2018.03.15 0 0 21398

Senkit nem néznek ki. Én húsz évvel ezelőtt egy acélvázas, csomagtartós, dinamós, sárvédős, skorpió kormányos montival kezdtem. 

Előzmény: Josek01 (21394)
luiapple Creative Commons License 2018.03.15 0 0 21397

Orca

Előzmény: Ati_66 (21393)
Josek01 Creative Commons License 2018.03.12 0 0 21396

Köszi a válaszokat! :)

Előzmény: Ati_66 (21395)
Ati_66 Creative Commons License 2018.03.12 0 0 21395

Nem hiszem, hogy bárkit kinéznének, de egy országúti géppel sokkal gyorsabb az ember. 

Nyilván, ha csak kipróbálni akarod akkor nem érdemes csak ezért bringát venni. Esetleg ha van ismerősnek olyan megfelelő gépe (mondjuk téli edző kerékpár),  amit kölcsön is tudna adni esetleg a felkészülés végére és a versenyekre, akkor eldöntheted hogy neked egyáltalán tetszik-e az outi bringázás és ha igen még akkor sem kell rögtön vagyonokat költeni kerékpárra.

Egy ismerősöm hasonló, kipróbálom a triatlont ötlet miatt egy olcsó, vagy 35 éves koskormányos országúti túra bringát vett, mert csak MTB-je van.

 

Én is a 26 éve vásárolt acél vázra épített bringát használom a mai napig, igaz már 3x9 sebességes szett van rajta az eredeti összeállítás 2x7 sebességese helyett. Úgy gondolom ezzel már elleszek a következő 25-30 évben :-) 

Előzmény: Josek01 (21394)
Josek01 Creative Commons License 2018.03.12 0 0 21394

Végül is egy elölcipzáras egyben mezt választottam hátul zsebbel (úgy kapjuk...)

Még egy kérdés?

Első versenyekhez érdemes országútit vásárolni vagy kinéznek ha trekkingel megyek?

Ati_66 Creative Commons License 2018.03.11 0 0 21393

ILB gyártmány?

Ahogy néztem a rövid ujjú mezük ilyen. Én is azt a fajta mezt néztem ki. Ha egyszer rászánom magamat, akkor ilyet veszek, mert az bringás edzésekre is jó lenne. Csak triatlonra nekem nagy luxus lenne megvenni egy ujjatlan ruhát.

Előzmény: luiapple (21392)
luiapple Creative Commons License 2018.03.11 0 0 21392

Nekem a rövid ujjas elöl cipzáras jött be, abból is az olyan amiben a cipzár mellényként zárul, és a nadrág rész mögötte egy plusz réteg.

 

Előzmény: Ati_66 (21391)
Ati_66 Creative Commons License 2018.03.10 0 1 21391

Szia!

 

Nekem csak egy régi, cipzár nélküli egyben mezem van.

Rövidebb távokon abban versenyzem, IM-en abban csak úsztam. Ugyan csak mellben úszom és nem vagyok versenyben semmilyen helyezésért, így sok mindent nem befolyásol, hogy az úszás után mennyi a depó időm. Csak azért szoktam felvenni, hogy a pulzusmérőm pántja ne csússzon le úszás közben, ezért a rövidebb versenyeket abban is fejezem be :-).

 

Versenyen a cipzár nélküli vagy a nemzetközi szabályoknak megfelelő hátul felfelé nyíló cipzáras egyben mez hátránya lehet a hozzám hasonló lassú amatőröknek, hogy nagy kánikulában nem lehet futás közben a közérzetet kissé javítani a testre tapadó ruha cipzárjának megnyitásával, illetve hosszú versenyeken, ha jól hidratál az ember, akkor a méregtelenítési folyadék leeresztést sem könnyíti meg :-) 

A kétrészes mezeken a felső mindig elöl cipzáras csak nyilván nem ez a megoldás az optimális az úszáshoz, már ha akar valaki kétrészesben úszni. Egyébként egyben mezből is vásárolható elöl cipzáras verzió.

 

De nem a triatlonos versenymeztől lesz valaki jó triatlonos :-)

 

Egy 2 óra közeli rövidtávot bolyozás nélkül acélvázas bringával fecskében bringázva és futva is lehet menni:

https://www.youtube.com/watch?v=HorLQHQ3pMc&list=RDHorLQHQ3pMc&t=17

Előzmény: Josek01 (21390)
Josek01 Creative Commons License 2018.03.10 0 0 21390

Üdv mindenkinek!

 

Nem tudom mennyire pörög a fórum de azért megkockáztatok egy kérdést :)

Belekóstolnánk a  triatlonba persze eleinte csak sprint és rövidtávon ismerkedés gyanánt...

A kérdés hogy a versenymezben az egyben mez és a kétrészes között van e valami jelentős különbség ill. melyik az előnyösebb?Ki melyiket preferálja és miért? Köszi!

pudingman Creative Commons License 2017.10.06 0 0 21389

Òh, már rég elajándékoztam :))

Előzmény: flach1979 (21388)
flach1979 Creative Commons License 2017.10.06 0 0 21388

szia menyiért válnál meg tőlle?

Előzmény: pudingman (15205)
Elm Creative Commons License 2017.07.09 0 0 21387

sziasztok,

 

nálam is eladó egy neoprén : 

 

ORCA S3 neoprén


2013-ban vásároltam, négyszer használtam, gyakorlatilag új. Az anyaga hibátlan.

 

Mérete : 5 (small). (ORCA mérettábla szerint : CHEST : 90-95cm, HEIGHT : 162-172cm, WEIGHT : 61-66kg).

 

Jómagam 174cm/63kg vagyok, rám tökéletes, talán egy picit rövid, de neoprénnél az normális, amúgy kényelmes, nem szorít sehol.

 

  

djt-123 Creative Commons License 2017.06.06 0 0 21386

Hello.Még mindig eladó a neoprén ruha.Érdeklődni kéretik emailban.Üdv

deathless77 Creative Commons License 2017.01.23 0 0 21385

Szia!

Érdekel a ruha!

Küldenél képet?

csempezes@gmail.com

Előzmény: djt-123 (21378)
Tisztul_A_Visztula Creative Commons License 2016.12.09 0 0 21384

Mondjuk a Joule csak 75 gramm, szemben a 60cx-Montana 200-300 grammjával.

 

Én egyébként még mindig abban hiszek, hogy egy Joule a kormányra balra 8 adatot mutatva egyszerre, jobbra meg egy (leg)olcsó(bb) térképes kütyü, nálam Edge705, amin folyamatosan csak a térkép van, a stucnira meg fel is kerülhet egy szelet is mérő iBike Newton.

 

A kezemen meg nyilván egy GPS-es óra, jelesül a 910XT.

 

Eddig normális :-), az nem volt az, hogy két kütyüből is 2-2 darab volt a fiókban.

 

 

Előzmény: olahtamas (21383)
olahtamas Creative Commons License 2016.12.09 0 0 21383

Általában 60Cx, mert azt jól tudom rögzíteni, és billentyűvel kezelhető, ráadásul térkép is van rajta.

Ha szívritmust akarok nézni, akkor a Montana-t is bekapcsolom :)

Előzmény: Tisztul_A_Visztula (21382)
Tisztul_A_Visztula Creative Commons License 2016.12.08 0 0 21382

Most mit mondjak? Igen, persze hogy kommunikál a Garmin pulzusövekkel. 

 

Kerékpározás közben mit szoktál logolásra használni?

 

Előzmény: olahtamas (21381)
olahtamas Creative Commons License 2016.12.08 0 0 21381

Ez tök jó ár, és ahogy elnézem ANT+ -on tud fogadni.

Van egy Garmin szívritmus jeladóm, talán azt is értené, csak a nejem nem értené, hogy miért is vettem már megint valami kütyüt :)

Előzmény: Tisztul_A_Visztula (21380)
Tisztul_A_Visztula Creative Commons License 2016.12.08 0 0 21380

Legyen 20e!

Előzmény: Tisztul_A_Visztula (21379)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!