Keresés

Részletes keresés

) Creative Commons License 2001.06.01 0 0 53
Szerintem ma is sokan örülnének, ha eévi 1-2 alkalommal 100EFt behajtanának rajta anélkül hogy megérezné...
Másrészt mivel 40% az adó így ha egy évet dolgozol akkor annak több mint a felét az államnak teszed, csak azért hogy az adóhatóság ne piszkáljon. Heti öt napból kettőt... S akkor nem beszéltünk még a fogyasztási adókról, s a luxusnak számító cikkeken lévő extra adókról!!!
Én tényleg sokkal boldogabb lennék, ha csak évi 1-2 alkalommal 100Eft kellene adóznom, de sajna jelenleg havonta 100Eft az adóm... Tudom, hogy más imádná ezt is, de én nem teszem, mert 1 év alatt több mint 1M csak adóra kicsit soknak tűnik nekem...(Plusz a fogyasztási cikkek adója, ha enni is akarok valamit) Egyenlőre ennyit az egyenlő közteherviselésről...
A sorozással nincs gondom. Azzal van a gondom, hogy a szakács rádiót hegeszt, a villamosmérnök főz!!! A lehető legkevésbé hatékony, s ilyen biztos nem lenne egy zsoldos hadseregben, mert ahhoz túl drága. (Azt elismerem, hogy minimális szintű alapismeretek kellenek mindenkinek, de ha nem szereted akkor ne kelljen csinálni. Mert nem fogod 100%ig jól végezni.) Illetve adjanak nekem "királyi birtokot" (az se bánom ha az a Budai villanegyedben van :) s akkor nem kell rángatni megyek magam is. Mintahogy élő példa, hogy sok helyen a katonaság fizeti a gépjárművezetés oktatást. Legyen a katonaságban olyan technikai háttér, ami vonzza a fiatalokat, s akkor nem Quakezni fognak, hanem élőben Paintballoznak egy hadgyakorlat keretében. Négy lőszerrel és nem működő radargéppel(max 1 éve leszerelt katona tapasztalata) nehéz csodát csinálni... Megváltozott a háború is... Nem kell mindenáron árokba ásni magunk... Akár milyen trükkös az ellenfél partizánegysége a napi szőnyegbombázást szerintem rosszul tűri. (A légelhárító egységek ellen meg ott az elektromos zavarás...)
Egy háborúban a polgári lakosság nem tétel...
Előzmény: fenrir (52)
fenrir Creative Commons License 2001.05.31 0 0 52
Üdv!

Azt se feljetsd el,hogy Mátyásnak közel annyi bevétele volt,mint az akkori angol királynak(persze ebben benne volt a rendkivüli hadiadó is,melyet nagyon utált mindenki-mit szólnál,ha évente 1-2 alkalommal kb.100000Ft behajtanának családonként)

DerMedve Creative Commons License 2001.05.30 0 0 51
Azért azt a Mátyás-féle zsoldossereget ne tessék már összetéveszteni a a mai zsoldossereggel.
Ugyanis az akkori sereg jelentôs része (úgy 60%-a) a mai értelemben vett kényszersorozott kisnemes volt. Olyan kisnemesek, akik a királyi birtok fejében katonai szolgálattal tartoztak a királynak. Azt sem szabad elfelejteni, hogy Mátyás csak az akkori magyar királyságnál gyengébb ellenfeleket b@szogatta, így könnyű volt jó eredményeket elérni. Vajon miért nem a törököket vagy mondjuk a tatár kánságot piszkálta ôkelme?

A terület megszállásnak nem az a célja, mint pl. Izrael teszi manapság. A terület _katonai_értelemben_vett_ megszállásának a célja az. hogy a területet addig kell megtartani, amíg a területet elfoglaló számára elônyös békekötés létre nem jön (vagy ki nem kényszerítik).
Erre egy elméleti példa, amire várom a cáfolatot. Románia elkezdi üldözni aí ottani magyarokat, amire válaszul belsô forrongás tör ki. A forrongásra válaszul a kormány beveti a katonaságot, ami vérfürdôhôz vezet. A magyar kormány semmilyen gyakorlati ereményt nem tud elérni nemzetközi fórumokon (ENSZ, EBESZ, NATO), emiatt a konfliktus a két ország között katonaivá szélesedik. A NATO természetesen nem nyújt ebben az esetben segítséget Magyarországnak. Tegyük fel, hogy a jól képzett magyar zsoldosok többször is megverik a román hadsereget, közben több száz km mélységben behatolnak Erdélybe. Ekkor mi fog történni? Ugyan csatában le tudnák még többször is gyôzni a románokat, de az elfoglalt területek ideiglenes megszállására nincs sem kapacitása, sem embere a magyar katonaságnak. Ebben a helyzetben a román fél mit fog tenni? Esze ágában sem lesz békét kötni, hanem célja az idôhúzás lesz, mivel tisztában lesz azzal, hogy a magyar fél a megszerzett területeket képtelen lenne tartósan uralni, emiatt rövidesen fel kell majd adnia azokat.
Ellenben sorozott tömeghadsereggel a terület tartósan megszállható lenne, emiatt a román fél kényetelen lenne a mielôbbi megoldásra törekedni, mivel számára fenn áll az a veszély, hogy az elvesztett területek tartósan (éveken át) olyan status quo-ba kerülhetnek, ami hosszú távon a területek végeleges elvesztését is magával hozhatja. Ez pedig nem üzlet.

Az elôzô teória csak egy a sok elképzelhetô és elôre el nem képzetlhetô forgatókönyv közül. De a valóság a gyakorlatban képes a legvadabb elképzeléseket is túlhaladni. Akkor meg lehet majd sopánkodni, hogy jajj-jajj, akkor miért nincs nekünk is sorozott hadseregünk, vagy legalább kiképzett tartalékosaink...

) Creative Commons License 2001.05.29 0 0 50
Ami a magyar történelmi példákat illeti, Mátyásnak zsoldos serege volt, és nem tűnt gyengének. Aztán ugye a királynak nem volt pénze zsoldosokat fogadni, igaz a parasztságot kihagyva, jött Mohács. (Erre nem én mutattam itt rá először)

- A terület megszállása alapvetően nem lehet értelmes cél, mert például Magyarország a Hasburg monarhia alatt passziv ellenállást tanusított. Embereket csak akkor kell életbe hagyni, ha adóznak neked, ez pedig manapság erőszakosan nem biztosítható. (Még az állam sem képes birságok nélkül fenntartani a rendszerét, de ez annak a hibája és csak egy mellékszál.) /Figyeld csak meg pl. a robbantásos merényleteket a megszált területeken/

Előzmény: DerMedve (48)
fenrir Creative Commons License 2001.05.26 0 0 49
Üdv!

Szerintem pedig a következőképpen nézne ki az ideális hadsereg:
-hivatásos tisztek -megfelelő vezetés
-hivatásos állomány -legfontosabb helyekvédelme,
gyorsreagálás,ill. csapásmérés(mélyen a frontvonal mögött)
-önkéntesek(Nemzeti Gárda-szerűen) fontosabb/bonyulultabb eszközök/poziciók(pl.légvédelem,csapatparancsnokok)
-sorkatonák-békeidőben csak kiképzés alatt lévők,háborúban pedig tartalékosként

Előzmény: Törölt nick (47)
DerMedve Creative Commons License 2001.05.25 0 0 48
Tisztelt Asztaltársak!

Elnézést, hogy kéretlenül beleütöm a nózim a vitába, de nem tudom megállni, hogy ne tegyek néhány észrevételt.
Aki a "sorkatonaság kontra profi zsoldos" témában állást foglal, két féle lehet: vagy volt katona vagy nem. Aki még csak a "lesz" kategóriában van, az zsigerbôl utasítja el a sorkatonaságot. Aki már volt, ott kétfelé oszlik a tábor: van, aki azért tartja feleslegesnek, mert az ô idejét értelmetlen baromságokkal töltötték ki (amiben igaza is van), viszont van aki sorkatonaság fenntartása mellet érvel.
Maganról csak annyit, hogy voltam katona, ráadásul olyan helyen, amit még az ellenségemnek sem kívánok (pl. a kiképzés elsô hónapjában fejenként és naponta egy kulacs víz az összes napi szükségletre - ivás, mosakodás stb. -, utána hetente 2x 10-25 km-es menetgyakorlat stb., a katonaság alatt bruttó 4 alkalommal voltam otthon - összesen 10napot -, stb.). Szóval nekem van elég okom teljes mellszélességgel utálni a sereget.
Ennek ellenére sorkatonaság párti vagyok. Egyszerű okai vannak: szeretem objektíven nézni katonapolitikai helyzetet, amirôl mások szeretnek megfeledkezni.

Akkor tételesen az érveim (kérem a velem egyet nem értôket, hogy indokokkal, bizonyítékokkal és történelmi példákkal indokoljanak, és ne morális indokokat hozzanak fel).
1. A történelem során még sohasem gyôzôtt le tömeghadsereget kis létszámú profi hadsereg, (a legjobb eredmény a kisarányú vereség volt). Ellenkezô esetre viszont tömegesen példa: Vietnám, Afganisztán, II. világháború, Korea, olaszok Eritreai veresége 1937-ben, stb.)
2. Területet megszállni csak tömeghadsereggel lehet, mert ehhez élôerô kell.
3. Kis létszámú professzionális hadsereg veszteségei nem látványosan kisebbek a tömeghadseregénél (lásd Korea és II. világháború brit egységei). Ebbôl következik, ha az "A" ország 60.000 fô profival kezdi a háborút, és csatánként 5000 fôt veszít, a "B" ország 500.000 fôs tömeghadsereggel kezdi a háborút, és csatánként 10.000 embert veszit, akkor elôbb-utóbb az "A" ország elveszti a hadseregét és a háborút. És akkor lehet hivatkozni a nemzetközi egyezményekre... amelyeket, mint Clausewitz óta tudjuk, hogy addig tartják be, ameddig az újabb háborútól való félelem tart. És ekkor már nincs semmi, ami arra kényszerítené a pillanatnyilag jobban állót, hogy azt betartsa.
4. A kislétszámú profi hadsereg csak keskeny frontszakaszt tud tartani, ellenben a tömeghadsereg széles frontot _tud_kialakítani_. Azaz, hiába van jobb fegyverzete a profi hadsergnek, ha nem tud mindenhol ott lenni, tehát egyszerűen elsétálnak mellette és bekerítik.
Akkor pedig vége a dalnak.
5. Az összes környezô ország tömeghadsereget tart fenn (még Auszria és Szlovénia is). Biztos nem véletlenül.
6. Állandó érv, hogy a nemzetközi poltikai helyzet és a NATO tagság mekkora védelmi érték. Nos, aki a NATO-ban bízik, azoknak ajánlanám a falklandi-háborún való elgondolkodást. Ugyanis ott és akkor a NATO-nak a szerzôdés szerint _kutya_kötelessége_ lett volna az angolok segítése. Ennek ellenére a kisujjukat nem mozdították (mert nem érte meg a dolog).
A stabil politikai helyzet pedig addig tart, míg valaki fel nem rúgja...

Törölt nick Creative Commons License 2001.05.24 0 0 47
A legjobb megoldas:
-profi "zsoldos" hadsereg,hatekonysag es a koltsegek szempontjabol is.A moralis dolgokrol nem is beszelve,a sorkatonasag elavult dolog,egy haboruban-amit a XXI. szazadban vivnanak-csak arra jo,hogy meghaljanak,semmi masra.
Ide profik kellenek.
Aki meg nem akar katona lenni,annak ne kelljen mennie,ennyi az egesz,muszaly haladni a korral,meg itt a Balkanon is.
Sgt. Elias Creative Commons License 2001.05.23 0 0 46
Egy kérdés mindenkihez. A tartalékos tisztire milyen eséllyel lehet bekerüni egyetem után? Kb. hány százalékot fogadnak el, és mi alapján szelektálnak? Esetleg mit lehet tenni, hogy jobb eséllyel oda kerüljön az emberfia? (Tapasztalatok?)

Előre is köszi,
A Sgt. aki Lt. szeretne lenni.

Előzmény: fenrir (45)
fenrir Creative Commons License 2001.05.22 0 0 45
Üdv!

Mit csinálsz a városokkal?
-honan veszel annyi pénzt,hogy mindent lebombázz,majd újra felépíts?
-a harckocsi egyedül semmit nem ér(pl Groznij-
bementek a harckocsik,és a házakból szépen kiszedték őket...)
Kigyőzött Irakban?
Jugoszláviában véletlenül vannak ott a gyalogos békefenntartók?
Mondj egyetlen egy hadsereget,ahol nincsenek gyalogosok!

Előzmény: Puli Barát (43)
Agent M Creative Commons License 2001.05.22 0 0 44
Nyugodj bele, bekuldik.

Pelda: Obol-haboru, franciak, eszaki szarny, homokdunek, beasott iraki tankok, 1DB francia katona Milan inditoval felkuszik homokdune tetejere es kilovi a T72-est.
Tehatmeg tamadasban is hasznalhato.
Azonkivul a gyalogsagot normalisabb helyeken gepesitik esnormalisan tamogatjak. Tuzerseg, legvedelem, pancelelharitas. Gyalogsag orok nagy elonye: el tud bujni szinte barhol es megtalal mindent, akarhova is bujt (igy vagy ugy, de megtalalja).
Ez nem mondhato el semmilyen mas fegyvernemrol.

Csak a MH nem gyalogosokat, hanem laktanyaszolgalatosokat kepez ki.

Előzmény: Puli Barát (43)
Puli Barát Creative Commons License 2001.05.22 0 0 43
1. Ez győkeres tévedés.
A mai korszerű háborúkba soha nem küldik be az ellenséges területekre a gyalogságot.
Szerinted hány gyalogost vetettek be Irakba az ofenzíva alatt, hát Jugoszláviába???
Ki olyan hülye, hogy beküldi a gyalogosokat harckocsik, vadészgépek és harci helikopterek ellen???????????????????????
Még ha ezek nem is lennének a megfékezni kívánt országnak (ami ma már elképzelhetetlen), akkor is ezekkel kéne a betörni, mivel a heylismerettel rendelkező agresszor megbújik és lesből/fedezékből tüzel.
Az ilyenre meg nem lehet futkorászó gyalogsaágot, hanem komoly felderítésre és messziről való megsemmisítésre van szükség amire a gyalogság alkalmatlan.

NE téveszd össze a békefenntartást a háborúval és pláne nem egy agresszor megfékezésére irányuló betöréses ellenreakcióval.
Akikre esetleg gondolni lehet, azok az elit alakulatok, kommandók, különleges egységek (Pl. USA: Navy Seals, Delta Force, SpecOps, Marine Corps, Angol és Ausztrál : SAS, stb.
Egy gyors reagálású kis csapatok, elit katonák akik soha nem hadkötelezett sorkatonák, hanem szerződéses profik, komoly, nehéz, alapos, kemény kiképzéssel. Sőt a legtöbb esetben még zsoldosok is, ami megint csak nem tévesztendő össze a hivatásos katonákkal.

Ilyen feladatot erőszakkal becipelt, 6 tölténnyel kiképzett sorkaton aképtelen lenne ellátni-szakértelem, harci morál, harcedzettség, felkészültség, tapasztalat, megfelelő fizetés, elhivatottság, önkéntes szabad akarat híján!!!!!!!!!!!

A KÖTELEZŐ SORKATONAI SZOLGÁLAT = ÚJKORI RABSZOLGASÁG!!!

Előzmény: fenrir (42)
fenrir Creative Commons License 2001.05.21 0 0 42
Üdv!

Érdekes módon az összas hadsereg gerincét a gyalogság adja.(bombázókkal v. rakétákkal semmit se tudsz elfoglani és utána megtartani - Koszovóban is gyalogosok a békefenntartók,Izraelnek is sok gyalogosa van)Mellesleg
a gyalogság(normális esetben) rendelkezik nehézfegyverekkel is (kézi Sam rakéták,tankok ellen rpg-k) mellesleg a MH-nak is van (néha
működik is) tüzérsége,páncélosa,legvédelme ...
Fenrir

Előzmény: Gobe (39)
Puli Barát Creative Commons License 2001.05.21 0 0 41
Kötelező sorkatonai szolgálat = újkori rabszolgaság!!!
...ami mégis elavúlt, idejétmúlt, korlátozza az egyén személyes FIZIKAI és CSELEKVÉSI SZABADSÁGÁT!!!!!!!!!!!
__PT Creative Commons License 2000.10.20 0 0 40
A sorkatonai szolgalat tenyleg 1 nagy faszsag. Jelenleg alberletben lakom a felesegemmel, aki mar terhes. Mire elvinnenek /jovo tavasz/, addigra megszuletik a gyerek.

Mi lesz a csaladommal, ha elvisznek ?
Mibol fognak elni ?
Hol fognak lakni ? /szulok 200 km-re/
Mi lesz az allasommal ?
Mi lesz a szakmai tudasommal /informatikaban 9 honap oriasi ido/ ?

Szoval el is hataroztam, hogy nem megyek el a sorozasra, engem nem kap meg ez a nevetseges kis dolog, amit ti magyar hadseregkent ismertek. Mert mi is tortenhet ? Bortonbe dugnak ? Mire egy civil birosag ele kerul az ugy, az min. 1 ev. Lehet sokat fellebbezni, mittudomen. Meg ott van ugye az Alba kor.

PT

Gobe Creative Commons License 2000.10.20 0 0 39
Unnamed:

most én is mondok neked egy meglepőt:

Én történetesen részese voltam a délszláv háborúnak, mert hogy ott születtem, és akkor még ott tengettem az életem. Egyszóval tapasztalatom van benne...több mint amire szükségem lenne...

Tudom milyen egy háború, és ezért tudom, hogy a mostani MH semmit se tudna kezdeni egy esetleges külső támadással szemben (mindegy, hogy melyik orszógból irányulna). Sőt, ha miliárdokat költenének rá, akkor sem, mert ma már egy ilyen kis országban nincs létjogosultsága a gyalogságnak... Vagy te AK-47-essel akarsz majd lődözni a támadó bombázókra, meg a föld-föld rakétákra? Csakis profeszionális védelmi rendszerrel, meg fegyverekkel lehetne beszélni hatásos védelemről. Ahoz viszont jólképzett katona kell, akinek ez a munkája! /Vajon sorkatona miért nem lehet vadászpilóta? :)/

És a semminél a mostani NEM jobb. Mert ezzel a kiképzéssel ugyanúgy fognak fejbelőni, mint azt az embert, aki még vízipisztolyt se látott életében...

üdv,
gobe

p.s.: tudom, sok jó könyv van hogy milye na háború, meg sokan tanítják, hogy hogy kell harcolni... Én inkább írok egy könyvet a szülésről, és tartok pár szabás-varrás tanfolyamot... ;)

unnamed Creative Commons License 2000.10.11 0 0 38
bocsi, kicsit elmaradtam, de most pótolom!
gobe-nak a válaszaim:
1. a semminél ez is jobb
2. valóban sok helye lenne annak a pénznek
3. meglepődnél, mit tud kihozni a háború egy emberből (nem is kell háborúm, elég egy jó erős stresszhelyzet). (Pl. a délszláv haláltáborok nőket erőszakoló-gyilkoló őrei (szerbek, horvátok, bosnyákok, magyarok) békés családapák voltak békeidőben...)

Ez a sereg nem sokra jó, csak arra, hogy visszatartsa a hasonlóan lepusztult hadsereggel rendelkező szomszédaink agyabeteg politikusait évezredes álmaik megvalósításának kísérletétől (lásd: osztrák-román közös határ...).

Ami nagy baj: a felelős vezetők nem foglalkoznak a hadsereggel. Mert:
1. a VSZ (Varsói Szerződés, ha emlékeznek rá az öregebbek) időszakában csak dísz volt az MN (Magyar Néphadsereg), a NATO számvetéseiben kb. 0 (nulla) harcértékkel szerepelt. Az oroszokat ez nem zavarta, volt itt elég orosz, igaz azok nem az országot védték volna. Az MN-nek a VSZ keretén belül kiadott harcfeladatok nevetségesek voltak, pl. a gaz, undorító NATO elleni honvédő háború esetén a 4-5. nap környékén már a Pó folyón kellett volna hidat vernünk... no comment
2. A gengszterváltás után a kormányok fixa ideája volt, hogy az MH (Magyar Honvédség) kriptokommunista zöld egyenruhás vörös ördögök gyülekezete, akiknek a leghazafiasabb cselekedete az lenne, ha megdöglenének, lehetőleg gyorsan, halkan ám nagy szenvedések közepette. Ennek megfelelően finanszírozták és finanszírozzák a sereget azóta is. A megoldásra vannak ötleteim, de még több és szakszerűbb ötlettel rendelkeznek a megfelelő szakemberek, csak kis hazánkban a politikus arról ismerszik meg, hogy mindenhez jobban ért. Lásd a jelenlegi téeszjogász-hadügyminisztert, akinek a legfontosabb mondanivalója a mai napig az: vegyék tudomásul a volt elvtársak, hogy én nem iszom, nem kártyázom, nem vadászom.
Anyád! Mintha egy magyar honvédtisztnek lenne pénze vadászni... És ha lenne pénze, akkor ivás helyett színházba vinné a családját. De lassan már semmire nem lesz pénzük. De ez off. Bocs.

Szóval, amíg rá nem jön valamelyik idióta politikus, hogy a védelem, az ország biztonsága ugyanolyan árucikk, mint mondjuk a kőolaj, az elektromos áram vagy akár a kenyér, addig marad ez a helyzet.
És Isten óvjon minket a háborútól, mert akkor az összes elmaradt költséget ki kellene fizetni egyszerre: fiatal magyar fiúk-férfiak vérével.
És ez nem vicc!

eMM Creative Commons License 2000.10.11 0 0 37
Hát igen.
A hattöltényesre "kiképzett" "hadseregenek" semmi harcértéke nincs.
Ennél tényleg jobb lenne,ha neMM is lenne.
Előzmény: Gobe (36)
Gobe Creative Commons License 2000.09.30 0 0 36
Unnamed:

Te benne vagy a dolgokban, tudod milyen...Te mondtad, hogy egy kis ország csak besorozott hadsereget engedhet meg magának - de mi még azt sem tudjuk eltartani.
Következtetés:
1. Esetleges háborúba, a sorkatonai szolgálat alatt kapott kiképzéssel semmit sem érünk...(Takarítani tudunk - az biztos;)...)
2. 1. pontból következik, hogy az ország fölöslegesen dobja kia pénzta az ablakon - azt a pénzt, aminek máshol is van helye.
3. Én pl. nem olyan ember vagyok, aki csak úgy megöl valakit - még háborúban sem... Még ha pl. rámlő, akkor sem. Csak ha nincs más út... Inkább megfordulok, és elhúzok a rákba. Ergo elég sz*r katona lennék... Gondolom nem én vagyok az egyedüli aki ilyen. Ránk pl. minek pénzt és időt fordítani???

Az 1-es ponthoz muszáj egy kis off-ot hozzátennem. Azt hiszem hasonlatnak nem is rossz:

Kolompár vajda magához hívja a fiát:
"Lajoszka gyere ide! Nézd, neked adom a bickám. Ez a bicka az én japámé volt, jazelőtt meg az ő japjáé... Úgy vigyázz rá, mint a szemed fényire!"
Lajoska másnap iskolából hazatérve boldogan ujságolja a következőket az apjának:
"Nézd apa, milyen jó Swatch órára cseréltem a bicskát! :)"
Mire a fater rámordul:
"Lajoszka!!! Ha este a kocmában elküddenek a jó ku*va anyádba, mit csinálsz, he? Megmondod a pontos időt?"

:)))))

bocsi az off miatt.

Törölt nick Creative Commons License 2000.09.15 0 0 35
Hello!

Csak azért írok, mert én éppen most vagyok sorkatona, Kecskeméten.
Ami hirtelenjében leginkább megragadta a figyelmemet: "néhány tucat tárat"
Hát, maradjunk az egy tárnál, OK? Összesen nem volt annyi lövészet, hogy egy tár elfogyott volna - nem is kaptunk annyi lőszert. 3 lőgyakorlat volt, az elsőn volt tényleges lövés, a másodikon vaktölténnyel a harmadikon éles lőszerrel tüzeltünk. (A többes szám itt "királyi többes" :-), nekem nem volt kedvem kimenni.)
Nemsokára leszerelek, úgy 46 nap múlva. Így utólag visszagondolva jó buli volt. A második nap viszont legszívesebben vonat alá ugrottam volna, vagy ha akkor kapok gépkarabélyt (nem géppuskát*) a kezembe biztosan főbe lövöm magam. Ja, hogy miért? Utólsó előtti vonulás voltunk Kalocsán.
Persze, nem így kellett volna felfogni, lehetett volna másként is. Mindenki másként áll a dologhoz. Természetesen az a gyerek, aki BAZ megyéből egy kis tanyáról jött, még örült is, hogy nem kell dolgoznia, meg jó kaját(!!!!) kap. És másképpen álltam hozzá én is. Teljesen mást vártam, mint ami lett. Gondoltam, hogy szar lesz,
de hogy ennyire? :-)) Ha valakit érdekel, írok majd Kalocsáról, milyen volt. Én örülök, hogy bezárták, senki másnak nem kell már bevonulnia oda!!!
Ja, szivatás. A kiképzés alatt nem volt, ha mindent jól csináltál, hazaengedtek. Olyan dolgokon múlott, hogy szekrényrend, alakiság, felelés. Felelés minden héten szerdán volt. Hol a fegyver részeit, hol a rangjelzéseket, hol az őr kötelmeit kérdezték. (Volt, akinek néhány rangjelzés gondot okozott!) "Öregek" nem voltak.
Mikor áthelyeztek minket, itt már voltak öregek, akik eléggé "nyűgösek" voltak, és gyorsan el is ment mindegyik szabira. Így minden szolit a másodidőszakosokkal vittek a kopterek - azaz mi.
Persze azért amit csak lehetett, a kopterekre hárítottak. Volt egy-két éjszakai sorakozó, felmosás, de az csak az őrszázadosokat érintette. Szerintem Kecskemét nagyon laza laktanya, a többi velem bevonult haverommal beszélgetve ezt a következtetést vontam le. (Van haverom Pesten, a Petőfiben.) Itt mindenkinek "alanyi jogon" jár a kimenő, 16:30-tól 21:00-ig, tehát nem kell könyvet íratni, mehetsz világgá. Ha hétvégén nem adsz szolgálatot, akkor hazamehetsz. (Ezért van az, hogy hétvégén alig vagyunk a laktanyában!)Persze a MiG-ek, Albák közelében lenni sem mindennapi élmény, ennek ellenére találkoztam olyan "öreg" sofőrrel, aki nem tudta megkülönböztetni a két gépet(!!)
Nemsokára jönnek ide is az újoncok, részemről biztos, hogy nem kapnak szívatást. Sokat kell majd dolgozniuk, de szívatás nem lesz. Ha ezt valaki szívatásnak veszi, és "befordul", magára vessen. Engem az nyugtatott, hogy leszek még öreg, fogom még üldögélve nézni, ahogy mosnak fel :-) És most öreg vagyok, várom az újoncokat (addig azért még nekem is kell takarítani). Mielőtt bárki nekem ugrana: az öreg katona is katona, tehát nekem is kell még dolgoznom majd.

A topicot naponta olvasom, kíváncsian. Ha valamiben segíthetek, szívesen teszem!

üdv

fs Creative Commons License 2000.09.15 0 0 34
Unnamed!

Igazad van, nem hat darab lőszer a lövészeti kiképzés. Azonban - gondoljunk csak bele - ha a magyar hadsereg az én kiképzésemhez 6 darab lőszert tud biztosítani, és ezek után képes azt mondani, hogy én alkalmas vagyok a haza megvédésére, akko mi a jó édesanyjuknak csesszek el ott benn 9 hónapot?? Erre válaszoljanak az illetékes vezető urak!!!!

FS - The forgotten SOLDIER

Előzmény: unnamed (33)
unnamed Creative Commons License 2000.09.15 0 0 33
kedves fs!
Azért az ami alapkiképzés kicsit többe kerül Uncle Sam-nek, mint amennyit a mi kis hazánk egy egész századra költ egy évben. Tudtommal ott a lövészeti kiképzés nem 6 (azaz hat) darab loszerrel történik: az elso néhány tucat tárat csak úgy nagyjából a loirányba kell belenyomni, hogy megszokja a delikvens a kezében muködo fegyvert. Utána már célozni is kell - de ekkor már nem zavar (annyira ;-) ) az a rohadt hangos, rángatozó acéldarab a kezedben. Kis hazánkban sokszor láttam olyan "katonát", aki a kiképzésen mind a hat loszert behunyt szemmel, ökölbeszorult arccal, láthatóan teljesen beszarva eresztette el. Ezzel nem akarok senkit leminosíteni, ez teljesen normális emberi reakció. Az elso lövéseknél én is önkéntelenül lehunytam a szemem. Aztán a sokadiknál már képes voltam eltalálni az álló alakot. Persze egy katonának az igazi élmény a géppuska és a dragunov...

Előzmény: fs (30)
Törölt nick Creative Commons License 2000.09.15 0 0 32
A hitelnel nem kerdeztek meg,hogy voltam e katona vagy sem.
Előzmény: Herr X (31)
Herr X Creative Commons License 2000.09.14 0 0 31
Én 23 évesen egyetem után mentem sorkatonának. (Azt hiszem, hogy a tartalékos-tiszt képzést el lehet felejteni; csak "csókosoknak") Az alapkiképzés Szhely. Egész elfogadható. Aztán Szfvár Nagysanyi. Na ott már volt "öreg-kopasz" viszony... Szóval visszasírtuk Szhelyet annak ellenére, hogy k... messze volt. Szfváron 24h szoli hegyek. Több is, mint amennyit lehetett egy hónap alatt. (Egy hónap alatt max. 8 db 24h szolg., ha több, akkor ahhoz jegyzőkönyv kell az ALÁÍRÁSODDAL!!! Mondták is a tisztek, hogy bajba lennének, ha kérnék tőlük, de nincs ember, ezért nem tudnak mit csinálni.) Ja, nem akarok senkit megbántani, de az öregjeink többsége borsodi volt. Hát nem az élet habos oldala. Inkább sötét, bunkó és rosszindulatú...

Ja, amit javasolni tudok, ha már bent vagytok: Olvassátok át a SZOLG. SZABÁLYZATOT!!! Soka "mókának" elejét lehet vele venni. És a tisztek még örülnek is neki.

És még egy! Szdpk.-val és SZOLGVEZ.-zel legyetek jóban!!! Bármit kérnek igyekezz megtenni! Sok hétvége "leeshet"!

Legyetek kreatívak a kummantásban!
Ha kedvetek van, nyissatok egy Hogyan kummantsunk topicot. Szerintem többre mennétek vele, mint, hogy hogy ne legyünk katonák. Nálam is csak akkor "jelentkeztek" a "miért nem szóltál, elintéztük volna" emberek, miután bevonultam. Előtte sehol senki.... Ne üljetek fel az ilyeneknek. Ha szóltál volna előtte, akkor sem tudtak volna segíteni.

A sorozóorvosok közt meg vannak Mengelék. Fél lábú, vak, süket ="A".
Sőt a Honvéd Kórház sem különb. Ekcéma a FÜV tábla szerint C vagy E. Nekem A maradt. Mikor kérdeztem, hogy FÜV tábla? Az nem számít....

Amúgy csodálkozok azon, hogy a Bank vagy bmi más intézmény hogy adhat hitelt le nem töltött sorkatonai szolg. ill. "E" kategória hiányában? Neki sem jó, mert egy "berántásnál" nekik is csak a gond van vele....

fs Creative Commons License 2000.09.14 0 0 30
Nem mindig a pénzhiány az oka mindennek. Ez sokszor csak egy ürügy, hogy az emberi butaságot és idiotizmust valamivel meg lehessen magyarázni. Érdemes megnézni a www.goarmy.com címet, az amerikai hadsereg toborzólapját. Ott leírják, hogy a 8 hetes alapkiképzésben mit tanulnak a katonák. Nálunk 10 év alatt nem tanulhatnának annyi tudásanyagot. Csak néhány - tényleg néhány - példa:

- közelharc
- kés használata
- bivakolás
- gerillaharc
- lesvetés
- túlélési technikák
- lövészet sötétben, gyorstöltés
- fizikai kiképzés

Ez csak egy kis része, és mindezt 8 hét alatt!! Nem mondom, hogy nem kell utána gyakorolni, de ez alap lehet.

FS The forgotten SOLDIER

unnamed Creative Commons License 2000.09.14 0 0 29
sirkalmi:
amit leírtál, az egy totális alkalmatlansági bizonyítvány az alegységparancsnokodról. Én hat évet húztam le, ebből az első kettőt hallgatóként (ez esetenként húzósabb, mint a sorkatona), és nálunk nem volt szívatás, mert: a századparancsnok kegyetlenül letörte az ilyesmit. Csak egy kis akarat kell, és a szívatási lánc megszakítható. Persze ez sem egyszerű: nálunk mindig a másod/harmadévesek képezték ki a az elsőéveseket. Minket nem szívattak, mi sem az utánunk következőket, de utánunk (tehát amikor mi már harmadévesek lettünk ők akkor lettek másodévesek) jött egy olyan évfolyam, hogy a szám tátva maradt. A fickók nagy része katonai kollégista volt (na, azok aztán az agyatlan állatok - tisztelet a kivételnek), és a másodév elején elhatározták, hogy megszavítják az elsősöket - többek között az én szakaszomat, mármint akiknek harmadévesként én voltam a parancsnoka. Szerencsére a fiaimnak volt eszük, így az ultrát az a másodéves mosta fel, aki kiöntötte :-)
Nem vagyok túl büszke rá, de rengetegszer kellett kezdeményeznem a századparancsnoknál a másodévesek megfenyítését, mire leszoktak a próbálkozásról. Szóval a szívatást megszűntetni nehéz, de lehetséges - persze csak a parancsnok számára.

többiek:
A biztonság ugyanúgy árucikk, mint bármi más. Az
államnak meg kell vásárolnia. Egy normális ország hivatásás hadsereget tart fent (ami NEM zsoldos-sereg, ha érdekel valakit megint elmesélem mi a különbség a katona és a zsoldos között - mint azt tettem már más topicban), a pénztelenek sorozott hadsereget. Kis hazánk már a sorozott sereget sem bírja fenntartani - ami nagyon szomorú. Ha szóba kerülnek, mindig örülök a kormányunk külpolitikai sikereinek (még most is, pedig a fineszes fideszeseket nagyon útálom); mert egy háború esetén az összes elmaradt kiképzési stb. költséget ki kellene fizetni: vérrel. Magyar fiatalok vérével, akik a kiképzetlenség és a szar technika miatt úgy hullanának mint a legyek ősszel.
Szóval lassan én is kezdem úgy érezni, hogy ennek nincs értelme, pedig a sereg a szívem csücske (bizony, van ilyen állat is kis hazánkban, aki szereti a hadsereget :-))) ). Egyébként meg: fejétől bűzlik a katonahal is!

Törölt nick Creative Commons License 2000.09.14 0 0 28
En 19 evesen voltam katona 1 evig.92-93-ban
Nem mondom,hogy nagy kiralysag volt,de olyat,amiket a topicnyito kolega ur tapasztalt en nem igaz tapasztaltam,na jo a kajaval voltak gondok,de egyebkent nem volt razos a dolog,meg melegviz is volt.
Hogy mire jo a katonasag?
Ami Magyarorszagon van semmire,ezt sikrult megtapasztalnom,ezert nem lettem katona,egy ilyen hadseregben inkabb szegyen hivatasos katonanak lenni mint dicsoseg.
A sorkatonasag egy baromsag,sorozasra maximum haboru eseten van szukseg,egyebkent eleg egy kis letszamu sereg,olyan emberekkel akik onkent es dalolva jelentkeztek.
Gobe hozzaszolasaval teljesen egyetertek,ha megfizetnek(piszkosul)vegrehajtok barmilyen parancsot,ha nem,felejtsenek el,majd megfizet mas.

Egyebkent az egeszre jellemzo a papai pilotak sztorija,megszuntetunk egy repteret,a pilotakat meg elkuldjuk a gyarba dolgozni,siraly,neha utalom,hogy itt kell elnem.

En azt javaslom,aki tudja,igy vagy ugy kerulje el,semmi ertelme nincs,ugy meg foleg,ha az ember mar dolgozik es csaladja is van stb.
Csak egy kerdes,ha behivanak katonanak valakit,pl. a kocsi reszletet,hogy fizeti ki az illeto???

sorry a sok offert

eMM Creative Commons License 2000.09.13 0 0 27
A normális fizetést is odaírhattad volna.
Meg mondjuk barátnő helyett, a tábori kupit! :-) (bocs)
Előzmény: fs (26)
fs Creative Commons License 2000.09.13 0 0 26
22 éves vagyok. Egyedül élek, szerencsére van lakásom is. Dolgozom. Most meg elkezdenek szórakozni ezzel a tetves katonasággal. Az ember felveszi az öltönyét, elmegy a munkahelyére, pénzt keres, adót fizet. Erre behívják, kiveszik a munkából, odateszik 18 éves gyerekek közé. Elcsesz 9 hónapot az életéből. A számláimat ki fogja kifizetni???? Az elmaradt béremet ki fizeti ki?? Barátnőmet ki szerzi vissza???? Ez a sorkatonásdi egy mocskos geciség Lányistól, Szabójánosostól mindenestül. Egy parasztság.

VAGY!! Ha bevonulok, akkor kérek:
- rendes koszt
- megfelelő ruházat
- rendes kiképzés
- normális bánásmód

FS - The FORGOTTEN SOLDIER

Jawbreaker Creative Commons License 2000.09.03 0 0 25
Yoo

Az ismerosod viselkedese ismeros nekem is. Lattam eleget olyat.

En nem propagalom a katonasagot, hanem azt probalom megertetni, hogyha valaki
kotelezo modon odakerul, akkor szedje ossze magat, mert kulonben "megeszik a disznok."

"Birom ezt a férfi szolidaritást:(( (Dögöljön meg a szomszéd tehene is, ugyebár.)"
Egy erzekeny ferfi :) ebbol a megnyilvanulasbol feminista felhangokat vel kihallani. Kulonosen, hogy nem smiley kisereteben volt, ha jol latom. (nem kotekedesbol mondom, csak ugy mondom)

Előzmény: Yoo (23)
eMM Creative Commons License 2000.09.03 0 0 24
Gyengélkedő:
Nálunk a beosztott rigó doki(egyébként lyó fely)
patológus volt.
Van ahol állatorvos.
Lya és amikor lefogdáztak pont előtte gyulladt be a fogam(tényleg véletlen volt) dupla akkora lett az arcom.
Megyek a gyenguszra(ez kötelező vizsgálat a foxi előtt)a hivatásos felcsernő rám sem néz csak tölti a papírt hogy ok.
Erre közlöm bele hogy ugyan vessen már rám 1 pillantást.
Felküldött a fogászatra(nálunk az is volt) és az 50 kilós egyébként csinos fogorvosnő legalább 1 fél órát harcolt a fogammal.
És akkor én 1 lyó helyen voltam!

Nade abbafelyezeMM ez neMM a történetek a seregből topic.

Előzmény: sirkalmi (21)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!