egyszerűen 3/2-esnek (háromkettes) meg 4/1-esnek (négyegggyes) szegeden is hívják, nem csak egerben.
de a zárójelbe nálunk nem vadász, hanem vbk kerülne.
(És valamely, már megemlített helyről vagy - "Szombathelyen, illetve a dunántúl nagy részén, Zalában tuti (kisleo: 1/2, nagyleo 2/1), valamint Balatonfüreden, illetve Veszprémben is" - vagy valahonnan máshonnan?)
Nahát, le vagyok döbbenve, hogy mennyi név van arra, ami ugye LIMBÓ:) de látom már más halasiak megelőztek:)
Emlékezetem szerint első, (s talán egyetlen?) közelebbi találkozásom a nevezett lötyivel a nyolcadikos "ballagási" osztálybuli. Keverési arányokat nem tudom, az osztálytársaim hozták, kétliteres kólásüvegben volt összekeverve, a terem sötét sarkában felhalmozott ruhák alatt töltögettük, hogy azt mekkora vagányságnak gondoltuk,hogy a tanárok "szemeláttára" "piálunk".
Most így visszagondolva nekem egy nagy üveg rémlik, 30 fős osztályra számolva az aztán mennyiség volt!:)
OK, nem is állítottam, hogy a koktél női ital - legalábbis nem volt szándékomban, gyűlölöm az általánosítást. Tettek már elém is olyan koktélt, amit nem mertem meginni :)
Érdekes ez a szemlélet, hogy a koktél nők piája. Ez őszinte megütközést vált ki belőlem, mert nem. Persze, amikor a Kahlua-t, a Bailey's-t meg a Malibu-t összeöntjük egy csepp vodkával, akkor az női cucc, de ettől függetlenül nagy királyság.
De rengeteg koktél üt, mint ipari áram, és nagyon jó, kemény ízeket lehet belőlük kihozni, ha jól vannak elkészítve.
Én is szeretem a jó bort, mivel nem vagyok egy nagy alkoholler, megtehetem, hogy minőséget veszek, de ettől még nem gondolom, hogy bűn mással keverni. Mint, ahogy a jó sonkát is szeretem pölö, de ettől még ráteszem egy szendvicsre :)))
Azt meg nem osztom, hogy a bort valamire is kitalálták volna. Vannak a szakmában mozgó ismerőseim, megszoktam, hogy a borról kicsit művészien gondolkodnak (lásd a boríz-leírásokat :))), de ettől még a bor ugyanolyan ital, mint mindegyik más. Kérdezz meg egy whiskyst (nem "A" whiskyst :))), ugyanazt fogja mondani a whiskiről, mint, mondjuk, egy pálinkakkedvelő a pálinkáról, hogy az az igazi, az a szent. De ettől még egyik sem az. Kételm, pölö, hogy a likőrt alapvetően pancsolásra találták ki, mégis rengeteg koktélban van - gondolom, azért lehet ez, mert a koktél elsősorban női ital, ergo, jobbak az édesebb alapanyagok, de lehetm, hogy itt nagyot tévedek - A bor hiányát a koktélokból sztem elsősorban az ízvilága magyarázza, mintahogy a sörös koktélokból se lehetne egy vastag könyvet írni, gondolom, az eltérő ízvilág miatt.
Ettől, persze, még bőven megértem, ha valaki, aki borhívő, nem szereti, ha pancsolják, fröccsöt, vadászt, vagy mást csinálnak belőle. Csak nem osztom a nézetet :)))
Gr0
UI: eszembe jutott még valami: nem lehet, hogy a koktélokból azért hiányzik a bor annyira, mert a koktél nem bár-ital? Nézd meg, a bárokban nem nagyon isznak bort, ellentétben a pezsgővel, ami ugyanabból az alapanyagból készül, mégis rengeteg pezsgős koktél van. Valszín az lehet a dolog nyitja, hogy koktélt elsősorban abból csinálnak, ami a mixer keze ügyében van, és, mivel a bárokban nem divat a bor, az kimarad. a pezsgő díbik, azt használja is.
Szerintem nem bűn. Bevallom, én rengeteg bocót iszom, egyszerűen azon prózai oknál fogva, hogy rühellem a száraz bort.
Amúgy koktélokat is kevergetek magam és főleg barátaim örömére (általában nem nyújtok be cehhet a végén, ugye), és abba viszont csak márkás piákat teszek, tehát nem royalt meg kalinkát, ha már a vodkákat elemeztük oly lelkesen tegnap. Hanem Finlandiát vagy Absolutot, valamelyik mindig van itthon. És biztos nem éva vermutot és marine ginnt fogok összekeverni, amikor egy gibsont iszom. Természetesen Martinit és lehetőleg Beafeater-t.
annak bűn, aki szereti a jó bort. én például szeretem. a jó bort ugyanis alapvetően magában (értsd: mással nem összekeverve) történő fogyasztásra találták ki: talán nem véletlen, hogy elég kevés koktélreceptben fogsz bort találni.
Volt ott egy érdekes felvetés: a koktéloknál mi a helyzet? Azt is csak kommersz alapanyagokból érdemes? És a VBK-ba is ezexerint csak Tesco-kólát szabad rakni? Továbbmenve: a carbonarába véletlenül se prágai sonkát, hanem gépsonkát! Gyümölcssalátába löttyedt gyümölcsöt.
Szóval, miért is bűn a jó bor a VBK-ba? Már annak, aki szereti a vadászt.