A Windows gurus topikban kb 1 hónapja írtam egy problémáról. Akkor többen tanácsoltátok, hogy lehetséges hardware probléma miatt érdemes lennem leteszteln ia memóriát/procit/alaplapot.
A kérdésem, hogy ehhez pontosan milyen alkalmazásokat ajánlotok.
A Hirens boot CD biztosan meg volt nevezve, de onnan konkrétan miket kellene majd lefuttatnom?
Ill. sosem csináltam még bootolós USB-t, bár itt elvileg leírja a menetét.
"Én a sorban negyedikre gondolnék I7-7700 74990 Ft-ért. Ugye elfogadható lesz a sebessége a megadott paraméterekkel? Nem szeretném, ha utólag engem szidna:-)"
Ha azt veszi akkor októbertől szidni fog mert a 7. generációs (7xxx) Intel CPU-k, hivatalosan nem támogatottak a W11-től kezdve. Legalább 8. generációs (8xxx) CPU kell legyen a kiszemelt gépben mert ha a Microsoft bezárja a kiskapukat akkor nem lesz frissíthető a laptop, csak trükkel.
Igen 144Hz és 1080p, de a külső monitoron 144Hz-es QHD-ben megy. (Még az előző laptophoz választva, annak ugyanilyen volt a képernyője és nem kutyulódtak be az ikonok)
Egy idős hölgy ismerősöm szeretné lecserélni a gépét Win11-re alkalmas gépre. Nem akar sokat költeni, és amúgy is facebookozésra játékra, levelezésre használja, meg internetes információk olvasgatására. Kérte, hogy segítsek kiválasztani és megrendelni.
A Computer Imperiumon nézem, és mivel a hirdetett Fujitsu - bár fenn van a honlapon, csak éppen nincs - ezért megpróbálkoznék a Dell-e-.Ezekről is jó tapasztalataim vannak.
Én a sorban negyedikre gondolnék I7-7700 74990 Ft-ért. Ugye elfogadható lesz a sebessége a megadott paraméterekkel? Nem szeretném, ha utólag engem szidna:-)
Az ilyen kábeled dolgok kis ideig rendbe hozhatók egy újrapozicionálással (hajlítással), de egy ponton túl már nem jön helyre.
Ebben a gépben a 144Hz-es 1080p kijelző van? Az csak 4 eDP lane-t használ, viszont a jóval nagyobb működési frekvencia és sávszélesség miatt érzékenyebb az interferenciákra és kábelhibákra mint mondjuk egy 8 eDP lane-t használó, de lassabb frissítésű 2160p panel.
"visszadugva a régi egér vevőegységét sem lépett fel a hiba"
Lehet az csak a probléma egyik komponense, a másik összetevő pedig nem volt aktív éppen akkor. Vagy tényleg nem az a probléma. :)
Elképzelhető, hogy akkor monitorkábel kábel lazulás volt és az utazás során "visszarázódott"?
Aztán meg most cseréltem le a G502 lightspeed egeret egy G502 X-re, ami drótos, arra is gondoltam, hogy esetleg ott volt valami bibi, de visszadugva a régi egér vevőegységét sem lépett fel a hiba.
"Még pár hete is ott volt Dániában hajón éltem több mint egy hónapig, talán a sós levegő."
A sós pára nagyon korrozív: közismerten mostohán bánik az elektronikákkal. Ráadásul a sós pára (vagy a sós víz) jóval jobban vezeti az áramot (így könnyebben okoz zárlatot) mint a sima pára (vagy a tiszta víz).
Minden képfrissítési frekvenciával megvan a jelenség vagy egy adott frekvencia alatt nem jelentkezik? A kisebb előfordulási esély felé haladva:
- Az eDP átvezető kábel sérült, ami interferenciát és adatátviteli hibát okozhat a differenciálpárok közt (ha a kijelző dőlésszögének az állítgatása változtat a helyzeten akkor ez az oka).
A többi lehetőség otthon nem, csak szervizben, műszeres mérésekkel vagy cserealkatrészekkel ellenőrizhető / bizonyítható és javítható:
- Az eDP retimer IC adja meg magát a játék terhelése miatt keletkező hőtöbblettől, vagy a környezetében lévő kondenzátorok közül valamelyik.
Hátha van ötlet: Az alany egy lassan 4 éves Alienware Area 51M R2 (Service Tag: F9ZV7C3, bár 32GB Kingston Fury lett belerakva és egy 512GB-os, valamint egy 1TB-os SSD, a 2TB-os SATA mellett)
Egy ideje azt produkálja játékoknál (csak játékoknál), hogy lent egy 2-3 cm-es sávban néha, kissé villódzva, megjelenik a kép felső részének a másolata. Külső monitoron semmi gond.
Én pedig köszönöm, hogy tovább ajánlottál és örülök, hogy tudtam segíteni. Van, hogy én is "sufnituningolok" ha nincs másmilyen, működő megoldásra lehetőség, mert ugye a cél szentesíti az eszközt. Persze azért nagyban segít, hogy ami belül van az kívülről nem látszik. :)