Keresés

Részletes keresés

Güsziológus Creative Commons License 2019.03.09 -1 0 69156
Előzmény: Güsziológus (69155)
Güsziológus Creative Commons License 2019.03.09 -1 0 69155

Nemrég volt szó az AK nyomvonalának várható változásáról.

 

Megjelent a honlapon

http://mtsz.org/cikk/nyomvonal_valtozas_az_alfoldi_kekturan

jzp2107 Creative Commons License 2019.03.07 -1 3 69154

ahogy Heyjoe írta, a kekszallas-t mindenki szerkesztheti, még regelni se kell hozzá csak megnyomni az oldalon a + gombot és kitölteni az adatokat

de ha már rajta van, akkor nincs vele teendő :-)

 

a heyjoe.hu pedig azzal indult hogy nyilvántarthatod melyik szakaszt mikor jártad be, milyen irányban és ezekből mindenféle statisztika meg diagram készíthető

aztán mostanra már elég szépen felfejlődött és a tervezéshez is rengeteg segítséget ad (pecsétek, szállások, buszmegállók), emiatt szerintem már többen használják mint a nyilvántartós része miatt

Előzmény: Ashi Valkoinen (69152)
annyi baj legyen Creative Commons License 2019.03.07 -1 1 69153

A heyjoe.hu alapjaiban tekintve egy elektronikus (kék)túranaplónak felel meg. A tervezős térkép már komplexebb dolog, ott megjelennek más oldalak, csoportok adatai is. Szállások tekintetében a kektura.uw.hu-val működik együtt, ha 'rendes' szállást keresel, ha pedig inkább bivakolsz, sátrazol, vagy függőágyazol, akkor a Nomád KÉKTÚRA. Tippek, Infók, Praktikák, Szàlláshelyek elnevezésű facebook csoport által karbantartott helyszínek jelennek meg.
Van még pár réteg, és funkció, pl. az erdőlátogatási korlátozások, vagy a pont ma este zöld utat kapott tűzgyújtási tilalmak réteg:
https://heyjoe.hu/kiszallas/#8/47.300/19.500/alap-turajel-tuzgyujtasi_tilalom

Szóval, ha a szállás rétegre szeretnél adatot feltölteni, azt a kektura.uw.hu oldalon tudod megtenni, ha pedig a bivakosra, akkor a fentebb említett csoportban megtalálod a szerkeszthető google maps térkép linkjét. (ezt nem írom ki ide, mert bár a térkép szabadon szerkeszthető, de a csoport zárt, így csak a tagjai ismerik. De persze be lehet lépni, és akkor kiderül)

Előzmény: Ashi Valkoinen (69152)
Ashi Valkoinen Creative Commons License 2019.03.07 0 0 69152

Bocsi, erre elfelejtettem válaszolni.

 

 9676.Hosszúpereszteg, Szajki tavak

 +36308559332

@ apartman@szajkitavak.hu

 

Ez volt az, és a heyjoe-s térképen a "kekszallas.uw" réteget bekapcsolva meg is jelenik.

 

Egyébként Te szerkeszted a térképet, vagy csak a saját felhasználódon belül tennéd fel? Regisztráltam már, de még nem egészen tiszta, milyen lehetőségek vannak benne.

Előzmény: jzp2107 (69151)
jzp2107 Creative Commons License 2019.03.07 0 0 69151

az egész évben nyitvalevő szajki tavas szállás az melyik?

ha nincs még fent a heyjoe-n, feltenném

Előzmény: Ashi Valkoinen (69150)
Ashi Valkoinen Creative Commons License 2019.03.07 0 0 69150

Tünde Vendégház, Dózsa György út 21. 

 

http://www.kali.hu/szallas/tundevendeghaz/

 

A számlán, amit kaptam, "Sárvári" vezetéknév szerepel, így lehet, hogy azonos a "Sárvári vendégházzal", amit a Google térképe jelöl is.

 

Ez meg a reggeli látkép volt a rögtönzött "szálláshelyemről", az utolsó tehervonat fél 12 környékén elment, azok azért elég hangosak voltak odalent, de a közúti felüljárón áthaladó autókra nem ébredtem meg.

 

 

A németbányai szállásom ez lett volna, de ahogy írtam, családi (és érthető okokból) a szállást kiadó hölgy az ország másik felében volt.

 

http://csendvolgy.friweb.hu/3.html

 

(a nemetbanya.hu-ról jutottam ide)

 

Most még a Zirc-Gánt szakaszon vagyok, de mind Kisgyónról, mind Bodajkról ki tudok szállni Tatabányára, főleg vonatozással, így szombat estére kész lesz a Dunántúl.

Előzmény: jzp2107 (69149)
jzp2107 Creative Commons License 2019.03.07 0 2 69149

mondtam én hogy a finnek kemény gyerekek! :-)

 

Szajki tavaknál az a bizonyos szálláshely az az, ami a heyjoe-n is rajta van?

És a németbányai?

A Tünde nem volt rajta, azt most felvittem

 

 

Előzmény: Ashi Valkoinen (69148)
Ashi Valkoinen Creative Commons License 2019.03.06 -1 4 69148

Újabb 4 napos túrán vagyok túl - ami végül is háromnaposra sikeredett.

 

Célkitűzésem a Badacsonytördemic - Zirc távolság volt, szentbékkállai és németbányai megszállással, a Kab-hegyen bivakolással.

 

Az első nap igen hegymászós lett, a Badacsony, Gulács hegylába és a Csobánc igen kimerítőek voltak egymás után, és Szentbékkálláig is akadt még egy kisebb emelkedős szakasz. A kőtenger az alkonyi fényekben nagyon szép volt, örülök, hogy a túra nyomvonalának kijelölésekor belevették ezt a kis kitérőt és nem csak "opcionális" az érintése. Szentbékkállán a Tünde Vendégházban töltöttem az éjszakát, amely, úgy tűnik, azon kevés szállások egyike, ahol nem kell kifizetni a teljes házat - akkor sem, ha egyedül vagyok (hasonló jó tapasztalat volt Tömörd község önkormányzati szálláshelyéről, a szajki tavaknál az egyetlen, egész évben nyitva lévő szálláshelyről, ill. Reziben a turistaházról).

 

Mivel a napi haladásom nem tudom, mikor mennyi sikerül, így csak Szentbékkállára érve telefonáltam Németbányára, hogy két nap múltán mennék. Sajnos a kinézett szállásadó (aki szintén nem egész apartmant ad csak ki, hanem egy főnek is) családi okokból nem volt mégsem, és sajnos ajánlani sem tudott mást, így kicsit borult a terv...

 

Szentbékkálláról Nagyvázsonyig elég jó tempót sikerült menni, Balatonhenye felett felkapaszkodva a hegyre vetettem egy utolsó pillantást a Balatonra, a csicsói erdészháztól Nagyvázsonyig pedig kellemes lejtés mellett sikerült gyorsan beérni Nagyvázsonyra. Az utak többsége itt remek, igazi túrázásra való út volt, tömörített, sima zúzottköves vagy sima erdei út, szerencsére munkagépek által készített sártengernek vagy bokafordító kőszórásoknak semmi nyoma.

 

Nagyvázsonyról a Kab-hegy felé tekintve a hegy közelebbinek tűnt, de aztán 2,5 óra alatt sikerült felérni. Az OKT nyomvonala átvezet egy elkerített erdőrészen is, a ki- és belépést egy stabil, masszív, meredek átjárókon lehet megoldani (felpakolva hálózsákkal, táborkellékkel kényelmetlen volt a meredeksége). Aztán a "csúcstámadás" előtt jött a mondhatni szokásos mérgelődés és füstölgés, ami erőt ad az ilyen dombmenetekhez - közvetlen a Kab-hegy tövében ugyanis "dolgozott" az erdészet - a fák még nem felfűrészelve, ide-oda borogatva a lánctalpassal amúgy is járhatatlanná tett jelzett ösvényen (noha jelzést nem láttam, mert gondolom azt is kivágták), a lánctalpas munkagép által vájt nyom és a két lánctalp közötti rész szintkülönbsége a térdemig ért... néhol sár állt az árokban, néhol keményre száradt bordák... hát élmény volt.

 

A Kab-hegyre felérve leginkább szelet tapasztaltam, abból viszont sokat. A naplemente szép volt, de a panoráma az adótorony miatt kevésbé, és mivel még sosem voltam a kilátónál, nem gondoltam volna, hogy se teteje, se oldala (átfúj a szél meg az eső), úgyhogy mégsem tűnt olyan jó helynek a kintalvásra a közelben hallható autók fényében (elsődleges szemponton a helyválasztáskor a szél- és esővédettséget is megelőzve, hogy ember ne járjon arra). Így leereszkedtem Úrkútra, ahol a kéktúra kocsmában ittam két lélekmelegítő teát. Sajnos ezen a szakaszon sem láttam semmi jó magaslest vagy menedéket, így jobb híján (36 km után) még továbbmentem Városlődre, ahol még este 10 előtt sikerült megszerezni a következő pecsétet is. Városon belül esélytelennek tűnt a szálláskeresés este 10-kor, így a térképre pillantva (ekkor már a másnap estére tervezett Németbánya közelebb volt, mint a Kab-hegy) feltűnt, hogy az OKT keresztezi a 20-as vasútvonalat, ahol keresztez, ott meg hídnak kell lennie. Volt is, a közút ment át a vasút felett, a híd alatt, bár meredek volt a rézsű, de fent volt egy kellemes 80 cm-es perem. Se szél, se eső, se ember, takaró, ponyva magam alá, hálózsákba be, alvás.

 

Másnap 8-kor már el is indultam, és akkor tervbe vettem, hogy még egy 40 km-es meneteléssel igazából egy nappal korábban is meglehet Zirc (ahonnan 19:44-kor indul az utolsó vonat haza). Németbányáig elég nyögvenyelősen indultam be, sok helyen villanypásztorok és bozót között, egy nyomon kanyargott az OKT, erdőbe érve jobb lett. A németbányai vadászház előtt 1-1,5 km-mel volt egy pihenő, ott is jót lehetett volna éjszakázni (heyjoe jelöli is), de jobb, hogy nem a sötétben küzdöttem a villanypásztorok mellett...). Németbánya-Bakonybél sem ment túl jól, pedig nem volt nehéz terep, egyszerűen nem tudtam haladni, 2,5 óra ment el erre a 8 km-re (előtte nap a 10 km-es Nagyvázsony-Kab-hegy megvolt ennyi időből, dombnak végig fel). Bakonybélen aztán egy nyomós kútból újratöltöttem a vízkészletem (Vadszőlő étterem: hétfő, kedd szünnap :( ), és a hideg víz felfrissített - a Kőris-hegyre egy pihenő beiktatásával két óra alatt felmásztam. Itt ismét sok szél és hideg volt, fel is kellett vennem a hálózsák-kabátot, nyugodalmas evés-ivás. Két férfi volt még fent sütögetni. Az ereszkedés - ahogy szokott lenni - nagyon kényelmetlen volt (térd, boka, jobban szeretek felfelé menni), Borzavár határában pedig éreztem, fogytán az erőm. Zircre menet már ismét rámsötétedett, csak annyi van meg, hogy megyek előre, és nézem folyamatosan a térképem meg a kis GPS-pöttyöm, hogy le ne tévedjek az útról. 

 

Végül este 7 után nem sokkal beértem a vasútállomásra, aztán jött egy nagyon hosszú zötyögés Győrig (a kis Bzmot-on 30-32 fok volt), és egy gyorsabb, kellemesebb suhanás Győrből Tatabányára. Ahogy leszálltam a vonatról, egy alapos elázás pont kinézett volna, de szerencsére kijöttek autóval értem. :)

 

---

 

Összességében ez a szakasz jóval kedvesebb volt, mint a műutas badacsonykörnyéki, a Kab-hegy és a Kőris-hegy, mindkettőre jó volt felmenni, egy-két rövid szakaszt kivéve kellemes utak vezettek fel a csúcsra, sok-sok rendes erdei szakasz volt. A Bakonyt ellátó erdészeket illetően azért van bennem tüske, a turista utat szétverő kab-hegyi fakitermelés mellett 3-4 olyan is volt a 3 nap során, ahol az OKT egy ösvényről érkezett/indult egy erdészútra, és az erdészút szélén, az ösvényt is lezárva depózták le a fákat. Az invazív, tüskés, kúszónövény szerű lófaszka meg nagyon sok helyen jelen van, tök boldog lennék, ha a profitmaximalizált fakitermelés mellett a nem őshonos, ám gyorsan terjedő vegetáció fékentartása is erdészeti feladat lenne...

AttHunter Creative Commons License 2019.03.06 0 1 69147

Dehogynem. Bocsi. Igazad van.

Előzmény: Manyesz65 (69143)
Tavaszi Széll Creative Commons License 2019.03.05 0 1 69146

A(z egykori Északi) Zöld jelzés nyomvonala Balassagyarmattól a Karancsig végig rajta van a térképemen. A Palóc Zöld felirat (Balassagyarmat irányából) Litke és Ipolytarnóc között bukkan fel először a térképen, de aztán a Karancsig több helyen is megtalálható a zöld sáv jelzés nyomvonala mellett.

Előzmény: jzp2107 (69140)
Pulmy Creative Commons License 2019.03.05 -1 1 69145

Köszönöm ezt a lendületes,hangulatos remek beszámolót,igazi kedvcsináló. Külön örülök ha ilyen remek önszerveződő baráti társaságról hallok,kívánom tartson ki hosszú ideig. Egyúttal remek példája ,hogy " Aranyjelvényes Jedi Lovagok kasztján" kívül is van élet............ További szép túrákat!

Előzmény: Tavaszi Széll (69130)
Pulmy Creative Commons License 2019.03.05 -1 1 69144
Manyesz65 Creative Commons License 2019.03.05 0 0 69143

A BFK-n sehol nem kell ig.fotó,kivéve ha nem tudol stemplizni. Nem kevered véletlenül a Balaton Körtúrával?Mert  abban a Somlyó-hegy,a Csere-hegy,a Csákány -hegy és a Tamás-hegy is fényképes ig. pont. Ráadásul sztem a BFK nem is érinti a Somlyó-hegyet alatta halad el,viszont a Balaton Körön ezt is meg kell mászni. ;) :)

Előzmény: AttHunter (69133)
Tavaszi Széll Creative Commons License 2019.03.05 0 0 69142

"Litkén átrobogtam, kocsmát nem láttam pedig állítólag van némi balos kitérővel."

 

Igen, te is fotóztál.

Előzmény: jzp2107 (69140)
Tavaszi Széll Creative Commons License 2019.03.05 0 0 69141

A térképet csak otthon tudom megnézni, de természetesen nagyon szívesen megteszem.

Egy szem kiskorú volt velünk. Egyébként szerintem kifejezetten biztató a csapat korfája is. Árulkodó, hogy - azt hiszem - szombaton én a csapat harmadik legidősebb tagja voltam, alig lemaradva az ezüstérmestől.

Előzmény: jzp2107 (69140)
jzp2107 Creative Commons License 2019.03.05 -1 1 69140

1. Nocak, nocak

Ezekszerint ezen a részen megmarad? (ha már nevet váltott..)

Nagyon arcátlan lennék, ha megkérnélek hogy nézd meg a térképeden hogy mettől meddig van ez a palóc út? (már Gyarmattól? és a Karancsig?)

 

2. most hogy mondod, ott azt hiszem én is fotóztam

Litkéről annyi emlékem van, hogy nagyon vártam a kocsmát, nem találtam (később olahtamas itt a fórumon írta, hogy pedig van), egy kékkútnál ittam magam félholtra (tényleg kicsit sokra sikerült :-) és valahol utána lőhettem a fotót is

 

végülis potyára, mert sajnos ennél a "mozgalomnál" úgyis csak magának igazol az ember.. :-(

 

3. azt írtad hogy hány négylábú volt, esetleg kétlábú kiskorúak is képviseltették a korosztályukat?

 

Előzmény: Tavaszi Széll (69139)
Tavaszi Széll Creative Commons License 2019.03.05 0 0 69139

1. A zöld sáv jelzések rendben megvoltak a túra útvonalán. Tavaly Hollókőn vásároltam egy 2018. évi „Szarvas” Cserhát térképet, ebben Palóc Zöld felirattal jelzik az Északi Zöld ezen szakaszát.

2. Igen, donjuan sporttárs Északi Zöld igazolófüzetébe került bélyegzőlenyomat Ipolytarnócon, de Litkén ő is csak fényképpel tudta igazolni a jelenlétét.

3. Egyes momentumok (szeméttel teleszórt erdő, lepusztult településkép) egyes túratársakban negatív érzéseket indukáltak (düh, frusztráció, stb.), de én úgy érzem, hogy egy nagy csapat jóval könnyebben kirángat ezekből.

 

Tökéletesen definiáltad a csillaggal jelölt lábjegyzetben, hogy miért maradt ki a Palóc Pompei megtekintése. Nem akartunk végigszaladni rajta. Pontosan nem emlékszem a túra kezdeti időpontjára sem, de nem törekedtünk a pályacsúcs megjavítására, és erre nem is került sor. :-)

Előzmény: jzp2107 (69132)
AttHunter Creative Commons License 2019.03.05 0 0 69138

csinadrattás = csinnadrattás

 

AttHunter Creative Commons License 2019.03.05 0 0 69137

Igen, 2014 májusban volt a csinadrattás avatás. Egyébként Bársony István emlékmúzeum leledzik benne. A keresztnél (K3) már rég voltam, de nagyon elhanyagolt volt. Egy korlátra igazán futhatná, mert elég veszélyes hely. Nem járt arra esetleg valaki? Hátha csoda történt öt év alatt.

Előzmény: jzp2107 (69135)
Güsziológus Creative Commons License 2019.03.05 -1 0 69136

Ezt nem gondoltam volna!

 

Mászógép akkoriban még aktív volt, ha jól látom, Ő tette fel az OSM térképére.

Lehet persze, hogy csak én voltam figyelmetlen, de ennyi év eltelt, és nem vettem észre!

 

Na mindegy.

 

Más.

Mostanában sokat nézegetem az MTSZ térképét. A gilisztásat.

Többek között egy zalai útvonal 2018-as felújítását jelzi.

 

Ma előkerestem az archívumomból.

2016-ban jártam arra, és akkor azt mondták az erdészek, hogy előző évben festették fel a jeleket. Ez ugyebár 2015.

 

Ha beírom, hogy az utolsó felújítás 2018-ban volt, akkor az igencsak torz információ!

Előzmény: jzp2107 (69135)
jzp2107 Creative Commons License 2019.03.05 0 0 69135

elvileg 2014 novemberében már ott volt..

 

https://www.mapillary.com/map/im/FCBHaePTeP5QGJzUwNoVDA

Előzmény: Güsziológus (69134)
Güsziológus Creative Commons License 2019.03.05 -1 0 69134

OKT, Gaja-völgy

 

Pár éve változott az útvonal, ami KÉK volt, az K+ lett, de ami a lényeg:

A büfétől, mely most már nem esik útba jövet-menet, K4 jelek vezetnek a Zseri-vadászház közelében pár éve elkészült, vadászati kiállításnak helyet adó épülethez.

Olvastam anno az átadásról, de hogy mikor festették fel a jeleket, azt nem tudom.

 

Ki tudja miért, a K4 jelzésű útvonal hiányzott a TUHU térképéről:-(

Ezt a hiányosságot pótoltuk nemrég.

 

Jókor mentünk, a völgyben, melyben a turistaút kanyarog hóvirág mezőkben gyönyörködhettünk, megpihentünk az erdei szentélynél, majd irány a hegy. Komoly emelkedő!

Íme az itiner:

http://www.turistautak.hu/itiner.php?from_id=35676&to_id=176259&route=637993,637992,309826

 

A természet még téli álmát aludta, minek következtében igen jó minőségű trekket tudtunk előállítani, a turistaút kanyarog rendesen.

 

Végül a kép, ide tettem fel:

http://www.turistautak.hu/poi.php?id=176259

AttHunter Creative Commons License 2019.03.05 0 0 69133

Jó kis túra volt, nekem az egyik kedvencem volt.

A Somlyó-hegyi kilátónál(Alsóörs) már nem kell fotó? Nekem még kellett, de sajnos akkor építették és le volt zárva a felvezető út is. Cibálták fel a faanyagot. Később mentem vissza fotózkodni.

Előzmény: timetable (69124)
jzp2107 Creative Commons License 2019.03.05 -1 1 69132

köszönettel vettem a beszámolót, örülök hogy jól éreztétek magatokat

ám maradt bennem két kérdés, egyik fontosabb mint a másik :-)

 

első, hogy voltak-e sáv jelzések, vagy már eltüntették a szürkéző ewokok?

másik, hogy vitt-e valaki pecsételni Északi Zöld füzetet? (donjuannak van, ha jól tudom)

 

és most eszembejutott egy harmadik is: a csapat többi tagját is egytől-egyig elbűvölték a bukolikus dombok, vagy inkább frusztrálta őket a kilátástalan sorsú falvak (falopások szemetelés meg ami még ezzel jár) látványa?

Bevallom, csikó koromban engem is agyon tudott nyomni ez a dolog, elromlott tőle a hangulatom és akkor már a túrát sem élveztem annyira

 

 

egyébként hánykor indultatok neki gyalogosan?

én ezt anno ha jól emlékszem úgy csináltam, hogy elbuszoztam Tarjánon át Ipolytarnócra, gyorsan elfoglaltam a szállásomat, kigyalogoltam a bemutatóhelyig, megnéztem amit meg kell*, du 2 magasságában kezdtem el a tulajdonképpeni túrát, ugyanazt amit ti (lementem a szurdikba is) csak ellenkező irányban

Igaz, mivel el kellett érnem a valami este 6 magasságában érkező utolsó vonatot Ipolytarnóc felé, a szurdokban már eléggé kapkodtam a lábaimat, de végül sikerült

 

 

*: hozzátartozik a dologhoz, hogy a bemutatóhelyen hiányérzetem maradt, bár tisztességesen végighaladtam a vezetett bemutatón, nem hagytam ki az ősmaradványok egyetlen darabját sem, egyrészt úgy éreztem hogy ezt a kölyköknek is látniuk kell, nomeg a területen kanyargó tanösvényt is szívesen megnéztem volna, úgyhogy rá egy évre családostól visszatértünk. Így már simán egynapos program annak ellenére, hogy a lombkorona ösvényre nem engedtek fel mert csöpögött az eső :-S

 

érdekesség, de ebből az időből származó tapasztalatom szerint a határsávból mindenféle kerítésmászás vagy akár tábla nélkül le lehet jutni az ősmaradványokig, aki meg már ott van az valószínűleg simán tud egy induló csapathoz csatlakozni 

Előzmény: Tavaszi Széll (69130)
Gizi aljas Feri Creative Commons License 2019.03.04 0 0 69131

Nagyon szépen köszönöm mindenkinek a javaslatokat! Össze is írtam és nekikezdek bejárni!

Elnézést kérek, most nem tudok bővebben írni

 

Szóval szuperek vagytok és nagyon köszönöm!!!

 

Tavaszi Széll Creative Commons License 2019.03.04 -1 4 69130

Kell egy csapat!

Régi idők focija

 

Csöndben átsétálok a Nógrádkövesdet Litkével összekötő, idő marta országúton, és leereszkedem az Ipoly partjára. Ráérősen fürkészem a lassú sodrású folyó keskeny csíkját. A túlparton megbúvó Rárósmulyad nem a szebbik arcát tárja elém, az itt lakók egyikének sem fityegett első lélegzetvételük alkalmával ezüstkanál a szájukban. Alig 50 méternyire, ha lehetek a Páris patak völgyének, a Palóc Grand Canyonnak a bejáratától. Vigyorogva hallgatom a túracsapat zsezsegését, beszélgetés, felcsendülő nevetés hangja sodródik felém. Tudom, hogy egy ekkora csapat a túrája közben már nem leshet meg legelésző szarvasbikát, zsákmányra vadászó rókát, de bőségesen kárpótol ezért a Minarik Ede féle, a mottóban idézett vezérfonál. Várjuk a sofőrök visszaérkezését Ipolytarnócról, hogy összesen 28-an nekivágjunk az útnak, öt négylábú túratárssal kiegészülve.

 

Porzik a Páris patak időszakos vízfolyásának a medre az elmúlt hetek száraz, csapadékmentes időszakának köszönhetően. Áhítattal lessük a szurdok fölénk tornyosuló sziklafalait, egymással versengve igyekszünk ráismerni a fatörzsbarlangokra. A miocénban itt hömpölygő egykori folyó deltatorkolatának hordaléka hagyományozta ránk ezt lenyűgöző természeti látnivalót. A zöld + jelzésen kapaszkodunk ki a kanyonból. Néhány száz méter múlva áthatolhatatlan fiatalos állja utunkat, jzp2107 útbaigazító sorai ellenére kicsit hitetlenkedve méregetjük a megközelíthetetlennek tűnő, következő turistajelzést viselő fatörzset. Van, aki járható kerülőutat keresve abszolválja ezt a nehezen szerethető szakaszt, van, aki egy rinocérosz elszántságával, nyílegyenesen.

 

Az elmúlt néhány napban hárman kénytelenek voltak fertőző ágensek miatt lemondani ezt a túrát. A bozótharc után egyikünk az egyre súlyosbodó gyomorpanaszai miatt, ha nehéz szívvel is, de meghozza a döntését: inkább visszafordulna. Diszkréten megpróbáljuk rábírni a folytatásra, de hajthatatlan. Haloványsápadt arcszíne bennünket is meggyőz a döntése helyességéről. A párja természetesen vele marad, beiktatnak egy tízperces erőgyűjtést, majd három kutyájuk kíséretében óvatosan visszaereszkednek a szurdok bejáratánál parkoló autójukhoz.

 

Hamarosan eljutunk a zöld sáv/zöld + jelzések találkozásához. Innen már északkeleti irányba fordulva, a természetjáró társadalom egy részét érezhetően megosztó Északi Zöld túraútvonalon haladunk tovább jól járható, széles erdei utakon. Az előző napi, nem jelentős mennyiségű eső hatására is helyenként sárdagasztásba csap át a túra. Többnapos, intenzív csapadék esetében komoly küzdelmet okozhat ez az agyagos, vendégmarasztaló talaj.

 

Ritkulnak a fák, lassan előbukkan a Dobroda-patak völgyében tengődő Litke, valamint az Ipoly völgye. Leereszkedünk a Cserhát északkeleti pereméről, a keskeny ösvényt kidöntött fák ágai borítják, nem könnyítve meg ezzel az haladást. Az illegális fakitermelés eléggé egyértelmű nyomai ezek. Elnézzük a faluba bevezető utat, kerítésen akadunk fenn. Visszafordulunk, visszacsúszkálunk a jelzésre, és már a helyes úton zúdulunk be Litkére. A bozótosból előbukkanó népes csapatunkat dermedten bámulja két cigányember és egy, a mozgásában nem korlátozott, girhes kutya. Az összképünket talán még szürreálisabbá tette az, hogy egyik ökotudatos túratársunk többzacskónyi, az erdőben összeszedett PET palackkal tűnt fel a falu szélén. Néhány portával odébb két roma fiatal figyel gyanakodva bennünket. Odalépek hozzájuk, köszönök, és reménykedve kérdezem, hogy van-e működő kocsma a faluban. Megenyhülve, szinte sajnálkozva válaszolják, hogy az egyetlen kocsma már jó ideje bezárt Litkén. Esetleg nyitva tartó boltot találhatnánk, érdeklődöm. Az órájukra tekintenek és rázzák a fejüket. Ez van, marad a fénykép. A Litke, Dózsa utca megállónál egészalakos fénykép készült rólam, és szépen látszik annak a szorgos kéznek a munkája is, amely a „DROGOS KURVA” felirattal színesítette a buszmegálló tábláját és a hétköznapokat. Tetejüket vesztett, cabrio házak, és tetővel még rendelkező, de lepusztuló félben lévő épületek váltogatják egymást. A következő kereszteződésnél 6-7 gyerek játszik, kettőnél okostelefon, amivel felvételeket készítenek rólunk. Köszönök, majd egy kicsit pózolok nekik, visítva-nevetve futnak a mellékutcába.

 

Számos alkalommal leírtam már a véleményem arról, hogy mi áll ezen régiók évszázados Canossa-járásának a hátterében. A Trianoni békediktátum központjuktól elszakítva a perifériára sodorta, a kommunista hatalomátvétel kirabolta, majd – paradox módon – a rendszerváltás a termelőszövetkezetek és egyéb munkahelyek megszüntetésével végleg a padlóra vitte ezeket a falvakat, ahol „… most tél van és csend és hó és halál.” Litke is azon települések közé tartozik, ahol igénybe vehető a falusi CSOK. Csak tessék, Képviselő Hölgyek és Urak, csak tessék, bátran sétáljanak végig ezen a falun (is), és közben gondolkodjanak el azon, hogy – sok egyéb mellett – kézzel fogható munkahelyek híján milyen esélyeket nyújthat ez a családtámogatási kedvezmény az itt lakóknak.

 

A falut elhagyva hamarosan sűrű akácossal átszőtt, meredek domboldalnak kanyarodik az Kopasz-hegyre felvezető ösvény. Járhatósága és követhetősége esetleges, néhány bőröm alá befúródó tüskét én is magammal hurcolok ebből a növénytársulásból. Az adótorony látványa már sejttette, hogy közeledünk a hajmeresztő, 264 méteres csúcshoz. És ami ott vár bennünket, az bőkezűen kárpótol a bozótharc vérveszteségeiért. Kinyílik a táj, gyönyörű panoráma nyílik a Mátra tekintélyt parancsoló vonulatára, míg attól északkeletre a Palóc Olümposz, a Karancs tömbje vonzza a tekintetet. A szikrázó napsütés hatására a csapat nagy része kényelmesen elnyúlik a dombtetőn, és serényen a télvégére kiürülő kalciferol készletek feltöltésébe kezd.

 

A túra nekem leginkább kedves szakasza következik. Kopár, bukolikus lankákon hullámzunk, a tekintet bátran megszaladhat északra, a Felvidék hegyei felé is. Latolgatjuk, hogy vajon jelentősebb hófolt, vagy csak a kitett, sziklás hegyoldal fehérlik a legtávolabbi hegyláncon. Délre a Komra-völgyi-víztározó víztükrén csillan meg a napfény. Litke település elkeserítő összképe, a csöndes dombhátak szelíd békéje alapján ez a térség a lesajnált, a reménytelennél is rosszabb helyzetben vegetáló, számomra mégis annyira kedves Cserehátra emlékeztet engem. Nincs csúnya táj, csak szegényes fantáziájú természetjáró.

 

A csapat végén haladva érkezek a Palóc Pompei, az Ipolytarnóci Ősmaradványok Látogatóközpontjának parkolójához. Nem sok időnk marad záróráig, ezért inkább autóba szállunk, és Alsótoldon, a Told Gold Fogadó számunkra fenntartott alsó szintjén egy remek „munkavacsorával”, ahol patakokban folyik a palócleves és a brindzové halusky, fejezzük be a napot.

 

Három éve jött létre ez a csapat. A vezetője – akit persze nem közgyűlésen választottunk meg, minősített többséggel – szabadidejéből nem keveset áldozva, önzetlenül szervezi ezeket a túrákat. Megszerettette a természetjárást többtucatnyi emberrel, akik közül már többek önállóan belekezdtek az OKT bejárásába, vagy éppen a teljesítménytúrázásba. Tevékenysége elismeréseként valószínűleg soha nem fogják majd potentátok szorongatni a kezét a Természetjárás Napján Dobogókőn, nem kerül majd be az Aranyjelvényes Jedi Lovagok kasztjába sem, de azt hiszem, hogy jól meglesz ő enélkül is. Szerintem jóval nagyobb sikerként éli meg azt, hogy létrehozott egy baráti közösséget.

 

Én pedig azt gyanítom, hogy gyűjteni fogok még kilométereket az Északi Zöld útvonalán. 

Garofano Creative Commons License 2019.03.04 0 0 69129

Állunk elébe. :) Másoknak is mondtam (írtam) már itt a fórumon, hogy nyugodtan keressenek, ha Szarvason járnak. :)

Előzmény: Fődíszpinty (69128)
Fődíszpinty Creative Commons License 2019.03.04 0 1 69128

Én meg az ötletgazda és a dorogi HI☺. Nyáron Szarvason nyaralunk "véletlenül"☺☺☺ sztem lesz megkeresésetek, ☺https://diszpintyekakeken.blog.hu/2018/11/21/helyi_idegenvezetok_talalkozasa_21

 

a többieket is megtalálod  blogon☺

Előzmény: Garofano (69127)
Garofano Creative Commons License 2019.03.04 0 0 69127

A szarvasi idegenvezető felesége. :D És te?

Előzmény: Fődíszpinty (69126)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!