Nagyon szép akciókat vezettek a fiúk, abszolút megérdemeltük a 4 gólos győzelmet is. A Siófok ellen oda-vissza 9:0-ás gólarány nem rossz. :) Helesh és Novák továbbra is extra, remélem a szezon végéig kitart a lendületük!
Ugyan messze még a bajnokság vége, de gondoltam ezt itthagyom.
Versenykiírás NB3 (2025/26)
"Azonos pontszám esetén a sorrend az alábbiak szerint kerül meghatározásra: 1. a bajnokságban elért több győzelem; 2. a bajnoki mérkőzések gólkülönbsége; 3. a bajnoki mérkőzéseken rúgott több gól; 4. az egymás ellen játszott bajnoki mérkőzések pontkülönbsége; 5. az egymás ellen játszott bajnoki mérkőzések gólkülönbsége; 6. a bajnokság fair play értékelésében elért jobb helyezés; 7. sorsolás."
Engem kicsit se érdekel a női foci, viszont sokkal jobban örülnék, ha nem honlap megjelenést arányosítanák, hanem mondjuk a a férfi a focicsapat arányosítaná a saját teljesítményét úgy, hogy az méltó legyen a klub múltjához.... és ezzel nyilván a honlap megjelenési arány is magától megoldódna.
Én is azt gondolom, hogy a közösségi média felületeken nyilván a sikerekről fog beszámolni egy klub, hiszen azzal lehet eladni egy sikeres csapat imidzsét. Az már hadd ne a lányok hibája legyen, hogy ők az első soztályban játszanak, a fiúk meg az NB3-ban.
Az utánpótlás már más kérdés, személy szerint engem érdekel, hogy kiből lehet majd felnőtt játékos, de egyébként nem érzem, hogy túl sok anyag lenne róluk. De összességében sincs sok facebook poszt, meg insta bejegyzés, hát valamivel meg kell tölteni az oldalt.
Srácok! Mivaaan???? A lányok és az utánpótlás ugyanúgy hozzátartozik a pmfc-hez mint a fiú foci. Megjegyzem a lányok ELSŐ OSZTÁLYBAN vannak, magyarán a magyar elitben! Arról nem ők tehetnek, hogy a fiúkról nem jönnek hírek, de ennyit talán ki lehet bírni. Akinek meg nem tetszik ott az egéren a görgő és lehet továbbtekerni!
Babati izomszakadás miatt hosszabb időre kiesett, Németh Márk eltiltás miatt nem játszhat, Horváth Pétert sem biztos, hogy látjuk még ebben a szezonban a pályán vállsérülés miatt. Az ő állapotukról én is szívesebben olvasnék, mint külön cikkekben az utánpótlás eredményekről. Ne értsetek félre, ők is fontosak és a PMFC alappilléreit képezik, de közben az első csapatról alig van infó.
Ha tényleg csak félelem tartaná össze a kozervativ oldalt, már rég szétesett volna az egész. Az meg, hogy mindenki hülye vagy megvezetett, aki nem ért veled egyet – az nem érv, csak kényelmes kifogás.
Tartok tőle megosztó leszek, de én úgy érzem, hogy a női foci meg az UP túl nagy teret kap a klub felületein. Nem arról van szó, hogy nem érdekes, hanem az arányokról. Szerintem ez messze nem érdekel annyi embert (meg soha nem is fog) mint amennyi energiát a kommunikaciojaba beleölnek. Valahogy ezt arányosítani kellene.
"Egyéni szinten persze biztosan zavar embereket, de kérdés, hogy kit zavar maga a rendszer és kit az, hogy kimarad belőle.
Ha a focira gondolunk, a Fradinál is ment a "Vidista szopd le az Orbánt", meg a "Politikus mentes Ferencvárost", az újpestiek meg lelkesen Nerencvárosoztak, de aztán amikor a f*sz jó oldalára kerültek, akkor ezek a dolgok hirtelen a fiók aljára kerültek."
És arra van kimutatás, hogy vajon hányan hagyták ott ennek hatására az említett klubokat? Hányan nem járnak ki Fradi meccsre, mióta a kormánypárt maga alá temette a klubot, Kubatov kizárólag a személyes kampánycéljainak rendeli alá a Fradit, a szurkolóit pedig bunkósbotként használja a hatalom?
Hányan döntöttek úgy, hogy inkább nem járnak ki Újpest meccsre, mert semmi nem maradt abból, amiért addig szurkolni tudtak?
Szerintem igenis zavarja az embereket és nem csak addig, amíg kimaradnak belőle (persze sajnos ez is egy nagyon széles rétege a hazai társadalomnak), de a jelenlegi helyzetben sajnos már csak a távolmaradás maradt, amivel ezt jelezni lehet. És mielőtt valaki azzal jönne, hogy, aki nem megy ki meccsre, az nem is igazi szurkoló, szerintem ezt hagyjuk ki, mert ezerféleképp lehet támogatni egy csapatot, sokszor a távolmaradás a legjobb alternatíva, aztán újra meg lehet jelenni, amikor már van is értelme.
Lehet, hogy naiv vagyok, de szerintem a többséget igenis zavarja. Csak ennek a többségnek egy jelentős része azt érzi, hogy egyedül maradt és magára van utalva ezzel a helyzettel. Vagy sokáig azt érezte. Ilyenkor pedig egy csomó ember ösztönösen is túlélésre játszik, alkalmazkodik. Pont ezért fájó ennyire az, amiről korábban írtunk, a közösségek tudatos szétverése, leépítése, felszalámizása. Érdekérvényesítő képessége az erős közösségeknek van. Az atomizált, magukra maradó, magát a fájásaival egyedül érző egyéneknek nincs. Ami kicsiben a futball, az nagyban a nemzet.
Szerintem mostanra már a kormánypártnak sincsenek valódi, összetartó KÖZÖSSÉGEI, ahol még élne a tényleges emberi összetartozás illúziója. Véd- és dacszövetségeik vannak. Képzeletbeli lövészárkaik vannak, aminek a túloldalán felsorakoztatták az összes elképzelhető ellenséget, és betereltek oda mindenkit, aki akármelyiktől is fél. A saját emberi összetartásukat is szétverték, képzelt vagy valódi ellenségekkel, félelemmel, kiszolgáltatottsággal (ami a státuszod, vagyonod, karriered, jó híred elvesztésétől egészen a totális létbizonytalanságig terjed) tartják össze a tábort.
Egy ilyen rendszer mindig a közösségek által sebezhető. A fociban és a nemzetben is. Pont ezért fontos a rendszer fenntartóinak, hogy csak gyenge és széthúzó közösségek maradjanak alattuk, végül pedig már azok sem.
Szerintem a magyarok nagyobbik részének alapvetően nincs baja urambátyám-rendszerrel, ha zavarna minket, akkor nem úgy nézne ki a politikai paletta, a közélet ahogy ma kinéz.
Egyéni szinten persze biztosan zavar embereket, de kérdés, hogy kit zavar maga a rendszer és kit az, hogy kimarad belőle.
Ha a focira gondolunk, a Fradinál is ment a "Vidista szopd le az Orbánt", meg a "Politikus mentes Ferencvárost", az újpestiek meg lelkesen Nerencvárosoztak, de aztán amikor a f*sz jó oldalára kerültek, akkor ezek a dolgok hirtelen a fiók aljára kerültek. Szóval igazából csak az irigységről szóltak ezek a dolgok, nem a rendszerrel, az uram-bátyám világgal van/volt gondja a többségnek.
Sok sikert Nektek, remélem sikerül feljebb lépnetek, legalább egy stabil nb2-ig.
Stadion témában meg kicsit pofozzák helyre a Szigeti utat, én kedvelem ezt a pályát, számomra van hangulata, nem olyan lelketlen/műanyag sz*r mint az új stadionok/pályák jelentős része.
Teljes mértékben igaz amit írtál. Ez van, erről beszélünk évek óta.
Annyit hozzátennék, hogy az általad leírt dolgokhoz még hozzájön a szurkolói kultúra, a klubidentitás, az egy csapathoz köthető mikro és makró közösségek szisztematikus, rendszer által irányított és támogatott leépítése. Ez a regresszió 2010-ben kezdődött és a mai napig tart.
Sok összetevős a dolog nagyon. Kultúra, társadalmi helyzet, identitás, a sporteseményeken való részvétel, a szurkolás mindig is többről szólt a nettó sikereknél. Én azt látom, hogy a magyar társadalom nagyon rossz állapotban van a régóta tartó, gerjesztett, ránk erőltetett állandó széthúzás miatt. Meccsre járni (pláne szurkolni) egy közösségi élmény, de hazánkban teljesen szétestek az összetartó helyi közösségek. Rommá szalámizták az embereket. Az elmúlt évtizedekben az ellentétek domináltak, a bizalmatlanság, a bezárkózás kultúrája. Nehéz a kultúra részévé tenni a meccsélményt, a szurkolást, ha már ezen a szinten sincs meg a hovatartozás, összetartozás érzése az emberekben.
Ráadásul a politika olyan szinten belefolyt a sportba, hogy nem tudod megkerülni sem. Nem tudsz elmenekülni előle a stadionban, mert holt biztos, hogy van valami köze a csapatodhoz, és a csapatod helyzetéhez is. Nem arról van szó, hogy megszállott, simlis helyi polgik szórakoznak vele, meg szórják rá a város pénzét, aztán max elzavarják őket, hanem az egész rendszer nagyban működik, szinte teljesen függetlenül a városoktól, a közösségektől, a szurkolóktól, nincs vagy alig van ráhatás, miközben a fentről jövő hatást meg mindenki érzi, és ez minimum kényelmetlen, sokaknak taszító is lehet.
És még ha egyet is értesz a kormányzó politikával, akkor sem biztos, hogy magadénak tudsz érezni egy olyan klubot, amit odavezényelt strómanok tartanak fönt, akiknek sokszor semmi köze a városodhoz, a térségedhez, és az is világos róluk, hogy kicsit sem érdekli őket a futball vagy a sport. Nem biztos, hogy a magadénak tudsz érezni egy olyan klubot, aminek nincs identitása, aminek köze sincs az otthonodhoz, a városhoz, ahol élsz, ha nem tükröz minket/titeket, még ha jönnek is az eredmények. Én a hajamat téptem Matyi Dezsőtől, mert egy szeszélyes simlis gyökér volt, de akkor is helyi vállalkozó, aki önszántából szállt be, és inkább pont az volt a baj velem, hogy túlságosan is érdekelte a focinak az a része is, amihez fingja sem volt.
Én már rég elkerültem Pécsről, de ha a közelemben játszik a csapat (vagy ha éppen otthon vagyok meccsnapon, ami sajnos ritkán fordul elő a munkám miatt), mindig kimegyek, ha közvetítik online, mindig megnézem. Velem ez már így marad, de nagyon nehéz lesz lokális szinten újraépíteni a valós, tömeges kötődést a klubokhoz.
Teljesen igazad van, hogy vannak kulturális különbségek, én is úgy látom, hogy egyre zárkózott abban élünk mi magyarok, más országokban, főleg a mediterrán térségben sokkal több közösségi életet élnek az emberek, ami a sportesemények nézőszámaira is kihat.
A főbb gond, amit a győri példád is mutat, hogy hiába harcol a bajnoki címért az Eto, senkit nem érdekel, mert a Világi úgy került oda, ahogy ide a szederkényi vállalkozó, és ezektől az urambátyám-rendszerektől okkal marad távol mindenki.
Amikor a Tarsoly vagy a Matyi volt a tulaj, akkor se fehérlett a sportgazdaság, de legalább tudtuk kik a főnökök, és a motivációik láthatóak voltak.
A nézőszám/meccsrejárás elég általános téma, nem pécsiként szólnék ehhez hozzá.
Szerintem jelenleg Magyarországon egyszerűen nem része a mentalitásunknak, a kultúránknak a meccsre járás. Persze az infrastruktúra javításával, eredményesebb csapattal lehet növelni a nézőszámot, de lényeges és tartós áttörést azért erősen kérdéses, hogy ezzel el lehet-e érni. Pécsett pont nem, de amúgy rengeteg stadion épült/szépült az országban, de ennek ellenére nem volt érdemi nézőszám növekedés. Persze biztos vannak sokan, akiket zavar a politikai háttér, de a ner fellegváraiban se zúdulnak tömegek a meccsekre. Győrben két hete nem volt 5k ember kint, pedig versenyben vannak a bajnoki címért és itthon a siker szurkolás szerintem messze a legerősebb faktor a meccsrejárásban. A Fradinál van érdemi növekedés, de ehhez rengeteg bajnoki cím és komoly folyamatos nemzetközi eredményesség kell. És még így is jelentősen távol vannak egy Rapid Wien, vagy Slavia/Sparta Prágától. De Austria Wienre, vagy Sturm Grazra is többen járnak.
Ausztriában és Csehországban, akik környező, hasonló nagyságú országok észrevehetően többen járnak meccsekre. (És nem csak focira. Brnoban azért építenek új csarnokot, mert a mostani 8k-s egyszerűen kicsi, folyamatosan 90% feletti kihasználással megy a korong.) A "nagy" országoknál pedig az alsóbb ligákban is komoly nézőszámok vannak. Egy Depor, aki a kilencvenes évek végén, kétezres évek elején top csapatnak számított, 1-2 éve a harmadosztályban is 20k felett tudott nézőket kivinni. Mindezt egy kb 250k-s városban.
Ezek mögött szerintem alapvetően eltérő kulturális dolgok vannak, egyszerűen más a csapatok, a sport társadalmi beágyazottsága, támogatottsága.
Jó, persze, ez mind igaz. Rengeteget lehetne javítani/fejleszteni. A játék sem szép, aláírom és az infrastruktúra is nagyon avíítt.
Azonban amíg ezek nem történnek meg, vagy csak ezek egy része nem tórténik meg, addig a szurkoló otthon malmozva várja a csodát, vagy menjen ki vállalva a kellemetlenségeket? Mert mi van ha ezek soha nem fognak megtörténni? Akkor is szurkoló marad a szurkoló ha nem megy ki egy adott csapat meccseire? Mert így előbb-utóbb adott csapat csak egy lesz a sok közül, akinek az eredményét reggelente megnézi a telefonján és rezignáltam konstatálja az eredményt.
Olyan körülményeket kell kialakítani, hogy egy jó hétvégi program legyen a meccs. Ehhez infrastruktúra kell (tető meg kiszolgáló helyiségek), digitális fejlesztések, teljesítmény a pályán és piaci viszonyok a pályán kívül. Jelenleg nem világosak a magyar futball viszonyai, nem tiszta a verseny, racionálisan nézve érthető a tavolsagtartas.
Wolfsburgba sem ésszel öntik a pénzt a fociba, de a mögöttük álló VW gyár teljesítménye valódi, amiből a közös szenvedély, a foci is részesül. Nálunk meg kell erőltetni a fantáziánkat, hogy a szederkényi úr vállalkozásairól ezt elhiggyük.
Mielőtt magadra vennéd, vagy más ebből a szűk körből, nem Rád/rátok gondoltam. Lépten nyomon belefutok.olyan emberekbe, mint amiket említettél, hogy NB1 így, NB1 úgy, miközben akkkor még azért nem járnának, mert épp valami nyugati sztárcsapat játszik és azt adja a TV.
Én ezt értem, magam is átestem már pár krízisen az elmúlt 40 évben mióta kievett a fene a stadionba (azaz apám kivitt).
Sőt, tavalyelőtt annyira betett a kiesés, hogy hosszú évtizedek után nem vettem bérletet és jó ha 6-7 Pécs meccsen voltam kint, de inkább csak idegenben.
Idén meg a Lelle elleni hazai vereség után akartam felgyújtani a szezonbérletet. Aztán csak kint esz a fene újra és újra. 🙂
Szerintem mindig van miért. Senki nem szeretne örökké harmadosztályú meccsekre járni. Ehhez fel kell jutni, ahhoz meg hozni kell a ki-ki meccseket, amik amúgy érdekesek, izgalmasak is lehetnek egy magát PMFC szurkolónak valló embernek. Ezért is fura, hogy egy ilyen, kvázi rangadóra mint a Kanizsa elleni csak 1500-an mennek ki egy ekkora városból. Az NB2 nem fog az ölünkbe hullani, és akik azt várják, hogy mikor leszünk NB1-esek, és csak akkor jönnek majd ki, azok nem nagyon fogják élőben látni a csapatot egy darabig, azonban így a PMFC szurkolói mivoltuk is erősen megkérdőjeleződik.
Itt van a kutya elásva. Nagyon sok ember kiábrándult már ebből az egészből, olyanok is, akik feketeöves Munkás szurkolók (voltak). Ha véletlenül szóba kerül a környezetemben a klub, a legtöbben már csak legyintenek egyet. Nekik nem perspektíva az, hogy a vezetőség kimondja, hogy a cél a legjobb 28 csapat közé kerülés (értsd nb2-es állóvíz).
"Én tényleg nem tudom már mi kéne, hogy megmozduljon a város sportszerető része, ha az nem egy kvázi hatpontos meccs a feljutásért, de mindegy ezt is kezdem már megszokni/leszarni."
NB1. Lassan tizenegy éve nem láttunk NB1-es Pamacsot és ki tudja, hogy látunk-e még ebben az életben.