A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
Végül úgy döntöttem, hogy marad a Hario Mini Mill Pro.
Timemore ment tovább. Pedig a szívem szakadt meg érte, félár alatt kaptam volna meg.
Viszont: Hario könnyebb, és gyakran van hátizsákban. Itt ugye sok kicsi sokra megy alapon jelentősen csökkenthető a (háti)zsák súlya, ha mindenből a könnyebbet rakjuk bele. :)
S igazából a Hario is egy olyan őrlő, amivel a kotyogós kávé szintet simán "megütöd". Nem, vagy legalábbis nehéz észrevenni a különbséget a két őrlővel készített kávé között.
Ha még aktuális, akkor a Nespresso habosítóját használtuk kb. 5 évet - most is hibátlan- aztán eltettem mert a mostani kávégépem brutálisan gőzöl, azzal habosítok.
A lényeg, hogy a Nespresso Aeroccino3 strapabíró, megéri az árát.
A PH hardcore fórumban talán több tapasztalat van a Timemore C3 -al, próbálj meg ott is rákérdezni. Nekem ugyan más kézi örlőm van, de szerintem a kerámia késekhez képest mindenképpen előrébb vagy az acélkéses C3-al. Főleg ha jó árban megkapod.
Esetleg ebayen, na de az a 3 jaratu az a vilag legprimitivebb cucca, nincs minek tonkremenni benne. Nezd meg hogy odaig eljut-e a viz. a 3 jaratut pedig probald zseblampaval atvilagitani kifujkalni, kiszurkalni, megvuduzni. :) Sokszor csak torodesre vagyik es nincs lathato dugulas, megis megjavul utan minden.
háromjáratút szétszedtem, nem volt benne kosz. a kazán belsejében volt némi vízkő, de nem sok és az is inkább feltapadva , nem a leeső nagy darabok. Kiveszem a szelepet és meglátjuk hogy úgy nyomja-e a vizet. köszi. hol tudok venni bontott alkatrészt? nem szívesen költök 20k-t egy háromjáratúra :) Köszi.
De, siman beakad. Eleg bombabiztos az a technika, leszamitva hogy ha egyszer elkezdodik a dugulos moka, gyakran csak a kazancsere a vege, mert mindig ujra fog termelodni a kosz. Szoval takarits 3 jaratut. Illetve amikor leszeded a kazanrol, inditsd el a csapolast es pisilni kell a helyen. Ha igy tortenik, akkor 100%hogy a haromjaratu dugult el.
egy kis tech segítségre szorulok. Adott egy Gaggia Classic gold, 2000 előtti modell, gyári OPV és háromjáratú. Kicsit tuningoltam rajta, beépítettem a kazán és a pumpa közé egy automata gépből kiszerelt thermoblokkot amin egy 80c termosztát van, így megoldva az előmelegítést. A gyári OPV, ki van csavarva, helyette egy utólag beépített került beszerelésre rögtön a puma után, hogy ne a meleg vizet dobja el a rendszer. Szépen működött 1 évig, majd egyik napról a másikra nem ad vizet, üresen sem. Pumpa megy, ki is cseréltem gy másikra, az is megy, de víz nem jön. Godnoltam vízkőre, de az nem akad így be szerintem, hogy teljesen elzárja. Lehet hogy a háromjáratú döglött be? annak nem hallom a kattanását sem amikor lekapcsolom a pumpát. Hogy lehetne mérni a háromjáratú hibáját? Ha már így felmerült akkor bontott háromjáratú lehet érdekelne :)
15-17 ezer forint / kg-ért már nagyon kiváló kávékat kapsz, 12 a már teljesen jó kategória, de 4-5000 Ft-ért is kapsz valamit, ami igazi kávé, ha nem is a legjobb.
fizikailag lehetetlen. eleve nem üti meg a mennyiséget, a standard espesso tömeg el sem fér a kapszulában. évekkel ezelőtt lemertem az egés kínálatot, és a többség 6gramm alatt volt. én kezelt kv-ra és védőgázra gyanakszom. a cellulóz kapszulák eleve bukó, mert átereszt. elég beleszagolni a dobozba, érződik a kv illata.
Az e.s.e pod-ba simán elfér a 7g kv őrlemény, viszont egy nem megfelelően beállított főzéssel simán el lehet rontani szerintem.
Az újabb gépeken, ahol tized mm-re tudod állítani a fej hőmérsékletét, nyílván már hőmérővel oldják meg ezt, de régen szerintem könnyebb és tartósabb volt a nyomásmérő alkalmazása. A hőmérséklet összefügg a nyomással, így stabil külső hőmérséklet, és tengerszint feletti magasságnál ez elegendő volt a hőbeállításhoz.
Elég fura, amit írsz, de percig sem vonom kétségbe. Azért kell ezekben is legyen valami hőszabályozó, de én nem ismerem, csak az ehhez képest low-end vonalat valamennyire. Hogy miért állítódik el a hőfokszabályozó azt nem tudom.
A Giotto Classic-on nyomásmérő van, és az utólag beépített fejhőmérőn látom a pogácsára érkező víz hőmérsékletét, ami ebben a melegben 5-6 fokkal alacsonyabb, mint hűvösebb időben (ugyanazon a nyomásbeállításnál). A créma szine világos, a kávé íze laposabb, egyértelműen hőhiányos.
A San Remo pod-os gépben nem tudom mi van, de a kábé ott is hőhiányos.
A Pavoni (Gaggia Factory) ugyanezt a jelenséget produkálja.
Nem tudom, mi az ok, csak tippeltem, de ez tűnik valószínűnek...
"Ez valszeg azért van, mert a nyomás a külső hőmérséklet megnövekedése miatt megnő, és előbb lekapcsol a fűtőszál."
Ezt nem értem. Mi köze a fűtőszál kikapcsolásának a nyomáshoz? És egyáltalán, hol mért nyomsáról beszélsz?
Ami az időjárást illeti, ami számíthat, az a hőmérséklet, légnyomás, páratartalom. Nézzük sorban:
Hőmérséklet: A kérdés, hogy a főző, amiről beszélsz, hol van? Ha nem légkondicionált helyen, akkor max 10 fokkal lehet több nyáron, mint télen (gondolom azért télen fűtött helyen van), vagy inkább még kevesebbel. (Légkondicionált hely esetén még kevesebb a különbség.) A kávét nagyságrendileg 90 fokon főzöd, és hagyod, hogy felmelegedjen a géped minél nagyobb része erre a hőmérsékletre. Ha a külső hőmérséklet magasabb, akkor hamarabb melegszik fel a gép, lassabban hűl le, de nem sokkal. A kávéfőző hőmérőjét nem kéne befolyásolja, hogy hány fokos a környező levegő.
Picit a bejövő víz is melegebb lehet, akár a vízcsőből jön, akár tartályból, ennek esetleg lehet relevanciája (de nem egy jó gépnél), de ez pont hogy kevésbé hőhiányossá tenné az italt.
A külső légnyomás időjárásfüggő, megnéztem, volt olyan januári nap, amikor annyi volt, mint most (1018 hPa). Pedig januárban azért hideg van, legalábbis ehhez képest.
Páratartalom: ez köztudottan számít a kávénak, de ha jól tudom, inkább a darálás kívánt finomságát befolyásolja.
Ebben a melegben azt tapasztalom már lassan hónapok óta, hogy mind az espresso gépeim, mind a pod-os gép alacsonyabb hőt állít elő, hőhiányosak a kávék ugyanazzal a beállítással. Ez valszeg azért van, mert a nyomás a külső hőmérséklet megnövekedése miatt megnő, és előbb lekapcsol a fűtőszál.
Sziasztok! Segítséget szeretnék kérni Saeco Phedra gépem javításához. Véletlenszerűen rövid kávé adagokat ad, a melegvizet pedig a tálcába engedi. A központi egység cserélve volt , az nem lehet a hiba oka.