Lehetőségeinkhez mérten segítünk meghatározni talált gombáidat, de ne feledd, az itteni rábólintás nem pótolja a szakellenőri vizsgálatot. A vadon termett-szedett gombát mindig mutasd be szakembernek!
A saját fotóimmal díszített falinaptár álló A3-as formátumú, fenti spirálkötéses, akasztós. A naptár a névnapokat, munkaszüneti napokat, extra pihenőnapokat és áthelyezett munkanapokat (ledolgozós szombatokat) is tartalmazza. A gombáknál a magyar és latin név mellett szerepel a fogyaszthatóságra vonatkozó információ is. Ára: 3950 Ft + szállítási és csomagolási költség Előre egyeztetéssel Budapesten akár személyesen is átvehető. Rendeléshez ide írj: fungaria [pont] storman [kukac] gmail [pont] com (a levélben jelezd, ha személyesen szeretnéd átvenni). A kiszállítás / átvétel december legelején indul (részletek emailben).
azért a lényeg a részletekben van. ha tényleg csak annyi történik, hogy máshol landol a szemét és a környezetpusztítás, úgy nem fog menni. de az is biztos, hogy ha rángatjuk a vállunkat, hogy bármiféle elgondolás csak sötétzöld önfelmentés, az sem segít.
én ilyen mikroszemüvegen keresztül nézem a dolgokat: már az is szuper lenne, ha itt a helyi erdőket nem kitermelendő veteményesként értelmeznék. ettől még globálisan mindmeghalunk, de addig is én például boldogabb lennék :)
Uhh, elég nagy az érzéketlenségem a témában, de ez nekem sötétzöld bullshit. A szó sz[o|a]ros értelmében. Lényegében - szándék szerint - kiszervezik a marhákkal kapcsolatos termelést (hús, tejtermék) más országokba. Globálisan attól még nem lesz jobb. A klímaváltozás meg minden, csak nem lokális(-an megoldható).
Ez a decemberi vareszgyűjtes egész különlegesen hangzik..főleg ha pár centis horeteg alól bukkanak ki, bizonyára megvan a varázsa . Talán esszer maj sikerül, még sose próbáltam rá
( itt nyílt ki az utónévkönyv, bár nem tom melyik országé :D )
Sajnos igen, amit az erdészet nem, azt a klimaváltozás fogja elvinni. A városi szolitereken már egy ideje láthatjuk ahogy a legyengült fák szállitószövetét szitává rágja a fenyőszú.. :( Amit ismerek ív s lucos az szerencsére egyelőre jól van, nem zabálják és nem is jelölik
hát igen. most megint lehet imádkozni a csapadékosabb télért, hogy töltődjön fel a talaj mindenhol. 21/22-ben volt az a száraz tél? rettenetes volt, brrrr.
ettől még elkeserítő az itteni szárazság, nem tudom mi lesz a vége, de nem jó... nincs már átlagos csapadékos nap, mert egyszer lezúdul, az beindítja itt-ott a helyeket, de sokkal több a száraz nap
tényleg? no, ezt nem tudtam. nyár eleje és az őszi hullám itt nálunk iszonyat erős volt, a kettő között viszont zérósemmi. akkor úgy ítéltem, hogy é-mátra sem lenne jobb, ezexerint de.
itt egyébként a hegység legmagasabb pontjain szinte alig volt fagy az elmúlt hétig. bár jobban belegondolva az alsóbb részeken sem volt jellemző. a mátra idén extra peches volt szerintem egész évben, legalábbis az általam némileg ismert északi oldala.
Igen, mondtam, és van is alacsonyan, nem fenyvesben olyan helyem, ahol még Katalin napján, azaz holnap, található ízletes. Viszont Tharkusnak is teljesen igaza van. Amikor ezek a helyek működnek, akkor csapadékos ősz van, lucskos minden, legalább a november az. Előtte nincs ez a szárazság, ami itt volt. Valamint nincs fagy!
Most száraz időre jött a fagy. Nagyon sokáig hetekig minden éjjel száraz fagy. Magasan is, én nem hiszek idén az inverter hegyekben.
A pillanatnyi helyzet, Szegedről hazaérve: 6-7 cm összefüggő hó várt. Ha a szomszédok valamelyike, még jövök neki egy sörrel, nem lapátol el nekem egy helyet, csak az utca közepén tudtam volna parkolni.
Nem a hó a probléma, hanem előtte a fagy.
Itt jön Nagypapi tapasztalata. Ha mégis volt fagymentes csúcs, és még rásegít ez a csapadék, még ha hó is.... eh, ne álmodozzunk. Öreg barátom, isten nyugosztalja, megélte, hogy hó alól szedték a vargányát itt, nekem hó alól még nem sikerült. (ment érte a fene...)
Keresztszüleidet üdvözöltem, de nem válaszoltak, miért pont a Cazador88 nevet kaptad a keresztségben. :)))
Az út szélén túrogatott, nem félt se autótól se embertől. A csizmám meg alkalmatlannak bizonyult a hegymászásra, annyira csúszott, így estem-keltem. Szerencsére senki sem látta, amint egy őrült egy meredek bükkös-oldalban egy faággal kapargatja el a havat, aztán csúszik lefelé... tanulság: többet ilyet nem.