Keresés

Részletes keresés

Mirabolan Creative Commons License 2000.06.14 0 0 12

Kedves Biga!

Kissé érthetetlen a válaszod is számomra, de ne hidd, hogy meg akarlak bántani, ha te így véled, hát véljed.
Én igen keveset foglalkoztam a keleti vallásokkal, és amit a Védákból idéztél, az a hangyakerülgetés nekem annyira életszerűtlen, hogy inkább tanmesének tűnik.
Én Jézus tanítását érzem egyedül igaznak, isteninek, az összes többit túl könnyűnek, emberi bölcselkedésnek tartom, viszont az, hogy ki mit hisz el a bibliából, hogyan kombinálja más tanításokkal és hogy terjeszti például itt a fórumon, az lehet vita tárgya.
Mivel a biblia Ádám-Évától kezdve világosan tanít a jó és rossz, igaz és hamis megkülönböztetésére,
arra lettem volna kíváncsi, hogy ki, hol, miben hirdeti ennek az ellenkezôjét. Esetleg elolvasnám.

Üdv, Mir


Előzmény: Biga Cubensis (6)
Nan Creative Commons License 2000.06.14 0 0 11
Szia Tivadar,

Megfigyelesem, hogy ket alptipus van itta forumon aki serteget. A tobbiek meg reflektalnak ezekre, es igy jutnak el maguk is hasonlo szintre.

Az egyik, aki sajat hiteben nem tudja toleralni a masik hitet ezert hozzalat annak tudatos piszkalasahoz. Ez a "masik hite" persze lehet felekezet is. (ez utobbi jellemzobb)

A masik pedig a ki kiabrandult, vagy eleve butasagnak tartja az egeszet es zavarja, hogy vannak olyanok akik relative epp esszel megis "olyanok" ezert ohatatlanul nekik ugrik egy parszor.

Akik meg reflektalnak, azok jo v. rossz meggondolasbol, vagy emrt nem birjak turelemmel felveszik a kesztyut.

Nan

Előzmény: tivadar (9)
Biga Cubensis Creative Commons License 2000.06.14 0 0 10
Kedves Beany,

Egyáltalán nem törtél össze semmit :) Valahol írtad, hogy szeretsz utánajárni a dolgoknak, meggyőződni róluk. Nos ezzel én is így vagyok. Mint sokszor elmondtam, nem tartom magam ortodox kereszténynek, nem értek egyet egy csomó dologban, de Jézust nagyon szeretem és számomra többet jelent, mint Buddha. De a kulcsszó az, hogy számomra. Nekem jobban a szívemhez szólt, mint egy indiai herceg, aki egész fiatalkorát gazdagságban töltötte, majd egy halott és egy öregember (nem tudom pontosan) látványa miatt fordult meg az életútja és világosodott meg. Azt hiszem, Jézus ennél sokkal többet szenvedett. De egy buddhista pontosan másképp látja, Jézusról elismerően beszél, de számára Buddha többet jelent.

Előző korszakomban, kirándulás a tolték látók világába nagyon érdekes volt (de cseppet sem sötét, ez is pozitív szemlélet, gyógyítás, szeretet kisugárzása, stb), de hiányoltam belőle valamit, amit a toltékok Sasnak neveztek, ami bennem mindig egy hideg, kiszámított irányító valaminek a hatását keltette. Később rájöttem, hogy a szeretet Istenét hiányoltam, aki nem érzelemmentesen, hanem a szeretetéből mozgatja a világot. Ezt megtaláltam a kereszténységben, de ugyanakkor sok olyat is, mely éppen a szeretet=szabadság=igazság-nak mond számomra ellent. Ezért amikor Jézusról és Isten dicsőítéséről kell beszélni, egyetértek és nem vitatkozom, még ha kicsit más is a nézetem.
Mondd meg, hol általánosítok, szívesen írok konkrétumokat is.
Ugyanakkor van egy "fixa" ideám, hogy Isten nem pont a Földnek ezt a kis szegeletét tüntette csak ki megjelenéseivel, hanem a világ minden táját elhintette az igazság magvait, minden népnek és kultúrának megfelelően. Keleten úgy, nyugaton így. Annyi igazság köszön vissza, de ahol Istent kihúzzák a játékból, az tőlem már mindjárt kissé távolabbra kerül, de attól még elolvasom, ahogy te is írod.
Remélem én sem törtem össze egy képet.

Előzmény: beany (8)
tivadar Creative Commons License 2000.06.13 0 0 9
"Asszem, fel lehetne tenni a kerdest itt, hogy vegulis, akkor most, ki mit var el egy ilyen vallas-filo forumtol. "
Szia mindenkinek ! Valóban, eme kérdést fel kell tenni, bár sok topicból elmenekültem már, mivel úgy elfajult az alapkérdés. Lehet,hogy ez a topic tipis sorsa...? Úgy tűnik.
Én mindenesetre azt várnám el, hogy egy ilyen Val-fil topicokban kevés sértegetés legyen és nagyon sok tolerancia. Hogy a szeretetről már ne is beszéljek...
Szerintem idevág: olvastam valahol (nem irom le hol és ki mondta) "A kereszténység egy kis ablak a Valóságra. De ilyen kis ablak létezik még sok.)
(Annyit mégis, hogy az illető 'katolikus szakember').
Érdekel ez valakit ? Üdv, Tivadar.
Előzmény: Nan (7)
beany Creative Commons License 2000.06.13 0 0 8
Kedves Biga,

1. Általánosítasz, ami sosem ad megfelelő támpontot egy vitához.

2. Keresztény és keresztény között is lehet különbség. Néha én is leakadok a stíluson, ahogy vitáznak, de ez van. Ők is emberek. ( Mi is emberek vagyunk, ha így jobban tetszik.)

3. Kereszténynek lenni annyi, mint Jézust követni. (Szó szerint, tehát ha valaki nem az Ő tanításait követi, nem keresztény, vagy legalább önáltatás, ha magát ennek nevezi.)

4. Nem hiszem, hogy kereszténynek lenni annyi, mint minden más vallást elvetni, leköpni...Magam olvasom Buddha beszédeit, a Tao-te Kinget, olvastam a koránból, Védikus irodalmakat, Krisnásokat, a Mormon könyvét, jehovista kiadványokat, konficionista irodalmat...bölcsnek tartom őket, sok igazságot látok bennük, de számomra Jézus az egyetlen és egyedüli ÚT, IGAZSÁG és ÉLET.

Most összetörtem egy képet?

Előzmény: Biga Cubensis (-)
Nan Creative Commons License 2000.06.13 0 0 7
Sziasztok!

Asszem, fel lehetne tenni a kerdest itt, hogy vegulis, akkor most, ki mit var el egy ilyen vallas-filo forumtol.

Talan ez kozelebb vinne a motivaciok megertesehez.

Mert aki a maga igazat akarja hangoztatni az tanitvanyokat keres, vagy ellenfeleket akiket ledorongolhat.

Aki keres az megtalalando igassagokat, ismeretet, olyat amit megtanulhat.

Akinek "baja" van a temaval az talan olynokat akik szinten kritikusak, igy tamogatast talalhat bennuk a maga bizonytalansagara, de ez forditva a hivekrol is elmondhato.

Aztan van akinek ez egy hobbi, egy szorakozas forma.

Olyan is van, aki csak vedi az igazat, ezert kerul vitaba.

Szoval......Milyenek is vagyunk?.... Mit is varunk el egy ilyen forumtol?....

Hogy meggyozzon Istenrol?..Vagy az ellenkezojerol?..hogy uj ismereteket szerezzunk?... hogy sajat igazunkhoz tamogatast talaljunk?....

Vagy netan itt keressuk azt amit a hittol es az Istentol varunk az eletunkben?..... De ez csak egy forum, nem kozosseg ami segit, megtart, nem az ELET ahol elni lehet a hitet, ami valoban a valos megeles utjan valik erove...

Igy akit nem gyoztek meg, nem tamogattak az talan csalodott.... De itt ezek csak szavak, es meg csak alig kapcsolatok. Mert azt tudjuk, hogy a szeretet es a valosag valos kapcsolatokban fejezodhet ki igazan.

Persze teny lehetnenk szavakban is szeretetteljesebbek... Ez igaz.

-----

Asszem ma is nagyon igaz, hogy az emberek IStentol es az Istent "felvallalt" vallasoktol egyhazaktol varjak eletunkben a megvaltast, a peldat, az eszmenyt, ami tulmutat sajat eletunk szurkesegein, bukdacsolasain. Csak mindezt ugy teszi a vilag, hogy kozben maga alig tesz erte valamit. Eleg ha a masik a jo, es nekunk nem kell, eleg ha mas jartatja a szajat, de nekunk ne kelljen, hogy mas legyen kitarto, peldamutato stb. De az legyen az! es az valoban legyen pelda, etalon.

Mozi vilag ez, ahol szekbol nezhetjuk, ahogy a hos maga tokeletes, es minent megtesz es megold. Jo hogy van ilyen is.

Igy eleg neha szamvetest csinalni es elmerengeni azon lam lam, a mi vilagunkban vannak "ilyenek" is. Igy ki lehet pipalni es odarakni a polcra a tobbi "kincs" melle, de mindezt ugy, hogy azert ne gondolja senki, hogy en "olyan lennek" legfeljebb egy kicsit, de nem nagyon, nehogy aztan meg a vegen valaki ugy gondolja, hogy en is velekednek tennek valahogy ugy mint azok.....

udv! Nan

Biga Cubensis Creative Commons License 2000.06.09 0 0 6
Úgy vélem az igazi mesterek már nem beszélnek vallásról, legfeljebb tudásról. Pontosabban már egyre kevesebbet beszélnek, inkább mosolyognak. Ha tanítványuk pofon vágja őket, odatartják másik orcájukat, figyelembe véve azt a tényt is, hogy csak két arcuk van. Júdás egy pofonnál is sokkal rosszabbat tett, de mi volt rá Jézus reakciója? Egyáltalán nem gyűlölte meg.

A király hintóját vitték valahol Indiában. Egyik híres yogi cipelte a király hintóját, de nagyon lassan haladtak, mert a yogi állandóan kerülgette a hangyákat, nehogy egyre is rálépjen. A király már nagyon dühös volt és meg akarta verettetni. A yogi rámosolygott és lassan, szeretetteljesen elmesélte neki, hogy miért kerülgeti a hangyákat. A király okos ember volt, megértette a yogit, leszállt a hintóról és követte a yogit tanítványként. (Védákból)

Persze, rossz kifejezés volt a szörnyű. Inkább úgy kellett volna fogalmazni, hogy van még mit fejlődni. Jó kapcsolatokat kell ápolni még ellentétes véleményű társainkkal is, hiszen általuk simerjük meg magunkat. Ha ők nem lennének, nem fejlődnének ki bennünk azok a tulajdonságok, melyeket általuk tapasztalunk meg. Ha nem lenne MI, nem lenne ÉN sem. Azaz meddig bírnánk ki egy teljesen fehér szobában lebegve, meddig tartana Éntudatunk? Minél több kapcsolatot tapasztalunk meg, annál nagyobb részét ismerjük meg magunknak és Istennek.

Mirabolan Creative Commons License 2000.06.09 0 0 5

Kedves Big4!

Mellôzve a saját véleményemet ezekrôl a szépen hangzó dolgokról, megkérdezném, milyen vallású az az igazi bölcs mester, aki "UGYANÚGY TISZTELI ÉS SZERETI a legkezdőbb, legügyetlenebb, legkiállhatatlanabb, legnagyobbszájú (stb) tanítványát, mint a legkitűnőbb és legelőrehaladottabbat !" ?
Na és ha kapna két marha nagy pofont a legkiállhatatlanabbtól, meg tudná-e különböztetni a legkitűnôbbtôl kapott virágcsokortól? Vagy továbbra is úgy vélné, nincs különbség a rossz és a jó között?

Előzmény: Törölt nick (2)
Vancrow Creative Commons License 2000.06.07 0 0 4
Azért zöldágra lehet velük vergődni...(Bár veled sem könyű Biga.)
Irina Öröme Creative Commons License 2000.06.07 0 0 3
Kedves Big4!

Kemény lesz amit majd kapsz ezért ha rád találnak a "keresztények", de egyetértek veled.
A Bibliáról már én is vitatkoztam pár emberrel és végül is úgy gondolom, hogy az a lényeg ami benned van nem pedig ami a Bibliában.
Az itt felvonuló emberkék legtöbbje tiszteletem a kivételé idézni és szavalni magyarázni rendkívűl jól tud Bibliából, de ahogy valami vita robban ki az addig idézett mondatok mintha elszálltak volna. A félremagyarázásokról most nem kívánok szót ejteni.
Körülbelül olyan mintha 6 évesen Adyt szavalnék vagy elolvasnám Voltaire Candide-ját.
Üdv:Irish

Törölt nick Creative Commons License 2000.06.07 0 0 2
Kedves Biga Cubensis !

>>Nagyobb féltékenységet kelt, ha egy mondatot másképp látok a Bibliából, mint az, ha valaki nem hisz Istenben<<

Ez igen ! Nagyon találó.
Ez akár mottó-mondata is lehetne a Vali-Fili fórumnak ! :)Azonban nem vagyok meggyőződve, hogy ez szörnyű dolog volna.
Amikor vécén végeztél és kellemetlen szag-felhő kerekedik, az szörnyű dolog ?
Vagy az,hogy néhány évtized múlva ráncosak leszünk és gyengék (ha egyáltalán megérjük), az szörnyű dolog ?
És még sorolhatnék számtalan, gyakran "szükséges rossz"-nak titulált (bár ezt nem tartom korrektnek, mert ezek szerintem egyáltalán nem rossz-dolgok) jelenséget, melyek életünk TERMÉSZETES velejárói.

Elcsépelt közhely már filozófiai berkekben és bizonyára te is ismered a mondást: "Ha kezdők találkoznak, veszekednek, ha haladók találkoznak, vitatkoznak, ha mesterek találkoznak, mosolygva bólogatnak".

Szóval szerintem teljesen rendjén van az, ami itt tapasztalható. Megszüntetni nem lehet, nem is kell, sőt éretlmetlen törekedni rá. Elmenekülni előle szintén nem bölcs dolog szerintem. Igenis szembe kell nézni vele, hisz AMÍG BENNÜNK EZ KELLEMETLEN ÉRZÉSEKET VÁLT KI, ADDIG MINDÍG VAN TANULNIVALÓNK TŐLE !!!!!!! szvsz
Ahogy az óvodás is nehezen elviselhető egy iskolás számára, úgy gyakori jelenség, hogy előrébb tartó, háklis egy fejletlenebbre. (és a fejletlenség nem negatív jelző, nem szégyen) Ez azért van, mert még ő, a haladó sem elég fejlett, neki is van mit fejlődnie !
Az igazi bölcs, az igazi mester UGYANÚGY TISZTELI ÉS SZERETI a legkezdőbb, legügyetlenebb, legkiállhatatlanabb, legnagyobbszájú (stb) tanítványát, mint a legkitűnőbb és legelőrehaladottabbat !
Hisz mindenki végijár az iskolában minden osztályt, mindeki volt kezdő valaha és ezt nem bölcs dolog elfeledni.

Üdv
Big

Yoo Creative Commons License 2000.06.06 0 0 1
Tudnád mennyire igazad van! Én spec. nem vagyok hivő, tehát a teáltalad megjelölt ateisták közé sorolom magam. Viszont kiváncsiságból már hónapok óta olvasom az itt folyó vitákat. (Még sosem szóltam hozzá, és többet nem is fogok.) Igazad van, abból amit itt látok azt szűröm le, hogy a legtöbben korlátoltak, csak a maguk igazát szajkózzák, és a kereszténység, vagy bármi más nevében nem átallják a sárga földig lehordani a másikat. És persze mindenki saját magáról hiszi, hogy ő a legigazabb. Valóban az jut erről az ember eszébe, hogy hát ha ez a vallás, a kereszténység, akkor nem kér belőle. És most mindenképpen szeretném leszögezni, hogy vannak kivételek, akik nagyon kérem ne vegyék magukra amit irtam, bár az is igaz, hogy én úgy látom, ők vannak kisebbségben. A többiek pedig most majd úgyis leszedik rólam a keresztvizet, ahogy szokták egymásról is.
Előzmény: Biga Cubensis (-)
sagitta Creative Commons License 2000.06.06 0 0 0
Olvastad a Védákat? Hol? Én csak egy válogatást tudtam beszerezni a Rig Védából, de az is lenyűgöző volt.

sagitta

Előzmény: Biga Cubensis (-)
Biga Cubensis Creative Commons License 2000.06.06 0 0 topiknyitó
Deja vu, ezt már átéltem a terminálon.
Én speciel kereszténynek tartom magam (tudom, más nem), de néha zavaró, bármilyen téma felmerül az indexen, megjelennek a keresztények és leparáznázzák, lenagybabiloniozzák és néha le is sátánozzák a más vallásút.
Tudtommal a Fórum neve Vallás, Filozófa Nem Kereszténység!
Megjelenik itt egy jóérzésű buddhista vagy akármilyen vallású, örül, hogy talált egy helyet, ahol beszélgethet és azon veszi észre magát, hogy vitába keveredett arról, hogy ő tulajdonképp a Sátán szolgája vagy nem.
Nem találjátok ezt szörnyűnek?
Ezért sokan, akik elértek már egy szintre, jól tudják, hogy világnézeti dolgokon vitatkozni - teljesen felesleges, hiszen nem olyan dologról van szó, amit könnyen szereztünk meg - tulajdonképp életünk mozgatórugójáról, magyarázóelvéről vitatkozunk.
A másik furcsa jelenség, hogy a legtöbbet eltérő gyülekezetek képviselői vitatkoznak és veszekednek és egy ateistával pl. nem foglalkoznak annyit.
Nagyobb féltékenységet kelt, ha egy mondatot másképp látok a Bibliából, mint az, ha valaki nem hisz Istenben.
A Védákat már meg sem merem említeni, de soha nem bánom meg, hogy elolvastam. Hithű testvéreimet visszatartja a félelem (a keservesen felépített istenfélelem), pedig mennyi hasonlóság van... Ha egy kicsit átnézitek a topic-okat - kívülről szemlélve - mindenki a magáét szajkózza. Annyi értelme talán van, hogy a nemhivők olvashatnak érdekes dolgokat, bár többnyire inkább visszariadnak a Vallástól.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!