Lehetőségeinkhez mérten segítünk meghatározni talált gombáidat, de ne feledd, az itteni rábólintás nem pótolja a szakellenőri vizsgálatot. A vadon termett-szedett gombát mindig mutasd be szakembernek!
Igazad van, DMRV. A "nalunk" az hol van? (Nekem Tahi remlett, de ott lehet setalni.) En ugy tudtam, hogy a Duna nemzetkozi hajozasi utvonal es a part senki elol nem elzarhato (na persze, tudok x helyet, ahol ez senkit sem erdekelet.) A Sziget deli reszere regen siman kiadtak az engedelyt (csak burokratikus bosszantas volt, soha senkit sem ellenoriztek - egyszer kerdeztem egy urget, hogy miert kell meg a gyalogosnak is engedely, a valasz az volt, nehogy megmergezzek a kutakat :D), Covid idejen azokat az engedelyeket is ervenytelenitettek. Azota meg allandoan veszhelyzet van, most pl. felmerult, hogy Iran a Szentendrei-szigeten talalhato vizbazison keresztul allna bosszut Izraelen.
ne tudd meg, hogy milyen felelmetes dolgokat epitenek a szodligeti vizmu teruleten. oda fogjak hanyni a godi aksigyar osszes szarjat. ez utana szepen beszivarog a dunaba, a godiek megkapjak meg egyszer, utana jon dunakeszi es bp.
A vízmű (nem a vízügy) mindenkit kitilt mondvacsinált okokkal. Nálunk sétálni is tilos a parton. :( (Belépés csak engedéllyel, de a Covid óta nem adnak engedélyt. Akkor a járványra hivatkozva gyorsan érvénytelenítették a kiadottakat és azóta nem adnak.)
Tegnap az egyik gombász topikba Nagy őzlábgombákról mutattak képeket, gyönyörű friss dobverők, még sohasem láttam őzlábat nyár előtt, itt a környéken már minden por száraz, tegnap olyan meleg volt mint júniusban szokott. Szétnéztünk Király-rét környékén is, jó felkapott hely lett, nyugodt erdei sétára kirándulásra maximum hétköznap vagy rossz idő esetén van esély vagy nagyon messzire kell gyalogolni. Ide is kellene az eső, a nagyon árnyasabb és vízgyűjtős részeken kívül már sár sincs, ropog az avar porzik az út, eshetne egész héten, kellene a kiadós csapadék meleg és szél nélkül.
Ma egy kozelebbrol meg nem nevezett kirandulo helyen egy holgy jott velem szemben hatalmas izletes es sotet kucsmagombakkal egy haloban! Azt mondta, hogy nem kukacosak, bar csiga-ragottak, volt aminek csak a tonkjet talalta meg.
(Es ilyenkor atkozom el, hogy elkezdtem gombaszni, mert ahelyett, hogy a tajban gyonyorkodnek, a foldet pasztazom, hogy latok-e gombat. Pedig megbeszeltuk a kutyaval, hogy a sok gombaszas utan a mai az kirandulas lesz.)
A geva volt az elso gombam (meg a szomszed mutatta, 30 eve, amikor senki mas sem szedte a kornyeken rajtunk kivul es a piacon sem arultak), aztan evekig nem szedtem, vagy csak ritkan (ecetes-tojasos levesnek finom, es szalontudosen, de hagyomanyos gombaetelekben nekem nem jon be), de ezek a thai modos elkeszitesek nagyon izlenek.
Szerintem a pisid eleg jelentektelen mondjuk a godi gyar tenykedesehez kepest. (Ezert is birom, hogy 2 eve arra hivatkozva keritette el Leanyfalu es Tahi kozott a parti retet a Vizugy, hogy az ott setaltatott kutyak uruleke veszelyezteti a vizbazist. Na ja.)
nem bálványfa. annak a teljes neve mirigyes bálványfa és a levelek vállánál van egy kis "kiugrója" (mirigyes fog). meg a friss hajtásoknál a szára vöröses. meg persze a fa környezete is jó eséllyel elárulja, ahogy a törzse is stb.
Majd jön egy olyan szezon, amikor ki fogod próbálni a gévát is... :D Én is csak 2-3 évente fogyasztom 1-2 alkalommal. Gyakorlatilag, ha belebotlok. Egyébként szerintem meglehetősen egyedi és változatos tud lenni. Az nyilván ízlés kérdése, hogy ki hogyan szereti. A csersavas jelleg nekem pont bejön, de van, amikor pont amiatt (az ellen) áztatom fokhagymás tejbe pár órára. Rendesen panírozom vagy csak paprikás lisztbe forgatom. Ragu jellegű ételt nem csináltam még belőle, de érzésem szerint kiváló lenne vele. Pl. egyszer simán megetettem rántott csirkemellként, poénból. Tudtam úgy vágni szeletet, hogy kb. 2 centi vastag legyen és csak az alja maradjon eredeti, áztatás után bepanírozva véletlenül sikerült úgy megsütnöm, hogy minden tekintetben olyan lett, mint a csirkemell. Ugyanúgy, ugyanolyan szálakra lehetett szedni, pont olyan volt a rugalmassága, a szálak közötti lé is úgy tocsogott, ha elvágtad. Érdekes, de a szín is jó volt. Az íz, de még az illat is passzolt (azért a fokhagyma tett róla, nyilván). Biztos, hogy nem tudnám megismételni, de nem is cél.
ma voltak vendégek, kucsmára vágytak, úgyhogy leporoltunk a fagyóból egy adag pusztait. végülis tanulságos is volt így pár kör íkg után újra rögtön pkg-t fogyasztani, mert legalább teljes bizonyossággal kimondhatom a háziszabályt, hogy pkg über alles. az innentől terminátor módjára lesz kergetve szezonban, ha van (az íkg jó lesz a jövőben is levezető körnek, ahogy idén)
cserébe egy csomó gombát jobban el tudok engedni, a gévát például annyira, hogy el sem kezdtem soha :)
Én leteszteltem, és nekem az ernyőszerű nyílt jön be jobban. A fiataloknak intenzív fura illata van, nekem nem megnyerő. A kinyíltabb nekem állagra meg ízre is jó. Egyébként ezek közül egyik sem volt kemény, nem olyan rég fejlődhettek ki mert mindegyik puha volt, még a tövében is. Tejbe sem áztattam, mégse éreztem hogy rossz ízük lenne. Lehetséges, hogy a te általad javasolt útmutatások majd az év további részében lehetnek érdekesek.
A képeken láthatóakból leginkább az elsőn szereplőket preferálnám. Amennyire látom a többit, talán az alsóbb, kisebb leveleket még leszedném. A kinyíltakat csak akkor ha nincs más + lédúsak még.
pilismarotnal nem en iszom, hanem a csalad :) szoval osszegezzuk. edula es tharkus megmenekul az enyemtol. cserebe valahol a sziget deli sucsanal utkozik a tesztoszteron az osztrogennel, amibol kapnak a pesti gyerekek. ezutan ezy kis olajos kezelesbol lesz a meltan hires szazhalombattai olajoshal, amibol kesobb, ugy 100km utan jut egy kis cezium es radium az aldunai gemeci szarvasokba is.