Keresés

Részletes keresés

marfai Creative Commons License 2001.10.15 0 0 183
Kedves Mijo!

A mi kedves fungalo kepviseloink kisse koran kezdtek a sajtoban nyilatkozni a celtamogatasokrol.
Nem art betartani a sorrendet: javaslat, szakminiszterium, belugy, kormany, parlamenti bizottsagok, orszaggyules.
Most a bizottsagoknal van az eloterjesztes. Arrol dontenek, hogy alkalmas-e altalanos vitara. Ezutan jonnek a modosito javaslatok, illetve a Haz altalanos vitaja, majd a modositok es a reszletes vita bizottsagi szakasza, majd az Orszaggyules mondja ki a vegso szot a reszletes vita utan.

Ettol meg bizom benne, hogy rendesen lemegy az egesz es nem jon kozbe semmi. Amit meg kozben dumalnak, helyezkednek, nem fontos, csak kinos. Az kulonosen problemas volt, hogy a kormanydontes elott elkiabaltak az erdmenyt. (mar haromszor elofordult, hogy toroltek bennunket...)

Ami meg a megyei jog megiteleset illeti, kifejezetten hatranyos, hogy Atyanszky kepviselo ur ratelepedett az ugyre. Egyedul a Latorcai fele tervezetnek van valami eselye. Azt kell tamogatni. Olvasom, hogy egyik kepviselonk mar ezt honpok ota szervezodo kezdemenyezest is magaenak tekinti. Eleg unalmas. Csak elfelejthetjuk egyszer...

Az meg nemigen lesz, hogy masutt felmerult, megvitatott ugyek "maguktol" atjonnek ide, de ha itt merulnek fel allok rendelkezesre... :-)))))
Márfai P.

Előzmény: Mijo (182)
Mijo Creative Commons License 2001.10.13 0 0 182

Kedves Péter, örömmel észleltem minap a Bajai Szalonban egy bejelentkezésedet, amiből éles logikámmal kikövetkeztettem, hogy visszatértél a közéletbe :).
Bizonyára elkerülte figyelmedet alább a feléd intézett kérdéseim :)!? Remélhetem reagálásodat ?

Mijo

Előzmény: Mijo (181)
Mijo Creative Commons License 2001.09.23 0 0 181

Kedves Péter, azt hiszem példátlan malőrt fogalmaztál meg a magad visszafogott módján e sorokkal, melyeket tőled idézek egy szövegkörnyezetből :(!

"Ami most tortenik azert az dermeszto: Mindket fungalo kepviselo egymassal versengve bejelenti, hogy megkaptuk/elintezte/kilobbizta a korhazi fejlesztesre a penzt. Megjelenik a sajtoban, a korhazbol valaki meg is koszonte szepen. (mindkettonek)

A teny ehhez kepest az, hogy a Kormany nem dontott.

Benn volt az anyag, de nem volt ra ido. Majd legkozelebb."

A KORMÁNY NEM DÖNTÖTT !!! Vajon ki fogja most kezdeményezni azt a kivizsgálást, ami egyértelmű fényt derít arra, ki (kik !?) indította el ezt a sok ember számára üdvös reményeket keltő lavinát ? Ez rengeteg pénz lett volna, hatalmas lehetőségekkel, csak remélhetjük, hogy nem szabad múlt időben szólni róla ....
Találgatni ? A Zsigó ritkán szólal meg, a fene sem tudja van-e köze a "hírhez" !? Az atyánszky viszont köztudottan magát helyezi mindent elérő ( kilobbizó) fókuszba, ha netán a Sugovicában felbukkanna a Loch Ness-i szörny, bizonyára azt is saját nevéhez kötné, mint turisztikai lehetőségeink egyik "kitörési pontját" :(.

Az atyánszky lobbizása a minap is "sajátságosra" kerekedett, mégcsak meglepőnek sem tartom, hogy az illetékes parlamenti bizottság leszavazta Baja megyei jogúsítását, az előterjesztő hiányában ! Állítólag a Zsigó nevéhez is kötődik ez az előterjesztés !? Ha ez igaz, akkor az is felmerül, vajon ő miért nem jelent meg, lágyítandó azt a körülményt, hogy - szerencsétlenségünkre - éppen egy bukott egzisztencia beadványa felett voltak "szerencsések" számunkra meglehetősen fontos kérdésben elutasító döntést hozni.
Te/ti az én felvetésemet enyhén szólva morbidnak és mulatságosnak ítéltétek, miszerint ez egy relatíve ősi szoci város, és mint ilyennek, Fidesz "uralom" alatt sokkal kisebb az esélye elérni kívánalmainkat, mint ha momentán ti lennétek kormányzati pozícióban, persze kevésbé kétes helyi, ekkor szintén a ti színeitekben tündöklő szószólóitok révén képviselve érdekeinket, vágyainkat !?
Péter, a ti felelősségetek is felmerül, lévén azt, hogy a helyi fideszesek és a helyi kisgazdák méla csenddel, mitöbb cinkos módon, a mi kutyánk kölke frázissal könyvelték el azt a mocsokhalmazt, ami atyánszkyval kapcsolatban úgy az országos médiáknak ( a közvetlenül régiónkat képviselőkről jobb nem is szólni :(((....), mint sokunk által időközben felszínre került, sajnálatos módon mégcsak nem is fogadta meglepetéssel senki sem, de hogy ti csupán politikai taktikázásból túlhalgattátok az ügyeit, az a ti szemetekre hányható ! ( Gondolom a fajsúlytalanul jelentéktelen SzDSz elhanyagolandó tényező. )
Ugye várhatóan nem mostanában rikkant fel valaki a soraitok közül: HEURÉKA ... atyánszky !? Tudom, a mindenkori politikusok számára a lakosság egyetlen véleménye fontos: az, amikor az ikszet a többségében hatalomra és az azzal járó PÉNZRE áhítózó neve mellé szúrja, mint "okkal" méltányolandó "magánvéleményt". De te és képviselőtársaid, vajon törődnek-e azzal az általános lakossági ( választópolgári ) véleménnyel, hogy amellett a körülmény, mint gyalázatos szégyen mellett, miszerint ez az atyánszky egyáltalán országgyűlési képviselővé válhatott, az ezt követő időszakot betöltő "ténykedése" Baja Város szégyene is !??? És ugye ebben az esetben a "Baja Város" nem bennünket a plebszet kívánja jelenteni, hanem benneteket, mindenkor képviselőnket, Baja Város képviselő-testületét, és nem mellesleg pozíciójuk révén a kialakult helyzetben érintett városvezetőinket.
( Na most ha a mai választási törvényeink mellett valaki is azt vágja a pofánkba, hogy szagoljuk, hiszen mi szakítottuk le, az menjen a fészkes fenébe. )
Te, aki nyomatékot jelenthetnél vidékünkön, elmégy, Kiskőrösre, ott indulsz, mert onnan hívnak ! ( Mintha nem emlékeznénk arra, Zyigót milyen összpopularitás fogadta bácsalmásiként Baján ... Meg is "hálálta": ide költözött. ) Mi kit "hívunk" ? Dávid Ibolyát ? Ugyan már, bolond lenne egy ilyen zűrzavaros várost képviselni ! Ezen az alapon hívni lehetne a Lamperth Mónikát, vagy a Kóródi Máriát is, mint a "fehérházban" könnyedén eligazodókat. Vagy "hívjuk" ismét az eddigieket :(((??? Na az aztán szép kis fintora lenne a mi kis világunknak .... Mert ugye mindenképpen "pártos" személyt kell "hívni", hiszen ezen a nagyszerű fajtán kívül ki az istennyilának lehetne még ebben az országban fikarcnyi esélye :(??? A független az nálunk nem ember !!! De ha véletlenül mégis akad, aki annak tekinti, a statisztikák alapján mindenképpen ESÉLYTELEN ember !

Péter, csak a legfrissebbek:

- atyánszky ügy(EK!)
- orosz laktanya ügye
- a városi Kht. körüli vélt, vagy valós ügyek
- Kocsis-vergi-ügy
- Rajnai-ügy
- összeférhetetlenségi-ügy(ek)
- kórháztámogatási-ügy
- megyei jogú városunk ügye
- stb......

Mi minden "szépre és jóra" számíthatunk még, kedves Péter, igen, ismét téged kérdezlek, mert te legalább a többi süketnéma képviselőtársaddal ellentétben tudsz, képes vagy itt virtuálisan megszólalni :)!??

Muity Mijo
Baja

Mijo Creative Commons License 2001.08.16 0 0 180

Kedves Péter !

Jobbulást kívánok !

Üdv: Muity Mijo

marfai Creative Commons License 2001.03.18 0 0 179
Kedves Mijo!

Mindenkinek szól. Még szép. Praktikusan a helyszínen csak néhány százan jelennek meg de a sajtó azért mindig hoz néhány gondolatot. Kovács László dávodi megszólalásáról láttam anyagot a Petőfi Népében, a Népszabadságban, a Népszavában, itt az Indexen. Ezek csak azok, amikbe úgy futólag beleakadtam. Az MTI anyagot adott ki a dávodi látogatásról. Így aztán elég sokan tudnak róla, és arról is, hogy mit mondott.

Márfai P.

Előzmény: Mijo (178)
Mijo Creative Commons License 2001.03.18 0 0 178

"Jó környék ez, szívesen jönnek."

Na jó, jó, de mégis, mé' ...?
( Ez amúgy nekünk is szól, azegyszerű pípölnek :)???
Egyszóval akkor mégiscsak maradjunk ...??? Pedig Zámolyba' mennyi üres kéró vagyon :)!!! )

Mijo

Előzmény: marfai (177)
marfai Creative Commons License 2001.03.18 0 0 177
Kedves Sanyi!

Főképpen azért járnak erre, mert hívják őket. A meghívások időnként az eredményezik, hogy időben elég közeli események adódnak. Az egyeztetés néha fél-egy évvel korábban kezdődik.
A dávodi gyógyvíz ugyan jó dolog, de még egyikük sem próbálta ki. Dávodon van egy kiváló mezőgazdasági cég a Dávodi Augusztus 20 Mezőgazdasági RT. Most volt a jogelőd szövetkezet utolsó zárszámadása, és az RT első évnyitó közgyűlése.
Bajára, Bácsalmásra, Jánoshalmára, Kiskőrösre, és így tovább az elmúlt hónapokban valóban elég sokan jöttek. Ősszel, ha emlékszel volt itt egy Országrész-gyűlés is. Jó környék ez, szívesen jönnek.

Márfai P.

Előzmény: S.TAJCS (176)
S.TAJCS Creative Commons License 2001.03.18 0 0 176
Mostanában elég sűrű errefelé az MSZP felsővezetői forgalma. Van ennek valami konkrét oka, vagy csak kedvelik a dávodi győgyvizet?

Sanyi

Előzmény: Törölt nick (175)
marfai Creative Commons License 2001.03.18 0 0 174
Kedves Jóska!

A linkben a (36903)-as Index hírt jelölted meg. Az úgy van, hogy a hírek rendszeresen változnak azon az oldalon. Így most már sehogyan sem tudom meg, hogy mibe mi nincs belemagyarázva…

Azaz! Megnéztem a hírarchívumot. Itt Kovács László dávodi látogatásáról szóló cikk szerepel a 36903-on. Bízom benne, hogy erre gondoltál.

Márfai P.

Előzmény: Törölt nick (173)
marfai Creative Commons License 2001.03.16 0 0 172
Kedves Sanyi!

Az Államokban a védelmi kiadásokat hét (7) évre előre tervezik. Van példa mindenre. Az államháztartás működtetése nálunk, elég erőltetetten a naptári éves ciklushoz kötött. Van ahol szeptember 1. a fordulónap. A teljes értékű megoldást ott keresném, hogy az egyes tárcák a saját „természetes”, vagy ha tetszik célszerű ciklusuk szerint terveznek, míg a részköltségvetések fölött egy összefoglaló költségvetés a mindenkori bevételi, és kiadási lehetőségek/kötelezettségek függvényében a szükséges mértékig visszakorrigál, akár évenként. ( szufficites költségvetés esetén meg is lehet csinálni…. :-))

Márfai P.

Előzmény: lajkós (171)
lajkós Creative Commons License 2001.03.15 0 0 171
Tisztelt Péter
Az, hogy az Önkormányzat "kényszerpályán" mozog a 2-éves költségvetés kapcsán, egyszeregy. Megjegyzésem az ezt iniciáló állami költségvetésre vonatkozott./az "egy életre" meg a választási ciklusra/
És még ezt sem vetném el teljes egészében. Sőt !
Lehetne - a választási ciklusokhoz igazodó "középtávú" költségvetés, és ennek az éves szintű /korrigált/leosztása.
Jelenleg - a késlekedés miatt - ez csak 2-éves költségvetésben realizálódott. Kezdetnek nem rosz.

Üdv.:Lajkó S

Előzmény: marfai (170)
marfai Creative Commons License 2001.03.15 0 0 170
Kedves Sanyi
??????? :-)) Neked mindenről az ifjúság jut eszedbe? Megértelek.
Mostanában ezek a kérdések elég konkrétan, és a mi mai viszonyainkkal kapcsolatban merülnek fel. Az egyéves költségvetést is állandóan módosítjuk, meg a kétévest is. Csak arról van szó, hogy érdemes kétéves önmkormányzati kölétségvetést készíteni, ha már a Kormány kétévest csinált...

Márfai P.
Előzmény: lajkós (169)
lajkós Creative Commons License 2001.03.14 0 0 169
Tisztelt Tervezők.
Valahol olvastam, hogy a 2-éves kts.- vetés jó, mert szükség esetén korrigálható. Ha ez valóban így van, akkor egy életre le kellene tudni a költségvetés elfogadását, mondván: majd az élethez igazítjuk./ld.:"felemelt ötéves terv"/

Üdv.:Lajkó S

Előzmény: marfai (168)
marfai Creative Commons License 2001.03.14 0 0 168
Kedves Zoli!

Nem hiszem, hogy itt megjelenik az ellenvélemény ebben a témában, már csak azért sem, mert az ismert negatív megállapítások a szükségességet támadták, míg a kérdés az édemes-e gondolat körül fordult meg…

Márfai P.

Előzmény: zindexm (167)
zindexm Creative Commons License 2001.03.12 0 0 167
Kedves Péter!

Első megközelítésben logikusnak tünik az érvelésed!

Kiváncsi lennék az ellenvéleménnyel rendelkezők érvelésére is!

Válaszod köszönöm!

Zoli

Előzmény: marfai (166)
marfai Creative Commons License 2001.03.12 0 0 166
Kedves Zoli!

A költségvetés időhorizontja soha nem volt kétséges: a pénzügyi év, ami önkormányzatnál egybeesik a naptári évvel. Időtartama 1 év
A központi költségvetés nagymértékben meghatározza a nagy elosztórendszerek működését: társdalom biztosítás, nyugdíj. A tervezés, előrelátás mértékét a nagy világgazdasági folyamatok, az olajár, a gazdasági növekedés, az európai összműködés hatásai, és a belső gazdasági állapotok, az infláció, az átfogó népmozgalmak, a Magyarországot érintő tőkemozgások, és így tovább, határozzák meg. Valaki/valakik, a Kormány, majd az Országgyűlés úgy döntött, hogy ezúttal az előretekintés kettő (2) év. Ez önmagában felvet törvényességi/alkotmányossági kérdéseket, de érvényes, végrehajtási fázisban lévő törvényről van szó.

Most nézzük az Önkormányzati költségvetést!
Az Önkormányzat költségvetésének meghatározó elemeit a központi költségvetésből vezetjük le. A normatív támogatások, a visszaosztott központi források, a lehetséges pályázati pénzek, az infláció várható mértéke, stb. mind rögzített, a központi költségvetésben adott, ismert értékek. Látható, hogy a helyi költségvetésnek időhorizont, és időtartam szempontjából nem érdemes, nem lehetséges tovább terjeszkednie, mint a központi költségvetés.
A kérdés az, hogy kell-e, szükséges-e, hogy az időtartam megegyezzen a központi költségvetésnél alkalmazott, most érvényes kétéves időtartammal?
A válasz teljesen egyértelmű: nem szükséges. Semmi nem írja elő, hogy kövessük a Kormány által most először alkalmazott gyakorlatot. Semmi akadálya, hogy ősszel újra koncepciót készítsünk, és jövőre újabb költségvetést fogadjunk el.
Az is kérdés, hogy érdemes-e követnünk a központi gyakorlatot?
A válasz most is teljesen egyértelmű: igen érdemes. A pályázatok készítésénél lehetőségünk van kétéves kötelezettségvállalásra, az ismert költségvetési paraméterek birtokában, a tervezésben nyilván a paraméterek érvényességi idejére állítjuk be a saját horizontunkat. A kétéves költségvetést mindenféleképpen elkészítjük, már csak azért is, hogy lássuk a kétéves költségvetés hatását a mi viszonyainkra. A kész, megalapozott költségvetés birtokában két év időtartamban, a ciklus végéig beállíthatjuk a stabil működés paramétereit. Nem tekinthetünk el a kétéves tervezéstől, ha már egyszer az adatok a rendelkezésünkre állnak.
Korlátoz-e bennünket a kétéves költségvetés? Nem, legalábbis nem jobban, mint az egyéves. A költségvetést állandóan, minden Testületi ülésen módosítjuk. Minden módosításhoz minősített többség kell. A minősített többség kötelezettsége garantálja, hogy a kisebbségben maradók jogai nem csorbulnak. Minden módosítást ugyanolyan feltételekkel fogadhatunk el, mint az eredeti költségvetést.

A kétéves költségvetés nem jobb, mint az egyéves, vagy mint két egyéves… :-))

A kétévest nem kell preferálni, de önkormányzat esetében érdemes akkor, ha a központi költségvetés egyébként kétéves. (azt, hogy a központi miért kétéves, azt látod, nem tudom, de ha egyszer az, akkor nincs mese, ki kell használni a Város érdekében az új szabályokban rejlő lehetőséget)

Márfai P.

Előzmény: zindexm (165)
zindexm Creative Commons License 2001.03.11 0 0 165
Péter!

Annyit azért árulj el, hogy miért jobb a 2 éves költségvetés mint az 1 éves?
Miért lesz ez jobb nekünk bajaiaknak és miért stabilabb?
Biztos van valamilyen racionális alapja a dolognak, de mint kívülálló én most ezt nem látom!

Zoli

Thernitibi Creative Commons License 2001.01.30 0 0 164
Zoli

A Robi tagja a bajai Fidesz szűkebb körének (a bő kört is megszámolhatnád a két kezeden), viszont valóban nem képviselő. Majd lesz. Még egy kicsit érnie kell.

Hát igen valóban szépnek tűnik ez a 360000 Ft-s adókedvezmény, és örülök, hogy neked ez kedvező. És a többi háromgyerekes család? Akik nem hogy nem érik el azt a szintet, de még csak meg sem közelítik az általad említett színvonalat, és a statisztika szerint jóval többen vannak, velük mi lesz?:-(((

(U.I.: A szőke nős viccekből:
Uram, velem normál hangon, kiabálás, és káromkodás nélkül is beszélgetni.
Én festett szőke vagyok.:-)))))))

zindexm Creative Commons License 2001.01.30 0 0 163
Kedves Csicsi!

Egyébként a FIDESZ tényleg lépett a 3 és több gyerekesek felé, mert ettől a hónaptól kezdve gyerekenként 10 eFt/hó adójóváírást lehet kapni, ami egy évre a 3 gyerek esetén nettó 360.000 Ft bevételt jelent az eddigi 120.000 Ft-tal szemben.
Az egy másik kérdés, hogy nagyon kevés embernek van 360 eFT éves adója.
Tehát a FIDESZ ismét a módosabb rétegeket támogatja! Nekem most kedveztek. Szeretem is őket :))).

A Robi kezdeményezte a bajai támogatást, de valószínű a Gál Zolibá rosszul tudja, mert a Robi nem tagja a testületnek, hiszen külső tag.

Persze lehet, hogy tévedek!

Zoli

Előzmény: Thernitibi (162)
Thernitibi Creative Commons License 2001.01.30 0 0 162
Kedves Zoli

Ha jól értem, Pausch Robi indítvána a "harmadik gyerek" javaslat?
Gratula! Nesze semmi fogd meg jól. Tipikus példája a "csakzértis" politizálásnak, amelyből kellő elszántsággal népszerűség növelő vitát is lehet generálni.

zindexm Creative Commons License 2001.01.30 0 0 161
Sőt egy hét végi ingyenes újságban olvastam a Gál Zolibá tollából, hogy Pausch Robi helyi képviselő javaslata volt. :)))
Előzmény: marfai (160)
marfai Creative Commons License 2001.01.30 0 0 160
Kedves Barátaim!

A Petőfi Népe címlapján hozzák a "százezres biztosítási kötvényt a harmadik gyermeknek" tartalmú javaslatot. A cikk megközelítése szerint a testületből "ötletelést" váltott ki a javaslat.

Hát mit mondjak... Előzetesen tárgyaltuk bizottsági ülésen. A Testületi ülésen írásban, részletesen kifejtettem, hogy miért céltévesztett, hatástalan a megközelítés. Még a Testületi ülés előtt itt is elég részletesen kifejtettem, hogy miért érdektelen, hatástalan a javasolt módszer, és hasonló nagyságrendben hogyan lehetne ésszerű támogatást adni. Az előterjesztőnek is írásban átadtam a javaslattal kapcsolatos megjegyzéseinket.

Nem számoltam azzal, hogy a legfontosabb nem az elérendő cél, a felhasznált forrás hatástalan elfecsérlése, hanem az a tény, aminek kimondását eddig kerültük: a FIDESZ nyújtotta be a javaslatot...

Na nem baj, majd csak túl lesznek a problémán, és érdemben tudunk foglalkozni a felvetett kérdéssel... :-))

Márfai P.

marfai Creative Commons License 2001.01.22 0 0 159
Kedves Jóska!

A javaslat szempontjából az évente belépő háromgyermekesek száma a mértékadó.
A szám évek óta negyven körül mozog. A teljes szám 16 éves korig úgy ötszáz lehet. Közerlítő százalékos adatokkal is fogok szolgálni...
Márfai P.

Előzmény: Törölt nick (158)
marfai Creative Commons License 2001.01.22 0 0 157
Kedves Barátaim!
Most, hogy kezd normalizálódni a helyzet, foglalkozzunk ezzel az ifjúsági témával. Szerencsés megközelítés esetén elég sok gyereknek és fiatal felnőttnek segíthetünk. ( egy keveset ) érdemes javaslatokat, ötleteket leírni, mert bekerülhet a Testületi határozatba.
Most, mint mondtam csak annyi működik, hogy a harmadik gyerektől ingyenes a menza... Ez nem sok.
Márfai P.
marfai Creative Commons License 2001.01.19 0 0 156
Kedves Jóska!

Elég könnyen elintézhető a kérdés úgy, hogy "forduljon orvosához!" :-)
Nem erről van szó, hanem arról, hogy vizsgáljuk meg, beszéljük meg, hogy az önkormányzati eszközökkel, némi pénzzel segíthetünk-e a gyermeket vállaló fiataloknak. A válasz lehet az is, hogy nem. Az biztos, hogy meghatározó módon nem. :-)
Azt azért be kell látnod, ha Te példának okáért a munkahelyet azért csak megemlíted, mint közreható szempontot, elképzelhető, hogy a lakás is jelentős befolyásoló tényező lehet.
A magam részéről azért szálltam be a vitába, mert létezett egy élő, érvényes javaslat, amelyik 100.000 forintos életbiztosítás ajándékozásával (a harmadik gyermeknek, 18 éves lejárattal) vélte elérni az egyébként kívánatos célt.
Ehhez képest javasoltam a már 18 éves fiatalok közvetlen támogatását azzal, hogy fizessük a jogosítványukat, a nyelvvizsgájukat esetleg egy számítógépes tanfolyamot. Ezek mind olcsóbbak, és az Önkormányzat minden fiatalnak képes biztosítani, nem csak a "harmadszülöttnek" :-)).
A most született, születendő gyermeknek pedig adjunk kelengyét.
Jelenleg egyetlen támogatási forma él a városban: a harmadik gyermektől ingyenes a menza.

Ez kérlek egy élő téma az Önkormányzatnál, határideje, felelőse van. Érdemes beleszólni.
Márfai P.

Előzmény: Törölt nick (155)
marfai Creative Commons License 2001.01.19 0 0 154
Kedves Zoli!
A testület ma úgy döntött, hogy megbízza az Ügyrendi és Jogi, a Pénzügyi és Gazdasági bizottságot a javaslat kidolgozásával. A határidő a márciusi ülés.
Lentebb érintőleg kifejtettem néhány elképzelést. A testületi ülésen is elhangzott néhány. Itt is várom a javaslatokat azzal kapcsolatban, hogy milyen végrehajtható, bevezethető támogatási rendszert rakjunk össze a "demográfiai helyzet javítása" érdekében.
Márfai P.
Előzmény: Törölt nick (153)
Törölt nick Creative Commons License 2001.01.18 0 0 153
Adalék a dologhoz, hogy ha megszületik a gyerek és a család megkapja a támogatást és másnap elköltöznek a városból akkor mi van? Ha városi gesztusról és nem országosról avn itt szó, akkor az is fontos lehet, hogy "városi polgár" kapja aki "bizonyított" vagyis tényleg itt élt. Ezzel a Bajához tartozást is lehetne erősíteni!
marfai Creative Commons License 2001.01.18 0 0 152

Baja Város Önkormányzata
2000. január 18.

Tárgy: hozzászólás "gyermekvállalási kedv... c. Javaslathoz"

Tisztelt Testület!

A "gyermekvállalási kedv fokozása" céljából a harmadik gyermek megszületését 100.000 forintos életbiztosítással kívánja támogatni a most tárgyalt javaslat.

Önmagában bármely gyermek születése öröm, a biztosítás, mint ajándék elég tisztes, alkalomhoz illő megemlékezés.

Az vitatható, hogy a harmadik születendő gyermek 18 éves korában történő támogatása hatással van a gyermekvállalási kedvre. Vélhetően alig.

A 18 év múlva esedékes támogatás az Önkormányzatnak most jelent kiadást. Az érintett család, családok számára a jóleső gesztuson túlmenően érdemi támogatásként most, vagy a közeljövőben nem számít, nem számottevő.

Érdemes megfontolni, hogy /ha tartjuk a javaslat gondolatmenetét/ a most 18 éves harmadik gyermeknek adjunk támogatást. Azonos költség, érzékelhető hatás. Amennyiben nem pénzt adunk, hanem például autóvezetői jogosítvány költségeit fedezzük, nyelvvizsga díját álljuk, akkor valóban érdemi segítséget nyújtunk több fiatalnak az életkezdéshez.

A "18 éves korban jogosítvány, plusz nyelvvizsga" típusú támogatás kiterjeszthető szélesebb körre, esetleg a teljes évfolyam minden tagjára.

Az eredeti javaslat másik vitatható eleme, hogy a gyermekvállalási kedv motiválása a harmadik gyermek támogatásával nyilvánvalóan kevésbé eredményes, mint ha az első illetve a második gyermek születéséhez is valamiféle önkormányzati juttatás társul.

A gyermeket vállaló családok szempontjából a lakás, a gyermek ellátását közvetlenül segítő kelengye, a mindennapi jó körülmények biztosítása a meghatározó.

A háromas ikrek születésekor Polgármester úr az önkormányzat nevében megajándékozta a gyerekeket, a családot. Az ajándék kelengyéből és életbiztosításból állt. Érezhető, hogy a "csak" biztosítás mellé célszerű az életkezdéshez nélkülözhetetlen kellékek egy részének biztosítása.

Most aktuális, hogy megvizsgáljuk, a szociális bérlakások elosztásánál milyen szempontokat kell figyelembe venni. A fiatal házasok a gyermekvállalás "ütemezésekor" a lakáskörülményeket biztosan számba veszik. Az ő támogatásuk ebben a körben ténylegesen is hatással lenne "gyermekvállalási kedvre".

Tisztelt Testület!

A most tárgyalt javaslat, mint gesztus figyelemreméltó, de nem alkalmas a megfogalmazott cél elérésére.

- A 18 éves korosztály számára a "jogosítvány plusz nyelvvizsga" formájú támogatás érzékelhető, míg a 18 év múlva lejáró biztosítás inkább csak gesztus.

- A fiatal házasok életkezdéséhez a bérlakás, a megszületett gyermek kelengyéjének megvásárlása érdemi segítség, amit ésszerűbb összekapcsolni a "gyermekvállalási kedv fokozásával", mint egy biztosítási kötvényt.

Tisztelt testület!

A "gyermekvállalási kedv fokozása" kérdésében vannak lehetőségeink, tehetünk valamit a gyermeket vállaló családokért. Azt, hogy hogyan és milyen feltételek mellet, most és itt nem lehet egyértelműen meghatározni. Ezért javaslom, hogy a Ügyrendi és Jogi bizottság és a Pénzügyi és Gazdasági bizottság a következő ülésre tegyen a tárgyban javaslatot, ami mind a megfogalmazott célnak, mind pénzügyi lehetőségeinknek is megfelel.

Márfai Péter

Előzmény: marfai (151)
marfai Creative Commons License 2001.01.17 0 0 151
Kedves Barátaim!
A 18-ai ülésre van egy javaslat, amim azt tartalmazza, hogy a gyermekvállalási kedv fokozása érdelében adjunk minden ezután megszülető bajai "harmadik" gyermeknek 100.000.- forintos életbiztosítást, amit 18 éves korában vehet fel. (és minden újabb testvérnek is)

Nekem az a bajom a dologgal, hogy a Város most adja ki/költi el a százezret, viszont az érintett/érintettek, akiket motiválni szeretnénk, belátható időn belül nem látnak belőle semmit.

Szívesebben adnék annak a harmadik gyereknek, aki most tölti be a 18. évét, és jogosítvány kell neki, esetleg nyelvvizsga, még szívesebben, ha továbbtanul.
A most megszülető harmadik gyereknek meg inkább kelengyét, most használható javakat, úgy ahogy polgármester úr a háromas ikreket köszöntötte ajándékokkal... Talán így számítana valamit a dolog. (??)
Márfai P.

marfai Creative Commons License 2001.01.15 0 0 150
Kedves Sanyi!
Neked mondtam, mert a Te jókívánságodat olvastam és ez jutott eszembe. Ez ide illett.
Azért máskor figyelek. :-)
Márfai P.
Előzmény: S.TAJCS (149)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!