Keresés

Részletes keresés

Gonda László Creative Commons License 2004.11.13 0 0 47
A német állam alkotmánya kötelezi a közigazgatást,h. minden németnek, aki azt kéri és német, az állampolgárság megadását!
Előzmény: Gonda László (46)
Gonda László Creative Commons License 2004.11.13 0 0 46

A német állam alkotmány kötelezi a közigazgatást,h. minden németnek aki azt kéri és német. Ameddig külfödön él csak egy regisztrációs számot kap. Ha belép az ország területére és hitelt érdemlöen biznyítja németségét, akkor kötelesek az állampolgárságot megadni!

 

A német származásúnak NEM KELL LEMONDANI az eredeti állampolgárságról!!!!

 

A magyar állam szinte teljesíthetetlen feltételekhez köti: munkahely, elégséges jövedelem, bejelentett lakás, kb.2-3 évi hivatali packázás, megalázó torturák, no meg sumákolás.........

Előzmény: DECOTEXT (45)
DECOTEXT Creative Commons License 2004.11.11 0 0 45

Igy van MINDEN NÉMETET BEFOGAD!!!!

 

 

Mo. is befogad minden magyart csak haza kell menni, ahogy a német szármozásunak is be kell a BRD-be vándorolni (az az visszatelepülni!) ha német akar lenni!

 

Fontos infó: a meglevö áp.-ról le kell mondania. Nem lehet kettös ott sem! Egy ukrán vagy egy orosz (német) nemzetiséginek le kell mondania minden más áp.ról!!!!!!!

 

Ez a lényeg!

A külföldi magyar is haza mehet (megy is sok) és kérheti a magyar áp.-ot!

Előzmény: Sir Balambér (43)
m52 Creative Commons License 2004.11.11 0 0 44
"A külföldi magyarság milyen okból kapjon több jogot mint a Mo.-on élők??

Márpedig ha nekik kettős van és a Mo.-on élőknek ilyen nem lehet..."

 

??? Miert nem lehet ??? csak ne a magyar allamtol kerd! Ha kell en megszavazom ;-)

Előzmény: DECOTEXT (42)
Sir Balambér Creative Commons License 2004.11.10 0 0 43
Annó a német állam fizetett csaunak, hogy az ottani németek kivándorolhassanak. Németország minden németet befogad. Pedig azok közel sem annyira "németek" mint a mi elszakdt magyarjaink magyarok. Aki látott már obszcén németgyalázó orosz szöveggel telefirkált német játszótereket az tudja mire gondolok.
Előzmény: DECOTEXT (42)
DECOTEXT Creative Commons License 2004.11.10 0 0 42

Waters of Styx!

 

Apám Pinkafőn született, nagyapám osztrák áp. volt. Ez a helyzet ugyan az!

Most Burgenland Ausztria. Oberwartban (Felsőőr akkor) volt házunk de minden fuccs! Én is politikai áldozat vagyok s most kényszerből "csak magyar"!!!

 

Mindenkinek azonos jogot! Ha a Székelyudvarhelyi magyar nemzetiség magyar áp.-ot kaphat akkor én mint osztrák nemzetiségi, követelem az osztrák állampolgárságot a magyar mellé!! Én is kettős akarok lenni!

 

Ez semmiben nem különbözik a te esetedtől!!!! Engem is "lecsatoltak" mint azokat, csak én Mo.-on maradtam!!! Sok ilyen van, PL: a Pécs környékén éleő svábok követelik a németet a magyar mellé! Ez nem lehet csak egyirányú!!!

A külföldi magyarság milyen okból kapjon több jogot mint a Mo.-on élők??

Márpedig ha nekik kettős van és a Mo.-on élőknek ilyen nem lehet, akkor ez több jog mindenképpen!!!!

 

 

 

Előzmény: Waters of Styx (41)
Waters of Styx Creative Commons License 2004.11.10 0 0 41
OK. Majd magyarázd meg, hogy ahol laksz Mo-on, az 85 évvel ezelőttig mindig Szlovéniához tartozott. Vagy inkább ugorj át mondjuk Székelyudvarhelyre, és nagy bátran mondd el ugyanezt ott is.
Előzmény: DECOTEXT (40)
DECOTEXT Creative Commons License 2004.11.10 0 0 40

Egy pillanat!

 

Én "csak" magyar áp. vagyok! Ha ök kettös állampolgárok lesznek és nem kell lemondaniuk a mostaniról, hogy magyarok lehessenek, akkor én is kérek kettös állampolgárságot!!!

 

Felveszem a magyar mellé mondjuk az osztrákot vagy a szlovént.

Én sem lakom ugyan azokban az országokban de hát ez nem kritérium.

 

Mindenkinek azonos jogot követelek! Ha egyes idegen állampolgárok csak azért mert magyar nemzetiségüek, pluszban kapnak áp.-ot akkor ez a jog jár a Mo.-on élöknek is!!!Kettös állampolgárságot minden magyarnak nem azt jelenti, hogy csak a külföldön élöknek (külföldi áp.-nak) jár ez!!!

 

Vagy tévedtek, s ugyan , mindenki egyforma, de ök "egyformábbak"? 

Toth Kalman Creative Commons License 2000.10.05 0 0 39
POLL a kettos allampolgarsagrol:

http://www.egroups.com/polls/hungary-2000
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

MAS:
Vesszen Trianon - hosszulepes@rette.net - Dunaszerdahely 2000.09.28. 15:17 (14.)

Mindenható örök Isten ! Mindenkitől elhagyatva, senkitől meg nem hallgatva,
Hozzád fordulunk, aki senkit sem hagysz el és mindenkit meghallgatsz, hogy hall-
gasd meg a mi alázatos könyörgésünket és segíts meg minket, szegény magyarokat.
Ellenségeink lettek úrrá felettünk, országunkat feldarabolták, alkotmányunkat
szétrombolták, királyunkat porig alázták, minden szabadságunktól megfosztottak
és ami romlásunkra van, azt parancsolják nekünk.
A mélységből kiáltunk Hozzád Urunk! Hallgasd meg esedezésünket. Könyörülj
rajtunk a Te nagy irgalmasságod szerint. Ha a sok súlyos csapás a Te bünte-
tésed, amelyet bűneinkkel vontuk magunkra, bocsáss meg nekünk, bűnbánók-
nak! Ha széthúzásunk oka nemzeti szerencsétlenségünknek, vezérelj minket
egyetértésre! Ha hűségünket akartad próbára tenni, tekintsd gyengeségünket és
rövidítsd meg látogatásod idejét. Add a hatalmat azok kezébe, akik azt
Tőled veszik és a haza javára használják! Adj a nemzetnek önzetlen, hűséges és
minden áldozatra kész fiakat! Szerencsétlen hazánknak pedig adj jobb jövendőt!
Nagyasszonyunk és Anyánk! Kelj védelmünkre; vedd oltalmadba öröksége-
det; pártfogolj minket szent Fiadnál, hogy az Ő kegyelméből szent István országa
újra életre támadjon. Amen.

A magyar püspöki kar 1921. évi november 16-17-én tartott gyűléséből elrendelve.


Liba Creative Commons License 2000.06.22 0 0 38
Tisztelt Gonda László !

1. Kíváncsian várom a Lex Borbélyt.

2. A horvátok valóban "egszerűen" megoldották, de ne feledjük, Horvátország sajátos helyzetét: egy fiatal állam, amelyik minden áron legitimálni akarta magát, s ehhez minél több horvátra volt szüksége. Másfelől közel sincs annyi "idegenbe szakadt" horvát mint magyar. Harmadrészt a tudzsmani politikát, amelynek része volt az állami rangra emelt nacionalizmus én óvakodnék modellként emlegetni. A románok nem oldották meg jobban mint más. Senki román nem kap automatikusan állampolgárságot, aki nem Romániában született. Más kérdés, hogy Románia és Moldova Köztársaság között egy sor kétoldalú egyezmény biztosítja a szabad utazást, diplomák ekvivalenciáját, ösztöndíjak odaítélését stb. Ilyen egyezmények Magyarország és Románia között is vannak, s a tehetséges magyar diplomatákon (is)múlik, hogy még több legyen, s a jelenlegieket betartsák (inkább ezzel kellene foglalkozni, mint a státustörvénnyel, de mindegy...) A lengyelek nem tudom, hogy oldották meg.

Írod: "Amit tudok, hogy ha vkinek kettős állampolgársága van (nekem is van) akkor az már más, különböző mint akinek egy van. ". Mi kellene motiváljon arra, hogy állampolgárságokat gyűjtsek. Én inkább azt szeretném, hogy több eszem legyen, mint állampolgárságom, de erre már csak minimális esélyeim vannak :-) De ha már annyira hiányzik az a fránya állampolgárság valakinek, hát kérvényezze. Erre minden törvénymódosítás nélkül, lehetősége van bárkinek.

Én elsősorban azért ódzkodom e dologtól, mert ismerem az állampolgársági jogviszony tartalmát. Tudom, hogy ez az állam és természetes személyek között jön létre és kölcsönös jogokkal és kötelezettségekkel jár. Minthogy alapvetően államellenes, liberális felfogású vagyok, úgy gondolom, hogy éppen elég nekem egy állam basáskodását, hülyeségeit elviselnem, nincs szükségem még egy másikra is. A kettős állampolgárság szorgalmazói - szerintem jóhiszeműen - összetévesztik az államot a nemzettel. Én akkor is a magyar nemzet része vagyok, ha nem vagyok magyar állampolgár. A nemzeti identitást - de ezt már írtam egyszer - nem lehet és nem is érdemes intéznényesíteni. Adminisztratív úton csak jogokat és kötelességeket lehet előírni, de ennek semmi köze az identitás-tudathoz.

3. Nacionalizmus ügyben továbbra sem értünk egyet, de ez nem baj. Nem tévesztem össze a sovinizmussal. A nacionalista nem gyűlöl más nemzetet, csak éppen elfogult, kritikátlan a sajátjával szemben. Ez valóban kisebb bűn, de nem bocsánatos.

4. Az MVSZ-el pedig egyebek közt az a bajom, hogy csak kizárólagos politikai megoldásokat fogad el (trianon revíziója, kettős állampolgárság stb.) Szerintem egy nemzeti integrációs szervezetnek nem lenne szabad egyetlen politikai doktrína zászlaja alá hívni a politikailag is sokszínű magyarságot. Kár, hogy az MVSZ a MIÉP fiókszervezetévé degradálta saját magát. Gondolom megérti, ha úgy vélem, nekem nincs ott mit keresnem.
A helyes irány szerintem a közös nemzeti, kultúrális értékek ápolása lenne, de ilyesmiről már rég nincs szó az MVSZ-ben.

Tisztelettel: Liba

Előzmény: Gonda László (34)
inad Creative Commons License 2000.06.22 0 0 37
Mondom, hogy törvényes eszközökkel, jogos igényünk alapján, nemzetközi fórumokon, nem erőböl. Ezzel mi a baj. Vagy szerinted nem jogos az igényünk?
Előzmény: Tamás (36)
Tamás Creative Commons License 2000.06.22 0 0 36
Öööö, az ezzel a kérdéssel való foglalkozás csak a rendszerváltás óta folyamatosan történik, aztán meg még régebben egy újabb világháborút el is vesztettünk miatta. Nemdebár? :-)
Előzmény: inad (35)
inad Creative Commons License 2000.06.22 0 0 35
Amint lentebb olvashattuk a jelen törvények nem teszik lehetővé az MVSZ féle javaslatot, hiszen a Magyar Köztársaságban tilos az álllampolgárságok között bármely megkülönböztetést tenni. Első meg másodrangú állampolgárság számomra nagyon gyanús, és több alkotmányos alapelvbe is ütközik, ezt így nem lehet megvalósítani. Időröl időre megpróbának angolszász elemeket átültetni a hazai kontinentális jogrendszerbe, nem szokott sikerülni, mert fejlődésünk eltér.

Mégis nagyon örülök ennek a javaslatnak. A Trianoni békeszerződés ugyanis hatályát vesztette. A szerződéskötő alanyok (Cseszlovákia, SZU) megszünt létezni. Ráadásul mint minden szerződés kétoldalú jogokat és kötelezettségeket írt elő. Nos partnereink ezeket (nemzetiségvédelem, autonómia) nem teljesítették, mi pedi nem érvényesítettük (nem is volt hol). De most már igenis el lehetne kezdeni a nemzetközi fórumokon szorgalmazni a felülvizsgálatot, és ki lehetne mondatni a hatályvesztést. És ezért jó ez a felvetés mert akkor újra rendezni kéne a külhomi magyarok sorsát. A javaslat nem jó, de hasznos mert elindulhatott végre a kérdéssel való foglalkozás.

Gonda László Creative Commons License 2000.06.22 0 0 34
Kedves "Liba", nem tudom pontosan a választ, de majd rákérdezek Imrére.

Szerintem mindent meg lehet oldani ha van jószándék és erő mögötte. Milyen egszerűen megoldották a Horvátok, Románok, Lengyelek stb. Amit tudok, hogy ha vkinek kettős állampolgársága van (nekem is van) akkor az már más, különböző mint akinek egy van.

Egy biztos, nekünk akiket így szétszakítottak jogunk van különleges megoldáson ügyködni. Nem lehet arra hivatkozni, h. a Román törvények hivatalnoknál nem ismeri el. Hány hivatalnok van? Akinek ez problémás az nem kéri. Majd el kell érni, hogy ezt megváltoztassák.

A külhoni állampolgárság egy jó kompromisszum. Miért lehet nekem és még vagy 2 millió németnek kettős állampolgársága. Mivel nem Mo.-n született vki. akkor nem jár neki minden ami egy itt születettnek. Többet majd később, ha okosabb leszek.

A nacinalizmus nem negatív fogalom, csak összekeverték a sovinizmussal. A nacionalizmus nem vonja kétségbe mások hasonló jogát. Szerintem.

"Ehhez jogom van még akkor is,..merőben elhibázottnak tartok. Apropos.... Ebbe az irányba - szerintem - nem kellene ennyire belehúzni :-) "

Persze, hogy joga van. De mit tart elhibázottnak? Az új vezetést meg részben bojkottálják. Emberek akik nem fogadják el demokratikus játékszabályokat, ha nem ők győznek. Borbély Imre nem a kedvencem, hanem a barátom akit időnként kritizálok is.
Melyik irányba? Akkor melyik irányba kéne húzni.

Előzmény: Liba (28)
Gonda László Creative Commons License 2000.06.22 0 0 33
Mátyás király idején kb. 1485-90-ben élt Mo.-on kb. 2-2,5 millió ember. Ebből a kb. 2000 klán (15-20 vazallus és a nők) kitett kb. 2%-t. Kb.3% volt a városi polgárság. Úgy emlékszem, hogy akkot Horvátországban kb. 200 ezren éltek.
Előzmény: hackz (31)
BBF Creative Commons License 2000.06.21 0 0 32
Kedves Hozzászólók!

Szvsz az állampolgárság születési jog.
Ez születéssel jár minden embernek és ettől akarata ellenére senki nem fosztható meg. Úgy vélem ez alapvető emberi jog.

Úgy vélem, aki egyszer magyar állampolgárnak született attól ez el nem vehető!
Törvénytelenül és erővel persze ez megtehető, ám jogossá nem válhat. Úgy vélem a volt magyar állampolgárokat vissza kéne állítani természetes és alapvető jogaikba, megszüntetve a jelenlegi zavaros és törvénytelen állapotot.

Íme a jelenlegi törvények:

1990. évi XXVII. törvény
a magyar állampolgárságtól megfosztó határozatok hatályának megszûnésérôl
Az Országgyûlés a magyar állampolgárságtól megfosztott személyek Magyar Köztársasághoz fűződő kapcsolata visszaállításának elősegítése érdekében az alábbi törvényt alkotja:

1. § Az 1947. évi X. tc, az 1948. évi LX. tc és az 1948. évi XXVI. tc, valamint az 1957. évi V. törvény alapján hozott, egyes személyek magyar állampolgárságtól megfosztását kimondó határozatok a hatályukat vesztik.
2. § A magyar állampolgárságtól megfosztott személyek az 1. § alapján, a Magyar Köztársaság elnökéhez címzett nyilatkozattal, a nyilatkozattétel időpontjától a magyar állampolgárságot megszerzik.
3. § Ez a törvény a kihirdetése napján lép hatályba.

1990. évi XXXII. törvény
a magyar állampolgárságtól megfosztó határozatok hatályának megszűnéséről szóló 1990. évi XXVII. törvény módosításáról

1. § A magyar állampolgárságtól megfosztó határozatok hatályának megszűnéséről szóló 1990. évi XXVII. törvény 2. §-a a következő (2) bekezdéssel egészül ki, és a jelenlegi szövege (1) bekezdésre módosul:
"(2) Azokat az elhunyt személyeket, akiket az 1. §-ban felsorolt törvények alapján fosztottak meg magyar állampolgárságuktól, úgy kell tekinteni, hogy e jogfosztó intézkedések következtében magyar állampolgárságukat nem vesztették el."
2. § Ez a törvény a kihirdetése napján lép hatályba.

1992. évi VII. törvény

a Magyar Népköztársaság és a Román Szocialista Köztársaság között a kettős állampolgárság eseteinek megoldásáról és megelőzéséről Bukarestben, 1979. július 13-án aláírt Egyezmény kihirdetéséről szóló 1980. évi 2. törvényerejû rendelet hatályon kívül helyezésérôl1

Az Országgyûlés az emberi jogok teljesebb érvényesülése érdekében felmondott egyezménynek magyar jogból való törlése érdekében a következő törvényt alkotja:
1. § A Magyar Népköztársaság és a Román Szocialista Köztársaság között a kettős állampolgárság eseteinek megoldásáról és megelőzéséről Bukarestben, 1979. július 13-án aláírt Egyezményt kihirdető 1980. évi 2. törvényerejû rendelet hatályát veszti.
2. § Ez a törvény a kihirdetése napján lép hatályba, rendelkezéseit 1990. február 10-tôl kell alkalmazni.

Továbbá:

1993. évi LV. törvény a magyar állampolgárságról

...

1. § (1) A magyar állampolgárok között az állampolgárság keletkezésének, illetőleg megszerzésének jogcíme alapján különbséget tenni nem lehet.
(2) Senkit nem lehet állampolgárságától, illetve állampolgársága megváltoztatásának jogától önkényesen megfosztani.

...

(4) A törvénynek nincs visszaható hatálya. A magyar állampolgárságra azok a jogszabályok az irányadók, amelyek az állampolgárságra ható tények vagy események bekövetkezésekor hatályban voltak. (szvsz ez a paragrafus a törvény szellemiségével, több pontjával és legfőképpen az általános emberi jogokkal ellenkezik, amennyiben általános emberi jogokat vesz semmibe)

A magyar állampolgárok

2. § (1) Magyar állampolgár az, aki e törvény hatálybalépésekor magyar állampolgár, továbbá az, aki e törvény erejénél fogva magyar állampolgárrá válik, vagy e törvény alapján magyar állampolgárságot szerez, amíg állampolgársága nem szûnik meg.
(2) Azt a magyar állampolgárt, aki egyidejûleg más államnak is állampolgára - ha törvény másként nem rendelkezik -, a magyar jog alkalmazása szempontjából magyar állampolgárnak kell tekinteni.

A magyar állampolgárság keletkezése

3. § (1) Születésénél fogva magyar állampolgárrá válik a magyar állampolgár gyermeke.
(2) A nem magyar állampolgár szülő gyermekének magyar állampolgársága a születés napjára visszaható hatállyal keletkezik, ha másik szülője - teljes hatályú apai elismerő nyilatkozat, utólagos házasságkötés, továbbá az apaság vagy az anyaság bírói megállapítása alapján - magyar állampolgár.
(3) Ellenkező bizonyításig magyar állampolgárnak kell tekinteni:
a) a Magyarországon lakóhellyel rendelkező hontalan Magyarországon született gyermekét;
b) az ismeretlen szülőktől származó, Magyarországon talált gyermeket.

…..

A magyar állampolgárság megszûnése
Lemondás

8. § (1) A külföldön lakó magyar állampolgár - a köztársasági elnökhöz címzett nyilatkozatában - lemondhat a magyar állampolgárságáról, ha
a) külföldi állampolgársággal is rendelkezik vagy annak megszerzését valószínûsíteni tudja és
b) magyar bíróság elôtt nem folyik ellene büntetőeljárás, illetőleg magyar bíróság által kiszabott büntetésének végrehajthatósága megszûnt és
c) Magyarországon adó- vagy egyéb köztartozása nincs.
(2) Ha az (1) bekezdésben megállapított feltételek fennállnak, a belügyminiszter javaslatot tesz a köztársasági elnöknek a lemondás elfogadására. A magyar állampolgárság lemondással való megszűnéséről a köztársasági elnök okiratot ad ki. A magyar állampolgárság az okirat kiállítása napján szûnik meg.
(3) A belügyminiszter határozatban állapítja meg, ha a lemondás elfogadásának feltételei hiányoznak. A határozat felülvizsgálata a Fővárosi Bíróságtól kérhető.

A magyar állampolgárság visszavonása

9. § (1) A magyar állampolgárság visszavonható a külföldön élő magyar állampolgártól, ha magyar állampolgárságát a jogszabályok megszegésével, így különösen valótlan adatok közlésével, illetve adatok vagy tények elhallgatásával a hatóságot félrevezetve szerezte meg. Nincs helye a visszavonásnak a magyar állampolgárság megszerzésétől számított tíz év elteltével.
(2) Az állampolgárság visszavonására okot adó tény fennállását a belügyminiszter határozattal állapítja meg. A határozat felülvizsgálata a Fővárosi Bíróságtól kérhető.
(3) A magyar állampolgárság visszavonással történő megszüntetéséről - a belügyminiszter előterjesztése alapján - a köztársasági elnök dönt.
(4) A magyar állampolgárság visszavonásáról szóló határozatot a Magyar Közlönyben közzé kell tenni. A magyar állampolgárság a határozat közzététele napján szûnik meg.
……

Záró rendelkezések

21. § (1) A külföldön tartózkodó egyes személyeknek magyar állampolgárságuktól való megfosztásáról szóló 1947. évi X. törvény és az 1948. évi XXVI. törvény, a magyar állampolgárságról szóló 1948. évi LX. törvény, illetve az állampolgárságról szóló 1957. évi V. törvény alapján a magyar állampolgárságától megfosztott személy, továbbá az, aki a Magyar Köztársaság Kormányának 7970/1946. M.E. számú rendelete, a 10.515/1947. Korm. sz. rendelet, a 12.200/1947. Korm. sz. rendelet alapján veszítette el magyar állampolgárságát, valamint az, akinek magyar állampolgársága 1947. szeptember 15. és 1990. május 2. napja között elbocsátással szûnt meg, a Magyar Köztársaság Elnökéhez címzett személyes, írásbeli nyilatkozatával a nyilatkozattétel napjától a magyar állampolgárságot megszerzi.
(2) A nyilatkozat alapján a belügyminiszter az érintett személy részére állampolgársági bizonyítványt ad ki.

22. § Az e törvény rendelkezései alapján indított perekben - ha e törvény másként nem rendelkezik - a polgári perrendtartásról szóló 1952. évi III. törvény XX. fejezetét kell alkalmazni.

24. § (1) E törvény a kihirdetését követő negyedik hónap első napján lép hatályba.
(2) Az államigazgatási eljárás általános szabályairól szóló, az 1957. évi IV. törvényt módosító és egységes szövegét megállapító 1981. évi I. törvény 3. § (7) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép: "3. § (7) E törvény hatálya a szabálysértési és az állampolgársági eljárásra nem terjed ki."

(3) E törvény hatálybalépésével hatályát veszti:
- az állampolgárságról szóló 1957. évi V. törvény és a végrehajtásáról szóló 1957. évi 55. törvényerejû rendelet;
- a magyar állampolgárságtól megfosztó határozatok hatályának megszűnéséről szóló, az 1990. évi XXVII. törvény és a módosításáról rendelkező 1990. évi XXXII. törvény;
- a helyi önkormányzatok és szerveik, a köztársasági megbízottak, valamint egyes centrális alárendeltségû szervek feladat- és hatásköreiről szóló 1991. évi XX. törvény 1-2. §-a;
- az egyes tanácsi testületi hatáskörök módosításáról szóló 1972. évi 21. törvényerejû rendelet 7. §-a.

Szvsz a valamikori magyar állampolgárok jogfosztottsága kitaszítottsága és alapvető emberi jogaikba való visszanem helyezése a Magyar Demokrácia legnagyobb szégyenfoltja!!

BBF

hackz Creative Commons License 2000.06.21 0 0 31
Kedves László!

.......A horvátok 8 millióan vannak (volt, hogy 10-szer több magyar volt!) ........

????

Előzmény: Gonda László (24)
Vitaember Creative Commons License 2000.06.21 0 0 30
Kedves II. George!

Idézlek:

"Lehetne esetleg magyar nyelvvizsgahoz is kotni a magyar utlevelet,"
Miert ne!? Ez van Ausztriaban, es az USA-ban is!"

Tökéletesen igaz. A tesztet TOEFL (Test of English as a Foreign Language) névvel illetik.

Ez egy nagyon jó megoldás, ugyanis SZVSZ tökéletesen elvárható egy állampolgárságért folyamodó embertől, hogy jól ismerje a célország nyelvét. Ilyen módon nagy valószínűséggel máris elejét lehetne venni egy nagyobb bantu-néger bevándorlási hullámnak. :-)

Egyébként érdekes megfigyelni a topicban, hogy leginkább az SZDSZ egyre kisebb parlamenti részvételét féltő, gúnyosan "árvalányhajazó", "mélymagyarozó" MÁSSÁGOK szeretnék megakadályozni a magyarságot leginkább az efféle "újraegyesítésben".

Természetesen ugyanezek a firmák a legnagyobb elismerés hangján szólnak a zsidók messze földön híres összetartásáról. Csak azt érteném, miért?

Vitaember

Előzmény: II.George (14)
Liba Creative Commons License 2000.06.20 0 0 29
Majd elfelejtettem.
Azt írod: "De van (...) a törődés lélekerősítő érzése. " Nos, épp ez az, amire nekem nincs szükségem. A lesajnálásra. A buksisímogatásra ("No gyere te sokat szenvedett, erdélyi magyar, most megvígasztallak. Hát mit csináltak már megint veled azok a csúnya románok ?"). Egyenlő félként, partnerként és nem alamizsnára ácsingózó szegény rokonként akarok szóbaállni az anyaországi magyarokkal.
Ha törődni akarnak velem, akkor inkább ezzel törődjenek.
Előzmény: Gonda László (23)
Liba Creative Commons License 2000.06.20 0 0 28
Tisztelt Gonda László !

Sokat vonakodtam, hogy írjak-e, hiszen nem kaptam érdemi választ a kettős állampolgárság jogi tartalmára vonatkozó kérdésemre. Végtelenül sajnálom, de Borbély Imre (meglehetősen sommás) magánvéleményét - bármennyire tisztelem is - nehezen tekinthetem úgy, mint a magyar kormány vagy akárcsak az MVSZ hivatalos törvénytervezetét a kettős állampolgárságról. Főként az érdekelne, hogy milyen új szabályozást képzelnek el a kettős állampolgárság szorgalmazói a jelenlegihez képest, miként kívánják áthidalni azokat a jogi problémákat, amelyeket ez felvet (az állampolgárságra vonatkozó magyar törvény kimondja, hogy semmilyen megkülönböztetés nem alkalmazható a magyar állampolgárok között, hogyan vonható meg ilyen körülmények közt a szavazati jog, miként gyakorolná az állampolgárok nyilvántartására vonatkozó kötelezettségét a magyar állam az országhatárokon kívül élő magyar állampolgárok esetében, hogy csak kapásból említsek két példát).
Ameddig ezeket a kérdéseket nem tisztáztuk hivatalosan, jogszabály-tervezet formájában (és nem egy tisztségviselő bővített mondatának szintjén), addig fölösleges bármilyen vita.

A nacionalizmus megítélését illetően különbözőek vagyunk. Szerintem a XXI-ik században a nacionalizmusnak nincs semmilyen pozitív tartalma (már ha volt egyáltalán valamikor). Nem tévesztendő össze a hazaszeretettel, ami természetes és mélyen emberi érzés. A nacionalista olyan mint a rossz szülő. Saját gyermekét hibátlannak, tökéletesnek, saját magát pedig csalhatatlan ítéletűnek tekinti.

Az MVSZ honlapját pedig valóban ritkán látogatom. Nem tehetek róla, de nem vagyok az "MVSZ-fun club" tagja. (hogy finoman fogalmazzak). És azt hiszem, hogy ez nem az én hibám. Az MVSZ ajánlata nekem nem tetszik, visszautasítom. Ehhez jogom van még akkor is, ha Patrubányék a lelküket teszik ki olyasmiért amit én merőben elhibázottnak tartok. Apropos. Ugyancsak az Ön kedvence, Borbély Imre mondotta: "A politikai cselekvésnek nem a hatékonysága, hanem az iránya fontos. Ha rossz az irány, akkor jobb az alacsonyabb hatékonyság". Ebbe az irányba - szerintem - nem kellene ennyire belehúzni :-)

Tisztelettel: Liba

Előzmény: Gonda László (23)
pindiy Creative Commons License 2000.06.16 0 0 27
Gurg az a blöff, hogy ilyen szövegekkel hüjitik a lakosságot és minden érdemi lépés, amelyet tesznek éppen az ellenkezője és csak az akadályok kiterjesztését eredményezi.
Legalább tartanák a pofát, ha a valóságos lépések-amelyek csak a magyar kormány kompetenciájában tartóznak-ilyenek.
Ha a Demokrata valódi ujság lenne és nem egy hangulatébresztő, akkor elbattyogna, mondjuk a pest megyei kapitányság idegenrendészetére és csinálna egy riportot azokról az erdélyiekről akik éppen ott járják a kálváriát vagy kinézhetne egy határátkelőre akár tán.
Ha nem, akkor meg tartsa a pofáját és ne hintse a szenteltvizet.
Előzmény: Gurg (25)
Gurg Creative Commons License 2000.06.16 0 0 26
teljesen egyetertek
csak az a baj, hogy az oncsonkitas kozben meg loknek is a konyokunkon
Előzmény: Gonda László (24)
Gurg Creative Commons License 2000.06.16 0 0 25
pindiy
ki hogy ertelmezi a bloffot
valaki foglalkozik ezzel legalabb
most az a baj, hogy a Demokrata megirta?
Előzmény: pindiy (21)
Gonda László Creative Commons License 2000.06.16 0 0 24
Még valami: nem kivándorolnak, hanem bevándorolnak. Ha innen egy német kivándorol és be akar vándorolni németországba akkor ehhez törvényes joga van és senki nem sajnálja tőle a pénzt ami ehhez hozzájön. Legálábbis állami, tiosztviselői szinten. Nem kell magyar állampolgárságáról lemondani. Tehát kettős állampolgár és csak rajta múlik hol él. Ha akrja váltogathatja. Ott adózik ahol több mint egy fél évet él, ahol be van jelentve.

A horvátok 8 millióan vannak (volt, hogy 10-szer több magyar volt!) abből 4 millió él csak horvátországban. Ők is adtak kettős állampolgárságot és SZAVAZATI JOGOT. Azóta pl. a hét bánáti falú ahol kb.7000 horvát vegetált, fölvirágzott és kb. 30.000 lettek. A horvátoknak van jövőjük. Ha neked nem kell, nem kötelező. Aki viszont ragaszkodik hozzá az megkapja.

Öncsonkító nemzet vagyunk.

Előzmény: Liba (16)
Gonda László Creative Commons License 2000.06.16 0 0 23
A zsídók azért maradtak fönn a népek tengerén, mert törődtek egymással. Ma pedig Izrael nyilvántart minden zsidót. Mi törődünk egymással?

"A kettôs állampolgárságról alább már kifejtettem véleményem..." "Aki kettôs állampolgárságot akar, az mondja meg tisztességgel, hogy az pénzbe kerül..." "...állampolgárságnak csak szimbolikus tartalma lenne, akkor – mint romániai magyar mondom – köszönöm szépen, nem kérek belôle."

Borbély Imre az MVSZ Kárpát medencei régió ujonnan megválastott (temesvári, volt RMDSZ képviselő) elnöke fogalmazta meg a külhoni állampolgárság fogalmaát. Nincs letelpedés és nincs szavazati jog. Van útlevél, nincs személyi. De van schengeni államokba való utazás és a törődés lélekerősítő érzése. Amibe ez kerül az kutya füle ahhoz lépest amit "elbankoztak": kb.1000 milliárd bankkonszolidáció (Szabó Iván idelyén 600 milliárd, Postabank etc. CW-bank 74+7,4 milliárd....)
1.000.000.000.000 ez az ezer milliárd. Hát a kutya úristenit mitől jön ez a fene nagy irigység.

"Ami pedig az MVSZ-t illeti, ôszintén sajnálom, hogy egy jobb sorsra érdemes szövetség ennyire kirekesztôvé vált, s csoportérdekek rabja lett. Majd ha megszabadul nacionalizmusától és nacionalistáitól, akkor odafigyelek rájuk. "

Ki rekesztett ki kicsodát? Ki élösködött az MVSZ-ből és ki annak élt? Nem minden, hogy oszotgatnak vagy fosztogatnak.
A nacinalizmus azt jelenti, hogy a nagyobb családodat (nemzetedet) szereted, jobban mint a szomszédét. Jogot védsz. Soviniszta az aki más jogait sérti. Ezt a két fogalmat is gyalázatos hazugok összekeverték és elvették a szavak becsületét. Az MVSZ-t is meg minden el lehet itélni. Annál jobban minnél felszinesebben közelítünk a problémákhoz. A TV és a saját ágyamból, kefélés és italozás közben semmire sincs szüksége annak aki csak magára koncentrál. Már bosszant. Fogadjunk, hogy bár '99-es az MVSZ honlapja, de azt sem tudod mit csináltak eddig. Pedig már írtam róla eléget.

Előzmény: Liba (16)
murcos Creative Commons License 2000.06.16 0 0 22
"ennyire durva es szemelyeskedo tamadast csinalsz egy magyar hetilap cikkenek bekopizasabol"

először is te nem simán bekopiztad, hanem témát indítottál vele.

2. olyan megjegyzéseket fűztél a témaindítóhoz, amelyekből nyilvánvalóvá vált, teljesen egyetértesz a benne foglaltakkal.

3. azaz indítottál egy irredenta témát. Ez rossz. Akkor is,ha az eleje és a vége között a cikknek kevésbé irredenta dolgok fogalmazódnak meg. (Közben elolvastam, aminek az elmulasztása tényleg hiba volt, még tőled is bocsánatot kérek érte. most azonban elmondhatom, hogy csak egy kicsit volt kevésbé idegesítő ez a rész.)

Ha egy cikkben olyan mondatok vannak, mint

"az internacionalista ábrándokat kergető nemzetietlen erők prédájává vált magyar főhatalom tétlensége folytán a győztes hatalmaknak sikerült országunkat megcsonkítani, nemzetünket szétszabdalni"

akkor az a cikk stílustalan. Meg tahó is. Kultúráról pedig ne beszéljünk. Ezt a témát majdnem nyolcvan éve lezárták, így kár irredentának lenni.

Az én - amúgy téves - lekomcsizásomról annyit, hogy a te szeretett nemzeti erőod feloszlatták a magyar hadsereget 1918-ban, amit csak a Kun Béla-féle komonisták hívtak össze ismét. Igaz, akkor már Vörös Hadseregnek hívták, viszont legalább fegyverrel védte magát a trianoni országcsonkítás ellen. (Eredménye ennek nem volt sok, értelme azonban még lehetett is volna: Törökország égei-tengeri partvidékét ez mentette meg attól, hogy Trianonban a görögöknek adják át.) Ez a csonkítás akkor még érthető ellenkezést váltott ki, azóta azonban történtek más tragédiák meg komédiák is az országban. majd a teljes európa egységénél esetleg megint polgártársakká válnak a honfitársak. addig nem.

Végül pedig: ne érts félre. Szeretem ezt az országot. De hányok a gondolattól, hogy olyan emberek is rendelkezhessenek az én jogaimmal, akik a jogkövetkezményeket más országokban viselik, ha egyáltalán.

Kicsi ország ez, és nagyon nincs minden rendben. Majd ha rendet tettünk a saját házunk táján, kölcsönadhatunk egy-két tyúkot a sógornak is. De a házvezetésbe akkor sem kéne beleszólnia, ha tíz éve még nálunk lakott.

Előzmény: Gurg (19)
pindiy Creative Commons License 2000.06.15 0 0 21
Üres blöffök ezek Gurg, naponta hajkurássza a rendőrség az itt lévő erdélyi magyarokat.
Még a munkavállalási engedély megszerzése is nehezebb az idén a bejelentett könnyitések hatására.
És a határon való átjutás sem megy ingyen, mert úgy visszaküldenek mint a pinty.
Még ezeket a gondokat sem akarják megoldani és ráadásul a státusztörvény is csak szigorításokat tartalmaz.
Te meg itt téped a szád.

Előzmény: Gurg (-)
Törölt nick Creative Commons License 2000.06.15 0 0 20
Én úgy tudom, hogy az USÁ-ban nem az útlevél van nyelvvizsgához kötve, hanem az állampolgárság van egy bizonyos vizsgához kötve, aminek része egy nyelvvizsga, egy állampolgári ismeretek jellegű vizsga, valamint - de ez nem biztos - egy alapszintű történelem vizsga. Egy adott ország útlevelet pedig általában az adott ország állampolgára kaphatja csak meg.
Előzmény: II.George (14)
Gurg Creative Commons License 2000.06.15 0 0 19
"Kulturálatlan, stílus nélküli tahó vagy." - irja murcos elvtars

jol van ifju BIT-es elharcos, vegyel vissza a lenduletbol, torold le az uruleket a szad szelerol es hagyjad abba a szemelyeskedest
ugy latszik meg nem tanultad meg az itteni illemet, mivelhogy ennyire durva es szemelyeskedo tamadast csinalsz egy magyar hetilap cikkenek bekopizasabol.....

"Az első bekezdés után nem olvastam tovább az anyagot, mert nincs értelme. Fröcsög. "
persze, igy lehet legjobban kritizalni, hogy el sem olvasod.....jo oreg bolsevik taktika ez, ugyes vagy
na, tobb idot nem is erdemes murcos elvtarsra pazarolni

Előzmény: murcos (12)
Liba Creative Commons License 2000.06.06 0 0 18
Szia R !

Irod: "Az RMDSZ es a MVSZ az (szvsz) ket kulonbozo galiba ." Tiszta szerencse, MVSZ-ből egy is elég.

Irod: lefejezték szegény irredenta magyart. Szakad meg a szívem. De végigfutván a politikai topicokat azt látom, hogy fejetlenül is igen jól érzi magát.

Hogy milyen nációhoz tartozom. Magyar vagyok, de az egészséges nemzet-tudatot és a lábszagú nacionalizmust soha nem kevertem össze.

Üdv. Liba

Előzmény: R-win (17)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!