Amúgy a legjobb minél hamarabb elkezdeni már a hajhullás első jelénél mert ha évekkel vagy évtizedekkel később kezdik addigra már elhalnak a hajhagymák és semmi nem tudja őket feléleszteni, a minoxidil se de ez megint zsákbamacska mivel nem tudhatjuk előre milyen lesz a hajhullás gyorsasága, az is lehet gyógyszer nélkül is stagnál évtizedekig, sokaknál ez van így nem lehet kideríteni hogy a gyógyszer lassítotatta le a folyamatot vagy természetes módon állt be a haj egy bizonyos formába. Ismerek olyanokat akiknek már 20-on évesen is előrehaladott volt a kopaszodása de 40-50 éves korukra ugyanolyan maradt vagy csak nagyon minimálisan romlott de hogy te melyik vagy azt senki meg nem mondja.
Lehet hogy hülye válasz de előbb-utóbb mindenki kopasz lesz csak az a kérdés mikor, még aki a legjobb hajgenetikával rendelkezik annak sem lesz 100 évesen ugyanolyan a haja mint 20 évesen mert ha nem a dht akkor a természetes öregedés nyírja ki csak mivel kevesen élik meg a 100 évet és sokan már 50-60 évesen meghalnak így nem derül ki milyen lett volna a végleges verzió. A fina minox se tudja megtartani véglegesen, előbb utóbb immunis lesz rá a szervezet és a végtelenségig nem lehet emelni a dózist. A neten nem nagyon találtam olyat aki 30-40 évig élt volna ezeken a gyógyszereken. Redditen van egy csomó pozitív de ők nemrég kezdték a 20-as éveikben, ki tudja hogy fognak kinézni 60 éves korukra és az is jó kérdés milyen állapotban lesz a máj ha valaki ennyi ideig szed gyógyszereket és persze azt sem lehet megmondani előre kinek mekkora kiterjedésű és gyors lefolyású lesz a hajritkulása. A hajklónozásról is azt olvastam már nem biztosak benne hogy egyáltalán lehetséges szóval szerintem még jó ideig nem fognak megoldást találni erre. Olvastam még egy hajbeültetési módszerről aminél nem távolítanák el a teljes hajhagymát így tudna regenerálódni a donorterületen és nem apadna ki két-három műtét után, jó lenne ha a következő 10 évben ez az átlagember számára is elérhető és megfizethető lenne.
Az avodart sem olcsóbb szerintem, azért ha megnézed ez 100 darabos.
És bármennyire is aggaszt a saját hajritkulásom, nem gondolom hogy erre kellene Tb támogatást kapnom, miközben más fizet olyan életet veszélyeztető betegség kezelésére amiről nem tehet.
Csak elég drága meg a gyártóról sincs információ így ez elég rizikós bár nem gondolnám hogy hamis de azért gyógyszertárból vagy hajklinikáról jobb beszerezni.
Az 5 mg sok lesz, még negyedelve is 1,25. Hajhullásra maximum 1 mg-ot írnak a legtöbb helyen de van aki azt is felezi vagy heti 3x1 mg. Az 5 szinte biztos hogy mellékhatást okoz. Emagon is lehet venni finaszteridet és simán elküldik easyboxba vény nélkül, annak megint más a gyártója de én ilyeneket nem mernék bevenni. Hajklinikák talán tudnak szerezni 1 mg-osat is, persze nem ingyen.
Mint a xanax meg a frontin, hatóanyag ugyanaz, mégis az egyik gyártó nem tud olyan kristályszerkezetet gyártani hogy a felszívódás és a hatás azonos legyen.
Finánál is olvastam ilyen fórumon, de itthon melyik a jó gyártó ami kapható és hat?
Mondjuk nem hiszem, hogy az általában már erősen gyérülő haj megtartása annyit dobna egy ember életén úgy igazából azzal szemben, mint, hogy egyszerűen levágja a haját.
Ha jól tudom fiatal korban alig van dht a szervezetben tehát nem kell neki ellenállni, 25 éves kor után meg már eleve elkezdődik a test öregedése tehát nem meglepő ha kevésbé lesz ellenálló bármivel szemben, az évek előrehaladtával egyre kevésbé fog. Nem csak a hajad romlik hanem a bőröd is csúnyább lesz meg még sok minden más megváltozik.
Zsírmájam és 2-es típusú cukorbetegségem már van, fina nélkül is... Ezek népbetegségek.
Aki meg finát szed, de ettől függetlenül is, csináltasson évente legalább 2 vér- és vizeletvizsgálatot. Alap dolog. Ha bármi gond van és esélyes, hogy a fina okozza, akkor még időben abba lehet hagyni a szedését.
Jó ez a cikk, habár kissé szenzációhajhászan van megírva. Eddig is tudtuk, hogy (mint a legtöbb gyógyszernek) a finának/dutának is sok mellékhatása van/lehet. Kinél mi jön elő és milyen mértékben, az egyénfüggő. Ez a Ben nevű pasi egy kirívó eset, aki az átlagnál sokkal rosszabbul reagált a szerre. Rögtön abba kellett volna hagynia a szedését, nem hónapokon, éveken át károgni, hogy mi a baja.
Ha én impotens leszek egy szertől és pánikrohamaim és öngyilkossági gondolataim lesznek, akkor azonnal abbahagyom a szedését! Alap dolog. Ő eleve idegileg gyenge lehet, nyilván ezért jár pszichiáterhez. Érzékenyebbek rosszabbul reagálhatnak rá, de ezt nem kell úgy beállítani, hogy ez az általános. Sok gyógyszerre rá van írva, hogy halált is okozhat, de mindenki tudja, hogy nem ez a jellemző.
Nem kétlem, hogy a mellékhatásokat a fina okozta és a szedők néhány százalékánál előfordulhatnak durvább mellékhatások, de a cikk erősen dramatizált és hangulatkeltő. Fel kell készülni a mellékhatásokra, aztán mérlegelni kell, hogy megéri-e szedi vagy sem.
Az emberi szervezet működése elég bonyolult és még mindig meg nem értett..
2020-as tanulmány:
A finaszterid és a dutaszterid hosszú távú használatával kapcsolatos egészségügyi kockázatok: ideje riasztást adni
"Ez a kezelés nem alkoholos zsírmájbetegségek (NAFLD), inzulinrezisztencia (IR), 2-es típusú cukorbetegség (T2DM), száraz szem betegség, potenciális veseműködési zavarok kialakulásához vezethet, többek között anyagcserezavarok kialakulásához. "
Ez a videó talán az eddigi legnagyobb baromság, amit láttam, és kifejezetten bicskanyitogató, hogy egy orvos mondja, aki semmilyen szinten nem érdekelt a minoxban, és jobban szeretné, ha használnád a videó alatti kuponkódját valami kigyómérges PRP szarra, amivel 6000 dollárt kereshet / alkalom.
Nem 1 hónap szünetet akarok, hanem mondjuk 3-4 nap.
Arra blazírozok hogy hátha a hajhagymák szokják a DHT-t ha néha kapnak sokat, néha nem és igazából ezzel se nagyon próbálkoztak még, tehát kimenetele bármi lehet.
Igaz a gyomírtórezisztenciához is évtizedek kellenek, nem tudom a szervezet ezt hogyan reagálja le ha nagyon ingadozik DHT.
- a finasteride felezési ideje 6-8 óra (ennyi idő alatt tűnik el a véredből), illetve a hajhagymákon 5-6 napig kapcsolódik, ergo ha 1 hónap szünetet tartasz, teljesen feleslegesen költöttél rá pénzt
- a minoxidilnél ez talán még rosszabb is, mert az első hónapban várható a fokozott hajhullás (ami attól történik, hogy elkezdenek nőni az újak), viszont ha 1. hónapnál abbahagyod, akkor ez is megy a levesbe, ráadásul még kevesebb lesz a hajad is
Érdemes szerintem akkor belekezdeni ebbe, ha van rá fix havi fedezeted, de az is járható út, hogy a finával kezdesz, és amikor van plusz pénz, akkor jön a minox (vagy fordítva), de az 1 hónap ezt, 1 hónap azt semmiképp nem ajánlom