Keresés

Részletes keresés

Bard Creative Commons License 2001.05.29 0 0 136
Na ide is beteszem...

Vannak itt pl. Howard versek csak itt, csak most, először magyarul, stb.

Aurin

Bard

Bard Creative Commons License 2000.12.18 0 0 135
Ezt beirom ide is: (egy gusztustalan cimű topicban kérdezte valaki, hogy a Red Sonja jó-e vagy nem)

Az ilyen átmenet-féle. A beavatottak értik, hogy miről van szó, de itt már jelentkeznek a mai sorzat-fantasy-k első jelei. (pl az a kiskölyök engem mindig is idegesitett, stb.) De ebbe még vannak un. "jó jelenetek", meg a szinészek itt még komolyan veszik, a rendező meg forgatókönyviró már nem biztos. Persze ez csak az én véleményem. Nemtudom, más fantasy rajongók hogy vannak vele.

Bard

V. J. Raszputyin Creative Commons License 2000.12.10 0 0 134
DrDGF

Csak azért kérdeztem, mert akkor a Bard által mondott helyeken nek jutsz hozzá. Próbálkozz valamelyik Internetes boltban, vagy pedig a Bestseller illetve a Pendragon könyvesboltokban. Mindkettőben angol nyelvű könyveket lehet venni és rendelni, a második az olcsóbb. (Egyébként rémlik, hogy van egy regénysorozat Cormac Mac Artról, de ahhoz sincs sok köze Howrdnak; erről többet nem tudok.)

A könyvről pár adat:
Robert E. Howard: Cormac Mac Art; Baen, 1995., ISBN 0-671-87651-1

Ez egy hét részes sorozat első tagja, a többit is érdemes beszerezni.

Bard

Igazad van, talán a sarlatán szó jobban megfelelt volna... remélem, azért mindenki értette, hogy mire gondoltam.

Raszputyin

Előzmény: DrDGF (133)
DrDGF Creative Commons License 2000.12.06 0 0 133
Kedves V.J. Raszputyin!

A Tenger tigrisei megvan, úgyhogy, ha jól értettelek, csak az angol marad... De az nagyon érdekel!

Előzmény: V. J. Raszputyin (130)
Bard Creative Commons License 2000.12.06 0 0 132
Nem kell mindent szószerint venni... Végülis irodalomról beszélünk.
Másrészt: spanyolok elég szépen megsemmisítették a közép- és dél-amerikai civilizációkat Ahogy mondod...

Másrészt meg van egy indián törzs, akik még mindig tartják a régi szokásaikat, stb. Megkérdezte egy riporter tőlük, hogy miért, hiszen már más világ van. Aszonták, hogy itt kétszáz év múlva senki nem lesz aki nem ide való. És ki az? Az Amerikai Egyesült Államok... Mondjuk kétszáz év alatt télleg bármi lehet...

Na mindegy nem papolok, még végül azt hiszitek, hogy ilyen terrorista vagyok pedig 12 éves korom óta nem verekedtem...

neopaganokról. Engem sem győznek meg, de azért azt mondani egy vallásra, hogy kontár, ezt nem is értem. Egy villanyszerelő lehet kontár, de egy vallás...

Bard

Előzmény: V. J. Raszputyin (130)
V. J. Raszputyin Creative Commons License 2000.12.06 0 0 131
Cornelius

Néznd meg a Kull-filmet, és majd megtudod, hogy milyen hülyék az amerikaiak

Bard

Én minden évben hallok egy új Conan-filmről...

Raszputyin

Előzmény: leos carax cornelius (128)
V. J. Raszputyin Creative Commons License 2000.12.06 0 0 130
Az a baj, hogy én nem emlékszem a tírténelemből olyan esetre, mikor tényleg a barbarizmus győzőtt volna. (Persze lehet, hogy azért, mert olyan alapos volt, hogy még a tírténelemből is kitörölte, pé. a hyboriai kor végén. ;-) ) Viszont például a spanyolok elég szépen megsemmisítették a közép- és dél-amerikai civilizációkat.

Ezek a neopaganista vallások pedig... Szerintem több köztök a kontár. mint az igazi. (Na most nagyot mondtam :-) ). Én inkább egy beteg társadalom betegségtüneteit látom bennük, amik el fognak tünni vele együtt. Szerintem ennek a civilizációnak önmaga okozz a pusztulását, sajna.

DrDGF

Melyk könyvre gondolsz, a magyarra, bagy az angolr?

Előzmény: Bard (126)
Bard Creative Commons License 2000.12.04 0 0 129
Mondjuk az imdb-en nem tudnak róla... :-(
Előzmény: Bard (127)
leos carax cornelius Creative Commons License 2000.12.04 0 0 128
Néztem a tévés Conant, hú, az a csávó hogy néz ki, mint egy ilyen nagyon csúnya nő bazzeg, viszont a nők jók benne, csupa frizurás nő, hülyék ezek az amerikaiak totál.
Előzmény: Bard (127)
Bard Creative Commons License 2000.12.04 0 0 127
A Terminátoros topicban valaki beirta, hogy készül a Conan 3 (King Conan). Ki mit tud?

Bard

Bard Creative Commons License 2000.12.01 0 0 126
Raszputyin:

Nehezeket kérdezel, de nembaj...

Róma bukásának okát nem nagyon tudja senki. Aki meg azt állitja, hogy tudja, az meg főleg. De mint ahogy irtad, lehet, hogy el sem bukott... Tulképpen itt a barbárok leamortizálták ugyan egy kicsit, de végülis beültek a régi császárok helyébe, majdpedig civilizálódtak. Hosszútávon tehát asszem Róma győzött.

Végülis arról van szó, hogy az emberiségnek van egy eredeti állapota, és a civilizáció ehhez képest folyamatosan eltér. Ebbe az eredeti állapotba kerül mindig újra és újra vissza, vagy annak közelébe (barbarizmus). Lehet, hogy ez egy végtelen küzdelem, lehet, hogy ezek a visszatérések nem számitanak és végül a civilizáció fog győzni (ez a jelenlegi közhiedelem), de szerintem a "végső győzelem" a természetes állapoté lesz.

Templomgyújtogató norvégokról: Conan (vagy bármelyik howardi hős) erkölcsileg a civilizáltak felett állt, én az adott szituációban nem látom ezt a fölényt. (Persze lehet, hogy nekem túl ?civilizált" az értékrendem, és ezt nem ironikusan jegyeztem meg.)

Franc tudja. Keveset tudok a dologról. Az viszont biztos, hogy ha Conan erkölcsileg a civilizáltak felett állt, az azért volt, mert azok emberségüket feladták embertelen célok érdekében (mint például a hatalomvágy). Nem mondom, hogy Conan ösztönlény volt, mert ha az lett volna elpusztult volna, inkább azt mondanám, hogy minden erkölcs nélküli volt.

Az értelmetlen rombolás erkölcsileg igy felette áll minden hamis ideológiának, vagy célnak szentelt "civilizált" cselekvésnek.

A wicca amúgy egy vallás, ami elvileg a régi kelta hitvilágot élesztené fel. Rajta kivül sok ilyen van még. Neo paganizmusnak hivják őket gyűjtőnéven. Volt egyszer a TV-be a stonehenge-ről egy dokfilm, ahol mutattak egy fazont druida ruhában, aki arról magyarázott, hogy mennyire elnyomják őket, mert a turistákat busszal viszik oda, nekik meg nem engedik, hogy megtartsák az ősi napfordulós és napéjegyenlőségi ünnepeiket.... Mondjuk szerintem igaza volt...)

DrDGF:

Bardnak igaza van abban, hogy az ősi vallások általában újraélednek, a filozófia hivatalos mainstream-je azonban ebbe nem állt be. Ugyanakkor például a kabbala-kutatás (ez ugye nem primitív, de ezoterikus) hihetetlen lendületet vett a XX.sz.-ban.

Igaz, én is csak azt mondtam, hogy beindult valami, de még a kezdeteknél vagyunk. Maga a világ meg jelenleg másfele halad.

Könyv ügyben két antikváriumban vannak több fantasy jellegű könyvek. Az egyik a Mórizc környékén, a másik a Deák Térnél. Pontos cimet most nem tudok, de irhatok legközelebb.

Bard

DrDGF Creative Commons License 2000.11.30 0 0 125
Kedves V.J. Raszputyin!

Hogy milyen jelek mutatnak a "primitivizmus" újjáéledésére? Talán mond valamit, hogy Norvégiában néhány éve újra államvallás az ősi hit, azaz a germán mitologikus politeizmus.
Egyébként általában jellemző, hogy a történelmi birodalmakat (főleg az ókorban) "barbár" népek pusztították el, vagy igázták le.
Bardnak igaza van abban, hogy az ősi vallások általában újraélednek, a filozófia hivatalos mainstream-je azonban ebbe nem állt be. Ugyanakkor például a kabbala-kutatás (ez ugye nem primitív, de ezoterikus) hihetetlen lendületet vett a XX.sz.-ban.

Azt a könyvet vajh hol lehet megszerezni?

V. J. Raszputyin Creative Commons License 2000.11.30 0 0 124
DrDGF

Bard jól tudja, tényleg nincs több eredeti Cormac Mac Art novella. Van még egy David Drake által írt kisregény, sajnos angolul :-( , másról nem tudok.

Bard

Nagyjából egyetértek, úgyhogy kérdezek valami mást:
Vegyünk egy ilyen „a barbarizmus legyőzi a civilizációt"-szerű szituációt a történelemből.
Rómát elsöpri a népvándorlás áradata. Ott vajon mikor kezdődhettek a figyelmeztető jelek, és hol hibázták el? Vajon tényleg győzött-e a barbarizmus, hiszen kulturálisan ma is nagyban meghatározó a latin örökség Európában (hogy a vallásról ne is beszéljek!). (Sajnos a történelmi ismereteim mára megkoptak - ha voltak egyáltalán -, így lehet, hogy trivialitásokat nem tudok.)

Templomgyújtogató norvégokról: Conan (vagy bármelyik howardi hős) erkölcsileg a civilizáltak felett állt, én az adott szituációban nem látom ezt a fölényt. (Persze lehet, hogy nekem túl „civilizált" az értékrendem, és ezt nem ironikusan jegyeztem meg.)

Raszputyin

u.i.: Ja, és mi az a wicca?

Előzmény: DrDGF (121)
Bard Creative Commons License 2000.11.30 0 0 123
Most ez eléggé hézagos lesz, mert nem nagyon gondoltam végig még a dolgot, de hogy válaszoljak:

Úgy veszem észre, hogy az elmúlt 200 évben egy fokozatos átértékelődés zajlik le a világban a művészek, tudósok és filozófusok részéről.

Miközben a felvilágosodás, materializmus, racionalizmus stb. eszméi nagyjából az egész világon uralkodnak, a fennte emlitett csoportok gondolkodása egyre inkább ez ellen kezd működni.

Pl. Először a művészetben: romantika, gótikus regény, majd fantasy, de ide kapcsolódik az avantgard is, pl a törzsi művészetre való odafigyeléssel.

Kicsit megkésve indult a filozófia. "Új" vallások születtek, pl wicca, de még sok más is, melyekben az volt a közös (eltérően mondjuk Európa történetének egyéb misztikusaitól pl. szabadkőművesek és társaik), hogy nem antik és nem keresztény hagyományokból meritettek, hanem a pogányságból. (Az, hogy mennyire hitelesek ezek az persze más kérdés).

A legutolsó fázis, ami mondjuk a hatvanas évektől érzékelhető, hogy a tudomány is (elsősorban a pszichológia és a néprajz) már nem úgy tekint mondjuk egy primitiv nép sámánjára, mint tanulmányozandó állatfajra, hanem TANULNI akar tőle.

Nos ezek az irányzatok persze eléggé ritkák, meg nem az általános nézeteket tükrözik, de mint példák szerintem jók.

Ha a barbarizmust mondjuk mint a civilizáció lerombolását tekintjük, akkor utalhatok pl bizonyos 800 éves templomok felégetésére a Sátán és/vagy mindenféle germán istenek nevében, ahogy azt Black Metal-os cimboráink tették úgy 10 éve, vagy a nemrégiben magyarországon történt keresztfűrészelésre, bár annak most nem tudom, hogy végül is mi volt az inditéka.

Hogy a Neuromancer-ben meg a Szárnyas Fejvadászban hol jelenik meg a barbarizmus, azt nem tudom. Télleg.

Bard

Előzmény: V. J. Raszputyin (120)
Bard Creative Commons License 2000.11.30 0 0 122
Nem, de lehet, hogy nem is született más Cormac-os novella... Majd utánanézek.
Előzmény: DrDGF (121)
DrDGF Creative Commons License 2000.11.29 0 0 121
Bocs, hogy közbevágok, de nem tudja valaki, hogy A tenger tigrisein kívül megjelent e magyarul valami Cormac Mac Artos novella gyűjtemény?
V. J. Raszputyin Creative Commons License 2000.11.29 0 0 120
Hogy mit akarok ezekkel a regényekkel? Alapvetően semmit. Bármilyen (negatív) utópia megfelelt volna acélnak. És igazad van, tényleg a mai civilizáció is közel került ehhez az állapothoz (viszont mint tudjuk, az utópiák sem a jövőről, hanem a máról szólnak). Az adott művek viszont még is érdekesek lehetnek abból a szempontból, hogy hol jelenik meg bennük a barbarizmus (és itt én sem a „kardotragadásra" gondolok).

Érdekelne néhány példa a jelenből, szerinted milyen jelek mutatnak arra, hogy egyre többen fordulnak a „primitív" értékek felé?

Raszputyin

Előzmény: Bard (119)
Bard Creative Commons License 2000.11.28 0 0 119
A kérdés annak ellenére jogos, hogy mint tudjuk, ez nem következhet be, legalábbis hosszútávon... Mindenesetre vészesen közel kerülhet hozzá az emberiség. Szerintem ilyenkor a barbarizmus nemcsakhogy elfogadható alternativa, de önmagától megjelenik. A túlszervezett, lelketlen, rideg, rendszerek egyre több ember számára lesznek kényelmetlenek ("emnertelenek"), egyre többen fordulnak a "primitiv" értékek felé. A folyamat elér egy mélypontot, ahonnan megindul egy forditott mozgás. Vannak jelek arra, hogy most is ilyen korban élünk.

Persze ez nem azt jelenti, hogy egyre többen ragadnak kardot, de (amellett, hogy vannak akik kardot ragadnak), kis lépéseket egyre többen tesznek.

Irom ezt úgy, hogy fogalmam sincs mit akarsz ezekkel a regényekkel (olvastam őket egyébként)

Bard

Előzmény: V. J. Raszputyin (118)
V. J. Raszputyin Creative Commons License 2000.11.28 0 0 118
Feltámadunk!

Akkor vitaindítónak (úgy is mondhatnám, hogy ennek a
topicknak mindegy, úgy is elsüllyedne - de ilyet soha nem mondanék ;-)), a kérdés enyhén provokatív kérdést, ezért előre bocsátom:

1. Lehet, hogy ez a kérdés nem ide való.
2. Lehet, hogy a kérdés értelmetlen.

Mi történik akkor, ha a civilizáció győz. Rossz példa:
Szárnyas fejvadász; jobb (?) példa: Neurománc trilógia.

Az ilyen - vagy hasonló - helyzetekben értelmes alternatívát nyújthat-e
a barbarizmus?

Raszputyin

Előzmény: Bard (117)
Bard Creative Commons License 2000.11.27 0 0 117
Üdv Raszputyin!

Feltámadunk?

Bard

Előzmény: V. J. Raszputyin (116)
V. J. Raszputyin Creative Commons License 2000.11.25 0 0 116
A barbarizmus az emberiség természetes állapota. A civilizáció természetellenes. Nem egyéb, mint a körülmények hóbortja. De végül is mindig a barbarizmus győzedelmeskedik.

- R. E. Howard

Előzmény: cornelius (115)
cornelius Creative Commons License 2000.08.31 0 0 115
Csinos szájt :)
Simon Bisley isten, lerajzolta egyszer a Slayert is, jobb lett, mint azt eredeti.
Előzmény: req (113)
Bard Creative Commons License 2000.08.31 0 0 114
?

Semmi, csak megállapitottam, hogy szoktalak látni. Felejtsd el.

Viszont a készülő világod érdekesnek tűnt.

Bard

Előzmény: req (113)
req Creative Commons License 2000.08.31 0 0 113
?

Az új lapon meg még sokkal jobbak lesznek. :]

Előzmény: Bard (112)
Bard Creative Commons License 2000.08.31 0 0 112
Az ábrázatodból itélve már azt is tudom, hogy hol laksz.

Amugy vannak jó dolgok azon a lapon...

Bard

Előzmény: req (111)
req Creative Commons License 2000.08.30 0 0 111
Akit valamilyen szinten érdekel a Death Dealer, az botorkáljon el a homepage-emre, a Scythe-ra. Van ott valami... Amúgy készül a frissített verziója a cuccomnak, ami rendes URL-t kap, meg sokkal több minden lesz rajta... Ez volt a reklám helye.
Bard Creative Commons License 2000.08.30 0 0 110
A keselyűk meg felkajálják a testüket, vagyis mindkét fajra szükség van.

Bard

Előzmény: tejfigura (108)
getom Creative Commons License 2000.08.30 0 0 109
A madarak struktúráját, fesztávolság, fejforma, arányok stb. figyelembe véve, szerintem, vadlibák.
tejfigura Creative Commons License 2000.08.30 0 0 108
azok viszik a halott harcosok lelkét a túlvilágra.
Előzmény: Bard (107)
Bard Creative Commons License 2000.08.30 0 0 107
Kb a harmincadik reloadra lejött a kép. Amugy, meg szerintem keselyűk, bár lehetnének sasok is, de azok mit keresnének egy csata után a harcmezőn?

Bard

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!