Biztosan sok igazság van ebben. A tömegek sok esetben az árra mennek. Csakhát a minőségben is van egy alsó határ, ami alatt már egyszerűen nem lehet eladni. Vagy még el lehet adni, de már sokaknak már kifejezetten ellenére van a dolog.
Mostanában felfedeztem, hogy a Kaisersben ismét előfordult normális Ringa virsli - nem hiszem, hogy csak azért mert unalmamban egyszer egymagam betelefonáltam a gyárnak, hogy micsoda szar lett a termékük.
A múltkor az Auchanban vásároltam és volt x forintért akciós névtelen és volt 2x-ért Pápai. Ez utóbbit vettem, minőségileg rendben volt, ha meg valaki a silányat szereti azt is választhatott.
„Megéri idáig zülleszteni a minőséget, cserébe az olcsóbb előállításért? Nem venné senki a jó virslit?”
E mondat láttán nem tudtam megállni, hogy ne írjak ebbe a topikba! Kereskedőként úgy gondolom megfelelően átlátom a problémát. Sokat gondolkodtam én is ezen, vagyis azon, hogy vajon miért jó lezülleszteni addig a termékeket, hogy szinte ne vegye a végén már senki.
Szóval vegyünk egy márkát, aminek nem fontos itt most konkrét nevet adni. Valaki csinál egy tök jó virslit, vagy legyen az bármi élelmiszer, egyből felkapottá válik a vásárlók körében. Ha a vásárlók körében valamely termék nagyon népszerűvé válik, akkor a kereskedők közt is rendkívül megnő iránta az érdeklődés. A gyártó egyértelmű érdeke a mennyiség eladása, és a minél kisebb reklámozási, és szállítási költségek. Kézenfekvőnek tűnik egy nagy cégnek, (Auschan, Kora, Tesco, Metro) hogy szerződést kössön a gyártó céggel. Természetesen ennek a gyártók is nagyon örülnek, hisz a termékük megfelelően nagy volumenben történő értékesítése, és az alacsony szállítási költség biztosított. Igen ám! De ezek a nagy bevásárlóközpontok egymás közt is versengenek. Így a Tesco megkeresi a virsligyárost, és azt mondja neki: „Lekötünk több tonnányi mennyiséget, de nekünk add a legolcsóbban!” Jó! Ez természetes. Kivételezés a kivételesen nagy mennyiség érdekében. De aztán jön a másik rivális, hogy ő akarja a legolcsóbb árat, mire szerencsétlen gyártó elkezd hebegni habogni: „De hisz már így is veszteséggel adtuk… már az alapanyag is többe kerül…” A válasz kemény: „Nem érdekel bennünket! Tegyen bele kevesebbet!” Így saját vermébe esik szinte minden élelmiszeripari gyár, aki szerződéseket köt a nagyokkal, és aki csak ezekre a multikra támaszkodik.
A másik eset, ha a minőség rontó árletöréshez már nem meri a gyártó rátenni a márka védjegyét.
Akkor a gyártó így válaszol: „Na nem! Mi a márkás termékünket nem hozzuk rossz hírbe!” A válasz egyszerű: „Nosza! Írja rá, hogy Aro! Az úgy is ismert márka a román vendégmunkások körében!”
A legszebb az egészben az, hogy a legtöbb Aro terméken nincs is feltüntetve a gyártó cég. Vajon miért nem írják rá?:-) Szerintetek?
Amúgy az egész szupermarketesdi ezen alapul: „Olcsóbban!” „Nálunk a legolcsóbb!” Én ezt így szoktam magyarra fordítani: „Kevesebbet olcsóbban!” Vagy „Gagyibbat kevesebbért!”
Gyakran lehet hallani a borok minőségének gyalázásáról is….. Én személy szerint italdiszkonttal dolgozom, és tudom, hogy a vásárlók 90%-át teljesen hidegen hagyja a minőség, csak olcsóbban vegyenek valamit. Azt tartjuk amit a vevő igényel. Ha a vásárló a legolcsóbbat igényli, kénytelen vagyunk mi kereskedők a gyártóknál pusztán egy felöl érdeklődni, és ez nem más, mint az ár.
A gyártók is rákényszerülnek az egyre kiéleződöttebb piaci versenyben az olcsóbb „jobb” termékeket gyártani.
Nálunk teljesen kiszorult már a Granini gyümölcslé, és helyére lépett a Suzi. Talán azért mert finomabb? Én úgy látom ezt innen belülről, mintha manapság az emberek sportot űznek a vásárlásban az árak letöréséből. Sajnos nekünk kell változnunk fogyasztóknak ahhoz, hogy végre finom, és ízletes ételek kerüljenek az asztalunkra.
Vagy marad a baromfi, és a házias feleség tartása!:-))))
Remélem nem untattam senkit ezzel a hosszas irománnyal. Nem biztos, hgogy igazam van, de nekem ez a véleményem.
Laci
Szerintem a Na-glutamát Isten nagy ajándéka, én már teljesen függő lettem! Hozta feleségem haza a pulykasonkát, az is olyan fantasztikus, hogy rögtön megismertem rajta a kedvenc ízfokozómat. Én már nem is tudnék nélküle élni:-)))
én is gondoltam hogy kipróbálom a Pick virsliket, de azok is legalább annyi E-t és ízfokozót tartalmaztak, hogy húsnak már hely se jutott szerintem a termékben.
Gondolom, nem mondok újdonságot azzal, hogy a virslit nem szabad főzni, csupán párolni, mivel gyárilag már meg van főzve! Akármilyen minőségi virslit lobogó vízbe dobsz, egy ízetlen, ill. vízízű húsmasszát kapsz. Én ezt kb. 2-3 éve hallottam egy húsipari szakembertől, szilveszter napján a TV-ben. Azóta pároljuk a virslit, azaz forró vízben tartjuk kb. 10 percig amíg meg nem duzzad, meg nem keményedik és így finom igazán.
Hogy aztán miből csinálják nagy többségét, arról valószínű jobb nem tudni.
A Dunahus kft. terméke, talán Weisbauer néven fut.
Szerintem az a legtutibb m.o. -n kapható virsli.
Multkor vettem, es a csamagolásán a következö felurat volt: 2001-ben a grill europabajnokság (?) legjobb husterméke.
A Tesco-ban, és a Kaiser's -nél lehet kapni.
Valamikor volt egy riport a gyár igazgatójával, (aki mellesleg eredeti szakmáját tekintve matematikus), ő mondta, hogy cégének az a célja, hogy németországban, ausztriában a legismertebb minőségi virslit ök csinálják.
Amióta megnyitottam a topikot, sokat változott a helyzet! Egyre több virslitermékről derül ki, hogy bizony finom. Most éppen a Pick virslijére csodálkoztam rá (amelyikkel most valamit nyerni lehet:-))), és a közelmúltban jólesett több más virsliféle is, magában, nyersen (sör mellé:-))
Érdekes módon a SaGa cuccokkal nekem jók a tapasztalataim, a Jumboli is nagyon bejött.
Egészen tegnapig ettem ilyent: 2002.02.20-ig.
Vettünk egy SáGa Foods által gyártott sárvári ún. baromfi virslit, ami holnapután jár le, már a kukában, ugye.
Volt annak mindenféle íze: fűrészpor, fa, cipőtalp, bár igaz, ilyeneket még nem ettem, de oda tarthat az íz. Valami gipsz-állagú por is be-becsikordult harapásonként, biztosan az volt a püspökfalatja vagy ilyesmi.
Másnap, azaz ma reggelre a drágám és én heveny, de tartós, rosszindulatú és alattomos gyomorrontás áldozatai lettünk. Mást nem nagyon ettünk aznap, reggelit, meg _ezt_. Mondjuk már közben is nyilvánvaló volt, hogy ez nem egy mindennapos adag, de erre azért nem gondoltunk.
Én befejeztem: a család, az általam üzemeltetett üzletek soha többé nem kerülünk kapcsolatba a fent nevezett cég termékeivel, üzletkötőivel, semmijével. Sőt, még a hajlandóságot mutatókat is lebeszélem a szándékukról.
Nekem az orsi virslijei jönnek be. De azok a szines fóliába csomagolt, feliratozott virslik, amiken a nájlon leszedése után rajtamarad a felirat, hát az k. undoritóak.
Na, én meg már egy ideje akarom írni, hogy egyelőre megtaláltam az igazit:-)) Ezek a Sajtli, Füstli, Baconli idiótanevű virslik nagyon jók, megbízható a minőségük. Az kétségtelen, hogy mű az egész, de nagyon jól, sikeres hatásvadászattal lőtték be az ízfokozó komponenseket. Különösen a Füstli jött be nekem, újabban már mustár és egyéb segédanyag nélkül is nyomom, annyira találó a beépített ízesítés.
Felhozom! (bár szinte sajnálom, hogy van ilyen topic és nem nyithattam a tasztalon...;))
Korábban a hipermarketekben fordult elő, hogy rém gusztustalan virsliket árultak (műbelesről van szó). Elrepedt keresztbe-hosszába, darabokra esett, szóval broááá. Ilyen helyeken azóta se vettem.
Viszont sokáig egész ehető volt a ringa virsli (lásd kozakz kollega lentebb), de az utóbbi időben ugyanígy elhitványosodott. Az új design szerint a fehér feliratos műbélről feketére váltottak - tehát ha ilyet láttok kerüljétek nagyon - a tartalma pedig szégyen: kábé fele szétreped főzés közben, de a másik feléről is lejön félcentis réteg a hámozáskor, amitől kellemes nyúzott pöcs kinézete lesz. Tegnap volt szerencsém talán életemben először késsel villával megenni, mert nem volt kedvem megfogni:( Az íze határozottan szarabb lett, az állaga miatt pedig értelemszerűen nem lehet jóllakni vele, esetleg szomjoltónak lenne jó, ha valaki e célra szereti a sós vizet. Röviden emberi fogyasztásra való alkalmassága erősen kétséges:((
Úgyhogy el is határoztam, hogy ebből a szemétből legfeljebb még egyszer leszek hajlandó vásárolni, ha éppen pazarló kedvem lesz: hármat veszek majd, megfőzöm, lenyúzom, aztán még úgy melegen becsomagolom és elküldöm. Egyet a ringa gyárnak, egyet a kaisernak aki ilyet árul, a harmadikat meg a fogyasztóvédelemnek. Mondhatnám, hogy dugják föl, de nem mondom, mert ez még arra se jó....
Mélységes aggodalommal tapasztalom, a virslihelyzet romlását. Azt hiszem a technológiai korszerüsités az oka, valamelyik ujságcikkben találkoztam hogy husipari szakemberek büszkélkedtek hogy az uj korszerü berendezéseikkel azokat a mócsingokat,porcogókat és egyéb dolgokat is képesek finoman bedarálni a végtermékbe amit a réi technológiával nem tudtak megoldani.
Szerintem innen fuj a szél.
Valóban csak a magasabb árkategóriában van ehető virsli a hazában.Csatlakozom a franfurtit dicsérők
táborához!Az un. emészthető belest még véletlen se vegyetek!!Nálunk még a kutya is elfordult tőle.
Kérdés a húsipari szakemberekhez: miből van az emészthetőbél?