A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
Szerintem nem sok. Nehéz ezeket szavakba önteni, mert nincsenek rá szavaink, de ha túl finom az őrlemény és nagyon csöpögve jön le, akkor ilyen "olajos" lesz az ital, ha meg túl durva, akkor gyorsan átszalad rajta a víz, és "szétesnek az ízek", én így hívom. Egyszerűen rossz :) De ezeket nagyon könnyű kipróbálni.
Ha tudsz hőmérsékletet állítani, az fontos lehet, ahogy Saughassy írta. Próbáld melegebb vízzel.
Van még a "szalámizós" technika, (már ha csapolod a kávét és nem pour overt csinalsz) Ekkor keresheted ugy is a tutit, hogy elokeszited a normal mennyisegu daralt kavet, elinditod a csapolast, majd 10 masodperc utan beteszel egy uj cseszet. A kave folyik tovabb. Aztan 5 masodperc utan a kovetkezot. Es igy, csinalod kb 40 masodperces csapolasig. Nyilvan kiprobalhatod csak haromfele is venni, A lenyeg, hogy kepet kapsz rola, milyen izek dominalnak a kaveban a kioldodasi folyamat kulonbozo fazisaiban.
A két szám arányának csökkentését, vagyis decrease rational mondjuk 1:3 helyett 1:2-t probalj.
Kávéra és vízre fordítva: 1 adag kávé 3 adag víz helyett, 1 adag kávé és 2 adag víz. A túlkivonatolt (overextracted) kávé jellemzően keserű, és mivel a víz az oldószerünk, csökkenteni kell a mennyiségét.
A legvaloszinubb a hohiany, plane, ha vilagos a kesz kave.
Aztan lehet, hogy a kioldodasi arany nem stimmel. Vagy a tyukok fekete tojast tojtak. :)
Van erre egy klasszikus abra, ha tudsz angolul, sokat segit. A baj neha ott van, hogy a savanyut es a keserut nem is mindig olyan egyszeru megkulonboztetni a kezdeti fazisban.
Ha a szűrőkosár acél, akkor bátran áztasd be forró vízbe, amibe teszel pl Tersonet vagy Puly Caff tisztítószert. Ha még mindig marad eltömődött lyuk, akkor egy gombostű és sok türelem segíthet...
Van egy Gaggia Classic-om. Valamikor évekkel ezelőtt még Simon Dávid rázta gatyába egy kicsit.
Már nagyon ráférne egy kis átnézés vagy lehet, hogy annál több is, mert néha már a tőlem kapott karbantartasa ellenére is nincs benne elég nyomás néha stb. Tudtok olyan lelkiismeretes szerelőt, szervizt ajánlani, akik nem húznak le és gatyába ráznák a kis gépemet. Nem tudom Dávid csinál e még ilyet. Köszi előre is.
Van egy regi olasz 15 baros kavefozom, a kave tarto szuroje eltomodott, egy csepp kavet sem enged mar at. Hogy tudom kitakaritani? Rovid ideig 10%-os sosavba gondoltam belemartani, de hatha van ra jobb megoldas is
Köszönöm a választ! A legutóbbi gépnél teljesen új a fejszelep, a gomba és a rugó is, megvolt a vízkőmentesítés, tehát elvileg az összes általad felsorolt lehetőség ki van lőve. Egyébként nem folyamatos a csöpögés, hanem a felfűtési fázis végén van 4-5 csepp víz. Ez akkor is jelentkezik, ha előtte nem engedtem át vizet a fejen.
Köszönöm a választ! A tejhabosítót megoldottam, ott két O-gyűrű tömít, azoknak a cseréje (plusz egy kis szilikonzsír) szépen letömít. Viszont ez a kazán-csöpögés zavar kissé.
Kedves Fórumozók! Egy kis tanácsra lenne szükségem bütyköléssel kapcsolatban. Saeco rendszerű karos gépeknél többször belefutottam már abba a problémába, hogy amikor fűt a kazán, akkor csöpög alul, az elvileg letömített kivezető nyíláson. Hiába cserélem ki a kis szilikon gombát, új rugót teszek be, akkor is csöpög. A kérdés az, hogy ez így normális, vagy én rontok el valamit?
Szerintem kezdd ott, hogy találd ki, mit szeretnél. Különböző jó kávézókban igyál kávékat és akkor kitűzheted célnak, hogy valami ilyesmit. Azt kell, hogy érezd, hogy amit csináltál, az milyen.
Persze kérdés, mitől lesz jó egy kávézó. Nem attól, hogy drága lánc és nem attól, hogy szép pincérnők ruhája, de nem is attól, hogy fülbevalós-szakállas a kockás inges barista. Ha szereted az "újhullámosat",
az segít kicsit, mert ahol olyat főznek, általában tudják, mit csinálnak. Néhány ilyen helyen van "klasszik" olaszos kávé is. Azt is lehet jól és rosszul.
Utána kell venni jó és friss szemes kávét, szerencsére ezt egyre könnyebb, bár sajna ritkán az áruházak polcairól. Utána meg gyakorolni évekig :) Minél jobban megy, annál mérgesebb leszel, hogy ebben az XY elegáns étteremben, ahol amúgy remek a kaja, milyen csapnivaló a kávé. Néha azért vannak meglepő kivételek is.
Nagyon kezdő kávésként kaptam egy sage SES875-öt. Ehhez kérnék tanácsokat, hogyan induljak el a kávékészítés útján :) az alapokat nagyjából megtaláltam, de szívesen meghallgatom a tippjeiteket, mire figyeljek. Esetleg hasznos kiegészítők is érdekelnének.
Eladósorba kerül a kis Gaggia Minim, átnézve,kitisztítva, a termosztát 89,5 és 92,5 közé belőve, a felsőszűrő újra cserélve. Szerintem nagyon szép, csak desztillált vízzel használtam. A víztartály pici kis fedele nincs meg,azt mindig letakartam valamivel. Van hozzá egy két kifolyós kar és egy noname szűrő. Nem kell nekem két gép,ezért adom el. Budapest,Örs vezér tere
Érdeklődni: surdasurdilovits@gmail.com Ára: 100 ezer ft.