Woodstock egy kisváros, jelentős történelmi múlttal. Már a normann hódítás előtt is királyi vadászterület volt, később is volt itt egy kis vadászkastély. Ezt csak a Blenheimi kastély építése céljából bontották le. Ez egy kedves kis város, hangulatos utcákkal, sok kis 16-17századi kis épülettel, ezekben sok kis szálloda. A Blenheimi kastély meglátogatásához Woodstockban érdemes megszállni. Mi a Blenheim Buttery nevű helyen laktunk 87 gbp/szoba/éjszaka, nagyon jó reggelivel Nagyon jó volt.
Woodstock nagy előnye, hogy a kastély gyalogosan megközelíthető, Két útvonal is van. Az egyik a főútról, a főkapun keresztül kb. 20 perc séta, a másik hátulról a Woodstoci kaputól, innen csak kb 10 perc. De ez a bejárat csak 8 és 18.30 között van nyitva.
Itt találkoztunk először az áremelés kreatív módjával. A jegy 365 napig érvényes. Nincs egyszeri alkalomra szóló jegy, csak az éves. Ami külföldieknek, de még az angolok óriási többségének is felesleges. 38gbp. A csak kertre érvényes jegy 28 gbp. Van valami prémium jegy, ami a shopban ad valami kedvezményt. A jegyet csak online lehet megvenni. A környezetvédelem érdekében a jegyet nem pdf-ben küldik, nem lehet kinyomtatni. De a telefonra küldött jeggyel sem lehet lehet egyszerűen bemenni. Hanem le kell tölteni a Google Walletbe. Ez az androidos készülékre szól, iphonera van valami hasonló. Sőt egy készülékre csak egy jegyet lehet letölteni. Mi elkövettük azt a hibát, hogy egy telefonra töltöttük le a két jegyet. Szerencsére a személyzetnek itt is volt józan esze, amikor nehezen töltődött be a második jegy, akkor megnézték, hogy két külön névre szól a visszaigazolás és beengedtek.
A bejárat előtt van egy kics fölke, ahol valami gyerekeknek szóló kalandprkra lehet jegyet venni, 5gbp. Közvetlen a bejárat előtt egy másik fülke , ahol a vezetésekre. Vab vezetés a nagy lakosztályokban, amire érvényes a normál belépőjegy. És van vezetés az emeleti magán lasosztályokban, ahova egybként nem lehetne bejutni. Mindkettő 6gbp. Mi az utóbbit választottuk
Mit láttunk még. A város múzeuma az Ashmolean múzeum, ahol elsősorban az egykori diákok és tanárok adományaiból áll a gyűjtemény. Aki Oxfordban végzett, az általában olyan pályát futott be, hogy tudott értékes tárgyakat adományozni. Mi csak a képtárat láttuk, elsősorban az impresszionista gyűjtemény érdekelt. Több Pisarro kép van itt, mint Londonban a National Galleryben. De jó a reneszánsz képtár is, és számos angol és skót portréfestő művei is láthatók De gazdag az egyiptomi és az antik részleg is. Igyenes.
Közvetlenül a múzeum mellett van a protestáns mártírok emlékműve. I. Mária ( Azaz Véres Mária) VIII. Henrik katolikus lánya nagyon sok protestánst küldött máglyára. A három mártír három főpap volt. Latimer és Ridley ötvenes éveikben levő püspökök, Thomas Cranmer viszont 20+ évig volt Canterbury érseke és 70 fölött volt. Vele végignézették a két társa halálát. A eretnekség volt a vád, konkrétan az, hogy nem hittek abban, hogy Krisztus ténylegesen jelen van a kenyérben és a borban. Máriát személyes bosszú is vezérelte. Cranmer érsek bonyolított le a szülei válását, ami nem is válás volt, mert a házasságot érvénytelenítették. A tizenéves Máriát egyetlen tollvonással trónörökösből törvénytelenné nyilvánították.
És persze rengeteget sétáltunk, főutcákon és mellékutcákon, nagyon sok szép épületet láttunk. Az éppen zárva levő collegeok kapubejáratán is beengedtek, benézhettünk az udvarokra.
A két oxfordi nap között Woodstockban latunk. Oda Oxforból az S3- as busz ment. A menetrend szerint 3 perc, de amikor első nap kifelé mentünk a délutáni dugóban kb 50 perc volt, amikor 2 nap múlva visszafelé mentünk, akkor a reggeli dugóban is 40 perc volt. Buszjegy 2 gbp, kártyával és kp is lehetett a sofőrnél fizetni
A Christ Churchben kb 1,5 órát voltunk. Láttuk még a központtól kicsit távolabb levő Magdalen collegeot (10 gbp) a Mertont (5 gbp) és a Balliolt (3gbp) Az utóbbi kettőt azért mert akkor, amikor arra jártunk, ezek éppen nyitva voltak, a környéken levő többi college pedig nem. De mindegyik szép, az épületek is, a kertek is, a hangulat is. Azt hiszem nem lehet rosszul választani.
A második ( a hosszabb) oxfordi napunkon láttuk a központi részt, ez a Old School Quadrangle, egy 15. századi négyszögletes udvar, egy gyönyörű kapuzattal. Itt található a Divinity School a város legszebb belső tere, gyönyörű mennyezettel. A szemben levő Weston könyvtárban kapható a belépőjegy, 2,5 gbp. Nem is értem, hogy lehet ilyen olcsó. Ezt nem szabad kihagyni.
Viszont a fölötte levő Bodleighen könyvtár és a Sheldonian Theatre csak vezetéssel látogatható. Utóbbi nem színház, itt tartják az egyetemi ceremóniákat. Ez volt Christopher Wren első építéstzeti munkája. Én 30 éve jártam itt, ha belefér érdemes megnézni. Különböző vezetések vannak, ugyanott a könyvtárban árulják a jegyeket. Főszezonban valószínűleg tényleg foglalni kell.
Közvetlenül ezen a környéken van a Sóhajok hídja, ami csak kicsit hasonlít a velencei hídra. Az utca felett ível át, a Hertford college két szárnyát köti össze. Közelben az All Souls College, amelynek két magas tornya minden Oxford filmben szerepel és ahova a kápolnába és a főudvarba délután ingyen beengednek. Ugyanígy minden filmben szerepel a Redcliff Camera, egy kupolás kerek épület, ami most a könyvtárhoz tartozik és csak speciális vezetéssel látogatható. Továbbá a Szűz Mária templom (St Mary the Virgin), ami 13. és 15.sz közötti épült és amelyiknek a tornyából van a legszebb panoráma a városra. A templom ingyenes csak a torony fizetős. Délután 1 óra körül zongora koncert volt.
Mi 4 collegeban voltunk. Amikor 30 éve Oxfordban jártam, még minden college ingyenes volt. Most már nem így van
A Christ Church a leggazdagabb college. El lehet gyalogolni Oxfordtól Cambridgeig úgy, hogy az út a Christ Church tulajdonában levő területeken vezet keresztül. Most a turizmusból is van extra bevétel. Azért mert a reformáció idején VIII. Henrik a college kápolnáját kinevezte katedrálissá és ezért elég magas a belépőjegy ára. A neten azt írják, hogy csak online lehet jegyet venni, de ez nem igaz. Online 18gbp, helyszínen20 gbp, de csak kártyával lehet fizetni. Oxforban minden college cashless. A katedrális egyben a Christ Church kápolnája. Kisebb, mint a többi katedrlis, amelyeket láttunk. De gyönyörű. Itt van a legtöbb gyönyörű síremlék, pedig másutt is láttuk sokat. Az orgonista gyakorolt, jó az akusztika. Nagyon szép a Hallhoz vezető lépcsőnél a boltozat, a főudvar. Itt elég sok csoportot láttunk, főleg diák csoportokat, olaszokat, spanyolokat.
Oxford. Gondolom, már sokan eljutottak, de hátha van, akinek még jól jöhet. Az első nap 4 óránk volt, 2 nappal később kb 7. Ha valaki mindent akar látni Oxfordban, az két nap. Elsősorban a college-ok nyitva tartása miatt. Van, ahova egyáltalán nem engednek be látogatókat. A legjellemzőbb a du 2 és 4 óra közötti látogatási idő. esetleg már 1-kor kinyitnak, vagy csak 5-kor zárnak. Vagy délelőtt is nyitva vannak egy ideig. Ellenőrizni kell a honlapokon.
Az már más kérdés, hogy nem igazán érdemes megnézni mindegyiket. Eléggé hasonlóak. Persze felkészüléssel megkülönböztethetők. Mindegyiknek van egy négyzetes főudvara, a quad. Ennek egy díszes kapuzata, az alapító és/vagy az alapítás kori király szobrával. Mögötte újabb udvarok. Ahova nem lehet bemenni az le van zárva, vagy ki van írva, hogy private. Zárt helyre kettőbe lehet bemenni. A kápolnába és a Hall-ba. Az utóbbi az ebédlő, ahol persze reggeliznek és vacsoráznak is. Mint a kolostorokban a refektórium. Téglalap alakú helyiség, faborítással, díszes mennyezettel, ólomüveg ablakokkal, esetleg orgonával. A falakon a korábbi híres diákok és tanárok portréi. A régiek festményen az újabbak esetleg fotón. Hosszú asztalok megterítve a diákoknak, a dobogón a tanári asztal. Ki is van írva rá. A kápolna nagyobb, mint amit mi kápolnának tartunk. Kisebb templom. A szentély rész esetleg le van zárva ráccsal, de benézni és fotózni is. A collegeokat valamikor a 12. és a 16. század között alapították, de sajnos, amikor a 18. és a 19. században az országnak jól ment, akkor a collegeoknak is, és a régi épületrészeket lebontották vagy átépítették, a szobrokat átfaragták, a festményeket átfestették.
Szállások. MIndenütt normális helyen levő 3*-os ,2 ágyas, fürdős szobában laktunk. Mindenütt kértünk reggelit, ott is, ahol nem volt benne az árban. Összesen 1420gbp-t fizettünk. Nagyjából 100GBP/éj/szoba. A reggeli általában svéd asztal, a full angol reggelivel és mellé süti, gyümölcs, joghurt, lekvár stb. Kávégép meglepően jó kávéval. A reggelik nem olcsók 10-13gbp.De szerintem mindenütt megérte. Mi szeretünk szállodában reggelizni.
A lényeg: mit láttunk. Sokat. így egyben valószínűleg keveseknek lebonyolítható a program, de egyes részei érdekesek lehetnek.
Oxford- Woodstock. Londonból az Oxfro Tube-ban érkeztünk az oxfrordi Gloucester Green buszállomásra. Ki volt írva, hogy Ticket Office és Információ. Egyik sincs Letettük a csomagot a csomagmegőrzőben. Nagy- Britanniában már 30 éve is problémás volt a csomagmegőrzés az IRA robbantások miatt. Az oxfordi vasútállomáson nincs csomagmegőrző. Neten találtam a radicalstorage nevű céget. Különböző szállodákkal, éttermekkel, üzletekkel vannak kapcsolatban, ténylegesen ott lehet letenni a csomagot. Csak foglalás és fizetés után adják meg a pontos helyszínt és annak a címét. Előtte csak azt, hogy milyen hely és a nyitvatartási időt. Nem bíznak meg a partnereikben. Mi a busz állomástól 5 percre levő Oxford George Hotelben tettük le a csomagot. Szállodaként csak vészhelyzetben ajánlanám. Két csomag 13,10 gbp, 2 nappal később már kaptunk 10% kedvezményt. Eredetileg a második alkalommal már egy vasútállomás közeli helyszínt kerestem, de az egy 12-kor nyitó étterem volt, nekünk pedig aznap már reggeltől volt szükségünk a csomagmegőrzésre
Mindenütt van beléptető és kiléptető kapu. Többször előfordult velünk és másokkal is, hogy a gép nem vette be a jegyet. A személyzet megnézte és a saját kártyájával kinyitotta a kaput. Minden állomáson van tiszta, rendezett váróterem, tiszta és ingyenes WC. Az állomáson és a vonatokon van wifi, természetesen minden vasút társaságnak külön. A legkisebb állomáson van valami büfé normális ital és étel választékkal.
Mi viszonylag rövidebb távokon utaztunk , átlagban 30-50 perc. Sok helyen megálló vonatok. Többször utaztunk Off Peak Day Return jeggyel, csúcsidőn kívüli retúrjegy, bármelyik vonat használható ami megfelel a feltételeknek. Többször átszálltunk, a kis állomásokon csak át kellett menni a peron másik oldalára. A vonatjegyek az angliai árakhoz képest nem voltak drágák.
Kétszer utaztunk hosszabb buszjáraton. Oxfordból Woodstockba és Bristolból Wellsbe, irányonként 40 ill 60 perc, a helyi járat 2 GBP-sjegyével.
Az egyes városok között és a napi kirándulásokon is vonatoztunk. Nagy- Britanniában több vasút társaság van. A jegyvásárlást a a nationalrail.co.uk oldalon kell kezdeni. A többi oldal közvetítő cég és magasabb árat ad. Itt lehet megtalálni a menetrendet és a konkrét árakat. A nationalrail oldal tovább küld az aktuális vasúti társaság oldalára. A jegyvásárláshoz regisztrálni kell. Mindegyik társaságnál külön-külön. Valószínűleg különböző számítógépes cégeket használnak, az egyiknek 8 karakteres jelszó kell a másiknál 10 karakteres. A visszaigazoláskor nem a jegyet küldik, hanem csak egy kódot .A kóddal és a vásárláskor használt bankkártyával bármelyik UK vasútállomáson a jegyárúsító automatából lehet lekérni a jegyet. Elvileg. Nekem ez 10+ éve Skóciában sikerült, itt most nem. Egyszer próbálkoztam, utána odamentem a pénztárhoz és azonnal kiadták a jegyet. Majd hármasával váltottam ki a jegyeket, 3 különböző állomáson. Akkor mentem a pénztárakhoz, amikor nem csúcsidő volt, odaadtam a kártyát, a kódot és azonnal kiadták a jegyet. Egyik pénztáros sem tolt le, hogy miért nem a gépnél intézem. Valószínűleg többen vannak, akik nem tudják a gépből kicsalogatni a jegyet. Egyébként is több helyen előfordult, ( vasútnál, múzeumban stb) hogy személyzet pontosan tudja, hogy a 100%-ban online/gépesített rendszer nem működik és józan ésszel, rugalmassággal megoldja a helyzetet.
Sajnos már haza is jöttünk. Időjárással nagy szerencsénk volt. Egyszer esett kb 15 percig. És egyszer egy egész éjszaka, de reggelre elállt.
Én örültem volna, ha itt olvasok másoktól leírást, ezért én most írok, hogy később másoknak esetleg hasznos legyen.
Ez kulturális körutazás volt, akit nem érdekel az ilyesmi, az inkább ne olvassa. Valószínűleg hosszú lesz.
Ahogy már ősszel írtam a Ryanes érkezés után rögtön kezdtük a körutat. 2-2 éjszaka Woodstockban, Gloucesterben, Bristolban, Salisburyban,1 Winchesterben, 3 Chichesterben és az utolsó 2 Londonban.
Stanstedről a National Express-szel buszoztunk Londonba. Befelé azért választottuk a buszt be LOndonba is majd tovább Oxfordba is, mert nem akartunk a hajnali kelés után csomaggal metrózni Londonban. A buszoknál a egyszerű volt a buszváltás a Victoria Coach Stationnél.
Kifelé a reptérre viszont hiba volt a busz. Mi a 8 órás repülő induláshoz szerencsére a 3 órás buszt váalsztottuk, aminek a menetrend szerint 5-re kellett volna Stanstedre érni. A busz szinte egy városnéző busz volt, 20 pedig keringtünk a Hyde Park körül, majd újra a Victoriánál voltunk, után Millbanknél átmentünk a déli partra, onnan hosszan jó rálátás volt a Parlamentre, 3.50-kor Tate Modern mögött jártunk, majd újra a túl parton voltunk és 4.20-kor értünk a Towerhez. Több utas akkor már elég ideges volt, mondogatták a sofőrnek, hogy 7-kor megy a gépük. Sofőr bemondta, hogy nagyobb a dugó, mint szokott, de majd az autópályán jobb lesz. Jobb lett, kivéve azt a kétszer 10 percet, amikor cammogtunk. 5.50-kor állt meg a busz a reptéren, többen rohantak a csomagjaikkal. A tanulság az, hgy vagy rá kell hagyni a az extra 1 órát, vagy a kötöttpályás közlekedést kell választani, akkor is ha drágább.
Valahol nekem sokkal érdekesebbek voltak a romos skót katedrálisok és kolostorok, mint a ma is működő angolok, mert sokkal "zavartalanabbul" lehetett őket megnézni, mint ha egy élő, szakrális helyre mentem be. Nyilván hozzáadott érték, hogy ha nincs tető, akkor világosabb van.
Valóban járt itt tatár, török... De olyan sok és hatalmas katedrálisok nem is születtek soha Magyarországon mint Nagy-Britanniába.
Szóval nagyon érdekes utazás lesz!
El lehet merülni majd ebben csodálatos építészeti stílusban.
(Megjegyzés: még Portugália, ami különleges, az úgynevezett Mánuel-stílusban (portugál gótika) épült kolostorok, templomok miatt.
Lisszabon: Jeromosok kolostora. Alcobaca, Batalha, Tomar kolostorai amelyek mind az UNESCO Világörökségnek a részei. Csodálatosak! De ez egy másik ország blogjához tartozik.)
Nálunk sajnos itt járt a török, a középkori templomaink megsemmisültek. Londonban pedig az 1666-os tűz pusztította el a gótikus templomokat. A kolostorokat pedig VIII. Henrik.
Nagyon szépek a katedrálisok! Lehet őket tanulmányozni! Magyarországon ilyeneket nem látni! És ha az ember művészettörténetileg belegondol abba, hogy micsoda munka volt ezeket a katedrálisokat felépíteni, a kőfaragványokat, díszítőelemeket elkészíteni!! Valódi csoda! Mindegyik katedrális! És megérdelmi, hogy mindegyikre több időt szánjunk! 👍⛪
És mindegyik általad kiválasztott városban vannak múzeumok, régi történelmi városnegyedek! Szóval lesz látnivaló!
(Amit még esetleg érdemes megnézni az Cotswold vidéke a kis zsupfedeles házakkal tarkított falvak de a közlekedés az nem egyszerű oda. Oxfordtól nyugatra van.)
Tavasszal, március második felétől és áprilisban (időjárástól függ) sokfele nyílnak a nárciszok. Akár mezőkben is. Rengeteg van belőlük. A városi parkokban is! A fák még kopaszak, de kellően hosszúak már a nappalok főleg áprilistól, amikor már nyári időszámítás van, este tovább van világos.
A kora tavasz szeszélyes, de főleg igen szeles lehet.
Jövőre húsvét 2024.márc.31.-ápr.1. lesz. Ezt érdemes bekalkulálni. London ilyenkor tele van turistával.
Szállodát olyat érdemes kinézni, ami közel van a vasútállomáshoz, hogy ne kelljen sokat cipekedni a csomagokkal.
A szállodaláncok kedvezményeket adnak, ha online regisztrálsz náluk. Pl.: Premier Inn 3 csillagos szállodák nagyon jó áron, Holiday Inn (az InterContinental szállodalánchoz tartoznak) 3-4 csillagosak, Ibis francia szállodalánc 2-3 csillagosak.
Nagyon szépek a katedrálisok! Lehet őket tanulmányozni! Magyarországon ilyeneket nem látni! És ha az ember művészettörténetileg belegondol abba, hogy micsoda munka volt ezeket a katedrálisokat felépíteni, a kőfaragványokat, díszítőelemeket elkészíteni!! Valódi csoda! Mindegyik katedrális! És megérdelmi, hogy mindegyikre több időt szánjunk! 👍⛪
És mindegyik általad kiválasztott városban vannak múzeumok, régi történelmi városnegyedek! Szóval lesz látnivaló!
(Amit még esetleg érdemes megnézni az Cotswold vidéke a kis zsupfedeles házakkal tarkított falvak de a közlekedés az nem egyszerű oda. Oxfordtól nyugatra van.)
Tavasszal, március második felétől és áprilisban (időjárástól függ) sokfele nyílnak a nárciszok. Akár mezőkben is. Rengeteg van belőlük. A városi parkokban is! A fák még kopaszak, de kellően hosszúak már a nappalok főleg áprilistól, amikor már nyári időszámítás van, este tovább van világos.
A kora tavasz szeszélyes, de főleg igen szeles lehet.
Jövőre húsvét 2024.márc.31.-ápr.1. lesz. Ezt érdemes bekalkulálni. London ilyenkor tele van turistával.
Szállodát olyat érdemes kinézni, ami közel van a vasútállomáshoz, hogy ne kelljen sokat cipekedni a csomagokkal.
A szállodaláncok kedvezményeket adnak, ha online regisztrálsz náluk. Pl.: Premier Inn 3 csillagos szállodák nagyon jó áron, Holiday Inn (az InterContinental szállodalánchoz tartoznak) 3-4 csillagosak, Ibis francia szállodalánc 2-3 csillagosak.
Köszönöm. Igen, elsősorban katedrális túra. nagy rajongója vagyok a gótikus katedrálisoknak.
Őszinte leszek, a természeti látnivalók nem kötnek le hosszú ideig. Megnézek egy szép panorámát, kb 10 percig bámulom. Ha van a közelben valami söröző/kávézó/ fagyizó, aminek a teraszáról is látható, akkor hajlandó vagyok még egy kis időt ott tölteni. De ennyi.
Blenheimbe Woodstockból megyünk. Az van legközelebb. Egy egész napot szánunk rá. Több helyen olvastam, hogy Woodstock egy kellemes hely, ha hamarabb végzünk Blenheimben, akkor körülnézünk ott.
Persze utazáshoz Európában legjobb az április-június és a szeptember- október időszak. Én idegenvezető vagyok és hozzánk is pont ebben az időszakban jönnek a vendégek. Szóval nekem utazásra marad a november- április közepe közötti időszak és a július. Ez van.
Bristol-ból indul közvetlen vonat Torquay-ba. Akár egy napra, akár 2 éjszakára is egy jó ötlet! A Torbay-öbölt az angolok az Angol Riviérának nevezik! "English Riviera". Innen lehet vonattal tovább utazni vagy hajókirándulásra menni a csodálatos zöldellő devoni magaspartok mentén.
A legtöbb helyen a helyi többnyire gótikus katedrális lesz a legnagyobb nevezetesség.
Lehetne egy katedrális útnak is nevezni.
Blenheim kastély és park óriási! Minimum 2 óra, de inkább 3 órát tervezni, de még az is kevés.UNESCO világörökség!
Bath szintén UNESCO Világörökség. Sok turista látogatja! A római fürdők és Jane Austen miatt.
Viszont Southampton és Portsmouth szinte egyforma... Nagy kikötővárosok.
Természeti látványosság nincs az útban.
2 hét városról városra lehet, hogy kicsit egyhangú lesz. Természeti látványt is kellene hozzá tenni.
Délnyugaton Devon vagy még Cornwall lenne egy csodálatos kitérő!
Csak nem tudom, hogy milyen a tömegközlekedési lehetőség van arrafelé.
Én bérautóval jártam be azt a környéket.
A Torquay-i Riviéra, Falmoth, St.Michael's Mount, Lands End, St.Ives, Tintagle ...varázslatos helyek. Sajnos a magyarok többsége nem is hallott erről a vidékről. Pedig ámulatba ejtő ez a tengerparti vidék.
Mikor utaznátok?
Dél-Anglia: JÚNIUS hónapban a legjobb. Hogy az angolokat idézzem: Június első két hetében hagyományosan jó az idő.
Ilyenkor van a király (korábban a királynő) nem hivatalos születésnapi parádéja Londonban.
St.Giles katedrális, Holyrood Palota, Parlament, kilátóhelyek stb.)
3.nap: Bérautó átvétele és indulás: St.Andrews katedrális - Glamis kastély és park - Dunnottar vára (kívülről). Szállás Aberdeen belvárosában: Premier Inn City Center ⭐⭐⭐
4.nap: Balmoral kastély és parkja (királyi nyári rezidencia, a Bálterem és park július végéig van nyitva) - Cairngorms Nemzeti Park (fogaskerű kirándulási lehetőség) - Invernessben séta. 1 éj szállás és vacsora a Loch Ness-tó partján: Loch Ness Clansman Hotel⭐⭐⭐
5.nap: Reggeli hajókirándulás a szálloda elől induló hajóval Urquhart várához és vissza (belépővel a várba) - Dunrobin kastély és parkja. 2 éjszaka szállás és vacsora Észak-Skóciában, Thurso-ban: Premier Inn Hotel ⭐⭐⭐
6.nap: Szervezett, egész napos buszos kirándulás az Orkney-szigetekre (UNESCO Világörökség). John o'Groats-ból komp a szigetekre majd buszos körutazás angol nyelvű idegenvezetővel.
7.nap: Utazás az északi parton Ullapool-ig (Smoo Cave stb.) 1 éjszaka Harbour House⭐⭐⭐
8.nap: Utazás a nyugati parton. Inverewe Garden botanikus kert - Eilan Donan vár. 2 éjszaka szállás félpanziós ellátással a Skye szigeten, Portree-ben. Cuillin Hills Hotel⭐⭐⭐⭐
9.nap: Egész napos autós körutazás Skye-szigetén (Old Man of Storr, Kilt Rock vízesés, Dunvegan vára és parkja stb.)
10.nap: Korai reggeli, kompolás Armadele-Mallaig (előre foglalni!), Gelnfinnan emlékmű és vasúti viadukt - Fort William (kabinos felvonó Nevis Range Gondola) - Glencoe völgy. 2 éjszaka szállás félpanzióval Oban kikötővárosban. Premier Inn Hotel⭐⭐⭐
11.nap: Egész napos szervezett kirándulás komppal, busszal, kirándulóhajóval a Mull - Staffa - Iona szigetekre. (aki érzékeny a tengeri betegségre vigyen magával Dedalon szerű rágótablettát).
12.nap: Inveraray kastély - Loch Lomond (sétahajózás). 1 éjszaka a Loch Lomond-nál. Loch Lomond Arms Hotel ⭐⭐⭐⭐
13.nap: Délelőtt Culzean kastély és parkja - délután Glasgow (városnézés). 1 éjszaka félpanzióval Glasgow belvárosában. Holiday Inn City Center Theatreland ⭐⭐⭐⭐
14.nap: Stirling vára - Rosslyn kápolna. A bérautó leadása. Szállás félpanzóval Edinburgh belvárosában. Premier Inn Princess Street ⭐⭐⭐ Este az utazás lezárásaként: 21:30 Millitary Tattoo💂♀️🥳 (augusztus elején kezdődik és vasárnap kivételével minden nap van este 21:30-kor, illetve néha szombaton kora este 18 órakor.)
15.nap: Délelőtt a Royal Yacht Britannia (a királyi luxusyacht megtekintése). Irány a repülőtér. 🛫 Utazás haza.
Látom, hogy inkább Skóciáról van szó. Angliáról nem. Mi egy hosszabb angliai utazásra készülünk, Londonban csak 2 max 3 éjszakával. Tud nekem bárki bárki bármilyen tanácsot, véleményt, segítséget adni? Vagy itt tényleg mindenki csak Skócia rajongó?
Mi pár éve november közepén egy hétvégét töltöttünk a városban. Egyik nap borongós idő volt és hideg másnap ragyogó napsütés és hideg. A hideg, ködös idő kifejezetten illett a városhoz, én jobban élveztem mint az augusztusi tömeget. Valóban előbb sötétedik de napközben szerintem teljesen élvezhető a város!
Ha lehunyom a szemem, akkor először az a csodálatos zöld szín jön elő. Utána a Rosslyn kápolna.
2012-ben pont akkor volt egy ceremónia, Vilmos herceg lett valamilyen rend tagja. Mi épp bent voltunk a Holyrood palace melletti Queens Galleryben. Odajött a teremőr, hogy érdekel-e minket a királyi család. Mert most fog indulni a királyi család. Ott a palota bejáratánál kb huszan voltak, akik várták őket. A tömeg bent volt a város közepén. A kocsik épp indultak, még nagyon lassan mentek, kb 5 méterről láttam a Királynőt. A főutcán óriási tömeg volt, felvonultak különböző zenekarok, különböző skót szoknyában. Valaki a kezembe nyomott egy pontos programot. Percre lebontva volt minden megtervezve.
Köszi, szofi762, ezt is elmentem a többi beszámoló mellé. Már szép gyűjteményem van belőle. Örülök, hogy sikerült felpezsdíteni a topikot. Orsoly, jöhet majd tőled is az újabb úti élmény.