Ez a 2015-ös ivkovič-Mandić könyvet ismered? Megvettem, de nincsenek benne a feladatmegoldások. Ezért a David Norris féle Complete Croatian-t (Teach Yourself sorozat, 2016-os kiadás) kezdtem el.
Ha végeztem, szeretnék a magyar könyvön is végigmenni. Ehhez keresnék majd valakit, aki kijavítaná a feladatmegoldásaimat (meg akkor skype-on tudnék kérdezni ha nem értek valamit).
Elnézve a hozzászólásokat, én a segítségetekre tudok lenni, amennyiben még nem adtátok fel vagy vesztettétek el érdeklődéseteket! :) Alapos felkészültséggel várom a horvátul tanulni vágyókat, alapfoktól a középfokig, kezdőktől a haladókig, nemtől, kortól függetlenül! Ha csak a nyaralás előtt szeretnél felkészülni szituációs beszédekkel, abban is segítek! Hogy hol találtok meg? :
Szerb-horvát-bosnyák ismerősöm szerint, - aki beszéli az előbbi "mindhárom" nyelvet - a cseh-szlovák-lengyel hármasból nagyjából megérti, hogy a beszédben/írásban miről van szó.
(És "saját" nyelvükre is azt mondja, hogy a fiatalok már nem mindent értenek meg kölcsönösen (szerb-horvát-bosnyák) - ui. a nyelvoktatásban és a médiában tudatos törekvés van a saját délszláv nyelv különbségének a hangsúlyozására. Pl. szerinte a polgárháború előtti Jugoszláviában kb. egységesen a hleb szót használták a kenyér megnevezésére. Ma a horvát nyelv következetesen a kruha szót használja. És mára már több száz ilyen szó van.)
A szlovén nyelv a szerb-horváttól számottevően eltér - persze nagyjából megértik egymást.
De inkább hagyakozzunk tudományosabb információkra:
Hadrovics LászlóNyomárkay István féle kisszótárból a horvát-magyart lehet kapni, a magyar-horvátot nem találtam. Viszont van egy 2013-as Mađarsko-hrvatski rječnik, amit Zábrábban adtak ki:
Ezt mintha fent lett volna valahol pdf-ben is. Ha valaki bátor próbálja meg megrendelni (A www.knjizara-dominovic.hr könyvesbolt oldala azt írja szállít Magyarországra is) és mesélje el, hogy sikerült :-)
Aki beszél horvátul, mennyire képes érteni más, nem déli de szláv nyelveket és esetleg kommunikálni azok beszélőivel? Gondolok itt olyan nyelvekre, mint a cseh-szlovák, lengyel, orosz stb.
Nyilván csak a környékbelieknek jó, de tudok ajánlani egy helyet, ahol szokott indulni tanfolyam, már akár néhány főtől is, most éppen három fővel indul jövő héten:
2. playstore-ban le lehet tölteni egy uti-horvát szótárt, ez jó, anyanyelviek beszélnek. Hamar le kell menteni hanglopóval, mert néhány nap után nem engedi használni. (Hiszen olyan sokan akarnak horvátul tanulni, hogy megengedhetik maguknak azt a luxust, hogy fizetős legyen.)
3. Valahol neten találtam tematikus szövegeket, itt a pármbeszéd mindkét felét ugyanaz az unott (dosadan) női hang darálja. Kicsit nehéz is. Ezt is le lehet lopni, de ez már középfog-jellegű.
Úgy rémlik, a fetni hölgynek van középfokú verziójú könyve, de ha nem, az sem tragédia, mert nem tartom jó könyvnek. Csapong, nem következetes, tudottnak tételez még el nem mondott dolgokat. Csomó alap szót nem közöl a szótárában, miközben jónéhány szót legalább háromszor berak a fejezetenkéni szótárba. Legjobb példa a 16. vagy 17. lecke, köszönőviszonyban nincs a szótár a témával.
Szintén neki van egy Vjebenica iz gramatika hrvatskoga jezika c. dög dága munkafuzete, még nem láttam, rendelni lehet elvileg a bookline-on.
Facebookon írtam egy nőnek, aki horvát nyelvtanár illetve nyelviskola címen fut, hogy tanulni szeretnék - nem válaszolt.
Az IKEA mögötti horvát gimnáziumnak írtam, hogy rakják ki a hirdetésemet, hogy nyelvtanárt és könyvet keresek - nem válaszoltak.
Úgyhogy javaslom a szanszkrítot, hamarabb találtok embert, és nem annyira titkos nyelv, mint a horvát. Ráadásul ott is van aorisztosz.
Abban tudok segíteni, hogy nyelvtani-logikai dolgokat el tudok magyarázni, amit magam véres verejtékkel hámoztam ki, mert ninics tanár, és nem magyaráz (jól) a fenti könyvk. Elég sok horvát nyelvtani szövegbe is bele-bele nézem wiki-ni, itt-ott. Vannak azért on-line tesztek is.
Mindazonáltal nekem is kell nyelvi tanár, és ha találok, odakötözöm egy székhez, és szólok nektek is, ha még szukségetek van rá.
Sziasztok ! A lentebb feltöltött Janja ivković könyvek kezdőnek használható. Én is ebből tanulok.
Nagy problémája,hogy sajnos nyelvtanári segitség nélkül nehéz vele boldogulni.Sok utána keresés van és sajnos horvát nyelvi segédanyag nagyon kevés a neten. Hiába a világnyelvek mindent visznek. Szerezzétek be ha lehet valahol a Dr.Jovanović - Dr. Horváth: Szerbhorvát Nyelvkönyv művét. Bár a két nyelv szétvált,de a nyelvtan azonos. Nagyon remek nyelvtani magyarázatokat add ez a könyv. Mondhatom felülmúlja jócskán a ivković könyveket,ami iskolai oktatásra készült ergo tanár kell mellé. Fél éve tanulok,s szivesen segitek annak aki becsatlakozik hozzám tanulni. Facebook cimem : Sándor Vukovich. Levelezés.chat és skype miden ami a segitségünkre van. Közeleg a nyár,Croatiába már illene horvátul beszélni. Várom jelentkezésed,ha alap kezdő vagy ! Pozdrav moji prijatelji !
Szerintem jó könyv, vannak benne magyar magyarázatok, simán fogsz vele boldogulni ha 0 tudással kezded el akkor is, bár nekem személy szerint nincs rá sok időm így nem teljesen tudok válaszolni a kérdéseire, talán valaki akinek több tapasztalata van tud neked ebben segíteni, vagy majd te magad meglátod ha a kezedbe veszed.
Janja Zivkovic-Mandic: Horvát nyelv alapfokon című könyvet szeretném megszerezni és abból tanulni de sajnos még eddig nem sikerült.Remélem megoldódik a probléma és hozzá jutok akár szkennelve is.
Könyvről szeretnék több infot kérni akinek megvan.
1,Teljesen horvát nyelvű a könyv vagy az utasítások főképp magyar?
2.Nyilván az alapfokról indít a könyv de egyedül tanulva is el lehet sajátítani a könyvvel a nyelvet?
3,Milyen szintre jutsz a könyvvel ha végzel vele és utána mi javasolt?
Kedves Fórumozók, és azok akik hanganyagot szeretnének kapni!
Én már körülbelül egy éve minden kedves érdeklődőnek, aki meg szerette volna kapni a Janja ivković Mandić tankönyvhöz tartozó hanganyagot, sok szeretettel és jó szándékkal elküldtem azt. De mivel látom, hogy vannak olyanok, akik ennek ellenére nem tudták kezükbe venni a kérdéses állományokat bármiféle esetleges hiba miatt, inkább kirakom ide a linket hogy BÁRKI le tudja tölteni.
Ha a link nem működik, vagy bármiféle probléma adódik, jelezzen bárki itt bátran, általában minden nap felnézek erre az oldalra és örömmel elküldöm bárkinek a hanganyagot.
Az előttem szóló Bosanac felhasználónak üzenem, hogy elküldtem már talán kétszer is az e-mail címére a kért fájlokat, amik feltehetőleg megfelelően fel lettek adva, mivel a címzettek közül mindenki más válaszolt, kivéve őt. Elnézést kérek, ha bármiféle hiba miatt nem volt a hanganyag elérhető, vagy nem jutott el a végállomásig.
További kellemes és sikeres nyelvtanulást kívánok és várom szeretettel az esetleges kéréseket, ha valami nem megfelelő a linkkel, a letöltéssel!
A nyelvtanulás első és legfontosabb lépése a tankönyv megszerzése kell, hogy legyen. A dolog sajnos nem olyan egyszerű, Magyarországon ugyanis nemigen fogunk a bőség zavarával küzdeni ilyen téren. (Nagyjából ugyanaz igaz, mint a többi horvát nyelvű irodalomra -- míg[...] Bővebben!Tovább »